Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Länkar - tidningar/hemsidor

Aftonbladet Wellness - matmyter

2013-05-07 18:35 #0 av: Jojomaja

Aftonbladet Wellness "avlivar matmyter" idag.

http://www.aftonbladet.se/wellness/article16731627.ab


Anmäl
2013-05-07 20:04 #1 av: maxiq

4. ”Man blir tjock av kolhydrater” Falskt
De flesta näringsfysiologer är överens om att kolhydrater är en viktig energikälla för oss människor. I västvärlden kommer ungefär 50 procent av vårt dagliga energiintag från kolhydrater, bland annat från stärkelse (till exempel pasta, ris) men också från olika socker­arter via frukt, bär och sötsaker. Äter man fler kalorier än vad man gör av med så går man upp i vikt, det gör man oavsett vilken typ av kalorier man äter för mycket av. De osmältbara kolhydraterna (kostfibrer) tas inte upp i kroppens ämnesomsättning alls.

När jag läser "de flesta" i en mening blir jag automatiskt skeptisk...

Funderar

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2013-05-07 20:20 #2 av: Jojomaja

"Livsmedelsverket menar att vi kan äta ett ägg om dagen." 

Skulle det på något sätt vara mycket, alltså? 

Anmäl
2013-05-07 20:22 #3 av: Zepp

Jamen.. ett helt ägg till bara dig själv.. det är ju en frukost för en hel familj! Förskräckt

Nya och omfattande analyser på Livsmedelsverket visar att ägg inte bara innehåller fullgoda proteiner. Ägg innehåller också mer vitaminer och livsviktiga spårämnen än man tidigare har trott.

- Att ägg är ett mycket bra livsmedel är ingen nyhet. Men att vitamininnehållet var så pass högt är nytt för oss, säger Irene Mattisson, som arbetat med undersökningen på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket konstaterar bland annat att ägg är en viktig naturlig källa till D-vitamin eftersom det finns så få naturliga D-vitaminkällor. Undersökningen visar också att ägg innehåller höga halter av E-vitamin, A-vitamin, B-vitamin och Folat. Förutom sitt höga vitamininnehåll är ägg mycket rika på antioxidanten selen samt innehåller järn, zink och jod.

- Det finns få andra livsmedel som har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på viktiga spårämnen, säger Irene Mattisson.

Med en 3-äggsomelett får man i sig hela sitt dagliga behov av selen, vitamin E och B12 samt hälften av de rekommenderade mängderna A-vitamin, Riboflavin och Folat. Dessutom får man en fjärdedel av D-vitaminbehovet.

Någon risk för att ägg skulle ge förhöjda kolesterolvärden finns inte, enligt Livsmedelsverket.


http://www.kostdoktorn.se/paskagg-naturliga-vitaminpiller

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-05-07 23:39 #4 av: marre.maria

3. ”Mjölk ger starka ben” Nja
”Det finns inga bevis för att just mjölk är speciellt gynnsamt att dricka”, svarade läkaren Mattias Lorenzon, expert på benskörhet, i radioprogrammet ”Kropp och själ” förra året på frågan om mjölk ger starka ben. Om man äter kalciumrika livsmedel så ökar tätheten i skelettet. De flesta mejeriprodukter är rika på kalcium som tillsammans med D-vitamin gör skelettet starkare. Men just mjölk är alltså inte bättre än andra kalciumkällor. Den som äter en allsidig kost med flera kalciumkällor – exempelvis grönsaker, ost och yoghurt – får i sig tillräckligt stora mängder kalcium för normal skelettutveckling.

 

De har fått ett rätt av tio i alla fall!

Inte dåligt.

Anmäl
2013-05-08 09:15 #5 av: mammaellen

Potatis och ris kom till oss på 1800 talet innan dess åt folk inga kolhydrater,  då levde man på det  som fanns i  naturen  grönt och kött och ev nötter , och på den tiden fann heller inga överviktiga personer, fetman har kommit med välfärden.  människan är inte gjord för alla dessa kolhydrater och det är kombinationen  mellan fett och kolhydrater som gör oss tjocka.

Anmäl
2013-05-08 09:39 #6 av: [Blodpudding]

#5 Potatis har funnits i Sverige innan 1800-talet.

Sen åt man kolhydrater även förr.

Anmäl
2013-05-08 12:31 #7 av: SpurtAnne

#6 skrivet av Blodpudding
På vilket sätt fick vi i oss kolhydrater på stenåldern och innan dess? Alla andra tider är ointressanta. Det är inte intressant vad vi åt på 1700-talet, våra kroppar har inte hunnit mutera för att anpassa sig till det än. Det vi åt för tusentals år sen, det är relevant.
Så, hur fick vi i oss kolisar då?
Genom för ädlad frukt året om? Genom pasta, ris, potatis, godis, chips?Eller hur då? Och hur mycket? Hur såg potatisen ut på stenåldern? Är den också en del förädlad? Skulle tro det.

Vi är inte designade att äta en massa kolhydrater, så är det bara. Det mår vi inte bra av och det finns tusentals bevis på det. Sen om man äter ett par majskorn eller ett äpple då och då gör nog ingen större skillnad. Men vi överkonsumerar ju idag! 6-8 brödskivor och en j-a massa frukt, VARJE dag! Katastrof!

Anmäl
2013-05-08 13:20 #8 av: [Blodpudding]

#7 Jösses, vad aggressiv du är.

Du påstår alltså att personer på stenåldern åt inga kolhydrater alls?

Anmäl
2013-05-08 14:37 #9 av: starhawk

#8: "#7 Jösses, vad aggressiv du är."

Ja det var ju ett bekvämt sätt att undvika att svara, kom an nu vilka kolhydrater påstår du att vi åt på stenåldern?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2013-05-08 14:39 #10 av: [Blodpudding]

#9 Man åt alltså inte rötter, nötter, bär och annat på stenåldern om man fick tag på det? Vad åt man då, enbart kött?

Anmäl
2013-05-08 14:58 #11 av: Halvdansken

Man åt säkert också honung, bär och andra frukter som fanns då.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2013-05-08 15:02 #12 av: SpurtAnne


Jo, men rötter, nötter, bär och annat på stenåldern motsvarar inte på långt håll den andel kolhydrater man äter idag.

Anmäl
2013-05-08 15:03 #13 av: [Blodpudding]

#12 Jaha? Jag vände mig mot påståendet att man inte åt några kolhydrater alls.

Anmäl
2013-05-10 00:15 #14 av: SpurtAnne

Vem har sagt det?

Anmäl
2013-05-10 06:52 #15 av: [Blodpudding]

#14 mammaellen. Hon skrev att förr åt folk inga kolhydrater. Det vände jag mig mot, då de självklart åt kolhydrater. Det finns som sagt i bär, nötter och rötter också.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.