Pajskal/pajdeg
Mitt recept på pajskal utan mjöl. Liten pajform, ca: 25 cm i diameter.
Pajskal:
1 dl PO-fiber,1 msk Fiberhusk,½ tsk bakpulver,75 g rumsvarmt smör,1 äggula,¾ dl vispgrädde
Blanda de torra ingredienserna och fördela smöret med fingrarna. Arbeta in äggulan med en sked häll sen i grädden. Rör först med skeden och knåda sedan snabbt ihop degen med händerna.
Platta ut i en pajform, 25 cmØ och förgrädda i ca 5 min i 200°.
Tillsätt valfri fyllning och grädda igen. Med äggstanning tar det ca 20 minuter.
Verkar intressant.
Det där ska jag testa.
Tack för tipset.
MMM jag gjör samma =)) o det är så gott!!!
sisst hadde jag som fyllning 2 ägg 3 dl grädde rökt skinka o 2 dl ost o krydda efter behag =))
Himmlans sugen på att gjöra någon sorts av tacko fyllning =)))
Mvh malin
snäckor snäckor snäckor www.familjensnygg.se
Ha de gött www.123minsida.se/Familgen Snygg
Nu har jag gjort denna för andra gången. Blir helt perfekt. Det bästa är att kanterna inte glider ner, vilket kan vara ett stort bekymmer när man gör vanlig pajdeg.
Jag kör allt i matberedare med kallt smör, plattar ut i formen och låter stå kallt innan gräddning.
Sist blev det en massa godsaker i; kokt skinka, stekt squash i tunna skivor, lite tunnskuren purjolök, grillad paprika i strimlor, tomater, massor med lagrad ost och äggstanningen. Succé!!
Jag gjorde dubbel sats och det blev lagom till en 30-cm-form.
Imorgon blir det taco-paj.
Kom också på att jag måste prova att göra krustader på degen. Tänk - med en gräddig svampstuvning………
=))) å krustader =))) finns det formar som man kan köpa till det då??==)))
Ha de gött www.123minsida.se/Familgen Snygg
Nej - inte vad jag har sett. Har några olika idéer jag skall prova idag när jag ändå skall laga paj.
Återkommer med rapport.
Kallt smör i matberedare är naturligtvis bättre. När jag skrev receptet var jag utan matberedare men nu ska jag övergå till att göra pajdegen i den nya.
Okej =)) men varför är det bättre med matberedare =)???
mvh malin
snäckor snäckor snäckor www.familjensnygg.se
Ha de gött www.123minsida.se/Familgen Snygg
Det som är bra med matberedare är att det går väldigt snabbt, smöret hinner inte bli så varmt. Det uppför sig också som en pajdeg med mjöl, d.v.s., när den är klar är allt samlat i en klump.
Så till mitt försök med krustader. Jag provade fyra olika formar (se bild).
Frän vänster 1) kakform med löstagbar botten, 2) aluminiumform, 3) vanlig kakform, 4) muffinsform i silikon.
Jag gräddade i 200 gr i 7 minuter, det kunde varit något längre. De bästa blev nr 1 och 4. 1:an läcker dock, därav bakpapperet under.
2:an kunde funkat, kanterna rasade dock ned, det kan man fixa med en sked och grädda på lite igen, lite pyssligt dock om man gör en 10-12 stycken.
Man får inte snåla med deg i botten, krustader får ju inte gärna läcka. Därför är det viktigt att nagga försiktigt så botten inte blir "blåsig".
Jag kommer definitivt att snart bjuda på krustader med svampfyllning!
#9 okej nr 4 det är bull form va ?=)))
tack så himlans mycket att du vill dela me dig =)))
Får man fråga hur du gjör dina stuvningar =))))
Mvh malin
snäckor snäckor snäckor www.familjensnygg.se
Ha de gött www.123minsida.se/Familgen Snygg
#11 aha blir det tjockare me äggula =)))
kan man gjöra det me sås ??=)))
Mvh malin
snäckor snäckor snäckor www.familjensnygg.se
Ha de gött www.123minsida.se/Familgen Snygg
När ska man lägga i ägg gulan i så fall?=))
Ha de gött www.123minsida.se/Familgen Snygg
Har testat pajdegen till min fetaost/tomatpaj. Det blev riktigt gott. Denna deg kommer jag att göra flera gånger!