Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Övrigt

Hjälp, vad ska jag göra?

2013-07-05 12:05 #0 av: kokuhaku

Började med väldigt strikt lchf i tisdags i samband med att jag flyttat hemifrån. Mådde dåligt av det - vilket jag visste att många göra under övergångsfasen. Åt sen lite chips på onsdagen tror jag det var, då det var filmkväll.

Efter det har jag mått ännu värre... så himla dåligt. Orkar ingenting, kan sova 12 timmar under natten och ändå sova under dagen. Orkar inte laga mat, sitta vid matbordet (måste sitta/ligga på golvet o äta), gå på toa, borsta tänderna, än mindre gå ut. Mår illa och känns som jag ska spy hela tiden, får "astma-anfall" eller vad man ska kalla det, svettas/fryser.

Försöker äta det lilla kolhydrat-maten jag har hemma - havregrynsgröt, röda linser och läski hopp om att bli bättre. Hjälper inte.
Åt ju bara strikt lchf under superkort tid och mår ändå skit. Vad ska jag göra? Orkar inte mer. Tur man inte har jobb just nu...

Ville börja med lchf p.g.a att jag vill gå ner lite i vikt och för att jag jämt får hål i tänderna och har erosioner. Men nu vågar jag fan inte mer... men vill ju inte förlora tänderna åååhhh.

Nån som vet vad jag ska göra för att må bättre igen?

Anmäl
2013-07-05 12:18 #1 av: Lilltilda

Är du säker på att du är frisk och inte bär på virus i kroppen för det du beskriver låter som den flunsa som nyss drabbat ett par vänner till mig.
Det kanske inte alls är kostrelaterat.
Feber? ont i kroppen?

Anmäl
2013-07-05 12:19 #2 av: Suzanne56

Varför börja med strikt LCHF på en gång? Fasa ut kolisarna långsamt samtidigt som du ökar på fettet så behöver inte övergångsfasen bli som värsta heroinabstinensen. Lägg till grönsaker och glöm inte saltet och vatten. Om några månader kan du börja strikta till det om behovet finns. LCHF är ingen quickfix och har du nyss flyttat hemifrån så är väl det förändring nog? Du behöver inte ha bråttom!!

Lycka till :-)


 

Anmäl
2013-07-05 12:55 #3 av: kaisakavat

Dricker du ordentligt med vatten?

Ibland blir omställningarna jobbigare än för genomsnittet, men det där låter riktigt konstigt.

Föreslår som de ovan, att du lägger till lite kh som grönsaker och nötter och mejeri - och inte ändrar alltihopa så radikalt. 

Undvik rent socker och mjöl, så är mycket vunnet för tänderna redan där. 

Anmäl
2013-07-05 16:07 #4 av: kokuhaku

Tack för svaren!

Kan vara så att jag fått en influensa också! Känns som jag har feber o allt.

#2 Ja jag hade nog för brottom, det är jobbigt nog att ha flytta hemifrån. Men jag hade aldrig räknat med att må såhär dåligt och nu orkar jag inte ens gå ut o handla ny mat.

Men att kombinera fett med kolhydratmat ska man ju gå upp i vikt med så jag körde hårt direkt?

#3 Man kan äta "vanlig" mat men ändå dra ner på socker och mjöl - t.ex inte äta bröd och pasta, så är det bättre för tänderna iaf? Kommer aldrig bli helt lchf ändå eftersom jag kommer äta det som bjuds när man blir bortbjuden t.ex.
Det var nämligen mest för tändernas skull som jag ville börja med lchf.

Anmäl
2013-07-05 16:09 #5 av: kokuhaku

Planen var alltså att jag skulle äta lchf hemma, och det som bjuds när jag äter borta. Det kanske man inte mår bra av heller? En fundering bara.

Anmäl
2013-07-05 20:28 #6 av: Zepp

Låter hur som helst lite väl drastiskt för att vara omställningsbesvär.. mer då som något virus eller matförgiftning!

Men.. du får göra en reset helt enkelt.. ät vad du brukar göra, fast helst då av det mest hälsosamma du brukar äta.. tills du känner dig normal igen.. sen kan du testa LCHF igen.. och se om du får samma problem!

Får du det så är något fel.. eller så är du väldigt känslig.. att man kan bli lite låg och få lite molande huvudvärk och sådant är inte konstigt.. men man får inte akuta sjukdomssymptom.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-07-05 23:05 #7 av: kokuhaku

#6 Ja, jag tror också jag blivit sjuk. Känns ju lite väl hemskt om det skulle vara lchf, då fattar jag inte hur folk orkar :P.

Men jag undrar, om jag ska gå tillbaks till kolhydrater, kan jag fortfarande steka i smör och använda 40 % vispgrädde när jag gör t.ex en gryta? Eller går jag upp då? Eftersom man inte ska kombinera fett och kolhydrater. 


Och vid strikt lchf, kan man äta "vanlig" mat dom gånger man är bortbjuden eller mår man dåligt då?


Anmäl
2013-07-06 00:29 #8 av: Zepp

Ja altså först behöver du ju krya på dig och bli frisk.. ät så nyttigt du förmår, av det du klarar av att äta.

Mnjae.. det e nog fett och socker då som är en dålig kombo, speciellt i form av godis.. eller en fet kaloririk måltid nedsköljd med läsk!

Äter man vanlig mat med mer fett så lär man mest bli mätt.. och ohungrig rätt länge.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-07-06 12:00 #9 av: kokuhaku

Tack för svaret Zepp! :)Anmäl
2013-07-06 13:18 #10 av: creativitet

Jag tycker att du ska läsa på ordentligt om LCHF innan du ger dig in på det igen :-) Att äta enligt LCHF handlar ju om val, att välja bort och att välja bättre alternativ än den vanliga kolhydratskosten som vi blir översköljda av. Att äta LCHF "hemma" men kolhydratskost "borta" är ingen bra kombo. Du bör fundera över antingen eller. Kroppen behöver anpassa sig efter antingen eller. Jag tror att det är viktigt att verkligen känna efter hur man vill göra och utgå från att det kan bli en jobbig omställningsperiod, särskilt om man är van med chips, läsk, mycket mjölmat osv. Men att må så dåligt att man måste "ligga och äta" beror nog inte på LCHF. I så fall på att man har ett sockerberoende i botten som ger svårabstinens och då är det absolut bäst att trappa ut kolhydraterna men det låter ju snarare som en flunsa eller något annat. Som jag skrev inledningsvis; Läs på innan du bestämmer dig för ett nytt försök! :-) Beträffande tändernas hälsa så är LCHF ett utmärkt alternativ. Det är otroligt stor skillnad och kan absolut vara värt det för din del. Tänderna tar ju mest stryk av socker och mjölmat så utesluter du det så har du redan vunnit mycket :-)

Lycka till! :-D

Anmäl
2013-07-06 23:09 #11 av: hemul

Det är inte omställningsbesvär eftersom du inte märkte någon skillnad när du åt, som det låter, rejält med kolhydrater.


Anmäl
2013-07-08 23:22 #12 av: kokuhaku

#10

Jag har läst på en hel del om lchf i några veckor nu. Tack för din kommentar. Jag har känt mig lite osäker på mitt beslut att gå över till lchf och har hela tiden tänkt att jag skulle äta det som bjuds borta, pga flera anledningar. Men det kanske inte är en bra kombination. Anledningen till att jag ändå ville börja med lchf var för tändernas skull... men tror inte jag är tillräckligt motiverad för att äta helt lchf under hela livet trots det.

Och tänk att jag just idag insåg att jag har ett nytt hål i en tand IGEN. Har alltid hål.
Men det får nog bli en "vanlig" kost iaf och jag tänker äta så lite socker och stärkelse som möjligt iaf. Slutat med mackor och pasta och potatis. Men kommer äta lite ris, och nudlar när det bli asiatiskt någon gång ibland.

Sockerberoende har jag inte (eller sug) för jag är aldrig sugen på något sött, tycker inte om sött/socker. Har redan slutat helt med godis, läsk, saft, kakor, tårta, juice, sylt etc. men har ändå hål idag, surt som tusan. Min enda grej jag är beroende av är chips.

Är helt frisk från min influensa nu, skönt ;)

Anmäl
2013-07-09 10:54 #13 av: Zepp

Ja att äta riktig mat är ju aspelut det bästa.

Sen på det så om du inte har ett fysiskt krävande arbete eller tränar mycket så har du knappast någon nytta av stor andel kolhydrater i kosten.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-07-09 11:19 #14 av: OlgaMaria

Googla oil pulling :-)

Kortfattat: man svischar runt 1 msk kokosolja överallt i munnen i 20 minuter. Sen spottar du ur, sköljer med varmt vatten och borstar sen tänderna. Kokosoljan drar ur bakterier och orenheten från munnen och förbättrar hela tand- och munhälsan. Gör det så ofta du orkar - flera gånger om dagen eller några gånger i månaden.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2013-07-09 17:30 #15 av: LaRose

#14 Jag tar 1 tsk och tycker det känns fullt tillräckligt. Det blev genast en riktigt GOD vana. Det första jag gör när jag stiger upp är att ta min tesked och de 20 minuterna går väldigt fort, vilket var helt oväntat. Det är en skön känsla hela tiden, faktiskt. Glöm inte att inte spotta ut i handfat eller slask. Inte bra för rören.

Anmäl
2013-07-09 20:29 #16 av: OlgaMaria

#15 Ja en hel msk är inte nödvändigt! :) man kan ju göra mycket annat under tiden, typ vad som helst förutom att äta ;-)

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2013-07-09 20:35 #17 av: Zureel

Jag började med oilpulling 4-5 veckor sen lite innan jag började med lchf och tänderna känns rena och fräscha hela dagen brukar använda en rågad tesked på ett ungefär varje morgon enkel rutin som verkar göra mycket för munnen.

Anmäl
2013-07-10 21:55 #18 av: kokuhaku

Tack så mycket för tipset med kokosoljan!

Att skölja i 20 minuter lät lite extremt länge. Men värt att testa. Vet dock inte var man köper kokosolja, är det något som finns i de flesta vanliga mataffärer?

Anmäl
2013-07-10 21:56 #19 av: kokuhaku

Vart spottar man ut det om inte i halndfat/slask, ut genom fönstret?

Anmäl
2013-07-10 22:02 #20 av: [Petronella Pip]

I soppåsen, i ett papper så det sugs upp.

Anmäl
2013-07-10 22:48 #21 av: kokuhaku

Ja visst, det tänkte jag inte på ^_^

Anmäl
2013-07-10 23:57 #22 av: LaRose

Jag spottar faktiskt ut genom fönstret! Tycker det har blivit en trivsam grej att göra... men nu får jag nog byta fönster, för grus och gräs där nere har mörknat. Det gäller dock att se sig om innan man ger ifrån sig kaskaden, så det inte kommer någon granne spatserandes. Överhängande risk för fett hår föreligger ju i detta läge.Skrattar

Anmäl
2013-07-11 08:07 #23 av: [Petronella Pip]

Det lät faktiskt jätteäckligt!  Förskräckt

Anmäl
2013-07-11 10:46 #24 av: Sammet1

Skölj ur en tetraförpackning (t.ex. mjölk eller grädde, du kan säkert få av någon bekant om du inte använder mejerivaror själv). Spotta ut i tetran varje dag. När den blivit full kontrollerar du att fettet stelnat igen och slänger hela rasket i brännbart-soporna! Varma dagar eller när fettet inte stelnar av någon annan anledning försluter du tetran med en tejpbit.

Plättlätt!

Jag använder själv tetror till överblivet stekflott eller oljebaserade marinader, som jag inte vill hälla ut i avloppet, så jag har alltid en påbörjad fett-tetra stående på diskbänken.

Anmäl
2013-07-11 11:00 #25 av: [Petronella Pip]

Fast ha en sån bakteriehärd stående i köket skulle jag förstås inte heller vilja, pullingen anses ju dra ut en massa skit. Nä för mig är det helt självklart att det ska i soporna direkt! Men alla gör ju förstås som de vill men jag är iallafall tacksam att inte mina grannar spottar ut saker genom fönstren hahahahaha

Anmäl
2013-07-11 12:47 #26 av: Zepp

Och då kommer man osökt in på frågan.. varför kan man inte svälja kokosfettet.. eventuellt skölja ner med kaffe/te?

Blir ju två flugan på en smällen.. både tandvård och MBC!!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-07-11 13:00 #27 av: OlgaMaria

#26 För att den anses innehålla så mycket bakterier och annat smuts. Man gör oil pulling för att "dra ur" en massa skit ur kroppen, så det ska ut, och inte fortsätta igenom.

Jag trodde först att detta var en metod för att ta hand om mun och tand, men när man googlar oil pulling så är anspråken ganska höga att det ska kunna bota både det ena och det andra. Intressant om inte annat. :)

Jag brukar ibland köra oil pulling när jag är lite förkyld och har känningar i halsen.. ni vet när det känns som att något bryter ut och det blir värre i halsen. Efter oil pulling känns det lite bättre och som att man hjälpt immunsystemet på traven.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2013-07-11 13:29 #28 av: [Petronella Pip]

Lite underligt Zepp: jag skriver att oljan efter pullingen är en bakteriehärd som man kanske inte vill ha stående i köket och du undrar direkt varför man inte då ska svälja ner det?

Anmäl
2013-07-11 13:48 #29 av: Sammet1

#25: Menar du att det skulle vara luftburna bakterier då? I så fall har du nog redan spridit dem hej vilt med utandningsluften. Samt från soppåsen.

Annars behöver du ju faktiskt inte stoppa ner fingrarna i tetran och slafsa runt med fettet. Det låter som om du är rädd för att bakterierna ska krypa runt som en flock myror och förorena hela köket. Så fungerar det inte riktigt. Annars behöver du ju tömma soporna på sekunden efter att du spottat ut där, för att inte riskera spridning därifrån. Eller ha en hermetiskt tillsluten soppåse (blir krångligt att slänga något i den dock).

Nu ska jag villigt erkänna att jag inte själv utövar oil pulling, jag använder som redan sagt min tetra till andra typer av fetter. Det var bara ett tips.

Anmäl
2013-07-11 14:29 #30 av: LaRose

Jaså Petronella, tycker du att min lilla spottritual är äcklig?Skrattar

Förmodligen krävs en utredning som jag inte är mäktig, om vilken metod av utspottning som är minst äcklig/miljöförstörande. Sammet1 verkar ha lite klokskaper att bidra med.

Anmäl
2013-07-11 14:49 #31 av: [Petronella Pip]

Nej jag tror inte att det är luftburet, såg bara för mig att ha de där utspottningarna på diskbänken i veckor (det ser inget vidare ut) ... för det tar ju ett bra tag att få  ihop en liter!  Hinner nog slänga soppåsen rätt många gånger under tiden. Inte är det nån risk att någon granne blir träffad heller Lipar

Anmäl
2013-07-11 15:32 #32 av: Zepp

Mnja.. låter aningen likt bakteriefobi!? Oskyldig

Och sen så är iallafall Laurinsyran bakteriedödande!

Jag tror ju ioförsej att det handlar mer om munhygien, lite som tandborstning/munskölj.

Vad man pullar bort kan ju knappast vara annat än matrester och eventuella bakterier/enzymer/saliv.. dvs kroppsegna saker som man sväljer mest hela dagarna?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-07-11 22:55 #33 av: kokuhaku

Letade efter kokosolja på Ica Maxi idag men hittade ingen... får fortsätta leta. Men vilken kategori i affären tillhör det liksom?

Anmäl
2013-07-11 22:56 #34 av: Zepp

Antingen i LCHFhylla eller bland hälsokost oftast.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-07-11 23:02 #35 av: LaRose

#31 Skratt, skratt! Jag ser framför mig hur jag bespottar mina sympatiska grannar med bakteriellt kokosfett över hjässan... I verkligheten är risken minimal, Petronella. Jag lovar. Ger mig fasen på att vi till slut kommer fram till att loskorna ger ypperlig näring till gräset. Jag ska hålla koll på växtligheten jämfört med icke bespottade områden.

Anmäl
2013-07-12 07:02 #36 av: OlgaMaria

#33 På mitt Ica maxi har de det bredvid kokosmjölken.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2013-07-12 07:10 #37 av: kokuhaku

Tror inte vi har någon lchf-hylla i någon av butikerna här i min lilla stad. Hälsokost... hmm.

#36 Vid den asiatiska maten alltså? Letade som en galning där men det fanns ingen, bara kokosmjölk.

Men jag får leta vidare i min närmsta butik Willys.

Anmäl
2013-07-12 07:14 #38 av: OlgaMaria

#37 Kanske kan finnas vid mataffärens "hälsokosthylla". Du kan ju alltid maila butiken och fråga! :)

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2013-07-12 08:45 #39 av: kokuhaku

Ärligt vet jag inte vad som finns på "hälsokosthyllan" :P Men jag har mycket fritid så jag får ta och leta igenom affären nån dag haha. Ja annars kanske man kan maila, eller fråga i butiken.

Anmäl
2013-07-12 08:49 #40 av: Zureel

Kokosolja kan tyvärr stå nästan var som helst tycker jag har inte stått på samma plats i de butiker jag hittat kokosolja i.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.