Kokoskaka från Australien ... mmmmm ...
Jag älskar kokos och denna kaka är toppen! Den kommer från en lowcarbsida som heter 'A Pinch of Health' … tyvärr verkar den inte vara aktiv längre men receptet fanns kvar … kanske de bara har bytt namn eller site …
I ingredienserna pratar de om 180 gr hela mandlar, men det går ju lika bra att använda mandelmjöl direkt eftersom mandlarna ändå ska malas till mjöl
**
Low Carb Buttery Almond & Coconut Cake**
(For non metric users: metric cup measurements are around one tablespoon more then your cup measurement)
180g Blanched Almonds, ground (6.3 ounces)
1 cup of splenda or equivalent
2/3 cup of dessicated coconut (I was a bit heavy handed and probably used around 3/4 cup
2 TBL Flaked Almonds (2 American tablespoons and 2 teaspoons)
1/4 tsp salt
200g butter (7oz)
4 eggs
1.5 tsp vanilla extract
1/4 tsp almond essence
Melt butter and allow to cool
Blanch and grind almonds, this is a good opportunity to make a big batch so you have extra for other recipes. See this thread for tips on blanching and grinding almonds: Nut Meals and Flours
Preheat oven to 180 C (350F)
Whisk the dry ingredients in a medium to large bowl. In a smaller bowl whisk the eggs, vanilla and almond essence then add the butter mixture and whisk well. Add wet mixture to dry mixture and stir, this will be a sloppy batter.
Next either grease or line a metal springform pan or use silicon. I used the silicon and it worked fine for this. Pour mixture in and spread evenly then sprinkle almond flakes over the top of the cake.
Chuck in oven for about 40 minutes or until cake springs back slowly. Let cool in pan.
Belinda recommends that you eat this at room temperature or slightly warmed though it still tastes good cold just chewy like candy. Keeps in the fridge for up to a week (won't last that long!) and freezes well for 3 weeks.
Enjoy
**
Nutritional Information:**
Total 101g protein 307g fat 39g carb 3442 cal
Per serve (div 8) 12.6g protein 38.3g fat 4.8g carb 430 cal
Låter som en jättegod kaka. Jag gillar också kokos. Men vad använder man istället för splenda, som jag tror inte finns i Sverige. Sukrin kanske, men 1 cup låter för mycket eller?
Låter som en jättegod kaka. Jag gillar också kokos. Men vad använder man istället för splenda, som jag tror inte finns i Sverige. Sukrin kanske, men 1 cup låter för mycket eller?
Du kan använda Sukrin … jag skulle pröva med 3/4 men annars så ska Splenda ha samma sötningskraft som socker … men pröva med mindre mängd först …
Tack, jag ska baka i morgon och kommer att rapportera resultatet. Kanske jag blandar sukrin med lite stevia.
Ja, det är vad som råds till här och vad jag har gjort se'n jag började med erythritol (sukrin) för flera år sedan … en knivsudd stevia pulver (eller några droppar om du använder vätska) till ett par matskedar Sukrin.
Kakan blev mycket god. Den ska jag ha i frysen för att bjuda på när det kommer kaffegäster.
Tack!
Kan nån vänlig själ översätta receptens mått åt mig?
Vänliga hälsningar
Cindy
Jag vill gärna göra den här smaskiga kakan men måttet cup kan ju tydligen innehålla väldigt olika mängd så, någon som vet att översätta måtten i just det här receptet?
Agneta
Låter helt ljuvligt!
Jag gillar inte kokos alltid, men i en sån kaka måste det passa finfint!
Dum fråga kanske.. men fattar jag rätt om jag tror dessicated coconut är vanliga kokosflingor?
Undrar också över måtten, men tänker att det nog ska gå få ihop utan exakta angivelser. Tänker ändå ta mindre sukrin än angivet och kokosflingorna borde det inte vara så jättenoga med.
Kan tänkas jag bakar den nu i helgen..
#6 penny
Du skulle inte vilja skriva ner vad & hur mycket du användi i svenska mått ????
#9 skrivet av kaisakavat
… jodå, dessicated coconut är kokosflingor
Var är problemet? Förutom cupmått så är ju de andra i gram eller mått som också används i Europa - tbls är matskedar, tsps är teskedar.
Vlket cupmått gäller ? Eller missade jag det helt enkelt…får läsa igen..
Och använde hon/ni sukrin och isåfall hur mycket ?
Det är ett recept från Australien så måtten är 3/4 och 2/3 x 2,8 dl.
Nu vet jag inte hur mycket Sukrin hon använde men jag skulle ta 3/4 x 2,8 dl + en nypa Stevia. Det är vad jag använder som sötningsmedel eftersom kombinationen tycks ta bort bismaken från Sukrin och också från Stevia … många är känsliga för dessa smaker … mig gör det ingenting men man vet ju aldrig om man ska bjuda någon annan …
#15 Tack då vet jag!
Jag hade fått för mig att det var 1,5 eller 2,8 dl, lite för stor skillnad för att bara testa i en kaka.
Nu ska jag bara in till stan och köpa flagad mandel så blir det kokoskaka till kvällen.
Kan tänka mig att smälta lite mörk choklad att ringla över också ;-)
Agneta
Tack så mycket för receptet! jag älskar kokos i alla former
#15 Intressant tips om att kombinera Stevia och Sukrin. Jag hör till dem som har lite svårt för bismakerna och därför väljer att ta väldigt lite sukrin när jag bakar.
Behöver skaffa Stevia, har inte tidigare tyckt det var viktigt.. Man lär sig.
Troligen är ni trött på den frågan , men var är bäst att beställa?
#19 skrivet av kaisakavat
Om du inte har något emot att köpa från Staterna så är iHerb.com bästa stället både på grund av priser och snabb leverans. Det finns många på KiF som köper därifrån och kan ge dig rabatt code som drar av 5 dollar av priset.
Stevia som jag köper är av NuNatural och jag tycker att det är det bästa på marknaden … det ska vara deras vita pulver … säljs i rätt så liten burk men det är dryyyyyyygt …
#20 Tack för tips. Kan vara ett alternativ.
Denna produkt/volym?
Torde räcka länge, ja. Bakar sällan och sötar sällan. Men beställer man från over seas så är det väl bra om det inte tar slut direkt.
#21 skrivet av kaisakavat
Rätt produkt men större storlek än vad jag köper … men, som du säger, du köper från utomlands så det kan vara bra att ha … nu lär den räcka lääääänge om du inte sötar mycket för den blandas ju … per kryddmått … med sukrin.
Jag har ett paket med 50 g stevia som kommer att hålla flera år. Säkert 3 år till! Bäst före 2/2012, men det tänker jag inte bry mig om.
340 g räcker säkert i 10 år!
# 19 hur har du missat det tipset!? Det har Mariann skrivit i nästan vartenda inlägg i evigheter!
#22 Tack igen!
#24 Verkligen helt ofattbart att jag missat detta, då det ju verkligen hör till de centrala frågorna för mänskligheten! *plats för ironisk smiley*
Jag läser nästan aldrig baktrådar. Vilket i sin tur beror på att jag väldigt sällan bakar.
Om jag nu kommer ihåg rätt så tog jag:
1 knapp dl sukrin och 3 små portionspåsar stevia/sukrinblandning (en knivsudd stevia kanske)
ca 1,5 dl kokos
en nypa salt
1,5 tsk vaniljpulver
mandelessense hade jag inte,(finns det i Sverige?) Jag köpte bittermandelolja till nästa kaka, men då får jag nog använda bara någon droppe.
Ovanpå kakan strödde jag en handfull mandelspån.
Jag har bakat kokoskakan ikväll. Så god!! Faktiskt det godaste LCHF-bakverk jag gjort :-) Och jag har hunnit med en del nu.
Jag har lite svårt för kokosnötmjölet. Det blir lite torrt, lite kort i tugget, mjöligt, svårt att beskriva.
Det tar ju tid att först blanchera 2 hg mandlar, torka dem i ugnen och sen mala med mandelkvarn. Men, det var definitivt värt besväret.
Jag använde bittermandelolja istället för mandelessens (kanske är det samma sak?) och det var pricken över i. Smaken blev väldigt nära toscakaka.
Agneta
ja en kvarts tesked är väl ett par droppar, typ, jag tog nog tre droppar bittermandelessens i Marianns choklad-mazarinkaka, det var alldeles lagom, så det är nog helt utbytbart i samma mängd, om det inte är detsamma.
#28 pennylane1
20 droppar= 1 ml = 1 kryddmått
1 tsk = 5 ml
Så ½ kryddmått tycker ag nästan är lite för mycket. Jag tog nog 7-8 droppar och tyckte det var perfekt.
Agneta
oj då! Ska det gå 20 droppar i ett kryddmått!? Det låter otroligt men jag har inte mätt iofs!
Det lärde jag mig på en kurs hos Crearome :-)
Agneta
Jag köpte rostade kokosflagor på Citygross, 500 gram för 39:90 tror jag att det var. På påsen stod det kokoschips, det kan ju få en att associera till annat men det var bara rostade flagor. Hittade dem på Hälsoavdelningen. Om inte annat så kan man ta ett par flagor och tugga på dem länge när man är sugen på något, det hjälper tycker jag.
Det där jobbet med mandeln som konichiwa påminde mig om en episod för ca 25 år sedan.
Min man gästforskade på Utah State University, så vi bodde, hela familjen, i 8 månader, i en liten stad som heter Logan mitt uppe i Klippiga bergen. När en av proffessorerna där hörde att jag var småländska bjöd han in oss till Thanksgiving och undrade om jag inte kunde baka en ostkaka. Han hade ca 25 år tidigare, som ung, varit missionär i Småland. (Han som de flesta där var mormon)
Vi bodde i en studentlägenhet som bara hade minimalt med köksutrustning. Vad göra? Löpe fanns inte. Jag hade ingen mandelkvarn och malen mandel fanns inte att köpa. Jag kom på att använda keso och mandeln förvälde jag och rev för hand ett och ett på ett rivjärn.
Vilket jobb! Men gott blev det. Och ostkakan smakade precis som han kom ihåg. Sa han i alla fall.
Penny, nej jag använde inte kokosnötmjöl utan gjorde efter receptet i #0. Jag nämnde det bara för att jag tyckte ddet var gott med en kaka utan :-)
Jag köper 1 kg kokoschips åt gången och kör dem i mixer. (jag har företag och och passar på att köpa kilovis av olika sorters nötter och mandel nån gång om året när jag gör inköp därifrån).
Allt blir inte smått utan en del flingor är hela. Det blir faktiskt tuggigt och gott men blir det för mycket hela blir det tungtuggat.
Agneta
Knogarna blev riktigt såriga, och sved gjorde det.
Tackar som frågar!
Nu har jag skrivit om kakan till svenska mått.
Agneta
Borttaget.
Agneta
Jag mikrade det i 12 sekunder på högsta effekt så att det fortfarande stod upp men var mycket mjukt och det gick jättebra!
Agneta
men varför inte översätta receptet som det fakiskt står? Melt butter and allow to cool = smält smöret och låt det svalna….
#43
Därför att det går fortare och jag vet att det faktiskt fungerar.
Agneta
Häromdagen bjöd jag några icke-lchf-are på denna kaka. De tyckte den var fantastiskt god. "Den smalar som mazariner", tyckte de.
Det var nog en droppe för mycket bittermandelola, tror jag, som gav den smaken. Jag tyckte det blev lite för stark smak, men man blir ju känsligare när man så sällan äter sötsaker.
Ååå.. Trevlig påminnelse. Jag gjorde ju kakan förut - och den blev verkligen god. Kommer definitivt baka den igen!
TACK gun för receptet!
#39 skrivet av konichiwa TACK FÖR ÖVERSÄTTNINGEN av receptet. Missade det först, när jag snabbt ögnade igenom tråden. För att kunna använda receptet behövde jag en översättning till svenska, så jag sökte på kaknamnet på nätet. Direktöversatte receptet med datans hjälp. Funkade också - men din så mycket bättre.
Någon som bakat Low Carb Buttery Almond & Coconut Muffins efter det australiensiska receptet? Försökte hitta det som hänvisas till på 'A Pinch of Health'- lyckades inte.
Jag tror inte att det finns ett recept för muffins … det var bara en person som skrev att hon hade gjort det istället för i kakform.
För att komma in på allt på 'A Pinch …' så måste du vara medlem på forumet. Annars går det bra att komma in på receptsidan utan att vara medlem. Det verkar vara liv i själva forumet även om websidan inte är aktiv.
#49 skrivet av gun92884 "……det var bara en person som skrev att hon hade gjort det istället för i kakform" Ja, visst är det så - uttryckte mig lite knepigt - menade; -Är det någon som gjort muffins av den här kaksmeten?
Jag har provat med andra LC sockerkaksrecept - att baka ut som muffins - hittills har inte några blivit lyckade, inte alls som vanliga. Har också provat att göra "kondisbitar" = baka ut som en stor platt kaka, toppa med chokladglasyr, skära i fyrkantiga bitar - inte heller blivit bra.
# 48 Tack för tacket sias :-D Jag lade ner en hel del jobb på den pdf:en men kände mig bara ifrågasatt i kommentarerna efter. En positiv kommentar gör så mycket. TACK!
Agneta
Jag kanske är känsligare än de flesta. Förlåt om jag sårade dig.
Agneta
Ironi.
Agneta
Varför ironi?
Varför ifrågasätta vad jag känner?
Agneta
du blev tydligen oerhört sårad av att jag frågade varför du inte översatt som det står! Jestanes då! Jag jobbar lite grann med översättning ibland och jag har fått lära mig att man översätter sådana texter i stort sett ordagrant sen kan man lägga till en egen kommentar om man ändrar. Därav min fråga. Men det är naturligtvis ingen lag på det!
Funderar på att tipsa mitt absoluta favvofik nere på stan om detta recept. Var där ikväll, de har bra 'påläggstallrik' som man kan käka där om man är lowcarbare, men de har inget lc-fika.
Fast jag skulle vilja ha den med en glacyr.
Har ett glacyrrecept med smör, äggula, och socker - men byter förstås ut sockret mot en snutt sukrin. Och strör på kokosflingor.
Borde vara ok eller? Att skicka vidare receptet!?
#60 skrivet av kaisakavat
Det ÄR copyright på detta forum:
Copyright ©2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
© A Pinch of Health 2005 - 2011 Varför inte skriva direkt till dem och be om lov? Jag är bergsäker på att de skulle bli jättetjuffa på att veta att svenskar vill ha deras recept Website är inte aktiv men väl forumet.
#21 skrivetav kaisakavat
Köp inte denna variant den är blandat med Maltodextrin
Läs i other ingredients.
Det finns andra som är blandade med erythritol (sukrin) som är mycket bättre.
Jag åkte på samma fel utan att kontrollera.
Denna är bara stevia:
Wisdom Natural, SweetLeaf, Stevia Extract, .9 oz (25 g) $9.97 $15.99 (38% Off)
jättetjuffa! Kul ord! Aldrig hört!! Betyder jätteglada förmodar jag?
#64 skrivet av Pennylane1
Svenglish … från 'to be chuffed' … vet inte om det även är ett ord på engelska, men det sades vi i Scotland när man gillade något skarpt
I'll be darned … det finns TVÅ olika meningar och en är direkt motsatsen (alltså grinig eller tjurig) till denna som jag menade http://wiki.answers.com/Q/What's_the_meaning_of_Chuffed_to_bits
Det är svårt med NuNaturals för att de har 2 andra förpackningar som ser nästan likadana ut men innehåller maltodextrin.
Den är blandat med erythritol (sukrin)
NuNaturals, NuStevia, NoCarbs Blend, 3.5 oz (98 g) $5.99$9.99(40% Off)
Jättetjuffa (och kanske upptjuffade?) har jag härmed gjort till ett favoritord som jag ska använda i tid och otid! Det är språkutveckling i sino prydno! Om tio år kommer ordet in i SAOL!!
Och så praktiskt att det kan betyda motsatsen; så många fler användningsområden!!!
Du har mig springande upp och ner i trapporna - mitt kontor är på övervåningen - nu på morgonen för jag var tvungen att kolla vad det var jag har … och det är detta, som inte är utblandat med något.
http://www.iherb.com/NuNaturals-NuStevia-Pure-White-Stevia-Extract-1-oz-28-g/4231?at=0
Det är för att etiketterna ser snarlika ut som man kan ta fel … får lusläsa innan man beställer
#61 Oj, fy på mig. Kollade inte i trådstarten. Sajten ju faktiskt är aktuell. Jag hade blandat ihop det hela med en recepttråd där originalsajten inte finns kvar.. vilken det nu var.
Naturligtivs ska jag göra rätt!!
Sen en fundering när det gäller Steviaprodukterna..
Min ena unge är i staterna just nu. Närmare bestämt i LA.. Kan man köpa den produkten, eller likvärdig, i nån affärskedja eller är det postorder som gäller alltid?
#62 Sweli - Tack för du uppmärksammar maltodextrininnehållet.
Jag gillar inte maltodextrin - skiten smyger sig på oss från alla håll och undviker det väldigt gärna.
#73 skrivet av kaisakavat
På närmaste Whole Foods och Trader Joe's hittar man olika slags Stevia … dessutom finns det massor med hälsokostaffärer som är speciella för västkusten och som inte finns i andra delar av landet. Online är billigare och bekvämare för oss som sitter för långt ifrån dessa affärer … jag har Trader Joe's i Michigan men måste köra flera timmar för att komma till affären, den finns inte i Grand Rapids … och Whole Foods hittar jag inte förrän i Minneapolis, Minnesota vilket tar 12 timmar att köra …
#75 Tack! Tror jag skickar ungen på uppdrag. Nån nytta ska hon väl få lov att göra under sina tre månader.
"to be chuffed" är British English, slang eller i alla fall vardagligt. Jätteglad helnöjd.
Kul ord tycker jag som inte används tillräckligt i vardagen!
Men ang copyright, man måste väl få BAKA kakan, vem man än är!? Det är väl att sno receptet, alltså publicera det, ändra i det utan att ange originalet kanske tom, jag ska kanske revidera det jag skrev i # 59, är det kanske olagligt?
Men som sagt BAKA den måste väl även caféer få göra? Det är väl det som är meningen med recept…
Pennylane - Man kan ju kalla den för A-Pinch-Of-Health-Cake.
Och om nån frågar så kan man ju definitivt säga varifrån receptet kommer.
Visst … men som jag sa så kan det betyda direkta motsatsen också:
Dictionary.com Unabridged
chuffed
2 /tʃʌft/ Show Spelled[chuhft] Show IPA adjective British Informal . annoyed; displeased; disgruntled. Origin:
1825–35; compare dial. (mainly S England) chuff, choff ill-tempered, surly, probably to be identified with chuff1
chuff
3 /tʃʌf/ Show Spelled[chuhf] Show IPA noun 1. a soundof or like the exhaust of a steam engine. verb (used without object) 2. to emit or proceed with chuffs: The train chuffed along.
#78 skrivet av Pennylane1
Jodå, visst får man baka den … men, vill man sälja sitt bakverk så måste man be om tillstånd. Det kanske går att göra som KaisaKavat föreslog, kalla den A-Pinch-of-Health Cake (ursprung: Australien)
Men, sedan finns det en annan sida till denna copyrightlag också … det finns ett väldigt berömt recept här i landet, Kentycky Derby Tart, och det är copyrighted så den får inte kallas så någon annanstans än där originalet bakas. Många bagerier imiterar denna kaka - paj, actually - men får naturligtvis inte använda namnet och den blir ofta känd under 'you-know-which-name tart'
Jag bodde i Surrey och Hampshire 1967 - 1977. Ingen Cockney där, men väl ganska kul dialekt i Portsmouth. Bike uttalades som "bojk" istället för "bajk".
Surrey? Första omgången i Storbrittanien var jag au pair i Watford och sommaren var på Northey Island i the Thames Estuary, nära Maldon i Surrey.
Northey Island ägdes av morföräldrarna till barnen jag såg efter. Gammelmorfar som också var på ön var Sir Norman Angell som fick Nobels Peace Prize eftersom han i sina skrifter varnat om och om igen om Hitler och vad hans agenda var.
Andra omgången i Surrey var när jag träffat Jean-Pierre … hand hade en segelbåt i Gosport.
Du Gun vi får nog prata i egen tråd eller mail. Det verkar som vi har mycket att prata om. Jag var au pair i Guildford. Jag gifte mig med en engelsman och tog med honom hem så småningom. Vi bodde i Horsham i Sussex ett tag sedan i Portsmouth.
… gärna det … det är lätt att hijacka en tråd utan att mena det
Var hittar man mandelessens? har letat överallt!
Jag bara hittar bittermandel
Nu har jag också testat kakan. Både jag och båda barnen blev mycket nöjda. Vi malde mandlarna som de var, orkade inte förvälla och skala som en del gör. Ett par droppar bittermandelolja som mandelessens samt vaniljpulver istället för vaniljessens. Ska dock använda mindre sukrin nästa gång. Hade i ca 2,5 dl.
Annars kan man köpa mandelessens (och en massa annat) härifrån: http://www.essencefabriken.se/
Jag hade i bittermandelessense - och det blev gott med den kontrasten!!
Jag hade också i bittermandelolja, men tre droppar blev nästan för mycket. En knapp dl sucrin och ett kryddmått stevia blev lagom. Det tyckte i alla fall mina icke-lchf-gäster.
Skulle tro att det är bittermandelessens för något annat skulle inte ge smaken som man är efter … litet mandelmasseaktigt.
Jag tror inte att bittermandelESSENS är farlig … det är bittermandelOLJA som är farlig. Essens är väl ofta något som är utspätt med t. ex alkohol. När det är riktig bittermandelolja så står det utförligt för det blir något helt annat … jag gjorde felet en gång och köpte oljan för att ha i mandelmassa … den blev oätligt … och tur det!
Jag har tittat på min flaska av mandelessens och den specificerar inte 'bitter almond', bara almond essence. Skulle tro att det antagligen är en blandning av söt och bitter, eller bitter utspätt till den grad att det inte är farligt att förtära för den luktar då som jag kommer ihåg bittermandel … men med en söt överton. Min doseringstabell säger 1 - 2 teskedar.
Den bittermandelolja som jag nyligen köpte innehåller bittermandel eller essens, men oljan är något annat, kanske solrosolja. Jag kommer ihåg det för jag blev förvånad.tror att bittermandeloljan förr var just bittermandelolja. Kan inte kolla nu vad det står på flaskan eftersom jag inte är hemma.
Kollade min flaska. Märket är Dr Oetker, inköpt på Ica. Det är vegetabilisk olja och bittermandelarom.
1 droppe motsvarar 1 bittermandel!
Den var jättegod fast det kom några fler droppar bittermandel än det skulle vara. Mums
Jag tog en 26cm och kakan blev platt och lite torr. Det som jag reagerade mest på är att på bilden är kakan ljus som en kokoskaka ska vara, min blev beige pga vaniljen. Smaken var bra men även maken tyckte att den var lite torr.
Jag använde Dr Oetker bittermandelarom, 7 droppar och det var helt ok.
40 minuter i ugnen blev för mycket
ja, i originalreceptet står ju vanilla extract så tar man pulver blir det en färgförändring
#105 & 107 (20-22cm)
#110 Vad trist att din kaka blev så :-( Min såg ut precis som på bilden högst upp. Kan temperaturen i din ugn vara för hög?
Agneta
#Sweli - färgen beror kanske på att du inte skalat mandlarna? Jag gjorde inte det och färgen på min blev liknande din.
Oj då! Det verkar vara antingen för hög värme eller också för lång tid
… tänk på att dessa recept avser VANLIG ugnsvärme, alltså INTE varmluft (convection). Färgen hänger nog ihop med vad som redan sagt, oskalade mandlar. Jag skalar aldrig mina mandlar och detta är färgen på min mandelmassa
Man kan också lägga en bit folie över kakan om den börjar bli mörk. Hindrar ju inte gräddningen.
Mandelmjöl av skalade mandlar köper jag per kilo så det är nog inte det.
Ugnen var 180 grader men det kan vara för lång tid 40 minuter
Smaken är ganska ok förutom att jag tycker att det blev lite torr
Jag tror att färgen beror på vaniljpulvret. Redan äggen hade denna färg innan jag blandade de torra grejer.
Nästa gång använder jag vaniljarom.
för min del är nog färgen mindre viktig än att slippa syntetisk arom. (den har en hel del skit i sig) Om man inte jämför med originalet ser det väl helt ok ut! Fast det kanske finns bra vaniljwssens och då är det en annan sak förstås!
Köpte organic från iHerb
Eller den här, bara vanilj i sprit: http://www.crearome.se/shop.asp?ProductNr=1614&ProductID=352948&bargain=0&ProductGroupID=16184
#0 gun92884 Tack för receptet och #39 konichiwa för översättningen.
Idag gjorde jag den här mandelkakan, den blev jättebra.
Jag hade inga mandelspån hemma så det hoppade jag över. Jag var på en tävling förra helgen och de hade i kafeterian en LCHF kaka som påminde om den här som smakade lite citron, så jag testade med 2 msk citronlikör, men bittermandel döljde citronsmaken helt.
Vi firade födelsedag så jag lade på en jordgubbscheesecake smet, Det blev mycket bra, mina icke LCHF ätande släktingar åt med god aptit.
Minorca - Wow! Den tårtan får en ju att knäa..
Har du ett recept på jordgubbscheesecakesmeten??
Gjorde också kokoskakan till helgen. Förrutom att det var enkelt (blandade mer eller mindre allt tillsammans med en gång ist f separat som i receptet) så var det just så gott som alla påstått i kommentarerna. (Ibland så är det ju delade åsikter …)
I alla fall, bästa kommentaren kom från dottern som luktade på kakan när den kom ut ur ugnen: "Det luktar som en riktig kaka! Är du säker på att det inte finns något socker och mjöl i den?"
Tyvärr kunde jag inte vispa någon grädde att garnera kakan med så jag blandade creame cheese med lite "jordgubbssylt" (typ ihopkokta jordgubbar) och bredde på. Mums!
#120
Jag tog knappt en liter frysta jordgubbar som jag tinade lite, så det gick mixa med mixerstav tillsate 300g phiadelphiaost och ca 3 dl CF och 2msk sukrin och ½ krm stevia. Mixade allt till en slät smet, dekorerade med några fryst jordgubbar. Sedan stoppade jag kakan i frysen en par timmar och tog fram den i drygt halvtimme innan servering, Jordgubbscheesecake smeten är ganska fast som tinad också.
Mandelkakan och jordgubbssmaken blev bra ihop Serverade med vispad grädde.
#122 Wow, kanske ett bra alternativ till tårta… Måste prova men jag tänker ha vanilj i som smak, inte bittermandel.
Jag gjorde den för ett tag sen men den behövde längre tid i ugnen och jag glömde dessutom att känna efter med en sticka och vände den över för att komma ur formen och den brast på mitten.
Det såg ju lite tråkigt ut först men jag stoppade tillbaka, pusslade lite och bakade den 10 min. extra och det gick över all förväntan, alla som smakade tyckte den var god fast jag berättade vad som hänt.
Jag tror att den här smeten skulle passa bra att göra till kondisbitar om man brer ut smeten på en större yta, kanske 4-kantig form, och penslar på lite smält choklad och så skär man ut rutor. Vad tror ni om det?
Minorca - Tack!
Har skrivit av receptet och lagt in det bland 'de heliga'.. d v s mina få riktiga favoriter.
Bakade kakan för ett tag sen! Den blev jättegod! Smörig & saftig, men tuggmotståndet kokosflingorna ger gillades inte av familjen.
Provade därför idag att byta ut kokosflingorna mot något. Tog knappt 1 dl pofiber + 1 tsk bakpulver. Bakade ut som muffins. Blev rätt OK -höga och fina, men inte rikigt så smöriga och goda som sockerkakan bakad efter grundreceptet.
Kanske prova att ta mixade mandelspån istället för kokosflingor….
Sias: Jag mixade kokosen innan jag blandade i den sist jag gjorde den. Det blev bättre :-)
Agneta
Jag har köpt en påse stora kokosflingor (eller små skivor) och för att kunna använda dem i kakan så mixade jag och lät det bli rätt smått eftersom jag också tyckte det blev lite för 'tuggigt' annars :-)
Agneta
Puttar tråden, då denna kaka är fantastiskt.
Och nämner att jag har ett exemplar kaka i ugnen just nu.. Ska bli ett av två fikaalternativ jag bjuder deltagare på imorgon, på kursdag jag är med och arrangerar. Sötat med kombi av sukrin och stevia, i ngt snålare mängd än originalreceptet, men nästan samma.
(Man 'måste' ju passa på att hm.. vägleda folk.. när man har dem i sitt våld. De kommer ju inte kunna låta bli att smaka. 🤫)
Alterantiva fikat är en äppelkaka med vanlig sockerkakssmet, kanel och mandel, som jag halverat sockermängden i visserligen, men som tyvärr ju är oätlig ändå..
Mmmmm, vilken chokladtårta. Please kan du dela receptet eller var kan jag finna det. Har under 9 mån aldrig bakat nåt i lchf väg, men detta foto ovan fick en liten längtan att prova på.
Kakan blev mycket omtyckt idag på kurs-fikat. Omdömen som 'en dröm' och liknande. Av folk som inte kräver översötat och/eller ser översötat som synonymt med 'gott'. Roligt. Även äppelsockerkakan gjorde succé - trots att jag halverade sockermängden i receptet.
Jag har typ ägnat mig åt antisockerterrorism idag..
#132 Håller med!
Ja, den där chokladtårtan är fantastisk!
#133 Om du menar mig.. Jag vill inte dela receptet såhär offentligt - känns det som - det finns i Airams och Annikas ena kokbok och är förstås 'deras'.. copyright och så. Och vad jag vet aldrig utlagt på nätet av nån av dem. Rätta mig om jag tänker fel här..
Denna kokbok alltså.. Ifall ni vill investera. Inte fy skam till kokbok, menar jag.. även förutom tårtan.🙂 Har varit på bokrean tidigare, tror jag. Kanske hålla utkik nästa rea ni som vill?
Originalet heter Chokladbakelse/chokladcheesecake. Ganska omständligt, flera olika smeter som sen rörs ihop i viss ordning, men VÄL värd besväret när man kommer sig för. Lovar. Lyxig.
Jaha, jo du tänker nog helt rätt tror jag såvida man inte hänvisar till vem som skapat receptet. Osäker på hur det fungerar. Läste bara av #132 hur god din tårta är.. .. Hade ju ingen aning om receptet redan fanns i någon tråd. Vink, vink……om du sänder i privat meddelande blink,blink…….
Jaha, jo du tänker nog helt rätt tror jag såvida man inte hänvisar till vem som skapat receptet. Osäker på hur det fungerar. Läste bara av #132 hur god din tårta är.. .. Hade ju ingen aning om receptet redan fanns i någon tråd. Vink, vink……om du sänder i privat meddelande blink,blink…….
Nej, det förstår jag.
Vink vink, blink tillbaka.. *fattar inget.. 😇
#133, receptet på chokladtårtan är redan delat, det finns här: http://www.matklubben.se/recept/chokladbakelse_chokladcheesecake_66018.html
Blev nyfiken och sökte. Ska göra båda två snarast, de verkar supergoda båda två.
Tackar så mycket för er hjälp
Hello, I don't mind people sharing the recipe as its a great low carb cake recipe but it bothers me when my post/writings and photo is just cut and pasted and no link to the original source (my post) is provided. Our site has always been active and has been around for a long time. Albiet quiet at the moment because it is winter and we have google problems but at the time you posted this there was no way we were inactive as it is summer here in February. I hope you will credit the source and I enjoyed seeing others pictures throughout this thread :)
#Sherrie!
Please give us the link to the source and we will be able to find more goodies AND give credit!
Thanks for this recipe, I think I will make one today as I just remembered how wonderful it is. All the best to you!
Agneta
Inte så svår att hitta med hjälp av namnet vid trådstart.
http://www.apinchofhealth.com/forum/vbb/showthread.php?5718-Low-Carb-Buttery-Almond-amp-Coconut-Cake
Hello Konichiwa :)
Even my high carb son would always request this for his birthday cake over any other cake, it's very popular :)
Another one to look out for is a chocolate and hazelnut cake I posted which is also very good :)
This is the thread for the buttery almond cake: http://goo.gl/5B7cW2
Enjoy! :)
#140 - Sherrie - I've been away from this forum for a while and therefore just saw your post … I'm the one who started the thread by posting your recipe. If you look at the first posting in this thread you will see my post with your recipe … and with the mention of your website where I found it (and several other excellent recipes): "A pinch of health" - As your recipe was met with such a success on this forum, in the rush to share, it might have slipped people's mind that it is customary to mention the origin of a recipe.
Jag ville göra denna kaka igen men hade inte receptet så kollade i arkivet - Tänk vad populär denna kaka blev - och vad jag kommer ihåg så var den jättegod 🙂 Tittade in på australiska sidan 'A pinch of health' där originalet kom från - och som jag också skrev i orginalposten och som Sherrie skulle ha förstått om hon hade kunnat läsa svenska 😉Nu tycks hon ha nöjt sig med förklaringen hon fick eftersom hon inte tog sig tid att svara mig. Sidan tycks ialla fall fortfarande gå för fullt och det finns MASSOR med recept om ni läser engelska.
Ser att Sherrie var aktiv här senast 2014 så hon har nog inte ens sett ditt inlägg.
#146 - Mitt första inlägg var 2012. Det var mitt originalinlägg med receptet på kokoskakan och i inlägget skrev jag var receptet kom från 🙂