2013-06-23 20:55 #0 av: crikarlshamn

Jag sökte om potatis till en vän och .. delar med mig, visste att det inte är bra med potatis pg av kolhydraterna och hade läst lite om nattskattegrönsakerna men inte visste jag allt detta!!!

Suck, lite làngt men viktigt att läsa om potatis...

http://www.vitaviva-info.com/sv/content/view/full/3042

Överkänslighet
Något tyder dock på att nattskattegrönsaker inte är ägnade som föda i obegränsade mängder, då många människor reagerer på dem.

Särskilt mindre barn får ofta problem med (rå) tomat, liksom många är överkänsliga mot potatis utan att veta det.

Barn med hudproblem reagerar ofta på potatis - speciellt om deras föräldrar röker. Även vuxna personer med ledproblem reagerer på potatis - speciellt om de är eller har varit nikotinberoende.

Tomatens proteinämnen, lektinerna, är kända för att tillhöra de mer aggressiva och provocerande för en nattskatte-överkänslig person, och dessa lektiner blir ännu mer hälsofarliga vid värmebehandling.


En del forskare påpekar att ca. 40% av den europeiska befolkningen lider av varierande och uerkända grader av överkänslighetsreaktioner mot nattskatte-grönsaker. Detta gäller i hög grad rökare och personer med födoämnesintolerans.

Fysiska överkänslighetssymtom kan vara alkoholintolerans, diarréer, matsmältningsproblem, hjärtklappning, huvudvärk, illamående, migrän, nervositet, uppblåsthet, uppsvällning rung ögonen, utslag och ostabilt blodsocker.

De psykiska symtomen kan vara ångestanfall, irritabilitet, aggressiva utbrott och mindre neuroser.


Det kan dockskilja mycket, vilka nattskattegrönsaker man inte tål. En del har problem med allihop, och andra tål en del nattskattegrönsaker då och då.

Skillnader på tex. potatissorter och olika odling kan medföra att potatis från ett område inte tåls, medan andra går bra. Dessutom kan besprutningsmedel också ge känsliga personer problem, eftersom det är vanligt att bespruta konventionellt odlad potatis 3-4 ggr under deras växtperiod. Ekologisk potatis tåls generellt bättre.


Beroendeallergi pga. tobak är mycket utbrett. Det är ofta ett tecken på problem med syra/basbalansen och andra livsmedel i form av tex. vete, mjölkprodukter och socker. Tobaksrökning kan maskera en överkänslighet mot nattskatta.


Dr. Norman F. Childers, som har forskat i sambandet mellan nattskatta och sjukdom, påpekar att intag av nattskatta (grönsaler) kan vara inblandat i bindvävssjukdomar, bursitis, fibromyalgi, ledinflammation, Lupus Erythematus Disseminatus (LED), morbus Bekhterew, senskidhinneinflammation, artros, tennisarmbåge och urinsyragikt (podagra) mm.


Norman Childers forskning påvisar också att glykoalkaloider och steroider från intag av nattskatta hämmar den viktiga enzymnt cholinesteras, som därför inte kan bryta mer avfallsämnen. Härmed samlas dessa upp i organismen, vilket medför inflammation, muskelkramper, smärtor och stelhet. Childers' undersökningar visar att personer med giktsjukdomar som - tillsammans med minimala dietförändringer - uteslutande nattsattegrönsaker, upplever positiva förändringer i sitt tillstånd. De får färre smärtor och en märkbart bättre hälsa.


Ifølge Childers kan artros vara ett resultat av långvaringt intag av nattskattegrönsaker. Grönsakerna innehåller naturligt D3-vitaminet cholecalciferol, vilket, i för höga doser, kan medföra förkrympning och invaliditet (vilket sets hos husdjursbestånd).


Om man misstänker att man kan ha en (nattskatte) överkänslighet, så är det en god idé att bli testad för det man har ätit mest av i sitt liv.


Man kan komma fram till vilka matvaror man inte tål genom att göra:


A: En eliminitionsdiet. Här undviker man de sedvanliga matvarorna i en period.

B: En rotationsdiet, där man äter bestämda matvaror på skift.

C: En fasta. Efter fastan börjar man igen att inta en matvara åt gången, medan man noterar kroppens reaktioner på varje matvara.


I samband med detta ska man vara uppmärksam på att det kan föekomma reaktioner (abstinenssymtom), när man avlägsnar ett provocerande födoämne frå kosten. Överkänslighetssymtom försvinner för det mesta inom 4-6 dagar efter att man avlägsnat de provocerande födoämnena. Hos en del kan det dock ta upp till 3-4 veckor innan de besvärande symtomen är borta - speciellt hos de som har eksem eller lider av förstoppning. Om man åter provocerar kroppen med ett problematiskt födoämne 2-3 veckor senare så får man som regel en tydlig reaktion, eftersom känsligheten blivit större.


Vissa kommer efter en sån kur kunna tåla det problematiska födpoämnet igen i mindre mängder, medan andra mer sensitiva alltid kommer kunna märka av symtom när de intar de provocerande födoämnena.

Nattskattegrönsaker kan vara svåra att undvika. Speciellt tomat ingår som ingrediens i väldigt många internationella maträtter och produkter, så man ska vara på sin vakt om man inte tål tomat. Om man inte tål potatis ska man vara uppmärksam på att potatisstärkelse ofta ingår som en dåld ingrediens.

Potatisstärkelse används också ofta som tabletthjälpämne.

Det finns alternativ till potatis; sötpotatis hör inte till nattskattefamiljen, så den ger inga problem.

Man kan tex. göra potatismos av denna ångade sötpotatis och mosad blomkål, broccoli, pumpa, morot, vita bönor, jordärtskocka, pasternacka, persiljerot, rosenkål och selleri (var för sig eller blandat efter smak och tolerans), som ev. blandas med lite olivolja och salt. Dessa grönsaker kan också bakas, och kan väl ersätta den sedvanliga potatisen på tallriken.

http://en.wikipedia.org/wiki/Solanaceae
http://sv.wikipedia.org/wiki/Potatisv%C3%A4xter