Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Mandelmjöl...

2013-05-14 22:42 #0 av: majsan76

Handlade idag mandelmjöl. nån som har några tips recept el idéer om vad jag ska göra med det?


Anmäl
2013-05-14 22:45 #1 av: Zepp

http://mariannslchf.se/

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-05-14 23:07 #2 av: [Petronella Pip]

Fast då krävs kokosmjöl också för det finns knappt ett enda recept där med enbart mandelmjöl, enbart kokosmjöl finns däremot en del eller en kombination!

Anmäl
2013-05-14 23:13 #3 av: Lilltilda


http://www.mandelmjolsguiden.se/ 
Flera smarriga recept här

Anmäl
2013-05-15 08:09 #4 av: Marianns LCHF Mat & bak

#2 fast jag har ju en omvandlingstabell av mjöl på bloggen så det går att baka utan kokosmjölet SkämtarSkrattaroch också tvärtom...

Anmäl
2013-05-15 08:32 #5 av: [Petronella Pip]

ahh goooood!!!! Har jag tydligen missat! Eller mer troligt glömt hihihi

Anmäl
2013-05-15 17:27 #6 av: patriknn1

Det enklaste är väl att använda det till pannkakor.

Anmäl
2013-05-15 17:48 #7 av: Mozzarellan

Nu blev jag riktigt sugen och efter sverigebesök har jag både risentas och "det dyra".........
Grädde och färska lokalt odlade jordgubbs.....

Måste leta recept nu : )

Anmäl
2013-05-15 20:10 #8 av: Essaka

Åh det finns massor du kan avända mandelmjölet till! och då utan kokosmjölet.

Tex hallon paj med mandelsmultäcke, marsipankulor, pannkakor, pajskal, pizzabotten osv osv

Anmäl
2013-05-15 22:36 #9 av: Veda

Superbra! Har funderat på att försöka mig på att räkna fram nån omvandlingstabell men nu behöver jag ju inte det.

Anmäl
2013-05-16 12:06 #10 av: majsan76

Essaka: du får mer än gärna dela med dig av några recept:)

Anmäl
2013-05-16 14:26 #11 av: Essaka

Jag experimenterar en massa, sedan finner jag en massa inspiration via  bloggar såsom jills mat el 56 kilo har med många bra recept.


Marsipankulorna: mandelmjöl ca 1 dl, 1 tsk mandelsmör, 1 tesked sukrin mellis ev lite vatten. blanda ihop och rulla till kulor. Smält 90% choklad och doppa kulorna i det och in med dem i kylen/frysen för att stelna sjukt goda!


Smultäcke för jag med mandelmjöl bara el ofta ihop med en sked mandelsmör, sukrin mellis som du smular över pajen och gärna även lite krossade mandlar för att få lite chrunchy känsla. 

Anmäl
2013-05-16 22:16 #12 av: majsan76

Tack:)

Anmäl
2013-05-17 01:09 #13 av: jessirene

Jag har det i pannkakor och i pannbiffar.

Anmäl
2013-05-17 08:21 #14 av: Elfdance

Detta pajskal är gott! Har inte testat hennes innanmäte dock men skalet funkar bra. :)

http://sarasworkout.se/2012/09/recept-enkel-och-matig-lchf-paj-pa-mandelmjol-till-kraftskivan/

Anmäl
2013-05-19 16:43 #15 av: Lillmajsan

Ostfrallor!

För 4 st frallor;

Du behöver

2 ägg

1 dl mandelmjöl

2 dl riven ost

1 tsk bakpulver

 

Gör så här

Riv osten och blanda sedan allt i en bunke. Klicka ut på en plåt och ställ in i ugnen i 10 minuter på 225 grader. Simple as that!

Anmäl
2013-05-20 22:06 #16 av: majsan76

Ååå ostfrallorna ska jag göra imon! Tack!

Anmäl
2013-05-21 11:25 #17 av: therese.b

Hur blir ostfrallorna på höjden?
Undrar även om dom blir sådär "äggiga" som många bröd blir.

Anmäl
2013-05-21 13:54 #18 av: nyborjare08

De godaste "icke-äggiga" bröden jag har gjort och ätit är oopsies med mandelmjöl, majonnäs och philadelphia i. Jag har inte receptet här, men googla på oopsies och experimentera sen Glad Det är lite pyssligt eftersom man separerar vitan och gulan men det är klart värt det!

Jag ska se om jag hittar receptet. I så fall klistrar jag in det senare.


 

Anmäl
2013-05-21 13:56 #19 av: therese.b

Jag har gjort "vanliga" en gång men tyckte att dom som bara försvann i munnen :)
Läste någon som missade att separera äggen och bara slängde ihop allt i en bunke och i en form, ska jag nog testa.

Anmäl
2013-05-21 14:00 #20 av: nyborjare08

#19 - precis, det gör de. Men inte om det är mandelmjöl i. Och lite bakpulver. De blir fluffiga (pga de hårt vispade vitorna) och samtidigt matiga av mandeln.

Anmäl
2013-05-21 14:05 #21 av: therese.b

Aha! Om du skulle hitta receptet så tar jag tacksamt emot det!

OT: hur gör man för att få så det blir sådär blått på den man vill kommentera så att säga? Alltså i detta fallet när du skrev #19

Anmäl
2013-05-21 14:06 #22 av: therese.b

Asså nu funkade det, har inte gjort det tidigare när jag skrivit.

Anmäl
2013-05-21 14:09 #23 av: nyborjare08

Ja jag kan kolla senare ikväll Glad

Anmäl
2013-05-21 14:10 #24 av: therese.b

Jättesnällt!

Anmäl
2013-05-21 17:34 #25 av: nyborjare08

Here it goes :-)

Fluffiga tekakor:
3 ägg
200 g färskost (gärna med smak)
3 msk majonnäs
2,5 mald mandel/mandelmjöl
0,5 dl sesamfrön
2 tsk husk
1 tsk bakpulver
Ev paprikapulver

Separera gulor från vitor. Vispa gulor med majonnäs och färskost. Blanda de torra ingredienserna och rör ner det i gule-blandningen. Vispa vitorna till ett hårt skum. Vänd ner gule-blandningen i vitorna och blanda försiktigt. Klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt, ca 6 st per plåt. Grädda i 200 grader i ca 10 min.

Anmäl
2013-05-21 20:38 #26 av: nyborjare08

Glömde skriva att jag inte har testat receptet med mandelmjöl, bara med mald mandel. Mald blir ju grövre än mjölet. Men om nån provar kan ni väl rapportera hur det blev?

Och det ska vara 2,5 dl mald mandel/mandelmjöl :-)

Anmäl
2013-05-22 10:00 #27 av: therese.b

Tack! Ska testa till helgen senast :)

Anmäl
2013-05-22 10:04 #28 av: [Petronella Pip]

# 26 Min malda mandel i mosters hederliga gamla mandelkvarn blir lika finmalet som det köpta mandelmjölet! (fast man måste sikta det för det blir ju lite bitar som trillar mellan)

Anmäl
2013-05-22 10:18 #29 av: nyborjare08

#28 Då får jag i så fall byta min hederliga gamla mandelkvarn Glad För den maler inte lika fint som mjölet är som jag köper i butik.

Anmäl
2013-05-22 10:40 #30 av: therese.b

Jag håller med Petronella Pip. När jag maler mandlar i sådär man skruvar fast i bordet och har en liten träkloss upptill för att trycka ner mandlarna med medan man vevar blir väldigt finmalet.

Anmäl
2013-05-22 11:22 #31 av: nyborjare08

#30 japp, det är en sån jag har.

Anmäl
2013-05-22 16:41 #32 av: Zepp

http://www.clasohlson.com/se/Mandelkvarn-Sveico/34-2538

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-05-22 22:19 #33 av: [ZIZZIAS]

Ett av mina recept med mandelmjöl.

Mandelmuffins.  Smält 150 g smör i en kastrull tillsammans med 1 dl ICA sötströ + 1 msk vaniljsocker (eller annan "sötblandning") och 1 nypa salt.  Ta kastullen från värmen, låt blandningen svalna lite.

Rör ner 3 stora ägg, ett i taget, i smör/sötningblandningen. Rör om ordentligt mellan varje ägg. Blanda i en skål, 3 dl mandelmjöl och 2 tsk bakpulver. Rör ner i äggsmeten,  rör om så allt blandas väl. Låt stå och svälla en stund.

Ställ muffinsformar av silikon på en plåt. Fyll formarna nästan till kanten med smet. Grädda i 180 grader tills muffinsen har fin färg och är genomgräddade. Låt svalna (stabiliceras). Förvara i kyl.

MANDELSOCKERKAKA. Häll smeten i en sockerkaksform av silikon. Grädda som sockerkaka.

Rekommenderar silikonformar till mjuka kakor, muffins, etc bakat med "alternativmjöl" (t ex mandelmjöl). Behöver inte smörjas/bröas - bakverken lossar lätt.

Anmäl
2013-05-23 10:17 #34 av: therese.b

#33 Det receptet lät inte helt fel nu när dottern snart fyller år kanske man kan använda det som grunden till en tårta?! Fast då byta ut vaniljsockret mot vaniljpulver.

Anmäl
2013-05-23 16:59 #35 av: patriknn1

#34
Inte jag som skrev receptet, men i den typen av recept går det alltid att laborera med smaksättningar som vanilj, kakao, citron, kokos, kanel, osv.

Personligen skulle jag nog oxå vara lite mer återhållsam med sötningen. Tror att ca 3 msk Ica Stevia strö + några droppar Stevia kan bli lagom, och definitivt så om du ska ha det som tårtbotten.

Anmäl
2013-05-23 20:40 #36 av: [ZIZZIAS]

#35 skrivet av patriknn1 "Personligen skulle jag nog oxå vara lite mer återhållsam med sötningen. Tror att ca 3 msk Ica Stevia strö + några droppar Stevia kan bli lagom, och definitivt så om du ska ha det som tårtbotten". 

Varför vara återhållsam med sötningen?  För att det skulle bli för sött med 1 dl sötströ + 1 msk vaniljsocker?

Min erfarenhet, efter många provbak och tester av sötning, sort, dos, etc - är att med 1/2 dl ICA sötströ + "några droppar stevia", kan det bli kraftig sötma!  Stevia är ju så ENORMT sött - och dropparna svårdoserade.  Stevia ger dessutom en gräslig bismak, som en del  - bl a  jag - känner av vid väldigt små doser.

En del använder mindre mängd sötströ och plussar på med stevia för att slippa bismak från erytirol, som de lätt känner av. Sötströ består till största delen av erytirol.  Jag känner inte av någon bismak -  tack vare det pyttelilla stevia som ingår i sötströ. Men däremot när jag provat att använda Sukrin.

Sockerkakan - och även muffinsen - blir rätt kompakt i koncistensen, passar därför bäst  som tårta, typ mazarinbotten - toppad med vispad grädde och  färska bär.

Falska Mazariner passar smeten bra till. Grädda i speciella mazarinformar av papper. Toppa med glasyr av sukrinmelis och lite, lite vatten (droppvis).

Anmäl
2013-05-23 22:41 #37 av: patriknn1

#36
Ja det där med sötning, är ju så klart en smaksak och väldigt individuellt vad man tycker bäst om. :)
Likaså stevian finns ju i en mängd olika koncentrationer och de allra starkaste är väldigt svårdoserade.

Anmäl
2013-05-24 08:25 #38 av: [ZIZZIAS]

#37 skrivet av patriknn1 "Ja det där med sötning, är ju så klart en smaksak och väldigt individuellt vad man tycker bäst om. " Ja, visst är det så.  Det gäller för var och en, att hitta sötning man tycker bäst om, men också att hitta sötningskombination som inte ger någon bismak.

När man bakar med andra ingredienser än vetemjöl och socker, för att kunna bjuda på hälsosammare bakverkTummen upp - bör bakverken så mycket som möjligt smaka som "vanligt fikabröd", speciellt när det gäller sötman - för att inspirera att börja baka hälsosammare.

Det är väldigt lätt att få fikabrödsälskare att bli avskräckta - när bakverken har en bismak av stevia - som gör dem oätliga. Eller är äckligt söta. Eller det motsatta - osöta. Något av det jag upplevt när jag provat på sötningar.

Anmäl
2013-05-25 08:42 #39 av: therese.b

#25 Nu står mina fluffiga tekakor i ugnen men det slog mig, hur många ungefär brukar det bli? Jag fick det till 11 men jag vet ju inte riktigt vilken storlek det ska vara.

Anmäl
2013-05-25 08:56 #40 av: nyborjare08

Det var ett tag sen så jag minns inte exakt men jag har för mig att det blev typ 10-15 st så det stämmer säkert. Hoppas de blir bra!

Anmäl
2013-05-25 08:58 #41 av: nyborjare08

Om du vill frysa tekakorna så är ett tips att lägga smörpapper (bakplåtspapper) mellan dem. De har en tendens att kladda ihop när de tinar.

Anmäl
2013-05-26 21:10 #42 av: nyborjare08

Hur gick det med tekakorna? :-)

Anmäl
2013-05-27 10:28 #43 av: therese.b

Det gick bara fint :)

Tycker dock de flesta bröd som man har i någon form av "lchf mjöl" blir torra. Även om dom känns saftiga och lite sådär fettiga så blir det torrt i munnen.

 

Anmäl
2013-05-27 10:35 #44 av: nyborjare08

Jo det är nog svårt att komma ifrån dessvärre. Men man kan förstås experimentera med olika recept och blandningar. Och vräka på med gottiga pålägg :-) Själv gör jag inte alls mycket bröd längre utan jag försöker vänja mig av med brödätande över huvud taget.

Anmäl
2013-05-27 10:38 #45 av: therese.b

Vi har gjort samma och bara skippat bröd men ibland kan det vara gött tänkte jag :) Dessa får nog bli våra hamburgerbröd tror jag :)

Anmäl
2013-05-27 10:42 #46 av: nyborjare08

Ja så kan vi använda dem ibland också :-)

Anmäl
2013-06-02 12:08 #47 av: kaisakavat

Om pajdeg..

Den sajt Lilltilda länkar till i #3 - mandelmjölsguiden - de pajskalen är WOW! Kär

Det första receptet under 'pajdeg' passar superbra både till matiga pajer och till efterrättspajer. Det med sesamfrön i. Gjorde en cheesecakeinspirerad paj av det.. suckar längtansfyllt vid minnet..

Det med pofiber i - längre ner på sidan - funkar också bra, till matig paj, men 'väggarna' krymper lite inåt när man förgräddar - och pofiberns smak gör att den inte är optimal till efterrrätter.

Receptet i mitten har jag inte provat.. 

Bilden nedan är en paj med skal á la receptet med pofiber. Har ingen bild på matpaj med det andra receptet.. som jag hittar..Funderar

Anmäl
2013-06-02 12:16 #48 av: kaisakavat

Jo, just det..

Pajdegsreceptet med sesamfrön testade jag att göra småkakor av. Det blev inte alls tokigt.

Drog i nån msk socker (gillar inte sukrinsmaken) till halv sats och ganska bra med kardemumma. Goda. Och de är faktiskt rätt mättande, til skillnad från vanliga småkakor, så risken att man matar i sig allihopa av bara farten är betydligt mindre. Iaf gjorde inte jag det. Tog stopp.

Jag har tänkt testa med annan smaksättning, men det har inte blivit av än. Grovhackade nötter. Choklad kanske hinner smälta för mkt, men hackade nötter borde vara gott. Citronsmak kan jag också tänka mig prova. Vanilj är jag inte så förtjust i men kan bli bra ifall man gillar. 

Såhär såg kardemummavarianten ut efter gräddning (bilden är trist, jag vet.. men som en hint):

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.