Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag?

Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - På stan, hur gör jag?

Pajskal/pajdeg

2012-09-14 20:38 #0 av: berittis

Mitt recept på pajskal utan mjöl. Liten pajform, ca: 25 cm i diameter.

Pajskal:
1 dl PO-fiber,1 msk Fiberhusk,½ tsk bakpulver,75 g rumsvarmt smör,1 äggula,¾ dl vispgrädde

Blanda de torra ingredienserna och fördela smöret med fingrarna. Arbeta in äggulan med en sked häll sen i grädden. Rör först med skeden och knåda sedan snabbt ihop degen med händerna.
Platta ut i en pajform, 25 cmØ och förgrädda i ca 5 min i 200°.

Tillsätt valfri fyllning och grädda igen. Med äggstanning tar det ca 20 minuter.

Anmäl
2012-09-14 22:28 #1 av: [Tunnan]

Verkar intressant.
Det där ska jag testa.
Tack för tipset.Flört

Anmäl
2012-09-15 14:39 #2 av: **Malin**

MMM jag gjör samma =)) o det är så gott!!!

sisst hadde jag som fyllning 2 ägg 3 dl grädde rökt skinka o 2 dl ost o krydda efter behag =))

Himmlans sugen på att gjöra någon sorts av tacko fyllning =)))

Mvh malin

snäckor snäckor snäckor www.familjensnygg.se

Anmäl
2012-09-16 02:51 #3 av: quai

Perfekt, var på jakt efter pajskal för västerbottenpaj som jag tänkte göra i morgon. Denna ska helt klart testas!

Beräkning av näringsinnehåll finns här för den intresserade.

Anmäl
2012-09-17 20:30 #4 av: Sindri

Nu har jag gjort denna för andra gången. Blir helt perfekt. Det bästa är att kanterna inte glider ner, vilket kan vara ett stort bekymmer när man gör vanlig pajdeg.

Jag kör allt i matberedare med kallt smör, plattar ut i formen och låter stå kallt innan gräddning.

Sist blev det en massa godsaker i; kokt skinka, stekt squash i tunna skivor, lite tunnskuren purjolök, grillad paprika i strimlor, tomater, massor med lagrad ost och äggstanningen. Succé!!

Jag gjorde dubbel sats och det blev lagom till en 30-cm-form.

Imorgon blir det taco-paj.

Kom också på att jag måste prova att göra krustader på degen. Tänk - med en gräddig svampstuvning.........

Anmäl
2012-09-18 10:15 #5 av: **Malin**

=))) å krustader =))) finns det formar som man kan köpa till det då??==)))

 

Anmäl
2012-09-18 11:16 #6 av: Sindri

Nej - inte vad jag har sett. Har några olika idéer jag skall prova idag när jag ändå skall laga paj.

Återkommer med rapport.

Anmäl
2012-09-18 20:16 #7 av: berittis

Kallt smör i matberedare är naturligtvis bättre. När jag skrev receptet var jag utan matberedare men nu ska jag övergå till att göra pajdegen i den nya.Glad

Anmäl
2012-09-18 20:35 #8 av: **Malin**

Okej =)) men varför är det bättre med matberedare =)???

mvh malin

snäckor snäckor snäckor www.familjensnygg.se

Anmäl
2012-09-19 09:13 #9 av: Sindri

#8 skrivet av **Malin**

Det som är bra med matberedare är att det går väldigt snabbt, smöret hinner inte bli så varmt. Det uppför sig också som en pajdeg med mjöl, d.v.s., när den är klar är allt samlat i en klump.

Så till mitt försök med krustader. Jag provade fyra olika formar (se bild).

Frän vänster 1) kakform med löstagbar botten, 2) aluminiumform, 3) vanlig kakform, 4) muffinsform i silikon.

Jag gräddade i 200 gr i 7 minuter, det kunde varit något längre. De bästa blev nr 1 och 4. 1:an läcker dock, därav bakpapperet under.

2:an kunde funkat, kanterna rasade dock ned, det kan man fixa med en sked och grädda på lite igen, lite pyssligt dock om man gör en 10-12 stycken.

Man får inte snåla med deg i botten, krustader får ju inte gärna läcka. Därför är det viktigt att nagga försiktigt så botten inte blir "blåsig".

Jag kommer definitivt att snart bjuda på krustader med svampfyllning!

Anmäl
2012-09-19 18:57 #10 av: **Malin**

#9 okej nr 4 det är bull form va ?=)))

tack så himlans mycket att du vill dela me dig =)))

Får man fråga hur du gjör dina stuvningar =))))

Mvh malin

snäckor snäckor snäckor www.familjensnygg.se

Anmäl
2012-09-19 22:11 #11 av: Sindri

#6 skrivet av sakring

Nej, nr 4 är som jag skrev en muffinsform i silikon från ICA. (8-pack)

Stuvningar gör jag som vanligt fast utan mjöl. Tar i en liten klick crème fraiche. Sedan får de koka väldigt länge. En del reder sina såser/stuvningar med äggula.

Anmäl
2012-09-19 22:19 #12 av: **Malin**

#11 aha blir det tjockare me äggula =)))

kan man gjöra det me sås ??=)))

Mvh malin

snäckor snäckor snäckor www.familjensnygg.se

Anmäl
2012-09-19 22:20 #13 av: **Malin**

När ska man lägga i ägg gulan i så fall?=))

 

Anmäl
2012-09-19 23:22 #14 av: Sindri

#12 skrivet av **Malin**

"En del reder sina såser/stuvningar med äggula."

Man rör i den precis i slutet - det får inte koka sedan. Värmen gör att äggulan stelnar .

Om det passar med ost i stuvningen så blir det tjockare av det också.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.