Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF för vegeterianer

Ärtsoppa, vegetarisk

2013-05-12 19:35 #0 av: Torin

Jag brukar göra en vegetarisk ärtsoppa. Har i en lök och så vegetarisk buljong. Den kommer från Biofood och tyvärr är det socker i den. Ärtorna är Änglamarks.

Men jag gillar den. Den får koka på vedspisen ett par timmar och blir mustig och go. Buljong och salt har jag i  först på slutet, annars blir ärtorna hårda (står fel på förpackningarna)


Frågan: är det stärkelse i min soppa? Hur går den i hop med min LCHF-diet

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Anmäl
2013-05-12 19:38 #1 av: Wildrat

Ärtor är inte LCHF, tyvärr. Särskilt inte en soppa gjord på nästan bara ärtor... Kokta gula ärtor innehåller 21g kolhydrater per 100g, latmansregeln är att man inte äter sånt som innehåller mer än 5 gram per 100 gram.

Anmäl
2014-06-01 14:58 #2 av: maruss

DOCK så anses ärtor som en tilläggsmat man kan äta en mindre mängd av i den vegetariska lchf-världen. Varje lchf-vegetarian måste själv göra en avvägning hur mycket ärtor de tål att äta. detsamma gäller tex linser och bönor. (skärbönor,vaxbönor och brytbönor kan man äta hur mycket som helst såklart)

Anmäl
2014-06-01 15:17 #3 av: maruss

Bondbönor innehåller tex bara 4,3 gram kolhydrater per 100 gram

(enligt tabellen i boken lchf för vegetarianer, har dock sett en siffra på 7,5 gram på en annan sida.)

Anmäl
2014-06-01 16:12 #4 av: Trule

Den där femprocents-regeln är ju fånig. Det avgörande för antalet kolhydrater man äter beror ju på hur mycket man äter av olika livsmedel - som innehåller kollisar.

Ja, ärtor har stärkelse i sig, vilket används i en rad olika produkter, exempelvis leverpastej. LCHF eller ej, jag vet faktiskt inte - vi har många varianter på LCHF här som maruss skriver.

Anmäl
2014-06-01 19:45 #5 av: Zepp

Gör egen ärtsoppa från torkade gula ärtor.. det blir godare och är hur billigt som helst.

Ärtsoppa är väl mest vatten.. och ärtor, räkna på torrvikten ärtor.

Det är cirka 48% kolisar i torkade.. och så är väl hälften vatten i soppan?

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=371&lang=sv

Däremot så hade jag haft saltfläsk i på slutet av koket!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-06-01 22:11 #6 av: hemul

1/2 dl torkade ärtor blir ungefär 18 g kh. Jag har mätt och vägt, för jag gillar också ärtsoppa!


Anmäl