Annons:
Etikettallt-om-lågkolhydratkost
Läst 8622 ggr
majsan76
2013-05-14 22:42

Mandelmjöl...

Handlade idag mandelmjöl. nån som har några tips recept el idéer om vad jag ska göra med det?

Annons:
Zepp
2013-05-14 22:45
#1

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Petronella Pip]
2013-05-14 23:07
#2

Fast då krävs kokosmjöl också för det finns knappt ett enda recept där med enbart mandelmjöl, enbart kokosmjöl finns däremot en del eller en kombination!

Lilltilda
2013-05-14 23:13
#3

http://www.mandelmjolsguiden.se/ 
Flera smarriga recept här

~God loves you, and I´m trying! ~

Marianns LCHF Mat & bak
2013-05-15 08:09
#4

#2 fast jag har ju en omvandlingstabell av mjöl på bloggen så det går att baka utan kokosmjölet 😉😃och också tvärtom…

[Petronella Pip]
2013-05-15 08:32
#5

ahh goooood!!!! Har jag tydligen missat! Eller mer troligt glömt hihihi

patriknn1
2013-05-15 17:27
#6

Det enklaste är väl att använda det till pannkakor.

Annons:
Mozzarellan
2013-05-15 17:48
#7

Nu blev jag riktigt sugen och efter sverigebesök har jag både risentas och "det dyra"……… Grädde och färska lokalt odlade jordgubbs….. Måste leta recept nu : )

Essaka
2013-05-15 20:10
#8

Åh det finns massor du kan avända mandelmjölet till! och då utan kokosmjölet.

Tex hallon paj med mandelsmultäcke, marsipankulor, pannkakor, pajskal, pizzabotten osv osv

Veda
2013-05-15 22:36
#9

Superbra! Har funderat på att försöka mig på att räkna fram nån omvandlingstabell men nu behöver jag ju inte det.

majsan76
2013-05-16 12:06
#10

Essaka: du får mer än gärna dela med dig av några recept:)

Essaka
2013-05-16 14:26
#11

Jag experimenterar en massa, sedan finner jag en massa inspiration via  bloggar såsom jills mat el 56 kilo har med många bra recept.

Marsipankulorna: mandelmjöl ca 1 dl, 1 tsk mandelsmör, 1 tesked sukrin mellis ev lite vatten. blanda ihop och rulla till kulor. Smält 90% choklad och doppa kulorna i det och in med dem i kylen/frysen för att stelna sjukt goda!

Smultäcke för jag med mandelmjöl bara el ofta ihop med en sked mandelsmör, sukrin mellis som du smular över pajen och gärna även lite krossade mandlar för att få lite chrunchy känsla.

majsan76
2013-05-16 22:16
#12

Tack:)

jessirene
2013-05-17 01:09
#13

Jag har det i pannkakor och i pannbiffar.

Annons:
Elfdance
2013-05-17 08:21
#14

Detta pajskal är gott! Har inte testat hennes innanmäte dock men skalet funkar bra. :)

http://sarasworkout.se/2012/09/recept-enkel-och-matig-lchf-paj-pa-mandelmjol-till-kraftskivan/

Lillmajsan
2013-05-19 16:43
#15

Ostfrallor!

För 4 st frallor;

Du behöver

2 ägg

1 dl mandelmjöl

2 dl riven ost

1 tsk bakpulver

Gör så här

Riv osten och blanda sedan allt i en bunke. Klicka ut på en plåt och ställ in i ugnen i 10 minuter på 225 grader. Simple as that!

majsan76
2013-05-20 22:06
#16

Ååå ostfrallorna ska jag göra imon! Tack!

therese.b
2013-05-21 11:25
#17

Hur blir ostfrallorna på höjden?
Undrar även om dom blir sådär "äggiga" som många bröd blir.

nyborjare08
2013-05-21 13:54
#18

De godaste "icke-äggiga" bröden jag har gjort och ätit är oopsies med mandelmjöl, majonnäs och philadelphia i. Jag har inte receptet här, men googla på oopsies och experimentera sen Glad Det är lite pyssligt eftersom man separerar vitan och gulan men det är klart värt det!

Jag ska se om jag hittar receptet. I så fall klistrar jag in det senare.

 

 

therese.b
2013-05-21 13:56
#19

Jag har gjort "vanliga" en gång men tyckte att dom som bara försvann i munnen :)
Läste någon som missade att separera äggen och bara slängde ihop allt i en bunke och i en form, ska jag nog testa.

nyborjare08
2013-05-21 14:00
#20

#19 - precis, det gör de. Men inte om det är mandelmjöl i. Och lite bakpulver. De blir fluffiga (pga de hårt vispade vitorna) och samtidigt matiga av mandeln.

 

 

Annons:
therese.b
2013-05-21 14:05
#21

Aha! Om du skulle hitta receptet så tar jag tacksamt emot det!

OT: hur gör man för att få så det blir sådär blått på den man vill kommentera så att säga? Alltså i detta fallet när du skrev #19

therese.b
2013-05-21 14:06
#22

Asså nu funkade det, har inte gjort det tidigare när jag skrivit.

nyborjare08
2013-05-21 14:09
#23

Ja jag kan kolla senare ikväll Glad

 

 

therese.b
2013-05-21 14:10
#24

Jättesnällt!

nyborjare08
2013-05-21 17:34
#25

Here it goes :-) Fluffiga tekakor: 3 ägg 200 g färskost (gärna med smak) 3 msk majonnäs 2,5 mald mandel/mandelmjöl 0,5 dl sesamfrön 2 tsk husk 1 tsk bakpulver Ev paprikapulver Separera gulor från vitor. Vispa gulor med majonnäs och färskost. Blanda de torra ingredienserna och rör ner det i gule-blandningen. Vispa vitorna till ett hårt skum. Vänd ner gule-blandningen i vitorna och blanda försiktigt. Klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt, ca 6 st per plåt. Grädda i 200 grader i ca 10 min.

 

 

nyborjare08
2013-05-21 20:38
#26

Glömde skriva att jag inte har testat receptet med mandelmjöl, bara med mald mandel. Mald blir ju grövre än mjölet. Men om nån provar kan ni väl rapportera hur det blev? Och det ska vara 2,5 dl mald mandel/mandelmjöl :-)

 

 

therese.b
2013-05-22 10:00
#27

Tack! Ska testa till helgen senast :)

Annons:
[Petronella Pip]
2013-05-22 10:04
#28

# 26 Min malda mandel i mosters hederliga gamla mandelkvarn blir lika finmalet som det köpta mandelmjölet! (fast man måste sikta det för det blir ju lite bitar som trillar mellan)

nyborjare08
2013-05-22 10:18
#29

#28 Då får jag i så fall byta min hederliga gamla mandelkvarn Glad För den maler inte lika fint som mjölet är som jag köper i butik.

 

 

therese.b
2013-05-22 10:40
#30

Jag håller med Petronella Pip. När jag maler mandlar i sådär man skruvar fast i bordet och har en liten träkloss upptill för att trycka ner mandlarna med medan man vevar blir väldigt finmalet.

nyborjare08
2013-05-22 11:22
#31

#30 japp, det är en sån jag har.

 

 

Zepp
2013-05-22 16:41
#32

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[ZIZZIAS]
2013-05-22 22:19
#33

Ett av mina recept med mandelmjöl.

Mandelmuffins.  Smält 150 g smör i en kastrull tillsammans med 1 dl ICA sötströ + 1 msk vaniljsocker (eller annan "sötblandning") och 1 nypa salt.  Ta kastullen från värmen, låt blandningen svalna lite.

Rör ner 3 stora ägg, ett i taget, i smör/sötningblandningen. Rör om ordentligt mellan varje ägg. Blanda i en skål, 3 dl mandelmjöl och 2 tsk bakpulver. Rör ner i äggsmeten,  rör om så allt blandas väl. Låt stå och svälla en stund.

Ställ muffinsformar av silikon på en plåt. Fyll formarna nästan till kanten med smet. Grädda i 180 grader tills muffinsen har fin färg och är genomgräddade. Låt svalna (stabiliceras). Förvara i kyl.

MANDELSOCKERKAKA. Häll smeten i en sockerkaksform av silikon. Grädda som sockerkaka.

Rekommenderar silikonformar till mjuka kakor, muffins, etc bakat med "alternativmjöl" (t ex mandelmjöl). Behöver inte smörjas/bröas - bakverken lossar lätt.

therese.b
2013-05-23 10:17
#34

#33 Det receptet lät inte helt fel nu när dottern snart fyller år kanske man kan använda det som grunden till en tårta?! Fast då byta ut vaniljsockret mot vaniljpulver.

Annons:
patriknn1
2013-05-23 16:59
#35

#34 Inte jag som skrev receptet, men i den typen av recept går det alltid att laborera med smaksättningar som vanilj, kakao, citron, kokos, kanel, osv. Personligen skulle jag nog oxå vara lite mer återhållsam med sötningen. Tror att ca 3 msk Ica Stevia strö + några droppar Stevia kan bli lagom, och definitivt så om du ska ha det som tårtbotten.

[ZIZZIAS]
2013-05-23 20:40
#36

#35 skrivet av patriknn1 "Personligen skulle jag nog oxå vara lite mer återhållsam med sötningen. Tror att ca 3 msk Ica Stevia strö + några droppar Stevia kan bli lagom, och definitivt så om du ska ha det som tårtbotten". 

Varför vara återhållsam med sötningen?  För att det skulle bli för sött med 1 dl sötströ + 1 msk vaniljsocker?

Min erfarenhet, efter många provbak och tester av sötning, sort, dos, etc - är att med 1/2 dl ICA sötströ + "några droppar stevia", kan det bli kraftig sötma!  Stevia är ju så ENORMT sött - och dropparna svårdoserade.  Stevia ger dessutom en gräslig bismak, som en del  - bl a  jag - känner av vid väldigt små doser.

En del använder mindre mängd sötströ och plussar på med stevia för att slippa bismak från erytirol, som de lätt känner av. Sötströ består till största delen av erytirol.  Jag känner inte av någon bismak -  tack vare det pyttelilla stevia som ingår i sötströ. Men däremot när jag provat att använda Sukrin.

Sockerkakan - och även muffinsen - blir rätt kompakt i koncistensen, passar därför bäst  som tårta, typ mazarinbotten - toppad med vispad grädde och  färska bär.

Falska Mazariner passar smeten bra till. Grädda i speciella mazarinformar av papper. Toppa med glasyr av sukrinmelis och lite, lite vatten (droppvis).

patriknn1
2013-05-23 22:41
#37

#36 Ja det där med sötning, är ju så klart en smaksak och väldigt individuellt vad man tycker bäst om. :) Likaså stevian finns ju i en mängd olika koncentrationer och de allra starkaste är väldigt svårdoserade.

[ZIZZIAS]
2013-05-24 08:25
#38

#37 skrivet av patriknn1 "Ja det där med sötning, är ju så klart en smaksak och väldigt individuellt vad man tycker bäst om. " Ja, visst är det så.  Det gäller för var och en, att hitta sötning man tycker bäst om, men också att hitta sötningskombination som inte ger någon bismak.

När man bakar med andra ingredienser än vetemjöl och socker, för att kunna bjuda på hälsosammare bakverk👍 - bör bakverken så mycket som möjligt smaka som "vanligt fikabröd", speciellt när det gäller sötman - för att inspirera att börja baka hälsosammare.

Det är väldigt lätt att få fikabrödsälskare att bli avskräckta - när bakverken har en bismak av stevia - som gör dem oätliga. Eller är äckligt söta. Eller det motsatta - osöta. Något av det jag upplevt när jag provat på sötningar.

therese.b
2013-05-25 08:42
#39

#25 Nu står mina fluffiga tekakor i ugnen men det slog mig, hur många ungefär brukar det bli? Jag fick det till 11 men jag vet ju inte riktigt vilken storlek det ska vara.

nyborjare08
2013-05-25 08:56
#40

Det var ett tag sen så jag minns inte exakt men jag har för mig att det blev typ 10-15 st så det stämmer säkert. Hoppas de blir bra!

 

 

nyborjare08
2013-05-25 08:58
#41

Om du vill frysa tekakorna så är ett tips att lägga smörpapper (bakplåtspapper) mellan dem. De har en tendens att kladda ihop när de tinar.

 

 

Annons:
nyborjare08
2013-05-26 21:10
#42

Hur gick det med tekakorna? :-)

 

 

therese.b
2013-05-27 10:28
#43

Det gick bara fint :)

Tycker dock de flesta bröd som man har i någon form av "lchf mjöl" blir torra. Även om dom känns saftiga och lite sådär fettiga så blir det torrt i munnen.

nyborjare08
2013-05-27 10:35
#44

Jo det är nog svårt att komma ifrån dessvärre. Men man kan förstås experimentera med olika recept och blandningar. Och vräka på med gottiga pålägg :-) Själv gör jag inte alls mycket bröd längre utan jag försöker vänja mig av med brödätande över huvud taget.

 

 

therese.b
2013-05-27 10:38
#45

Vi har gjort samma och bara skippat bröd men ibland kan det vara gött tänkte jag :) Dessa får nog bli våra hamburgerbröd tror jag :)

nyborjare08
2013-05-27 10:42
#46

Ja så kan vi använda dem ibland också :-)

 

 

kaisakavat
2013-06-02 12:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#47

Om pajdeg..

Den sajt Lilltilda länkar till i #3 - mandelmjölsguiden - de pajskalen är WOW! 😍

Det första receptet under 'pajdeg' passar superbra både till matiga pajer och till efterrättspajer. Det med sesamfrön i. Gjorde en cheesecakeinspirerad paj av det.. suckar längtansfyllt vid minnet..

Det med pofiber i - längre ner på sidan - funkar också bra, till matig paj, men 'väggarna' krymper lite inåt när man förgräddar - och pofiberns smak gör att den inte är optimal till efterrrätter.

Receptet i mitten har jag inte provat.. 

Bilden nedan är en paj med skal á la receptet med pofiber. Har ingen bild på matpaj med det andra receptet.. som jag hittar..🤔

kaisakavat
2013-06-02 12:16
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#48

Jo, just det..

Pajdegsreceptet med sesamfrön testade jag att göra småkakor av. Det blev inte alls tokigt.

Drog i nån msk socker (gillar inte sukrinsmaken) till halv sats och ganska bra med kardemumma. Goda. Och de är faktiskt rätt mättande, til skillnad från vanliga småkakor, så risken att man matar i sig allihopa av bara farten är betydligt mindre. Iaf gjorde inte jag det. Tog stopp.

Jag har tänkt testa med annan smaksättning, men det har inte blivit av än. Grovhackade nötter. Choklad kanske hinner smälta för mkt, men hackade nötter borde vara gott. Citronsmak kan jag också tänka mig prova. Vanilj är jag inte så förtjust i men kan bli bra ifall man gillar. 

Såhär såg kardemummavarianten ut efter gräddning (bilden är trist, jag vet.. men som en hint):

Annons:
kaisakavat
2013-06-02 12:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#49

Och nu när jag ändå är igång.. Till advent-jul finns ju det superbra lussekattreceptet mariann (Zepp länkar till hennes sajt i #1) bjuder på här på KIF.

Här är Marianns lussekattstråd!

Såhär blev mina, efter ett par försök.. Mumsiga och vackra! Kallar dem LC-katter.. (LC ~ lusse.. ni hajjar 😉)

Upp till toppen
Annons: