Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

LCHF och allmän hälsa

2013-06-20 18:46 #0 av: crikarlshamn

http://www.aftonbladet.se/halsa/cancer/article10753100.ab

"Gurkmeja stoppar inflammationer

Kan hejda tillväxt av cancertumörer

Gurkmejan drar till sig ett allt större intresse för sina hälsobringande effekter.

Kryddväxten kan stoppa sjukdomsförloppet hos möss med alzheimer och hejda tillväxten av cancertumörer, visar laboratorieförsök."

Och den är god att använda till bàde kött/fàgel och fisk
Gurkmeja. Gurkmeja. 

http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/14/2/141.pdf 

Anmäl
2013-06-20 19:01 #1 av: LaRose

Nu ska jag ta nya tag och har köpt ett kilo finfin gurkmeja från Crearome... men bevare mig väl, så illa det smakar! Har alltid givit upp mina försök p g a detta. Jag har tänkt ta en matsked om dagen (har sett kloka personer rekommendera detta). Har hittills blandat det med lite andra brasaker i pulverform. Lindrigast smak blir det i ljummet vatten, men det väcker ändå kräkreflexen. Så har du några bättre förslag på inmundigandet? Inte så lätt när det ska vara en hel matsked om dagen, utan att förstöra smaken på maten, om man vill ha det som krydda. Är det bara jag som tycker det smakar förfärligt (är inte jätteförtjust i curry heller)? Tacksam för idéer!

Anmäl
2013-06-20 19:15 #2 av: [Petronella Pip]

Den är riktigt vidrig i större mängd, det tycker jag med! Skulle färga majonnäs gult en gång med det och det blev oätligt! Det är ju bara lite grann i curry och där är det inte den som ger smaken iofs. Curry gillar jag skarpt!

Jag tycker inte det ger någon direkt smak i matlagning alls, om man inte tar för mycket... 

Anmäl
2013-06-20 19:29 #3 av: patriknn1

Det enklaste är att ta lite mindre mängd men i princip på allt du lagar. I mindre mängd så märker man knappt av den, så den går att använda till nästan alla kryddor förutom väldigt milda örtkryddor.

Anmäl
2013-06-20 19:36 #4 av: hemul

Prova att blanda det i lite fil eller liknande och svälj alltihop på en gång. Det brukar funka med det mesta. Iom att filen är tjock är det lättare att svälja i ett gulp utan att smaken sprider sig i hela munnen.


Anmäl
2013-06-20 21:41 #5 av: LaRose

Tack för respons! Ska ha burken framme och ta en nypa i allt jag äter som du säger, Patrik. Och hemul, nu provade jag att ta en tesked i grädde, eftersom jag inte använder andra mjölkprodukter och det var ju faktiskt betydligt mer uthärdligt än i vatten. Inte oväntat, när man tänker på saken. Så nu ska jag inte ge upp den här gången!  

Anmäl
2013-06-20 22:13 #6 av: Medlem

Köp tomma kapslar och fylla dom med gurkmejan så blir det lättare att svälja dom. 

Anmäl
2013-06-20 22:15 #7 av: Medlem

I vårt kök är det mycket vanligt att använda gurkmeja. Idag gjorde jag köttbiffar som jag kryddade med vitlök och gurkmeja. Vitlök, gurkmeja, chilipasta eller hackad chili och koriander är en mycket bra kryddning till kött och fisk. Testa och se!

Anmäl
2013-06-20 22:39 #8 av: hemul

LaRose, köp en gräddfil eller CF. Ju tjockare desto bättre. CF står sig ju dessutom jättelänge om du vill ha den enbart till medicinska ändamål... Blinkar


Anmäl
2013-06-20 23:43 #9 av: LaRose

Hej Medlem! Den kryddningen har jag aldrig provat, men den låter spännande. Ska inhandla chili/chilipasta och koriander. Använder du frön då och krossar eller finns koriander mald? Var köper man dylika kapslar, som du skrev om? Och vad är de gjorda av, tro? Känner ett visst obehag redan med två Omega 3-plastkapslar om dagen. Kan det vara bra?

Hemul, jag ska prova med CF. Tjockt är nog nyckelordet. Allt som gör proceduren enklare. För jag har så jäkla lätt att ge upp goda rutiner, om de känns så till den grad motbjudande. Jag tar ju nässelpulver också, som inte är så mycket trevligare i gommen. Och nyponpulver, som inte heller är någon höjdare. Det är svårt när man inte äter fil eller Proviva eller liknande, som man man kunde strö saker över förr. Tänk er denna drink, som jag alltså överlevde; 1 msk gurkmeja, 1 tsk nässelpulver (smakar hö redan i sig), 1 tsk nyponpulver och 1 tsk Spirulina (värre än en kallsup i Medelhavet) i ett glas ljummet vatten... Say no more.

När jag tittar under den här textrutan, får jag en liknande ledning som från dig, Hemul; "välj fil"!

Anmäl
2013-06-20 23:56 #10 av: Medlem

LaRose - Vet inte var kan man köpa tomma kapslar i Sverige. Fråga apoteket eller beställ på nätet! De jag köper är vegetariska. Jag använder dessa kapslar för att fylla i gurkmeja, costusroot, magnesium eller c-vitamin.

Nej det är färsk koriander jag använder. 

Anmäl
2013-06-21 00:03 #11 av: LaRose

Ok Medlem, tack!

Anmäl
2013-06-21 08:30 #12 av: [Petronella Pip]

# 9 Fast plast är det ju knappast! Brukar väl bestå av gelatin ... plus ibland diverse skräp, smaksättare, konserveringsmedel etc. 

Anmäl
2013-06-21 09:22 #13 av: yvonnel

Crearome och jag tror också Borgeby kryddor är 2 ställen som jag sett dessa kapslar.

Anmäl
2013-06-21 14:53 #14 av: LaRose

Nej Petronella, jag kallade det lite slarvigt "plast", för att jag inte orkat ta reda på vad kapslarna egentligen består av. Är det bara gelatin är det ju ok, men jag har en känsla av att det är mycket annat smått och gott också, som du säger. Man får spendera dagarna med att jaga allt som jagar en i maten... pust!

Va bra att Crearome har kapslar, det ska jag kolla upp. Brukar ju köpa mitt kokosfett där.

I kväll blir det knallgul gräddfil till sillen!SkrattarTrevlig midsommar!

Anmäl
2013-06-21 15:36 #15 av: Mozzarellan

Men om man gör currykyckling kan man inte vräka ner en matsked då??? Känns gurkmejan eller döljs den av curryn?

Anmäl
2013-06-21 16:15 #16 av: patriknn1

Du kan använda det till alla smakrika, lite starkare, kryddblandningar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.