Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter

Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter

Hur tillagar man räkor egentligen?

2013-02-25 15:33 #0 av: JoGull

Jag köper ibland frysta, skalade räkor för att ha i olika rätter. Men hur ligger det till med räkor egentligen? Kan man äta dem när de precis bara har tinat? Jag kokar dem alltid, men oftast blir de sega, kokar jag för länge då? Om man vill göra räkröra med majjo och cf, kan man då plutta i räkorna helt utan att tillaga dem?

Och är det nån med tips på frityrsmet ala lchf, så man kan friterna de små räksen?

Anmäl
2013-02-25 15:40 #1 av: Ary

Yup de kan ätas efter de blir tinade. Räkor ska inte tillagas mer än absolut nödvändigt, som du säger så blir de sega då.

Om man lagar varm mat med dem, tex heta räkor med sås baserat på tomat och cf så lägger man i dem som det sista man gör och bara låter dem värmas innan servering.

Det är bara de där stora grå i frysdisken som inte redan är kokta.

Anmäl
2013-02-25 15:48 #2 av: MimLan

Om du menar gråa frysta, så är de råa. Rosa är kokta och klara, och då skall de absolut inte tillagas mer, bara läggas i på sutet om du skall ha dem i någon varm mat.

Anmäl
2013-02-25 16:06 #3 av: JoGull

Jahaaa! Jag menar de rosa, ja :). Då förstår jag varför de blir så sega alltid, jag har ju ofta i dem länge. Små blir de med ;). Tack!

Anmäl
2013-02-25 17:03 #4 av: Zepp

De rosa skall tillagas så lite som möjligt, de blir bara sega.

Lägg bara i dem i maten.. prexis före servering, de är redan kokta.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-02-25 18:37 #5 av: Rasken90

Räkor funkar bra till asiatiska rätter, funkar kanon med kyckling och räkor i samma rätt :-) Se till att krydda sås med Curry bara :-)

Såsen går ju att göra med Kokosmjölk, efter du stekt klart kycklingen så låter du kycklingen puttra i kokosmjölk, sedan kryddar du med Curry(Röd och gul), strimlar en liten bit citrongräs och lägg i räkorna :-) Fungerar ju självklart att även lägga i bambuskott eller vattenkastanjer, samt för de som vill kan ju använda fisksås med..

Men som sagt räkorna är alltid sist i, brukar köpa räkor i lag. Orkar inte med att skala ;-)

Maten blir god ändå :-)

Anmäl
2013-02-25 19:28 #6 av: VildaVittra

Vad du kan använda istället för vanlig frityrsmet är Akarasmeten. Akara görs på mixade blötlagda okokta svartögda bönor och är otroligt god. Vill du kan du mixa med en gul lök också.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-02-25 19:33 #7 av: Magica1970

Jag fyller en lagom stor burk med frysta räkor och låter den stå i kylen över natten. Tar med den till jobbet dagen efter och låter den stå i kylen där. Lagom till frunch så har de tinat. Häller av vattnet och blandar ihop en räkröra. Har den ovanpå omelett som jag gjort i micron. Öser på massor med frusen dill, lite salt och peppar.

Jag har inte blivit sjuk hittills :)

Anmäl
2013-02-26 10:16 #8 av: JoGull

Bor på landsbygden på Kreta som har fantastiska råvaror såklart, men specialprodukter är det svårare med. Svärmors ägg, getost, lamm- höns-, kain- och getkött, egenodlade grönsaker osv - helt underbart! Men försök hitta fiberhusk, pofiber eller Cocosa ;)! Eller Akarasmet!

Tänkte testa att mixa typ lite ägg med fiberhusk (beställt från eBay), Philadelphia/grädde och testa mig fram till en bra smet...

Anmäl
2013-02-26 10:23 #9 av: VildaVittra

#8 Bönor måste väl ändå finnas på Kreta?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-02-26 11:25 #10 av: JoGull

Ja, klart! Burken såg bara så "färdig" ut... Du menar att jag bara blötlägger och mixar svartögda bönor som fått mjukas upp i vatten och får såndär smet? Bönor har väl förresten ganska mycket kolisar, eller?

Anmäl
2013-02-26 11:35 #11 av: VildaVittra

Ja, du mixar själv. Titta på filmen.Glad

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-02-26 13:55 #12 av: JoGull

Haha, sorry, det ska jag göra. Bums!

Anmäl
2013-02-26 14:04 #13 av: JoGull

Har kollat nu och det vattnas i munnen. Ser hur gott ut som helst! Problemet är ju förstås att det inte är LCHF... bönorna har ju mer än 50% kolhydrater!

Anmäl
2013-02-26 14:38 #14 av: Mooniq

Frysta (färdigkokta rosa) räkor blir jättegoda om den får tina på grovmalet salt. Jag brer ut räkorna på diskbänken eller i en stor gratängform och strör över grovt salt. Låter dem tina långsamt nån timme eller två. De blir jättegoda med lite extra sälta. Sen gör jag alltid min vitlöksdip till.

Jag köper sällan/aldrig färska räkor pga priset. Men bjuder ofta på frysta - salt-tinade - och det är tummen upp från alla som äter.

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2013-02-26 15:00 #15 av: JoGull

Tack Moniq, det ska jag testa nästa gång, låter mums! Idag blir det enkel middag - stekt kycklingfilé med mayo sprinklad med kajennpeppar. Ibland är det enklaste det godaste.

Anmäl
2013-02-26 23:34 #16 av: yvonnel


#14

Om man lägger en Metro eller annan tidning under så blir räkorna inte så blöta.Tummen upp

Anmäl
2013-02-27 20:09 #17 av: Agnez94

Jag har ett jättebra räkrecept, funkar nog mest som förrätt men den är så god!Kär

Räkor (så mycket som man vill ha)
1 del olivolja
1 del vatten
Vitlök (jag har 1st/port, men jag gillar vitlök)
Chiliflakes torkade
Salt

Tina räkorna, lägg dem i en ugnsfast portionsform. Skär vitlöken i skivor (jag brukar dela den i fjärdedelar). Lägg vitlöken tillsammans med räkorna. Häll i vatten och olja (vattnet och oljan ska täcka räkorna). Lägg i chiliflaksen (efter smak) och salt (tror jag har 1 - 2 nypor/port). In i ugnen på 175 C i cirkus 20 minuter (det ska bubbla lite grand). NjutPartajar   

Anmäl
2013-03-03 23:00 #18 av: [Petronella Pip]

Och de blir inte sega efter så pass lång tid i ugnen?

Anmäl
2013-03-04 09:24 #19 av: starhawk

Här käkar vi räkor varje Lördag, köper dom på torsdag sen får dom stå i kylskåpet tills lördag, då har dom lagom tinat, vi köper alltid oskalade räkor maskinskalade räkor smakar ju ingenting, och handskalade är inte mycket bättre. Brukar ha dom i en cocktail med följande recept

2 pers

1 kg oskalade räkor
1 Äpple
1 förp körsbärstomater
2 endiver eller motsvarande mängd isbergsallad
1 burk sparris

Tärna allt och blanda, jättegott

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2013-03-04 09:32 #20 av: [Petronella Pip]

Inget fett  what so ever?

Anmäl
2013-03-04 13:36 #21 av: starhawk

Dressing är givetvis upp till var och en, själv föredrar jag äta det utan dressing

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2013-03-05 00:03 #22 av: yvonnel

Vitlöksaioli är jättegott till vanliga kokta räkor, färska eller frysta/tinade.


 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.