Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

Sötningsmedel

2013-08-19 12:05 #0 av: Nugilla

Hejsan!

Är ny här (1 mån) och detta blir mitt första inlägg Lipar

Min fråga är: VAD för slags sötningsmedel bör/kan vi använda och varför dessa blandningar?? Jag blir inte klok på det.. haha

Jag menar nu om jag ska ha sötning i något, vilken sort bör jag använda, det finns tydligen massor och jag fattar NADA Looser

Jag har en stor burk Stevia med grönt lock, som jag köpt på vanlig mataffär, är det något som jag måste blanda ut med något annat för att det ska bli gott?? Jag har använt det på egengjord glass en gång och smaken blev väl ok så, men jag gillade inte smaken på själva glassen, det smakade bara äggvita så jag kastade den.. hehe

Skulle vara kul att testa något "sött", kanske någon kaka eller så, men jag vet som sagt inte hur jag skall söta. Kan någon vänlig själ här inne hjälpa en okunnig? Skrattar

Kram/Nugilla


Anmäl
2013-08-19 12:11 #1 av: Lchfman

Det är en djungel.
Har du provat att börja med att söka.
Det finns mycket att söka på och skapa sig en bra uppfattning.
Prova denna sökningen tex.
http://www.google.se/#bav=on.2,or.&cad=b&fp=94585c62cfa77850&q=vilket+sötningsmedel+lchf

Anmäl
2013-08-19 12:17 #2 av: Orakletidelfi

Stor burk med grönt lock låter som hermesetas. Det är inte ett av de "godkända" sötningsmedlen inom LCHF som är erytritol (sukrin, sötin, sötströ etc) och Stevia och blandningar av dessa. Tyvärr! Hermesetas har en variant av sitt vanliga men med en gnutta stevia tillsatt. Resten är tyvärr inte så bra. Men dosering står väl på burken, alltså hur mycket av det som motsvarar en viss mängd socker? 

Anmäl
2013-08-19 12:19 #3 av: Sindri

Då är först frågan; är det 100% stevia, eller blandat med något? Känns inte som om man skulle hitta ren stevia på en mataffär nu.

Stevia har en oerhört koncentrerad sötma som gör att man måttar i form av knivsuddar. Det finns nu en mängd produkter som innehåller stevia plus annat. Dels de gamla vanliga sötningsmedlen som Hermesetas och Canderel - undvik! Det skall innehålla stevia + erytriol (= sukrin). Det finns också enbart sukrin. Jag föredrar att ha båda sorterna var för sig coh blanda när och hur jag så tycker.

OBS! när det gäller sukrin och sukrin blandat med stevia att man inte skall dosera så mycket som står på förpackningarna, det blir alltför sött för den som äter LCHF. Av sukrin tar jag hälften - det tycker jag är lagom.

Det var mest i början jag använde sötning, man vill ha mindre och mindre, gäller även resten av familjen som inte äter ren LCHF.

Glass gör jag helt utan sötning, lite vaniljpulver eller vaniljstång räcker. Kanske lite bär i, hallon, jordgubbar, eller lite mörk choklad.
Jag gör glass enbart på grädde och äggulor eftersom rå äggvita innehåller avidin som hämmar kroppens upptag av nyttiga ämnen. Tror inte det är farligt att äta ngn gång då och då, men jag undviker då jag känner att jag haft så mycket näringsbrister genom åren p.g.a. felaktig kost.

Anmäl
2013-08-19 14:01 #4 av: Nugilla

Tack så mycket för era svar Skrattar

Lchfman : Jag har tyvärr inte varit så smart.. hahaha, jag som kollar in allt annat, men jag har totalt glömt bort att kolla in det här med sötningsmedel. Tack för ditt inlägg, kikade in där och får nu lite mera hum om det i alla fall Skämtar skall läsas på mera.

Orakletidelfi : Japp, du hade så rätt. Jag köpte den här burken för ett bra tag sedan och nu åker den rakt ner i soporna Skrattar (men först måste jag ju hälla ut innehållet och glaset ska ju vidare till återvinningen) men i soporna ska det.. Det står att volymen är den samma som vanligt socker d.v.s. 1 dl socker = 1 dl stevia och vikten är 50g socker = 5g stevia och visst står det Hermesetas Stevia Sweet... Bara att köpa nåt vettigt nu.. haha. Tack för ditt svar Glad

Sindri: Oj, vad du kan Skrattar Som sagt i svaret ovan, så ÄR det Hermesetas Stevia och då är det väl tur att jag kastade glassen den gången.. hehe. Jag trodde väl att det var bra när den hette Stevia.. urdumt! Looser men nu ska här köpas annat... men vilket... hahaha. Jag kan tänka mig att det smakar bättre o bättre för oss lchf:are utan sött, men jag tänker på vänner och familj som inte lchf:ar och jag kan ju oxå smaka lite nån gång då, därför vill jag skaffa det. Och tack snälla du för att du berättar om doseringen.. jag är väl lite av en "testar lite först och kollar sen" och det skulle fördärva allt då ju, så tack igen Tummen upp

Tack samtliga för era svar Hjärta

Anmäl
2013-08-19 14:11 #5 av: Nugilla

Sindri: Jag är då en virrpanna, jag missade inlägget om glassen och ägg.. hm, intressant, det visste jag inte om alls! Om äggvitan alltså. Nu undrar jag ju förstos om det även gäller kokta och stekta ägg oxå?? Men det tror jag ju inte..

Hoppas min familj och vänner oxå kommer att ändra uppfattning om lchf i framtiden Glad vill ju börja med detta för att sen se om de märker nån skillnad senare om jag tar mindre o mindre sötning... hehehe.

Det har i alla fall gått bra för mig 1:a månaden Förlägen

Nugilla


Anmäl
2013-08-19 15:04 #6 av: Orakletidelfi

det är bara rå äggvita som sagt och äter man det inte på regelbunden basis är det ingen fara, jag använder det i glass. Man kan lösa det med en extra äggula för då ska det inte heller vara någon fara. Annars måste det hettas upp ordentligt och det gör man ju när man steker.

Anmäl
2013-08-19 15:10 #7 av: Sindri

#5 skrivet av Nugilla 

Bara rå.

Läs på förpackningen, jag vet ju inte vad din mataffär har för sorter.

Men det som heter Sukrin och kommer från Funksjonell mat finns på en del ICA-butiker. Finns även som florsocker; Sukrin Melis och brunt socker; Sukrin Gold. Mina ungdomar tycker i alla fall att det senare är fullgod ersättning för råsocker.

 

Anmäl
2013-08-19 15:12 #8 av: Marianns LCHF Mat & bak

du har helt rätt #0 det är en djungel och inte lätt att sortera i den...

Många av oss som kom att börja baka för några år sedan upptäckte att 1-2 dl sukrin(erytritol) är vansinnigt mkt och ger en stark bismak av metall och eller sveda i halsen. Fler av oss kunde inte ens klara 0,5 dl av det.

Stevian var det också många som i samma veva började använda, men där finns det om möjligt en ännu större djungel och vilken är bäst och framförallt vilken är godast?  Den sista frågan visade sig vara den viktigaste, då stevian har en väldigt karaktäristisk bismak av typ lakrits.

Det var här jag började experimentera med dem båda och fann att 3 msk erytritol (sukrin, sötin o sötrix) och 1/4-1/2 krm stevia som är ca 350 gg sötare än socker var det absolut bästa för alla oss som har svårt för någon av dem eller tom för båda.

I vår familj har vi väldigt svårt för båda sorterna. Denna blandning har blivit en väl använd formel av många som sedan bakade och delade recept. Den återfinns lite här och där.

From 2012 då stevian (steviolglykosid) blev godkänt så har det dykt upp en djungel av färdiga blandingar och där får man lusläsa innehållsförteckningen då man kan hiva i "allt möjligt".

Vill du sätta dig in i detta så har jag skrivit på min blogg om det hela.
Om du för muspekaren över sötningsmedel - socker i den grå raden så finner du mer om sötnings info.

Anmäl
2013-08-19 18:10 #9 av: syrran65

Hej!
Jag använder björksocker/xylitol till glass o bakverk. Det är väldigt likt socker i smaken, det blir ingen bismak alls! Jag tar bara hälften av motsvarande mängd vanligt socker (max) o jag är ändå inte avsötad än då jag haft "paus" i LCHFandet över sommaren. Dvs slarvat en massa...Hyschar.
Jag läste i en LCHF tidning att xylitol inte ger någon påverkan på blodsockret men nu har jag läst på nätet att det påverkar så nu vet jag varken ut eller in?! Någon som vet med säkerhet?
Ska faktiskt testa själv tänkte jag då jag har en bekant som är diabetiker... Men det var ju inte det du undrade över, jag använder iaf björksocker/xylitol med väldigt goda resultat! // Lena

Anmäl
2013-08-19 19:18 #10 av: Sindri

Men jag tror att jag läst någonstans att xylitol höjer blodsockret och då går det tyvärr bort.
Är inte helt 100 dock - hoppas någon annan vet för det är en viktig aspekt för LCHF-are.

Anmäl
2013-08-19 19:43 #11 av: RobinEH

#9

Xylitol och flertalet andra sockeralkoholer (inte alla) påverkar blodsockret. Tror dess GI ligger kring 7. Å andra sidan är kan xylitol metaboliseras utan behov av insulin.

Det är synd att aspartam är blandat med maltodextrin, annars hade det ju varit perfekt att använda även inom LCHF.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2013-08-19 20:00 #12 av: Marianns LCHF Mat & bak

xylitol innehåller mkt fruktos därför får det ett lågt GI (GI8) och är absolut inte LCHF.
Fruktos är det absolut sämsta sockret.

Anmäl
2013-08-19 20:23 #13 av: RobinEH

#12

Fruktos är definitivt inte den sämsta sockerarten. Det sämsta är att överkonsumera fruktos (>50g/dag för inaktiva).

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2013-08-20 11:29 #14 av: syrran65

Det är konstigt att det tas upp som ett mkt bra alternativ i "Allt om LCHF" från september -12. Det har fått fem plus, samma som Sukrin, sötrix och Stevia. Står inget om att det höjer blodsockret som det står under tex fruktosen (som fått ett plus).
Man äter ju inte direkt några mängder heller då tex en muffins är så mättande att man bara äter en (och får då i sig ca 3g björksocker).
På burken med Björksocker står det dessutom att det är ett säkert alternativ för diabetiker?! I glass får man i sig något mer.
Men jag ska testa mitt blodsocker nästa gång min diabetesvän kommer hit på besök! Så får vi se vad som händer helt enkelt. Återkommer med resultat  :)

Edit: Det är Ulrika Davidsson (som står nämnd som LCHF-expert) som gjort testen o betygsatt osv...

Anmäl
2013-08-20 13:53 #15 av: syrran65

Måste göra en ändring, jag var helt säker på att tidningen var "Allt om LCHF" för det är den jag brukar köpa men ser nu att det är "Laga LCHF" från sept i fjor det är taget ur. Det är aftonbladet som ger ut den. Hmm... jag som trodde Aftonbladet var "emot" LCHF  Pustar Jaja, rätt ska vara rätt!

Anmäl
2013-08-20 14:42 #16 av: Sindri

De är mot LCHF - och vad värre är - de vet inte ens vad LCHF står för...

http://www.kostdoktorn.se/aftonbladets-kolhydrats-lchf

Anmäl
2013-08-20 19:17 #17 av: Nugilla

Orakletidelfi: Okej.. ja, jag gillar inte smaken alls, den är så äcklig tycker jag. Tack för förklaringen Glad

Sindri : Okej, tack för upplysningen, jag köpte faktiskt sötin i går på ICA och jag har även beställt hem sukrin, för att testa vad som är 

bäst Glad

Marianns LCHF Mat & bak: Tack snälla du för ditt inlägg och vilken underbar blogg du har Tummen upp Den skall utforskas noga GladVäldigt virrigt är det, men jag har läst ditt inlägg om sötning nu och det var mycket intressant, det ÄR svårt när man är ny och allt snurrar runt innanför pannbenet. Kanske får investera i stevia nu oxå Skämtar tur att jag inte bakar så ofta.. puh! Det ÄR ju så rätt, jag får helt enkelt testa mig fram med vilket som passar just MIG. Tack än en gång Hjärta

Jag har ju i alla fall sett här nu att björksocker/xylitol inte är något att tänka på - tack för det Glad fruktos finns ju i frukt och det ska vi ju inte alls äta, men hur är det ställt med päron & meloner? Har läst att det skulle gå, någon som vet??  Vill tacka alla som svarat om detta ämne, jättegulligt av er alla Glad Intressant för mig som är så ny inom detta Sol Nugilla

Anmäl
2013-08-20 19:20 #18 av: Sindri

Meloner skall vara OK ur kolhydratsynpunkt. Här kan du kolla innehåll av kolhydrater i nästan alla livsmedel.

http://www.fineli.fi/index.php?lang=sv

Du kan dels kolla näringsinnehåll i enskilda livsmedel, dels leta efter kolhydrater och få en lista på mest och minst. Jag tycker Fineli är ovärderligt!

Anmäl
2013-08-20 20:51 #19 av: Nugilla

Sindri: Tack snälla du! Ni är så hjälpsamma här inne att jag blir riktigt

rörd Förlägen Ska kika in där direkt och spara den för säkerhets skull Glad

Nugilla

Anmäl
2013-08-21 08:24 #20 av: Marianns LCHF Mat & bak

#17 päron är en av de mest fruktosrika frukterna, så den går bort... även äpple, men här kommer rabarbern fint in som ersättare, skrev just om det på bloggen idag.

Sötin och sukrin är exakt samma produkt och du märker nog inte någon större skillnad på dem, kanske du ska investera i en fin och ren stevia att blanda upp dem båda med?

att då ta 3 msk sötin/sukrin och fylla upp med 1/4-1/2 krm stevia pulver ca 350-400 gånger sötare än socker.

Anmäl
2013-08-21 08:26 #21 av: Marianns LCHF Mat & bak

och vad gäller Dessa LCHF bilagor så måste man tyvärr vara väldigt kritisk och också VETA vad är LCHF och VAD kan jag äta och tillåta mig.
Ulrica Davidsson är i grunden en GI männniska.... och är nog det fortfarande och inom GI tänket bryr man sig nada om fruktos, där är det helt ok att proppa sig full med det... märkligt då det räknas som det i särklass sämsta sötningen... trist men så är det man måste tyvärr sätta sig in i det mesta själv och därefter göra sina val.

Anmäl
2013-08-21 08:47 #22 av: syrran65

Tack för svaret Mariann, det är lite trist när man som relativt ny inom detta inte kan lita på de som kallas experter! Får väl se till att bli mer kritisk. Men innan jag slutar med xylitol ska jag iaf testa mitt blodsocker o se vad som händer när jag äter björksocker. Intressant...

Anmäl
2013-08-28 10:09 #23 av: Nugilla

Hej Mariann!

Tänk vilken hjälp vi får via dig HjärtaTack!

Jag är så glad att du hjälper oss "okunniga" på detta sätt Skrattar

Du har en sån fin blogg, jag har varit inne där alldeles nyss, och läst så mycket jag bara orkar.. hehe. Otroligt va mycket gottis du lagt ut där.

(Jag har varit sjuk och inte orkat sitta vid datorn alls på ett tag, men nu känns det bättre Glad annars skulle jag svarat tidigare)

Jo, jag är inne på steviavital och tänkte skicka efter just stevia... 

Nu undrar jag om jag SteviaVital® SteviaExtrakt 300X söthet, 15g om denna är rätt produkt??

(SteviaVital Stevia Extrakt 300X söthet, 15g)

Jag har ju redan köpt sötrix, sukrin & sukrinmelis Looseroch lite surt känns det ju när det nu finns Mariannsocker såg jag... Va fantastiskt bra Skrattar Ja,ja, man lär sig av sina misstag heter det ju.. hihi

Hoppas du kan hjälpa mig vännen?

Hälsningar/Nugilla

Anmäl
2013-08-28 10:12 #24 av: Nugilla

Hej igen Mariann!

Jag glömde ju att tacka för ditt inlägg om frukten, Tack då vet jag!!Skrattar

Hälsningar/Nugilla

Anmäl
2013-08-28 11:11 #25 av: Marianns LCHF Mat & bak

Bara roligt att få hjälpa till!!

Den blir bra att blanda ut ditt erytritol med!
ta oavsett märke (sötrix, sötin, sukrin) ca 3 msk erytritol och komplettera med 1/2 krm stevia av den sort du visar där. Det blir fin sötma och bör bli utan bismak. Upplever du stevia så minska till 1/4 krm nästa gång.

Sedan när detta är slut kanske "Mariannsocker" kan vara nått att prova.

Anmäl
2013-08-29 10:15 #26 av: Nugilla

ÅH TACK Mariann!

Du är en räddande ängel du Skämtar

Du är SÅ snäll!!

Då införskaffar jag det!

Jajja mensan, sen skall jag testa på ditt egen socker, "Mariannsocker"

men det lär tyvärr dröja.. haha, jag får nog baka lite mera nu bara.. hehe!

Kram/Nugilla

Anmäl
2013-08-29 11:30 #27 av: woodwind

Jag brukar köra periodisk fasta 16:8 men vill gärna ha koffein på morgonen. Eftersom min mage aldrig funkat särskilt bra med kaffe dricker jag gärna en Celcius som motsvarar två koppar kaffe men som tyvärr innehåller sötningsmedel (det är som en lightläsk ungefär).
Kan detta förstöra för min fettförbränning?
Jag går ju ner i vikt men tänker att det kanske bromsas av insulinpåslaget?? (Som jag nu bara antar att man får av lightläsk - läste ngt om det på kostdoktorns sida)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.