Annons:
Etikettövrigt
Läst 4041 ggr
starhawk
2012-10-16 08:06

Insulinhöjning gör dig inte fet!

Detta överraskande uttalande kommer från en snubbe vid namn Jacob Gudiol vad är det för gubbe egentligen? Har han nåt på fötterna?

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Annons:
RobinEH
2012-10-16 08:11
#1

Han har helt rätt. Du behöver ett faktiskt energiöverskott. Fett är lagrad energi.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

starhawk
2012-10-16 08:23
#2

I en artikel hävdar han att en insulinhöjning inte ger upphov till fettinlagring utan att det är energiöverskottet oavsett om det kommer från fett eller kolhydrater

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

jansan
2012-10-16 08:23
#3

Problemet är att insulinsvängningar gör Dig hungrig vilket gör att du äter mer och därmed går upp i vikt.

dufva
2012-10-16 08:52
#4

Är man professionell idrottare som Gudiol stoppar man säkert undan det mesta av energin i muskulaturen och inte i fettväven som vi övriga 99% av befolkningen mestadels gör

Däremot kommer ingen, inte ens toppidrottsmän undan med alla negativa hälsoeffekter som följer på ständiga insulinpåslag eller ett fluktuerande blodsocker

Zepp
2012-10-16 10:04
#5

Nu har jag inte läst JGs artikel.. men han har rätt så tillvida att normala insulinhöjningar gör ingen fet, det är så det skall vara!

Utan det är främst när man lider av hyperinsulinemi som problemet uppstår!

Och hur man får det.. tja sjukdom och/eller felaktig livsstil?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Inkanyezi
2015-07-20 13:51
#6

#5 Det finns ju starka misstankar om att många har låg insulinkänslighet medfött också, vilket leder till hyperinsulinemi och i sin förlängning antas kunna leda till diabetes typ 2. Det kanske inte är en sjukdom i inledningsskedet, utan helt normalt, men att den föda som de flesta av oss får är olämplig.

Annons:
Zepp
2015-07-20 14:09
#7

Slow Glucose Removal Rate and Hyperinsulinemia Precede the Development of Type II Diabetes in the Offspring of Diabetic Parents

http://annals.org/article.aspx?articleid=704330

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Inkanyezi
2015-07-20 14:35
#8

Och därmed kan man nog anta att inledningsfrågan i #0 delvis kan besvaras. Jacob har säkert en hel del på fötterna, det är knappast något stort tvivel därom. Hur det kan relateras kring huvudtemat på KiF är väl värt att diskutera. Många missuppfattar ju gärna budskapet här, men jag ser en ganska stark samklang i Jacob Gudiols skriverier och LCHF som livsstil.

Kortfattat är det väl så att vi inte sysslar med att sörpla i oss olivolja och äta smör direkt ur paketet i särskilt stor utsträckning, även om vi kan göra ostrullar med smör eller äta PUMA (Pålägg Utan MAcka). En rulle jag åt rätt många gånger gjorde jag med skinka, ost och smör, men utan bröd. Det är väl vad som kan betecknas som att tvärsovla (tvesovla är att ta två pålägg). 

Både här på KiF och på Jacobs sida Träningslära handlar det om att äta riktig mat, och Jacob är inte särskilt centrerad kring diabetes, medan vi här på KiF har väldigt många som endera har diabetes eller något av förstadierna till diabetes typ 2. Möjligen kan kostråd som Jakob ger vara olämpliga för den som har låg känslighet för insulin, och de  måttligt förhöjda insulinnivåerna som vanlig mat ger hos dem som har låg känslighet från födseln göra LCHF mer lämplig som livsstil. Jacob sysslar ju främst med träning, och han är såvitt jag vet inte särskilt inriktad mot diabetesepidemin som härjar i västvärlden.

Träningslära har en hel del som kan vara bra att ta till sig, men den som har låg känslighet för insulin och får höjda insulinnivåer vid intag av kolhydrater bör nog ändå avhålla sig från att kolhydratladda eller att alls äta spaghetti eller vitt bröd. Hur mycket potatis eller knäckebröd man då vågar stoppa in är väl en bedömningsfråga, men vid låg insulinkänslighet är det av värde att hålla kolhydraterna på en låg nivå, hur mycket man än tränar.

Zepp
2015-07-20 14:46
#9

Mycket handlar oxå om hårklyverier!

Dvs vi är helt överens med JG om att det är Hyperinsulinemi som är problemet.. inte normal insulinsekretion!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Inkanyezi
2015-07-20 15:52
#10

Vi kan ju också titta på det från andra sidan, som med hönan och ägget. 

Om man nu blir fet, så innebär det ju att man har stoppat i sig mer mat än vad man har använt till olika verksamheter man sysslar med utöver att bygga kroppen. I fallet fetma är det kanske inte exakt den kroppsbyggnad man strävar efter.

Så när man vänder på det och ställer sig frågan hur man blev fet, så har insulinet en viss relevans ändå, eftersom man också inom den vanliga medicinen ser det som ett hormon som "lagrar in fett" - det betyder att så länge vi har ett överskott av kolhydrater som håller insulinnivån uppe, kommer vi att i första hand förbränna socker för att inte förgiftas av det, och cellerna kommer att vara öppna för att ta hand om socker.

Fettet som vi har ätit, och det fett som vissa sockerarter omvandlas till, måste ju också tas om hand på något sätt, och hur det har gått till kan man ju ganska lätt gissa om man har samlat på sig några tiotal kilo av det.

Där i våra lager av fett på olika håll i kroppen finns det, allt som vi har ätit i överskott, men inte skitit ut. Fettet är lagrat på olika ställen och det är mer eller mindre lättillgänglgt som energi. Fett i muskulaturen, det som är insprängt, är ganska lätt att använda, så länge det inte finns stort överskott av kolhydrat. Fett ytligt under huden är också ganska lätt att ta hand om och förbränna, även om det inte kan förbrukas lika fort som det som ligger närmre själva brännugnen.

Det allra mest lättillgängliga fettet är det som cirkulerar i blodet, och det man just har ätit. Men i båda fallen kommer vi inte att förbränna det om vi inte har hög förbränning med låg insulinnivå.

Och så är det fettet som kan ta några år att bli av med, det som har lagrats inne bland våra inälvor, mellan organen.

Allt det där fettet har ju kommit dit för att man har ätit mer energi än vad man har tagit ut. Där är vi inte oense med Jacob Guidol. Däremot kanske man kan se honom som lite blåögd när det gäller vår förmåga att hantera kolhydrater, och det gäller särskilt alla oss som har lägre känslighet för insulin.

Det finns också fett som är mycket skadligt, men som inte nödvändigtvis kommer in i vår kropp i form av fett. Framför allt fruktsockret, som inte kan förbrännas på samma sätt som glukos, kan byggas om till triglycerider, som har en benägenhet att lagras i levern. Man kan alltså få fettlever utan att dricka ohämmat mycket sprit, exempelvis genom att dricka Coca Cola, och särskilt om man gör det tillsammans med friterad potatis, vars kolhydrater också måste processas innan fettet tas om hand. Tillståndet kallas NAFL, Non Alcoholic Fatty Liver, och det är lika illa som den fettlever man kan få om man dricker mycket sprit.

Fruktsocker i  sitt naturliga sammanhang, när vi får det i oss med frukt som vi äter, är inte på långa vägar lika allvarligt, eftersom mängden för det mesta är ganska liten. Frukten innehåller ju en hel del annat också, till och med vitaminer. Men fruktos, fruktsocker, har skadliga verkningar, och det är inte den sockerart vi vill ha cirkulerande i blodet. Levern bygger om det till fett, och i liten mängd vållar det ingen skada. 

Så det finns väldigt goda argument för att inte bara begränsa sitt intag av kolhydrater, men att också särskilt avstå från raffinerat socker och sötade drycker, i synnerhet om de har sötats med exempelvis modifierad majsstärkelse, den som kallas HFCS, High Fructose Corn Syrup.

Och jag tror att Jacob är överens med oss där. Coca Cola påminner inte på något sätt om riktig mat, och det gör inte heller energidryckerna som har blivit på modet under senare år. Gudadrycken är alldeles självklart vatten, bara vanligt vatten, direkt ur kranen eller smaksatt försiktigt med exempelvis citron, gurka eller äppelvinäger om man vill ha det så.

Upp till toppen
Annons: