Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF för nybörjare

Frukost/kvällsmats tips

2013-03-24 21:54 #0 av: AVigortsson

Är inne på dag 6 med lchf nu, men frukost och kvällsmat har jag liksom inte "fått till". Någon dag har jag bara ätit två mål och då haft ett lagat mål på kvällen, då är det lugnt, men om det är någon dag när det är tre mål så blir det värre. Är inte helt förtjust i varm mat två gånger om dagen och skulle vara skönt att slippa ställa sig vid spisen varje gång man vill äta något.


Nu på kvällen testade jag att göra ett bröd med kokosmjöl, men misstänker att jag fått tag i varianten gjord på kokosflingor (Risentas?), blev grymt besviken och fick kväljningar av kokossmaken :( Jag som var så sugen på lite gurka och leverpastej...blev att bre lite pastej direkt på några gurkslantar och sitter (igen) med kokta ägg och lite skinka i rullat i en skiva ost. Variationstips mottages gärna! Både jag och gubben tycker visserligen om ägg, men det börjar redan kännas mycket :(

Anmäl
2013-03-24 22:19 #1 av: lila82

Inte lätt, utan ägg och varm mat så är det mycket som går bort.

Yoghurt, makrill i tomatsås, korv (kall dåGlad) En sallad med matiga grönsaker (läs avocado, tomater, broccoli, blomkål etc) med en olja eller favo vinägrett (macadamiaolja är jättegott). Mandel eller hasselnötsmör!-men det är lite som att äta efterrätt hehe.

Du begränsar dig ganska mycket när du inte vill äta varken varm matt eller ägg på lchf... Undrar: Vad skulle du ha valt att äta om du åt "vanlig kost"?  Detta är en ärlig snäll fråga. :)

Kanske skulle bli ganska begränsat även med vanlig mat. Är det så att du på kvällen och frukost åt mest mackor? Det finns faktiskt riktigt bra recept på bröd. Kan hålla med om att några smakar mest ägg, något konstigt mjöl eller blir konstiga i konsistensen. Men här har jag ett kanonrecept:

www.valnötsbröd.se

Kolla in Mariann Anderssons nya brödbok! Hört flera som tycker att recepten är jättebra.


Anmäl
2013-03-25 08:04 #2 av: KarinJ46

Jag brukar göra en geggamoja på tonfisk, majonäs, lite hackad lök, salt och peppar. Gott och enkelt om man behöver få i sig lite mat snabbt.

Leverpastej/gurka gillar jag också. Jag äter numera leverpastej som är skivbar, och så lägger jag gurkan ovanpå.

Anmäl
2013-03-25 09:26 #3 av: [Petronella Pip]

Har du hittat någon  köpeleverpastej som är ok?

Anmäl
2013-03-25 10:39 #4 av: TomRay

Leverpastej undrar jag också över, brukar inte det innehålla lite tillsatt socker och massa tillsatser?

Här är en sida med diverse frukosttips, du kanske hittar något där.

www.lchf-frukost.nu

Anmäl
2013-03-25 10:55 #5 av: stepside88

#3  Hittade några små korvar med pastej på Lidl tror jag ca 1-2 kh

Smakade bra med!

Anmäl
2013-03-25 10:56 #6 av: [Petronella Pip]

#4 Ja och mjöl har de flesta (alla?)som jag tittat på.

Anmäl
2013-03-25 11:12 #7 av: Anders-S

Sillfiléer kan varieras hur mycket som helst

Laga till dem i ugnen med kryddgrönt (persilja/gräslök/koriander/körvel) eller purjo/gullök eller curry eller tomat

Äts varma/kalla/i ättika

Köp sill (ibland markerad med A på paketet när fångad i Nordsjön eller Atlanten). Köp inte strömming med risk för dioxin och kvicksilver.


Kycklinghjärtan

Laga till dem i ugnen med smör, krydda med curry eller vitlök, tills de blir knapriga

Äts varma/kalla antingen som egen rätt eller på tandpetare som hors d'oevre med paprika/endivesallad/purjo.  


Kall kålpudding (vitkål, nötfärs, ägg)


Kall köttfärssås (nötfärs och passerad tomat)


Kakao/getyoghurt/kokosflingor

Blanda och ät.






Anmäl
2013-03-25 12:28 #8 av: AVigortsson

lila82: jo det har varit mycket mackor med te eller en skål yoghurt/fil typ. Tackar för länken :) Är inne i ett testa stadie nu. Har prövat oopsies och brödet igår då. 


Ni som har lite mer koll: har förstått att det finns två sorters kokosmjöl, smakar det som många verkar använda (har hjärnsläpp och har glömt namnet, men finns väl på t.ex. LCHF-butiken) mindre kokos?


Köpeleverpastejen jag köpte hem nu vet jag inte hur "okej" den är (Lulles från ett företag i Skövde), den kom med hem mest för att jag minns hur god den är jämfört med alla light-varianter jag ätit nu under många år (den här har en fetthalt på 28% och ganska mycket lever, saknar dock en näringsdeklaration även om det står vad som finns i den). 


Tonfisk var ju en idé, det har jag inte ätit sen jag vet inte när. Antar att det är den i olja som gäller nu eller?


Några kvällar har det blivit kall "plockmat", t.ex. lite makrill/skivade ägg med lite majonäs på, några gurkslantar, rullar med ost (vanlig) och skinka.. Är till skillnad från maken inte jätteförtjust i t.ex. brieost (så han är nöjd ;)). 

Middagarna har varit betydligt enklare, allt har hittills smakat bra :D Ska nog göra en köttfärssås med zucchini-"pasta" idag tror jag. Hade gäster som bjöds på en kasslergratäng, det blev inget kvar så den blev nog godkänd ;) 


Bara älskar det här forumet :D Massa aktiva personer som förstår var man är och kan hjälpa till <3

Anmäl
2013-03-25 12:43 #9 av: KarinJ46

Det är jättelätt att göra egen pastej/paté på kycklinglever, smör, grädde samt de kryddor du gillar. Finns nog recept här på sidan.

Och ja, jag köper konserverad tonfisk i olja. Låter dock det mesta av oljan rinna av för den är nog inte bästa klass.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.