Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg

Mejerifri nötdip/-röra, fermenterad.

2013-07-13 19:12 #0 av: [Petronella Pip]

Skrev detta som tips i någons tråd men nu har jag testat och den är verkligen god! Visserligen har jag enbart smakat innan fermentering men enl. min syster som gett mig receptet blir den ännu godare efter det!

200 gram valfria nötter eller fröer. jag tog blandade naturella nötter från Exotic snacks kh 9,9 %)

2 tsk buljongpulver( jag tog René Voltaires ekologiska och vegetariska.)

2 dl kokande vatten

En stor näve hackade färska kryddörter 

(jag använde dill) 


Börja att mixa nötterna så fint det går, tillsätt resten och kör tills det är en jämn smet.

Häll i en skål som ställs övertäckt på varmt ställe (t.ex. ovanpå pannan) i 24 timmar.

Den blir väldigt snäll och nyttig för magen om man låter den fermenteras men går jättebra att äta färsk!


MYCKET godare än vad man kanske kan tro!!! Och det kan varieras i det oändliga! Man kan ta det man gillar att smaksätta med, citron, lök, vitlök...

Anmäl
2013-07-13 19:42 #1 av: crikarlshamn

Intressant, tack!

Röran äts med kött/fisk?

Anmäl
2013-07-13 19:50 #2 av: [Petronella Pip]

Det vet jag inte riktigt, men kan ju t.ex. fylla endivblad eller selleristjälkar med den, eller dippa olika saker i den. Eller ha som tillbehör till mat säkert. Den har en mild och neutral smak  (ja den smakar ju av de örtkryddor man har i förstås) men kan hottas upp som man vill,

Anmäl
2013-07-14 13:02 #3 av: [Petronella Pip]

Nu är den snart färdigfermenterad, har tagit ett smakprov lite då  och då, märker ingen direkt skillnad på smaken men inser att detta har stor potential, skitgott helt enkelt!!

Anmäl
2013-07-14 13:08 #4 av: [Petronella Pip]

Antar att det blir typ tahihi om man gör det med sesamfrö, ska jag nog testa nästa gång, då blir det mindre kh med. Makadamianötter blir ju också lågt i kh, att denna blandning blev såpass hög beror nog på cashewnötterna som är i. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.