Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Aska?

2013-06-30 17:16 #0 av: Trippelmormor

I Livsmedeldatabasen hittar jag "aska" i olika livsmedel och undrar vad det är. Kan någon mer om detta?

Anmäl
2013-06-30 17:23 #1 av: [Petronella Pip]

Kanske det kan vara kaliumkarborat som tidigare kallades pottaska och som är ett surhetsreglerande medel?

Anmäl
2013-06-30 17:42 #2 av: Zepp

Aska är vad som blir kvar efter förbränning.. gäller i din kropp oxå!

Består utav mineraler och föreningar mellan dessa mineraler och annat!

Ofta då sk oorganiskt material.

En del av dessa kan vi ta upp.. annat passerar och blir till fecalier!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-06-30 21:27 #3 av: Sindri

Pottaska=potassium=kalium

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kalium


Anmäl
2013-06-30 21:31 #4 av: [Petronella Pip]

Jo Zepp jag läste om det det också men vad är det som är förbränt? Jag menar i maten varför är det bränt? Jag förstod inte det all? Det är ju inte efter förbränning i kroppen utan  i livsmedlen.

Anmäl
2013-07-01 05:30 #5 av: Trippelmormor

#3 Så tänkte jag oxo men såg sedan att båda fanns! tittar man tex på "Aborte" som ligger först i databasen så innehåller den bl a både 389mg kalium och 1 g aska. Då kan det inte vara samma sak eller hur? Mystifierande! Fler tankar någon ?

Anmäl
2013-07-01 09:35 #6 av: Sindri

Det var skumt! Kan det vara så att kalium bara är en del av askan? Men det borde i alla fall inte stå både kalium och aska.

Kommer ihåg en annan sak jag fick höra i skolan när jag var liten (1950-tal) att man kunde äta aska istället för ost!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Aska

Klart är att det verkar innehålla mycket mineraler i alla fall!

Anmäl
2013-07-01 09:57 #7 av: [Petronella Pip]

som jag skrev i #1 ska pottaska vara kaliumKARBORAT. Alltså inte bara kalium: http://sv.wikipedia.org/wiki/Pottaska  eller är karborat bara en form av mineralet kanske?

Anmäl
2013-07-01 13:50 #8 av: Sindri

Nå'n form av verkar det som...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Karbonatisering

Vad vi lär oss här!!!!

Anmäl
2013-07-01 14:04 #9 av: [Petronella Pip]

Ah och N är det visst istället för R, man kan tro att jag är ordblind! Skrattar

Anmäl
2013-07-01 14:12 #10 av: nyborjare08

#7 Ja det är kaliumkarboNat, K2CO3, ett salt av kalium där C står för kol. Länken i #8 handlar om kalciumkarbonat, CaCO3 Kalcium är ett annat grundämne än kalium.

Anmäl
2013-07-01 14:13 #11 av: nyborjare08

#9 Ah, såg inte ditt inlägg förrän nu när jag hade postat mitt Glad

Anmäl
2013-07-01 14:48 #12 av: RobinEH

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Livsmedelsdatabasen-/Naringsamnen-och-varden/Energi-avfall-aska-och-alkohol/

"Aska är den beståndsdel av ett livsmedel som återstår efter det att den organsiska delen oxiderat bort genom förbränning i ugn vid 550 °C. Askan är ett mått på den totala salt- och mineralhalten i livsmedlet. Askhalten måste bestämmas för att kunna räkna fram kolhydratmängden som rest."

Som Zepp skrev. 

Vid utredningen av ett livsmedels näringsinnehåll så utsätts ju livsmedlet för kraftig värme. Aska är alltså en benämning för mängden salt- och mineral som finns i livsmedlet, då dessa inte förbränns. Dessa "förbränns" ju inte heller i våra kroppar utan används till annat.

Aska är alltså inte "skräp".

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2013-07-01 15:13 #13 av: Sindri

#10 skrivet av nyborjare08 

Oh ja, det vet jag - jag slog upp karbonatisering för att vi skulle kunna utröna vad karbonat av ett ämne betydde, och tack vare

#12 skrivet av RobinEH  så har vi fattat lite mer. Helt riktigt som Zepp skrev, men jag fattade inte sammanhanget riktigt då.

Nu har vi lärt oss ännu mer! Fantastiskt!

Anmäl
2013-07-01 15:35 #14 av: [Petronella Pip]

Men jag fattar fortfarande inte! Hur kan de skriva att aska är en del av i`livsmedlet när det inte finns förrän/om man bränner den? För enligt den inledande frågan är det redovisat som innehåll? Eller hur ska man tolka "hittar jag aska i olika livsmedel"?

Anmäl
2013-07-01 16:18 #15 av: Trippelmormor

#14 Med "aska i olika livsmedel" menade jag att jag hittar innehållet "aska" i flera om inte de flesta livsmedel jag kollat på Livsmedeldatabasen. Lade det inte på minnet tidigare i o m att jag lite slarvigt associerade till potassium>pottaska>kalium utan tillägget karborat. Det är väl helt fantastiskt att vi lär oss så mycket här!!! Tack alla!!!

Anmäl
2013-07-01 16:26 #16 av: [Petronella Pip]

Jo det var så jag förstod frågan men  det som Zepp och RobinEH beskriver verkar ju vara hur mycket aska det blir om man bränner upp den?  Det säger ju inte att maten INNEHÅLLER  aska.

Anmäl
2013-07-01 16:42 #17 av: RobinEH

#14 & 16

Definition av aska enligt http://sv.wiktionary.org/wiki/aska:

"de fasta resterna efter en (fullständig) förbränning"

Då kroppens oxidation populärt kallas förbränning så ser jag inte problemet med att benämna de salt och mineral som livsmedlet innehåller som "aska". Salt och mineral förbränns varken under utredning av näringsvärdet av ett livsmedel eller i våra kroppar. Att livsmedel inte innehåller redan förbränd aska, trots att aska angivs, kan jämföras med dess egentliga energiinnehåll då energiinnehållet enligt angivet näringsvärde tar hänsyn till näringsämnenas atwater faktor, vilket inte berör livsmedlet egentliga energiinnehåll.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2013-07-01 16:47 #18 av: [Petronella Pip]

Jag får nog bara göra som Luther sa om sådant man inte förstår: Lyfta på hatten och gå förbi! Blinkar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.