Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Vi som har autoimmuna sjukdomar

Hjälp mig med mina värden

2013-01-08 20:11 #0 av: oskar_

Hej,

Jag är 22 år och har ätit Levaxin sedan 2009 men har i princip aldrig känt mig helt normal/återställd. Äter just nu 100 mikrogram om dagen. Har en hel del konstiga symptom, både hypo och hyper såsom hjärtklappning, andfåddhet, tillfällig yrsel, låg kvalitet på sömnen samt en väldig klumpkänsla i halsen. Är dessutom förkyld väldigt ofta nu för tiden, något jag inte var när jag var mindre.

Mina värden nu senast var 
TSH: 3,9 (Ref 0,4-4,0)
T4 fritt: 18,6 (11-22)
T3 fritt: 4,6 (3,5-6)
Anti-tpo: 425

Min läkare skrev att de senaste värdena är bra, och att jag ska fortsätta med 100 mikrogram levaxin. Det känns dock inte så lockande då jag bevisligen inte mår bra av det.

Någon som haft liknande värden eller som kan hjälpa mig? Ska be om en remiss till endokrinologen, men det kan ju ta ett tag innan man får komma dit.

Vet inte om jag kan behöva äta kortison eller T3, eller kanske NDH?

/ Oskar

Anmäl
2013-01-09 10:25 #1 av: Wildrat

Du borde definitivt vara behandlad av en endokrinolog. Att känna sig både hyper och hypo med de ganska perfekta värden du har är allt annat än normalt.

Kanske är det ditt höga TSH och höga anti-tpo som ställer till det men även här borde en endokrinolog hjälpa till. Det jag läst är att anti-tpo är högt för att du har en inflammation i sköldkörteln (Hashimoto tyreoidit). Det betyder att din sköldkörtel snart kommer att fungera sämre så du bör inte sluta med medicinen.

Vill du testa nånting själv så har jag läst att selen ska hjälpa mot just sköldkörtelinflammation. Jag kan även rekommendera Adrekomp som stöttar binjurarna som tar stryk när sköldkörteln inte fungerar som den ska.

Sen kan jag även säga att det är värt att ta striden för att få NDT (natural dessicated thyroid). Det funkar så mycket bättre än Levaxin. Med Levaxin kände jag mig sjuk hela tiden men med Armour Thyroid är jag iaf till 95% frisk. Jag har iaf bättre ork, mindre ont, slipper andfåddhet och klumpkänsla i halsen samt att jag nu har barn vilket var omöjligt innan medicinen.

Anmäl
2013-01-09 21:10 #2 av: oskar_

Har bett om en remiss nu, hoppas det inte dröjer allt för lång tid. Känns lite märkligt att jag inte blivit skickad till en sådan innan.

Jag läste någonstans att om man har blandade symptom så kan det bero på att binjurarna är trötta. Majoriteten av de symptom jag har är ju för hyper, men jag har ju lågt TSH.

Vill helst inte mixtra allt för mycket själv, men selen får jag nog i mig så det räcker, brukar äta några paranötter varje dag för just det. Tar även multivitamin varje morgon och ibland D-vitamin.

Tycker det känns som att jag borde kunna få testa NDT om jag kontaktar någon läkare som skrivit ut detta innan, dock känns det lite läskigt med tanke på att det är nermalda djurdelar, även om det säkert är strikta kontroller. Vill gärna testa lio innan jag testar NDT.

Jag har haft, vad jag trott iallafall, en halsinfektion sedan i September. Har varit på VC flera gånger för detta men de har inte kunnat hjälpa mig. Just nu känns det som att det nog mer har med SKK än med någon bakterie/virusinfektion. Jag läste någonstans att SKK vid just Hashimotos, kan "läcka", så att det skapar obehag i halsen (har ju även klumpkänsla där, men det har jag haft i flera år. Det var en av orsakerna att jag sökte till VC från början).

Anmäl
2013-01-09 21:22 #3 av: Zepp

Se till att få gjort en ordentlig undersökning först innan du drar några mer långtgående slutsatser.

I bland kan man ha en grundorsak och som sen utvecklar sig till flera olika saker.. och då kan det vara problem senare att veta vad som var grundorsaken.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-01-09 21:57 #4 av: oskar_

Vilka långtgående slutsatser har jag dragit?

Anmäl
2013-01-09 22:04 #5 av: Zepp

Näe.. altså inga en så länge.. men när du har ett bättre underlag så kanske du och specialisten komma fram till något?

Diskutera med denne för du kan ju ha dragit på dig annat under tiden som kan behöva behandlas samtidigt.. tex det med binjuren!

Min mor lades in akut, hon hade nästan inget kortisol alls.. så hon fick mumsa tabletter ett tag och de fick börja med levaxinet från början och sen trappa upp det.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-01-09 22:11 #6 av: oskar_

Ska försöka få så mycket som möjligt kollat när jag väl är där. Ska bli skönt att få prata med någon som jobbar med sådant här dagligen. Läkaren jag har på VC tycks knappt kunna något om denna typen av sjukdom, men så är det väl ofta tyvärr.

Jag försöker läsa på så mycket om övriga brister och dylikt, som kan kopplas ihop med detta. Dock tror jag att det kan vara bra att inte börja med att säga till läkaren vad man tror att man har, det är nog bättre att låta de komma fram till vad problemet kan tänkas vara. Om de inte går så får man väl ge lite förslag. Men lio och kortison ligger väl närmast att testa.

Anmäl
2013-01-09 22:23 #7 av: Zepp

Läkare på vårdcentraler är Allmänspecialister.. dvs de skall kunna lite om mycket.. de är altså inga experter på något.

Men antagligen så duger det jättebra för 90% av sjukbesöken.

Alldeles riktig strategi tycker jag. de är utbildade för att ställa diagnos.. det gör de genom att samtala med patienten för att sedan ta prover för att testa hypotesen.

Babblar du på för mycket så finns risk att den begränsade tiden går åt till ovesäntligheter.

Ja läs på för då kan du svara när denne frågar.. dvs du förstår bättre varför vissa frågor ställs!

Som exempel så gick jag själv till öron näsa hals specialist för en långdragen förkylning, det visade sig vara kvallsterallergi!

Jag hade räknat med en spolning av öronen följt av en dunderkur antibiotika!Förvånad

Sen så skall man ha lite tur oxå, träffa rätt läkare och personkemin skall stämma.

För övrigt kan jag upplysa dig om att kolisätare har högre aktivt T3 än de som äter ketogent!

http://www.medical-hypotheses.com/article/S0306-9877(04)00169-0/abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3516161

Och Kriss Chresser har skrivit en seri om Thyroid problems!

http://chriskresser.com/thyroid

Jag har inte läst allt men har samtidigt alldrig läst något konstigt på hans sida än så länge.. och du kanske hittar något som gör att du förkovrar dig på din egen sjukdom.. det finns altså annat än piller som kan påverka!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-01-10 08:37 #8 av: Wildrat

#6 Tyvärr måste man vara expert på sin sjukdom och dess behandling innan man träffar en läkare annars kommer man bli felbehandlad, särskilt när man har problem med sköldkörteln. Till och med specialisterna är inte särskilt kunniga.

Jag tex har träffat en överläkare och forskare som hävdat att jag är frisk för att jag har så fina värden. Det var väl klart att jag hade fina värden, jag hade ju ätit medicin ett par ÅR! Jag var också frisk för han hade minsann forskat på sköldkörteln och kommit fram till att många kvinnor hade förhöjda antikroppsvärden men inte alla var sjuka... Det var också han som rent ut sa att "vi behandlar inte dig utan dina provvärden". Jag behövde inte heller NDT för att bli gravid trots att jag varit infertil 6 år på Levaxin men blev gravid 2 veckor efter jag börjat med Armour. Behöver jag säga att jag inte träffar den "experten" mer?

Den läkaren jag går till nu brydde sig inte om mina provsvar när jag var hypo och hyper samtidigt utan jag fick påpeka att jag faktiskt var hypo och hyper samtidigt då t4 var över referens och t3 under och att jag då inte kan höja Levaxinet för att må bättre. Hade jag bara accepterat vad läkaren sa så hade jag fortfarande varit dålig idag, inte orkat arbeta och definitivt inte haft min son...

När det gäller binjurarna så finns det stor risk att du inte får nån hjälp. Jag har aldrig fått det trots att jag behandlas hos endokrinolog. De tror nämligen inte på fenomenet trötta binjurar, trots att det till och med står i fass att man bör behandla med kortison innan man börjar med Levaxin för att bínjurarna inte ska ta stryk...

Anmäl
2013-01-10 09:03 #9 av: mooonlight

#2  "... Majoriteten av de symptom jag har är ju för hyper, men jag har ju lågt TSH...."

Inte riktigt. Du har ett högt TSH. I synnerhet med tanke på att du äter Levaxin.

 

"... NDT ... dock känns det lite läskigt med tanke på att det är nermalda djurdelar..."

De flesta av oss äter hela djurdelar dagligen... Många äter inte bara muskler, utan även lever, njurar och andra organ. Det fina med NDT är att grisens sköldkörtel innehåller alla sköldkörtelhormonerna (T4, T3, T2, T1 och kalcitonin), i ungefär samma förhållanden som människans. Och så är det naturligt, till skillnad från syntetiska varianter som Levaxin.
Själv tycker jag att Levaxin är rätt läskigt.

 

#6 "... Men lio och kortison ligger väl närmast att testa..."

Lio är inte det första som jag skulle föreslå. Nu är jag i och för sig ingen expert/läkare, men Liothyronin = T3 och ditt fria T3 ligger rätt bra. Kortison eller kortisol är inget jag skulle ta frivilligt - om jag inte hade konstaterat låg egen produktion - då det kan orsaka andra problem.


Men du mår inte bra och du har högt TSH och TPO-ak, medan fritt T4 & T3 verkar vettiga. Stå på dig för att få en ordentlig utredning av endokrinolog.

Anmäl
2013-01-10 10:32 #10 av: oskar_

#9 Nej, självklart har jag inte ett lågt TSH, jag skrev bara fel.

Vad skulle du själv kunna tänka dig att felet är, eftersom att du inte tror att t3 eller kortison skulle kunna vara lösningen? Mer än NDT då.

Det ska även sägas att jag är rätt noga med kosten. Äter inte LCHF helt och hållet, men undviker snabba kolhydrater och försöker även äta så ren mat som möjligt.

Anmäl
2013-01-10 10:43 #11 av: rapu

Idag finns en ny teori.  T4 (antingen egenproducerat i kroppen eller medicinerat) skall i kroppen omvandlas till T3, men det kan också hända att kroppen  från T4 tillverkar ReverseT3 (omvänt T3). Detta hormon är en ämnesomsättningsbroms och sätter sig på just desamma receptorer som också tar emot T3, vilket alltså hindrar T3 att fästa eftersom platsen är upptagen.  I sådana fall  borde patienten kanske inte ta in mera T4 eftersom det inte hjälper att ta in mera T4 som omvandlas till fel hormon. Och det hjälper inte heller att ta NDT, för T3 i preparatet tas heller inte upp eftersom receptorerna alltså är upptagan av RT3.

Istället börjar man med Liothyrin (Lio) = enbart T3, och trappar upp dosen efterhand. Så småningom "skjöls" RT3 ur kroppen (inom några dagar) och man kan få plötsliga, häftiga hyper-symptom, och då minskar man Lio-dosen tills man har varken hypo- eller hyperkänningar.

För att veta om man möjligen har problem med skev T3 / RT3 balans, skall man låta göra en fullständig sköldkörtelpanel där test av RT3 ingår. Här i Finland kan man inte utvärdera en sådan panel i våra laboratorier, utan man måste låta skicka testet till USA. Tar några veckor. Hur det är i Sverige vet jag inte. Scandlab?

Anmäl
2013-01-10 10:52 #12 av: mooonlight

#10 "Vad skulle du själv kunna tänka dig att felet är, eftersom att du inte tror att t3 eller kortison skulle kunna vara lösningen?"

Jag vet alldeles för lite om dig och dina symptom, och du har bara presenterat fyra värden från ett tillfälle. Även om jag hade varit läkare hade jag inte kunnat säga så mycket om orsak och lösning utifrån det. Som sagt, se till att få en ordentlig utredning innan du drar några slutsatser.

Anmäl
2013-01-10 13:06 #13 av: Wildrat

Jag tror också det kan vara reverserat T3 eller nåt liknande som är problemet om det nu inte hänger på inflammationen i skk.

Det kan ev vara just TSH som ger dig problem. TSH är signalhormonet från hypofysen som säger till skk att tillverka mer hormon. Du har ju bra värden på både T4 och T3, alltså borde du ha lågt TSH men nånting gör att hypofysen signalerar ändå. Har för mig de kan göra ett test för ibland är hypofysen trasig. Men det testet görs nog bara av en endokrinolog.

Du har iaf en alldeles för komplicerad sjukdomsbild för att behandlas på vårdcentralen, tycker jag. Min sjukdom är enklare att analysera tycker jag (har Hashimoto) men jag är ändå efter 11 år kvar på medicinmottagningen för att det är för komplicerat för vc. Hoppas de godkänner remissen. Du kan alltid försöka ringa och snabba på dem lite och säg att du gärna tar en avbokningstid om du kan, då kan du kanske komma dit lite tidigare.

Du kommer märka att du kommer få kämpa för att få en bra vård. Nu har du fördelen att vara man (om jag läser ditt nick rätt) så de lär inte avfärda dig lika lätt som de ofta gör med kvinnor men man får ändå ofta strida för sin rätt samt, som jag skev ovan, vara expert på sin sjukdom och behandlingen för annars är man förlorad.

Anmäl
2013-02-13 11:13 #14 av: Ammelina


Jag har problem med att gå ner i vikt sedan några år tillbaka. Jag började äta Levaxin 2011. Började på 0,25 mcg och är nu uppe på 1,25 mcg. Varje gång läkaren höjt dosen, har jag gått ner, men efter någon vecka går jag upp igen? Han har tagit prov på mina binjurar värdet låg på 11 vilket inte säger mig så mycket, men enligt honom var det bra. Nu har jag dessa värden TSH 0,99  mlE/L (referens 0,40-3,7) T4 fritt 17 pmol/L ( referens 12-22.) Nu höjde han dosen för att skjutsa på T4 då han tycker den ligger lågt, för att jag lättare ska gå ner i vikt. Det går neråt på vågen just nu, och hoppas det fortsätter så..Ska snart ta om proven igen, så får jag se hur det blir? Jag mår jätte bra, lite trött men det kan bero på årstiden.. Jag har även provat andrekomp, men det gjorde ingen skillnad. Jag kan tillägga att min läkare är specialist på invärtes medicin och jobbar på vårdcentralen. Men man får stå på sig! Så länge man har symtomer och inte mår bra, då alla läkare inte är lika intresserade av just denna sjukdom. 

Anmäl
2013-02-13 23:29 #15 av: Wildrat

#14 Har han inte tagit prov på T3 också? Det är ju det värdet som har med vikten att göra, inte T4... T4 har egentligen ingen effekt alls i kroppen, den är bara en lagringsform. T3 är det aktiva hormonet, även de andra delarna (T2, T1 och calcitonin) verkar ha effekter i kroppen. Jag blev iaf inte gravid förrän jag fick naturliga mediciner som innehåller allt detta, är infertil på Levaxin.

Anmäl
2013-04-10 17:05 #16 av: titti58

Ska jag sluta med levaxin när jag äter adrekomp


+

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.