Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept att laga hemma

Recept ur världens äldsta kokbok

2013-04-28 19:15 #0 av: crikarlshamn

Recept fràn Romar tiden, lite kuriosa...
Den första kokboken man känner till är De re coquinaria, skriven av romaren Caelius på 200-talet e.Kr. på beställning åt den berömde finsmakaren Apicius.

Kyckling för en aristokratisk Romare (och LCHFare):

Parthian Chicken
By Apicius (de re coquinaria)

The ductility of chicken is essential in this recipe: it welcomes different flavours and delivers new fragrances.

4 pieces chicken (breast or leg)
1 teaspoon ground black pepper
4 tbsp nuoc nam (or 4 anchovy fillets dissolved over very low heat in oil)
3 cloves garlic
2 teaspoons caraway seeds
½ cup chopped parsley
½ cup chopped celery
½ cup white wine

Cut apart the chicken.

Make the sauce by blending the black pepper, the parsley, the celery the caraway seeds, the garlic everything diluted with the nuoc nam and some water to make it sufficiently liquid.

Pour the sauce over the chicken and cook over low heat until done. Eventually, to not let it dry, add half cup white wine. Serve with pepper.

roman chicken

Anmäl
2013-04-28 19:20 #1 av: [Yllhilda]

Vilket häftigt recept!

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl
2013-04-28 19:30 #2 av: crikarlshamn

:o)  och lite mer!

http://www.madeinmilanwine.com/Pop_up/Romanrecipes_alternatives.html

Patina Urticarum (Nettle pie)
By Apicius (de re coquinaria)

nettles pie

500gr nettles (or spinaches)
5 gr. pepper
4 tbsp nuoc nam (or 4 anchovy fillets dissolved over heat in oil)
4 tbsp olive oil
4 eggs

Wash, drain, dry and chop the nettles (you can use spinaches, which the Romans did not have).

Grind the peppercorns with a pestle and add a tbsp of nuoc nam (or 4 anchovies dissolved in oil); then put all in a pot with oil and liquamen and boil.

Cool the nettle and then add eggs, beaten as for an omelet.

Cook in a bain-marie in oven 130° for 75-80 minutes. Sprinkle with pepper and serve, hot or cold.

 

http://www.squidoo.com/ancient-food-rome
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Apicius/home.html
http://www.celtnet.org.uk/recipes/roman.html

Anmäl
2013-04-28 20:11 #3 av: [Yllhilda]

Jag måste ju prova någon av dessa recept någon dag! För spännande att motstå! Skrattar

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.