Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Medlemmar -

Kaisakavatologi..

2013-01-26 17:43 #0 av: kaisakavat

Knäppt trådnamn, men vad gör man när man blir leds?

Januari går mot sitt slut. Kaisakavat har några saker aktuella att fokusera på.

Maten - Förstås. Helst stabilisera kh-läget, vilket jag har behövt göra ett tag men tappar fokus. De flesta dagar är det bra, men sen drattar jag iväg uppåt en 30-40 g plötsligt. Dumheter.

Och så har jag just nu lite extra intresse för matlagning. Det är t o m rätt skoj.

Existensen - FK har begärt in underlag av min läkare för att ta beslut om min förtidspensionering. Kommer slå igenom senast vid halvårsskiftet. Innebär att min ekonomi kommer försämras, åtminstone 1500 kr, kanske 2000 kr mindre per månad. Inklusive allt.

Det är inte roligt, men måste gå. Jag mobiliserar.. Finns inte mkt at göra förutom att ta fram motorsågen och kapa bort hela lemmar i min livslekamen. Osthyvelstadiet är redan sen länge förbi.

Mående och medicin - Blev mer eller mindre tvungen att trappa ner och ta bort Liothyroninet - plötsligt - började må dåligt ungefär från nyårstid och det har bara blivit värre. Väntar på besked från Hr Doktor om mina senaste provvärden, för att dels se om de säger nåt alls och dels se ifall Hr Doktor har nåt relvant att säga alls.

Har en hel del funderingar kring min plötsliga Lio-kris. Återkommer om det..

En annan hälsorelaterad sak, är att jag vill ta mig ut på ordentliga promenader - helst varje dag, men annars så ofta det funkar. Fortfarande vill träning med gummiband för axeln, som har blivit MYCKET bättre.

Hem och trivsel - Joxar på. Rätt så nöjd..

Annars.. Tja. Jag har ett rätt tråkigt liv. På sistone har jag dessutom haft det extra uttråkande på grund av mitt dåliga mående. Men det är tillfälligt, för det MÅSTE vara tillfälligt.

Skam den som ger sig!

Häng med i tråden ni som vill. Cyber-hej till er!

Gamm-tråd

 

Anmäl
2013-01-26 17:49 #1 av: kaisakavat

Här är min alldeles nyligen hoptotade LC-pizza. Det blev MYCKET fyllning, som lite grann läckt ut mot sidorna, men det är gooooooooott!!! Skrattande

Tillägger: Tendens för bottnen att blottna. Det var inte så bra, så jag fortsäter forska efter bättre botten-recept.

Men smaken är bra, både på botten och på FYLLNINGEN! Och räcker till minst fyra rejäla måltider.

Salami, skinka, egenkokt tomatsalsa, champinjoner, mozarella, riven ost, ruccola..

Anmäl
2013-01-26 17:56 #2 av: lizzzie86

Hej, jag hänger på. känner smaken av den pizzan med oregano på mmmmm

Ha en bra helg

Anmäl
2013-01-26 18:07 #3 av: maria6

mmm, ser riktigt smarrigt ut!Tungan ute


Anmäl
2013-01-26 20:02 #4 av: [Columba]

#1 skrivetav kaisakavat

jag har skrivit två inlägg och varje gång slängde nätet ut mej! Bra med en ny tråd.

Apropå pizzan tror jag att din blötnade pga salsan och champinjonerna.

Min höll sej torr. jag hade dock mindre våt fyllning och mindre mängd. Värmde just en bit i stekpannan med lock på och botten var torr och fin.

En av de bättre bottnarna är det definitivt, eftersom den är bra och saknar ost, som jag också hellre sätter ovanpå. Nog är det gott med ost i botten också, men det blir mycket energi.

Detta är definitivt den bästa botten jag prövat på som är utan spannmål. Därnäst kommer blomkålsbotten.

Anmäl
2013-01-26 20:06 #5 av: Torparmor

Hej i vinterkylan. Hänger oxå på förstås

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-01-26 20:32 #6 av: Lilltilda

Jag har ännu inte hittat någon pizzabotten jag verkligen gillar. Några är acceptabla, men inte hittat någon som ens påminner om riktig pizza

Anmäl
2013-01-26 21:26 #7 av: kaisakavat

Trevligt med alla trådbesök. Glad

Om pizzan..

Tack för bra synpunkter!

Columba - Kan tänkas min bottensmet fick svälla lite för kort tid, samt ev. kunde ha förgräddats lite längre. Receptet ska få en chans till, vid nästa pizzaryck.

Min tomatsalsa är rätt ordentligt reducerad. Riktigt tjockflytande även i varmt tillstånd, men visst har blottningen med den att göra.

Jag tycker blöt brödgegga är hyfsat äckligt, så ett av mina kriterier är att en botten ska hålla ihop bättre. Även med tomatsalsan. Men som sagt, mitt tillvägagångssätt behöver nog justeras också.

Lilltilda - Snälla berätta om du hittar 'det ultimata'. Jag tror iofs inte att det går att hitta nåt som är 'som riktig', men nåt som smakar bra och håller ihop.. *drömmer*

Smaken är ju verkligen bra på botten jag gjorde, där brast det inte.

*

Ser att anti-tråden mot personliga trådar just puttades upp..

*

Hopas ni har en najs lördag afton!

Anmäl
2013-01-27 09:44 #8 av: Lilltilda

#7 ja hittar jag nåt så tipsar jag. Fast just nu så äter jag sällan pizza, dels less på besvikelserna, dels upplever jag att jag trots lchf-varianter brukar gå upp i vikt och/eller stå still i vikt några dagar efteråt. Äter väl kanske för mycket för att jag trots allt tycker att det är gott med pizza även om bottnen inte är helt lysande.
Jag har inte testat den som du gjorde nu i helgen. Lite nyfiken att testa den trots allt. Lockande med en helt ostfri botten!

Såg också precis detta med anti-tråden. SUCK!

Anmäl
2013-01-27 10:20 #9 av: Aniara4

Hej i nya tråden! Jadå, jag läser allt du skriver, jag orkar bara inte svara så ofta. Hoppas du får rätsida på måendet. Det ÄR förbannat tråkigt att bara hålla på och må dåligt och inte orka göra det man vill. Eller så är det en utmaning i acceptans. Jag jobbar rätt mycket nu och orkar väl det, men allt annat tar stryk. Som maten.

Men jag SKA ta mig tillbaka! Kan inte du flytta in i gästrummet ett tag och vara mitt dåliga samvete?

Anmäl
2013-01-27 11:50 #10 av: kaisakavat

#8 Ja, det är hög risk man äter för mkt av sån mat. Tänker att vågen ju mest visar ökat tarminnehåll - fibrer, vätska, mm.. men tycker det är jobigt att vara för mätt..

Är huvudet dumt.. Flört

#9 Jag flyttar gärna in, om du lovar att inte säga upp bekantskapen med mig då jag kan vara ett mycket påfrestande samvete när jag sätter den sidan till.. Tungan ute

Gäller att fastställa innan exakt hur du vill jag ska agera isåfall. Ska jag backa när du börjar kasta saker? När du stortjuter? Eller ska jag fortsätta stirra på dig och 'kakpaketet' i din hand med höjt högerögonbryn? Flört

Anmäl
2013-01-27 12:04 #11 av: kaisakavat

Faktiskt.. skulle det inte alls vara så dumt att dra härifrån typ omgående.

Det har seglat upp nåt riktigt jobbigt på kartan senaste veckan. Familjen jag hjälpte i somras, att rensa upp ekonomin, står mitt i nytt elände. Det liksom rasar..

Dottern, som är 15 år, har sen i höstas använt flitigt med droger för att hantera ngt som sägs vara depression (all info jag har är via mamman, som jag inte litar för fem öre på).

Drogerna är vad jag vet hittills spicerökning och olika tablettsorter, t ex benzodiazepiner. Jag får inte riktigt ihop det.. mycket av infon verkar misstämma när jag läser på.. men typ så. Minst en gång har det inte gått att fastställa vad flickan tagit, men klart har hon varit helt stenad, skyhög. Två gånger in akut efter farligt höga doser. Och trots att föräldrar, skolhälsovård, barn/ungdomspsyk och soc är inkopplade, så fortsätter ungen, senaste akututryckningen i tisdags när hon var våldsamt agressiv i skolan.

Det är en radikal urspårning på kort tid.

Jag gillar den ongen väldigt mycket. På många sätt. Mycket i skallen, tokrolig och omtänksam, kreativ som f*n. Men jag har en totalhavererad realtion till hennes mamma, som ljuger och manipulerar och själv knaprar piller som andra äter.. smör.. Denna mamma tigger nu vareviga dag om att jag ska gå in i kaoset och hjälpa till - med argumentet att jag har erfarenhet. Min dotter hade det jobbigt i den åldern, om än aldrig på det här sättet.

Det finns ett tydligt drag av manipulation i mammans beteende även nu. Hon vill ha mig tillbaka som polare, har försökt hela tiden, men undviker patetiskt noga att ta i skälen till att vi inte har setts eller ens pratat på nåt halvår. Det här är gräsligt nog en ingång för henne, hon har inga skrupler att nyttja det här för egen vinning. Det är inte säkert att hon är medveten själv om sina 'motiv'.. Hon skulle iaf inte erkänna dem, hursom.

Jag vet att det låter hemskt, dels som om jag har extremhöga tankar om mig själv och min egen viktighet, men kände ni henne skulle ni nog tro mig.. Man tänker lätt att mamman ju agerar endast av omtanke om sin dotter.. men se, jag är inte alls säker på det. Omtanken om dottern har på många sätt lyst med sin frånvaro ganska länge.

Det är nåt med hennes sätt att berätta också. En blandning av 'hör här - exklusivt skvaller' och samtidigt en ton av intellektuell kyla. Jag ryser när jag hör henne. Som om hon trivs fint med att få vara i centrum, när hon berättar. Inget äkta bekymmer, ingen chock, ingen förtvivlan inga tårar, ingen ilska.. What?

Hur skulle ni må?

På min och dotterns tid var alla de där känslorna närvarande. Och då handlade det inte ens om så allvarliga saker. Och jag tror mitt i allt att ungarna behöver oss äkta och chockade och närvarande. Nollställd känslimässig reaktion måste väl vara bland det värsta??

Det är ingen slump att ungen tar till det här. Inget annat, av alla de många och tydliga försök hon gjort att nå sin mamma har fungerat. Vi är några vittnen till det. Och andra vuxna har gripit in. Men ingen förändring. Så vad gör man då, som 15-åring?? Jo, man väljer kanske att, från att ha varit hur vettig och duktig och balanserad som helst, plötsligt totalt spåra ur, på värsta möjliga sätt.

Min analys är kanske för snäv. Är rädd att min redan sen tidigare ilska mot mamman infekterar mitt tänkande i ärendet. Men jag har väntat mig att just den ungen ska ta sig för nåt dumt, har t o m varnat för det.

Mamman ägnar sig åt att prata skit om pappan, som alltid. Och då blir jag ännu mer förbannad!

Hittills har jag vägrat anta inbjudan. Mamman fjäskar och fjäskar. Har skrivit ett mail till flickan istället, tillsvidare, där jag var mycket noga med att låta som mig själv som hon känner mig och att visa min omtanke. Och lite 'sträng', tydlig med att hon måste välja en annan väg, hjälp - inte skada sig. Jag finns här och bryr mig. Typ så. Inte fått nåt svar än, men jag vet att hennes datortid är hårt styrd och att andra läser allt.

Jag vill nita mamman, vilket diskvalificerar mig från 'jobbet'. Jag vill vråla åt henne - efter att först ha spikat upp henne på väggen i lämlig höjd så hon inte kan undkomma varken ljudvågor eller knytnäve. Nej, jag ska inte.. det är ingen risk i praktiken. Men så känns det. Tungan ute

Jag vill finnas för ungen, vara den som ser henne i ögonen och ger henne ärlig, kärleksfull, krass respons. För jag tror det är vad hon behöver. Eller har jag fel? Vet inte vad jag ska göra, eller om jag ska göra nåt mer alls. Tillsvidare gör jag inget.

Slår vad om att ingen av proffsen inblandade än har genomskådat mamman eller känner skiten som sen länge osar i hela historien. Jag tycker det är ett svek mot ungen, att allt fokus nu ligger på hennes problem, när ungen är 'friskast av dem'.. Om än förstås jävligt illa ute.

Barnen har växt upp med att 'det är synd om mamma', det präglar dem väldigt tror jag. Får flickan en ärlig chans? Hur äventyrar hänsynen till mamman - som hon garanterat tar - hennes eget tillfrisknande/hälsa?

Med mera..  Jag cirkelresonerar. Och hoppsan.. plötlsigt hamnar alltihopet som en avhandling i min tråd på KIF. Rynkar på näsanSkrikandesObestämd

Skriv gärna om ni har tankar om saken. Tror jag skulle ha nytta av det.

Puss på er!

Anmäl
2013-01-27 12:26 #12 av: [Columba]

Jobbig situation. Jag skulle definitivt hålla mej på avstånd från familjen. Om det går illa för flickan, kan mamman ge dej skulden. Många instanser är redan med och försöker hjälpa till. Socialen vet sannolikt hurdan mamman är på riktigt, men att ändra på hennes natur och beteende kan vara hart nära omöjligt i värsta fall. Obs, detta är spekulationer förstås på allmän nivå så att säga. har jobbat med dylika problem i yrkeslivet

Anmäl
2013-01-27 12:43 #13 av: MimLan

Hm. Vilken härdsmälta. Columba har visserligen rätt i att mamman kan ge dig skulden om du går in. Men det gör hon åas nog ändå, om du inte gör det.

Två saker. Dels tycker jag att du gör rätt i att hålla dig ifrån mamman, och likaså att du vänt dig direkt till flickan i brev. Då har hon fått en vink om att det finns en vuxen utanför röran av föräldrar/socialen/samhällsinstanser som hon kan gå till och det är nog viktigare än att du går in via mamman. Dels skall du nog inte förvänta dig "normala" krisreaktioner från en pillerpoppande människa. Pillerna är ju på ett eller annat sätt till för att bedöva.

För att blidka den meningslösa puttaren igår, som ändå avslutat sitt konto, kan jag nämna att jag testat en pizzabotten. Det blev för oemotståndligt att läsa om pizzorna här. Det var hyggligt ätbart faktiskt, och det sägs utifrån en som inte gillar "fejkbröden" alls. Gjorde något recept på kokosmjöl, ägg och husk. Tog bara på tomatpuré, grovmalen svartpeppar och ost. Rätt gott. Såg defintivt ut som pizza.

Anmäl
2013-01-27 12:48 #14 av: Septima

Kaisakavat! Jag vill börja med att säga att jag brukar läsa det du skriver - jag tycker om ditt sätt att tänka och att förmedla dina tankar - oavsett vad det handlar om! men jag jag känner mig inte så inne i detta forum att jag upplever mig tillhöra "kompiskretsen" och därför känns det inte helt naturligt för mig att kommentera i de mer personliga trådarna. (Men jag tycker alltså OM att det finns sådana här på kiF).

Nå - och det du skrev här handlar inte om kolhydrater, som sagt. Men SVÅRA avvägningar. Man kan givetvis inte ge "goda råd" (öht är det vanskligt med sådana, men i synnerhet när det rör sig om så komplexa sammanhang som det du ger oss en liten liten inblick i.)

Men man kan säga vad man kommer att tänka på! Jag tänker så här om det du säger om mamman och dina känslor för henne: Jag känner igen min egen mor i dina beskrivningar. Inte pillerknaprandet men kylan och "det är synd om" och egocentriciteten.

Jag minns min egen besvärliga tonårsperiod. Min aggressivitet och självdestruktivitet riktade sig mot min mor. Jag är fortfarande arg på henne (jag är 60 och hon 84) - min ilska handlar om min uppvelse att hon EGENTLIGEN inte bryr sig utan att det som verkar som empati är i själva verket ett behov att framstå som den hon vill vara i andras ögon. Det hon berättar om mig och min bror eller mina barn, med andra liknar verkligen skvaller. Smaskigheter emottages tacksamt så att hon kan få en stund i rampljuset. Jag ska vara "lyckad" för annars känner hon sig som en dålig mor (även i denna höga ålder).

Jag förstår att min mors omogenhet och narcisstiska drag BEROR på en kärlekslös uppväxt men jag blir ändå lika arg. Fortfarande. När jag var tonåring kände jag mer än förstod jag att det handlade om falsk omtänksamhet. Jag rasade mot denna med diverse självdestruktiva beteenden. Inte så dramatiska som din "onge" men rätt illa ändå (anorexi, promiskuitet etc).

Att ha en ANNAN vuxen än den otillräckliga modern som man VET finns där kan aldrig vara fel. Även om man som tonåring kanske inte klarar att bryta beteendet eller hålla kontakt med den där andra vuxna så måste det betyda mycket att veta att den där personen fanns där och ville säga det. Det kan göra skillnad mellan liv och död även om missbruker fortsätter en period. Det tror jag mig veta efter att ha lyssnat på liknande berättelser från många andra som haft svåra självdestruktiva perioder i sin ungdom. Jag tänker att det du skrev till flickan inte kan ha varit annat än rätt. Läser mamman flickans sms på mobilen också? Kan du sms:a i stället?

Men sen tänker jag också på DIN ilska och frustration av att kanske vara den enda som genomskådar mamman. (Oavsett om hon beter sig som hon gör för att hon har nån slags skada själv, ungefär som min mor eller förtränger det som är alltför smärtsamt och därför verkar likgiltig så gör hon ju som hon gör.) Om man ska göra något MER än att tala om för den som är drabbad att man finns där så tänker jag att man måste laborera med de möjligheter man i realiteten har. Det är otroligt slitsamt att vara ensam om att försöka påverka andra när det gäller så svåra frågor som den här. Vad kan man göra? Och vad riskerar man att göra med sig själv om man ändå försöker?

Så tänker jag alltså när jag läser det du skriver - men jag vet att jag inte har hela sammanhaget och att jag tolkar det du skrivit utifrån mina egna erfarenheter, vilka kan vara helt irrelevanta i ditt fall.

Anmäl
2013-01-27 12:59 #15 av: kaisakavat

Columba - Dina råd liknar min syrras hållning. Klokt. Och omtänktsamt gentemot mig. Tack!

Det är ju helt sant att det inte går att ändra mammans beteende. Jag skulle f*n vilja koppla bort henne, hon är ju bad news. Men det är väl ett exempel på 'andra diket-tänkande'.. som jag brukar vilja hålla mig ifrån. Skulle hon få för sig att skylla nåt på mig? Ja, kanske, om jag envisas med att inte gå att styra.. Men uppriktigt sagt så skiter jag i vad hon säger och tycker om mig.

Tänka sig att hon jobbar som lärare i låg-, mellan och högstadium, tablettpåverkad.. Och kör en pillercykel varje dag, med Stilnoct i allt högre dos som nedåttjack och insomningshjälp på em-kväll - Stilnoct som är känt för att vara starkt beroendeframkallande och ofta ge hyperaktivitet dagtid - en hyperaktivitet som hon hanterar med Sobril.. och nya Stilnoct nästa em-kväll.. Vet att hon även toppar med migränmedicin (till barnen ljuger hon om att hon har migrän - hennes egna ord) och diverse annat hon kommer över.. Ljuger och säger att det är hennes sambo som gör slut på tabletterna.. Skryter över hur lätt det är att manipulera läkare till att skriva ut precis det hon vill ha.

"Varför ändra ett vinnande koncept?, sa hon med ett brett äckelflin i somras när jag ifrågasatte det hela.

Soc har INTE koll på vem/hur hon är. Hon är makalös på att föreställa sig och manipulativ nåt infernaliskt. Inför mig har masken fallit - hon trodde hon satt säker med mig. Hon trodde jag skulle tycka hon är cool, att vi är nån sorts team. Det tog tid för mig att lägga pusslet, jag trodde länge att det mesta var liksom 'på skoj', en ofarlig jargong. Naivt av mig, men tyvärr..

Och hon har förstås inte själv koll på hur jävla väck hon egetnligen är. Hon tror hon har full koll.

Ja, jag undviker. Men stackars j*vla unge! Det är inte omöjligt att jag kommer få frågor från flickan. Hon är väldigt rak av sig - och vi har pratat och diskuterat mycket förut, om allt mellan himmel och jord.

Vad gör jag om hon vill träffa mig?? Obestämd

 

Anmäl
2013-01-27 13:06 #16 av: kaisakavat

Å, fler svar. Så himla bra, har läst allt. Ska fundera och kommenterar sen.

MimLan - Modigt att prova pizza. Flört Bra att det blev ok. Så man inte slösar bort bra matvaror.

Anmäl
2013-01-27 13:37 #17 av: [Columba]

Ännu litet om det fina MimLan och Septima skrev om flickans ställning. Instämmer i att en sansad vuxen alltid är bra.  Funderade också på att du eventuellt kunde ha kontakt med flickan. Då kan det ändå bli jobbigt med mamman, om du tex går bakom ryggen på henne. Allt beror ju också på hur mycket trassel du orkar med.

Om socialen inte vet hur mamman egentligen är, borde någon kanske upplysa dem om saken. Inte lätt.

Anmäl
2013-01-27 14:41 #18 av: kaisakavat

Frågan är om jag är sansad.. Jag behöver bara tänka en microsekund på mamman så blir jag störtförbannad!

Nej, jag kan inte räkna med normala reaktioner från en pillerpoppare. Och tanken får mig att grunna över det motsvarande när det gäller dottern? Vad kan man vänta sig av henne nu när hon är i smeten hon också?

Jag/vi får inte glömma bort pappan. Jag känner honom iofs inte, vet att han många gånger är klumpig i sättet och när han festar till så blir det en hel del sprit även om ungarna är där. Mer än en gång har flickan fått hem en dyngrak far sent på natten. Men av det lilla jag sett, så verkar hans omtanke om dem vara helt äkta och jag tror att han i stort sett är bra. Han brukar verkligen vara med dem, prata med dem, går inte runt som en jävla zombie som mamman, utan är där. Och hittar på saker med dem, vilket hon inte nånsin gör.

Kanske är jag överflödig som AKTÖR..?

Många tankar i huvet.. Det är troligt att åtminstone mamman vid det här laget har läst mitt mail. Ngn av hjälpinstanserna läser också, minns inte om det var BUP eller soc. Undrar om ngn där skulle fästa sig vid det och kanske 'hålla mig i minnet' som en möjlig resurs.

Vet inte..

Liten tanke.. Bara mailet inte 'försvinner'.. så flickan aldrig får det. För att mamman surnar till att hon inte 'får vara med'..

Men kanke inte.

Septima - Du är förstås mycket välkommen i tråden. Och i det löst sammansatta 'gäng' som härjar här. Finns inga fasta gränser, och som du redan har upptäckt avhandlas minsann inte bara kolhydrater.. Skrattande

Och/men - man väljer ju själv om man vill skriva, bara spöka, eller inte hänga här alls.

Det du skriver om dina erfarenheter har stor betydelse för mig. För mitt i allt - och garanterat som del av skälen bakom min ilska nu - finns min egen mamma och det underliga sätt på vilket HON är ihopskruvad. Den j*vla sadisten.. på pure swedish. Om hon är snäll, så är det för hon lärt sig att 'så gör man för att bli poppis' - inte för att hon bryr sig. Och skulle jag få för mig att inte spela med i apspelet, så blir hon SÅ förnärmad.

De hinner göra endel skada, dessa mödrar. Även utan piller. Och precis som du skriver, det är fullt möjligt att se orsaker till deras beteende, men faktum kvarstår att de har skadat allvarligt och oåterkallerligt. Jag är förbannad på min mamma.. Det går inte att göra något alls åt henne och jag får inte utlopp för ilskan nånsin. Jag försöker se på den - ilskan - med kärlek, för den är ett friskhetstecken hos en själv, men mer blir det inte. Har då inte hittat nåt sätt.

Och redan i våras började jag få plötsliga pop-ups i skallen när jag satt med pillerpopparn, om likheter med min egen mamma och vilka risker som fanns för barnen i detta sammanhang. Så jag försökte, men kom ingen vart då.

Med mera. Vi får la se..

 

 

Anmäl
2013-01-27 14:43 #19 av: Torparmor

Jag tror att det är viktigt för alla tonårstjejer att ha en vuxen kontakt utanför familjen, oavsett stora eller små problem. En förälder skall bry sig och vara orolig, men det är bra med någon utomstående som kan se tjejen med mer neutrala ögon.

Du har visat att du vill henne väl. Kontaktar hon dig och vill prata eller träffas, så ska du naturligtvis ställa upp - på neutral mark. Hon är 15 år, så vad kan mamma göra åt det?

Tror inte du hjälper dottern genom att kliva in i kaoset som mamman vill.

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-01-27 15:24 #20 av: kaisakavat

Jag vet inte om hon i nuvarande läge 'får' träffa mig efter eget tycke. Obestämd Men känner inte till varken lag eller några detaljer i nuläget. Mamman säger flickan är under bevakning 24/7, får inte gå nånstans själv. Förälder följer inte med in på samtal med BUP o dyl, men skjutsar och väntar utanför under tiden.

Så.. kanske det behövs ett 'medgivande' från förmyndare/soc ändå.. Vet ni?

Jag vet inte än om jag kommer träffa henne. Inte säkert det efterfrågas. Inte heller bestämt mig för egen del heller.

Men om jag gör det.. På ett sätt skulle jag vilja träffa mamman och ungen tillsammans när de prata om det här. Höra 'hur' de pratar. Se hur de interagerar. Ligga lågt själv förutom styra så ungen är huvudpersonen och dra gränser för min roll.

Det kan ge viktig info.. Ifall jag nu ska finnas för flickan. Tänker jag dumt?

Jag är i framtiden. Hm.. Obestämd

En sak är säker - det är oerhört skönt för mig att ni tar det här på allvar. Ibland känner jag mig som ett UFO när jag reagerar starkt emot såpass 'normala' ting som exempelvis pillerkonsumtion och uppfuckad ekonomi.

MimLans ordval 'härdsmälta'.. Ja, det är en härdsmälta, under en till synes extremt kontrollerad yta.

Tack - igen!

Anmäl
2013-01-27 20:42 #21 av: pamina

Hej!

Jag hoppar in i tråden för jag vill gärna hänga med. Har nu i kväll två gånger skrivit ett längre inlägg men lyckats flirpa bort det, bara för att musen är trasig så nu säger jag bara hej och hoppas få återkomma när ny mus är införskaffad. Och så vill jag berätta att jag idag har börjat ett gå-ner-i -vikt -projekt. Vill bara få det på pränt och berätta för någon! Bästa hälsningar från Pamina

Anmäl
2013-01-28 06:38 #22 av: KarinJ46

Gomorron Kaisa oj vad här har skrivits! Hinner inte skriva mer men vill göra ett avtryck i tråden. Kram!

Anmäl
2013-01-28 13:15 #23 av: kaisakavat

Hej Karin! Kram tillbaka! Glad

pamina - Hej i tråden. Synd ditt skriv försvann, men bra att DU inte försvann. Glad

*

Tack för igår, trådvänner. Det var bra för mig att skriva av mig och väldigt bra med er respons. Värsta ilskan har runnit av mig, vilket jag tror är bra. Istället ledsen för tjejens skull - så jobbigt, så svårt.

Det känns som att jag ska hålla mig utanför tillsvidare, om nu inte tjejen själv hör av sig. Har inte fått nåt svar på mailet.

Återstår att se vad som händer.

 

Anmäl
2013-01-28 13:21 #24 av: kaisakavat

Måendet

Som jag ju nämnt flera gånger har jag i princip blivit tvungen at ta bort Liothyroninet, inte ens minskad dos fick bort generalkoman och de superjobbiga överdoseringssymtomen som plötsligt dök upp i slutet av december.

Konstaterande 1: Mycket märkligt, att en medicin som klockrent hjälpt mig helt utan biverkningar, så väldigt plötsligt blir rent 'toxisk'.

Vidare..

I slutet av november gjorde jag ett sorts ryck för att få koll på ätandet. Reg:ade det jag åt i dumbbell, där också % av RDI näringsintag redovisas genom gröna och röda siffror - mycket pedagogiskt. Det fick mig att starta den här tråden, då jag tyckte mig behöva stöta och blöta vad allt det där egentligen betyder.. RDI är i många avseenden luftantaganden mer än kunskap/adekvata fakta, men likafullt tänkte jag att det kan utgöra underlag för diskussion/reflektion.

Tråden fick mig att förstå några saker. Vitamin C, kalium och magnesium, folsyra och järn behöver uppmärksammas, då en slarvigt hållen strikt LCHF ev kan medföra risk för brister.

Men det må vara..

Tråden och diskussionen i den fick mig att tänka till om en till faktor - nämligen D-vitamin.

Källorna till D-vitamin är fet fisk (men det kan aldrig räcka), vistas med bar hud i starkt solljus regelbundet, och/eller tillskott. Och då jag varken tål att äta fisk eller tillskott så återstår endast solen. Och då jag bara inte klarar av at vistas i stark sol - tål bara inte värmen sedan mååååånga år och därigenom torde vara illa ute vid det här laget - och inte heller har råd med villa i Spanien/Marocko, så återstår solarium.

Solariernas bidrag till d-vitaminbildning är omtvistat, men jag har kollat olika källor - enligt tidigare nämnd princip - och det verkar stå utom tvivel att solarium hjälper, om det är rätt sorts rör. Viktigt för hälsan att inte sola mycket, eller lång stund, men de hälsovinster ökad d-vitaminhalt i kroppen ger - övertriumfar enligt många riskerna med RÅGE. Det finns dessutom möjligen en cirkeleffekt. Inte solning av rädsla för cancer ger just cancer, på grund av d-vitaminbristen. För är det något som skyddar mot cancer i allamöjliga former - så är det d-vitamin.

Men nog med utvikning..

Konstaterande 2: Sedan början av december har jag solat i solarium med rätt sorts rör ca 15 min var 7:e till 10:e dag.

Och plötsligt får jag alltså radikala problem av mina skk-mediciner.. Detta har sedan gnagt i mitt bakhuvud. Det enda jag har förändrat är ju just solandet!!

Har kollat runt lite på internet. Som vanligt står uppfattningar mot uppfattningar, men ju mindre källorna tll infon är inne på att kränga egna gjejer, och ju mer 'ödmjuka' i kombi med 'etablerade, respekterade' de är, desto mer tenderar jag att tro dem. Bra sorteringsmetod? Om sen de mer ödmjuka och etablerade, respekterade verkar rätt samstämmiga - så märker jag mig tendera att tro dem lite till.. Tungan ute

Resultat hittills:

 • Hittade -förvånat- plötsligt info om att mitt förhöjda kalkvärde i blodet, som ingen fäst uppmärksamhet på innan, dels kan indikera sköldkörtelproblem. Men det kan också helt klart indikera D-vitaminbrist, då kalciumet inte kan tas upp ur blodet utan d-vit.
 • Och då hittar jag klara samband mellan D-vitaminbrist och problem med sköldkörteln. I sig.
 • Och klara samband mellan D-vitaminbrist och viktuppgång. I sig.

(Kostdoktorn är en av mina 'källor' - och han listar studier som visar dessa saker. Med flera. Orkar inte länka, tyvärr..)

Möjligt konstaterande 3 - Hypotes: Mina klart konstaterade skk-problem kan möjligen vara orsakade av, eller kanske iallafall förvärrade av; D-vitaminbrist.

Vilket skulle kunna förklara varför skk-medicinerna plötsligt blir 'för mycket', när min d-vitaminnivå höjs..

Kanske.. Eller..?

Min hjärna saknar Lio:t. Jag är tung iskallen och är åter i det läget att jag måste 'säga till mig själv' att göra olika saker. 'Att bara göra-förmågan' har försvagats. Det är inte bra. Men det är inte än så illa som innan jag satte in Lio:t från början.

Stannar där..

Jag och mina avhandlingar.. Skäms

Anmäl
2013-01-28 13:57 #25 av: kaisakavat

Några fler anteckningar som kan röra saken..

Det finns ju även konstaterat samband mln D-vit-brist och många av mina andra symtom. T ex neurologiska problem, värkproblematik, m m.

På sistone betydligt mindre problem mitt högra ben - förut t ex domningar och svårigheter att styra ben o fot. Området med i princip ingen känsel, kring höger knä, har nu ganska hyfsad känsel..

Med mera. Det kan förstås vara tillfälligheter.

När jag började trappa ner Lio:t fick jag plötsligt  EXTREMJOBBIGA nervvärksattacker. Levaxinets införsel för ett par år sen, fick bort detta jobbiga ur min symtomflora - och nu kom det tillbaka av minskat Lio..? Som jag varit inne på förut, verkar dessa två hormon boosta varandra, men sambanden är förstår kollossalt mkt mer invecklade än så.

Nära tillhands nudå, att tänka trappa upp Levaxinet, men jag har inte haft nervvärk sen jag senast solade. Om det nu har samband vet jag inte..

Om jag har D-vitaminbrist och det är orsaken eller del av orsak till mina problem, så är ju inte detta avhjälpt genom några få solningar heller..

(Ligger kvar på 50 mcg Levaxin.)

 

Anmäl
2013-01-28 15:36 #26 av: Torparmor

Skulle i det här läget lite lite  Lio med ett antal dagars mellanrum kunna hjälpa upp ditt "tunga huvud"?

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-01-28 20:54 #27 av: pamina

Gör ett försök till inlägg idag igen trots att jag inte hunnit skaffa en ny mus än: Intressant det där om D-vitamin. Finns speciell anledning att du inte äter extra, jag menar som kosttillskott? Det var nyligen i någon av dagstidningarna (tror jag) test av D-vitamintabeletter och det var tydligen väldigt svajigt mellan angivet och uppmätt värde för många märken. Det är ju inte så bra, man vill ju gärna veta hur mycket man stoppar i sig. Annars har jag förstått att här på sajten anser många att man ska/kan äta betydligt mer än vad som rekomenderas av skolmedicinen. Här hemma funderar jag på d-vitamin främst för makens skull, han är en blek skönhet Skrattande och håller sig i skuggan och väl insmord med solskydd sommartid, skulle kunna tänka mig att han skulle ha en extra dosis på något vis.

Du verkar göra en rejäl forskningsinsats - omskolning till medicine forskare kanske? Där kan det behövas en stor dos finurlighet verkar det som! (och en del annat...)

Anmäl
2013-01-30 05:24 #28 av: Emea67

Gör ett avstamp här!

Självklart ska du fortsätta tråda som du ser är vi ju ett stadeigt gäng som läser och kommenterar ibland Glad

Läste ikappp igår då jag missat några dagar och skúlle kommentera då hade jag ingen internet anslutning!!!!

Ang dina "bekanta" så tycker jag att om du medelar "Ongen" att du finns där så räcker det och det ger henne en trygghet!

Min dotter är/var deprimerad och vi upptäckte det i våras fick en förfrågan från skolan om att jag visste att hon självskadade sig!

En av dina frågor var ju hur man reagerar som förälder ang att mamman är kall och piller knaprande. Jag var så glad att jag jobbar ensam största delen av dagen för  jag grät och kände mig maktlös, för hur ska jag ta upp detta med henne utan att kränka henne och ge henne mer ångest och skuldkänsor.

Sedan tog jag kontakt med husläkare snabbt som bara attan och har fått bra hjälp och stöttning av massor av vänner och vården. Men det hör ju till att jag inte heller är en kylig pillerknaprande mamma heller och min man, pappan, finns närvarande och är engagerad . Och jag uppmanar henne dessutom hela tiden att det är ok att prata med andra vuxna som hon känner sig trygg med för jag är ju trots allt mamma och allt jag säger är ju inte rätt Flört

 

Har fler funderingar ang allt du skrivit säkert som någon annan skrivit men nu är det dags att åka och jobba.

Ha en underbar dag alla Kyss

Anmäl
2013-01-30 11:53 #29 av: kaisakavat

Hej på er!

Torparmor - Tack för förslag. Glad

Jag tror inte det skulle funka.. Dels har jag ätit väldigt låg dos redan innan - och sen trappat ner den. Lio är också 'snabbverkande' och 'snabbförsvinnande' enligt alla fakta jag läst. Tar man litegrann, så försvinner det fort ur kroppen.

pamina - Jag får ont i magen av kapslar. Och efter några dagar mår jag allmänt dåligt, vilket är tröttsamt som tillägg till allt det andra. Har provat olika sorter också och efter många 'bortprovade' hundralappar drar man liksom plånboken åt sig..  Tungan ute

Något i sammansättningen, nåt de blandar i.. nåt konserveringsmedel eller vette tysan!?.. i kombi med min knäppa mage och kropp. Eller är de härskna? Har ingen förklaring, men när jag tagit upp det på Apotek så har personalen sagt att jag inte är ensam.

Medicine forskare - låter fint. Fullkomligt fri från medicinsk kompetens, tyvärr.. som kanske vore relevant. Flört

Emea67 - Hej! Bra att ha dig här. Hoppas du har en bra dag på jobbet!

Vilken tur att skolan var observant och hörde av sig om er dotter. Och skönt med läkare m fl som hjälp er. Det finns bra folk 'out there'.

Sympati till dig och er. Hoppas allt är bättre nu. Och blir ännu ännu bättre.

**

Måendeanteckning

Det är rimligt att tänka att när det gäller hormoner tar det lite tid för kroppen att justera både uppåt och neråt efter förändringar.

Igår måde jag riktigt bra. Idag en aning sämre, men hyfsat ändå.

Iakkttagelser:

 • Sover aningen risigt - vaknar x antal gånger
 • Vaknar 'tyngre' i skallen, lite stelkänsla i nacken
 • Känns som om jag svettas lite hela tiden
 • Kognitivt i hyfsat skick. Ngt mer 'passiv' i skallen - nån koppling som oxiderat.. - men inte alls som innan Lio:t sattes in.

Tillsvidare inga åtgärder, dels får kroppen nog landa lite till efter förändringen. Och så vill/måste först veta vad proverna sa..

Inget besked om det än. Irriterande dåligt att det tar sån tid, ämnar kommentera saken - att de ju är extremsöliga med att höra av sig.

Anmäl
2013-01-30 12:21 #30 av: Effie

Jag vill absolut hänga på; kaisakavatologi saknas i mitt cv! Glad

Forskningen du håller på med låter intressant, med D-vitamin och hormoner. Jag känner ju också av någon sorts trötthet ibland; inte i närheten av din, men ändå handikappande. Och helt plötsligt försvinner den. Så jag får börja leta pusselbitar till anledningen. Nånting är det jag gör/inte gör.

Och så läser jag ju gärna resten du skriver också. Gillar ditt engagemang.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2013-01-30 17:59 #31 av: Kajak11

Hej från Indien. I morgon midnatt går turen hem igen. Flyg lokal tid kl. 4.30 så det blir lång tur. Hemma i Kastrup kl. 13.15- Ville bara säga att jag hänger med, och så klart  är det bra att stödja ongen. Mamman får ha det som hon har det. Hon har valt offerrollen, som många gör när dom manipulerar med andra. Värför dom unga gör skada på sig själva är väl ett rop om hjälp. Finns det inte en bra husdoktor?? Eller hur med vännor, har dottern bra kompis eller hur? Tror att mamman är jealous på dig och att dottern tyckar om dig. Det har jag hört förut den situation.

Jag hinnar tyvärr inte skriva så mycket mer, men sittar nu i den stora staden Chennai med 8 mio. invånare och massor av trafik, många nya byggningar och ja, massor av höghuse. Det har förandrats mycket på 10 år, men det har det ju så klart ochså andra ställen.

Det har varit jätte spännande, och jag kan bara säga att det blir mycket att skriva om, när jag skall göra en report när jag kommer tilbaks.

Sköta om er i tråden:-)

 

Anmäl
2013-01-31 15:28 #32 av: Efva

Hej på tråden! Inser att jag inte har varit inne och läst här på senaste tre veckorna åtminstone. Och så har det kommit en ny tråd! Nice att du fortsätter att skriva!

Här har det varit lite neråt på sistone med mående, mera trött och orkeslös, därav heller ingen ork att vara ute och surfa. Har haft ork till att jobba. Punkt. Har gjort några fler tester och igår fick jag lämna en massa blod och hostprov. Hoppas innerligt att man snart hittar orsaken, så att jag kan bli hjälpt. Golfsäsongen är ju inte alltför långt bort...

Tittar in och skriver/kommenterar mer en annan dag, då jag har lite mer tid.

Ha det bra!!!! Glad

Anmäl
2013-02-01 14:30 #33 av: kaisakavat

Hej Effie!

Mysko med din trötthet som kommer och går.. Har du några teorier?

Tack för du gillar mitt engagemang. Glad

Kajak - Oj, ser ut som om du nog är hemma vid det här laget. Hoppas du mår bra och är glad och nöjd över resan.

Du har säkert rätt i att ungen i den röriga familjen 'ropar på hjälp'. Det är så jag uppfattar det också. Enligt vad mamman säger så handlar det om att hon inte orkar med skolan, men hm.. betvivlar att det är hela sanningen. Men jag vet inte.

Har inte hört nåt mer från/om dem på några dagar nu. Flickan har skrivit korta kommentarer till några av mina poster på fb, men jag vet inte om det är hon. Konstigt på sätt och vis att hon inte har svarat på mailet, undrar lite.. men får kanske nån förklaring nån gång.

Efva - Hej! Så himla trist att du inte mår bra! Det är verkligen på tiden - just för golfsäsongen Flört men också på alla andra sätt. Det var väl ändå fanken att du inte kan bara få må BRA! Hoppas hoppas proverna ger resultat nu!

Det är iaf himla kul att du 'tittar in'.

Anmäl
2013-02-01 15:27 #34 av: kaisakavat

Skickade nyss ett ngt bitskt mail till min VC via Mina Vårdkontakter. Leds på att vänta på provresultaten.

Känns bättre redan, inte gå och undra och så smått börja irritera sig, istället maila. Bra.

*

Måendet är svajjigt. Lite sämre än tidigare i veckan.

Igår var jag iväg på 'bankägarmöte', där jag gjorde viss sekreterarinsats utan större problem.

Sen hade vi 'räknestuga', d v s provräknade på ett antal olika lånebilder, t ex gällande fastighetslån, för att se utfallet. För att jämföra JAK-lån med 'vanliga' bolåneinstitut. Det är ganska invecklat, för målet är ju inte att göra reklam för att sälja lån, utan att verkligen förstå hur saker slår, i detalj.

Och det är JÄTTEROLIGT! För jag fattar faktiskt saker.. Och underligt, för ibland fattar jag saker innan jag fattat nånting alls. Trådändarna i skallen går ihop och en ahaaa-känsla infinner sig INNAN jag fattat vad det är jag har fattat. Haha!!! Och så kläcker jag ur mig svaret på frågan som inte ens har ställts för vi var lite för förvirrade för att se klart. Men det är anmärkningsvärt ofta rätt, en viktig pusselbit för att komma vidare.

Jag fattar inte hur det går till. Jag liksom kontrollerar inte processen kognitivt. Det bara ploppar upp saker. Verkar det som.

Kan det vara så att min hjärna bebos av en rymdis?? Som sköter räknandet och meddelar sig via min trut??  ObestämdFlört

Hursomhelst..

Efter ett par timmar - verkligen roligt och intressant - så hade jag utvecklat en mördande huvudvärk. Som sen inte ville ge sig och jag lyckades inte somna förrän ca halv 7 i morse. Sovit några timmar och vaknat med huvudvärk. Jag tycker det är rätt ELAKT att jag börjar må dåligt av att ha roligt. Rynkar på näsan

Men i alla fall..

Nu blir jag på ett sätt lite fånig.. men vid det här laget är det ju ingen hemlighet att jag ofta känner mig rätt ensam och typ halvt 'hopplöst annorlunda'.

I det här gänget känner jag mig inte alls hopplös, om än fortfarande annorlunda. Vi är ett gäng rätt olika typer, men det finns ingen hierarki, ngen brer ut sig på nåns bekostnad och vi har gemensamma intressen inte bara i själva JAK, utan för 'vidare' frågor om världen och samhället och livet. Inte på einsteinnivå heller, bara spontant utan press. Alla bidrar och ingen lämnas åt sitt öde.

När jag anlände och klev in i det stora fina köket där vi hade mötet - lantkök med vedspis takbjälkar och hela baletten - så lyste hela skaran upp som solar emot mig.

SOM det värmde i hjärtat! Glad

*

Imorgon var det tänkt att jag och några damer ur mitt s k kompisgäng - där hierarkier och annat tjafs i högsta grad råder - ska åka till IKEA i Haparanda. Jag kör, har bästa bilen, vi delar på bensinräkningen. Bra tillfälle för mig att ändå fixa den där hurtsen och göra klart här hemma.

Men kanske jag backar ur. Dels så var det av någon anledning väldigt bråttom hem. Åka dit och vända typ.. Jag har ingen lust att stressa, åker jag iväg vill jag göra mina ärenden i en anda av lugn och ro. Och dels vill  jag stanna i den positiva känslan från igår, vilken nog hotas.. för nu visar det sig att 'monologveggon' som jag fick spader på i våras, plötsligt ska med.

Och så har vi måendet. Huvudvärken är riktigt envis och sömnen strular. Köra sån, 40 mil på en halv dag, med viktväktardravel från gnällig översittare i örona..? Cool

Nje.. IKEA lär ju stå kvar ett tag till.

Och nu känner jag mig lite elak. Usch fy på mig.

Anmäl
2013-02-01 20:46 #35 av: glitterfisk

Lite äkta kaisakavatologi! Känner mig genast gladare!

Lev väl, blanda dig inte i sjuka familjesystem men finns för ungar som behöver dig och akta dig för militanta monologveggon!

Kram

Anmäl
2013-02-01 21:03 #36 av: kaisakavat

Hej! Tyckte väl det glittrade till.. Skrattande

Kram tillbaka och hoppas du har det bra!!

*

Jag dricker kaffe, käkar snittar av bottenlös pizza och kollar på Zlatan-TV.. Hörde just att PSG har värvat Beckham.. What? Vet inte vad jag tycker om det.. men.. I övrigt mest bara bra, endel riktigt fint spel emellan svackorna.

I onsdags höll jag på att avlida av hänförelse. Då såg jag mötet mellan ärkerivalerna Real Madrid och Barcelona FC. Vilken fullkomligt underbar fotboll!!!

Ja, sån är ju jag. Det sägs att alla har nån last.. och korven den har två.

Har idag värvat ett jättetrevligt smartskaft ur min yttre bekantskapskrets både som medlem i JAK och till vår lokala förening. Det är superkul. Skrattande

Hoppas ni alla har det fint!!

 

Anmäl
2013-02-01 21:32 #37 av: glitterfisk

Tack, jag har det jättebra!

Jobbet känns mer under kontroll än vanligt, maten funkar, håller på att öka träningsdosen. Ska kolla om träning kan hjälpa lite mot stress. Lagom solbränd och stark i benen efter resa med mycket vandring till sydligare breddgrader förra veckan.

Kul med JAKsmartskaftet! :)

Anmäl
2013-02-02 15:38 #38 av: kaisakavat

Ja, det är kul. Glad

Bra med din känsla av flyt. Skönt..

Mående

Efter pärsen med huvudvärk och sömnkrux, så har det hela mirakulöst lagt sig till rätta t o m med dygnsrytmen. Vaknade vid 9 utan problem, skönt att jag inte vände bort dygnet igen.

Liiite ont i skallen. Men det stör nästan inte.

Inga skk-medicinrelaterade konstigheter just nu.

Har räknestuga på egen hand. Det är mycket intressant - om man är nörd på visst sätt.

Såg just att räntan på mitt e-sparkonto har gått ner ännu mer. Nu är den bara 0,6 procent. När jag öppnade det för kanske 10 år sen, så var den 4,2. Hm.. På lönekonton o dyl är den ju NOLLKOMMANOLL. Bankerna lånar på detta vis MÅNGA MILJARDER av vanligt folk helt gratis. Och tjänar de pengar vi skulle ha tjänat, som de egentliga kapitalägarna. Massor av pengar.

Justering av mina saldon. Allt mer på mitt JAK-konto.

Dagens projekt

Fick årsbeskedet om min pensionsförsäkring för nån vecka sen och har kollat närmare på det. Avkastningen är i genomsnitt över tid 0,82 procent per år.

NOLLKOMMAÅTTITVÅ PROCENT!!! För ett långsiktigt bundet sparande!!!

Det är katastrofalt, t ex med tanke på att inflationen ligger på över 2 %! Jag går alltså back, förlorar i reda pengar på att låta SEB handha dem åt mig. Och det här är inte unikt, när man synar sina villkor i sömmarna så är de aldrig så bra som man tror. Jag var iofs beredd, vet att fonden har förvaltats katastrofalt dåligt tidigare, men tja.. 0,82 % - har den blivit bättre? Som de påstår?

Hm.. Här hade jag skrivit mer, men raderat nu. Jag har upptäckt en möjlig miss i mina beräkningar. Tror det jag räknat stämmer i huvudsak, men måste fundera.. Premien är högre än jag beräknade - jag har glömt se var och hur AVGIFTERNA för fondförvalningen kommer in. Vilket påverkar prognosen.

Måste räkna om.

Tjoff!

Anmäl
2013-02-02 17:50 #39 av: Aniara4

Jag är också less på att låna ut pengar gratis till bankerna! I så fall kan man ju lika gärna låna ut dem gratis till JAK, antar jag, särskilt om man tror att man kommer att behöva låna i framtiden.

Vi som inte har några stora lån (förutom CSN-helvetet då) men en del besparingar har det inte roligt i dessa lågräntetider. Antingen får man låna ut pengarna gratis till giriga banker som sen lånar ut dem dyrt många gånger fler än de har täckning för, så att vi i värsta fall får ge dem ännu mer (skatte-)pengar sen så att de inte går i konken.  Eller också får man spela i det stora börslotteriet, och betala någon kotlettfrilla dyra procent för att välja lotter åt en i världens största pyramidspel. Fan, man skulle ha haft en massa aktier innan PPM-systemet infördes och hela jävla befolkningen tvångsanslöts till pyramidspelet!

Min lösning har varit att lägga sparkapitalet i SBAB. Jag öppnade kontot först för något år sedan efter att ha härsknat till ett snäpp till på banken, och då var räntan 3%. Nu är den nere på 2,2%, men fortfarande bättre än storbankerna. Ingen nedre gräns, fria uttag osv, det enda är väl att det kräver ett par dagars framförhållning om man vill ta ut pengarna eftersom de inte har några kontor eller kontanthantering (men det har ju å andra sidan knappt storbankerna heller!), så man får först föra över pengarna till någon bank där man har kort. Allt man behöver är en e-legitimation.

Det finns andra också, svärmor tipsade för ett tag sen om Volvofinans som låg högre just då, men nu har de också sänkt, så det var tur att jag inte drog igång projektet att byta igen. De får ligga där de ligger så länge.

Anmäl
2013-02-02 19:13 #40 av: kaisakavat

Ja, så är det. Finns ett antal alternativ till de stora affärsbankerna. SBAB var bra att få veta om. Länsförsäkringar är inte helt ointressanta. ICA- och Volvokort, m fl är andra. Man kan kolla då och då hur villkoren förändras, kan vara läge att byta ibland. Och läge att visa bankerna sin medvetenhet kring vad som pågår.

Varför jag väljer JAK är nog ingen hemlighet vid det här laget. Då lånar jag ut mina pengar i princip direkt till någon som behöver använda dem just nu. Inga giriga mellanhänder. Och får igen dem precis närsomhelst om jag vill. Och behöver jag låna, så lånar jag av de andra JAK-arna. Inga pengar försvinner. De spekuleras inte bort i Baltikumbubblor, IT-bubblor, eller i den jättebubbla hela det nuvarande räntesystemet faktiskt är. Inga pengar går till nån redan stenrik, som sen använder dem till att bli ännu stenrikare. Allt på andras bekostnad. Inga pengar går heller till finansiering av krig och/eller annan ödeläggelse..

För mig är 'etisk-politisk-värderingsmässiga' saker värda några kronor i eventuellt räntebortfall. Hur mkt? Vet inte. Men ju mindre jag har med affärsbankerna att göra, desto mer 'koll' har jag själv på sakerna och tingen. JAK har aldrig något att dölja, hela grejjen är 'vi gör en bank tillsammans', samarbete - inte konkurrens.

Och sen - om ens nuvarande ränteinkomster äts upp av avgifter för kort och internettjänster mm - i mitt fall gör de det - så blir det i praktiken ett plus att gå över till JAK t o m i kronor. Men man får kolla det enskilda fallet. Det finns som sagt bättre och sämre banker.

Till saken hör förstås.. Det är inte klart.. tror jag.. om JAK kommer ta ut någon särskild avgift på sitt bankkort och/eller storlek på den isåfall. Självkostnadspris gäller för allt, medan storbankerna tar ut ENORMA vinster. Men dessa tar också ut enorma avgifter av dem som vill ansluta till den finansiella infrastrukturen. Storbankerna äger ju t ex bankomatsystemet. Så vad det kommer landa i vet jag inte.

Jag kommer ju med största sannolikhet inte skaffa kort hos JAK förrän jag blir typ helkund. Har inte bestämt mig om/när.

Blabbediblabb..

Jag var trött nyss, och så plötsligt hade jag diskat.

Anmäl
2013-02-03 08:57 #41 av: Aniara4

Bara av nyfikenhet, är det många muslimer som är med i JAK, eller har de egna banker för dem som håller på att inte syssla med räntor?

Anmäl
2013-02-03 11:40 #42 av: kaisakavat

Intressant fråga. Vet inte alls.

Nu är det ju att 'ta' ränta som är förbjudet. Själv. Kanke är ok att ha med vanliga banker att göra så länge det handlar om lönekonton och lån.

Men det här är ett fält jag har noll kunskap om.. Blir lite nyfiken. Ska fråga polare med islambakgrund, när denne bahaga vara kontaktbar.

*

Strålande sol, minus 15 grader!! Lätt ont i huvudet, mysko torhosta på sistone, men annars ok.

Låg vaken halva natten och läste Vad Är Pengar? Bra och rolig bok om välrdsekonomin. Roligt skriven, alltså - innehållet är minst sagt scary..

Jag gjorde en sorts citruspaj/cheesecake igår, skal av mandelmjöl och fyllning av mascarpone vispat med grädde, lite apelsin och citron, dutt vanilj och bitar av mörk choklad.

Tyckte först den blev sådäääär.. Idag tycker jag den är god. Kanske mådde bra av att stå till sig. Nästa gång ska de va mer citron och mascarponefluffet var väl så hårt. Justera proportionerna.

Hoppas ni har en go söndag!!

Anmäl
2013-02-04 09:02 #43 av: KarinJ46

Hej Tjejer! Hinner inte skriva så mycket nu men jag läser med i tråden.

IKANOBANK har ett konto där man kan få upp till 2,8% men då krävs det att pengarna får vara ifred några år.

Anmäl
2013-02-04 13:46 #44 av: kaisakavat

Hej igen Karin! Glad Tack för konto-/banktips!

2,8 är bra. Förstås mycket bättre än ingenting eller mina futtiga 0,6 på e-sparkontot.

* *

Måndag..

Mående

En bra måndag. Min kropp tycks - på de flesta sätt - inte sakna Lio:t överhuvudtaget när det gäller kognition. Jag har 'piggnat till' i huvudet - känslan av att inte 'komma mig för' har lagt sig.

Men huvudvärken består. Eller.. kommer och går. Idag när jag vaknade var den rätt rejäl. Och stelkänsla i nacken.

Vet inte om den beror på hormonläget/obalans, eller på att jag börjat gymma lite. Började ju med gummibandsträningen för att stärka och rätta till axlarna. Sen har jag 'gått vidare' med lätt husmorsgympa i form att lite stretch-tänj av lite av varje i kroppen. Använder mina 1-kilos hantlar (plötsligt nyupphittade bland annat stash) för att få lite boost just för axlar-armar. Det 'krampar' rätt fort i mina sjuseps kan jag säga.. Det gäller att sluta strax innan. Tål liiiiite mer för varje gång.

Men huvudvärk. Det kan alltså handla om att jag meckar med muskler som varit i dvala lääänge. Typ..

Eller också beror det på nåt hormonskit.

Eller nåt annat.

Har inte ännu fått svar av VC gällande mina skk-prover. Mailade dem i fredags f m för att påminna. Det är väl två veckor sen jag var dit och lämnade provet, segt som f*n..

Generellt

Jag mår ganska bra. Tål inte utsvävningar där mycket händer samtidigt, men i huvudsak så är nog läget nu jämställt med läget innan sensommar-höstsvackan jag hamnade i häromsistens, bara möjligen liiite känsligare.

Tar jag det lugnt, så funkar jag hyfsat. Och har liksom 'lust' för saker.

Det är f*nimig inte illa! Skrattande

Käkandet

Jag är som jag vart. Igår åt jag för lite. Kändes inte så, för jag åt ju av den där citruspajen och den känns verkligen mättande. Och en hel del salami.. Och några ägg med fettiga tillbehör. Kanske blev det - när jag analyserar i efterhand.. bara ca 1000 kcal..

Fick stiga upp inatt - yr illamående och svag - och koka ägg. Käkade, mådde genast bättre, la mig igen och slocknade.

Typiskt mig. Glömma att äta bara för jag har intressanta studier för mig. Jag skulle verkligen behöva en Skalmansk Mat- och sovklocka. Fast kanske en mer utvecklad version - typ Mat-, städ-, fotbolls-, medmeradiverseklocka. En med checkpoints som då och då säger:

"Kaisakavat, nu är klockan siochså och om X antal minuter ska Y hända. Hur har du tänkt dig att lägga upp det hela?"

Hm.. Det låter fasansfullt likt.. en mamma!!??! Förvånad

Anmäl
2013-02-04 18:55 #45 av: Kajak11

hej. Jag är hemma igen. Skrivar snart. Bra att ditt mående är bättre. Bra citronpej du har gjort verkar det som.

Anmäl
2013-02-05 05:25 #46 av: Emea67

Jag skulle behöva en mat klocka som sa till mig att äta och hur mycket jag ska äta av allt! Som det är nu äter jag aldeles för lite Rynkar på näsan

Tur för mig men inte min kropp så kan jag äta 3 st ägg och dricka te och kaffe med grädde och en klick smör och klara mig på det en hel dag sedan middag men har då missat en massa mat som jag behöver för att gå ned i vikt.

Om någon har en sådan klocka hör utav er till mig tack! Glad

 

Ha en underbar tisdag alla i tråden Kyss

Anmäl
2013-02-05 16:31 #47 av: kaisakavat

Emea - Lovar - Om jag hittar en klocka så ska jag säga till! Glad

* *

Jag har läst ut Vad är pengar? av Andreas Cervenka. En ny värld har öppnat sig. Är helt fel uttryck. Snarare har den här världen uppstått för mig som den är.

Om ni inte har läst den - LÄS DEN!!

Om ni inte vill läsa den - LÄS DEN ÄNDÅ!!

Och om ni trots detta vägrar - SLUTA för f*n att fåna dig och LÄS BOKEN!!!

Förmildrande: Den är inte tjock och har hyfsat stor text. Den har många instickssidor med utdragna citat av texten, särskilt syrliga formuleringar. Baksidetexten är inte så upphetsande, ämnet ekonomi och finanssystem låter kanske inte heller som det mest romantiska, men det är länge sedan jag har skrattat så ofta och så befriat! Han skriver väldigt underhållande, med skärpa - och det är förlösande när något pratar ur skägget. Men jag har också - väldigt mycket - känt en alldeles särskilt grad av allvar.

Svenska folket ägnar sig åt att käbbla om invandring och integration. Även jag. Senast igår hade jag en låååång tradig session på fb med några absoluta idioter hojtandes ut sina SD-sympatier. Nivet - det stora stora kostsamma ekonomiförstörande problemet 'massinvandringen' som förstör för alla fina ordentliga riktiga svenskar. Muppjävlar!! Fullkomligt immuna mot fakta, skyddsklädda som de är i sina hermetiskt tätade foliehattar.

Att foliehattarna och jag ägnar flera måndagskvällstimmar åt denna icke-debatt, är perfekt för de som ägnar sin tid 27/7 till att VERKLIGEN, FULLKOMLIGEN BLÅSA OSS. De får ju hålla på ostört.

I vårt kära land, har inkomsterna sedan 1979 ökat enligt följande:

 • I den fattigaste tiondelen av folket: 1,7 %
 • I den rikaste tiondelen: 63 %

Inkomstskillnaderna var inte noll i utgångsläget, men har alltså ökat drastiskt. Grupperna av 10 % är också relativt stora. Föreställ er skillnaden mln dem om vi skulle jämföra den fattigast 1-procenten med den rikaste 1-procenten.. Det handlar inte om 'lite pengar' - det handlar om summor så stora att det inte går att förstå/greppa dem. Som flödar i strid ström 'uppåt' i leden. Eller jävvlat neråt egentligen, tänker jag, då systemet ju bara kan vara ett påfund från en viss 'figur' ofta refererad till som huserandes i källarläge..

En slutsats bland många: Nej, det är inte invandringen som ruinerar oss!!

Läs för tysan boken! Cool

Anmäl
2013-02-05 20:43 #48 av: Kajak11

Ja, jag tror du har rätt, men det är inte populärt att säga. Har inte läst boken.

Jag kommer åter på något tidspunkt, men har massor med arbeta, och att komma sent hem denna vecka med bus och tåg, sedan måste jag börja rapport skrivningen.

Har många funderinger, men jag får bara säga, att det var bra att uppleva ting och sakor i Indien.

Magen mår bra igen, men nu LCHF igen och det är nog bra, saknar dom många krydderior och smakar i Indien, men massor av ris är ju inte så bra.

Maten var "Idly" till frukost, "masala dosa", eller bara dosa, och "sambar", "pongal", ja, har inte koll på alla uttryck, sedan smakte jag en härlig lassi gjord på yoghurt och ananas, smaskens.

Kommar åter igen snart:-)

 

Anmäl
2013-02-06 11:41 #49 av: kaisakavat

Kajak - Det hade ju varit väldigt roligt att träffas på riktigt och höra dina berättelser från Indien. Så synd att Sverige är så himla avlångt! Flört

Massor av ris är nog inte bra, men som tur är, så är väl ris iallafall mycket bättre än pasta. Sägs det. Hoppas din mage är glad. Kan bara ana alla goda smaker och kryddor. Mumsigt säkert.

 

Anmäl
2013-02-06 12:25 #50 av: kaisakavat

Sköldkörteljox

Jag tröttnade på att vänta på provsvar (ingenting trots mail) av sega VC och ringde dem. Okommunikativ sköterska mumlade om normala värden, men att doktorn kanske eller typ va öh inte har hunnit meddela mig. Jag blev lite leds på hennes oengagerade sura ton, men.. sa i någorlunda rumsren ton tillbaka, att 'normala värden' inte är tillräcklig information, särskilt inte med tanke på att jag har mått dåligt av medicinerna på sistone, vilket jag också tydligt sagt till dem dels när jag beställde provtid och dels när jag lämnade proverna.

Ingen kommentar till det. Motvillig entonig uppräkning av värdena:

 • TSH 2.11
 • T4 15.1
 • T3 3,8


Skumma värden. T4 ligger tydligt lägre än det NÅGONSIN har gjort. Jag brukar ligga kring 17-18. Alltså även före Levaxinet. T3 ligger betydligt lägre än förra provtillfället då det ju var en bit över 5 (har jag för mig), men högre än innan Lio:t sattes in. När det här provet togs gick jag ännu på 'en smula' Lio per dag typ 2-3 mcg.

TSH ligger lite högre än förra mätningen.

Jag har alltså fått massiva övermedicineringssymtom på LÄGRE skk-värden än tidigare!! Och på högre TSH!!

Att det var övermedicineringssymtom vet jag dels för det kändes som såna - och dels för att de ju försvann när jag tog bort Liot.

Nuläget..

50 mcg Levaxin, 0 Lio. Har inte massiva översymtom längre, istället lite  'under-känsla'. Som jag skrivit tidigare är jag hyfsat ok i huvudet, men får perioder av 'burk/dimma', men svackor under perioder av dagen. Jag har också mer 'allergiliknande' symtom igen. Lock i öronen, torrhosta och tät näsa. Utan att vara förkyld. Kroppen i övrigt är det gamla vanliga. Uppåt och neråt beroende på vad jag gör typ. Allt bättre, rörligare och mindre smärta i armar och axlar. Förutom leden som jävlas - och jävlas jag med den så får jag ont just där. Möjligen behövs den där operationen. Ingen huvudvärk på två dagar, men det lurar lite i bakgrunden.

Jag har provat att smula i mig ännu lägre dos Lio, vid ett par tillfällen. Börjar genast må skit, yr, hjärtklappning.. Mycket mycket mycket konstigt! Från att ha varit min livlina -> -> -> helt kört!! Rynkar på näsan

Är det nu jag ska komma fram till att det är dags att testa låg dos NDT?? Tungan ute

*

D-vitamin. Min sons sambo är hudterapeut. De unga tu gjorde sitt bästa för att övertyga mig häromdagen, om att inte sola i solaruim. Nu är det ju så ordnat här i världen, att barn ska lyda sina föräldrar - inte tvärtom - så jag solade i 10 min idag.. Cool .

Sonen ville iallafall att jag ska prova en viss sort d-vitaminkapslar, som vi hittade och som verkar fria från skit. Han lovade äta upp resten av burken ifall jag inte tål dem. Så jag ska prova. Blir billigare - och enklare - än att sola om de funkar.

 

Anmäl
2013-02-06 12:58 #51 av: kaisakavat

Börja om från början..

Vägen framåt behöver verkligen inte vara spikrak. Min symaskin har en elastisk raksöm, som innebär att maskinen tar two steps forward, one step back.. och detta kan ju lätt överföras på vårt leverne.

Jag har ju grunnat ett tag på vad jag ska ta mig till för att få lite mer liv i mitt liv. På sistone har jag haft rätt mkt för mig, men det tenderar att såsa till sig för mkt emellanåt. Kvinnojouren är ju ett alternativ, andra finns men idag tog jag ett beslut:

Kaisakavat har skrivit in sig på komvux.

Jag ska läsa matte. Har bara matematik A sen gymnasiet och jag behöver faktiskt C ifall jag i framtiden ska ta en fullständig pol mag, en lite bättre examen (vilket var en ursprungliga planen - jag VÄGRAR GE UPP!!!). Och på sistone har jag ju nördat ner mig ordentligt i ämnet ekonomi - av olika skäl som ni vet - och det råkar ju vara ganska kul.. Det vi håller på med i vår lilla bankförening är också en motiverare - det är bra att kunna räkna.

Jag har inte läst matte sedan på 1900-talet. Historisk relik.. Jag kunde räkna hemma och så småningom bara tenta av, men vafan - jag bor några hundra meter från kommunens Vuxenstudiecentrum, där man får husera i trevliga, ändamålsenliga lokaler med annat folk - och i egen takt delta i lärarledda lektioner. Lite struktur..

Nu kunde man ju hävda, att kaisakavat redan kostar nog mycket för det svenska samhället.. Men jag tänker att ifall FK får som de vill - vill skicka mig på dagis för vuxna på något som heter Sinnernas atelje, där man får sitta och affirmera och lukta på basilikan flera timmar om dagen, tillsammans med andra sjuka - så är det minsann inte heller gratis. Det kostar nog mer.

Tillägger att jag känner till upplägget på Sinnenas atelje via flera kompisar. De är samtliga mycket tåligare än jag när det gäller floskler - och ändå har de alla fått spader där mer än en gång.. Tungan ute

Det är säkert bra för många, och sådant var bra för mig förr. Men nu kanske inte. De bör få slippa mina invändningar. Och jag bör få slippa bli irriterad. Jag umgås gärna med andra sjuka - men tror jag behöver sammanhang där något i verksamheten intresserar mig mer konkret. Jag behöver bli stimulerad, inte drogad. Och jag umgås gärna även med friskt folk. Cool

Idag träffade jag en studievägledare, som efter min fråga sa att jag kommer vara låååååååååångtifrån äldst. Den äldsta är 84 bast.

Ska bara ringa FK och kolla så de inte surnar till, av nån anledning.

Återstår att se om jag går iland med det. Formellt börjar jag 18 mars, med plan att hålla på typ resten av året. Men ska repetera motsvarande A-kursen innan.

*

Urspårning: Kom att tänka på den här låten - 'Opposites attract' med Paula Abdul. Minns ni?

Anmäl
2013-02-06 14:48 #52 av: kaisakavat

Mycket nu.. Cool

Har just haft ett helt autistiskt 'samtal' med VC. Känns det som. Blev uppringd, för remissen som gick till ortopeden gällande min nyckelbensled har 'behandlats' - och utan att titta närmare på själva mej har Obestämd det beslutats att jag ska få en kortisonspruta in i AC-leden - för att dämpa inflammation och smärta. Imorgon kl 15 på min vc.

Ok. Här händer det saker.

Men sen är man ju helt jävla bombad, och vill förstå..

Så jag beskrev den godartade utvecklingen, att jag har tränat upp musklerna så allt är åt rätt håll, men att 'originalproblemet' består, att leden glappar och hakar upp sig. Att smärtan ju är sekundär egentligen, att problemet i första hand är mekaniskt/funktionellt - kräver pareringar och justeringsrörelser hela tiden och begränsar rörelsekapaciteten. Och jag frågade ifall det är meningsfullt att behandla inflammationen, som är en följd - inte orsaken - om man inte först åtgärdar orsaken, leden. Skulle det inte kunna t o m förvärra problemet - t ex att jag tar i för mycket och leden hoppar ur helt - för att inte smärtan håller mig tillbaka??

(Går det fatta vad jag menar med det?)

Svaret blev en upprepning av det hon första sa, att sprutan är till för att dämpa inflammation och smärta. Jag frågade igen, sammanfattat. Och igen kom en upprepning..

Frågan är nu vem av oss som är autistisk. Är det jag?? Det känns inte som om hon svarat mig, men har jag fel??  Obestämd

Kan det vara en bra väg, att ta bort 'symtomet' och låta problemet bestå, i ett dylikt fall..? Kan det i sin tur ha ngn efekt på själva leden?? Obestämd

Imorrn träffar jag ju doktor som ska injicera. Tänker fråga då också - och se om jag får ett svar jag kan förstå..

Anmäl
2013-02-06 14:58 #53 av: lizzzie86

Roligt med matten,älskar matte och logik.Medicinproblemen går tyvärr över mitt huvud men förstår det är problematiskt för dig.Man måste nog va friskt för att orka va sjuk som dem säger.

Häng i där och ha det bra.

Anmäl
2013-02-06 15:14 #54 av: kaisakavat

Och det absolut viktigaste av allt Skrattande:

Fotbollslandskamp Sverige - Argentina ikväll. Sänds av TV4.

 

Anmäl
2013-02-06 15:38 #55 av: maria6

#52

Láter lite som Moment 22 heheGlad Tycker DU láter mycket förnuftig!


Anmäl
2013-02-06 15:48 #56 av: Mozzarellan

Verkar ungefär som
Hon hörde dig med lyssnade inte på vad du sa.

Ta upp det med doktorn istället.

Anmäl
2013-02-06 15:54 #57 av: MimLan

Hm. Sprutan kan nog ha sitt syfte, för att se vad som "blir kvar" när inflammationen dämpats. Ett anständigt svar från läkaren skulle ha varit "vi börjar med x för att kunna gå vidare med y". Gissar dock iskallt att du får stöta på om det. Begär tidpunkt för när du skall gå tillbaka och gå vidare efter sprutan.

Bra att du kör på med matten! Det är de där stegen i rätt riktning som gör sig så väl mentalt.

Och ja, jag tycker du skall testa att gå över till minidos NDT. Jag begriper verkligen inte ett skvatt av dina symtom, provsvar och skeeden. Det går inte ihop. :-/ Om NDT kan man säga att många som har symtom på syntetiska T3+T4 slipper dem på NDT, men i ditt fall skulle jag mest lite villrådigt ta det som en uteslutningsmetod.

Anmäl
2013-02-06 16:02 #58 av: kaisakavat

Ååå! Ni är SÅ SNÄLLA!! Skrattande

Tolkar det som att jag inte är helt väck i kontoret då..

Kanske menade hon i telefonen just det du skriver MimLan - att först göra detta för att se sen, men det hade varit bra ifall hon sagt det då.

Jag tar det med doktorn imorrn.

*

NDT.

Nu är jag dock trög... Uteslutningsmetod hurdå? Skäms

Anmäl
2013-02-06 16:12 #59 av: MimLan

Bara just att utesluta att NDT inte är lösningen, så att du vet.

Anmäl
2013-02-06 17:30 #60 av: pamina

Hej! Idag är det start på en artikelserie i DN om bemötandet i vården - en till. Jag tycker att det uppmärksammas ganska ofta men det verkar som att de som skulle behöva läsa de där artiklarna inte brukar läsa dagstidningar...

Det är klart att det finns många superbra inom vården och det är klart att alla kan ha en dålig dag men jag tycker att det är påfallande ofta som man faktiskt inte blir så himla bra bemött. Konstigt. För det handlar ju inte om att man begär någon superservice, bara raka svar på ens frågor samt kanska att den man pratar med kanske kan ana vad man frågar efter även om man inte formulerar frågan exakt rätt.

Jag menar, de borde kunna göra som vi andra som har kontakt med allmänheten i jobbet gör: "jaha, du är ute efter detta och detta, då ska jag leta reda på rätt person för dig att ta kontakt med ... du ska prata med NN med tel siochså". Lite vanlig artighet, förekommande och vänlighet??  Särskilt när det gäller vården där det faktiskt handlar om ens liv och hälsa så borde det väl inte vara så svårt och förstå att man måste vara vänlig?!

Detta alltså med anledning av ditt samtal med VC - you got me going så att säga Skrattande

Hoppas att du får vettig hjälp med axel och att läkaren som du ska träffa är talbar! Har hört att man kan få reeeedigt ont någon dag efter en sådan där spruta så om de erbjuder smärtstillande så tacka ja. Jag har ingen egen erfarenhet dock.

Själv har jag åkt på en dunderförkylning med extra allt, tror inte att det är influensan men detta räcker och blir över som det är! Jag har gett efter på sockerfronten lite och käkar en del halstabletter för att stå ut. De med sötningsmedel är uteslutna för min (mages) del... Annars håller jag stilen ganska bra.

 

Anmäl
2013-02-06 17:31 #61 av: Kajak11

Matte låter häftigt och tror du vill må bra på Komvux! härligt. Jag är inte bra på matte. Lågst betyg på lärerskolen i detta men försöka att bli bättre då. Kortison ehandling verkar på.mig som lite hm. sådär. jag funderade i går kväll....har du någonsin försökt zonterapeut eller annat?
Ja vi skulle bestämt träffas. Kanske på halvvägs...typ Stockholm:-)
Men när jag har skrivit rapport kan jag skicka något till dig. Då kanske jag kan få mål adress till dig på något sätt.
lycka till i morgon.

Anmäl
2013-02-06 18:08 #62 av: kaisakavat

pamina - Ska kika lite på den artikelserien. Bra att det tas upp. Man ska väl inte överdriva förstås, ingen är perfekt alltid och det kan bli missförstånd. Men då man frågar om och om igen..?

Det är som om de är så ovana vid att förklara saker, att de inte KAN förklara. Även om de vill.

Men ibland, några av dem, är överlägsna och VILL inte. Mellan raderna: 'du förstår ändå inte, lilla vännen'. Och makt över information, är ju makt. Patienter ska tiga i församlingen.

Men men..

Kajak - Det vore roligt att läsa rapport. När du har skrivit.

Matte. Många säger precis som du - att de är värdelösa på matte. Och enlgit undersökningar så är iaf vuxna svenskar jättedåliga på det. Kom en larmrapport om det för inte så länge sen. Kanske är det samma i danmark..?

Jag var helt ok på matte tills i gymnasiet. Under min gymnasietid var min hjärna död. Det måste ha varit nåt med puberteten, för jag fattade verkligen knappt 1+1. Hjärndöd, möjligen i kombi med obefintligt självförtroende.. då folk runtomkring mig var mycket noga med att återkommande tala om för mig att jag var dum i huvudet. Lärarnas suckar gjorde inte saken bättre.

Egentligen är nog min mattebegåvning ok, men inget geni. Otroligt ovan vid den sortens hjärngymnastik. Ska bli intressant att se ifall det går att få igång det centrat i skallen.

* *
Tänkte göra bottenlös pizza och sen börja värma upp inför fotbollen.

Med några mattetal. Cool

Första kapitlet: Upptäcka mönster i talsekvenser.. Brukar få hyfsade scores på sånt när jag gjort neuropsykiatriska tester. Återstår att se vad det ger nu..

Anmäl
2013-02-06 19:25 #63 av: pamina

Hej!

Ohh, matte, kan också få mig "going" haha. Jag har definitivt ingen lägning för matte, språk är mer min grej. Dock, om man är sisådar normalbegåvad så kan man klara gymnasiematte - om man får rätt lärare! Och om man inte har blivit så tillplattad under alla år i skolan att man helt har tappat självförtroendet. Jag läste in all gymnasiematte, biologi, kemi och fysik på ett år (mitt livs prestation!!) för att kunna söka min utbildning och jag fick rätt lärare! Jag klarade mig igenom det även om jag bara fick godkänt i matten och fysiken (bättre i de andra!) men det räckte! Man måste ha en lärare som fattar att förklara på olika sätt. För mig var det helt hopplöst när de sa, i vanliga skolan, "lär dig bara att det är så" och inte trodde att det var någon idé att förklara. Här fick jag en lärare som sa "dig kan man inte lura, du måst förstå" och det hade hon rätt i!

Nu, många år senare skulle jag absolut inte klara av de där mattetalen men jag minns fortfarande det häftiga med att plötsligt kunna se mattehimlen framför mig, att ana samanhang och mönster. Jag vet att jag har sett det, jag vet att jag skulle kunna se det igen med lite arbete, det bär jag med mig. Hade jag tid skulle jag gärna plugga lite matte igen men numer lägger jag min lilla fritid på språkstudier, det ligger mig ändå varmast om hjärtat.

Stort lycka till med mattestudierna, hoppas, hoppas att du får en superlärare!

Anmäl
2013-02-06 19:31 #64 av: kaisakavat

De är två mattelärare där jag ska va. Den ena har jag träffat. Han sa iofs helt relevanta saker för just det samtalet vi hade, så han är definitivt med i matchen, men det var ju inte matte..just då.

Sen log han inte en enda gång, rynka mln ögonen.. Obestämd Jag är optimistisk och tänker att han fokuserar på jobbet. Glad Den andra mattelärare är en kvinna, aldrig träffat. Vi får la se - funkar det inte med båda, så kanske det funkar med den ena iaf.

Anmäl
2013-02-06 20:52 #65 av: glitterfisk

Plugga matte, rätta takter, kaisakavat!

Ibland kan det ge kraft att komma iväg, ha rutiner, träffa folk och få lite utmaning i tankeverkstaden. Och jag föreställer mig att du kan göra det i din takt.

Anmäl
2013-02-07 12:37 #66 av: kaisakavat

'Komma iväg, rutiner, träffa folk - samt utmaning i tankeverkstaden'. Kunde inte ha uttryckt det bättre själv.

Ja, man kan helt klart göra det i sin egen takt (så länge inte CSN är inblandade). Enda 'kravet' från komvux är att man är seriös och har kontakt med lärare/personal. Blir man tyst i över 14 dgr så 'åker man ut'.  Det var nån mer regel åxå.. vad det var.. men inget konstigt för då skulle det nog ha fastnat i det partiella icke-teflonminnet.

* *
Ska ju iväg i em och få den där sprutan. Lite olustigt känns det - är skeptisk till huruvida det här är rätt metod. Problemet är dåligt fungerande mekanik och stort obehag och hinder när det glappar och hakar och skaver, men det gör i stort sett INTE ONT i leden generellt. Sekundärt blir det ont 'runtomkring' leden - men typ inte 'i den' mer än en stund efter meckandet.

Jag kanske är fel ute, men är skeptisk. Har försökt ringa sjukgymnasten för att resonera med henne, men hon tycks vara på annat ställe i veckan.

Jag är allmänt stel i nacken och spänd i axlarna muskulärt. Inte bara högern, kring skadan, utan generellt. Vilket jag tror är klopplat till perioderna med huvudvärk. Det verkar inte bli bättre just, av mitt eget gymmande, snarare ökar obehaget i nacken medan jag gymmar - och jag blir lätt yr när jag meckar med just nacken. DET skulle jag behöva hjälp med. 

Är kortisonspruta i leden 'vid sidan av'..? Kommer jag få ont av sprutan, men inte bli hjälpt? Eller kan det bryta nån sorts ond cirkel?

Vet inte.

Jag kanske är control freak. Har haft för mkt med klåpare inom den s k vården at göra för att bara slappna av och lita på att de vet vad de gör.. och inte gör skada mer än motsatsen..

* *
ALLTSÅ.. Roligt med en massa fler smileysar att välja på - men det var väldans svårt att se vad de föreställer/är menade att 'signalera'. Åtminstone på min skärm..

Hur ser de ut för er?

Anmäl
2013-02-07 17:11 #67 av: kaisakavat

Glappkontakt..

Det är inte bara i min ac-led det glappar. Ny-shottad med kortison, efter en diskussion med informativ läkare. Det var en upplevelse att känna nålen gnissla in mln benändarna i leden. Tjohooo!!

Nej, det är inte i diskussionen med vc-läkaren det glappar. Ortopeden som föreslagit shotten till vc, har ställt sig negativ till op av leden, då det inte brukar bli bra och riskerna tydligen är höga för komplikationer.

Vid artros.

Jag har inte artros. Inte alls. Och i mina örons minne ekar sjukgymnastens utsaga; att såna här skador är vanilga och lättåtgärdade - händer hela tiden bland idrottsmän och åtgärdas typ på löpande band. Men av nån anledning tycks man inte ska haka upp sig på såna detaljer som att doktorn måste ha gluttat i fel journal, eller slarvat på väg till nåt intressantare.

Glappkontakt.

Jag frågade ifall det inte var underligt att resonera så. Läkaren på vc höll med mig om att det var mysko, men blev av nån anledning plötsligt tvungen att berätta för mig att han känner ortopeden ifråga och att denne är duktig..

*LOL* Nivån är ju bara 'helt fantastisk'.. *ironi*

Men VC-doktorn sammanfattade ändå dagsläget konstruktivt: Jag KAN bli bättre av injektionen. Om jag inte blir det - och grundproblemet kvarstår - då gör vi en ny framstöt. Så.. det blev spruta. Som sagt.

*

Och så fick jag piller. För nacken. Muskelavslappnande.. som han trodde kunde hjälpa mig komma över 'flaskhalsen' med överspända muskler som gör motstånd och som ger huvudvärk. Tills jag har gymmat mig förbi det problemet. 

Vet inte om det är vettigt. En hundring åt h-e - men jag ska prova om/när det blir lite jobbigare läge.

* *

Vidare i dramat. När jag skulle gå så dök min ordinarie doktor upp för att ropa upp en patient. Stod typ 1 m ifrån mig när han upptäckte mig - och riktigt studsade till. Sa inte hej, utan stammade nåt, väntade inte in sin patient som de brukar, flydde iväg längs korridoren.

Jag häpnade. Uppenbart på grund av 'lilla mig'. Why?? Han tänker på sin uteblivna respons på mina skk-prover, tänkte jag. Kom hem och vittjade postlådan. Hittade brev 'för kännedom' från FK, som har stött på honom om det där intyget de vill ha in. Ganska skarpt formulerat.

Lilla doktorn är nog stressad..

Anmäl
2013-02-08 08:01 #68 av: Kajak11

mycket konstigt med den lärares reaktion....

Får börja dagen med att berätta att det finns änglar många ställen. Läste om en mann som är anställt som fixare i Rosengården i Malmö. Många nationaliter där. Han kan många språk och dom äldre är trygga vid honom. Han bytttar typ glödlampor och reparera möbler åt dom. Ja ibland finns det bara snälla folk:-)
Glad dag i tråden.

Anmäl
2013-02-08 11:03 #69 av: Efva

Halloj!

Hoppas att du blir får nån positiv reaktion av din kortisonspruta. Och att du annars blir vidare undersökt och får hjälp. Inte bra att gå så länge och ha obehag. På mig har kortison tyvärr inte hjälpt, men jag har väl en annan typ av skada (i knät). Får istället tuppkamsinjektioner och dom gör susen. Tyvärr ingår dom inte i högkostnadsskyddet, så det blir dyyyyrt. Men värt att kunna gå utan att ha ont.

Idag ska min läkare ringa. Vad hon vill vet jag inte, men det får jag väl höra. Kanske har det kommit några provsvar. Ska göra sista (?) undersökningen på måndag, så jag tycker väl att hon har kunnat vänta med att ringa till efter den är gjord. Ska kolla med henne om jag kan få ut papper på alla mina prover och undersökningar. Det har man väl rätt till?

Här har det snöat och snöat senaste dagarna, och jag skottar och skottar. Börjar bli rejält trött på vintern nu, och lääängtar efter våren med sol och värme. Har bokat en resa till Kreta i maj, så jag har i alla fall nåt kul att se fram emot under trista vinterdagar med risig kropp....

Anmäl
2013-02-08 13:27 #70 av: kaisakavat

Hittills gör det mer ont i leden, det är väl själva mecket med nålen.. Men inte farligt ont alls. Och resultatet lär visa sig.

Efter en hektisk vecka har jag gett mig själv order om att stanna hemma och ägna mig åt att 'hinna ikapp'. Lite smårörigt här, tvätthögen växer, behöver laga lite mat, har snö att skotta, mattetal att räkna och böcker att nosa vidare i.

* *

Har börjat läsa Den europeiska skuldkrisen av Mats Persson, utgiven av SNS Förlag. Ämnar jämföra utsagorna med förra boken, som ju inte skrädde orden. Ser fram emot resten, trot eller ej, det är faktiskt rätt kul att så smått börja förstå hieroglyfiskan, börja skönja sambanden.

Att hitta Rosettstenen, hehe..

Oändligt återstår att lära.

* *

Vem snodde solen!!??

Anmäl
2013-02-08 13:38 #71 av: kaisakavat

Efva - Hoppas din doktor har nåt bra att säga.

Och att det slutar snöa. Håller med om att det får räcka nu. Hörde av syrran att det är tung blötsnö som gäller söderöver. Det är ju JOBBIGT. Här är det åtminstone inte blötsnö.

Du har rätt till din journal, den är din - inte doktorns.

Labbresultatlistor är ofta svårtydda. Men doktor/personal kan ju hjälpa dig förstå vad posterna står för. Vissa poster kan man hitta förklaringar till på nätet, men det kan också finnas risk för fel förstås. 

Kajak - Visst finns det änglar. En fin historia du berättar, skönt att läsa sånt.

Anmäl
2013-02-08 18:05 #72 av: Kajak11

Ja vi får hitta solen i vår egen själ om den inte inns på himlen nu. Grå väder och blöt snö i Skåne ja...Trevlig kväll. Det skulle ha stått läkare och inte lärare i mitt svar i morse:-)

Anmäl
2013-02-09 19:19 #73 av: kaisakavat

Solen i vår själ! Ja.. det är rätt tänkt!

Jag wokar lite fänkål, lök och toppar m örter.. Lagt på några grillade kycklingben på värmining. Strax middag.

Mående och skk-medicin

Konstaterar att jag funkar hyfsat - trots tredje dagen HELT utan skk-piller. Har ju pausat även Levaxinet.

Kognition

Huvet lite i en bubbla, men det är mer en fysisk känsla, än ett funktionellt problem.. Kanske lite mindre alert i skallen, men inte på alla sätt. Jag lyckas faktiskt lösa C-talen i matteboken, de svåraste, sånär som nåt enstaka som lämnar mig som ett stort frågetecken. Vilket jag iofs hatar.. Det är ju roligt - och jag VILL förstå!!!

Matten tycks inte belasta orken, märkligt nog. Kanske är det att 'ta i' - men istället är det nästan avkopplande. Kanske ligger det nära mitt Sudoku-lösande - det gör jag nästan sovande, som nedvarvning innan jag ska sova.

Innan Levaxin och Lio skulle min hjärna ha flytt till månen vid blotta åsynen av den aktuella matteboken. Men inte nu. Jag kan känna mig korkad/trög ibland, men systemet stänger inte av - inga blackouter - som förut. Det finns en psykologisk del i det hela märker jag - i de sista talen i varje kapitel lassar de på fler 'variabler' och twistar till.. och jag märker mig genast tro att "nähä - det här kommer inte att gå - nu drar hjärnan sin kos". Vilket den inte gjort än. Det är en sak att inte genast fatta hur jag ska göra, men en annan sak som det var förr när jag verkligen inte kunde tänka alls. Det var ju som att säkringar gick - blankt. Kanske var det just en säkring också, en skyddsåtgärd från reptilhjärnan..?

En annan sak - när jag haft paus och ska börja igen, så känner jag inte av någon 'tröskel'.. varken för koncentrationen eller för förståelsen. Inte på denna nivån iaf. Inget 'börja om från början - hur var det nu..?'

Förundrad. Det är fråga om viktiga skillnader jmf med tiden innan skk-medicinerna.

Kroppen..

Kanske skörare i kroppen, men inte på alla sätt. Gick en promenad nyss tor stan - inga större problem. Naturligtvis stora begränsningar ändå jmf med en frisk kropp, men det är inte värre än med medicinerna.

Lite lätt träningsvärk generellt, vette tysan varför. Antingen mitt lätta gymmande, eller ngn reaktion på det muskelavslappnande pillret jag tog häromkvällen.

Men ingen nervvärk, inga prilliga drömmar. Skön sömn. Vikten inte uppåt, står på strax under 79 nu.

Omöjligt att begripa sig på detta!!

* *

Öm som tysan i och i området omkring den kortisonsprutade ac-leden. Tack för det.. Avvaktar de avsedda förbättringarnas anländande.

Anmäl
2013-02-09 20:35 #74 av: Kajak11

vad härligt att ha en matte hjärna. Och vad härligt att du mål bra och kan promenera. Det är ju bara så bra.
Jag har skrivit och läst i dag. Men åt stor frukost och kvällsmat. Det gick ur spåren då min sambo har tagit franske ostar med hem från sitt undervisning vid Paris....oj det smaker ju annorlunda än plast osten på affären....här och i Danmark.
Jag har promenera och cyklar på motionscyklen. Nu måste jag ta tak i vikten. Förändringar från kollis i Indien tar tid. Blir kanske mer hungrig nu men det får stanna. Disciplin måste till.
Springa i morgen och skriva...trevlig kväll.

Anmäl
2013-02-10 23:24 #75 av: kaisakavat

Ja det vore härligt att ha en mattehjärna. Jag har bara en vanlig hjärna jag, men än så länge är ju matten ganska lätt, så det går bra.

Ostar från Paris. Mums fillibabba!!

Motionscykel låter bra!

*

Jag har räknat bråk på längden och på tvären. Min hjärna gör det svårare än det är.. så ibland räknar jag fel. Men efter mycket bråkande med bråken så har jag förstått hur jag tänker fel. Alltså framsteg. Minns att jag tyckte bråken var jobbiga även 'på den tiden'.

Nästa kapitel är om decimaler, sen procent. Inte lika bråkigt tror jag. Men men..

Skön promenad, trots kall snålblåst. Har visst mått av energi i kroppen. Och blir inte alls trött under dagen. Najs.

Anmäl
2013-02-10 23:28 #76 av: kaisakavat

Idag har jag introducerat NDT. 1/4 grain (wohooo - ett BRÅKTAL).

En stund efter intaget försvann det mesta av den bubbla/burk jag haft runt skallen senaste dagarna. Så då vet man var den kom från.

1/4 grain är välan typ ett par mcg T3 och kanske ett tiotal mcg T4. Rätt olika proportioner jmf med den kombi jag haft av Levaxin och Lio (50 + 5).

Alldeles för lite test för att dra slutsatser.. förutom det där med bubbelburken. Jag tycks dock fortfarande reagera positivt på T3, alternativt på båda hormonen. Kommer jag få tillbaka problemen?? Just nu har jag ganska mkt tryck/obehag över/i själva skk.

Vad det nu betyder.

Anmäl
2013-02-11 11:24 #77 av: kaisakavat

Troligen relaterat till NDT-kvarten från igår:

 • Lättare att vakna idag än morgnarna innan. Men lite störd sömn de senare timmarna, inte helt bra att vakna till sjutton gånger innan man sovit färdigt.
 • Just nu mindre tryck över/i/under skk än igår kväll, men lite tryck.
 • Inte mkt burkbubbla, men lite. Mysko.. känns som om jag hör bättre, men det tror jag nog bara är en illusion.. En känsla av att ha tagit av sig en hjälm.. fast inte riktigt.
 • En liten aaaning tendens till neg känsla, små små tecken på nästan-hjärtklappning, inte yrsel/högkänsla men nånting..

Stannar på samma låga dos 1/4 grain tills vidare. Hoppas slippa neg reaktioner. Hoppas hoppas hoppas..

*

Vaknade till på riktigt i morse av telefonsamtal från bankföreningspolare som ville prata kassarapport och årsmöte.

What?? Jag helt irrationell och polaren fick fnissa åt mig. Innan det klarnade. Alltså min defekta hjärna - jag vet mycket väl att det är årsmöte den 14e och att jo, vi är en BRA bit in i februari nu - men att relatera ihop saker i tid går INTE bra för mig. Det är som att datum inte har med varandra att göra. Veckodagar kan gå bättre, fatta att torsdag kommer efter onsdag. Men inte datum..

Får lite panik när det blir så tydligt - rädd att helt missa viktiga saker. Tur folk påminner en. Senaste mötet hade jag missat ifall inte samma polare ringt och frågat om samåkning.

Well, well.. Get on with the day.

Jag behöver verkligen tvätta.. Kan ju vara bra att inte dyka upp fettfläckig på det där mötet.. Om man skulle släpa sig till tvättstugan och kolla bokning..? Sen frunch och decimalräkning.

Tjoff!!

Anmäl
2013-02-12 12:42 #78 av: kaisakavat

Tredje dagen på NDT. Konstaterar:

 • generalkoman ett tag efter intaget
 • hjärtklappning
 • huvudvärk
 • hård-instensiv sömn, mycket svårt att vakna imorse

Det här vill inte jag. Igår 'försvann' flera timmar, blev det t ex nästan inget av med matten på grund av att jag blev så vansinnigt trött. Jag som inte var komatrött innan NDT på bara Levaxin!

Måhända är det fegt att sluta efter bara tre doser/dagar, men de jobbiga biverkningarna.. vill inte, orkar inte. Det verkar som om jag har att välja medllan å ena sidan hjärtklappning och komatrötthet, mm och å andra sidan burk-bubbla runt huvet. Jag hade gärna sluppit båda. Min kropp verkar både behöva extra T3, men också verkligen inte tåla det.  

Och det verkar inte vara nån skillnad på tålandet och inte-tålandet utifrån syntetsikt kontra icke-syntetiskt. Lite förvånande, men..

Väljer att återgå till 50 mcg Levaxin och hoppas skiten försvinner. Möjligen kan jag prova höja Levaxinet om några dagar. Kanske går det få ut nåt positivt av det när jag är helt utan xtra T3, ifall min kropp har börjat kunna omvandla själv.

*famlar efter halmstrån känns det som*

Anmäl
2013-02-12 13:51 #79 av: Efva


Hej! Hoppas att du får till det med dina mediciner så att du slipper må dåligt!

Har nu gjort min sista undersökning på lungmottagningen, och den visade såklart att jag inte har några problem med min andning. (som om jag inte visste det...) Pratade med läkaren i fredags, och hon sa att jag får börja om hos VC här hemma igen, om jag fortsätter att må dåligt. Min envisa hosta är förmodligen ett virus som satt sig som kronisk bronkit. Och det kan jag leva med. Man blir rätt tålmodig efter 10 månader med slemhosta.

Sen sa hon att hon skulle skicka hem kopior på journal och provsvar osv, och så sa hon helt plötsligt: "oj då, nu ser jag på datortomografin att du har förstorad sköldkörtel. Det remitterar jag vidare, och skriver att dom ska kalla dig snabbt eftersom du varit dålig så länge." Jag har lämnat prover för ämnesomsättningen, och dom var normala, men hon sa också att man kunde ha besvär ändå, som kunde rättas till med medicin. Så vi får väl se vad nästa läkare säger... Jag kan då inte klaga på att jag blir för lite undersökt!

Jag googlade såklart, och symptomen som jag har stämmer ju lika bra in på underproduktion som på twar. Så håll tummarna för att det går snabbt att komma vidare till nästa läkare nu! 2 månader till golfsäsong...

 

Här är annars grått och trist. Det har snöat och snöat och blåst och blåst. Ett j-a skitväder helt enkelt. Är glad att jag har inomhusjobb!  

Va duktig du är som börjat plugga matte!!! Imponerad! Jag skulle också vilja, fast det bär emot så himla mycket. Och då jobbar jag ändå med siffror dagarna i ända. Men matte på högre nivå är ju nåt annat, och egentligen skulle jag väl behöva, för att kunna ta sista kursen och plocka ut en ekonomexamen. Fast, äsch, inte just nu....

Ha det bra!

 

 

Anmäl
2013-02-12 15:26 #80 av: MimLan

#78 Skit! :-(

Anmäl
2013-02-12 18:00 #81 av: [Columba]

kaisakavat

tycker att du laborerar fram och tillbaka med dina skk- mediciner. Det tar 4-6 veckor förrän en viss dos syns i proverna och därmed också i måendet. antar jag. Därför väntar jag över 4 veckor för att se vilken effekt min dosändring kan ha. Ökar eller minskar aldrig mer än 12,5 mcg (en halv 25 mcg) levaxin åt gången i 4 veckor.

Anmäl
2013-02-12 18:54 #82 av: kaisakavat

Columba - Jo, jag vet det där. Och du har rätt.

Men det jag testar nu är ju lite en annan sak. Det handlar inte om att avvakta (goda sådana eller uteblivna goda) effekter av en medicindos, utan om att jag inte överhuvudtaget tycks tåla dem längre. Varken Lio eller NDT (som båda innehåller T3, men i övrigt är olika).

Utvikning/sammanfattning.. som kanske förklarar. Eller inte..

Jag tog bort Lio, som jag tog extremt lite av på slutet - 1-2 mcg - men ändå mådde dåligt av. Det är en mkt liten dos. Jag hade trappat ner, men först när jag tog bort det helt så försvann överdoseringssymtomen. T3 går ur kroppen snabbt, tar nåt dygn bara.

Ville testa NDT - som en ersättning för både Levaxin och Lio - för att jag ju har 'burken' runt skallen och Lio faktiskt bet på den. Och möjligen kunde naturpreparat funka bättre än syntetiska.

Och för att möta proportionerna mln hormonen i NDT, så pausade jag Levaxinet ett par dagar innan. Levaxinet går inte ur kroppen så fort som Lio - det tar nån dryg vecka minst - så att pausa det är inte så dramatiskt. Dessutom paus i en rätt låg dos. De symtom jag brukat få tidigare när jag drar ner Levaxinet, är olika typer av ont i kroppen, särskilt jobbigt är nervvärken. Men jag har inte känt av nåt sånt alls nu. Inte alls.

Det här kan indikera att jag möjligen inte behöver lika mkt extra T4 längre.. att kroppen faktiskt sköter sig själv lite bättre nu överlag. Men vet inte.

Redan andra dagen med NDT (1/4 grain är ca 1-2 mcg T3 och kanske 9 mcg T4) uppträder SAMMA överdoseringssymtom som av Lio.

Jag ska bara inte ha extra T3. Jag KAN inte käka extra T3 - orkar bara inte må så pyton. Även om det innebär att jag måste leva med viss burk-bubbla.. åtminstone tills vidare.

Min teori är ju att det handlar om d-vitamin. Att min ämnesomsättning är/har varit kejk åtminstone delvis på grund av långvarig d-vitaminbrist, och att jag därför inte längre behöver skk-mediciner (i samma utsträckning) då jag inte längre har samma brist.

Återstår att utvärdera Levaxinet. Har ingen exakt plan för det, det här får lägga sig först. Käkar 50 mcg tills vidare.  Och det återstår också att se vad fortsatt d-vitaminboost kan resultera i, om något.

Anmäl
2013-02-12 18:59 #83 av: kaisakavat

Skriver mer sen girls.. Måste käka och bota huvudvärk.

Tillsvidare..

Anmäl
2013-02-12 19:47 #84 av: kaisakavat

Hunger och huvudvärk försvann både med metoden; äta mat.

Najs.

MimLan - Instämmer.. 

Efwa - Leva med ständig hosta. Låter himla jobbigt. Om inget annat hjälper så får du väl byta miljö - sånt kan väl ge kroppen en knuff åt rätt håll. Tänker här på långa sköna semestrar i vid och stora gröna plättar och . Landstingsbetalt naturligtvis..

(det här var ju kul..)

Hoppas det där med din skk kan förklara din enorma trötthet. För det kan du ju få hjälp emot då, troligen.  Vilken vettig doktor som reagerar och remitterar! Må du bara hamna hos nån vettig dit du kommer.

Om matten..

Jag måste betona att jag inte alls räknar matte på nån högre nivå. Håller ju på med a-kursen från gymnasiet. D v s grundläggande matte liksom.. Det är inte alls säkert jag kommer klara det som kommer sen - det som krävs som förkunskaper för Nationalekonomi, alltså c-nivå. Vet att jag såg det som fullkomliga hieroglyfer på gymnasiet, då min hjärna verkligen var på semester. Själv läste jag t o m B (och fick dåligt betyg) medan min pojkvän läste tom E (den fick minsann bra betyg ) och jag såg ju hans böcker.. 

Men jag tror jag fattar bättre nu, återstår att se om det är tillräckligt.

Men till c-nivå är det en bra bit. Jag repeterar a-nivån hemma, börjar inte på KOMVUX förrns 18:e mars och då blir det b-nivå. Huuu.. Hoppas det ska bli lagom svårt, d v s ganska lätt..

Anmäl
2013-02-12 20:46 #85 av: Efva

Allt över A-kursen på gymnasiet är skitsvårt tyckte jag (för 100 år sen ungefär). Men det sägs att matte är ett mognadsämne, och jag har vänner som avskytt ämnet är de gick i skolan och fått usla betyg, men som 20 år senare läst in alla kurserna på Komvux utan problem. Massor av pepp till dig!

Det där med miljöombyte vore ju inte helt fel! Hade vi inte planer på nåt kollektiv på varmare breddgrader i din tråd förut? Spanska solkusten eller Cypern skulle passa mig ypperligt! Och min hosta :-) Tänk så mycket D-vitamin vi skulle få i oss! Lovely!

Har lyckats få migrän from hell på eftermiddagen, så nu blir det två Voltaren o sängen! Imorgon bitti väntar snöskottning - surprise! Snön står som spön i backen...

Önskar god natt!

Anmäl
2013-02-12 22:20 #86 av: Kajak11

god bättring och god natt i tråden.

Anmäl
2013-02-13 15:52 #87 av: kaisakavat

Hoppas ni har sovit gott. Det har jag.

Och Zlatan-laget vann mot Valencia igår - i Champions League.

Mår bättre idag. Tacksam för det. Vaknade med bra känsla i kroppen. Litegrann konstiga drömmar under en del av natten, men betydligt mindre och betydligt skönare sömn. Och kunde vakna utan större problem.

Kokade ägg till frukost, som jag glömde äta.. tills jag började må konstigt och upptäckte missen. Det fanns annat jag också hade glömt. Hm.. Så kan det gå när man 'forskar' på internet om olika sakers koppling i kroppen. Dagen flyger iväg - det börjar skymma ute litegrann. Redan!?

Och dags igen att äta. Attans!

Lite 'off'. Men inte så underligt efter dessa överdoseringskriser. De tar rejält på krafterna.

*
Har kycklinglårfiléer i kylen, ser fram emot att få dem tillagade. Mumsigt. Äter annars rät mkt ägg i dessa dagar. Billigt och bra.

Och grönsaker.

Anmäl
2013-02-13 18:15 #88 av: kaisakavat

Kycklinggryta på spisen. Lårfiléerna puttrar i hemkokt buljong, och med timjan och persilja och koriander och dijon och vitlök och ett par överblivna slattar cf och mascarpone.

Och lite 'krimskrams' - alltså lök och lite paprika på slutet. 

Doftar ljuvligt.

Återstår disk. Och att käka förstås.

*

En släng av generalkoma i em. Jobbigt, jobbigt.. Jag bara rasar. Det gick över som tur var, annars hade den här dagen blitt ett fiasko den med.

Anmäl
2013-02-14 00:29 #89 av: Torparmor

Jag tror vädret spelar in på hur mycket man orkar. Jag har en hel del energi och hinner mycket en dag. Men sen behövs det nästan två dagar där inget blir gjort för att balansera. Känns som om all denna snö bäddar in mig i en bubbla precis som du Kajsa har ibland. Pepp till dig oxå. Godnatt

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-02-14 08:09 #90 av: Mozzarellan

Den grytan lät mums och himla bra med tips.
Har ju en megabytta med mascarpone och vet inte riktigt var jag skall lägga en klick. Tack för inspiration.

Anmäl
2013-02-14 11:05 #91 av: kaisakavat

Torparmor - Jag tror också vädret spelar in. Mentalt definitivt - det är grått här och mesigt småsnöande. Men kanske också lufttryck mm faktorer.

Och ofta känner jag av det du beskriver, att det pendlar mellan lite för aktiv och lite för inaktiv. Försöker att inte ha dåligt samvete de inaktiva dagarna, tror de behövs, för man tog i lite för mkt de aktiva.

Mozzarellan - Mascarponen är ju färskost, tänkte jag. Så det borde reda skyn.. Vilket de gjorde. Och sen slog det mig att grytan kunde bli en riktigt god gratäng, så jag slog över allt i en gratängform, slängde i lite rökt skinka, förvälld broccoli och ngn msk tomatpuré utduttad, samt riven ost ovanpå.

Det blev ännu mumsigare. 

Mascarpone är ju annars väldigt god i tårta, ihopvispad med grädde och tillsammans med bär. Björnbär. Eller granatäpple som jag använde sist, tillsammans med kardemumma. Mums!

Du har väl sett det här receptet?

Anmäl
2013-02-14 11:20 #92 av: kaisakavat

Mår lite sådäääär idag. Känner mig lite stressad/olustig, för ikväll är det årsmöte med bankföreningen och jag blir sannolikt både mötessekreterare och omvald som sekreterare för året som kommer.

Det är ok, egentligen. Jag vill ju det. Men det där med prestationskrav när man inte är helt i form.. och att koncentrera sig inte bara på att delta aktivt i mötet - både kul och intressant - och vara social, utan också att dokumentera det korrekt. Blir lätt lite för mkt..

Så jag hade inte så stor lust att stiga upp imorse. Jag vaknade, men uj vad sängen var skön.. Fast sen kom jag att tänka på kaffe och den goda maten..

Stel i nacken på ena sidan - och lite känningar i kroppen. Vad det beror på går inte veta säkert, men två kandidater: lågtryck eller medicinjoxet.

* *

Det är också Alla Dag idag. 

Så här får ni!

Anmäl
2013-02-14 11:24 #93 av: [Columba]

Tack detsamma!

Anmäl
2013-02-14 16:22 #94 av: Mozzarellan

Åh, tack för rulltårte receptet. Skall prova snart.

Hade mascarpone med Totalyogurt o lätttinade skogsbär i kokospannkakorna. Blev lite syrlig kontrast till kokosen.

Annars blev det ju mest tiramisu med mascarpone ....
Det finns ju hur mkt god ost som helst här i Italien o än så länge verkar jag gå ner även med mejerivaror.

Anmäl
2013-02-14 21:42 #95 av: kaisakavat

Måendeanteckning igen

En liten stunds generalkoma i eftermiddag, en halvtimme kanske. Efter det blev jag riktigt pigg. Förvånande.

Sen iväg på årsmöte med bankförening, vilket blev lite jobbigt efter en stund, då vår orförande tyvärr är lite virrig, hoppar mellan punkterna i dagordningen utan närmare markering.. Och jag, med halva hjärnan i anteckningarna och halva som lyssnar.. får problem.

Men med tålamod och frågor, så reddes det ut..

Sen lite kalkylerande, i min dator kopplat till storskärm, och jag klarade både knappandet och kopplandet hyfsat bra nästan själv. *stolt*

Trött, men inte nåt katastrofalt. Glad över det.

Glad också över ännu ett mycket givande möte.

Tjoff!

Anmäl
2013-02-14 23:37 #96 av: Kajak11

vad bra att det gick....Duktig:-) trevlig valentines dag..
i helgen måste rapport göras färdig. Hoppas jag. Det blir inte då mycket annat
Jo träning...nu läggdags. Godnatt.

Anmäl
2013-02-15 15:10 #97 av: kaisakavat

Oo.. Rapportskriv och träning. Hoppas du får en bra helg. Glad

Jag har också endel att göra. Utskrifter av budget och verksamhetsplan. Och ett årsmötesprotokoll efter virrigt möte. Har skrivit utkast, men saker måste kollas.

Måste också ringa viktiga samtal, men upptäckte just att fånen har laddat ur. Och det är fredag. Vart tog veckan vägen?

Kunde inte sova inatt, fy tysan. Men nu har jag sovit en stund. Puh.. 

Men det blir bättre snart även på andra vis. Två intressanta fotbollsmatcher i helgen och en bokcirkelträff på söndag. Bokcirkeln som jag tog paus från förut har ett par nya medlemmar och det är lite roligare att ses nu. Bättre. Vi pratar böcker betydligt mer.

Annars misstänker jag det  blir endel vila också.

Men nu måste jag käka. Sov bort lunchen förut..

Anmäl
2013-02-15 16:13 #98 av: Kajak11

tack.... Ja du får ju snart bara ett måltid om dagen så mycket du gör med böker och annat men det är fin tid att läsa i. Jag tränar avväpning men nu måste den rapport göras färdig. Skall leverans in innan 1. mars. Rapport över resan. trevlig helg.

Anmäl
2013-02-16 15:45 #99 av: kaisakavat

Avväpning? Intressant.. vad är det?

Mat - Kokat hel kyckling, finfinfinfinfiiiiin buljong på g på efterkok.

Kycklingköttet skuret och klart, serveras på olika vis efter stundens behag.. 

Mående - Var helt stört överansträngd efter mötet i torsdag och det har tagit tid att hämta mig. Långsamt åt rätt håll.

Idag känns det som om jag börjar få igen hjärnan. Jag fattar saker, inga tankefel eller blackouter. Lite burkbubbla, aningen stel i nacken. Inte hjärtklappning, inte värk. Lite småstel och off, är lite för inaktiv fysiskt, men MÅSTE vila nu.

Enda medicineringen är ca 37,5 mcg Levaxin per dag.

Läsning funkar i viss dos. Snart läst ut

Den europeiska skuldkrisen

, bl a.

Anmäl
2013-02-17 15:52 #100 av: Kajak11

ja ursäkta ...det är telefon påhitt! Det skulle stå tränger avslappning :-) men nu har jag suttit med den rapport en stor del av helgen också denna helg. Hoppas du mår bra i dag och har sovit okej.

Nu får jag ta en löpa runda. Tyvärr inte sol i helgen här men fåglarna börjar kvittra lite våraktig. Dom väntar på mars. Ja det skall bli bra att komma sig ut. Men vi vill gärna ha skidföre i vecka 10 då semester i Härjedalen. Då blir det också lite tid för avslappning.

Anmäl
2013-02-18 13:04 #101 av: kaisakavat

Måndag.. Glad

Jag vaknade med en känsla i hela mig av att må bra! Fantastiskt!

Som vanligt; allt är relativt.. men det är najs med den där känslan..

Anmäl
2013-02-18 13:36 #102 av: Mozzarellan

Låter en skön och bra start på måndagen 😃

Själv känner jag mig som om jag går i repris de sista fem dagarna, bara att gilla läget...

Anmäl
2013-02-18 14:56 #103 av: kaisakavat

Mm.. Ofta måste man ju just det. Gilla läget.. Hoppas du snart mår bättre!

Anmäl
2013-02-19 13:37 #104 av: kaisakavat

Säg den glädje som varar. Idag vaknade jag med en känsla av att vara fullkomligt överkörd. Gapskrattar

Men ganska snart kom jag på att det ju faktiskt var rejält varmt i lägenheten, öppnade ytterdörren på vid gavel och vädrade ut. Härligt friskt ute, minus 5 och SOL (solen in genom fönstren rådde för värmen).

Och genast mår jag bättre.

Slängde ut sängkläderna på vädring i härligheten. Piskning av kuddar och täcke med piskkäpp - skitbra, som en boxboll, att avreagera sig med ifall man är så´n/på sånt humör.. Cool

*

Igår gjore jag bort x antal jobbiga telefonsamtal. Bl a Vårdcentralen och FK. Så idag känner jag mig en blandning av 'dagen efter' och nästan pånyttfödd.. Varför är det så jobbigt med sånt??

Hursom - FK låter mig räkna matte, men hotar med att det förstås ska prövas som eventuell arbetskapacitet. Vårdcentralen meddelar att jag kommer att kallas på entimmesträff till läkare under mars.

VC:s besked gjorde att jag kan koppla av den delen. Bra. Men FKs hotspråk fick mig att må rejält olustigt ett tag. 'Vi har ögona på dig, och kan närsomhelst dra undan marken under dina fötter. Tro inte att du ska få känna dig riktigt trygg eller fri att bestämma nåt själv i ditt liv, för nejdu, vi äger dig. Men vi är beredda att låtsas lite, för det låter och ser bra ut. Räkna du så länge, lilla gumman'..

Matteprojektet kändes genast betydligt mindre kul, nästan så jag skippade det. Men sen tänkte jag att jag skiter i 'dumjävlarna' och räknar iallafall. Hur ska de kunna bedöma min inlärning av matte, när de inte har en susning om vad jag kunde innan och inte heller kan mäta tiden det tar för mig..? De kommer kolla antalet lektioner jag går på, förstås.. men tja.. Good Luck to us all!

Ringde även hyresvärden - min köksfläkt kommer bli utbytt. Blir överhettad inuti när man kör den - låter jätteskumt. Brände mig på handen i fredags när jag skulle kolla ljudet.. Ooops. Plasthjulet luktade halvsmält.. 

*

Tråkig mat i dessa dagar. Har inte engagerat mig, då det händer en massa annat.

Känner mig lite off track. Eller rentav off the map.. Splittrad. Behövs en uppstriktning både i min hjärna och i min bostad, vilket brukar ge mig frid i själen. Men skulle helst vilja dra hemifrån på långprom.. ner på café med bok. Men nej, stannar hemma och försöker hitta nån trådände att nysta i.. Funderar

Anmäl
2013-02-19 13:46 #105 av: kaisakavat

Eller kanske jag sticker ut iaf..? Hm.. *frestad* Hyschar

 

Anmäl
2013-02-20 12:31 #106 av: kaisakavat

Stack inte ut. Stannade hemma och joxade mig i bättre balans. Inte lika splittrad längre. Och mår hyfsat. Sovit bra, steg upp bra.

Öppnade dagens post. Från min doktor:

"Hej x! Du ligger provmässigt i slutet av januari på fin nivå avseende ämnesomsättningen (TSH på 2,11 vilket är klart bra). Således tycks din strategi med doseringen fungera.

Vänligen, XX XX, spec allm med, XXXkliniken"

Undertecknat med något som liknar ett barns första teckning. Tja.. Estetiskt. Bra att han skrev ut sin titel så jag vet. Och snällt att 'berömma mig' för min stragegi.

Jag skrattar hjärtligt och småfnissar, om vartannat. Snacka om att man är desillusionerad som inte blir arg eller besviken längre.. Han har verkligen noll koll han också - som alla andra. Både på hur TSH ska analyseras och hur jag mår, har mått, hur jag faktiskt medicinerar. Har ju SAGT till dem UPPREPADE gånger, att jag mått dåligt och kanske behöver ändra doseringen. Och han har lovat att ringa..

Nåja.. Han gör kanske så gott han kan. Eller nånting.. Funderar

*

Ikväll spelar Barcelona bortamatch mot Milan i Champions League. 'Min man' är spelklar efter skada/vila, alla garanterat skärpta till tusen. Det är slutspel. Det kommer bli fin fotboll, med mycket 'soul'. Och jag kan inte se matchen. Inget Viasat och nej, ingen Italienbiljett.

Leeeedsen.. Ledsen

Får ha en liten 'seans' här hemma, koppla upp mig - zzzumm zzzumm - via annan sorts kommunikationsväg. ÄR JU DÄR, egentligen.. 

*

Men nu - ut i härliga solstrålande vintern!! Sol

Anmäl
2013-02-20 15:29 #107 av: Efva

Hej! Blir lite avundsjuk på dina solstrålar...  Fast vi ska visst få se solen här nere så småningom har man lovat på TV4 i morse. Men det kan dröja nån dag än. Och plusgrader i nästa vecka. Hejja! Vill ha vår!

Ska nu hem och vittja min brevlåda, och hoppas att jag också fått "doktorspost". Måste nog ta tag i saken själv igen annars. Dagarna och veckorna bara går...

Ha det bra!

Anmäl
2013-02-20 16:08 #108 av: kaisakavat

Hej Efva - Om jag fick bestämma skulle jag gärna dela solstrålar med dig och alla andra.

Plusgrader - wow.. Hoppas det blir för oss också snart. Har inte hänt många minuter här den här vintern. Känns som man knappt minns hur det är. Men vi har haft en bra vinter, inte så kallt. Och jo, jag gillar snö, men det har varit för mycket för min ork.

Våren är välkommen! När den nu behagar komma.. Framåt mitten av april typ.

* *

Här 'rör det på sig' på andra sätt dock. Solen håller visserligen på att gå ner bakom grannkåken, men..

Inte nog med att jag hittat superbra kött på Coop för billig peng, som ska bli en riktigt mustig nötgryta med purjo och svampisar och enbär.. som ska serveras med ismulad ädelost bl a, så:

Det blir FOTBOLL ikväll!!! Wohoooooooooooooo!!! SkrattarPartajar  StjärnorBallong

Kommer att infinna mig på 'ställe' med j*vligt stor TV och rätt kanal intunad. Och sannolikt ett par glas vin till baletten.

Glader nu! Gapskrattar

Anmäl
2013-02-20 22:11 #109 av: Kajak11

God kamp.

Otroligt med den läkare.........

Är man klok...eller är man inte riktig klok....

Ja, det låter ochså riktig bra med din mat, enbär:-) Ost och vin..uhm. Här var det lasagn på kött, tomat, aubergin, lök, lite yoghurt och ost i. En rest från i går.

Jag jobber lite med den rapport änn, men snart är den gjord.

Tänker att jag må ha ledigt till helgen. Har inte haft ledigt sedan jag kom hjem från Indien. Men ja, vi får se.

Anmäl
2013-02-21 10:50 #110 av: kaisakavat

Torsdag den 21:a idag.

Dagen efter att Barca förlorade i Champions League mot Milan med noll mål mot två. Riktigt snyggt jobbat av Milan, som stal kommandot av  Barca och nu krävs ju rejäl skärpning för att undvika utskåpning redan i åttondelen.

Jag och kompis hade riktigt trevligt, med vin och nötter.. Pratade både skoj och allvar medan vi kollade fotbollen. Och satt kvar efteråt och snackade. Najs.

Två glas vin drack jag - över rätt lång stund - och blev lagom onykter helt utan de vanliga biverkningarna. Engångsföreteelse??? Jag brukar inte tåla vin såhär bra. Har också sovit gott och vaknat utan problem.

*

Frukost: Kaffe, grädde, enrisrökt fläskkarré, paprika

Om en stund kommer vaktis och monterar ny köksfläkt. Måste diska innan, så han ryms att jobba. Och när han är klar med det, så blir det långkok av köttgryta. Jag alltså, inte han..

Måste också ta mig an mina händer. Tror jag har behandlat dem väl kärlekslöst ett tag nu, de är torra och såriga. Brännsår, paper cuts, söndermeckade nagelband.. Och på kvällen när det verkligen är läge - man kan smörja in dem utan att kladda på allt sen.. så glömmer jag bort det.

INTE glömma!!


Anmäl
2013-02-21 12:04 #111 av: Mozzarellan

Ps, skänkte dig en tanke när jag ändrade kanal igårkväll😜
Tittade inte på fotbollen😁😁😁😁

Anmäl
2013-02-21 13:10 #112 av: kaisakavat

Tack för tanke! Glad

*

Stackars Vaktis sliter med att få loss gamla fläkten. Som är ditsatt med 'nå jääävulskt' hemska gamla jätteskruvar med förstörda skallar, så det inte går att få nåt tag om dem.

Jag föreslog att såga loss fläkten med bågfil, från sidan. För fläkten sitter ju 'under' skåpen. Men än så länge lyder vaktis inte mina råd. Vi får väl se.

Funderar på att dra hemifrån. Biblan kanske.. Skulle behöva vila en stund, men det känns inte helt bekvämt med folk i kåken.

Tjoff!

Anmäl
2013-02-21 18:26 #113 av: kaisakavat

Vaktis hade ingen nyckel med sig, så jag fick vackert stanna hemma och vänta..

Men nu har jag ny jättebra fläkt - med riktigt bra belysning dessutom. Den är bredare än spisen och kryddhyllan, först blev jag lite störd av det, men sen tänkte jag att det gör inget. Lite knepigt dock att vaktis inte alls lyckades skruva upp den mitt över, den är förskjuten 4 cm till vänster om mitten.

Sånt stör min hjärna.. Men bearbetar mig själv där. Det blir bra.

Det går himla fint att laga mat iaf. Tvåkommafemkilonötköttgrytan är klar. Det blev inte med enbär och svamp, utan lite gulaschinspirerat fast inte så mkt paprikapulver. Enbären jag har ser lite mysko ut - dags att pensionera dem.. Och så hällde jag på hälften av den supergoda buljongen jag kokade häromdagen. Och endel annat gojs.

Så.. En stor tallrik köttgryta med mycket god grytsky. Med ädelostsmulor över.. Mums!!

Och när jag ändå var igång, så satte jag en fläskgrytstek. Citron-ingefärasmaksättning. Den är nog snart klar den också.

Kött för x antal dagar framöver alltså.

Anmäl
2013-02-21 19:27 #114 av: Kajak11


Oj oj, vad det ser bra ut: Fast jag äter mindra kött i dissa dagar grundet utrensning(!) Blir ju aldrig helt vego, men det verkar som att fett mat, och mycket kött ger stopp i magen. så advokad, grönsakor, fisk och lite ost slank ochså ner i kväll. Annars var det lasagne i två dagar.

Så nästan faste i dag -  i morse - drack en kaffe latte (ja, mjölken nog lite hmm.) men annars först 2 kokte ägg til lunch kl. 13.15 efter en löp runda i lunchpausen. Det är att testa, men jag gör ett försök med något utrensande for att sätta gång i magen. Så har något homeopatisk jag försökar efter att ha frågat de homeopat jag använder, när kroppen "kokser" lite. Det har den ju förresten i stort set inte gjort efter start på LCHF.

Vad härligt att "fläckten funkar framför fläskgrytsteken"Skrattar

"Vaktis väckar väldige vibrationer...he he."

Oj tilbaka til redigering av rapporten. Trevlig kväll.

Anmäl
2013-02-23 18:57 #115 av: kaisakavat

Det är lördag. Det har tagit tid för min hjärna idag att fatta det, men nuså.

Mår sk*t, typ. Splittrad och stressad. Fryser och är trött. Uppenbarligen blommar somliga hypo-symtom upp nu. Det är alltså INTE läge att ta bort Levaxinet.

För mycket att göra för vad jag egentligen pallar med. Men idag har jag fått undan ett par riktiga stressgivare til 'plikter'. Vilken känsla när det lägger sig.. Puh! Mår klart bättre, men inte bra.

Tror jag äter för lite. Eller jag vet inte.. Förvirrat.

* *

Mitt i allt lyckas jag med bra grejjer. Städat och diskat och vädrat. Mycket av en ritual, för att få ro i nerverna att göra annat. Sen färdigställt årsmötesprotokoll och bilagor och skickat till mötesordförande. Vilken ENORM lättnad!! Pustar

Och gått igenom min ekonomi, d v s det som jag handlar under månadens gång. Jag som inte trodde jag skulle klara att samla kvitton under en månad har sparat vartenda ett i en plastficka sen slutet av januari. Vartenda ett!!! Och det har gått hur bra som helst.

En sammanställning ska göras varje månad från nu. Egenhändigt påhittade kategorier är: nöjen/café, böcker/tidningar, vårdavgifter/mediciner, praktiskt/hem samt det viktigaste; mat. Blir väl ett par kategorier till sen, t ex skor/kläder, men där hade jag inget nu. Var nyfiken innan på vad 'mat' skulle stanna på. Det blev 1836 kronor. Inte ngn snålmånad, men igen oxfile heller. Jag kan möjligen äta lite tråkigare = billigare om det krävs, men tänker inte göra det i första taget - mat är viktigt!

Jag landar rimligt och kan lägga undan en liten extrapeng även denna månad. Om jag bara inte vore så trött skulle det va riktigt kul.   Kommer avrunda aftonen med lite fotboll, och hoppas på en ny piggare dag imorrn.

Tjoff. Partajar

Anmäl
2013-02-25 10:04 #116 av: Torparmor

Hittade en bok av Bodil Jönsson "Tid för det meningsfulla". Bläddrade lite här och där och läste" .... som medborgare vill vi själva vara delaktiga och ta ansvar och det har vi fått öva oss i sedan barnsben. Därför blir det så motsägelsefullt om vi i politiska utspel och samtal får se oss förminskade till skattebetalare....".

Boken tar avstamp i åldrandet, men det ger bara perspektiv och borde helt klart läsas av bl a våra politiker. Bra småtips t ex om enkla knep när minnet inte vill vara med

Det verkar vara en viktig bok måste lägga in tid för att läsa.

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-02-25 17:53 #117 av: glitterfisk

Gott att höra att det går runt.

Hoppas att du snart mår bättre!

Anmäl
2013-02-25 19:39 #118 av: Kajak11

hoppas också att djurgården mår bättre nu. Äter du för lite? Hur är det med promenader?

Anmäl
2013-03-01 23:43 #119 av: Kajak11

hoppas du mår bättre nu. Vi åker mot Härjedalen i natt. Måste sova lite nu. rapport leverans in. Vetinte om jag är helt nöjd. Kanske... Trevlig helg.

Anmäl
2013-03-02 09:40 #120 av: glitterfisk

Kaiakavat, hur mår du?
Blir snart orolig igen...

Hoppas att allt är bra med dig!

kram Glitterfisk

Anmäl
2013-03-02 12:34 #121 av: maria6

Kaisakavat, vart tog du vägen?Funderar


Anmäl
2013-03-02 14:43 #122 av: [Columba]

Saknar också dej!

Anmäl
2013-03-02 15:23 #123 av: kaisakavat

Hej på er.

Jag är ok - ingen anledning till oro. Har ätit bättre och vilat, så det är bättre. Men fortfarande lättstressad, tyvärr. Det är mycket som händer, som jag vill göra.. och har lite svårt att parera. Men det är roligt samtidigt. Glad

Sött att ni hälsar på i tråden och undrar.

Cyberkramar till alla!Anmäl
2013-03-04 15:10 #124 av: kaisakavat

Ååå.. Tack för alla era 'bra-inlägg-klick' - en inte helt oäven signal. Glad

Här STRÅLAR solen och det är rejält med minusgrader.. Dock på 'uppvärmning' - det ska bli milt och mera snö. Jag slipper gärna mera snö - var just ute och skottade bort förra dosen och det var jobbigt..

Annars.. Jo - jag har en riktigt bra dag! Steg upp tidigt och stack iväg och gjorde sekreterarsysslor en stund. Sen åter hem, skottade snö, fållade en tröja som jag sydde igår eftermiddag (blev bra) och på det både städar och lagar jag mat. Mår fint. Saker bara händer, jag  bara gör. Kroppen protesterar, men resten av mig är i fas, tydligen.

Köttfärsbiffar. Goda.

Och nu VARNING för DUMHETER..  Hyschar

Imorse på Gomorron Sverige bakade konditorn paj. Med skal av mandelmjöl, sa han och berömde dess egenskaper. Jag riktigt skuttade till.. och kollade receptet på hemsidan.. och konstaterade att f*nskapet nog kan sägas bluffa - det var ju likafullt mest vetemjöl i det skalet som han inte nämnde. Och florsocker.

Jaja..

Det pajskal jag brukar göra nuförtiden rekommenderas.

 • 3 dl mandelmjöl
 • 1msk fiberhusk
 • 1/2 dl sesamfrön
 • 50 g smör
 • 1 ägg 
 • lite salt

Mixa ihop i matberedare och tryck ut tunt i form, ställ i kylskåp en halvtimme innan gräddning/förgräddning. Förgräddning i 7 minuter i 200 grader, färdiggräddning..? Tja.. tills det ser färdigt gyllene ut, kanske ca 10 min eller lite till.

Vidare.. Har tänkt flera gånger att skalet är väldigt 'småkaksliknande' i konsistensen efter gräddning. Och fortsätter vara sånt även fast pajen står nåt dygn eller mer. Så kaisakavat bestämde sig för en dumhet..

Att prova göra just småkakor på degen. Körde halv sats - ett experiment som sagt - men slängde också i typ 1/2 tsk mald kardemumma och 1/2 matsked socker. Rullade en längd av degen, plattade till med gaffel (de flöt inte ut nästan alls) och gräddade i typ 10 minuter - här får man passa.. det kan nog variera med tiden, men tills de får fin färg. Skar sen på snedden medan de var varma.

De blev RIKTIGT BRA. Inte hårda/hårdknapriga, men ändå småkakiga. Inte heller så 'flottiga' - men/och man blir MÄTT av några få, man orkar bara inte mata på ohejdat som med vanliga kakor. Inte då jag iaf - jag blev proppmätt. Smaksättningen lite mesig med min dosering, men kan bero på att min kardemumma bott i köksskåpet rätt länge..  och jag hade tänkt ta kanel också, men glömde.

Möjligen kan det funka att göra en chokladvariant, med kakao och lite vanilj.. och i förlängningen kunde man ju testa göra chocolate chip.. med grovhackad mörk choklad.. Mandelmjölet är ju.. mandel - det funkar smakmässigt.

Kh-innehållet.. Tja.. 1 dl mandelmjöl väger 48-50 gram. 100 g mandelmjöl innehåller 5 g. Så 7-8 g kh på hel sats från mandeln plus nån enstaka gram kh från ägget. Plus från ev. sötning. I mitt fall några gram socker.

Här är en bild - som sagt på halv sats.. 

Och alla ni som nu svär och lider för att jag får er att tänka på kakor - Förlååååååt.. Skäms..?  ..men ni FÅR FAKTISKT INTE käka vanliga kakor Lipar - utan bara DESSA! Tummen upp


Anmäl
2013-03-04 16:45 #125 av: Mozzarellan

Wow de ser jätteläckra ut.
Kul o ha dig tillbaka , vart lite tomt ett tag.

Anmäl
2013-03-04 19:28 #126 av: kaisakavat

Fast jag glömde ju bort kh:na från sesamfröna. Förskräckt

Får lägga till ett par gram. Och om jag slutar svamla (d v s räkna fel som jag gjorde innan här, men redigerar nu..) och istället räknar rätt utifrån receptet ovan på HEL sats = ca 30 kakor min storlek, så borde det - avrundat och klart bli mindre än ett halvt gram kh per kaka.

Så ifall man skippar frukost och lunch och käkar dessa till middag - VILKET NI ALLTSÅ INTE FÅR FÖR MIG Arg - så blir man troligen rätt så mätt, men det är ändå en kh-godkänd dag. Skämtar

Viss brist på makronutrienter. HyscharMen iofs - sötmandel är rika på magnesium och forsfor och sånt..

Man behöver inte söta, eller så kan man använda sukrin eller stevia. Eller bara kh-fri smaksättning efter behag men utan särskild sötning.

Man får hitt på nå.

(Pratade nyss med papa i telefon, därav den dialektala touchen.)

Anmäl
2013-03-05 08:59 #127 av: Kajak11

oj dom ser fina ut:-)
har glömd att ta fiberhusk och mandelmjöl med på semestern här i Härjedalen...hmm. Det finns inte på den liten ICA affären. Vi får nog testa en choklad mousse kanske i stället...har druckit några caffe latte som lunch efter rejäl frukost. Det har varit tunga turer på skidor då fästet inte var så bra. Men men....snö här i går. Sol i söndags. Temp. oåterkalleligt Ogr . nu men från i morgon kölde igen..bra med tid till sov.morgon kl. 8. Har haft mareridt på min rapport men dom skrev att det var spännande läsning..hu. Trevlig dag:-)

Anmäl
2013-03-05 18:06 #128 av: kaisakavat

Härligt med vinteraktiviteter.

Idag är det snöstorm här. Fy tysan, så trist väder.. vågrätt snöande liksom. Bilen översnöad igen..

Det blev mörkt här nyss. Först nu. Minns att jag skev för några veckor sen att det då mörknade typ mellan 2 och 3 - så det går definitivt åt rätt håll! Även om nu Sol behagar gömma sig bakom molnen.

*

Jag har just avnjutit en helt underbar middag. Inspireras att engagera mig 5-10 minuter extra i matlagningen då och då, genom de matlagningsprogram jag ibland kollar på i TV. Gordon Ramseys köksskola på söndagar, Per Morbers program och ibland Jamie Olivers. Mycket är ju 'överkurs' - jag kör verkligen ännu mycket enkelt - och naturligtvis ramlar de ner i rena kh-orgierna då och då. Men allt det kan man bortse från. De har alla en härlig inställning till mat - se till att laga maten själv, använd bra råvaror, det naturliga är det bästa. Ofta får tittaren följa med till slaktare och kryddbodar och grönsaksförsäljare. Tips tips tips.

Vad jag åt?? Haha.. som sagt var - inget märkvärdigt. Strimlad fänkål, stekt på låg temp i smör, dofta på lite salt och lite dragon. Till det köttfärsbiff - mina vanliga, samt en stor msk hemkokt tomatsalsa - alltihop serverat varmt, med en REDIG skiva smör längst upp som fick smälta ner över maten. Smöret rena boosten för alltihopet.

Ujuj, så lyckligt lottad man är!

Skrev om det på fb. Vilken lyckost man är som har god mat i kylskåpet när man blir hungrig. En bekant kommenterade - att det händer aldrig hos henne för hon längtar efter såpass dyr mat hela tiden.

Eh..? Skyll dig själv då..? Looser

Eller var jag elak nu? Eller korkad?

Hursomhelst - I söndags när jag kollade på Gordon blev det lite kul - han gör tomatsalsa exakt som jag gör.. med den skillnaden att han nog använde dyrare tomater såg det ut som. Men han hade också i en redig skvätt olja, vitlök, finhackad lök, en skvätt vinäger, salt och peppar.  Duktig Gordon. Cool

Anmäl
2013-03-05 18:38 #129 av: kaisakavat

Har upptäckt ännu en förbättring som troligen är relaterad till d-vitaminboosten.

Under senare år - alltså även med LCHF - har jag haft ganska täta utbrott av munsår, små blåsor/sprickor i mungiporna. Äckligt, känns det som.. och ser inte alls fint ut precis.

Vet att jag hade flera såna små utbrott under hösten, men har inte haft nåt på länge nu.

Häromdagen var det en annan grej jag kom på, som jag inte haft problem med på länge. Men nu har jag glömt vad det var. Kanske var det minnet.. Skämtar

*

Om burkbubblan i huvet som dök upp när jag tog bort Lio:t.. så kan sägas att den försvann när jag höjde Levaxinet lite.

I slutet av den här månaden ska jag träffa doktor, som ska skriva särskilt läkarintyg till FK inför prövningen av min ev förtidspensionering. Många tankar i min skalle kring det. T ex slog det mig, att jämfört med den 15/3 år 2001, då jag hade varit sjuk länge och totalt brakat ihop och äntligen kom mig till läkare, så har egentligen inga framsteg gjorts när det gäller att definiera mina hälsoproblem. De diagnoser jag har är av arten 'symtombeskrivningar' - de säger ABSOLUT INGENTING om vad som är problemet. Och läkarna har ingenting att säga, som makes sense.

De framsteg som gjorts är gjorda av 'mig själv' genom att söka information/kunskap och genom den hjälp jag fått av goda själar jag kommit i kontak med på vägen. Privatpersoner. Bra mat, tillräckligt med mat; sköldkörtelmedicinerna, erfarenheten av alla år med sjukdomen, samt troligtvis d-vitaminerna, är viktiga faktorer i lärandet.

Men dessa goda inslag har inte botat mig.

So here I am.

Det känns lite som om sjukvården bara kan tillhandahålla 'förvaring' av såna som mig. Alltså sjukskrivning, 'vila'. Och det är ju tur det - jag menar - hade jag inte kunnat vara sjukskriven skulle jag nog vara död nu. Men på nåt sätt känns det ändå ambitionslöst - vila i 12 år utan att ens veta varför vilan behövs? Eller varför den inte hjälper..?

Tror jag ska peka på det här när jag träffar doktorn. Eller dillar jag persilja? Är denna undring irrelevant?

Anmäl
2013-03-05 19:56 #130 av: Kajak11

jag tror att du är för smart för läkare:-)
Ja det är ju alltid bra mat som funkar för hälsa Ja jag har använt alternativ behandlar när kroppen har krånglat. Du har gjort klokt i att sökaupp den information du behöver och försöka hitta lösningar. Visst är det rätt att göra men hur svårt att det skall ta så lång tid för läkare att hitta ut vad som skal sättas in.

Anmäl
2013-03-06 13:20 #131 av: Efva

Hej på tråden! Skickar lite bleka vårsolstrålar till er! Utanför fönstret är det töväder och lätt soldis. Var ute en stund på lunchen och det porlar av smält snö och värmer lite skönt där det är lä. Härligt! Glad

 Skönt att din D-vitaminboost verkar hjälpa. Jag kör också "hårt" med tillskott, och inledde vårens solariesolning igår. Vet inte om just det hjälper, men man känner sig i alla fall lite piggare om man har lite färg på kroppen, och framför allt i ansiktet. Hoppas på soliga helger framöver, så att man kan sitta ute i lä och få lite "äkta vara" också.

Mitt mående är också lite sisådär. Har inte fått tid för sköldkörtelkoll än, men på måndag ska jag börja om på hemmaplan hos en privat läkare.

Nehej, åter till arbetet! Siffrorna jagar mig....Galen 

Anmäl
2013-03-06 13:31 #132 av: kaisakavat

Neee.. jag tror inte jag är för smart.

Tänker att det borde vara viktigt för samhället också att man tar reda på orsakerna till att så många av oss brakar ihop. Men istället uppfinns den ena 'slaskdiagnosen' efter den andra, som liksom gör det ok att inte leta orsaker.

Utmattningsreaktion/utmattningssyndrom, neurodysfunktionellt smärttillstånd. Utmattad av vaddå?? Ont av vaddå? Varför blir det inte bättre? Senast igår hörde jag ngn säga "Jag blev utbränd. Det tog jättelänge innan jag kunde återgå till arbetet - nästan 2 år." Två år.. Jag är uppe i 12 officiella sjukskrivningsår och flera till med symtom - något är uppenbarligen annorlunda jmf med dem som tillfrisknar. Vad? De läkare jag har fråga den frågan har inget svar. De skruvar på sig.

Det är såklart inte säkert jag kommer få några svar, men vill ändå understryka att det vore högst rimligt att få dem. 

Pensioneringsprocessen får mig att känna det som att jag är på väg att bli bortsorterad för gott. Bli ännu mindre prioriterad, om möjligt. Jag förväntas - utan att de inblandade medvetet tänker det - bli tyst och sitta hemma och vara nöjd med min 'ekonomiska trygghet'. Förtidspension som en vinstlott - då alternativet ÄR utförsäkring. Fick papper om det skojjiga alternativet igår med posten.

Men jag vill inte acceptera mig som varandes sjuk på det 'uppgivna', bortsorterade sättet. Det kan alltid bli bättre. Och jag vill veta mer. 

Men ser inte klart något sätt att komma vidare. Just nu. 

* *

Det ostadiga ovädriga vädret får gärna dra bort nu. Jag blir helt klubbad av blåst- och nederbördsväder. Saker jag vill göra ju! Bland annat har jag tvättat ett tyg som jag ska sy tunika av. Tunt, skirt.. blir troligen ett toppenplagg inför våren-sommaren.

Rätt fånigt att sy tröjor och tunikor när det är byxor jag behöver..

* *

I januari vägde jag 80 kg. Nu väger jag under 78.

Hur det gick till vet jag inte, har varken varit mer noga med maten eller mer fysiskt aktiv, men märkte att kläderna började kännas lite lösare på kroppen och ställde mig på vågen för en check.

Skönt att slippa hotet om att växa ur de få kläder som funkar. För ett tag. 

Anmäl
2013-03-06 13:54 #133 av: Kajak11

grattis med vikten.:-)
ja blåst kan så klart gick sämre måanda. Jag upptäcker att jag börjar semester med att måpå sämre humör. Tror stressfaktor...och att det blir för lite tid till egentlig ledig tid. Sports aktiviteter och fräsch luft det ändå som funkar. Och inget bråk eller många folk:-) Men jag förstår att du vill veta vad som är fel och inte skall du nöja dig med dom svar du inte får. Jag tror ibland att medicin är det enda den officiella värld tycker om. Men kanske finns det andra vägar. Internet gir många svar.
Ja hoppas att få mer energi själv. Vi får se med vikten på våren... Sol och blåst här i dag. Nu liten runda på skidor först nu...har fuskat med en vaffla i dag:-) mjölet inte bra men den var bara med grädde.....men så klart inte bra. Ett undtak i den vanlige kosten.

Anmäl
2013-03-06 22:18 #134 av: Torparmor

Hej Kajsa  Här kommer en drös med frågor från en ovan

Hur fungerar det egentligen med förtidspension? Kommer du att förlora mycket ekonomiskt på att bli förtidspensionär? 

Visst kan väl förtidspensioneringen ändras om du skulle bli mycket bättre och arbetsför igen? Eller är du mest rädd för att en pensionering skall passivisera dig, dvs att du lite skulle ge upp? Jag tror inte det är en risk, och du har ju oss vi som följer dina trådar

Jag har för mig att man får jobba upp till en viss nivå ca 2 basbelopp eller så innan pensionen ska omprövas. Innebär det att du får större frihet att plugga eller jobba så mycket som du kan och orkar? 

Tror du förtidpensioneringen kommer att göra läkarna mindre benägna att hjälpa dig än vad de gör nu? 

Kramar på dig!  /Lill

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-03-07 14:13 #135 av: kaisakavat

Ja, vården..

Mediciner är inte intressanta förrän man vet vad det är man ska behandla, rimligen.. Kan man tycka. Det är ju möjligt - när man har definierat ett problem - att det finns hjälp att få vila läkemedel, men dithän kommer man ju inte alltid. Inte ifall man 'bara' ger folk slaskdiagnoser som ingenting säger.. och sen tjatar om att man ska käka ångestdämpande och antidepressiv medicin för att döva.. vadå? Ångest och depression som uppkommer av att man inte får hjälp eller ens erkännande kring det/de egentliga problemen..?

Men läkemedelsföretagen blir ju glada - och har råd att bjuda läkare på fina 'konferenser' - all inclusive.

Äsch, så cynisk jag är.

Anmäl
2013-03-07 15:20 #136 av: kaisakavat

Torparmor - Tack för kram och tack för dina frågor. Men - tänkte du på risken för kaisakavatisk avhandling när man frågar så..? Skämtar

Om förtidspensionen..

Måste börja med att erkänna att jag inte vet mkt - och det jag vet är lite osäkert. Jag får ingen info direkt - utan får botanisera på FK:s hemsida bäst jag kan.. och den populärversion av reglerna som finns där har sina dead ends.. Ibland hittar jag svar - ibland bara nya frågetecken.

Ja, jag tror att både FK och läkare kommer ta chansen att lägga mig på en dammig hylla i dammigt arkiv. Kanske har de redan gjort det - bara jag som inte vill fatta.. Glad ..men med pension kommer det inte bli bättre. 

Pengar..

Min handläggare har - på min begäran - gett mig en preliminäruträkning på själva pensionsdelen. Ringde Skatteverket om hur mkt man egentligen ska skatta på den summan (tabellerna/infon på nätet lämnade en kvarstående osäkerhet - även där) och efter diverse bök fick jag svar på den frågan.

Det tillkommer ett bostadstillägg, men det blir inte mkt eftersom jag har låg hyra och min pension - har räknat själv men även ringt och frågat - anses vara såpass hög så får jag stå för det mesta själv.

I praktiken, sammantaget, en rejäl sänkning av PTF - pengar till förfogande ;) varje månad. Ca 2000 mindre per månad än vad jag har nu.

Utvikning, med syfte att uppmana er om att ta väl hand om er för att motverka sjukdom så långt det går.. (Och nu pratar jag bara pengar - går inte in på allt det andra - all maktutövning och detaljstyrning från FK och en inkompetent läkarkår.. kränkningar och överfull idiotikvot.)

I FK:s info står att sjukpenning är 80 % av SGI och sjukersättning 64 % av SGI, d v s din tidigare lön. Men glöm det när man varit sjuk ett tag. Då - snipp snapp snut - så börjar vi låtsas att din SGI är din sjukpenning. I fortsättningen blir sjukpenningen alltså 80 % av 80 % av din tidigare lön och pensionen blir 64 % av 80 %. (Dessutom - på nåt mysko sätt - indexuppgraderingen av min SGI har inte motsvarat mina tidigare kollegors löneökningar.. De tjänar tydligt mer idag - administratörer - än den lön som min pension är 64% av 80 % av.)

Rabatt på rabatt på rabatt. Och det mesta kommer smygande. Sänkningen av min SGI till sjukpenningnivå tror jag skedde när jag fick tillfällig sjukersättning första gången. Och långt senare, när jag varit utförsäkrad men blev återförsäkrad igen, så stod i infon att min SGI skulle motsvara den lön jag haft när jag senast var yrkesverksam. Men nej, då omfattades det hela plötsligt av a-kassans tak, eftersom jag tvingats skriva på ett papper om att jag ställde mig som arbetssökande under utförsäkringstiden. Eller ja, de sa: "Det här är frivilligt, men om du inte skriver på så får du inga pengar alls.

"Vi lever i frihet - du får välja! "Kristnas eller dö.."

Alltså igen - 80% av 80 % av en lön. Och vid pension, 64% av 80 %.

Jädra fiffigt. Eller manipulativt.. eller nåt.. Jag upplever att få vet om det här. Det som står i informationsdokumenten är inte alltid sanningen. Sanningen finns dold under ytan, man måste gräva djupare, fråga och fråga om igen. Vilket gör att man lever med en ständig osäkerhet - har jag räknat rätt nu? Vad mer finns det för paragrafer som kan förstöra mitt liv?

Här har jag alltså ev. ett råd till folket, ifall ni någon gång hamnar i utförsäkringshelvetet. Tänk igenom vad som är ert läge. Hurpass sjuk är du, har du möjlighet till återförsäkring efter tre månader så kanske det kan vara klokt att INTE skriva på utpressningspappret om att stå som arbetssökande. För blir ni sen återförsäkrade (jag fick en rätt säker hint från min FK-handläggare att jag skulle bli det..) så kommer ni inte att hamna under A-kassans tak, utan har rätt till en riktig SGI, som motsvarar lönen. Det kommer - ifall man är långtidssjuk - handla om många många tusenlappar mer i sjukpenning - och det kommer att betyda en högre ålderspension iom högre pensionsgrundande inkomst. Men kolla det noga, så det inte finns ngn annan fallgrop - din FK-handläggare ska ha svaren.

Vilka fler frågor ställde Torparmor.. *scrollar*

Om att passiviseras..

Det skrämmer mig verkligen när jag är i sämre skick och inget orkar. Det - i kombi med att 'ingen bryr sig'.. (vården, fk). Men hittills har jag ju alltid kommit igen, svackorna har blivit mildare - jag bättre, så oftast är jag inte så rädd för det. Men det beror ju på - vad är egetnligen min sjukdom? Är det ett förstadium till exempelvis MS, neurologisk sjukdom finns klart överrepresenterat i min släkt, så kan jag utan behandling få stegvia försämringar, lite i taget.. tills jag verkligen inte orkar 'upp' igen. Det är ett av skälen till att jag skulle behöva mer engagerade läkare.. att bevaka detta.

Inkomster samtidigt som förtidspension..

Det här har styrts upp. Två basbelopp finns inte längre. Grundregeln är typ att efter ett år med pension så får man antingen prova arbeta på riktigt med vilande pension upp till två år (bostadstillägget påverkas förstås av ev. inkomst, d v s försvinner), eller ha en stadigvarande 'pyssla', men som då inte får vara mer än 5 timmar i veckan och inte ge mer pengar än en åttondel av en heltidslön i det jobbet.

I praktiken, om vi hoftar till med ett jobb som normalt ger 20 tysen i månaden, så innebär det en tillåten extra inkomst på 2 500 kronor före skatt. Minus skatt - och sen försvinner bostadstillägget..

Summa: Några hundringar plus, kanske. I praktiken, i min situation/ersättningsnivå, e t c. Det kan förstås vara värt det ändå, det är ju några kronor.. och det kan ju ge annat viktigt, men i ekonomismens tidevarv, där politikerna bara adresserar oss som antingen konsumenter eller som skattebetalare, så känns det som om 'det f*n inte är meningen' att man sa kunna påverka sin situation ekonomiskt som sjuk. Väggarna flyttas inåt. Aldrig utåt.

Så att säga..

När det gäller studier vet jag inte hur de bedöms. Troligen efter en ungefärligen liknande princip - så länge det är fråga om få poäng, låg tidsprocent, så går det nog.

Avhandlingsavslutning

I praktiken staplar jag här upp allt det negativa med pension i en jättehög. Det ska ställas mot den enorma stress det skulle innebära att bli utförsäkrad igen. Och kanske igen och igen, vart 2,5:e år.

Uppriktigt sagt - jag kan inte jämföra och ta beslut. Kunde jag utsätta mig för det alternativet?? Vad är worst case scenario däri - och vilka positiva saker kan möjligen fås ut av det??

Det är lätt att se problemen och riskerna. Enorm stress och övrig ansträngning, stor risk för att jag blir sjukare. Sämre ekonomi under de tre utförsäkringsmånaderna, en särskild ersättningsform för detta, alltså även lägre än pension och utan rätt till bostadstillägg. Men å andra sidan - blir jag (mirakulöst frisk eller) återförsäkrad, så höjs den igen efter tre månader. Och blir jag återförsäkrad så kan min pensionering skjutas framåt i tiden kanske ytterligare 2,5 år och jag hinner spara mera pengar - ha lite extra luft i lungorna ytterligare en tid.

D v s - Om de inte pensionerar mig direkt efter utförsäkringen. Tror de har rätt att göra det nämligen, men vet inte säkert.. Den eventuella ekonomiska fördelen är alltså ett högst osäkert kort att spela.

I övrigt vet jag inget om möjliga positiva utfall med en utförsäkring. Jag orkar väldigt lite och väldigt ojämnt i dagsläget - skulle utförsäkringen göra att jag plötsligt orkar mer?? Sannolikheten är vaddå i %?? Det förefaller sett från detta håll närmast dåraktigt att låta sig utförsäkras en gång till. 

Mellan dessa hötappar velar åsnan.. Och åsnan kom inte fram till nåt, utan stoppade huvudet i sanden och lät andra bestämma. Vilket också ju är ett beslut.

Inte likt mig, men what to do??

Anmäl
2013-03-09 10:22 #137 av: glitterfisk

Kram

Anmäl
2013-03-10 13:05 #138 av: kaisakavat

Tack söta glitterfisk!

Anmäl
2013-03-10 19:57 #139 av: Kajak11

tack för avhandling. Jag tycker det verkar helt i skogen med detta som dom har sagt. Tyvärr verkar det vara mamna i DK. Inget tröst. Hur skäl msn veta hur länge man är sjuk när man är sjuk. Och då vet man väl inte om man står till tjänst för ett jobb medan man är sjuk.
Jag ger dig min cyberkram. Go for ditt sätt att undersöka.Hoppas detta finns väg. Detmåste det. Trevlig söndag. Nu tillbaka tilla uppdrag föredrag förberedelse.

Anmäl
2013-03-16 15:24 #140 av: kaisakavat

Hej tråden - du stackars bortglömda..

Jag har just gjort kycklingleverpastej med lite improvisation som blev helt underbart god!!

 • 1 paket 400 g kycklinglever
 • 75 g smör, i två omgångar
 • 1 liten rå lök
 • 1/2 paket knaperstekt bacon
 • 1 plutt inlagd ingefära (1,5-2 cm i diametern typ)
 • 1/2-1 tsk salt (efter behag)
 • basilika, persilja, svartpeppar
 • ca 1 dl vispgrädde

Stekte kycklinglevern i endel av smöret. Fräste baconet för sig, knaprigt. La dessa plus alla andra ingredienser (och resten av smöret) i matberedare och körde ordentligt. Man kan ha i grädden sist, genom röret medan matberedaren går, det stänker faktiskt mindre än ifall grädde plaskar med när man startar. Iaf i min matberedare.

(Min matberedare fyller faktiskt 28 år i dagarna, kom jag på. Fick den i present av mina barns farmor - som inte finns längre, men jag kom att tänka på henne också när jag pastejjade på - när jag väntade sonen, mitt första barn. 19 år var jag, år 1985. En väldigt pålitlig matberedare, sålunda, som bara fungerar och fungerar. Och sonen blev bra han också. Glad)

Hällde pastejsmeten i två formar och in i kylen på stelning.

Mums! Den råa löken och baconet poppar upp som riktigt njutbara smakkontraster när man äter pastejen. En liten gnutta anings sötma - och ingefärasmak förstås - från den syltade ingefäran gör också sitt, men där får man passa sig så det inte följer med för mkt sockerlag. Låt plutten rinna av innan den åker i. Några kh blir det förstås, men inte mycket alls per ätomgång.

Endel disk när man gör pastejen. Gillar inte att diska matberedargrunkorna. Och dessutom lyckas jag alltid drälla endel. Jaja.. Köket blir ju renskurat. Och pastejen är värd besväret, för den blev inte bara god, kycklinglever är bland det absolut nyttigaste man kan äta.

Tjofs!!

Anmäl
2013-03-16 21:17 #141 av: Kajak11

inspirerande.....och här var det LCHF bounty i kväll:-) efter en dag med att göra föredrag presentation. Trevlig helg.

Anmäl
2013-03-17 08:14 #142 av: rapu


Anmäl
2013-03-18 08:04 #143 av: KarinJ46

Hej Kaisagumman! Jag brukar också göra kycklingleverpastej enligt receptet i SSS senaste kokbok, men jag nöjer mig med mixerstaven :-)

Kramar från Karin

Anmäl
2013-03-18 08:47 #144 av: Mozzarellan

Mums, gjorde oxå min första kycklinglevermousse i helgen och det blev väldigt gott. Tog o frös in. Hittade Margaretas recept i en gammal tråd.

Anmäl
2013-03-18 09:20 #145 av: kaisakavat

Hej på er!

Skrev nyss ett långt inlägg med svar till er. Om allt möjligt. Och så fipplade jag bort det. Verkar aldrig vänja mig med min laptops 'fiffiga' funktioner.. och råkar pilla fel ideligen.

Och nu hinner jag inte skriva om.

Börjar på Komvux idag - mattestudierna. Introduktion kl 10.20. Och jag bör hinna kamma mig.. t ex.. för omgivningens skull.

Hoppas ni alla får en bra dag!

Anmäl
2013-03-18 11:04 #146 av: Efva

Tittar in lite på "snabben", och önskar även dig en bra dag! Hoppas att det gick bra i skolan. Kul med plugg!

Här strålar solen, men det blåser kallt som attan. Ser inte fram emot det utlovade snövädret som ska komma senare i veckan. Tycker att våren dröjer alltför länge i år...

Anmäl
2013-03-18 19:59 #147 av: kaisakavat

Hej igen, folket! Cool

Oj, inte utan man blev lite sugen på LCHF-bounty kajak. Har varken kokos eller kokosmjölk hemma då.. och inte heller choklad. Kanske lika bra det. Hoppas det går bra med föredragspresentationen. Glad

KarinJ - Hej på dig själv! Glad Jag har inte vågat ta till mixerstaven till pastej - misstänker jag skulle ha typ noll ingredienser kvar i skålen och alltihopa uppåt väggarna.. Eller har du nån bra skål med lock till apparaten?? Syrran har en sån som det följer med skål+lock till. Lite avunds. Å andra sidan har jag ju matberedaren..

mozarellan - Ja Margaretas recept är bra. Likadant som i min gamla kokbok, som jag hade långt innan jag började hänga här på KIF. Ett bra basrecept, funkar både som det är eller med egen smakvariation. Bra du gillar den. Glad

Det händer jag delar upp i mindre formar och fryser dem. Tar fram efter som. Den här gången är dock tanken att jag ska ha i mig den rätt snabbt. Boosta näring, boosta näring. Och så är det ju supergott.

Efva - Alltid roligt när du schwishar förbi. Hoppas du mår ok.

Ja, herrejösses vad kallt det är. Inte i grader - vi har väl sisådär en 8-10 minus på dagen, men vinder är ju ISKALL. Såhär i andra halvan av mars skare väl inte va sånhär kyla?? Tycker jag, iaf. Funderar

* *

Min första skoldag började kaosartat. Alla nya hade fått fel schema med posten - olika sorts fel dessutom. Haha.. Fel rum, fel tid, alla irrar.. Men jag fixade det hela bra.. min hjärna liksom 'satte upp saker i minnet', i väntan på den info som skulle vara mellan fragmenten för att bilda en helhet. Duktig hjärna idag.

Fick ett kort snack med läraren om min 'situation'. Att mina ramar är egen ork å ena sidan - och FK:s övervakning å den andra. Hon fattade. Och det ordnar sig, för jag är inskriven på en Orienteringskurs, då vi ju måste ta reda på hur mina förkunskaper ser ut. Orienteringskurser utvärderas inte, det går inte mäta det man gör. Diverse tester och repetitioner. Och läraren sa att rent formellt så kan jag stanna kvar i Orienteringskursen LÄNGE. Vi kan joxa mig fram och tillbaka mellan kurs och orientering.

Min reaktion på det? Lättnad. När man har så himla mycket att göra med en dysfunktionell s k vård och företrädare för ett kontraproduktivt försäkringssystem, så är det himmelriket att möta människor vars mål är att få saker att faktiskt funka. På riktigt. Kruxet hade annars kunna vara, att FK-reglerna är rätt verklighetsfrämmande. En mattekurs på Komvux har en officiell tidsplan - och den skulle FK gå efter oavsett vilken verkligheten är. Vare sig något annat krävs av mig alls, passa tider, hantera störningar, var social, frakta mig fram och tillbaka, klä på mig, komma ihåg att äta eller kamma mig de dagar jag räknar. 

I övrigt. Lite kul att 'gå tillbaka' till gymnasiestrukturen, på sätt och vis. De tar liksom hand om oss, men som tur är på ett icke-påträngande sätt. Bra lokaler, liten enhet, riktigt god stämning som det verkar hittillls. Imorgon blir det diverse tester för att se var mina kratrar av kunskapsbrister finns. Sen lugnar det ner sig, d v s då vidtar själva räknandet. 

Typ så. Känns bra och odramatiskt. Visar sig sen hur det kommer gå.

Anmäl
2013-03-18 20:40 #148 av: kaisakavat


Anmäl
2013-03-18 21:11 #149 av: glitterfisk

Gott att höra, kaisakavat!

Tror att det är bra att ha lite rutiner, kamma sig och träffa folk. Håller tummarna för att det ska gå bra!

Jag tycker att du är duktig!

Anmäl
2013-03-19 07:21 #150 av: kaisakavat

Tack!

Jag är förvånad att det går rätt bra få ihop saker i dessa dagar. Mår bättre än på länge, fast hyperstressanfall inatt t ex.. Och drömde äckligt sen när jag väl sov.

Men nu mår jag bra. Och ska bara vara med nu på morgonen på en kort genomgång av datanätverk och läroportal. Sen kan jag gå hem och sova om det behövs. Inget annat händer i veckan, bara ta det lugnt.

* *

Har ni nån gång köpt evighetstomater?

Köpte kvisttomater på ICA för snart tre veckor sen. Upptäckte att de var riktigt konstiga i konsistensen - och faktiskt mysko i smaken också. Smakade inte illa, men annorlunda. Och surt på ett o-tomatigt sätt. Så de har fått ligga och bli ignorerade rätt länge. Och igår tänkte jag att jag testar - kanske att de mognat till sig eller nåt...?

De ser ut likadana. Röda, jättefina, jämna i skalet. Smakade precis likadant, småmysko. Och konsistensen var precis likadan. Som en blandning av träigt, halvtorkat vitkål. En tomat! Svårtuggat och inte aptitligt.

Funderar på att spara dem och se hur länge de behåller shejpen. Evighetstomat. Vad kan såntdär bero på? Sorts tomat eller är den preparerad in i evigheten..?

Anmäl
2013-03-19 08:02 #151 av: Kajak11

härligt att höra om dina nya studier! Roligt. Typiskt det gir massor drömmar. Lycka till. Tack för uppgående. Ja nu ser jag fram mitt föredrag. Bountyn var grym bra-)

Anmäl
2013-03-19 08:02 #152 av: Kajak11

Anmäl
2013-03-19 09:12 #153 av: ashe

Jag har sjukpension (det heter nåt annat men jag gillar klarspråk). På grund av manipulering av beräkningen av löner och tider fick jag bara lagstadgat minimibeloppet plus lite lite till. Bråkade och överklagade, men var chanslös. Men - det är en sådan ohygglig lättnad att ha ett fast beslut som inte omprövas varje år!

Men varje gång denna summa kommer på tal, blir jag lika ledsen och faller i fällan att värdera mig själv efter min lön.

Så kämpa för det du har rätt till men kom ihåg att du är bra och guld värd - oavsett inkomstbelopp eller inkomstkälla.


Anmäl
2013-03-19 14:20 #154 av: kaisakavat

Jösses, så nöjd jag känner mig med mig själv! Klarade mig hyfsat ända fram till lunch. Gjorde kunskapstest och klarade grundmatten galant. Jag behöver inte gå om grundskolan - hurraaa!! - för jag hade alla rätt. Skrattar

Kändes ändå som att jag vid det laget hade blåmärken i hjärnan av tänkandet. Men påbörjade nästa test. För att snabbt inse att vissa avsnitt kan jag hur bra som helst - medan jag är helt nollad i andra. Det blir till att repetera delar av A-kursen, helt klart, även om jag gjort det förut och har gott betyg. Minns inte - och jag vill kunna.

Läraren sa att det kommer gå skitbra, för jag har 'en mycket solid grundförståelse för matte' (Funderar). Som alltså delvis beror på att jag gick grundskolan före miniräknarna kom in i bilden på allvar. Fått tänka själv. Och ett närminne som faktiskt en gång varit i bruk, till skillnad från nutidens ungdom som inte alls får träning. Enligt läraren alltså. Bra vara 'gammal' ibland. På vissa vis.Skrattar

*
ashe - Om pengar och förtidspension. Jag gillar också klarspråk. Tummen upp

Låter som vi råkat ut för samma räkningstrixande. "Välkommen till resten av livet under existensminimum"! Kanske är jag i ngt bättre läge än du, jag får ju inte fullt bostadsbidrag (viss procent av hyran annars, nu betydligt mindre procent) för att min pension blir så HÖG. Hög..

Just det där får mig att vilja 'nita nån', som folk säger häruppe när det handlar om att slå nån riktigt hårt på käften. Eller är det rikssvenska?

Anmäl
2013-03-19 14:38 #155 av: kaisakavat

Utvikning om huruvida folks värde som människor ska kopplas till pengarna man får 'av systemet' när man är sjuk.

I slutänden är det förstås viktigast vilket värde man upplever sig själv ha alldeles oavsett allt annat.  För det mesta känner jag mig extremt värdefull. Eller rättare sagt, jag känner/tänker inte på det, det är liksom en självklarhet. Men jag har mått sämre, i samband med förra utförsäkringen när jag ingenting visste om mina livsvillkor längre - när jag inte visste om jag skulle varken kunna eller orka fortsätta, inte trodde det längre.

För vad spelar det för roll att man 'egentligen är värdefull' när livet helt enkelt blir för svårt att leva, när förutsättningarna inte finns, när kalkylerna de andra svamlar ihop inte håller, när deras 'morötter' inte biter (jag äter fan inte morötter), deras platta världsbild och ännu plattare människosyn inte gör mig frisk, och när trycket på mig bara fortsätter att hårdna??

Skulle gärna vilja ha en redogörelse för svaret på den frågan. För är det något jag ogillar - i kontrast till, men ändå i överensstämmelse med att gilla klarspråk - är det när klyschor används till att dribbla bort sanningar, verklighet, hårddata, sunt förnuft. Jag har inte nån som helst lust att filosofera bort det faktum att min ersättning FAKTISKT i allra högsta grad innebär en värdering. Inte av min person - för beslutsfattare och alla deras stödpersoner skiter högaktningsfullt i min person - utan av mina rättigheter. Mina rättigheter bryr de sig om: att krympa.

Verkligheten är den, att ju mindre pengar en människa har, desto färre valmöjligheter, desto mindre integritet, desto mindre frihet, desto mindre trygghet, desto mindre autonomi. Och så vidare. Desto mindre liv. Liv som i livsrum. Livhanken är en annan sak, eller kommer sen.. Men man skulle alltså lätt kunna säga att det handlar om en värdering av mitt livsrum. Till nästan intet alls.

Hur förhåller sig företeelserna 'jag själv' och 'mitt livsrum' till varandra? De är förvisso inte synonymer, men jag hävdar att jag själv i hög grad beror av mitt livsrum. Alltså: har jag inget, kan jag inte finnas. Och mitt 'egentliga värde' kommer att sakna betydelse i praktiken.

Det svenska samhället är extremt individualistiskt. Och extremt 'ekonomistiskt', materialistiskt. Att ta ifrån individer möjligheten till autonomi, integritet och deltagande på någorlunda rimliga villkor i samhällslivet - i ett samhälle där andra har ett överflöd av allt detta - är att verkligen markera. All seriös forskning kring detta menar också, att en individs utsatthet bara kan mätas relevant genom just jämförelser med den omedelbara omgivningen. Inte med människors villkor i annan värdsdel, annat samhälle.

Ersättningsnivåerna och principerna för dess beräknande bestäms av dem som inte ska drabbas av dem. De speglar värderingar och maktförhållanden. Ersättningsnivåerna verkar inte avsedda att förhindra miserabla livsvillkor för de sjuka - då skulle de ligga högre och  ha andra principer inbyggda. Nej, det som gäller är helt enkelt 'så lågt som möjligt'. Anledningen till att de inte är lägre är inte omtanke det heller - som nationalstat Sverige (eller som anhängare av ersättningsprinciperna) vore det hyfsat pinsamt/knöligt att bli anklagad för att direkt 'ta livet av' nån.

Och om den 'ambitionsnivån' kan man förstås säga..  mer. PustarSkämtar

Anmäl
2013-03-19 14:40 #156 av: kaisakavat

Joxade lite.. Delade upp texten i två rutor för det blev så jäddra långt..

Anmäl
2013-03-19 20:28 #157 av: Kajak11


Du skrivar så bra Kaisakavat. Jag tycker mycket om "mitt Livsrum", och jag hade nog tänkt att man kan lägga til, att inte har man behov av en invasion i sit "livsrum", alltså att andra läggar sig hur och vad man skal göra och tänke och när. Ja, det är tyvärr nog sannt att vi i vår "skandinaviska model" har blivit mycket individualistiske och ett och annat har kanske förandrat sig.

Det är där jag får lite mer optimism när jag upplevar unga människor innom ideel verksamhet:-) Dom har lite social samhällsförståelse, eller ochså ser det bra ut på CVén.....

Hmm.

Tyckar det är härligt bra, att du har så bra koll på matten, och din lärare verkar klok och förståndig.

Trevlig kväll. Nu mer förberedelse:-)

Anmäl
2013-03-20 12:44 #158 av: Efva

Hejja dig! Alla rätt på grundskolematten! Det skulle inte jag fixa... Men du har nog alldeles rätt i att vi i vår ålder har ett annat tänk om matematik. Jag fick lära mig att alltid tänka om mitt svar var rimligt eller inte. Och inte bara köpa det som miniräknaren sa (fast miniräknaren tror jag inte att jag började använda förrän på gymnasiet). Ibland är det inte så dumt att vara i våran ålder! Skämtar

Anmäl
2013-03-20 14:44 #159 av: kaisakavat

Efva - Precis vad jag menade. Och det där med huruvida svaret är rimligt - exakt vad jag sa till min lärare när hon envist frågade ut mig om hur jag hade tänkt för att komma fram till svaren. Glad

Mycket av grundskolematten kommer igen i Matematik 1, som är gymnasiets första kurs. Men även nytt. Knivigare.

Kul att kunna och att lyckas nå ett konstruktivt framåtsyftande mål. Tänk om jag skulle klara även kurs 2 och 3.. Inte gjort i en handvändning, men väl avgränsat, lätt mätbart, tänk om livet alltid var sånt. Skämtar

Anmäl
2013-03-23 12:46 #160 av: kaisakavat

Kajak - Jag trodde jag hade svarat dig, men det försvann tydligen. Jag glömde nog posta.

Förlåt.

Jag skrev bl a om det där med individualistiskt samhälle. Det menar jag i en ganska vid och djup bemärkelse. Det är inte bara så att vi kommit att bli individualistiska på grund av 'tidens trend' - vårt offentliga system är byggt så att rättigheterna knyts till individen, i praktiken, inte bara i teorin. Det sker gm 'den svenska modellen' - där fackföreningarna varit starka och det har funnits uttalat politiskt stöd för tanken att individen ska kunna leva på sin lön (även om vi har misslyckats delvis på grund av att kvinnor låses in i arbetsmarknadssektorer där deltidslöner är vanliga).

Det har också skett via rätten till bostad, som varit ett viktigt mål, via bidragssystemen, som har haft en dräglig lägsta nivå som gjort att man faktiskt t ex kunde vara fri att skilja sig, flytta hemifrån, säga adjöss till dysfunktionella relationer utan att hamna på gatan, även om man är sjuk eller arbetslös eller ensamstående förälder. Slippa stå och bocka inför en 'gudomligt god' givare.

Systemet blev inte perfekt. Problem på olika sätt - för generöst i vissa fall och för ogeneröst i andra fall. För stelbent på vissa sätt. Och numera urholkas ju det här allt mer. Men jag pratar om Sverige (och vissa grannländer) i förhållande till övriga världen, där man är mycket mer beroende av  familjen för sin blotta överlevnad. Så har det inte varit här under rätt lång tid nu.

I andra länder har det därför levt kvar olika välgörenhetssystem, för att täcka upp för alla dessa fall där familjen visar sig itne vara fullt så gullig som alla myterna omkring den säger. Eller där familj inte ens existerar. Dessa välgörenhetssystem finns inte i Sverige i samma utsträckning. På gott, men kanske nu även på ont, när våra trygghetssystem har börjat gå kräftgång i kvalitet.

Hm.. Antingen krånglade jag till, eller åxå förklarade jag mig, med det här.. Haha! 

Anmäl
2013-03-23 12:53 #161 av: kaisakavat

Fynd på coop - KRAV köttfärs för halva priset.

Fynd på ICA - Färsk lårfilé kyckling för halva priset.

Innebär att jag måste laga mat - kort datum. Bako-gryta på köttfärsen, lårfiléerna i en annan gryta, med hemkörd kycklingbuljong och en massa annat gott gojs.

Gott om mat här. God mat. Endel kommer förstås hamna i frysen.Glad

Och annars - jag har sjukt mkt att göra - har latat mig en massa och saker is piling up.

T ex tvätten - blääää!!! Kämpar

Bara att knata iväg till 'stugan' och kolla läget. *drar bena efter mig*

Anmäl
2013-03-23 14:50 #162 av: Kajak11

Tack KaisakavatGlad
Ja, och den skandinaviska modellen har ju varit förbild för många ländar tror jag, men det har liksom varit vissa "skrammar" i den nu i några år och klart att det är skilnad ochså på olikt håll. Det har i al fald försämrats mycket, och det att staten har hjulpet har kanske ochså gjort att almen folk inte har behövd bry sig - forstå mig rätt här - men om man har upplevt typ gamla föräldre inte ha så många chans till att klara sig utan att dom vuxna barn och vänner kunne hjälpa - ochså om dom faktisk bodde på åldershem och så där... ja....dår blir man uppmärksom på många förhold. Ja, och klart att det inte alltid finns familj.

Ja, i Indien blir det ochså mer så i framtiden, att det blir behov av åldershem, då dom vuxna barn har flyttit till andra ställen för arbete, och så kan man säga att klart att uppgiften är samhällsuppgift, och den koster.

Ja, jag säger inte att man måste ha sina föräldra tillbaks:-) men det har blivit så att många vuxna barn får ta sig många uppgifter som att köpa kläder, se till att allt är i ordning och så vidare. Ja, det är nu snart 8-10 år sedan jag upplevde det i Danmark. Och då var det kanske bättre än nu...

Hmm.

Solen skinnar i dag. Jag är på mycket bra humör. Började med fin lång promenad i sol och snö innan frukosten. Lång tur. Härligt. I går hade jag första uppdrag med föredrag om utbildning för kvinnor i Indien - för 40 gamla i kyrkans fredagscafé. Ja, vissa söv innan det hade gått 20 min. Hyscharmen ja ja. jag höll på! Det gick bra! Fick blant annat ett nytt medlem på 90 år. Härligt, inte sannt? Det gick bra med fotos och power pointén.

Trevlig lördag!

Anmäl
2013-03-23 15:42 #163 av: kaisakavat

Ja, omsorgen om gamla har blivit sämre från samhällets sida. Bra om det då finns goda relationer, så närstående vill täcka upp där det brister.

Den skandinaviska modellen är ännu förebild för många. Folk ute i världen tror att vi i Norden bor i himmelriket. Och det är sant på många sätt, de flesta av oss det fortfarande bra jämfört med väldigt väldigt väldigt många andra. Även jag. Men de senaste valperioderna har det återuppstått rejäla hål i  skyddsnätet. Det är fullt möjligt att ramla igenom maskorna, händer hela tiden. Utförsäkringarna t ex. Visst, man kan få socialbidrag om man inte har nåt annat, men råkar man vara sambo eller gift, så får man inte ett öre - då är det sambon/maken som får träda in.

Och då är rättigheterna inte längre knutna till personen i första hand - utan till familjen/hurhållet i första och individen i andra hand. Och oavsett om ens make/maka är ett hygglo eller inte, så innebär det beroende -  ojämlika och ojämställda maktförhållanden.

Alltså.. Jag menar inte att alla ska ha rätt att bada i pengar. Att jag ska ha rätt att shoppa stan tom eller att resa jorden runt tills jag blir yr, för skattepengar. Jag menar att en individs EGNA RESURSER ska innebära trygghet och viss frihet, valfrihet. Att kunna ha svängrum, inflytande över sitt eget liv. Inte överleva, men tvingas sitta hemma och glo i en vägg/taket.

T ex - Om jag vill bo i Stockholm. Nej, inte få bidrag till en 800 kvm lägenhet på Östermalm - men jag ska kunna hitta en lya att bo i, kunna försäkra bohaget, betala mitt studielån och inte svälta ihjäl. Och kunna köpa ett SL-kort för att ta mig runt.

Att jämföra boende här i hålan, med att bo i Stockholm, är intressant.

SL-kortet kostar, t ex. Nåt sånt behövs inte här. Kostar hemförsäkringen mer? Kostar maten mer eller mindre? Nåt annat som skiljer?

Rglerna för bostadstillägg kan tänkas spöka. Bostadstilläggen inramas av två typ huvudregler. Den ena gäller förstås inkomst, den andra hyran. Maxhyra som bidraget kan räknas på är 5000. Väldigt många människor konkurrerar om de bostäder som kostar mindre än 5000. Och efter vad jag förstår blir de billiga bostäderna färre och färre. Alltså väldigt långa bostadsköer och i praktiken en inskränkning i friheten att välja bostadsort, även om det här kan förefalla särdeles gnälligt i perspektivet av allt annat. Skrattar

Haha! Jag är riktigt ego. Eller eh.. 'individualistisk'.. Skämtar

Anmäl
2013-03-24 00:10 #164 av: Kajak11

ja du har rätt. Bostads pris jätte hög i Stockholm men kanske någon kännar någon och helt klart att det har uppstått hål vissa ställen. Det är inte lätt...Har för mig åtgärder Sverige och Danmark är likt här men i Norge har dom rätt bra ekonomiske bidrag till sjukmeldte och till typ pensionärer. Kännar några exempel från Norge som är mycket annorlunda än i Danmark. Men ja jag är nöjd och vill inte lätt klaga. Tycker bara att när folk visar vilja till att göra något måste man också stödja dom till att verkligöra det dom vill.

Anmäl
2013-03-25 18:44 #165 av: kaisakavat

Det ordnar sig med Stockholm, det vet jag.

På ett sätt är jag otålig, men på ett annat sätt inte. Det är möjligt att jag kommer behöva göra ett år i Växjö... hm.. typ... om jag tillåter mig själv att drömma lite. Och då är det ju läge att göra det innan, tänker jag.

Men det visar sig hur det blir.

Norge är generöst på många sätt. Det är ett rikt land, med lite annan levnadsfilosofi än våra länder, verkar det som. Min dotter har ju bott där i några år och det är rätt underhållande att höra henne domdera över hur generositet och 'snällhet' i endel fall slår över i extrem slapphet och att saker bara inte funkar.

Det är t ex nästan omöjligt att få sparken från ett jobb, nästan hur klantig och/eller omöjlig man än är. Iallafall om man är vanlig arbetare, chefer vet jag inte. Och svårt att få tydlig information om saker - flummig och oprecist, inte så noga.. Dottern och hennes kompis var lika gamla, åkte dit direkt efter gymnasiet efter samma utbildning, hamnade på exakt samma sorts jobb, samma arbetsgivare, med exakt samma lön. Fick helt olika skatt av norska skatteverket. Och fick aldrig någonsin veta varför. Haha! Ja, egentligen är det inte nåt att skratta åt, det gällde ett antal tusenlappar faktiskt. Men dotterns 'teatraliska' berättande spelas just upp för min inre syn.

Lite grann kan jag tycka det är bra att det finns fristäder från perfektionism och hypereffektivitet, men det är nog bra om det finns gränser. Gulle-Norge. Glad

Kan också tänka mig att Sverige och Danmark är mera lika.

Anmäl
2013-03-25 19:29 #166 av: MimLan

#163 Det går att leva hyggligt billigt i 08-land. Det finns ändå många mataffärer att plöja igenom efter extrapriser och kort datum-priser.

Där är väl frågan om du orkar knata runt hur som helst. Förvisso en hög ingångskostnad i form av energi när du väl hamnar här, men sedan finns det ju rutin även där när du har pejl på vad som är billigt var och när.

Tyvärr är det borätterna som är riktigt billiga. bor man i ytterkanterna så går det att få "billiga" borätter med låg hyra som sammantaget ger hyfsat låg bokostnad. Jag betalar sammanlagt 4k/mån för avgift+bolån, inkl. fiber och el. Rätt flaxigt. Jag vet ju att jag alltid kan ha råd med den nivån oavsett hur illa läget blir. Boförsäkringen kostar mig 115 i månaden, då exkl. borättstillägget (ingår i avgiften).

PS. Bra med xls-arket för bokföring av utgifterna! Jag har ett sådant, kört i ett gäng år nu och det är så himla trevligt att sitta och ha koll. Kvittona stuvar jag undan månadsvis i vanliga kuvert.

Anmäl
2013-03-25 19:31 #167 av: kaisakavat

Vilken dag!

Upp tidigt och iväg till Studiecentrum. Märker att jag funkar bra där. Inget stör, jag blir inte rastlös, tiden bara flyger och det går framåt. Sakta, men helt rätt för mig.

Det fins två lärare på kursen, helt fantastiskt hur bra de är, och hur de kompletterar varandra. Han som jag träffade idag för första gången, han tror jag kommer 'rädda mitt liv'. Han fattar hur jag tänker.. Svara precis på rätt sätt för min bak- och framlängestänkande hjärna. Ofta annars har jag känt att jag inte får svaret, inte helt, men av han får jag det - och lite till. Vilket får mig att komma med prilliga följdfrågor som han i sin tur besvarar.. och så vidare.

ROLIGT! Skrattar

Inga problem med resten av talen i kapitlet. Men så plötsligt tog det tvärstopp på ett tal, det sista förstås. Ni kan få hjälpa mig.

"Inför en temadag på en skola ska eleverna delas upp i grupper. Om eleverna delas upp i par, så blir det en elev över. Likadant blir det om antalet elever i gruppen är 3, 5 eller 7.

Antalet elever på skolan är mindre än 500. Vilket är antalet?"

Och glöm inte redovisa hur ni tänkt och gjort.

Tack på förhand! Cool

Anmäl
2013-03-25 20:06 #168 av: Torparmor

Jag skulle köra en enkel multiplikation. Kan inte förklara varför jag vill göra så här, men det känns naturligt att ta 7x5x3x2 för att få det gemensamma talet för alla hela grupper och sen lägga till den där stackars ensamma. Testa!

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-03-25 20:07 #169 av: Torparmor

Glömde gratta till att du både kommit igång att plugga och att din hjärna fungerar bra

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-03-25 20:17 #170 av: kaisakavat

Hej MimLan!

Ja, hushållsekonomikollen är bland det bästa jag tagit mig för på länge. Trodde inte det skulle vare sig vara eller kännas SÅ bra. Och det är ju du som har inspirerat mig till det!

Gjorde månadens sammanställning idag. Matkontot stannade på 1512 kronor, kanske för att februari är en kortare månad.

Tack för info kring kostnader för 08-livet. Bohagsförsäkringen kostar nog samma då. Och ja, man lär sig var det är smart att handla. Lär få bli en anpassnings-/lärandeperiod första tiden. Risk det tar lite tid att hämta sig efter pärsen att flytta, men syrran har aviserat att jag kan räkna med deras hjälp. Orkar jag inte åka och handla ordnar det sig ändå. Så länge man orkar ringa och be om hjälp alltså..  Glad

Sen är jag ju en såndär typ som har svårt för att be om hjälp. Det sägs man får skylla sig själv då..

Bra att du har såpass vettig bostadskostnad. En trygghet. Du brukar kalla den lya, är den mikroskåpisk som min, eller större?

*avunds* Skämtar

Anmäl
2013-03-25 21:32 #171 av: Kajak11

trevligt info om lidt Norge. Ja det verkar konstigt med skatten och konstigt åtgärder ett land som verkar effektivt inte är det. Ja sjukskrivna från arbete kan vara ansatt i långt mer ännu ett år men om dom har full lön vet jag inte. Sjuksköterskor och typ hantverkare tjänar bra har jag hört. Lönerna är högre än i Danmark och Sverige. I Danmark är det inte omöjlig att bli av medjobbet.
Intressant om 08 områden.
Om du kommer till Växjö kan vi kanske träffas. Åke dit från stugan:-) Ja var det finns viljor finns det väg. Kan man säga så.
Js inte lätt att fråga om hjälp....kännar detta.
Åh ja deklarationstidor....uh. Har inte haft tid än.

Är inte bra på matte men det verkar att vara rätt Torparmor:-)

Anmäl
2013-03-25 23:11 #172 av: kaisakavat

Torparmor - Wow, du har hjälpt mig fatta hur jag ska räkna. Först tänkte jag vaa? Men sen satte nån halvdöd hjärncell igång.. Skrattar

Men det finns ett stort krux. Du använder siffrorna rätt, men motivationen, resonemanget är fel, tyvärr..  F'låat.. Skäms

Du tänker att siffrorna motsvarar befintliga elevgruppstorlekar, men texten säger inte det. Texten säger ju snarare att de grupperna INTE finns, för det gick inte att dela så. Den överblivna 1 st elev blir ju ingen grupp. Så det är egentligen inte det du räknar ut, när du nu behagar räkna helt rätt. Glad

Var inte orolig - du är bara smartare än du själv fattar.

Siffrorna är istället s k primfaktorer. Totalantalet - vilket det är meningen att räkna ut - är ett sammansatt tal som är mindre än 500. Det vet vi från texten. Vi vet också att vi måste lägga till den där överblivna stackaren för att svaret - totalantalet elever - ska bli rätt.

Alla sammansatta tal kan brytas ner i sina primfaktorer - genom s k faktorisering - i de minsta möjliga primtal som behövs för att skapa det. Uppgiften här, är alltså, att ta reda på vilket tal som har primfaktorerna 2, 3, 5, och 7 och sen lägga till den överblivna stackaren. Det här är en sifferexcercis som rent skrivtekniskt inte går att måla hit. Men ni kanske vet vad det handlar om.

Heltalen 2, 3, 5 och 7 råkar vara primtal till ett sånt tal. Som alltså inte går att dela jämnt med någon av siffrorna förrän man lägger till 1 och som samtidigt är mindre än 500. (Lägger man till nästa primtal i ordningen - 11 så blir talet för stort, så det går inte. Och inget av talet 2, 3, 5, 7 kan tas bort - texten anger att alla har testats och det har alltid blivit 1 över.)

Och om man multiplicerar primfaktorerna 2, 3, 5 och 7 med varandra, så blir det 210. Plus 1 - den överblivna stackaren - helt rätt Torparmor! Blir 211, vilket råkar vara det tal som står i facit. Skrattar

Puss på er!

Anmäl
2013-03-26 01:00 #173 av: kaisakavat

Kära nån då, vad virrigt det blev härovan. Och i värsta fall kan jag ha skrivit fel, vet inte. För trött för att kunna bedöma det nu. Förskräckt

Började skriva om, rejält, men när jag skulle posta det hade tiden gått ut så det gick inte igenom. BUhuuu...

Hoppas hoppas ni inte har lagt ner tid på skiten.

Torparmor har hursomhelst räknat rätt. Motivationen/resonemanget kan diskuteras utifrån att det ju inte egentligen är elevgrupper man räknar med, men sifforna har hanterats rätt.

Jag hade tänkt försöka förklara, för att förstå vad man egetnligen gör när man räknar ut det, men det misslyckades jag nog rätt kapitalt med. Idiotiskt att försöka förklara nåt man är helt ny på när man är skittrött.  Skäms

Slå mig i skallen, tack!

Anmäl
2013-03-27 10:12 #174 av: kaisakavat

Ja, det blev förvirrat o fel i #174. Yrar

Jag frågade mattelärare igår, hur vi ska tänka. Det första hon sa var nej, du ska inte tänka att du räknar grupper. Sen blev även hon konfunderad - vilket ledde till att hon vände ut och in på hela talet. Kom fram till att det ju finns två rätta svar, om man bara ser det hela teoretiskt, ur faktoriseringssynpunkt. Det kan bli både 211 och 421, båda är under 500 och är delbara på rätt sätt. Talet 210 kan brytas ner i 2x3x5x7 och talet 420 kan brytas ner i 2x2x3x5x7.

Hon fastnade där. Jag anar varför 421 inte är rätt i det här fallet. I verkliga livet delar man ju inte in eleverna 2 gånger i grupper om 2. Så 'verkligheten' utesluter att siffran 2 skulle förekomma 2 gånger som primfaktor. Jag föreslog den förklaringen till läraren, men hon var inte beredd att hålla med mig på en gång.. Så hon skrev en lapp till den andra matteläraren. Han, snillet.

Vad vi har åstadkommit här i tråden, är att vi har satt mina BÅDA mattelärare i arbete. Vi är riktigt duktiga vi! Skrattar 

Klart är, att det verkligen hjälpte att ta upp talet här, i tråden. För mig. Det blir ju en riktigt genomkörare - jag kommer ju gå superstark ur primtal/delbarhetskapitlet i matten. Tack!!

Ballongtill Torparmor.

Anmäl
2013-03-27 17:19 #175 av: kaisakavat

Jag tror jag är bättre - hälsomässigt - än på många år. I alla fall på vissa sätt, t ex i huvudet.

Har nämligen fattat att det blir påsk redan innan jag sitter mitt i påsken. Hjärnan har hanterat inkommande - hört ord som palmsöndag, skärtorsdag och långfredag och gjort nåt av detta - förstått att orden har viss innebörd och konsekvenser. Den har förståt, att större events kräver vissa förberedelser. Jag kommer inte bara att teleporteras in i ett påskfirande på annan ort, med lämpligt bagage. Det krävs förberedelser, som mitt huvud har kommit på alldeles självt den här gången. 

Det är inte illa det.

Efter att länge ha varit konstant förvirrad och '20 minutes late', eller rättare '2 days, 2 weeks, 2 months... late', så känns det här lite som wow!

När huvudet inte funkar, och man ju VET att det inte funkar, så försöker man kompensera genom ständigt intellektuellt grovarbete. Man liksom scannar hela tiden, på jakt efter kopplingar man borde ha gjort automatiskt, men inte kan lita på att hjärnan längre gör. Och det är vansinnigt jobbigt. Och känslan av osäkerhet är stor - och fast man gör det blir det ändå ofta fel. Vad har jag missat idag då?? Scanning.. scanning igen..

Vet inte om det går förstå vad jag menar. Låter det knäppt? Det fungerar inte alls prickfritt nu heller, men det har börjat 'hända', ibland. Hoppingivande.. måste man väl ändå säga.

*

Onsdag idag. Torsdag imorgon.

Läkarbesök imorgon bitti. Ser inte alls emot det.

Anmäl
2013-03-27 17:28 #176 av: Kajak11

din hjärna funkar bra:-) javisst och solen är framme i Jylland de jag är på väg. Jylland i Danmark. Hoppas det går bra.hos läkaren. Trevlig påskfirande.

Anmäl
2013-03-27 19:47 #177 av: kaisakavat

Njae, alltså min hjärna funkar i b l a n d.

Alltid något.

Ha en fin påsk!!

I know Jylland. Jag har faktiskt varit i Horsens för ett antal år sen. Glad

Anmäl
2013-03-28 00:12 #178 av: Kajak11

vad trevligt. Ja jag åkte faktisk förbi Horsens med tåget.
Det är väl på Jylland dom största ytar natur finns i Danmark. Et lite land. 49 000 km2.

Anmäl
2013-03-28 07:49 #179 av: kaisakavat

Vi åkte tåg till Horsens, från Fredrikshavn. Färja mellan Göteborg och Fredrikshavn. Det var en tjänsteresa med mitt dåvarande jobb, Horsens hade blivit nån sorts Miljöstad, fått en utmärkelse - och vi var där för att kolla närmare på hur de tänkte och arbetade.

*

Ska strax iväg till doktorn. Blääää! Känner mig inte alls peppad och vet inte vad jag ska säga. Vet ingenting. Känns lite som domedagen, vilket förstås på ett sätt är en villfarelse. Och ändå inte.

Jag lär väl överleva.

Anmäl
2013-03-28 10:17 #180 av: kaisakavat

Överlevde, ialllafall den akuta fasen.

Börjar ha pejlat in min nya doktor nu. Han är både bra och inte bra. Ett drag han har, är att när han inte vet/blir osäker, så försöker han skyla över det. Och då ändrar han tonfall och kroppspråk och blir lite mer formell och 'expertig' i tonen. Hehe.. Kan inte låta bli att bli road, det är så fånigt.

Men noggrann var han, när det gällde intygsskrivandet. Och jämfört med andra läkare jag träffat, förhållandevis låg bullshitfaktor ändå. Det går att prata normalt, åtminstone stor del av tiden.

Fast visst kom det jag inte har lust att höra på. "Jag tror det kommer bli bra för dig det här".. med sjukersättning, bla bla.. Jag sa att de eventuella fördelarna med frånvaro av press från FK äts upp av oro för ekonomi. Att jag hellre väljer tätare uppföljningar med FK, än en jättesänkning av inkomsten. Men att det alternativet inte finns, alternativet är utförsäkring vilket vore ännu värre. Pest eller kolera - välj! Då sa han att det ekonomiska tar han ingen ställning till.

Haha! Nej, jag vet! 'Tillräckligt många' resonerar ju just så..

Sen blev han extremstressad, det var dags för nästa patient. Jag blev inropad 25 minuter efter den tid jag fått, inte mitt fel vi blev sena. Men efter det blev han omöjlig att prata med. Nästan snäsig, angelägen att avsluta.

Gick därifrån, kände mig tillplattad.

En helvetes dålig start på denna dag, kan bara bli bättre. Känner mig fortfarande helt tillplattad och gråtfärdig och mitt i allt saknar jag plötsligt min katt. Som varit i katthimlen i kanske fyra år nu. Varifrån kom den?

Anmäl
2013-03-28 10:29 #181 av: kaisakavat

Sådärja. Nu har jag lämnat återbud till helgaktiviteterna, vilken lättnad. Blir hemma, kommer ta det lugnt. Spara på krafterna inför sånt som komma skall som jag hellre vill. Varva ner, vara i tystnad. Men en och annan utegång.

Ska iväg och handla lite käk nu - så jag blir redo att koppla av sen. Tänker göra en mascarponerulle att mumsa på i helgen, med ingefära och granatäpple som sist - och kanske köpa en kokt påskskinka om jag hittar nån lagom liten.

Kanske en liten vinflaska - det var länge sen.

Film, fotboll, läsa och räkna lite, promenader i solen. Helgens ativiteter. Kanske man skulle fixa ett påskris med fjädrar för stämningen/våruppmanings skull? Eller ids jag? Jo, kanske.

Hoppas ni får en rolig påsk!!

Anmäl
2013-03-28 19:09 #182 av: Mozzarellan

Vilken härlig katt!! Ser så gosig ut.

Gillar din mening: varva ner o vara i tystnad. Det är skönt att bara vara utan några krav.

Mascarpone är ju mumma....har en halvliter i kylen. Tar en sked med ett- två frusna hallon ibland efter middagen såååå gott. Ska prova o vispa lite med äggula o socker till mannen så bli han glad, till mig utan socker o in en stund i frysen, kanske hallon och eller hackad 80% choklad.

Trevlig påsk själv.

Anmäl
2013-03-31 19:30 #183 av: pamina

Hej Kaisa!

Hoppas att du har en skön påskhelg. Så tråkigt att du kände dig tillplattad av läkaren - vad hopplöst det är när man känner sig illa bemött av läkare. Tänk om de förstod hur utsatt man ofta känner sig som patient. Och då är ju inte du (vad jag tror) eller jag en sådan som saknar "skinn på näsan" - tänk då på alla som i vanliga sammanhang är blyga eller har ett annat modersmål eller nåt. Det måste helt enklet vara väldigt många som känner sig rejält tillplattade av läkare ganska frekvent. Jag tror inte att läkare vet det - och inte att de vill det heller. Knepigt.

Nu är det dags för middag, jag ugnslagade lammytterfilé igår och den blev himla god, vi ska  smaska i oss resten ikväll och ett litet glas rött - synd att du inte har flyttat till Stockholm ännu, då kunde du ha kvistat över för en lite matbit!

Anmäl
2013-03-31 23:24 #184 av: Kajak11

glad påsk i fortsättningen. Allt försvann för så jag skrivar bara kort nu. Äter för mycket mat på högtiden. Surt när man jobbet så mycket för att ha vikten så bra innan....men nu blev det lammstek och choklad mousse till gäst i kväll. Mycket bra.

Anmäl
2013-04-01 12:05 #185 av: kaisakavat

Hej på er! Hoppas ni har det fiiiiint.. Cool

Slutspurt på påsken nu, även om många jag känner kommer ha fortsatt ledigt under veckan. 

Jag har verkligen använt helgen som jag tänkte. Varvat vila, tystnad, med matematik och promenader. Fotboll.. Igår kväll var det på gång en träff med mitt 'gamla' tantgäng, men jag lämnade återbud i lördags. Ett väldigt bra beslut. Peace of mind och därför möjlighet till kreativt tänkande.

* *

Sen mitt i allt vändes världen fullkomligt uppochner. Har ni märkt att jorden plötsligt började snurra åt andra hållet?? Skämtar

Fick ett jobberbjudande igår morse. Av min kompis på Hawaii.. Hon som bodde här i stan ett tag. Hon planerar att starta en skola där, bedriver redan 'home school' för ett helt gäng ungar och hon är skitduktig. Det går bra för henne.

Det hon erbjuder mig är att  tillsammans med henne hålla i ledningen och uppbyggnaden av alltihopa, men jag skulle också hålla i undervisning. Elever från 5 år och uppåt. Allt möjligt från ABC123 till vette 17 alltmöjligt vartefter de blir äldre. Lön: 50 000 USD första året när allt är under uppbyggnad. Sen en REJÄL höjning. Hon betalar för work visa, biljett, frakt av grejor jag vill ha med, och som hennes anställd skulle jag ha full medical insurence. Tydligen.

Det här låter helt utspejsat. F*n inte klokt. Jag har inga meriter alls att visa upp när det gäller undervisning. Men hon säger att jag är helt rätt för jobbet. Mitt sätt att tänka, kommunicera med ungar, mina alltmöjligtkunskaper i olika ämnen, samhällssyn, intressen, mm.. Men sen är vi också rätt bra synkade jag och hon, vi både sporrar och bromsar varandra, alltefter behov, vet vi sen innan. Och jag vet att hon är seriös, fötterna på jorden, extremnoga med pengar - och har dessuotm full koll på low carb käk. Skämtar

Det är iallafall helt utspejsat. Galet. Som om nån just gav mig en rymdraket och sa: "have fun"! Helprilligt, går inte att ta ställning till liksom. Eller?

Säg att 'rymdfärden' skulle bli av. Vilken upplevelse!! Några år på Hawaii - skulle definitivt vara intressantare än att sitta här och häcka! Och det vore en väg ut ur min ekonomiska återvändsgränd, med den lönen!! Allt är iofs mycket dyrare där, t ex skulle mina FK-pengar inte ens räcka till en bostad, men med lön är det en helt annan sak.

Men så landar man i verkligheten. "Det går inte.. För många osäkra kort.. Jag är inte frisk. Vad gör jag med FK? Inte kan jag ta ansvar för små söta pluttars utbildning, får ju inte ens ihop min egen. Och hur skulle jag känna mig, värderingsmässigt, att vara en del i ett amerikanskt skolsystem med ngt elitistiska förtecken.." Med mera.

Problemen; om:en och men:en är som vanligt lätta att se. Skulle kunna fortsätta i evighet och räkna upp. Möjligheterna: Omöjliga att bedöma. Helt crazy alltihopa, som sagt. HELT crazy.

Men om jag hoppar över den lilla detaljen om min ohälsa, glappet mellan att orka lite och vad jag skulle behöva orka.. och de små detaljerna kring jox med FK. Och detaljerna kring hur det skulle bli när jag kommer tillbaka..? Och den lilla bagatellen att packa ihop sitt liv här och dra iväg ett halvt varv runt klotet.. till en ö mitt ute i Stilla havet -  bland de knöligare ställena som finns när det gäller kommunikationer med t ex Sverige. Där jag känner två personer och ingenting vet om nånting annat. Eller tja.. Jag vet att Nordkorea hotar att bomba och att de drabbas av tsunamis stup i kvarten. Vulkaner också.. Skoj värre - hej å hå! Skrattar

Tänk att få vara med och bygga upp en skola. Jobba i team och komplettera varandra. Jag har drömt om det förut och har endel anteckningar och 'modeller' i nån gömma här nånstans. Frihet från ett antal stelnade kvävande onödiga styrningar, starta i liten skala med kvalitetmål i fokus; elevernas utveckling, träning, och trivsel. Jag har inte pedagogisk utbildning, men det behöver inte innebära total okunskap och definitivt inte oförstånd. Vetenskap om hur vi lär oss saker är ruskigt intressant.

Stackars ongar.. mouahahaha..

Nej.

Dags att ta fram Jante, fallskärm, varmvattenflaska, säkerhetsbälte, skratta bittert och sen gå och gömma sig under en grå filt. För gott. Gapskrattar

Sköt om er nu! Och glöm inte att det är viktigt att drömma.. Haha!

Anmäl
2013-04-01 13:08 #186 av: MimLan

Wow!

Wow!

Wow!

Wow!

Helskotta vilket erbjudande.

Det handlar väl mer om hur mycket tid du skulle få mellan flyttansträngningen, så att du hinner landa, och att börja jobba. Och hur mycket du skulle jobba.

Att testa läkare i jänkarland vore väl inte fel? De skulle väl drista sig till att börja utreda dig, om inte annat. Lyan du har idag hyr du ut i andra hand.

Anmäl
2013-04-01 15:00 #187 av: Kajak11

oj vilket erbjudande. Jag blir mycket glad och hoppas inte det är 1. april skämt:-) ja varför inte?????????? jag drömmar om utbildning och allt möjligt på nätterna men en ting är säkert....det är själen man ångrar det man har gjort men man ångrar det man inte fick gjort. Jag är glad för mitt ideella arbete kring utbildning i Indien. Det är inte absolut nödvändigt med lärare utbildning för att jobba med detta. Du får det till med interessa och vilja.
Ja vad finns att forlora??

Anmäl
2013-04-01 15:13 #188 av: MimLan

Argh. Hoppas verkligen inte det är aprilskämt. De är så meningslösa! Speciellt de som är i tidningarna, det blir så knepigt när de så ofta redan har problem med trovärdigheten.

Anmäl
2013-04-01 15:46 #189 av: Kajak11

nej Mimlan. Vi får hoppas att detta är verkligt. Drömmar är bra. Det görting och saker möjliga:-) Jag tror på att Kaisakavat kan få vara med i Hawaii!

Anmäl
2013-04-01 17:54 #190 av: kaisakavat

Ni är ju himla goa alltså.

Jag hoppas verkligen inte det är ett aprilskämt. Hm.. Hnde igår morse, och då var det inte 1a april. Och det var definitivt inte 1 april på Hawaii, utan kväll där, den 29e. De är ju så himla 'efter' - USA-arna.

Så jag tror vi är safe just i den delen. 

Både igår och idag har jag gått långa promenader och låtit tankarna gå. Det ÄR som en rymdisresa. Det ÄR helt galet. Men ändå..

Det är mer JAG än alternativet "sitta här och vänta på vaddå". Låter kanske fånigt, ni känner mig bara som hopplös långtidssjuksskadad. Jag har förändrats under åren, blivit försiktig - osäker inte bara när det gäller mina förmågor att arbeta/prestera. Egentligen är jag den som hittar på vägar, vägrar låta mig sättas i ett hörn, gärna gör det okonventionella. Inom rimliga gränser. Aldrig till skada.

Att 'göra ingenting' skadar mig däremot. Förtidspension är inte 'jag'. Jag har skrivit det förut, vet jag. Låter det prilligt?? Försöker bestäma mig för att låta det hända, men om och om igen poppar frågan upp - om att kanske ändå inte låta det hända. Jag är inte alls färdig med det beslutet egentligen, vet inte riktigt vad jag håller på med, men precis så brukar det vara för mig, när ett beslut egentligen inte är rätt.

Hawaii.. Vette f*n om jag kommer mig ända dit, men..

Att packa ihop bohaget när det är dags är ju inga problem. Det svåra på det personliga planet är väl att sticka ifrån sonen. Dottern kommer nog vara i LA - typ granne med Hawaii.. (not, men ändå..), men det kommer göra ont i hjärtat med sonen.

Men sen.. svårt också veta 'hur använda tiden innan?' och 'vad f**n jag ska göra med FK'. Vad är bäst - att pensioneras och vila? Att låta sig utförsäkras igen och slussas till AF för sk arbetslivsintroduktion?

Hur i hela friden vet man det??!?!!??

Min intuition säger mig att jag borde arbetsträna. Ta vara på tiden, bygga upp mig stegvis mot ett visst, inte alltför högt satt mål! Den logiska delen av hjärnan protesterar ochvill som vanligt 'veta mer'. Suck! Jäkla envisa hjärna! Jag fick lov att muta den, lovat besök på AF hos handläggare och ett telefonsamtal till FK och då sa den inte tvärt nej, utan "kanske kanske kanske"..

Om jag sätter upp ett tudelat mål för kommande året:1. Arbetsträning, gärna inom skolan/mindre skola och gärna med en dos kvalificerad skoladministration. 2. Stegvis upp till halvtid.

Utvärdering och bestlut därefter.

Tänk om jag skulle klara det..

MEEN (gastar nu min hjärna) hur funkar det 'tekniskt-ekonomiskt'? Vet att aktivitetsstödet är j*vligt lågt, lägre än min pension skulle bli. Men hur mkt lägre? Förra gången gick det käpprätt åt helvete, men då hade jag mer än dubbelt så hög hyra som nu. Och vad händer med mig om jag orkar halvtid?  Finns det jobb?

Tur jag är med i a-kassan. Inte för jag vet vad som krävs för att faktiskt få utbetalningar därifrån, apropå saker jag inte vet.

Jag borde ha kollat upp saker om arbetslivsintrot och aktivitetsstödet för länge sen, men det har inte blivit av. Kanske för att jag är rädd för svaren.. Vet inte. Allt är så otroligt invecklat med alla regler och så abstrakt när det gäller möjligheter - medan hindren är så tydliga.

Bortsett från ekonomi.. Worst case scenario: Jag orkar kanske inte. Jamen dåså - då vet vi ju det. DÅÅ får väl de j*vlarna skicka mig utför ättestupan då, den dan. Utan att jag protesterar. Kanske..

Jag vet inte. Nu måste jag nog tänka på nåt annat en stund.. Yrar

Anmäl
2013-04-01 21:46 #191 av: Kajak11

Det låter ju intressant, oavset....

Ja, det är det med dom reglar. Kolla med A- kassan hur det är. Om det hade varit i Europa eller inom Skandinavien kunne du överföra ancienniteten om du förstås melder dig ind i det nya landets A-kassa.

Så har det i alla fald varit...vet vi här i huset.

Kan sonen besöka dig??

Kan det vara så att du kanske kunde komme till Hawaii inom ett år, när du har tagit reda på det ena och annat.

vi kommer gärna på besök:-) Ja, ja skoj, men drömmar är inte dumma att ha.

Anmäl
2013-04-01 22:30 #192 av: lizzzie86

Inte för att jag vill jämföra drömmar och planer men jag bröt upp och flyttade från Sverige till Irland.Inom EU föralldel men ändå en stor grej.Jag var 52 år då, fick jobb efter ett halvår och jobbade i 13 år, nu är jag pensionerad.

Att du hyr ut huset, ta flyget, jobba med ett roligt jobb är ju inte svårt.Jag förstår grejen med att komma tillbaka till nåt som du inte vet.Å andra sidan kanske du träffar nån urtrevlig person där som du vill leva medKär.

PS finns ju skype så du kan se och prata med sonen varje dag om du vill DS


 

Anmäl
2013-04-01 22:37 #193 av: lizzzie86

Inte för att jag vill jämföra drömmar och planer men jag bröt upp och flyttade från Sverige till Irland.Inom EU föralldel men ändå en stor grej.Jag var 52 år då, fick jobb efter ett halvår och jobbade i 13 år, nu är jag pensionerad.

Att du hyr ut huset, ta flyget, jobba med ett roligt jobb är ju inte svårt.Jag förstår grejen med att komma tillbaka till nåt som du inte vet.Å andra sidan kanske du träffar nån urtrevlig person där som du vill leva medKär.

PS finns ju skype så du kan se och prata med sonen varje dag om du vill DS


 

Anmäl
2013-04-01 23:38 #194 av: kaisakavat

Ja, visst kan sonen besöka mig och jag kan åka hem och hälsa på. Skype vet jag inte om han är så intresserad av. Men vi är långt ifrån såna att vi snackar varje dag. Mer en stund varannan vecka eller så.

Det är ju mer det där att 'veta', känna i själen att de är långt borta.. Ovant med sonen just. Dottern har ju sett till att vänja mig sen ett antal år - hon drog till Norge direkt efter gymnasiet. Är man på olika håll så behövs 'reserver' så man kan nå varandra snabbt ifall det skulle behövas. Men det handlar ju om pengar, så det löser sig.

Jag är nojjig.. pendlar mellan olika anledningar till att säga nej.. Men har också börjat tänka i nya banor. Att försöka se mig själv där, måla upp en 'verklighet'.

Det går bättre och  bättre..

Om det blir av, så kommer det bli en rejäl chansning. Det går inte att veta i förväg hur det ska bli. Men sannolikheten att jag skulle få ångra mig helt och hållet är väl rätt liten.. egentligen.

Men än återstår massor att ta reda på innan eventuella beslut är aktuella att ta.

De praktiska sakerna är inte svåra att lösa. Min bostad är en hyreslägenhet, uppsägningstid 3 månader. Och det är fråga om 'ruckel' - närsomhelst kan värden få för sig att riva alltihopet och bygga nåt annat. Mina saker får jag magasinera i pappas hemgård, gratis. Om den möjligheten skulle försvinna så kan annan magasinering fixas. Det som måste vara kvar här i Sverige, är en postadress typ c/o hos förslagsvis syrran. Jag står i bostadskö i tre svenska kommuner och det fortgår ju så länge jag vill. Samlar poäng. När jag börjar känna det är dags att komma 'hem' - så är det ju bara att välja och vraka..  Cool

Blir nog Stockholm då. Troligen. Oahu-Piteå känns.. njae..

Oahu finns en ruskig massa amerikanska marinsoldater. Vet inte om de är min typ.. Skämtar..och de flesta är kanske nog så unga. Visserligen är de ofta giftaslystna, för de vill kunna flytta ut ur militärbasen och bo som normalt folk. Och är det arrangerade äktenskap så betalar de bra.

Men njae.. Får väl hålla utkik efter andra sorter.. men vette tysan om jag ids förresten. Det blir bara för varmt ändå.. Cool

Btw - på Oahu lär det vara lätt att undvika d-vitaminbrist. Och en sak till.. Jag tror aldrig jag har skrattat så mycket i hela mitt liv, som när denna kompis och jag drack oss hyfsat onyktra på vodkadrinkar och redde ut det där med 'livets mening'.. Mänskan har bilder på mig från det tilfället - om inte annat är det läge att åka till Hawaii och konfiskera dem. 

Nu äre godnatt. Imorgon matematik. Tjoff.

Anmäl
2013-04-01 23:49 #195 av: kaisakavat

lizzie - Det är förstås inspirerande att läsa om andra som vågar. Skönt.. kanske är det inte så utflippat som jag tror. Tack! Glad

kajak - Vi får väl se - kanske kvistar du över till Hawaii du åxå. Packning förslagsvis: Pass, visum.. biljett, reskassa i någon form, tandborste samt solglasögon. Skämtar


Anmäl
2013-04-02 09:12 #196 av: Effie

Wow. Låter ju precis som något för dig (förstår inte varifrån du fått det att vi ser dig som enbart en "långtidssjukskadad"). Och vad är det värsta som kan hända (bortsett från Nordkorea och tsunamis, men sådant kan man inte planera sitt liv efter)? Fast det är ju inte något beslut man fattar direkt, det måste nog mogna fram. Jag håller på dig. 

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2013-04-02 09:49 #197 av: glitterfisk

Härligt! Låter som att du har lite ny kraft och lust.

Och du vet att jag tycker att du är en fenomenal människa!

Fundera du!

Anmäl
2013-04-02 16:17 #198 av: Kajak11

fenomenal duktig är du:-)

Anmäl
2013-04-02 18:22 #199 av: Mozzarellan

Vilken grej...

Once in a lifetime!!

Med bakgrundsmusik: I believe I can fly...
------------------------------------------------

Undrade just om det var ett aprilskämt.

Fantastiskt erbjudande och bara du kan bestämma hur du ska göra.

Lycka till!

Anmäl
2013-04-02 18:47 #200 av: lizzzie86

Det vore mig fjärran att pinka på din parad men jag pratade med en kompis som skulle till Boston, om man är äldre*sorry*alltså inte typ 25 så måste man visa massor med papper på sin utbildning även om man blivit erbjuden ett jobb för att få workvisa.

Anmäl
2013-04-02 23:55 #201 av: kaisakavat

Tack snälla ni för era fina peppningskommentarer!!

Effie - Skönt att du håller på mig. Stöttande. 

Det där med långtidssjukskadad - jag k ä n n e r mig sån då och då. Har lätt för att se svårigheterna. Svårare att se möjligheterna. I värsta fall en som hela tiden bara målar f*n på väggen och är neg.. Fegis.

Det är VÄLDIGT fint, om du inte ser mig sån, eller om jag iallfall bara är delvis sån.. Då finns det ju hopp. För jag vill verkligen inte fastna i det. Vara en som identifierar sig i första hand som 'den sjuka', istället för som den person man är. För vad sänder man då ut för signaler..?

Kanske går det ana vad jag menar.. Och tack!

glitterfisk - Tycker du jag är en fenomenal människa!? Det är ju inte klokt - hur ska jag kunna leva upp till det? Haha.. Du är så go!

Jag har verkligen lust. Och lite ny kraft tycks jag ju ha sen en tid. Hittills har inte heller rymdturserbjudandet och tankarna omkring det blivit 'för mycket', som det mesta gjorde för inte alls så länge sen. Jag mår bättre sen en tid och det håller i sig. Och det trots att jag är mycket mer aktiv över lag.

Lite försiktig får jag vara förstås, se till att ge mig själv luft och pauser och frid även fortsatt, så kanske jag håller..

Stor kram till dig!

kajak - Fenomenalt duktig, är du också! Tack snälla.

Mozzarellan - Yepp.. I belive I can fly.. 

Det är häftigt. Saker får rulla på och sätts skolprojektet i sjön på allvar, då är jag mycket intresserad. Ska bara lista ut hur jag ska använda tiden innan på bästa sätt. Har några idéer.. så jag är REDO den dagen.

lizzzie - Det gör inget om du pinkar lite.. jag fattar att du vill väl. 

Jag har redan tänkt på att låta översätta mina betyg och examenspapper till engelska efter konstens alla regler. Viss erfarenhet av USA sen tidigare.. Iofs inte det gäller work visa, men annat. Dels har ju dottern varit där ett par vändor och så var jag där själv för ett antal år sen. I Miami. De HAR dille på papper och ifrågasättanden. Och är notoriskt överkänsliga när det gäller 'immigration'. Men ok, man får väl ha viss förståelse för att de iaf försöker..

Man måste stålsätta sig och vara beredd på typ nästan allt.

När man ska till Hawaii gäller ju mellanlandning nånstans. Vanlig flygrutt är via Chicaco. Får man problem så är det ju vid första landstötningen. När jag väl är på Hawaii har de nog OK-stämplat mig i ändan.. så att säga.  Inte kul sitta på en jätteflygplats i främmande land och inte veta om/när man får resa vidare.

Men den dagen den sorgen. Och det kan förstås gå bara bra. 

Jag känner på mig att det kommer gå bara bra.. Cool

* *
I afton extra överlycklig. Kollat fotboll - Champions League, där Zlatan-laget PSG mötte Barcelona. Fantastiskt bra fotboll - visad på storbildskärm typ 3 x 4 meter. Matchreslutat 2-2. Kunde inte vara mer spännande inför returmötet om några veckor på Camp Nou!

* *

Imorgon blire mattelektioner - som jag börjat betrakta som första steget i en arbetsträning.

Hoppas ni sover sött!

Anmäl
2013-04-03 06:39 #202 av: Kajak11

härlig optimism. Jag ser dig inte som sjuk och din mycket bra begåvning och inställning ger dig mycket. You are made för this:-) alltså undervisning och så vidare. Ja hoppas du får bra dag med matten.
Det finns bra i livet också när vikten krånglar efter påsk:-)

Anmäl
2013-04-04 13:54 #203 av: kaisakavat

Tack. Matten gick fint. Procenträkning nu, går lätt och i en jäddra fart.

Märker att jag har höga krav på mig själv.. dels är det ju roligt att förstå och göra framsteg, men jag har också en nyfikenhet som gör att det är svårt att lämna saker outredda.

Fastnade tidigare på hur man räknar "talsystem med olika baser". Ujuj! Snacka om utmaning för min ovana hjärna.. Tänkte lämna det, men det gnagde i bakhuvudet. Så jag bad läraren om en genomgång. Kul! Men svårt..

Ska inte gå in mer på det.. tjoflöjt. Men är ni intresserade så kan jag ta bilder ur boken, hehe.. 

*

Vikt som krånglar efter påsk.. O-kul.

Min vikt krånglade före påsk också. Jobbigt när man inte vet vad 17 man ska göra åt saken.. Ledsen

Tur det finns annat att fundera över, sånt som är kul då. Glad

*

Idag har jag 'tagit ledigt'.. d v s jag gör saker, men bara för att jag vill, i den ordning och det tempo som faller sig.. Avslappnat och mysigt.

Igår var jag förunderligt pigg. Otrött. Fungerande. Det är så ovant så jag börjar scanna efter vad jag kan ha missat. 'Inte kan jag väl må såhär pass bra? - Nåt är skumt..'

Men näe, jag mådde bra.

Mår inte helt bra idag då. Kanske ett tecken.. Tisdag och Onsdag var kanske väl intensiva. Tisdag kväll drack jag ett glas vin och igår blev det lite fler kh igen, lite fruktsallan o choklad på födelsedagskalas hos kompis. Drömde lite utspejsat nu på morgonkvisten och vaknade med lite huvudvärk.. 

Det blir säkert bättre igen imorgon, efter dagens vila.

Anmäl
2013-04-05 13:00 #204 av: Efva

Oj oj oj! Har inte läst på ett tag, men här händer det grejer! Vilken chans du får! Hawaii och jobb! Tycker i all välmening att du ska försöka få till nån typ av arbetsträning på hemmaplan först bara, innan du sticker iväg på andra sidan jordklotet. Det är klart att det känns lättare att göra nåt som är otroligt kul, men ibland vill hjärnan mer än kroppen orkar, så var rädd om dig!!! Men vilken grej det skulle vara! Och skulle ni behöva en ekonom så har jag ju en himla erfarenhet inom skolområdet... Vinkar

Jag har äntligen hittat en läkare nu som satte fart med provtagningar här på hemmaplan. Det första labbsvaret kom igår: Mycoplasma pneumonie. Har alltså gått med en lunginflammation i ett års tid. Inte undra på att hjärtat/kroppen har protesterat varenda dag och att ena sidan av lungorna är inflammerad. Nu blir det långtidsbehandling med antibiotika och så inväntar vi resterande provsvar + besök hos hjärtläkare. Det känns så otroligt skönt att ha svart på vitt att det faktiskt är nåt bakteriellt som har gjort att jag mått så dåligt, och inte bara inbillning... Som ett litet bi-fynd så har man hittat en cysta på sköldkörteln också, och det känns inte lika kul. Nya prover om ett par veckor. Så nu är det bara att hålla tummarna att jag blir pigg tills golfen drar igång om några veckor. Cool

Anmäl
2013-04-05 14:41 #205 av: kaisakavat

Men kära söta du!! Hur i hela friden kommer det sig att de inte upptäckt lunginflammationen förut?? Förskräckt 

Jag förstår gott att du är lättad, det gör gott att få svar. Och gott med en vettigare doktor.

Cystan på skk - ja.. kan nog kännas lite scary. Men bara bara bra att det har upptäckts, så det kan behandlas. Det där kan ju rent hypotetiskt bidra till din trötthet mm, ovanpå lungbacillusk-eländet.

Håller tummarna för dig och din hälsa. Både inför golfsäsongen och hela alltihopa. Glad

Om Hawaii.. CoolSolVåg

En ekonom, haha. Ja, vi får väl se när vi expanderar. Hon har ju såna planer, polarn min. Börja smått med en mindre grupp ongar, sen bygga ut för varje läsår..

Jag går omkring och känner det som den mest självklara självklarheten, att jag ska iväg. Det är förstås en sorts 'bubbla'.. Än så länge vet jag för lite om min arbetsförmåga - och vi ju inte ens om hon får klartecken att starta. De har endel kriterier inom systemet som måste uppfyllas - och som hon jobbar på att uppfylla. 

Men jag betraktar det som en av några möjliga vägar jag/mitt liv kan ta - och vissa förberedelser kan ju göras. Sen får vi se.

Anmäl
2013-04-05 21:19 #206 av: kaisakavat

Fredagskvällsnöje..

Idag var jag på AF. Ligger i samma hur som Studiecentrum, klockan var ca 15 när jag gick förbi porten, stannade, drog ett djupt andetag och gick in. Fick faktiskt - på stubben - prata med en handläggare som jobbar med 'oss skröpplingar'.

Bra gjort av mig, att ta steget. Hon informerade bra  åxå - och lugnade mig i viss mån. Dock kändes det scary fortfarande , t ex gällande pengar.. Så när jag kom hem dök jag i mina gamla papper, från förra utförsäkringen.  För att kunna jämföra underlaget för beräkningen då, med det nya som gäller nu.

Ok, lite hintar däri, kring hur det beräknas. Men tolkar jag rätt? Ringde FK:s kundtjänst och får tag på en SUVERÄN informatör. Hon förklarade en hel massa för mig, mer än det jag frågade om. Hon började såhär: "Det är 3 kockar i den här soppan, men huvudansvarig är AF." Och så vidare - och ingen belastning alls på min bullshit-detektor. Glad  

Det hela kokar ner till att en eventuell utförsäkring och aktivitetsstöd landar på ungefär samma pengar som pension+bostadstillägg. Tom lite bättre till att börja med, men sänks sen.. troligen efter drygt 3 månader i mitt fall, då jag varit utförsäkrad förut och förbrukat 'dagar'.

Slutsats: Verkar inte finnas något avgörande ekonomiskt skäl att avstå utförsäkringen. Om det är sant, så kan jag lägga den sk*ten åt sidan och helt sonika ta itu med det som BORDE vara i fokus. Hur går jag framåt på bästa sätt?

Siffrorna är preliminära. Måste ringa A-kassan - det är deras reglemente som gäller och de vet vad som gäller för just mig.

Än återstår en hel del att ta reda på. Men så långt, so good. Ett litet steg i taget och ibland två.

Tjoff!

Helg nu. Har inte min hjärna fattat. Men dags att inta fåtölj och låta beslutsunderlagen inför livsavgörande beslut vila till sig bland de små grå cellerna däruppe, tills det är dags för nästa kontakt.

Hoppas ni har det fint. 

Anmäl
2013-04-05 21:30 #207 av: Kajak11

Det verkar går bra allt i hop. Nu har jag ochså haft jobbig vecka men är trött och har mote hela lördagen I Köpenham.....ville nu gerna ha ledigt:-)

Påsk och sommartid ingen bra kombo för arbetshjärnan:-)

Det är så manga kassar Kaisakavat! A-kassa...hoppas det går bra.

"Var det finns viljo finns det väg"

Trevlig kväll.

Anmäl
2013-04-05 21:31 #208 av: kaisakavat

Trevlig kväll till dig!

Anmäl
2013-04-05 21:36 #209 av: Kajak11

Oj. Det var snabbt svar:-) Vi skulle ha suttit och pratat utlandsk arbeta I soffan I stället:-) Det är I alla fald mycket intressant och din vännina verkar ha rätt inställning.

Stigar på tåget kl. 8.41 I morgon I Malmö (huha) och är nog först hemma kl. 19 på kvällen....

trevlig fåtöljkväll igen:-)

 

Anmäl
2013-04-05 21:54 #210 av: Aniara4

Hej i tråden! Jag ligger lite efter, men jag tänkte bara kommentera det där med Hawaii... Den viktigaste frågan är väl hur mycket tid och kraft du förväntas kunna lägga på arbetet, och vad som händer om du märker att du inte orkar. Jag vill inte regna på din parad, men sätt nu inte igång och överskatta din förmåga (fysiska) igen! Inte för att du inte är skitsmart och välutbildad och klok och säkert en förträfflig person för jobbet i dig själv, men för att din sjukdom sätter käppar i hjulet och förhindrar dig från att vara dig själv. Tänk igenom REALISTISKT hur många timmar per vecka du kommer att kunna göra något som är det minsta mentalt krävande, och jämför det med förväntningarna.

Får du ihop det, så go for it!

Sen tänkte jag, väldigt senkommet, berätta att jag har åkt Jylland runt i husvagn när jag var i 10-årsåldern. Vi åkte inte ända upp till Skagen, men jag minns att vi åkte ner längs västkusten och campade vid väldigt fina stränder. Sen åkte vi över Legoland, till bekanta i Ebeltoft, och hem. Det var fint!

Anmäl
2013-04-05 23:35 #211 av: kaisakavat

Jo, jag vet det där.. och tar det på allvar. Tänker på det hela tiden, parallellt med det andra. Jag har ju lätt för att dra iväg och tro jag är 'frisk' - tjohej.

Jag tror inte jag är frisk. Jag är bättre på ett nytt sätt.. jmf med mina tidigare bättre perioder, en ny situation, men definitivt inte frisk. Det är helt avgörande att jag tar riktigt seriösa långa tysta vilodagar mellan varven, mm.

Hawaii är 'ett rosa fluff'. Blir det, så blir det. Men det bekymrar mig inte - alls - om det inte skulle bli. Det är förstås roligt med fluff i livet, men samtidigt är jag inte den som går med huvet bland molnen särskilt många minuter per år. Och jag är van att landa, de gånger jag 'flygit iväg' för en stund.

Det som gäller är livet här och nu. Pension känns fel och arbetslivsintroduktion känns något närmare - och mer relevant - nu jmf det gjorde för 2,5 år sen. Det som gjort att jag stoppat huvudet i sanden tills nu är - som vanligt - den nakna skräcken för att inte kunna försörja mig. Den paralyserar mig, gör mig till ett fegt kryp som inte är jag. Om Hawaii.. var 'flirten' som väckte mig, fick mig att dra upp huvudet ur sanden - då tackar jag Hawaii för det. Innerligt. Behöver inte betyda att vi är ämnade för varandra. Skrattar

Efter att ha kollat saker.. så verkar den risk jag tar handla om att det blir jobbigt och jag får avbryta. Och bli återförsäkrad på sjukpenning efter tre månader. Som förra gången. Enligt damen på AF som jag snackade med idag, så kommer jag få styra själv, omfattning och upplägg. Hon upprepade detta flera gånger. Jag kan tom få starta det hela med matten på Komvux, som jag redan gör..

Och FK verkar föredra att jag går till AF, även om jag kommer tillbaka sen. Dock är detta inte riktigt färdigkollat än..

Men nu när jag vet mer.. så börjar argumenten för pensionering tryta.

Så.. tja. Gissar att 'fortsättning följer'.  Funderar

Anmäl
2013-04-06 09:20 #212 av: kaisakavat

Lite läskigt sent igår kväll.. Det stod en bil på tomgång några meter från min port.. Tänkte inte så mkt på det, utan släckte och gick och lade mig.

Efter en stund var ngn definitivt på min bro och tog i dörren. Och trampade runt några sekunder. Jag tror inte handtaget trycktes ner.. det låter på ett visst sätt, så det borde jag ha hört isåfall. Men..

Det troliga är nog att det var nån överförfriskad som gick till fel dörr - det är inte helt lätt att hitta rätt här, med identiska små hus i rader och jag har inte nån namnskylt på dörren, bara adresskylt på knuten invid bron.

Man hinner tänka lite.. håller andan och jag tror mina öron växte en meter vardera.. Tänk om de känt på dörren och jag hade råkat glömma låsa.. Förskräckt

Vederbörande drog iväg iallafall. Puh!

Sen somnade jag och har sovit gott. Vaknat pigg och mår rätt bra. Glad

Anmäl
2013-04-06 09:41 #213 av: Kajak11

oj vad det låter:-)
bra att du kunde sova. Jag vaknade många gångar. Stressigt i veckan men nu möte. Trevlig lördag:-)

Anmäl
2013-04-06 09:43 #214 av: kaisakavat

Ja, tack! En fin lördag till dig också. Och lycka till med mötet. :)

Anmäl
2013-04-08 10:32 #215 av: Efva

God förmiddag! Va bra att du verkar ha fått redig hjälp från myndigheterna. Det är ju alltid bra att få krångligheter utredda, och framför allt när det gäller ekonomin. Och hur det än blir för dig med Hawaii, så är det ju aldrig fel att ha ett "rosa fluff" att förgylla tillvaron med. Man blir ju faktiskt piggare om man har nåt kul att drömma om! Glad 

 Va otäckt med ditt besök utanför dörren. Huvva... Men förhoppningsvis var det bara nån som gått fel. Se till att låsa om dig!!! Jag har alltid min ytterdörr låst, mycket för att jag spenderar mest tid i de rum som ligger längst från dörren - så jag skulle inte höra om nån bara travade in.

 

Min lunginflammation upptäcktes nog redan i september, då jag fick remiss till lungmottagningen. Och man såg den i december då jag gjorde bronkoskopi. Men - lungmottagningen tar bara allmän odling + svamp. Inte TWAR och mycoplasma. Man kan ju undra varför dom inte kunde ta dom proverna, när dom ändå var nere och rotade i mina lungor. Men - icke. Det är utanför deras område, fick jag till svar när jag frågade. Min journal säger "orsak oklar" till min inflammerade lunga. Tyvärr är det här ju ingen "vanlig" lunginflammation som syns på sänka, så det var väl lite krångligare. Well well, jag bidar min tid.... Och tusen tack för tumhållningarna! Tummen upp

Anmäl
2013-04-08 19:49 #216 av: glitterfisk

Det fenomenala med dig är ditt sätt att tänka och reflektera. Både när det gäller dig själv och de utmaningar du möter samt när du så klokt tänker kring större samhällsfrågor. Riktigt kloka och friska resonemang!

Kram!

Anmäl
2013-04-08 21:05 #217 av: kaisakavat

Efva - Inte vet jag.. kanske är jag trög. Men jag undrar ändå, utifall man upptäcker en inflammerad lunga.. varför man inte GÖR nåt, ÄVEN om man råkar vara 'fel instans' eller nåt annat fånigt. En inflammerad lunga.. 

glitterfisk - Tack för det. Jag känner mig inte fenomenal. Tror vi är många som har såna tankar.. inte alla plågar sina polare med dem dock. Gapskrattar

* *

Ämnet läkare.. 

Jag har inte lyckats skaka av mig den dubbla - alltså delvis obehagliga - känslan efter mitt senaste läkarbesökt. Han min nya är bättre än min förra, men fy attan..

Bland annat påstod han riktigt stensäkert övertygande auktoritärt (trodde han) att det trots min symtombild -

(kvarvarande oförminskade problem med känselbortfall och känselförvrängning, nästan helt tiden obefintligt luktsinne med åtminstone sekundär påverkan på smaksinnet, störningar i synförmåga t ex riktigt märkligt konstig mörkersyn som myrornas krig, fast i lite större fyrkanter/nätmönster, periodvis mer och mindre nedsatt motorisk funktion, med mera, som alltihopa är klassiska symtom på MS eller i alla fall på neurologisk dysfunktion a la seriöst i någon form)

- inte någonsin mer kommer behövas en ny röntgen av min skalle. Nope, nej, finns ingen anledning, nånsin!

Hur kan han säga det?

Han bagatelliserar alla de där symtomen, som mina tidigare läkare. Finns inte på kartan att remittera mig till en neurolog. Bland annat försökte jag förklara min känselstörning mer ingående. Jag har beskrivit förut för honom, även skriftligt, men förklarade nu närmare ett par av dem - bl a sexuell känsel, som är ALLVARLIGT förvrängd och inget litet problem för mig precis.

F*nskapets enda fråga på det: "Men har du någon partner då?"

Behöver jag utveckla mina tankar kring det 'eminenta lilla bidraget' från hand sida?

När jag skriver om det här mår jag rätt pyton. Och vet inte vad jag ska göra med det hela? Hur skulle ni se på saken, om det var ni? Är dylika neurosymtom helt oväsentliga..?

Anmäl
2013-04-08 21:40 #218 av: kaisakavat

Jag har kört registrering av käk ett par dagar. För att kolla, för jag känt mig osäker på hur mkt/lite jag egentligen äter.

Det landar - idag - på ca:

1600 kcal, 82 g protein, 130 g fett, 10 g kh

Varför går jag upp i vikt? Trots flera längre promenader per vecka också, drygt 80 kg nu.. BLÄ!!

* *
Och mitt i all eländesrapportering, så har jag lyckats med nåt konkret bra:

Bokat flyg t o r Stockholm sista veckan i april. Tjolahopp!!

Anmäl
2013-04-08 22:01 #219 av: Kajak11

Hej Kaisakavat

Ursäkta att jag blir så spontan/direkt, men din läkare får mig att tänka på den obehagliga scenen I "Män som hater kvinnor" där godmannen säger till Lisbeth: "har du en käreste"? Ja, du kännar nog filmen...

Ufs.....det kan man väl inte fråga en klient (patient) om??

Jag förstår att du är skakat..och ochså I sammenhäng hans reaktion/svar.

Neurologiske frågan skall en läkare ta seriöst.

Jag har inte erfarenhet i den fråga med min läkare, men om man sägar att man har känselstörningar tyckar jag inte att en läkare kan se bort ifrån detta.

Käk: Får du för mycket protein? Typ 1 gr. protein pr. önskat kilo vikt man har som mål, har jag för mig - det skrivar flera. Om man träner mycket kan man gå upp på 1,5 gr. pr. kilos önskat vikt. Alltså om man vikttränar mycket kanske lite mer.

Kanske har du i tilläg vätskebildning i denna tid/period? Det kan vara olikt, om man plötslig börjar promenerer mycket mera än vanligt kan det vara lite omställning och kan ge vätskeopphobning. Sedan är det detta med saltet i maten. Kcal. verkar vara bra. Kanske du skall variera lite så du har olikt kalorier var dag? Få sultkänslan i gang? Jag försökar mig med 1 ägg til frukost och kaffe med ett skvätt kokosfett/smör. Och sedan lite lunch och mer till kväll. Men det är bara en test här. Det verkar inte vara så bra med för mycket fett för mig nu, och jag har slutet med yoghurt i vardagen och på helgen, men har lite ost i maten. Smör/kokosfett verkar går okej.

 

Anmäl
2013-04-09 00:40 #220 av: kaisakavat


Anmäl
2013-04-09 08:12 #221 av: Effie

Vilken fråga!!!! (och nej, man FÅR inte ta något hårt och tungt och slå i skallen på honom). På vad sätt hade den relevans? Bara kvinnor med partner får lov att må bra? Kvinnor utan partner inbillar sig en massa symptom? Det är bara ihop med en partner som man har glädje av att ha känsel? (och syn och smak och lukt...). Min fantasi klarar inte att spåna fram fler möjliga grunder till frågan (förutom möjligen att han är korkad, men det känns för enkelt Glad)

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2013-04-09 08:14 #222 av: Aniara4

Tja, den allmänna livssituationen kan vara en relevant del i anamnesupptagningen, så nog kan man fråga, men i sammanhanget var det ju synnerligen irrelevant. Som om kvinnors sexualitet bara finns till för en eventuell partner. Rent bortsett från att det ju är ytterligare ett symtom att ta på allvar!

Anmäl
2013-04-09 10:58 #223 av: kaisakavat

Det är skönt med era kommentarer - ibland känns det som om jag ska drunkna i konstigheter.. och jag börjar undra ifall det är jag som är konstig..

Vi pratar om en läkare som är max 45 år gammal. Det rör sig alltså inte om en dinosaurie, som möjligen kunde ha levt kvar i nåt 'dinosauriegammalt'..

Den allmänna livssituationen har vi pratat om förut, jag och doktorn. Att jag lever själv, mm. Och då är det relevant, hurdant mitt liv är. Det var INTE relevant i det sammanhang som nu var uppe. Och när han sen inte hade nåt mer att säga, så blev det ju ännu mera riktigt konstigt..

Han är lite av en sprätt. Vill gärna låta som om han minsann har full koll och är in charge. Små utläggningar som syftar till att visa detta. Han hade ju just slagit fast - med bestämdhet - att det inte finns nån anledning att nånsin mer undersöka mig i huvet, eller att tro jag skulle ha en neurologisk sjukdom, och han blev nog lite tagen på sängen när jag framhöll problemen med känselstörningar och sinnesdysfunktion ännu mer i detalj. Överrumplad.

Lite så såg han ut.

Men det tar inte bort faktum, att han faktiskt sa så.. eller att han inte frågade eller sa nåt annat. T ex att det där måste vi ta tag i under en ny bokad tid. Och ja, det säger hur han tänker - egentligen - om sexualitet.. När man skalar bort det tillrättalagda. Och det känns som om man borde kunna förvänta sig betydligt mer av en läkare.

Han tar ofta fram symtomlistan jag lämnat till honom och framhåller hur VÄLDIGT BRA det är att han fått den, för den säger ju så mkt. Bla bla bla.. Men har han reflekterat ens en sekund över vad som faktiskt STÅR DÄR?? Det är som om det finns ett pedagogiskt problem i att jag har många symtom. Varje symtom försvinner i mängden.

Han har också upprepat en annan fråga några gånger. Ungefär såhär:

"Hur tänker du nudå? Har du börjat acceptera att du inte kommer bli frisk?"

Jag tycker det är märkligt alltihopa. Men riktigt märkligt är det, att läkarna inte har den blekaste aning om vad mina symtom kommer av, men de är helt säkra på att jag inte kommer bli frisk..

Anmäl
2013-04-09 11:26 #224 av: kaisakavat

Som jag var inne på ovan, att tänka på de här sakerna får mig att må skit. Och jag har annat att göra, koncentrera mig på - betydligt roligare saker. Ändå poppar det här upp då och då.. och hur kommer det av att jag i söndags kände av en massa konstigheter igen. Rädd att halka ner i en ny svacka.. och så vidare.. Tankar på att leva instängd - en än så länge frisk själ med all möjlig livslust inuti en kropp som inte kan förnimma positiva saker. Istället mest frustration, obehag.. Det är scary.

Men det behöver inte vara en generell svacka på g. Kan också bero på att jag satt in magnesiumtillskott. Känner mig väldigt stum i benen, tendens till kramper när jag sträcker ut ben och fötter+tår. Och numera finns inte rent dolomitpulver att köpa, som jag kunde ta förut, utan bara tabletter. Och i tabletter är det alltid en massa sk*t - tillsatser. Kan tänkas jag reagerar på dem, trots att jag tar bara en halv.

Återstår att se.

..

Ringa jobbiga telefonsamtal. Tar nog bara nåt enstaka idag, trots att jag lovat mig själv att göra rycket med stort R.

Men sen iväg till matten. Blir bra med lite annan sorts hjärnaktivitet. Matematik är förtjusande 'rent' från tjafs. Dessutom bra stämning där. Brukar vara med på en lektion per vecka i studieteknik - det är intressant för vi pratar om allt möjligt relaterat. Idag blir det 'minnesträning'.. och tekniker för att läsa snabbt. Sånt har jag riktigt svårt för. Får se hur det går..

Den läraren är inte så dum förresten.. *harkling* Kär Man får titta, visst får man!? Hela mannen attraherar - hans person, tänket, humorn. Levande, nyfiken, vaken.. och vettig, snäll. Dock upptagen. Som det brukas. Men det är ändå roligt att se att 'de finns', grattis till den samboj*veln!! Skämtar

Tjing på er!

Måste se över min vårgarderob inför Stockholm. Eller rättare sagt: Måste se över huruvida jag ryms i min vårgarderob.

Och imorgon är det returmöte i Champions League.

Fullt upp.. Lipar

Anmäl
2013-04-09 13:13 #225 av: kaisakavat

Åker berg- och dalbana.. Blir inte av med min bilplats även om jag säljer bilen. Kontraktet gäller årsvis och därmed t o m oktober.

Sen ringde jag a-kassan om aktivitetsstödet. Det jag skulle få under utförsäkring och arbetslivsintro på AF. Det visar sig att det finns en ny regel.. Infon jag fick förut gäller visserligen, men nej, den gäller ändå inte i praktiken. Har vi hört den förut??

"En ny regel.." Dessa Jävla Ord! Gissa åt vilket hål denna eminenta nya regel påverkar ersättningen??

Den nya regeln innebär att en långtidssjuk helt enkelt aldrig har rätt till mer än garantinivå, dvs 228 kronor per arbetsdag före skatt, vilket alltså blir max 5000 kr före skatt, många månader mindre beroende på antal officiella arbetsdagar. Förut, vid min förra utförsäkring, då räknades fortfarande mitt tidigare arbete, även om det var länge sen. A-kassan hade legat vilande med uppfyllt arbetsvillkor och jag fick då 65 % av min Antagandeinkomst (jag fick inte 80% eftersom en del av mina stämpeldagar tydligen hade tagits ut, då på stenåldern medan jag ännu inte ens börjat plugga, d v s före sommaren 1997, medan jag fortfarande jobbade men ibland inte riktigt hade heltid).

Nu spelar det ingen roll längre. Inga gamla arbetsvillkor gäller för en sjuk. Punkt. Garantinivå. Informatören på a-kassan lät som en robot.

Det här betyder, att ifall jag utförsäkras och påbörjar arbetslivsintro på AF, så MÅSTE jag söka försörjningsstöd på soc och skulle då max ha ca 6800 kr per månad, inklusive för hyran. Och tvingas låta CSN m fl jag inte kan betala, gå till Kronofogden. Men i praktiken kommer jag få ingenting alls på flera månader, för jag äger ju ännu bilen och har några tusen på banken - min buffert som jag lyckats spara ihop och varit så glad över då den gett en liten trygghet. Men de kollar tre månader retroaktivt och då får jag först förbruka dessa resurser innan jag kan få hjälp.

Jag vill inte. Jag vägrar hamna hos Kronofogden - oavsett hur bagatellartat andra må tycka det är. Och jag vill faktiskt inte behöva ha med ännu fler instanser att göra, inte heller soc!! Jag VILL INTE!

Det känns som om jag rasar. Jag och alla mina optimistiska funderingar kring en möjlig väg framåt. Vet inte hur det kommer gå att smälta det här, var jag kommer landa.

Vackra tisdag.

Anmäl
2013-04-09 17:43 #226 av: Aniara4

CSN hamnar inte hos fogden, har man försörjningsstöd ansöker man om nedsättning av synnerliga skäl, man kan rentav få lånet avskrivet. (Att det höll på att gå åt h-e för mig berodde på att jag inte hade försörjningsstöd.) Gäller även när man har sjukersättning.

Bortsett från det förstår jag tyvärr känslan alltför väl. Kan bara hoppas att det löser sig på något sätt, så som saker ofta gör. Och att någon bryr sig om att ta reda på vad det är för fel på dig så att de kan göra något åt det!

Anmäl
2013-04-09 21:47 #227 av: pamina

Hej!

Fy fasen vilka eländen. Jag blir så arg när jag tänker på den förda politiken - ta från dem som inget har och ge till dem som har. Jag hör till dem som gynnats ekonomiskt av den förda politiken men när det hävdas att jag hör till dem som "fått det bättre" slår jag bakut: jag har inte fått det bättre för att jag har mer pengar i plånboken när jag vet att det beror på att sjuka, gamla och skruttiga på andra vis  har fått det så mycket sämre. Fram för höjda skatter som går till dem som behöver: höjd a-kassa, höjd lägstanivå i alla olika försörjningsstöd, fler lärare och förskolelärare, fler inom äldrevården - inte till vinster i sk välfärdsbolag som sätter dem i skatteparadis. Morrr! Nota Bene att jag inte har egetintresse i något av ovan nämnda och jag tror att det finns fler som inser att det ligger i hela samhällets intresse att skolan är superbra, att man tar hand om de som inte har full kraft själva. Det är dags att vi som vill ändra på rådanande samhällsideologi tar ton. Det är inte bara det egna plånboksinnehållet som driver folk! 

Och angående läkare.... ännu mera morr! När man är så pass frispråkig att man  överhuvudtaget nämner något med sexualitet så borde banne mig läkarna vara så pass imponerade att de ställer sig upp och bugar! Att vara så in i hel--e dum att ställa frågan "har du någon partner då?", det tar alla pris. Som att man måste leva i tvåsamhet för att ha ett sexualliv! Man kan leva ensam och ha från noll till evigheten antal sexualpartners och tycka att det är viktigt att sexet känns som det ska. Åhhhh, Kaisa, jag blir galen när jag läser om den där läkarens dumheter, vill gå ditt och ruska om den idi--en.

Angående kosingen, ta ut dem omedelbums och ha dem i madrassen i stället. Det borde inte behöva vara så att det är nödvändigt men nu har man verkligen skapat ett system som får konsekvenser på individnivå, jag förmodar att man måste anpassa sig.

Jag önskar att jag kunde skicka massor av goda nyheter, pepp och tips men det verkar som att du är i en jäkligt pyr sits. Kanske har du inte så mycket att förlora om du prövar på Hawaii?

Med allra bästa hälsningar från Pamina

Anmäl
2013-04-10 00:06 #228 av: kaisakavat

Jag blir rörd.. Tack för stöd.

Humöret åker berg- och dalbana fortfarande. Ena stunden känns det hopplöst och grått-svart.. nästa stund känner jag heligt TROTS.. och den tredje stunden fortsätter min hjärna att trots allt försöka hitta vägar.. Jag saknar ett bollplank. Nån att nagelfara alternativen med, nån som är insatt i hur allting fungerar. Men det finns ingen häromkring.

Det jag skriver här illustrerar väl i någon mån hur fruktansvärt svårt det är att skaffa sig det där beslutsunderlaget. Jag kollar och kollar - får information och sen motinformation. Jag blir knäpp!! Det känns nästan omöjligt att vara en aktör, chef i sitt liv. Som om det bara finns en roll kvar att fylla - offret som sitter med huvet i sanden och låter livet drabba en..

Jag avskyr arroganta själviska lirare, såna som systematiskt bluffar och bedrar. Men det är nåt annat när människor är i verklig knipa, då finns en gräns. Exakt var den gränsen går för mig vet jag inte. Men jag vet att det inte precis vore med glädje jag tog steget ifall jag tog det.

Min dotter ringde. Underbara unge. Vi pratade i två och en halv timme, bland annat om det här, för hon hörde att jag var ledsen när jag svarade.

Så jag blev mycket gladare. Hon är rolig ocksFunderarå.. och hade mycket att berätta.

Urspårning:

Bland annat..

Hennes far har köpt lägenhet i södra Italien. Stackarn hade ju bara stor villa i Uppsala och gård på Gotland och mindre gård i Roslagen innan - nästan hemlös. Jag är nog - btw - den mest otaktiska människan på jordklotet - kunde har varit ägare av en (halv) lägenhet i Italien, enda uppoffringen hade varit att leva med f*nskapet; eh.. mina barns far. Skämtar

Han är ju läkare. Och helt jävla körd i skallen (enligt vår gemensamma dotter.. och jo ja.. tyvärr). Hon ringde till honom för att hon behövde fråga om sin stukade fot. Men han ville inte alls prata om hennes fot - han var minsann i Italien höhöhö och satt och glodde på sin fantastiska utsikt över Medelhavet och lägenheten kostade 4 miljoner 'bara'.. och jösses vad jobbigt med de Italienska myndigheterna, stackars honom.. och hon försökte avsluta samtalet för det är inte direkt gratis att ringa till Italien.. men han bara babblade på om sina grejjor och pengar.

Är det nåt med utbildningen? Eller är det redan intagningskriterierna?Funderar

Anmäl
2013-04-10 15:03 #229 av: kaisakavat

Idag = trött. Orkar inte ens bry mig om matten. Stress, hjärtklappning.

Men också trots.. En ny sorts. Jag triggas av utmaningen.. och funderar på att trotsa det där med att vägra soc.. Trotsa mig själv alltså.. YrarCool

Kalkylerat lite på min ekonomi och försörjningsstöd. Om jag slipper betala till CSN (stämmer ju att man nog kan komma undan det, t ex få anstånd.. gränsen för inkomst där går vid 2,5 basbelopp) och om ryktet stämmer att man i den här kommunen faktiskt tillåts ha internet.. så kan det gå runt. Jag har ju städat upp i min ekonomi i vinter. Full koll. 

Återstår att försöka få grepp om den långsiktiga effekten. Vad som händer efter 3 månader. Alternativ:

 1.  Återsjukskriven igen - 100 % - Bra ekonomiskt men jag vill inte det om jag inte måste. Jag önskar ju kunna..
 2. ...fortsätta arbetsträna, vilket då innebär fortsatt soc
 3. Om jag visar mig ha en arbetskapacitet - halvtid? - kan jag få jobb då.. eller blir jaga, jaga, jaga och sen  fas 3?? För alltid..? Så länge jag är kvar i ngn form av arbetslöshet - hel- eller deltid - så kommer jag stanna på soc nivå inkomstmässigt. Faktum (om senaste infon är rätt, alltså).

Framtidssatsning  a la högriskprojekt. Usch, rädder..

Att göra:

 • Ringa soc och boka träff för en förhandsinfo..
 • Ringa FK och sondera terrängen.. Jag är LIVRÄDD för att ringa FK, rädd det blir nåt tjafs.. Så jag vet inte om jag vågar.. idag..
 • Äta mat, samt..
 • Kolla på fotboll ikväll
Anmäl
2013-04-11 13:00 #230 av: kaisakavat
 • Fortfarande inte ringt FK..
 • Missade telefontiden på Soc..

Min raska promenad till och från sportbar igår kväll, berättade att mina ben inte tycks lika stumma längre. De är ju muppiga.. nog gör de ont, men just stumheten är lite bättre. Inte lika plågsamt att gå uppför.

Motoriken är konstig nu. Den har liksom polariserats. T ex om jag spelar piano, så kan jag ju glömma finlir, fingrarna inte bara hakar upp sig, de vill inte jobba var för sig nästan alls. Medan så plötsligt funkar de bättre än på länge.

Muppigt! 

Drack ett glas rött vin igår under fotbollen. Dumt. Dels var det inte nåt höjdarvin precis.. - det goda vinet de brukade ha i sortimentet förut, har varit 'slut' på sistone.. - och dels så får vissa viner (möjligt att veta innan vilka) mig att må inte sådär jättebra. Direkt. Och svullen i kroppen idag, märks t ex på fingrarna.

Muppigt det åxå.

Nästa gång blir det kaffe. Inget vin..

* * *

Fotboll..

PSG och Zlatan blev utslagna ur UEFA Champions League igår, med minimal marginal. Såg löjliga tidningsrubriker redan igår kväll på nätet. Subtilt hån mot Zlatan t ex 'Zlatan utslagen på Camp Nou'. Medan Barca - om och om igen utsett till världens bästa fotbollslag - bara vann på fler mål gjorda på bortaplan och PSG har spelat skitbra i båda matcherna. Zlatan leder assistligan i Champions League och spelar i ett lag som blev utslaget. Men de gör det till en personlig sak.

Som vanligt. Varför ids jag bry mig?

*

Får ont i magen när jag tänker på att ringa FK.. Blä! Skjuta på det tills jag varit på soc och kollat läget? Tror det..

Känt klokt ordstäv: "Varför göra idag det du kan skjuta upp till morgondagen?"

Oooom jag skulle få hjälp av soc, så får jag det nog inte första månaden ändå. För min sjukpenning för juni lär ju överstiga deras norm rätt mkt, alltså ett överskott. Vilket det ju är, helt fair. Och så kommer jag få igen lite på skatten i juni. Så i praktiken kanske jag kan få hjälp i augusti, inte förr. Men jag behöver få veta mer om hur det funkar.. därav behov av besök där. Tror dessutom de brukar 'gilla' att man dyker upp i förväg. Framförhållning e bra.

Man skulle förstås kunna fundera över hur bra "Framförhållning är bra" går ihop med "Varför göra idag det du kan skjuta upp till mogondagen?". 

Skjuter även det till 'morgondagen'.

Anmäl
2013-04-11 23:37 #231 av: kaisakavat

Fortsatt bättre känsla i benen.

Käket: Jag håller mig på cirka samma siffror som de jag skrev ovan. Utväderade i några sekunder, gick till kylskåpet, tog ut en bytta Norrgott (Norrmejers 'bregott') och åt några skedar.. Partajar

Jag FÅR INTE käka för lite energi.

Näringsgrejjen har jag koll på via Dumbbell. Ser bra ut. Boostar för närvarande medelst t ex kycklinglever, d-vitaminolja och extra magnesium. På senare tid har paprikan på affärerna sett ut som 'hejj, kom och hjälp mig'.. till priset av 70 kr/kg - så nope. Får jag inte tag på vettig kvalitet och det hinner gå några dagar, så får det bli en c-vitamin-brustablett. Köpte ett rör med aningen färre tillsatser.. men really.. inte bra.

Och jo, jag vet att det finns c-vitamin i broccoli, mm. Är rätt trött på det bara.. och endel av vitaminerna försvinner i kokprocessen. Medan paprika kan man äta rå. Med fördel!

Går bra att skippa kh nu. Saknar dem överhuvudtaget inte, trots att övergången innebar definitiv seghet ett par dygn. Inget 'sug' i någon form, åtminstone än så länge.

* *

När det gäller försörjningsfrågorna åker jag fortsatt berg- och dalbana.

Mår skit - fick en kopia på läkarutlåtandet inför min ev. pension. Hur kul är det att läsa sånt?? Urk.

Kanske ringer jag 'instanserna' imorgon.

Nu - godnatt!

Anmäl
2013-04-12 11:16 #232 av: Torparmor

En snabbidé till utöver att lägga pengarna i madrassen: Skriv över bilen på sonen/ dottern eller mamma med överenskommelse att du får använda den.

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-04-12 12:34 #233 av: kaisakavat

Torparmor - Tack! Jag har tänkt på det där, men bilen ska ju säljas efter besiktning i maj. Och jag har lite problem just i dagarna, med att skilja stora problem från de små, så har jag velat - tänker att det kanske är omständigt att skriva över på nån annan just innan. Men blir det, så får det bli sonen, det är ändå han som ska hjälpa mig med försäljningen, och det är han som bor här i stan. Glad

Jag kommer ju ha ett överskott i ekonomin första månaden/månaderna på aktivitetsstöd, från nu innan. Så då får jag inga soc-pengar hursomhelst. Egentligen är det inte förrän i augusti möjligen september jag kommer söka - och när jag läser på hemsidan står det att man går tillbaka 2 månader i ens ekonomi, inte tre som förut. Och då är ju bilen förhoppningsvis historia sen en tid. Den är fräsch för sin ålder och den går som ett spjut. Borde vara lättsåld.

* *

Missade ringa soc på telefontiden imorse - igen. Jag är inte i form för såna telefonsamtal 8 halv 9 på morgonen. Viss irritation på mig själv nu.

Vet ju inte än hur jag kommer göra. Pension eller utförsäkring..? Ljuva val mellan pest och kolera. Funderar

Pension - Högre ersättning jmf med aktivitetsstöd/soc, men sen då? Jag kommer vara 'fast' i systemet. Och jag avskyr att en massa anonyma strukturer tafsar på mig från alla håll.

Utförsäkring/arbetslivsintro - Mindre pengar, men tidsbegränsat. Det kan bli länge. Men möjlighet till återförsäkring (typ troligen) och det finns en liten, kanske väldigt liten men ändå, möjlighet att det leder till positiva saker. Att fixa en halvtid? Anställning i off förvaltning - med hjälp av lönebidrag och utifrån praktik och kontakter från tidigare arbete? Det är ju konstigt, men det finns folk som faktiskt VILL anställa mig. De vet inte min kapacitet, inte jag heller, men det finns något viktigt i det där..

Trots riskerna och den extremlåga inkomsten, känns det som mera 'jag'. Att våga chansa lite, inte sitta i ett hörn och vänta på andras beslut. Fattig - men chef i mitt liv. Pension känns som ett steg i FEL riktning. Cement, slajm.. Kanske är jag för sjuk för arbetslivet, men att inte alls försöka..?

Allvarligt..

Utförsäkring är som att dyka ner i en mörk tunnel med jäkligt kvav luft - allt kvavare ju längre in man kommer. Och inte veta ifall det finns nån öppning på andra sidan. Och här finns minsann strukturer och styrning också.

HUR kan det ge mindre ångest än den relativa tryggheten med pension??

Pension känns som om en dammig jutesäck dras över ens skalle och ett snöre dras åt runt halsen för att hålla den på plats..

Ju mer fattigdom, desto mer fattigdomsångest. Ett faktum. Men samtidigt - en självägande bonde mår oftast bättre än en livegen. Att vara aktör, subjekt, istället för ett passivt objekt. Gå en vald väg, istället för en påtvingad - ÄVEN när valen är mln pest och kolera.

Är svaret så 'enkelt'?

Cirkelresonerar..

Skulle man ha ringt FK ändå, denna vackra fredag..? Funderar

Anmäl
2013-04-12 15:05 #234 av: kaisakavat

Jag är en mycket feg person. Och en mycket modig person. Gav min fega person en hånfull blick och ringde min FK-handläggare. Och skakade som en Parkinsson-patient i värsta stadiet.. grät mer eller mindre hela samtalet..

Hon måste vara Sveriges bästa FK-handläggare. Jag sa det till henne på slutet..

Och..

Tag fram stora suddsvampen och sudda ut allt jag hittills skrivit, nästan, om ersättningar och villkor. NYA FAKTA har inkommit - igen.

Jo, man blir yr i skallen av det här..

Skräcken att FK ska tycka jag är 'trasslig' som 'plötsligt' inte vill pensioneras kom på skam. Visst frågade hon extra kring hur jag mår och ifall jag tänkte på det här när jag var hos läkaren.. vilket kändes lite scary - typ varför har jag inte sagt till förut?? Förlåt!?? - Men jag har inte vetat var jag ska börja eller om jag vågar börja.. eller i vilken ände. Livrädd.

Jag var ärlig. Min vana trogen.

Och så till ångestdelen. Pengarna..

Det finns numera något som heter boendetillägg. 7000 kr per månad för en självrådande som jag, som läggs ovanpå aktivitetsstödet när det är lågt. Och enligt min fk-handläggare, skattefritt och oberoende av min hyra.

Vaaa? Helt ställd.. Har inte hört ett ljud om det hos någon annan 'informatör'. Så småningom började jag skaka som fan av att spänningarna släppte, helt okontrollerat. Det är ju MASSOR av pengar!!! MASSOR!! Det blir nästan som min sjukpenning. Och jag skulle definitivt inte behöva gå till soc. Inte under de första 3 månaderna arbetslivsintro.

Ingen av oss vet hur det kommer att gå, men då betonade hon att efter de tre månaderna kan jag - ifall det går inte jättebra - komma tillbaka på sjukpenning och fortsätta arbetsträna ändå, om jag vill och kan. Och det blir ett NYTT sjukfall. Inte pension. Sen frågade hon helt enkelt:

Ska jag boka tid med AF?

Jag sa: Ja!

Bollen är satt i rullning.  

* *

Förlåt, förlåt, förlåt mig, för mitt ångestfylda velande.. Inte klokt hur myckte ett beslut ska behöva 'värkas fram'. Mina armar är nästan helt bortdomnade och jag är yr i skallen.

Men plötligt är allt kul igen - det blir ingen dammig mörk säck med snöre runt halsen. Och det går plötsligt bra att räkna matte.

KÄRLEK till hela världen! Kär

*fniss*

Anmäl
2013-04-12 18:25 #235 av: kaisakavat

Premiärtur på cykel idag. Vart tog mina lårmuskler vägen?? Finns inte!!  Men attans vad härligt att cykla.. Känns att det 'tar' på rätt ställen (lår, ända, mage, rygg..) och jag gillar att susa fram, stämmer med min inre energi tror jag.

Så det blir bra det här. Får bara ta det lite lugnt i starten, så jag inte tar ihjäl mig. Hur jag ska fixa mathandlandet till hösten-vintern - det får jag bekymra mig om då. Men en kompis har en såndär jättefin Dramaten, som hon sa jag kunde få. Coolt! Behöver inte bära då alltså.

Har inte smält lyckträffen med FK-samtalet. Armarna halvt domnade än.

* *
Inget kh-sug. Fortsätter på låg nivå.. Just nu i kylen:

 • Kycklinglårfilégryta
 • Kycklingleverpastej
 • Fläskstek i skivor

Till det smör, lite grädde, cf och krimskrams i form av t ex salladslök, sån med 'blasten' kvar. Gott. Knäckte ett granatäpple för ett par dar sen. Äter några pluttar ibland till kycklingleverpastejen. Mums!

Fortsatt tillskott av d-vit, mg och mineralsaltvattenglas. Ont i magen av mg-plutten. Vill inte ge med sig - än iaf.. 

Fredagaftonsgöra:

 • Diska
 • Städa i min fk-m fl-pappersröra, samt annan röra
 • Njuta av friden
Anmäl
2013-04-12 21:19 #236 av: gun92884


#185

Jag såg just ditt inlägg om erbjudande om arbete på Hawaii. Det blir blött från mitt håll också, tyvärr ... För att arbeta måste du ha arbetstillstånd och det kan inte din väninna inte ansöka om åt dig om hon inte har någon stor exklusiv skola som måste ha specialutbildad personal som hon inte kan få tag¨på här i landet. Det räcker inte med att vara bra på något, man måste vara så exklusiv så de inte kan hitta någon på plats som kan göra arbetet. Det spelar ingen roll hur många diplom du har, det finns mångamånga här som också har många diplom ... och går arbetslösa. Även inom IT är det svårt att få jobb. För att få ett arbetsvisa nuförtiden så måste du ha något speciellt att erbjuda ... till exempel, du är forskare och har fått Nobelpris ... välkommen. Eller du är inbjuden till ett universitet att forska där eftersom de har en speciell greja de håller på med och du är specialiserad på just denna fråga ... eller kanske du vann en gren inom senaste Olympiaden? Välkommen då också om du fortfarande är världsbäst ... annars har de ingen användning för dig. Arbetsläget är hemst hårt, alldeles för stor arbetslöshet. Förut så lyckades familjemedlemmar som redan var här få förtid för andra familjemedlemmar i visaköerna (det finns många olika, men med den gemensamma faktorn att man måste söka från sin hemort ... och huvudparten av ansökningarna får avslag), men sedan några år så gäller inte det heller. Tro mig, vi har försökt eftersom det verkar stört omöjligt att få folk att förstå att det inte bara är att flyga hit och stanna. Har man dessutom vacklig hälsa så finns det inte en chans eftersom man måste gå igenom sträng hälsokontroll innan man accepteras. $50,000 om året? Ta en till på vad det kostar att leva i Hawaii. Räkna med att hyran om du vill bo något så när hyggligt nog kostar dig åtminstone $2000/månaden och grundsjukförsäkring åtminstone $1000/månaden. Det sista tar inte hand om sjukhusvistelse, där behövs en astronomical budget. Största orsaken att folk går i konkurs eller förlorar sina hem i detta land, är inte på grund av att de förlorat sina arbeten ... det är sjukhusräkningar.

Anmäl
2013-04-12 21:36 #237 av: kaisakavat

Jaha, tack!

Jag får väl helt sonika gifta mig med nån som importerar mig, som andra gör. Skrattar


Anmäl
2013-04-12 23:00 #238 av: Kajak11

Det var ju härligt med bra nyheter om boendetillägg.

Hoppas verkligen att svaret var rätt. Du får ha en trevlig kväll. Det blir tyvärr lite kort nu i kväll.

Har provat lite nätan periodisk fasta 3 dagr. det går bra med kokosfett/smör tesked I kaffet till frukost och sedan ate kl. 13 lunch och bara kvällsmat. Och enstaka dagar blev det bara ägg till lunch. Har försokt att ta bort yoghurt och sedan inte så mycket grade och ost på vardager. Det blir fortfarende smör. Det verkar funka bra.

Anmäl
2013-04-13 11:59 #239 av: kaisakavat

Jag hoppas också att svaret är rätt den här gången. Men det är mycket troligt, hon på FK har ju en sorts överblick och har aldrig svamlat förut.Jag borde förstås ha ringt henne förut, men har inte vågat.

Periodisk fasta är inte för mig. Inte heller krympa maten mer. Bland annat har jag tenderat att bli frusen på kvällarna - möjligen ett tecken på att jag äter i underkant.

Har ökat på fettet.

* *
Lite stel i musklerna efter gårdagens cykelpremiär. Men inte farligt, tog ju medvetet en kort tur. Tendens ännu till sendrag/kramp i höger ben. Seg/darrig i armarna fortfarande. Det får bli bilen idag - vila.

Magnesiumet jag tar borde hjälpa mot det där. Tyvärr mår jag inte helt ok av tabletterna (tar en halv bara) men fortsätter lite till för det verkar behövas.. men funderar typ hela tiden. Hur få i sig extra mg utan tabletter med tillsatser? Visserligen kände jag av magen förut när jag använde dolomitpulver utan tillsatser, men inte såhär..?

Anmäl
2013-04-13 13:04 #240 av: Kajak11

kokosfett och smör har jag med i kosten var enda dag. Äter rejält om kvällen men har inte varit hungrig om morgonen. Det var därför jag vile försöka ändra lite på dagens mål. Det har haft vissa positiva verkningar. Bättre smak och bättre energi. Men inte säkert det funkar för alla och hela tiden. Läste om dom positiva förbättringar för hälsan med litePF och tänkte att prova.Vi har ätit frukost och det blev 2 kokte ägg och fettkaffe. Ja om man frysa är det för lite mat...kanske för lite fett. Så hade jag det i onsdags då jag skulle sova i en kall vardagsrum.Magnesium och magproblem. Har hört att Magnesium skulle hjälpa på trög mage. Och krämpor. Det enda jag vet om detta. Vissa nötter har Magnesium

Anmäl
2013-04-13 14:49 #241 av: gun92884

#237

Nja, det fungerar inte så bra heller nuförtiden. Ett tag gick det särskilt när det gällde Filippinska sjuksköterskor men det finns för många av dem också. Förut blev man automatiskt medborgare om man föddes i landet ... nu ska detta ändras eftersom många tar sig hit bara för att deras barn ska födas inom gränserna. Att föräldrar kunde åka snålskjuts på barnens medborgarskap har redan ändrats. Kanada är fortfarande relativt öppet för de behöver fortfarande folk, men de gillar om man kan ta med sig någon miljon i bagaget.

Anmäl
2013-04-13 18:42 #242 av: kaisakavat

#241 Alvarligt talat - vad vill du egentligen? Påstå att det inte går att invandra i USA? Platta till folk? Föreläsa?

A true know-it-all.

Nej, migration är inte en enkel sak. Det kryllar av restriktioner och nej - det blir inte enklare. Men du blandar ihop en massa tro och jolm med fakta - och du överdriver problemen. Översiktligt; hundratusentals människor får arbetsvisum i USA varje år - vågar gissa att vi inte har riktigt så många nobelpristagare här i världen, varje år.. nej.

När det gäller äktenskap och invandring. Det finns strikta regler förstås, men du blandar vilt här också - olika anhörigmigrationsformer. Vet inte vad du vill ha sagt, men det är naturligtvis möjligt som äkta hälft till en USA-are att invandra till landet. Vad du än vill ge sken av.

Du sitter inte inne med exklusiv information. Det finns andra källor. Som dessutom är trovärdigare. Och inte heller är du och din man de enda med personliga erfarenheter i dessa frågor.

Min ingångslön är ingenting, räcker inte enligt dig. Blablabla... Tror du på allvar att jag - eller min kompis - behöver din undervisning här? Att vi inte är kapabla att planera och organisera våra liv?

Du förutsätter också att mina 'specialkompetenser' inte duger för work visa. Du vet inte ens varför, för vad, hon rekryterar mig, så vad vet du om det?

Du är väldigt väldigt negativ. Allt vi tänker eller gör är automatiskt fel. Du är inte till hjälp. Men något får mig att tvivla på att det var avsett som hjälp.

*vinkar adjö*

Anmäl
2013-04-13 19:00 #243 av: glitterfisk

Önskar dig en fin lördagskväll, Kaisakavat!
Kram

Anmäl
2013-04-13 19:05 #244 av: kaisakavat

Hej glitterfisken!

Kram - och tack detsamma när det gäller lördagkvällen! Glad

Anmäl
2013-04-13 19:38 #245 av: Kajak11


Det måste bli en fin kväll. Har suttit och sett "What the bleep do we know". En film man kan hitta på nettet tror jag, från 2004, men det finns nog många film i serien. Det handler om kvantefysik, och jag har svårt att förstå sådanna grejor, men resultatet enligt min förstånd är att vi alla kan "tune" in på varandra och påverka med både negative och positive vibrationer:-) Det har dom alternative, meditattionsfolk ju jobbet med länga.

Ja, det går inte att beskriva kort här, men det är förstås naturvetenskapsfolk som har gjort underbara, märkvärdige upptäckelser gennem eksperiment. Dom har alla en ting i gemenskap oavset vilken naturfaklig del dom är i, att dom menar att vi alla är forbundna och därför kan det hjälpa att göra mentale koncentrationer på något på samma tid ï hela världen och förandra något.

Dom viste experiment på hur elektroner reagerer om man"(the observer) har en förvätning om att något bestemt vill hända, och typ att man inte vet vad vill hända. Det var olika reaktioner. Spooky, eller hur? Ja, kanske är det inte nytt...men det var ju lite annorlunda.

Anmäl
2013-04-13 20:19 #246 av: kaisakavat

kajak - Det där låter obegripligt även för mig. YrarMen kul i och för sig. Experimenten kan vara riktigt spännande, men hur man ska tolka resultaten finns det säkert olika meningar om. Eller jag vet ju inte. Glad

* *

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra av kvällen. Har svårt att sitta, svårt att stå, svårt att gå - för idag hände det nåt elände i min ländrygg. Ungefär som ett ryggskott, fast kanske inte så illa. Ont och stel. Ledsen

Det är nog cyklingen igår, kanske blev jag lite kall åxå.. Annars vet jag inte var det kommer ifrån. Brukar inte ha ont i ryggen.. bara det som hängde ihop med cykelkraschen för 1,5 år sen. Kanske är det nån 'rest' kvar efter den skadan som behöver läkas ut. Tror på cyklingen, den stärker ju musklerna. Men måste vara lite försiktig då.

Har bestämt att det ska gå över fort iaf. Glad

Anmäl
2013-04-13 20:58 #247 av: gun92884

#242

Vet inte vilken tå jag trampade på där men nej, jag är inte någon know-it-all och hade inte alls för mening att trycka ner någon. Jag försökte förklara hur situationen ser ut idag.

Jag har inte sagt att det inte går att komma in här lagligt ... bara att det är MYCKET svårt i dagens läge. Visst KAN man komma in som äkta hälft men det är INTE en given sak idag ... vilket det var förut.

Hur du KAN komma in är om du arbetar för en firma som har en filial i Staterna och de vill skicka över dig. Men, det förutsätter att de kan visa att du har kunskaper som inte kan hittas på plats ... det blir ju samma visa som förut ... ett slags Catch-22.

Nej, jag blandar inte ihop fakta och hörsägen, vad du än tror och tycker.

Och, nej, jag tror inte att du och din väninna vet riktigt vad som behövs för att få komma in och arbeta här. Denna kunskap måste jag hålla reda på genom att vi anställer folk och måste känna till detta. Vad det kostar att bo här och hur sjukvården fungerar känner jag till efter att ha bott i landet i 25 år, i både syd och nordstater.

Visst ges det ut arbetstillstånd men inte alls den mängd som förut. Och absolut inte för arbeten som kan utföras av en amerikanare. Även green card kvotan är ordentligt beskuren nu, och huvudparten går till irländska medborgare på grund av avtal som skrevs för många år sedan. Green card betydde förut att man hade uppehållstillstånd för livet, men nu gäller de 10 år åt gången ... och de kan dras in.


 

Anmäl
2013-04-13 22:36 #248 av: kaisakavat

Ögnar igenom din text. Konstaterar att du inte verkar veta nånting som vi inte redan vet. Skillnaden är - Du väljer att se bägaren halvtom (för att uttrycka det milt). Vi väljer att se den halvfull. Och jobba för att hitta lösningar. 

Visst blandade och jolmade du ihop fakta och upplevelser i ditt första inlägg. Om att 'gifta sig in' - det jag skrev ovan var ju ett skämt. Men vi har högst aktuell info i det fallet - min dotter och hennes kille är just nu i kontakt med en jurist i USA, expert på just det. De kommer gifta sig och leva i USA.

Ingen av oss tror att det är 'bara att'. Det är din förutfattade mening. Du underskattar mig, andra. Du överskattar dig själv? Troligen både ock. Du må tycka jag låter naiv när jag skriver några livsbejakande meningar i saken här i min tråd - men du vet fördenskull ingenting.

Vill du tävla? Lite grann verkar det så, som om du har behov av att dominera. Dina år som invandrad/importerad får väl isåfall ställas mot min polares alla 40 år som infödd medborgare, boendes i flera olika delstater, hennes erfarenhet från olika branscher, hennes nuvarande liv på Hawaii sen flera år, självrådande förälder till tonårsbarn, drivandes företag, hennes familjs och vänners samlade erfarenheter, med mera med mera. Och expertis vi har kontakt med i landet - av varierande slag.

Suck..

Och du pratar om trampade tår, försöker pika mig, men jag måste skratta. Du trampar inte på tår.. i bemärkelsen: det är lite värre än så..

Dina misstag när det gäller saker du tror du vet är en sak. Misstag kan man göra. Jag skulle inte reagera så mycket om det inte vore för din ton, ditt sätt. Din negativitet och förutfattade meningar ihop med ditt sätt. Det är respektlöst.

För att tillämpa dig: "Nej, jag tror inte riktigt att du har kännedom om vad som krävs för att få komma in och samtala med mig, här i min tråd."

Vi har ju haft kontakt förut du och jag. Om annat. Och det har ju gått riktigt bra ett antal gånger. Det kan vi återgå till - men då får det bli med andra förtecken.  

Anmäl
2013-04-14 00:31 #249 av: lizzzie86

Dina sista inlägg här gör mig övertygad om att du fixar att göra vad fasen du vill, you go girlVåg.

Anmäl
2013-04-14 11:10 #250 av: kaisakavat

#249 Gissar du menar mig. Glad

Det var fint skrivet av dig. Det får mig att komma ihåg situationer i livet, då jag trots massor av krångel faktiskt har gjort 'det nästan omöjliga' - och det är ingen dum känsla som dyker upp av de minnena.

Inte vet jag om jag kommer leva på Hawaii. Det är väldigt många 'om och men' som ska hanteras innan projektet ens kan startas. Och inte vet jag vad min hälsa kommer tillåta mig.

Men oavsett det så har polarens förslag redan gjort nytta. Det var en spark i ändan, fick mig att dra upp huvudet ur sanden, börja söka vägar här och nu. Jag hade ju tom bestämt mig för arbetslivsintro:t fast jag trodde det skulle bli till den facila inkomstnivån av 6 350 spänn per månad - och med en ytterst oklar försörjningssituation i förlängningen. 

Sen visade det sig att villkoren är betydligt bättre än så. Kunde dumpa ett stort lass ångest och därmed använda kraften till rätt saker.

På väg..

Anmäl
2013-04-14 15:06 #251 av: gun92884


#248

Det förvånar mig att du kommer med trötta clichéer och att du inte tror att jag förstår när det är ett skämt ... Nu visar det ju också hur svår kommunikationen är när man inte ser personen och hur saker och ting misstolkas eftersom du är upprörd över min 'ton'. 

Hursomhaver ... hoppas din dotter och hennes pojkvän seglar igenom immigrationsproceduren ... Immigrationsadvokater finns det en uppsjö av  eftersom pappershögen blir enorm och deras uppgift är att se till att all i's are dotted and all t's crossed och att pappren hamnar hos rätt instans ... någon mer makt har de inte ... men, det visste du väl redan? :0)

Jag har inte alls samma behov som du att skriva av mig så ska jag 'respektera' din tråd genom att sluta här så du får fritt fram.  Men, för att vara ärlig, så trodde jag att det var tillåtet att kommentera eftersom KiF inte har sagt att 'trådar' är privata eller bara för de som håller med. 

 

 

Anmäl
2013-04-15 11:27 #252 av: kaisakavat

Hehe...

* * * NEWS RELEASE * * * 

Den sedan länge väl dolda hemligheten om juristers roll i samhället är nu avslöjad. Källan till informationen vill vara anonym, men kallar sig för  gun92884.

Nu vidare bland våra andra nyheter.

* * *

Bra idé att segla.. Verkligen. Igår drog jag och min far av presenningarna som täckt Zina över vintern. Kom på att jag ju kan skjutsa dottern - miljövänligare än att flyga. Och Zina går så jäkla smooth genom vågorna. Vi skippar Nordostpassagen, siktar på Panamakanalen och seglar in till LA sydväst ifrån. När jag lämnat av dottern blir next stop Hawaii. 

Allt löser sig.

* *

Och för att nu lämna spontankåserandet ovan..

..så mår jag bättre idag än i helgen. Dels halvpajjade ryggen i lördags -  men är på bättring. Och dels kom effekten av kh-neddragningen som en generalkomaattack i lördagskväll. Igår var det JOBBIGT.

Idag är energinivån uppåt igen. Seg i kroppen, men inte dö i huvet längre.

I kylen och i menyn: Smör, Bako-gryta, Kycklinglårfilégryta, Ägg, Paprika (67 kr kilot - insane!), Lök, små mängder tomat, små skvättar Grädde i kaffet, lite mera smör, lite majonnäs..

Ungefär så ser det ut.

Anmäl
2013-04-15 12:42 #253 av: Efva

Hallo! Bra av dig att ta kontakt med "instanserna"! Jag håller tummarna för att din FK-kontakt vet vad hon pratade om. Det blir ju en helt annan ekonomisk situation. Det är ju fasen så krångligt det ska vara med allting!

 

Har du nåt napp på jobb inom offentlig sektor? Nåt du kan testa och arbetsträna på? Få en check av orken? Apropå ork så borde jag också ta och få igång min cykel. Inte för att jag satsar på någon Vätternrunda, men kanske ta mig till jobbet med, istället för bil. Imorse såg jag att man sopade cykelbanorna, så det kanske vore en idé. Borde ju vara lättare för kroppen än att gå i alla fall... Tack för tipset! Tummen upp

Anmäl
2013-04-15 18:06 #254 av: kaisakavat

Hej Efva! Tack för hållna tummar!

Mår du bättre?? Tolkar det så när du skriver om cykling. Hoppas..

Njae.. jag har inte än nåt napp. Men sa till FK-handläggaren vartåt jag siktar. Har ju jobbat på flera ställen i off sektor förut - även en hel del myndighetsarbete - och tänker ta kontakt med lite gamla bekanta. Bl a känner jag två förvaltningschefer på kommunen rätt väl/de känner mig väl - arbetsmässigt. Av olika bekanta i 'bra' positioner, så har jag fått tips. S k 'kontakter'.. Kanske kan det ge nåt.

Fast ärligen har jag ju inte en susning hur ledning och rekrytering ser på personer med min sjukhistorik. Skeptiska troligen. Det skulle jag vara.

Sånt som talar för mig är att jag redan är upplärd inom flera verksamheter och att jag fungerade bra när jag jobbade där. Folk har goda erfarenheter av mig alltså. Han som var min chef när jag kraschade har dåligt samvete och sa en gång att kommunen är skyldig mig en del.. för de drev mig helt omänskligt. Kanske ska jag klösa på hans dåliga samvete. Han är utredare i skolförvaltningen nu. Skämtar

Uppdatering krävs förstås men jag är inte nybörjare på just nånting i den där 'kåken'. Generellt är det så att halva kommunförvaltningen här i stan snart ska pensioneras. Många inom ekonomisektorn, soc, skolledning/adm, teknisk service.. De behöver folk - och kanske blir det en väl så omvälvande sak att plötsligt ta in en massa unga utan erfarenhet. De kanske inte har tänkt det än - men de behöver mig. Cool

Och så har jag ju skaffat mig en rätt tung utbildning.. och bred. Skulle tro att den klår måååångas av dem som redan är anställda där. Ihop med tidigare jobb måste det räknas för someting..

Om bara hälsan räcker. Om bara hälsan räcker..

Men om de får riskminimera genom att ta in mig först som praktikant.. och går det bra.. anställning med lönebidrag. Kanske kanske kanske.. Då kanske de till att börja med 'ingenting att förlora'. Och på den vägen.. När de väl har mig kommer de inte vilja förlora mig. Skrattar

Haha.. Inte vet jag hur det blir, men har ställt in siktet..

Anmäl
2013-04-15 19:30 #255 av: Kajak11


Go for it:-) Det ser ju bra utSkämtar

Anmäl
2013-04-15 22:13 #256 av: pamina

Hej! Det låter spännande och lovande!

Knepigt att man inte kan få klara besked om vad som gäller från FK - jag har själv varit med om det. Trots att jag hörde mig för om vad som gällde så var det ändå mitt fel sedan när det visade sig att jag hade fått fel uppgifter av handläggaren. Det var nämligen upp till mig att ta reda på reglerna. Snacka om moment 22! Så min SGI sänktes med 100 000:- och det hade ju inte varit lite om något hade hänt och jag hade behövt sjukpenning. Jag överklagade men det var nobben. (Som tur var höll jag mig frisk och hel och har sedan länge jobbat upp SGI)

Såå- jag hoppas att du har fått rätt info, se till att du får den skriftligt för säkerhets skull. Men nu utgår vi från att det är rätt och då är det ju strålande! Hoppas verkligen att du hittar något bra ställe att arbetsträna på.

Själv hade jag premiär på cykeln för säsongen och kom inte långt innan jag slirade i gruset på den osopade banan och for omkull. Kunde varit mycket värre men jag är öm här och där och det har tilltagit under dagen. Suck, jag som var så sugen på cykel igen - det är absolut snabbaste sättet att ta sig till jobbet för mig. Nu väntar jag tills banorna är sopade innan jag provar igen. (börjar jag bli tant? det låter nästa så!!!)

God natt!

Anmäl
2013-04-18 18:36 #257 av: kaisakavat

pamina - Cykelvurpor rekommenderas inte!! Och just vårvurpor när smågruset ligger kvar i svängarna - är typiska. Hoppas du och din lekamen har hämtat er.

* *

Jag håller på att tänka igenom min kommande Stockholmstur - och vad jag ska ha med mig. Tvärtröttnade på åsynen av - samt att försöka tänka konstruktivt utifrån - min tråkiga *upphöjt till 25* välanvända garderob. FÄRG saknas. Och endel är dålig kvalla-skräp.

Så jag rånade sparkontot i väntan på nästa lön - och drog på stan. Hittade flera plagg, varav två finare till bra ord. pris och två vardags på rea, varav den ena kom med 'på köpet'. Allt för ca 500 spänn.

Nöjder, får jag säga. Blir lite roligare packa nu.

*

Två kilo ner på vågen. Det är ju vätska, återstår att se om det fortsätter. Käket funkar mycket bra. Igår var jag lite hungrigare och åt därför lite mer. Annars ligger jag på mina standardsiffor och kh ca 8-10 g.

Ryggen lite bättre för varje dag. Men ibland hugger det till lite - och så 'försvinner benen/kroppen från ländryggen och ner för en bråkdels sekund. Inte så jag ramlar, men helt ok är det inte. Det vore ju önskvärt om jag kureras helt innan Stockholm, då jag tänker tjofsa runt en hel del. 

*

Typ så. Nu middagsdags!! Ojdå.. den handlade maten är visst kvar i bilen! Tur det är svalt ute.

Anmäl
2013-04-18 20:13 #258 av: Kajak11

grattis med nya kläder:-) När blir det Stockholms resa? Hoppas du får bra tur med nya intryck. Bra med träning att du mår bättre i ryggen. Tänker det är promenad som har påverkat.

Anmäl
2013-04-18 20:50 #259 av: kaisakavat

Fast jag har ju inte tränat nånting. Alls. Har ju knappt kunnat gå sen i lördags för ryggens skull och före det hade jag ett två cm stort skavsår - som störtblödde så fort man petade på det - på foten som gjorde att jag nästan inte kunde ha på mig skor. Än mindre gå mer än några meter.

Glad

Stockholmsresan blir i nästa vecka.

Anmäl
2013-04-18 22:22 #260 av: Kajak11

ursäkta att jag har läst fel. Trodde du hade börjat och tänkte det var promenad men du tränar att ha en fin tur. Hoppas det blir bra. Kunde vara roligt att träffas i Stockholm någon gång:-) Det är ju nog lite mer vår nu där också.

Anmäl
2013-04-19 20:53 #261 av: kaisakavat

Nu kommer ni tycka jag är vrickad igen..

Dojjorna på bilden är jättebra, sköna, men i kakibeige mocca som efter endel användning gått och blivit smutsig/ful. I höstas försökte jag fixa till dem, med diverse medel till hjälp - t ex galltvål och borste - och jo, de blev renare, men en riktigt ful fläck var kvar. Framtill på ena dojjan - där det syns som mest. Men jag ville inte slänga dem, så de åkte in i förrådet över vintern.

Idag ville jag använda dem. Glodde ilsket på fläcken, hämtade vetemjölspåsen från längst upp i köksskåpet (typ bortglömd, utgånget datum) och 'duttade' ut detta på fläckarna, försiktigt. Det såg 'rätt' ut i färg och finish.. så jag gnuggade bara in det och inget mer med det.

Använde dojjorna.

När jag kom hem tog jag itu med problemet: vetemjöl kan möjligen förvandlas till äckligt klet vid fuktigt väder. Skorna såg inte kletiga ut, men försäkerhets skull.. Så jag tog en borste med avsikt att borsta mjölfritt!

Vad händer?

Jo - med mjölet FÖRSVANN FLÄCKARNA!!! FörskräcktSkorna är inte riktigt som nya - men fullt användbara även utan spannmålskamouflage. Det lite 'bruna' framtill på dem är nåt vaj med kameran - de är inte bruna irl.

Haha!

Så nu har jag TVÅ självuppfunna användningsområden för vetemjöl - fläckuppsugning och som mycket lättutsuddad 'krita' när jag planerar rabatter i träggan! Skrattar

Anmäl
2013-04-20 13:32 #262 av: Mozzarellan

Innan jag läste tänkte jag när jag såg foto, wow vilka läckra rosa träningsskor... Sen skriver du att dom är kakibeige😳😁
Fixade mjölkuren även färgen?!

Tack för bra tips

Anmäl
2013-04-20 15:22 #263 av: kaisakavat

Färgen?

Alltså.. Mjölet tänkte jag mest på som 'smink'.. och jag hade ju inte mjöl överallt på dojjorna, bara på fläckarna (en större ful.. och ett par mindre på sidorna). Sen råkade det bara bli så att det på nåt sätt tog fläckarna med sig.. Glad

Sen vette ju sjutton ifall det skulle funka på andra ställen, andra material, andra fläckar, men den här gången så.. 

Möjligen tycker man de ser rosa ut på grund av den knallorange reklamen till höger.. eller också är det min kamera igen. Den är lite sådär med färgtoner..

Anmäl
2013-04-20 15:58 #264 av: Kajak11

tysker det var fina rosa skor ochså:-)...bra tips

Anmäl
2013-04-22 00:14 #265 av: Torparmor

Javisst ser de gammelrosa ut

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-04-22 06:40 #266 av: Kajak11

ha en härlig Stockholms tur. Hoppas på bra väder.

Anmäl
2013-04-22 14:38 #267 av: kaisakavat

Skorna är inte rosa IRL, men ser lätt rosa ut på bilden - ok!? Är det färdigutrett?? Skämtar

kajak - Tack! Ja, fint väder är beställt - för alla som vill ha det.

* *
Ja, Stockholm närmar sig. Jag får attacker av svår stress, för att nästa stund inte fatta varför jag stressar.. Har ju koll. Men stressen beror på ovana att ha flera 'järn i elden' och att jodå.. jag blir ju trött ibland, viket ännu oroar mig. Det där med att inte riktigt kunna lita på huvudet och orken fullt ut. Men det går ju fint än så länge.

Att sticka iväg och räkna matte stessar däremot inte. Det är snarare vilsamt, för då är det verkligen bara matte som gäller. Och matte är så befriande neutralt. Och det innebär att jag faktiskt startar upp hjärnan, vilket jag har nytta av i övrigt.  Och så 'känns det bra' i allmänhet att ha en ngt seriösare struktur på tidsanvändandet, även fast det bara rör sig om två pass per vecka. Det liksom stöttar upp resten också. Konstigt.. 

Tvättdag idag. Lite annat att ombestyra innan avresan. Annars bara slänga ner saker i ett par väskor, ta sig ner till busstationen torsdag morgon - och så iväg.

Blir en vecka den här gången. Känns kort.. men ämnar vara som en igel - dra åt mig allt jag bara kan och orkar under de dagarna. Haha.. som en igel, men fri som fågeln (med hjälp av diverse fortskaffningsmedel). 

Jag fablar. Glad

Och nu tänkte jag - likt en katt - snurra ihop mig på sängen en stund.

Mjau!

Anmäl
2013-04-23 10:51 #268 av: kaisakavat

Något är på sne.. Vaknade med tung skalle - tänket går trögt, lätt huvudvärk och stel nacke. Stel, lätt värk i ryggen - nu från midjehöjd och uppåt. Även utåt sidorna. Bättre i ländryggen då, tur det!

Är det vädret? Ugly väder - blåsigt och regnhotande - blä!

Men så cyklade jag igår, en kort sväng och det kändes riktigt plågsamt, så det kan förstås ha med saken att göra. Har inte varit med om det här på länge - att kroppen så tydligt protesterar mot cyklandet. Den brukar ju inte protestera just alls mot det, utan tvärtom kännas bra!! Riktigt stum i musklerna också i dessa dagar. Efter att nyss ha varit klart bättre. Ibland ger stumheten med sig efter en kort bits promenad/jobb. Ibland blir det bara värre. Omöjligt att veta när man ska pusha och när man ska backa.

Men jag måste nog backa - det hela skulle kunna vara ett tecken på att min ovanligt långa bra period är på nedgång. Det var såhär - typ - det började i augusti, när GENERALSVACKAN av dess nåde sen kom - och varade hela resten av förra året. Och ett par gånger nu har min syn fått fnatt - långt uppehåll i det annars - och jag ser myrornas krig i grått rutmönster. Vaknade inatt och 'såg det' redan innan jag öppnade ögonen. Obehagligt..

Hur tackla?? Vila mer, ok. Det gör jag. Men ska jag bli ännu mer stilla - ännu mindre fys. aktivitet?? Det känns inte rätt. Ligger ju redan lågt..

Får nog hursom acceptera att anlita SL lite mer än jag hade tänkt under veckan i Stockholm. Inte gå långa turer, utan t ex ta bussanslutning från station till syrrans - och tunnelbanan även kortare sträckor.

Piss också!! 

Annars är det bra. Glad

P.S. Blev lite nyfiken gällande mina skk-värden. Mitt TSH har ju krypit uppåt så stadigt - 2,11 i januari - och man kan ju undra hur det ser ut nu. Kanske behöver jag lite mer Levaxin - kanske inte..

Önskar det fanns en läkare som kunde intressera sig för alla konstigheter i min kropp. Vad beror hysteriskt motvilliga muskler på?? På ett sätt tänker jag att 'jaja, det är ju komplicerat förstås' - men så tänker jag: Hur komplicerat kan det vara?? Vet inte 'vetskapen' en hel del om just muskelfunktion/dysfunktion??

Anmäl
2013-04-23 11:13 #269 av: Efva

Det låter inge bra med stel kropp. Du får nog vila lite från cyklingen. Kan ju vara ovana muskler efter vintern som ger sig till känna. Själv har jag ännu inte tagit fram min cykel. Hjärnan ville, men inte kroppen... Ledsen

Och så får du nog ta det lite lugnt i Stockholm, inte ränna på alltför mycket, även om jag förstår att det är frustrerande. Stockholm är ju en plats man vill uppleva vandrande. Särskilt om vädret är inbjudande. Åker du nu i veckan? Du får se till att skapa en ny tråd innan, så att det inte tar slut mitt i...

Mitt mående har delvis blivit bättre. Har ätit klart antibiotikakuren, och huvudet fungerar numera ungefär som det ska. Tror jag... Om jag minns hur det var... Är inte alls lika trött längre. Och även kroppen mår bättre. Men jag törs inte prova nån motion än. Gick en lugn promenad i söndags, och den kände jag av. Men om jag klarar vardagslunken utan att bli risig, så är jag nöjd med det så länge. Det lär väl ta tid att bli fullt återställd. Jag tar myrsteg.... Kämpar

Däremot så var det inte så kul med cystan man upptäckte på min sköldkörtel. Den är malignt, så den ryker innan sommaren. Sen får vi se hur mycket man behöver plocka bort förutom själva cystan, det kan bli sköldkörtel och lymfkörtlar också. Det vet jag först när jag vaknar ur narkosen... Somnar

Sköt om dig nu, så att du är pigg när du kommer till storstan! Ler

Anmäl
2013-04-23 13:08 #270 av: kaisakavat

Efva - Tack för omtanke. Försöker mig på mild gympa - modell stretching och sånt.. :) Tog ett radikalt beslut rätt tidigt imorse om att helt skippa matten idag. Mår jag bättre imorgon, så blir det ett pass då.

Så himla bra att du mår bättre. Och klart det tar tid med återhämtning. Ingen lek med sån allvarlig infektion så länge.

Det där med cystan förstår jag spökar rejält. Det är bara hålla tummarna för bästa möjliga åtgärder och att du blir kvitt dumheterna fort. Massor av cyberkramar!!!

*

Kanske spökar nåt PMS-aktigt här. Sedan igår har mitt nylle dekorerats med en svärm småfinnar e dylikt. Tack för det, liksom!! Som om man vore alldeles för snygg och naturen får för sig att jämna ut oddsen..

*obs ironi* Lipar

*

Hittade lövbiff till bra pris häromdagen - kort datum - och strimlade-stekte samt kokade gryta på dem igår. Det blev mycket gott. Käkar  med smulad fetaost och en hel del smör.

Annars riktigt lat när det gäller kulinariska ansträngningar. Enklast möjliga nu. Och fortsatt kh-nivå kring 10 g.

Vikten står jättestill. Läs "tack för att det inte går uppåt".

Anmäl
2013-04-23 21:38 #271 av: Kajak11

hoppas du kommer på matte. Det verkar vara mycket bra för dig. Sedan hoppas jag du mår bättre snart o kan promenera lite grann i Stockholm som jag tyckar mycket om i övrigt. Vädret får gärna bliva bra och varmt. Det finns många ting jag inte hann att se före gången vi var där men det var fint att uppleva midsommar på Skansen.

Anmäl
2013-04-24 11:08 #272 av: kaisakavat

Tror jag mår hyfsat idag. Inte alls så 'knockad' som igår och inte lika stel i kroppen. Men jag tog ändå en slow start idag - frukostkaffe lååååååång stund. Trots att jag har slut grädde - eländes elände!

Svärmen med mysko 'finnar' i nyllet (hormongrejs, PMS?) har lugnat sig och verkar vara på väg att läka. Utom ett par st som verkar vara av envisare slag.

Min näsa är 'kul'. Från att inte ha haft luktsinne alls ett längre tag, så tror min näsa (hjärna) sen igår kväll att allt luktar lösningsmedel. Äckligt som f-n. Allt luktar varianter på lösningsmedel - spelar ingen roll vad jag snosar på!

Minns att det här har hänt förut.

Jag tror att jag troligen har massor att göra idag, kanske sätta igång? Om det inte är så mkt som jag tror (vilket jag tror..) så tror jag att jag blir färdig med alltihopet mycket fortare än jag tror. Tror jag kör så.. Glad

Hopp ur pyjamas och sätt igång!!!

Anmäl
2013-04-24 11:24 #273 av: Kajak11

PMS finns det fler dom skrivare om för tiden i tråden här oåterkalleligt kllhydraterifokus. Om det strular finns möjlighet att använde olivolja...nötter och kanske fett fisk. Men du ärju inte fiskspisar då kanske du skall ha lite Fiskolja tablet och kanske se om det hjälper?Oliver ochså bra. Nu.får jag ta till lunch med mina gamla reserv föräldrar. Just besökt mina egna föräldrars gravstenar i födelse staden. Konstigt..Har inte varit här på staden i två år kanske. Tog en ledig dag för att hinna detta.

Anmäl
2013-04-24 11:30 #274 av: MimLan

Ditt frånvarande luktsinne har du nämnt några gånger. Det är ett av symtomen jag inte förstår varför neuro/läkare inte reagerar stenhårt på. Du har några sådana som borde få varningsklockorna att ringa. Istället verkar de inte bry sig alls. Du kanske skulle gå på testa läkare-runda igenom och bara ta ett symtom i taget? :)

Jag hade skumma luktförvrängningar under första året efter kraschen. Vissa människor stank spya. :) Tur att jag inte orkade uthärda människor ändå. Det underlättade. ;)

Och du, oroa dig inte för orken i Sthlm, det är bara att softa på en parkbänk här och var när behovet uppstår. Och lokaltrafiken finns ju för att användas.

Anmäl
2013-04-24 13:58 #275 av: kaisakavat

Haha JAA! Det ska jag förstås göra. Scanna alla befintliga läkare för varje symtom. Underbar idé! Får idé

KALKYL

Drar till med ca 30 vårdcentralsläkare i kommunen. Vill det sig illa (läs troligt) så kommer jag nog få gå laget runt.. Det rör sig sen om åtminstone 30-40 olika mysko symtom beroende på hur mkt jag antingen 'klumpar ihop dem' när jag beskriver, eller verkligen tar varje enskild konstighet för sig. Så...

Summa läkarbesök/symtom:  30-40 st 

Summa läkarbesök totalt: 900-1200 st 

á 200 kronor enligt dagens taxa här. (Reservation för framtida prishöjningar.)

Summa kronor: 180 000 - 240 000  Gapskrattar

Fast då blir det ju frikort emellanåt.. Får se till att köra effektivt de perioderna. Kommer bli svartlistad förstås, de kommer chipmärka mig och varningslampor kommer börja blinka när jag ringer en vårdinrättning.. galler kommer åka ut framför entréer och fönster när jag kommer i närheten.

Men shit happens.. och jag tänker ju ändå dra härifrån så småningom. Kanske de rentav GÄRNA BETALAR för att bli av med mig. Min flytt t ex. Skämtar

(Kul och sitta här och schwamla istället för att städa och sånt okul..)

Anmäl
2013-04-24 14:01 #276 av: kaisakavat

MimLan - Det där med 'stank spya'.. Vissa varianter av min erfarna 'lösningsmedelsstank' drar sig åt det hållet. Riktigt äckligt.

Och ja, parkbänkar. Tack och lov för parkbänkar. Cool

Anmäl
2013-04-29 22:37 #277 av: kaisakavat

Oj, tråden..

Befinner mig i hufvudstaden. Lite sliten på grund av hög aktivitetsnivå - men kuligt är det. Jäddrigt kuligt!!!

Känner dragningar åt en butik som säljer garn.. Svindyrt, men råkar ha öppet även imorgon.. Har hittills bara shoppat diverse tåg, buss och båtbiljetter, mat och apoteksprodukter. Hehe.. Förra gången jag var här och drog på stan kom jag tillbaka med en schampoflaska och syrran gjorde sig rolig över min oduglighet som shoppare.

Men åter till idag.. Bland annat blev det en burk vitamin B12 - efter att ha följt en tråd här på KIF under några dagar. Tog ett piller (1 milligram B12 cyankobalamin) en stund efter inköp, efter att jag placerat mig och mina ömmande fötter vid ett bord på Wayne's coffee på Götgatan. En halv timme senare sa det SMACK. Nej det sa det inte alls - där ljög jag. Men någon tände en lampa. Nej, det gjorde inte alls någon - ljög igen.. men hur f*n beskriver man saken!!?

Ungefär såhär kanske: Den 'hjälm' av hinder-dumskalle-pannkakssmetsgojskänsla-trötthetstryck-dån som alltid finns runt/i mitt huvud och som jag/man kämpar mot vareviga sekund, försvann. Det tvär-klarnade och liksom lättade. Och jag kunde plötsligt även HÖRA BÄTTRE. Mycket svårförklarat, men ett jättestörande 'dån' som jag inte ens riktigt reflekterat över fanns där innan, var plötsligt borta. 

Snäppet radikalare 'väderomslag' (uppklarnande) än vad skk-medicinerna nånsin givit - och då hjälpte de mig ju tydligt ändå.

Att med glädje inte-sakna den ko man inte-visste man haft i ladugårdsbåset!! Eller hur jag ska uttrycka det..

Vad är detta??

Måste läsa mer om B12 och -brist. Har ju läst om det förut och konstaterat det möjligen vara relevant för mig att behandla. Men dessa jävla pappskallar till läkare vägrar ju.. så här måste utredas och planeras.

Och förstås.. ett piller.. Återstår att se fortsättningen på experimentet.

Har huvudvärk nu. Hoppas det inte är en biverkning, eller tecken på att jag inte tål detta. Men det kan mycket väl istället bero på sömnbrist/trötthet och på stress. Hade ju slängar av ont i skallen förra veckan, samt i helgen.

Livet är intressant. I brist på ointresse.. Tjoflöjt. Yrar

Hoppas livet leker för er alla!

Anmäl
2013-05-03 17:18 #278 av: kaisakavat

Hemma i Piteå igen.. Och fullt upp. Bland annat:

Avstämningsmöte på AF - gemensam kartläggning med dem och FK och mig, inför min utförsäkring och arbetslivsintro.

Det blev ett konstigt möte. Tidigare AF-människor jag har träffat har varit rätt ok. Den här vette 17. En riktigt träig sak (frisyren och sminket verkade viktigare än både livet och själva jobbet. Stelt antydan till leende en gång.. verkade i övrigt knappt närvarande. Jag och FK-handläggaren funkar bra.. inget onödigt ordp**pande, fokus och raka rör. Men AF-handläggaren..? Enda gången hon gick igång var när hon ville informera om alla 'tjänster som AF kan köpa in'.

Coachning i allt från det ena till det andra. Mest trams. What?!

Jag kommer kanske behöva tips och stöd och bollplank - men vad är det meningen man ska ha sin handläggare till? Ingenting? Köpa in en massa svammel och kalla det vid fina namn. Hejja öka offentlig sektors kostnader!! Eller ska vi säga: Hejja smygöverföring av offentliga medel till (förmån för) flosklig del av privat sektor..? Känns mer och mer som om vi bara har en offentlig sektor 'på pappret' - inte i praktiken.

Men de är visst 'jätteduktiga, coacherna', sa handläggaren.. Oklart bara på vad. När jag frågade gick det trögt med svaret.

Byråkrati och medborgarövervakning

Sen kom vi till 'fylla-i-papper-delen' av det hela. Lovar - minst tredubbelt med papper jmf med förra utförsäkringsvändan. Och de var ju rätt många redan då! Så jag har nu skrivit under femtielva olika samtyckanden och försäkranden, till att de får registrera en massa tjoflöjt och sen samköra sina register och uppgifter om mig med varandra OCH MED REGERINGEN och ditt och datt. Samtyckanden som jag faktiskt inte vill göra, egentligen.

Mina mer än fyra år på universitet och alla skolåren innan räckte inte till för att greppa allt, eller förstå skillnaden mellan vissa av pappren.. åtminstone inte samtidigt som handläggaren babblade i mitt vänstra öra.

Och jo - alla pappren inklusive personnummer alltid! För det måste mätas och kollas hur AF och FK samverkar. Eh.. varför behöver de mitt personnummer då? undrade jag. Ålders och könsuppgift. Jaha.. Vad hände med kryssrutor och födelseår?? 

När jag invände - när pappershögen bara växte framför mig - så såg båda handläggarna rätt nollade ut.. Inga getter hemma?? Jag höll ett litet anförande i ämnet: Hur det känns att ha noll integritet och ihålig rättssäkerhet och att en massa folk har tillgång till mycket personliga uppgifter om mig. FK-människan upprepade 'folk'. Tyckte att jag överdrev - att det inte alls är en massa folk, utan ett ytterst fåtal.

Eh.. vad hände med Regeringen? En himla massa pappskallar sitter i regeringen. Och även om dessa skiter i detaljer om mig, eller ja, hela mig faktiskt, så är det principen. Och departementen är de som handlägger.. hur många där? Och precis då vaknade AF-människan till: 'jomen uppgifter behövs ju - jag kan ju bli sjuk och då måste ju nån annan kunna ta del..'

Hoppsan då.. Hur många till? Och de har nyss bytt alla handläggare på den avdelningen. Hur ofta händer det?

Jag bara undrar: Skulle dessa handläggare frivilligt dela ut flygblad med uppgifter om sig själva och sina mest personliga livsförhållanden, om någon bara lovade att 'inte så många kommer att läsa'..?

De hävdade envist att allt tjofs ju också är till för MIN skull. Jomen tjena!! Skulle det handla om oss/mig, så skulle helt andra system inrättas och jag känner mig helt säker på att ingen har frågat 'oss' vare sig när de hittade på vad som skulle vara bra för oss, eller efteråt. Vilket jag sa.

Det är fråga om instanser som har makt. Personer anställda i instanserna, som har makt.

Urk!

Alliansen gick visst till val på just att krångla till, jävlas, trycka ner folk, krångla till, jävlas, trycka ner folk, och krångla till.. Har jag för mig jag minns de sa i debatterna och TV-intervjuerna.. Eller hur var det?? hm.. Oavsett vad de SA - så har de då lyckats!! Duktiga.. Sverige verkställer!

Hursom.. Jag O-TRIVS nåt infernaliskt med att sitta på besöksstolar och bli 'handlagd'. Oavsett om den som handlägger är ok eller inte ok. Känner mig förminskad till ett nästan osynligt 'skräp' där jag sitter. Och pressad att vara till lags. Får jag vara någon? Gills min person, eller är jag blott ett 'coachingobjekt'? Att känna sig rund i ett fyrkantigt hål. Eller omvänt..

URK IGEN!! Jag vill UT ur detta!!

Till veckan: Operation scanna kommunförvaltningen. Minst två kontakter initialt, att ta. Hoppas hoppas hoppas det ger något. Så lite tid med den AF-mänskan som möjligt, tack!!

*önskar, beder, knästående..*

* *

Min unge ringde. Hon har just hört en varg ta en hare. Vid huset där hon bor i svensk fjällort. Hörde nåt som skrek uttav bara 17 och sprang runt huset - men hann inte se djuren. Vilket hon är skitsur för. Men stora blodpölar på altanen och här och var i snön i slänten där kampen stått. De har deschiffrerat spåren.

Snälla varg - ät inte upp min dotter!?

Anmäl
2013-05-05 16:38 #279 av: kaisakavat

Gravt förkyld. Det började på fredag afton - halsen svällde och blev ond som tysan. Nu har det nått stadiet: attacker av retningar så tårarna forsar. Fortfarande svullet men jag kan andas bättre. Vilket gjorde att jag kunde sova någorlunda inatt.

Och mitt i dessa förkylningsdimmor kom jag att tänka på äggmjölk. Äggmjölk som jag inte gjort en enda gång sedan jag flyttade hit, där jag bor nu, kom jag på. För jag fick leta en stund efter mina specialverktyg: den högkantade smala bunken, sugrören.. Tur man inte har så många skåp att gå igenom.

Knäckte två ägg och slängde det mesta av vitorna. Värmde äggulorna ngt, äggmjölken bör ju nå en viss temp. Smälte 50 g smör i kastrull på spisen, i med en dl vatten och kokade upp. Startade stavmixer i höga bunken - med äggulorna, 1 tsk kakao, 1 skvätt lakritspulver samt ett par nypor salt - och hällde i det kokande smörvattnet under fortsatt mixning. En skvätt grädde på slutet som avrundning.

En jäkla chansning med lakrispulvret - men det blev ju GOTT. Förutsatt att man gillar lakrits då. Kakaon och saltet i god kombi med den lätta naturliga sötman i lakritsen. Annars går det fint bara med kakao.

Så.. förutom fettbomben 1 A så blir det endel bra från äggen, plus mineraler och gojs från kakao och saltet. Får väl anses var nyttigt. Och hungrig blir jag nog inte på ett tag.

Återstår att se ifall lusten för äggmjölk var en 'engångs' eller en återkommande historia. Praktisk måltid.

Anmäl
2013-05-06 10:49 #280 av: kaisakavat

Eländes förkylning. Har kapitulerat inför den - jag mår pyton med feber och hela kit:et - och det är bara att vänta ut. Halsen får attacker av hysteriska retningar, ögon och näsa forsar. Men däremot har jag inget ont i kroppen, bara väldigt tung i skallen. Hoppas jag inte ska behöva hosta så vansinnigt i nästa stadium av det hela.

Det var idag jag skulle börja ragga praktikplats. Det går inte. Tvättid har jag också.. tror inte tvätta kommer gå så bra heller. Matematiken ligger på hyllan..

Frukost på äggmjölk - Folk har ju äggmjölk i kaffet. Jag tog det steget vidare och gjorde äggmjölk 'på' kaffe. Istället för vatten som vätska, alltså bryggkaffe som jag kokade upp med smöret. Förutom det - äggulor och kakao, nypa salt.

Funkar bra. Dricka maten känns mindre i halsen än att äta vanligt.

Kosttillskott är jag inte någon fan av egentligen. Dels innehåller de ju en massa tillsatsämnen, s k hjälpämnen, och man har noll koll.. Tillverkningsprocesserna är en ytterligare aspekt av det hela.. Och sen - jag har ju inte tålt saker. Men sen en tid har jag gjort undantag, misstankar om brist och diverse försök att påverka min symtomflora. Förutom käket äter jag extra D-vitamin och Magnesium. Nu även B12.

Mineralboostar lite via maten också - dricker vatten med seltin samt äter några paranötter här och där.

Magen har protesterat mot magnesiumet. Kanske finns nåt bättre piller, men jag äter på burken jag har (Ledins). Det kostar pengar.. Och senaste dagarna har jag inte känt av dem på samma sätt. Hoppas magen har vant sig. I övrigt 'tål' jag tillskotten bättre än förut. Det dyker t ex inte upp några konstigheter i nervsystemet, mer värk e dyl som sen blir allt värre. En skillnad.. som verkar ha samband med d-vitamintillskottet, det sammanfaller i tid. Alltså; d-vitaminet kan ha hjälpt mig så att jag tål saker bättre.

Jag vill kunna öka mg-intaget. Har hittills bara ätit 125 mg och vill åtminstone dubbla. 

* *

Dags att slänga mig i säng igen. Orkade var uppe en timme..

Anmäl
2013-05-06 11:53 #281 av: MimLan

Ledins har jag också haft, men det är inte bra magnesium-varianter i den, utan den innehåller laxerande mg. Jag brukar istället köpa mg citrat nuförtiden.

Kan du inte ha mg-burken på hyllan till de tillfällen då din mage behöver en skjuts istället, så blir ändamålet lite mer rätt? :-)

Det var kul att läsa att B12 verkar ha en effekt på dig. Ville också testa då jag tog för givet att min dosering inte var tillräcklig, men det visade sig att den var det. Iaf för vanlig dosering. Har inte orkat ögna igenom de artiklar som pekar på att en rejäl tillsats kan hjälpa även om prosvaren visar på normala värden.

Krya på!


Anmäl
2013-05-06 14:00 #282 av: kaisakavat

Tack. Just nu är det lite bättre.. under drogpåverkan. Halsontet har lindrats och det hela har flyttat upp i huvet-näsan.

Men this too shall pass! (weird enough för att ge visst perspektiv)

B12-et.. Käkar du Behepan? Det sägs ju vara den mindre bra varianten - cyankobalamin. Ska skaffa Mekobalamin sen. Nej, det tar på krafterna att nörda ner sig i artiklar..

Jo, jag läste om de olika mg-varianterna och att Ledins inte var optimalt. Men det var den bästa varianten jag hittade här i stan och ville komma igång snabbt. De andra var rena svamlet med tysen tilsatser. Men det blev ju sisådär ändå.. Det tycks ha hjälpt lite mot kramper och stumhet, men det kan helt klart finnas bättre.

Jag blir inte lös i magen av dem, inte på halv tablett iaf. Dosen är nog för liten. Men jag har fått ont efter intag.. liksom skrap-/svidkänsla i tarmarna. Tänkte prova ta andra halvan till middagen sen och se vad som händer, för det har ju blivit bättre.

Just i dagarna känner jag mig annars lite som varandes i en sciensefictionfilm. Till frukost: en näve piller. Levaxin, B12, mg, Alvedon och Ipren. Borde få problem - men av någon anledning går det bra nu.

Min mage sköter sig annars alltid bra när jag äter strikt. Lugn och fin. Behöver varken mer eller mindre fart. Glad

Anmäl
2013-05-06 18:41 #283 av: MimLan

Nope, använder Biotics Bio-B complex, knaprar inte bara b12.

Har tidigare fått TrioBe på recept, men ogillade bl.a. priset (ja, även om det gick på högkostnadsskyddet), och glömde bort vitaminerna ett slag, men nu knaprar jag på som jag skall. Fick recept ganska tidigt i min behandling med Levaxinet. Märkte onekligen förbättring då, men idag kan jag inte säga något sådant självklart.

Anmäl
2013-05-07 17:22 #284 av: kaisakavat

Hoppas vara över kulmen på denna erbarmerliga förkylning. Igårkväll och inatt trodde jag stundvis att antingen skulle jag kvävas till döds eller sluta mina dagar genom att hela huvudet skulle explodera. Rent överjävligt. Och ändå tänker jag hela tiden: Hallå - det är bara en förkylning.. det är bara en förkylning.. Kämpar

Blir hungrig, men har ingen matlust. När jag äter börjar jag må illa efter halva portionen. Rätt typiskt för dylika tillstånd tror jag. Har inte mått såhär sedan svininfluensan. Tur det är sällan man åker dit. Idag är det möjligen lite bättre, men känns oroande i bihålor och luftrör. Ingen katastrof än - men jag beder för att slippa extremhosta och bihåletjafs. Känner mig helt slut.

*

Det sitter en kritvit fluffig katt och vråljamar härutanför. Haha.. De kan verkligen jama högt om de får för sig det.. Katten ifråga är i det närmaste stendöv, kanske vet den inte att den är högjludd..

Riktigt fint väder. Sol, blåser, men betydligt varmare än tidigare. Perennerna i mina rabatten har kommit till liv - bl a sticker det upp karaktäristiska mörkröda pionskottpluttar, de citrongula prästkragarna som jag verkligen gillar och som är lite tveksamma för norrbottensodling tittar upp med allt fler blad (hurra!!) - och jag roade mig ett par minuter med att avskräpa och fluffa upp ett par stora kuddar med backtimjan och backnejlika. Pålitliga vänner. Önskar jag kunde känna doften av dem, och av vår och jord.

Sen orkade jag inget mer. Matthetsanfall. Det ser förfärligt ut runt bro och tomt, nästan lika illa härinne, men får lämna det några dagar än.

Och jo.. mina kryddväxter tycks leva. Timjan, marockansk mynta,  oregano.. även persiljan men den kan vårdö - känslig för de ännu kalla nätterna när den börjar titta upp.

Samt de 5 jordgubbsplantorna.. i fin form tycks det. Och sprider sig..

Anmäl
2013-05-07 18:24 #285 av: Kajak11

härlig vår tendenser hos dig men hoppas du slippar bihåle problem! Lite rolig beskrivning av stendöv katt men ja det är väl högljudd nu:-) Jag har bara fåglor som gör att jag vaknar tidigt och sovar 5-6 timmar. Hoppas kommande helg blir avstressande i stugan. Har nu överstått 3 bra föredrag om indiska flickor och utbildning. Mycket att se till men spännande ochså.

Anmäl
2013-05-08 09:11 #286 av: Efva

Hallå på tråden! Nu får du faktiskt ta och starta upp en ny ganska snart, den här börjar ju bli full... Drink

Hoppas att du har lika fint väder hos dig som det är här nere. Igår var det premiär för utelunch i solen. Så himla härligt! Men bara en av restaurangerna hade hunnit ställa ut möblerna, men jag såg att flera var på gång. Man blir alldeles lyrisk när temperaturen kryper över 20-gradersstrecket och solen skiner! Cool

Här är det sisådär med måendet, har fått ett bakslag efter att ha rotat runt i trädgården i förra veckan. Jag får ta det lugnare helt enkelt. Just nu försöker jag vila mig i form, för på lördag morgon drar vi till Kreta. Och jag hoppas innerligt att vi får värme och sol där också.

Sitter och väntar på samtal från kirurgen i grannstan, har fått en kallelse för att träffa läkaren om två veckor, som jag tyvärr skulle behöva flytta på. Jag hoppas att det funkar. Det närmar sig operation...

Ha en fortsatt bra dag, och jag hoppas att alla förkylningsbassilusker försvinner sin väg!

Anmäl
2013-05-08 21:15 #287 av: kaisakavat

Jo, här är det vår och katten har gapat även idag. Glad

Jatack, förkylningen verkar vara på väg bort. Ett litet migränanfall - tappade synen en stund - nyss, men det verkar vara av lindrig art. Piggare, men lite host och snor kvar.

kajak - Föredragen låter intressanta och hoppas du får en skön helg med vila!

Efva - Lycka till med doktor och op. Och visst ska du ta det lugnt - så du får njuta ordentligt av semestern. Det låter helt underbart med Kreta.

*

Vet inte om jag ska starta nån mer tråd. Det är förstås kul att 'ses' här emellanåt, men alla våra vänner som förut hade egna trådar har ju lagt ner sina - och det är inte som förut längre. Bitchen som avsåg att få bort presonliga trådar - hon lyckades. Och kvittrar som en fink med vårkänslor i forumet numera.

Om jag hittar på nåt tema, nåt projekt, då kanske. Men tar en paus, tror jag.

Vi som känner varandra - vi hittar ju varandra via PM om vi vill. Och ses i andra trådar.

Anmäl
2013-05-08 22:02 #288 av: Kajak11

vill gärna fortsätta i PM men har inte koll på hur det funkar. Är det kolla medlem och sedan skicka ett meddelande?
Jag förstår nog hur du menar....
Nu får du friska till ur förkylning.
Här gökotta i morgon vid stugan. Sillfrukost. Kyrkan och hembygden
i gemenskap. Har aldrigprovat detta förut. Tack och trevlig helg.

Anmäl
2013-05-08 22:25 #289 av: kaisakavat

PM (alltså mail via våra personliga sidor) kan man ju skriva ifall det är nåt särskilt. Annars ses vi ju i andra trådar, tänker jag. Glad

Anmäl
2013-05-08 23:25 #290 av: Effie

Tråkigt att höra att du funderar på att lägga av; dina trådar är inspirerande och intressanta. Men jag ska inget säga; jag minns ju inte ens när jag uppdaterade min egen lilla tåt senast. Man måste känna sig inspirerad för att skriva.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2013-05-08 23:35 #291 av: kaisakavat

Det är förstås väldigt roligt att du tycker så. Jag tycker ju också det om din och andras trådar.

Jag är väl iofs inspirerad att skriva ibland, men det blir inte samtal mellan oss som förut, och vad är vitsen med monolog. Så rolig är jag inte, utan er. Glad

Men det är ok förstås. Vi kan pausa - och så får vi se sen vad vi gör och vad som händer.

Anmäl
2013-05-09 07:30 #292 av: Kajak11

jag kännar rmig mycket inspirerad av tråden. Trevlig dagTack för du finns.

Anmäl
2013-05-09 09:51 #293 av: missaz

Kaisakavat; vad är det som har hänt här på sista tiden? Vad är det för person som velat få bort personliga trådar och lyckats...? Är kolhydrater.ifokus inte vad det var tidigare? *orolig* Förresten; jag är så glad att se dig och andra som jag kommer ihåg sedan sist. Kram!

Anmäl
2013-05-09 11:43 #294 av: kaisakavat

HEEEEEJ missaz - det var inte igår! Så roligt! Skrattar

Det där tjafset - ngn startade en tråd där det i tämligen otrevliga raljanta ordalag hackades på oss som har personliga trådar - att vi tar för mkt plats i forumet och att vi söker egoboostar och har fan-clubs och är åsiktsinkontinenta och att det är så himla svårt och jobbigt att hitta annat här på KIF numera för att vi förstör forumet. Det startade 'sådär' - och sen blev det värre.. Vill egentligen inte länka till tråden, men om du vill ha smakprov.. Skämtar

Här

Jag tog åt/till mig, tyckte först det var helt ok, för min tråd TAR plats. Men det blev lite för otrevligt. Hade gärna diskuterat hur de personliga trådarna påverkar forumet och sökt lösningar, men sakfrågan verkade mindre viktig. Istället viktigt för TS att förolämpa. Och fortsätta förolämpa. KiF när det är som allra sämst. Sämre än när det 'trollas', tycker jag.

Det är sig delvis likt - delvis inte. Mycket är fortfarande bra förstås, men själv saknar jag verkligen kompisarnas trådar. Och ett antal av de riktigt kunniga och roliga medlemmarna som förut gjorde det hela till närmast en fröjd.

Hursomhelst - stor kram till dig missaz. Blir nyfiken på hur du har det, hur du mår och hur du käkar förstås. Såg just att du startat en tråd - schwishar dit!!

kajak - Tack, du e go du. Tråden blir inspirerande när vi hjäps åt. En fin dag även till dig!!

Anmäl
2013-05-09 12:39 #295 av: missaz

Hmm... Inte en trevlig tråd nej! Själv tycker jag att KiF har varit (är?) så bra just därför att det är ett forum där man får dela sitt eget och ta del av andra människors situation. Jag har uppskattat de "egna" trådarna där vi kan peppa, tipsa och ta emot goda råd. Det är spännande att följa människors resa! Sååå tråkigt att detta har blivit en anledning för människor att starta bråk. Ledsen

Med mig är det ganska bra, jag har slutat mina studier och arbetar sedan 1,5 år tillbaka på Arbetsförmedlingen. Min kropp (har ju psoriasis-artrit) är inte så bra just nu och stressnivån är hög. När jag började med LCHF 2008 hade det en snabb effekt både på välmående och viktnedgång, nu känns det inte som samma mirakel... Kanske detta kan bero på hög stress, jag vet inte.  Men jag kämpar på för jag vet ju att jag iaf inte mår bra av "normalkost".

Ser ju i din tråd att du har det ganska tufft just nu, hoppas verkligen att det löser sig på bästa sätt med allt!! Kramar!!!

Anmäl
2013-05-09 13:14 #296 av: Lilltilda

Hon som klagade på våra personliga trådar har ju nu BACKAT i sina åsikter om personliga trådar efter att ha startat en egen tråd (!) och upptäckt att det är ganska trivsamt att ha en sådan. Bättre sent än aldrig!
Jag tycker definitivt att du ska starta en ny tråd igen och det snabbt för nu snor jag ytterligare en av de få kvarvarande posterna i denna!
Det Kif som du beskriver från förr hann jag aldrig vara med om eftersom att jag kom in för bara drygt ett år sedan. Men jag tycker fortfarande att det finns flera kunniga personer här på forumet och att det ofta blir riktigt intressanta diskussioner. Ibland kan jag önska att aktiviteten vore ännu större och mer likt den ni "gamla forumrävar" beskrivit från hur det var förr, men Kif är inget dåligt forum nu heller.

Anmäl
2013-05-09 13:35 #297 av: kaisakavat

Jodå, hon har 'backat' säger hon - och brer nu ut sig minst lika mkt som nån annan nånsin gjort. Hon är fortfarande fläckvis raljant - bara det att vi inte reagerar likadant om hon raljerar om personer utanför forumet.. Det kan nog vara en tidsfråga innan det barkar av igen. Hon LYCKADES tysta andra och ta platsen själv. Klart hon är tjingeling och gla nudå.

Men hon får förstås hållas, helt ok, konstaterar bara att hon faktiskt har förstört.

Såklart att KIF ännu är jättebra. Och att här finns SUPERTREVLIGA  SUPERDUKTIGA medlemmar även nu. Sorry om det inte framgick av vad jag skrev ovan. 

* *

Här är kallt och pissregnar. Hur kul va det nudå? Jag städade lite vid bron nyss, men inspirerad är jag inte. Skulle vilja åka och köpa vårblommor - en orgie i penséer hade jag tänkt som start. Men det går trögt..

Vaknar typ 50 ggr per natt i panik för jag inte får luft. Mycket gegg i luftvägarna som ska upp och ut.. Inte direkt sjuk längre, men inte bra heller. Magen är orolig trots uppehåll från mg-tillskottet, och efter såna nätter känner man sig ju rätt överkörd.

Har gjort äggmjölk varje dag sen häromdagen då jag nystartade. Det är ok - men av någon anledning känner jag mig hungrigare. Trots allt fett och ett utökat recept till tre ägg per omgång. Hungrig, men nästan utan matlust. Bläk. Nu vill jag PIGGNA TILL IGEN!

Anmäl
2013-05-09 13:39 #298 av: missaz

Usch! Ledsen Hörs att du har det riktigt jobbigt Kaisakavat...  Hoppas VERKLIGEN att du snart får må bättre!!!

Anmäl
2013-05-09 20:25 #299 av: Kajak11

tråden får inte sluta. Vi måste få uttrycka våra åsikter i respekterat ton och attityd. Det är så viktigt att lärdom läggas till och positiva förändringar.kan uppstå . Hoppas du mår bättre. Envishet mot sakkunskap och erfarenheter måste till. Tack för tråden och förtsättningen tack:-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.