Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Off topic - (OT)

OT - köpa cykel

2013-07-02 07:32 #0 av: Mooniq

Är det någon här som har köpt cykel på Biltema? Är ni nöjda? Fungerar växlar och bromsar som de ska? Något jag bör kolla extra noga?

Har nu fått för mig att köpa en cykel. Vill ha en kraftigare  modell med tjockare däck men grövre mönster. Behövs inte så många växlar och gärna fotbroms - för så gammal är jag att fotbroms känns som ett måste.. Skrattar

Där jag bor finns vandringsleder - både asfalt, grusväg, skogsväg, skogsstigar och kala klippor. Jag har nu börjat utforska dessa till fots men inser - hugaligen - att jag vill ha en cykel, jag vill cykla. För första gången på 30 år så VILL jag cykla.. Måste vara tidig 50-års kris som är i antågande....eller hur... Gapskrattar

Så jag tar gärna emot intryck om Biltemas - eller annan billig cykel. 

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2013-07-02 08:41 #1 av: Lchfman

Kolla du i stället på typ sportsson eller dyl. affär, det finns en anledning till att cyklarna är billiga på biltema. Jag älskar biltema, men en sak som en cykel som är många rörliga delar osv. hade jag inte köpt där.


Så till vida man inte köper deras "high end-modell" om dom nu har någon, men då kan man lika gärna köpa en i en vettig cykelaffär.

Men det är bara mitt förnuft som talar, jag har faktiskt ingen erfarenhet av just cykelköpet.

Anmäl
2013-07-02 09:18 #2 av: Åsa S


Tycker också man nog ska handla i en cykelaffär och inte bara titta på det billigaste priset, när det gäller cyklar så får man ofta det man betalar för. Om man har väldigt ont om pengar så skulle ju jag hellre titta på begagnat och välja kända kvalitetsmärken hellre än ta en billig cykel på biltema. Min förra kvalitetscykel använde jag i 26år har den kvar fortfarande och den går ju att använda men vissa delar hade blivit sneda efter att nån försökte stjäla den så nu har jag satsat pengar på en ny kvalitetscykel får se om den håller lika länge.

 

Hade en tidigare kollega som köpte en damcykel på en auktion för upphittade cyklar som ingen kommit och hämtat, för typ 500kr av äldre modell och inte så vacker men det var ett kvalitetsmärke. Han lät en cykelbutik montera dit bra växlar och sedan cyklade han till jobbet varje dag i rätt många år (enkel väg ca 2mil) och han susade förbi i hög fart sa att det var en av de bästa cyklar han köpt.

Anmäl
2013-07-02 10:06 #3 av: Aniara4

Ja, kolla polisens försäljning av hittecyklar!

Jag fick en cykel av svärfar som han hade hittat i något dike. Han lämnade in den till polisen och efter ett antal månader fick han köpa ut den för 200:-. Skeppshult! Glad

Anmäl
2013-07-02 12:50 #4 av: starhawk

Har hört en massa om Biltemas cyklar, det var en person som tyckte dom var praktiska för dom håller omkring ett år och då hade lillpojken växt ur den och behövde en ny, men när lillpojken växt färdigt (i stort sett) så skulle han köpa "en riktig cykel" till honom.

Så om du skall ha cykeln en längre tid så är det nog en vits att skaffa sig "en riktig cykel". 

Själv har jag lämnat dom tvåhjuliga till förmån för en trehjulig, har haft en i ett par år nu och fullkomligt älskar den, min gamla heldämpade mountainbike som det inte är nåt fel på har blivit stående i källarförrådet, vem vill cykla på en tvåhjulig stjärtplågare när man har en bekväm trike?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2013-07-02 12:57 #5 av: kaisakavat

Min son köpte en Biltema-cykel till sin sambo, i present. Blev lite av ett fiasko, för den visade sig vara defekt redan från början. Ena trampan och nåt med drivet. Minns inte riktigt, men rätt seriösa fel. 

De fick inte häva köpet men istället åtgärdades felen av Biltema. Vilket iofs tog tid och besvär. Hon har välan haft den ett år nu - men vet inte säkert hur det gått sen, men tror den hållit typ ok sen dess.

Andra jag hört köpt cykel där är nöjdare. Men tror man får vara beredd på kort livslängd..

Anmäl
2013-07-02 15:27 #6 av: Siggebus

Och jag har endast goda erfarenheter Ler
Köpte en knallgrön Yosemit  (tror jag den heter) med 3 växlar (finns även med 7) och jag har haft den nu i ett år och aldrig haft ett enda problem med den. Fotbroms + handbroms är det.

Växlar fint och allt fungerar. Jag tog en extra försäkring som kostade 195 kr och stjäler de cykeln inom ett år så får jag en ny utan avdrag, självrisk eller nåt.

Nu idag kom ett erbjudande om jag vill förlänga försäkringen (195 kr) så varar det ett år till.

Jag hade negativa förväntningar just för att alla säger att de är så dåliga men dennna cykel kan jag faktiskt rekommendera. Ångrar inte ett dugg.

Jag valde att sätta ihop vissa delar själv (sadel, framhjul, styre, korg och trampor) och det var inga problem om man bara har verktyg.
Men man kan betala lite extra om man vill att de sätter ihop cykeln.

Min förra cykel betalade jag 1000 kr mer för (också 3-växlad) men hos en cykelhandlare. De kändes sämre i växlarna och mer tungtrampad och jag fick faktiskt lämna in den rätt snart.

Jag tror man kan ha otur var man än köper cykeln men jag är jättenöjd med min.

Kan tillägga att jag har cyklat nästan hela vintern och den har inte rostat ett dugg (förutom där den blivit skavd på pakethållaren) när den ramlat.
Sätter den dock inomhus på kvällarna.

Anmäl
2013-07-03 01:02 #7 av: Sindri

#4 skrivet av starhawk 

Intressant - berätta mer! Balansen blir ju inte bättre med åren, och jag blir galen på cykelsadlar - sitter aldrig bekvämt.

Anmäl
2013-07-03 07:47 #8 av: starhawk

#7: Man sitter som på en solstol, mycket bekvämt, alla smärtor i bak, rygg, axlar och handleder är ett minne blott. Genom att man sitter lätt tillbakalutad har man en utmärkt överblick över vägen och omgivningarna istället för att stirra i backen mitt framför cykeln som man ofta gör på en tvåhjuling. 

Man behöver inte bry sig om balansen, visst har en del vält men då har dom typ spurtat nerför en backe i 50 knyck och gjort en tvär sväng, vad förväntar man sig? Själv har jag aldrig varit i närheten av att välta. 

Den har bara två nackdelar, den går långsamt i uppförsbackarna men det kompenseras i viss mån av att man rullar förbi tvåhjulingarna i nerförsbacken som oftast följer på uppförsbackarna. Jag har försett min med en e-cykel-tillsats som gör uppförsbackarna mycket trevligare. 

Den andra nackdelen är priset, dom är inte billiga dom här, runt 30.000 kr får man räkna med för en kvalitetstrike

Här är en bild på den, kan väl tilläggas att alla som provkört den kommer tillbaks med ett stort leende i ansiktet

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2013-07-03 08:38 #9 av: Sindri

Ja just det - såna har jag ju sett! Inte många, förstås. Är det inte läskigt att sitta så lågt? Jag tycker man upptäcker dem så sent - trots pinnen.
Funkar väl inte så bra på smala cykelstigar i skogen, men annars skulle jag gärna ha en annorlunda konstruerad cykel, just med tanke på att jag sitter så förbenat obekvämt på sadeln, plus att jag vill sitta så lågt som möjligt för att kunna sätta foten i marken när jag stannar. Då kan jag aldrig sträcka ut benen när jag trampar, så jag har tänkt mycket på varför inte tramporna sitter längre fram på cykeln.

Det finns en kvinna som konstruerat en damsadel för cyklar - man skall t.o.m. kunna cykla med snäv kjol - men den sadeln kommer väl aldrig i produktion. Ledsen

Annars är cykel ett himla bra transportmedel, men det tar emot lite p.g.a obekvämligheten, och nån egen cykel lär jag inte konstruera.

Anmäl
2013-07-03 09:28 #10 av: hemul

Det finns ju tvåhjuliga liggisar också och så finns det ett mellanting som låter som om det skulle kunna vara nåt för dig. De kallas Crank Forward, på svenska tror jag inte de har ett namn. Sadeln sitter lägre än på en vanlig cykel och tramporna sitter något längre fram. Effekten blir just att du kan ha fötterna i backen när du sitter på sadeln.

http://rans.com/bicycles/crank-forward.html

Men du, utgående från vad du sa om var du tänker cykla så tror jag visst du behöver många växlar, speciellt låga sådana.


Anmäl
2013-07-03 10:12 #11 av: Bläcket

Jag köpte en begagnad Biltema cykel cruiser-modell förra sommaren, först gick den som en klocka men nu hackar ena trampan... Har försökt laga den på alla möjliga vis, men den fortsätter att hacka... Vilket gör den väldigt obekväm att cykla på.

Annars har hand och fotbroms funkat fint, växlar likaså. 

Men egentligen så är det nog i långa loppet bäst att köpa en kvalitetscykel om du har råd. Annars kolla blocket, begagnat är inte helt dumt det heller. 

Hoppas du hittar nåt du blir nöjd med, cykla är ju något av det bästa som finns tycker jag :)

Anmäl
2013-07-03 12:19 #12 av: Sindri

#10 skrivet av hemul

Det där såg absolut intressant ut. Mja, ingen fara med växlarna, det är inte precis mountain-bike-körning jag idkar. Lite för harig för det Glad

Nu har jag sju växlar och det är klart ett par till kanske vore bra. Jag funderar på om man får sämre kraft i benen när tramporna sitter långt fram? Ska kolla om cykeln finns att prova ngnstans i 08-trakten.

Anmäl
2013-07-03 13:50 #13 av: starhawk

#9 o. 12: Nej det känns inte läskigt alls att sitta så lågt det är bara lite knepigt att sätta sig och resa sig i början men det lär man sig snabbt. Det verkar snarast som att bilisterna ser mig tidigt, och dom är väldigt snälla , dom stod och väntade vid ett övergångsställe trots att jag var åtminstone fem meter bort. Överhuvud taget är bilister väldigt hänsynfulla mot en sån här, dom ger mig alltid gott om plats och släpper väldigt ofta fram mig först vid övergångställena

Med tramporna fram får man nästan mer kraft, sätet håller ju emot så man kan utnyttja hela benstyrkan, försöker man det på en vanlig tvåhjuling så lyfter man ju bara

#10: Ser väldigt obekväma ut, rena fällkniveffekten där med knäna i hakan och det är ju fortfarande en skrev-plågande sadel på dom

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2013-07-03 22:41 #14 av: hemul

Tycker du? Jag har hört att de ska vara sköna att cykla på, men jag håller med dig om att sadlarna kunda vara mer liggisstil kanske. Men inte får man väl knäna i hakan mer än på en vanlig hoj, snarare mindre  tycker jag  det ser ut som.

#12 Sindri, jag skulla ha skrivit att det jag sa var riktat till Mooniq. Hon pratade ju om skogsstigar, klippor o.s.v. Då kan nog lite växlar vara bra.


Anmäl
2013-07-04 07:38 #15 av: starhawk

#14: Om man flyttat vevpartiet framåt så blir det ju automatiskt så att knäna hamnar under hakan, på en vanlig hoj är ju vevpartiet i stor sett rakt under sadeln så där är risken att få knäna i hakan närmast obefintlig. Det fanns ju ett tag s.k. chopperhojar med limpa som kunde cyklas på det där sättet, ungarna gillade utseendet för dom såg "fräcka" ut men flugan höll inte särskilt länge eftersom dom var värdelösa att cykla på. Kan inte se att cykla dubbelvikt är någon fördel eller särskilt bekvämt

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2013-07-04 09:24 #16 av: hemul


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.