Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Frukt?

2013-04-30 22:48 #0 av: Hungerflickan

Hur farligt är det med frukt egentligen? Är inne i en fas då jag är otroligt sugen på frukt, främst äpplen. Hjälper inte att äta mig mätt på riktig, god mat utan fruktsuget finns där konstant. När jag väl ätit tex ett äpple känner jag mig nöjd och mår bra.

Är äpplen dåligt i samband med lchf eller är det ok? Tänker att det ju inte är bra att kombinera socker och fett..Hur mycket frukt äter ni? 

Är inte sugen på andra kolhydrater utan bara frukt vilket är det märkliga. Kan det vara ett tecken på vätskebrist? Har klarat mig utan frukt i ett år så nått måste det nästan bero på.


Bara lite random funderingar såhär på valborg..

/HAnmäl
2013-04-30 23:34 #1 av: Zepp

Mnja är du frisk och inte har några problem med vikt och sådant så är det inget problem med frukt.

Nu ingår det ju frukt i LCHF.. fast inte så söta då så då kallas de för grönsaker.. men de är frukt!

Det är väl de där sockerstinna frukterna som man äter mest för att de är söta och goda som kan ställa till det i längden om man har problem med att hålla ner blodsockret.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-05-01 00:16 #2 av: [WickedAlly]

Det här: http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/frukt-och-naring tyckte jag var jätteintressant att läsa om. 

Sen vill jag med det inte ha sagt att man måste undvika all söt frukt, tycker att det är ett personligt val som allt annat. Men det är en tankeställare, åtminstone för mig som uppenbarligen haft en något skev uppfattning om vad saker och ting innehåller. 

Jag äter inte frukt alls, med tanke på vad Zepp skrivit så inte söta sådana i alla fall, förutom en gång då jag åt en bit honungsmelon. Det var gott men fruktansvärt sött. 

Anmäl
2013-05-01 09:43 #3 av: Magica1970

Om du har sådan sug efter sött så ska du kanske se över ditt fettintag (kan det vara för lågt?).

Anmäl
2013-05-01 11:31 #4 av: dufva

Ett äpple innehåller 6-7% kolhydrater och tangerar nästan gränsen för Lchf

Är man frisk och någorlunda normalviktig är förstås ett enstaka äpple inte något problem

Anmäl
2013-05-01 11:34 #5 av: MimLan

Jag får alltid sug efter frukt/juice/smoothies när jag är törstig. 

Men nej, ett äpple är inte ett problem om man inte har problem av dem. Det kan bara du själv svara på.

Anmäl
2013-05-01 12:12 #6 av: Wildrat

Ett äpple en gång brukar inte vara problem, problemen kommer om det behövs flera äpplen, många gånger...

Anmäl
2013-05-01 16:19 #7 av: Trule

Jag tycker du till och med kan ta en apelsin ibland, men nu var det ju äpplen du suktade efter så desto bättre! Stirra dig inte blind på rekommendationen att livsmedlen ska innehålla upp till fem kh per 100 gram.Det handlar ju om mängd också! - hur mycket du äter av livsmedlet!

Ett äpple på 6-7 kh lär inte göra någon som helst skada.

Anmäl
2013-05-01 16:26 #8 av: Trule

#2 Jag måste erkänna att Kostdoktorn ofta gör mig besviken med sina förenklingar. Det handlar inte bara om kolhydrater, protein och fett eller procenten C-vitamin eller andra vitaminer.

Frukt innehåller livsviktiga antioxidanter, mineraler, fytokemikalier och enzymer. Som våra kroppar lär må bra av, framför allt för att bilda ett gott immunförsvar.

Anmäl
2013-05-01 17:25 #9 av: goliath

#8

Håller med! Vi vet i allafall inte att vi INTE behöver det där!!

Anmäl
2013-05-02 11:12 #10 av: Hungerflickan

 tack för svaren. 

#3 nej mitt fettintag är inte för lågt. Fruktsuget kommer tvärtom oftast efter en måltid :S


#5

kanske är så att jag dricker för lite nu när det börjar bli varmare ute helt enkelt.


#8 Då kanske snarare bra med en frukt då och då? Har dessutom problem med matsmältningen vilket jag märkt förbättras med frukt och grönsaker. 


Anmäl
2013-05-02 15:52 #11 av: Beate

Om man kör vanlig lchf på 20-50 g kolh/dag så kan man absolut äta en frukt då och då! 

Jag äter ofta en halv grapefrukt vid frukosten vilket ger ca 5 g kolhydrater (7 g/100 g och en halv väger ca 80 g).

Äpple innehåller ca 12 g kolh/100 g. Inga stora mängder alltså.

För mig är inte näringsinnehållet i frukt det primära, jag vill ha lite variation på maten jag äter när det gäller färg, doft, smak, textur osv och det tycker jag frukt ger, jag ser det nog mer som en krydda, inget jag äter stora mängder av men inget jag vill avstå helt ifrån heller. 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.