Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

mat efter träning - kass i kistan

2013-06-26 01:16 #0 av: goliath

Blir lätt dålig i magen efter måltid efter träning.. Kommer ofta rätt ut igen.. IBS aktigt.. Det verkar gälla den första måltiden efter träning.. Har provat äta direkt efter träning och provat dröja.. Men tycker mig inte se något mönster.. Det verkar vara lchf typ mat som funkar värst i detta sammanhang. Pga fetthalten? Idag tex: entrecote med squash och lök i gräddsås med en skvätt soja.. Var väldigt gott men kom ut igen med dunder och brak efter 30 min... What a waste of nutrients..

Fler som har detta problem eller har tankar kring om och varför magen verkar känsligare efter träning? Kroppen borde behöva näring och inte stöta ifrån sig den...

Anmäl
2013-06-26 03:00 #1 av: Fiana

Alltså.... kommer ut i vilken ände?

Om du kräks upp det och det är mest fett och protein så ja då är det nog slöseri med näringsämnen.

Men då du nämner IBS menar du kanske andra ändan? Då är det ingen sådant slöseri, det är helt enkelt framförallt tjocktarmen där du har "gammalt" som tömmer sig, vore mycket skumt om det var det du nyss ätit (även om det kanske teoretiskt vore möjligt) och då skulle det nog se mer ut som spya om det kom ut så fort. 

Har kraftig gallinducerad IBS, och träning verkar ofta göra den saken värre tyvärr, så möjligt det kan påverka detta något hur den utsöndras/tas upp. Gallan ska ju komma mer av för att spjälka just fet mat som du nämner, något som kanske ger en ytterligare utsöndring? (spekulerar här helt).

Vad är då problemet med gallan om den skapar mitt problem, jo galla ut i tjocktarmen är extremt laxerande (jag har alltså försämrat återtag av "överbliven" galla). Låt säga att träningen påverkar antingen gallutsöndringen, återupptaget eller peristaltiken så att du får den dit du inte vill, något som görs än värre av fet mat?

Har du provat att äta något mycket litet först och sedan dröja? Just plötsliga stora måltider när man varit fastande längre tid brukar ge större risk för den sortens problem. Hårdost brukar vara säkraste kortet för mig (en liten bit) då den via kalciumet är stoppande i sig. 


Bara några idéer. 

Anmäl
2013-06-26 11:13 #2 av: kaisakavat

Nuförtiden tränar ju inte jag just. Men minns ju tiden innan..

Just stora/rejäla måltider som Fiana nämner, gillar inte magen, vare sig strax före eller strax efter fysisk ansträngning. Maten bara ner och vänder, sen ut igen. Även de gånger maten stannade nere, så var känslan att njae.. egentligen inte bra. 

Fast det beror på hur snabbt inpå. Närmsta timmen efter - nej. Men efter kanske ett par timmar uppstår hunger och jag kan äta ordentligt.

Men du har alltså provat vänta? Hur länge kvarstår problemet?

Lite spekulation: Om tömningen är i andra änden - inte kräkningar - och ätandet nära träningspasset, så tänker jag det låter lite logiskt ändå. När kroppen är inställd på hårt arbete så är det väl bra göra sig av med 'onödig last'? Snopen


Anmäl
2013-06-26 11:48 #3 av: Ary

Min teori är att tarmarna är överaktiva pga att du rört på dig. Jag hade ätit något litet direkt efter träning och större måltid ett par timmar efter. Konstigt dock att det gäller första måltiden efter träning oasvsett när den är...

Anmäl
2013-06-26 12:22 #4 av: Anders-S

Du kanske inte tål lök och/eller grädde.


Många av de hälsofördelar som tillskrivs LCHF beror på att man undviker vete, gluten, och mjölk/mejeri, laktos/kasein, när man drar ner kolhydratintaget. En del skulle må bra av att vara ännu striktare i det avseendet än som anges i olika kostförslag.


Två namn som knappast är obekanta för dig: Karl Ludvig Reichelt och Keith Woodford

http://no.wikipedia.org/wiki/Karl_Ludvig_Reichelt_%281933%29

http://www.cristin.no/as/WebObjects/cristin.woa/wa/fres?sort=ar&pnr=18306&la=no&action=sok


Smör innehåller väldigt lite kasein. Skirat smör, ghee, innehåller inget protein alls utan är 100% fett.


Prova göra såsen på ost istället för grädde. Om osten kommer från Frankrike är den troligen gjord på A2-mjölk. Dessutom är innehållet av beta-casomorphin-7 (BCM-7) lågt även i ost gjord på A1-mjölk enligt denna artikel från april 2008:

http://www.yourhealthbase.com/A2_milk.htm


Från en artikel om IBS på http://www.hälsa.se/Kategori/Naturlig-halsa/Naturmedel-Alternativmedicin/Doktorns-basta-rad-nar-magen-kranglar/

Hans Törnblom, överläkare och mag-tarmspecialist vid Karolinska Universitetssjukhuset:

ÖVERKÄNSLIGHET mot sädesprodukter och mjölk kan ligga bakom magbesvär. Åtminstone delvis, enligt Hans Törnblom.

– Ungefär en procent av befolkningen är överkänslig mot gluten i vete, korn och råg, säger han. Men ytterligare ett antal känner sig bättre om de minskar på dessa sädesslag, utan att de uppfyller kraven för diagnosen glutenintolerans. Vi vet inte riktigt vad detta beror på, men känner man sig bättre av att utesluta sädesprodukter är det ju bara att fortsätta med det.

Samma sak gäller med mjölkprodukter.

– Det verkar som om fler än de som är överkänsliga mot mjölksocker eller allergiska mot mjölkprotein kan bli dåliga i magen av mycket mjölkprodukter. Jag brukar råda mina patienter att testa att utesluta dem ett tag för att se vad som händer. Blir man då bättre har man hittat en väg till lindring. Jag tycker inte att man alltid behöver ställa diagnos på detta med blodprov, utan att man kan pröva sig fram.Anmäl
2013-06-26 18:54 #5 av: patriknn1

Du tränar HÅRT!?!

Massor av adrenalin frisätts. Antagligen så är det en reflex att tömma tarmarna som i grunden är en  skyddsmekanism när kroppen gör sig redo för "fight or flight".

Om du inte gör det redan,, prova att inta bcca under träningspasset. Direkt efter träningen bara något litet typ en rejäl kopp äggmjölk, el en äggröra. 

BCAA under träningspasset, och ca 10-15 g protein + lika mycket fett direkt efter, är tillräckligt för förhindra ett katabolt tillstånd, och ändå så litet att magen knappast protesterar.

Vänt sedan ca 45-60 minuter och inta sedan ditt huvudmål. Det bör funka.

Anmäl
2013-06-27 01:01 #6 av: goliath

Tack alla för svar!

Precis, Patriknn,

Jag vill ju gärna undgå katabolsk tillstånd och maximera restitution efter ett hårt pass..

Jag får ta och experimentera lite mer med att äta något litet efter träning och vänta med måltiden..

Jag har länge kört en liten shake efter träning på grädde, mjölk, kakao och lite o'boy.. Det han oxå kunnat ställa till det ibland.. Ska prova en annan fettkälla än mejerifett..

Anmäl