Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

GAPS-dieten

2012-01-27 22:20 #0 av: hexagon

Jag beställde just hem "Gut and Psychology Syndrome", och imorgon ska jag börja med introduktionsdieten i väntan på att boken kommer.

Anledningen till att jag vill testa är att jag vill bli av med min acne. Jag fick konstaterat glutenintolerans i höstas, så uppenbarligen har jag en "leaky gut", vilket jag har fattat hänger ihop med acne. Och jag är fortfarande inte bra i magen heller...

Tänkte höra om någon annan har gått på GAPS? Hur var det, hur gick det? Tips på hur man kan göra soppa roligt vecka ut och vecka in? :S

Anmäl
2012-01-27 22:43 #1 av: dufva

Acne har sin grund i för mycket snabba kolhydrater i kosten och hormonell obalans i kroppen

Tar man bort en faktor försvinner acnen för det mesta

Lchf angriper båda faktorerna Glad

Anmäl
2012-01-27 22:57 #2 av: MissInAction

Har inte testat dieten.
Berätta gärna här hur det går för dig sedan!

Sedan är det också värt att angripa problemet, aknen, holistiskt.. fysiskt, mentalt, andligt etc, på alla plan Glad
Att exempelvis se till att man mår bra, lever så harmoniskt man kan och inte stressar.
Och att man tänker igenom vad man använder för produkter på sin hud. Rengöring, fukt och eventuellt annat. Är det kommersiella produkter så innehåller de ofta väldigt starka ämnen och många gånger också portilltäppande. Så där finns det mycket att titta igenom Glad


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-01-27 23:51 #3 av: hexagon

#1
Jag har käkat lowcarb i några månader, men ser ingen skillnad än. :( Kan ju förstås ta tid innan hormoner etc stabiliserar sig men... jag har redan eliminerat så många grejer från min kost för att de skulle kunna orsaka problem (mjölk, nötter, nattskuggeväxter, allt som rubbar omega 3/6-balansen så fläsk och kyckling går bort etc), men jag gör det hipp som happ så om det plötsligt skulle bli bättre så skulle jag inte ha en aning om VAD som gjort det bättre. Känns smartare att gå efter ett system då :)


#2
Ja precis, jag tror också att det hänger ihop med fler saker än bara maten. Stress, oro, sömn, dagsljus...

Nyligen har jag testat att sluta tvätta ansiktet med tvål - jag använder bara varmvatten, och smörjer in med jojobaolja eller kokosolja ifall det behövs. Första veckan fick jag inte EN ENDA FINNE. Sedan knasade det ur igen men det var en ljuvlig vecka! :D Och även fast jag har ett gäng finnar nu så är det inte värre än innan jag slutade med tvålen.

När jag tänker tillbaka så började problemen ungefär samtidigt som jag började använda ansiktsprodukter. Jag var 20 då, är 23 nu. Ju mer jag har grejsat med ansiktet desto värre har det blivit. Jag tror att huden måste få lämnas ifred och sköta sig själv.


Kan fortsätta rapportera hur det går sedan :)

Anmäl
2012-01-28 00:06 #4 av: MissInAction

#3
Jojobaolja är fantastisk! Väldigt närande och vårdande för huden. Likaså kokosolja är super Glad
Om du nu vill läsa på mer om just hudbiten så titta gärna in i den här tråden. Jag har hittat många bra sidor och tipsar om några i inlägg #32 i den tråden. Bokmärk gärna. 

Meeeen som sagt, jag är nyfiken på hur den här GAPS-dieten fungerar för dig också Glad


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-02-25 18:39 #5 av: lillfirren

Hej hexagon!

 

Hur har det gått med GAPS-dieten? Jag ska också börja för att få ordning på min mage, har IBS-PI (post-infection) sedan ett år tillbaka, har tålt fett väldigt dåligt (tillsammans med kolhydrater) så jag trodde att LCHF inte var något för mig men läste om någon som haft liknande problem och klarade LCHF. Så jag provade och det fungerade bra, kunde t.o.m. äta mjölkprodukter och vara bra i magen. Men det blev ganska lite grönsaker och mjölk ska ju inte vara helt bra i längden så just nu äter jag stenåldersdiet och har precis läst en massa om "leaky gut syndrome", och bitarna börjar falla på plats. LCHF tar iofs bort symptomen men med GAPS-diet skulle jag kunna laga min mage. Såhär ser min plan ut:

Jag ska beställa lite tillskott i form av enzymer, L-Glutamin, saltsyra, omega-3, vitlök.

Jag ska öka mängden probiotika från 1 tablett om dagen till minst 4.

Jag ska inte dricka alkohol.

Jag ska vara strikt med dieten och se till att magen blir bra.

 

Vad har du för erfarenheter av GAPS-dieten? Hjälper det att börja med intro-dieten, eller är det mest om man är väldigt dålig?

Kan tipsa om den här bloggen som jag hittade:
http://adietitiangonepaleo.wordpress.com/

Anmäl
2012-02-25 22:56 #6 av: hexagon

Hejsan lillfirren!

Vad gött att höra att du har blivit bättre! :) Ifall du inte har så akuta magproblem nu utan vill göra GAPS för att läka, så är det nog inte lika viktigt att göra introdieten. Men jag tror ändå att det kan vara bra med en sådan period av intensivt läkande - man tar ju verkligen bort ALLT som skulle kunna irritera tarmen, och jag tyckte att det kändes väldigt skönt. Oavsett om du gör introt eller ej så kan jag rekommendera att dricka mycket hemkokt buljong, det gör all skillnad i världen för min matsmältning.

Jag avbröt introdieten efter bara en vecka. Det var svårare än jag trodde, väldigt frustrerande att äta så begränsat, plus att jag fick en rejäl förstoppning. I kombination blev det för mycket :P Läste någonstans att förstoppning oftast blir bättre på "Full GAPS", så jag gick vidare och släppte introt. Och visst blev det bättre. Fast när magen/huden bråkar så har jag svårt att urskilja vad som orsakat det, så jag vill göra om introdieten ordentligt snart.

Huden har blivit mycket bättre också. Då och då dyker det upp några stycken finnar på samma gång, men de lägger sig snabbt och däremellan är huden alldeles lugn. Verkar som att de dyker upp så fort magen kaosar - är inte helt hundra på sambandet men jag tror det sker samtidigt.

Jag har ätit:
- typ samma paleokäk som förut, med anpassning efter listan
- någonting mjölksyrat (grönsaker och/eller rödbetskvass) till varje måltid
- benbuljong till i stort sett varje måltid och ibland som kvällsmat
- ingefärste innan och mellan måltider
- 1/2 tsk fermenterad torskleverolja + 5000 IE D-vitamin varje morgon
- magnesiumcitrat ibland, egentligen för att sova bättre, men det hjälper mot trög mage också. Fast jag försöker att inte ta det för ofta, vill lämna magen i fred så mycket som det bara går.

Det största problemet är att jag skulle vilja få upp mitt kolhydratintag - har känt mig rätt så hängig och muskelsvag sedan jag började med lowcarb och vill testa om det blir bättre med mer kollisar, typ 50-100g/dag (äter kanske 10-35g nu). Men så mycket grönsaker som krävs för att komma upp i den nivån får helt enkelt inte plats i min mage, och jag tål inte mjölkprodukter särskilt bra och vill inte äta frukt. Det hade varit gött med lite stärkelse men det får man ju inte äta på GAPS... :(

Vilka probiotikatabletter äter du? Jag har inte börjat med det än, men tänkte beställa.

Ser ut som en intressant blogg, ska läsa igenom den! :)

Anmäl
2012-02-26 12:20 #7 av: hexagon

Jag skulle vilja testa att utesluta FODMAPs i några veckor också. DÅ blir det knepigt med kolhydraterna vill jag lova - inte många grönsaker som passerar både FODMAP-, GAPS- och paleofiltren... :)

Anmäl
2012-02-26 20:18 #8 av: lillfirren

Nu har jag börjat äta GAPS-introdieten, ganska skönt att inte behöva fundera på vad man ska äta och om man ska kompromissa. Det får helt enkelt bli kycklingbuljongsoppa med kyckling, broccoli, blomkål och morot några dagar till att börja med.

När jag började med LCHF för kanske en månad sedan kändes det som att jag kunde äta fler saker än innen, jag hade redan uteslutit vete, kaffe, mjölkprodukter och fett kött.
Med paleo blev utbudet ännu smalare, och med GAPS än smalare. Men det verkar alltid finnas någon variant som är "värre". Fast å andra sidan är man ganska fast vid att man ska äta sånt som man alltid har ätit. Hon i bloggen jag tipsade om i #5 verkar ha ett minimalt urval.
Förhoppningsvis kommer GAPS att göra susen så att jag kan börja äta mer varierat och utan att bli gasig/dålig i magen.

Jag äter lactiplus probiotika just nu, har provat några andra sorter men det verkar inte vara så stor skillnad. Jag ska prova att öka dosen och se om det hjälper.

 

Ang. acne så kanske du har sett den här redan? http://thepaleodiet.com/dietary-cure-for-acne-book

Anmäl
2012-02-26 21:37 #9 av: lillfirren

Förresten, hur var boken "Gut and Psychology Syndrome"?

Anmäl
2012-02-27 22:23 #10 av: hexagon

Åh, rapportera hur det går för dig! Visst är det skönt att veta vad man ska äta. Jag tyckte det var underbart att äta under introt. Allt så välkokt, så mjukt och varmt, fett och salt, lent och snällt... seriöst, vid varje måltid satt jag som i en annan värld och spann över att det var så gott så gott så gottttt. Efter ett tag började man längta efter tuggmotstånd men äggulor, märg och sönderkokt blomkål är ljuvlig mat. Haha, nu fick jag lust att börja om direkt.

Boken var intressant - jag skummade igenom teorin (såg ett jättebra föredrag någon dag innan boken kom där hon går igenom det mesta) och har mest använt mig av de praktiska delarna. Mycket går att hitta på internet, men jag är ändå glad att ha boken här som referens, har haft jättestor nytta av den.
Men många kapitel handlar förstås om hur man genomför dieten med barn som har autism, ADHD, allergier osv. Jag skulle vilja läsa "Breaking the Vicious Cycle", som är väldigt lik GAPS men där det snackas mer om tarmsjukdomar. Den kanske följer med hem från Amazon någon dag när jag känner mig rik, vi får se.

 

Angående probiotika så har hon ett kapitel om det, jag drar citat rakt av:

"A good probiotic should have as many different species of beneficial bacteria as possible. A human gut contains hundreds of known species of different bacteria. We should try to get as close to that as we can. Different species of probiotic bacteria have different strengths and weaknesses. If we have mixture of them then we have a better chance of deriving maximum benefit."

"A mixture of strains from different groups of probiotic bacteria is more beneficial than just one group. For example, many probiotics on the market contain just Lactobacilli. A combination of representatives: Lactobacilli, Bifidobacteria and soil bacteria usually works best." (soil bacteria = Bacillus subtilis)

Ifall du inte märker någon större skillnad mellan olika sorter, så kanske det kan vara värt att testa någon som har fler olika bakterier. Jag beställde de här idag... de innehåller 13 stycken. De hon rekommenderar (Bio-Kult) innehåller 14, men är mycket dyrare per dagsdos.

 

Nej, jag har inte läst boken om acne! Är lite skeptisk till Cordains kostrekommendationer i övrigt (håller inte med honom om att magert kött skulle vara bäst) men det vore väldigt intressant att veta vad han säger ändå. Ska leta runt lite och se om jag kan hitta beskrivningar av hans metod utan att köpa boken :)

Anmäl
2012-02-29 12:02 #11 av: hexagon

Jag lyssnade på en podcast med Chris Kresser igår och är så himla mycket mer motiverad att fortsätta nu. Jag har mått total skit den senaste veckan, både psykiskt och fysiskt - varit jättestressad och ledsen, vilket har lett till hets/överätning (av GAPS-legala saker men ändå) --> magproblem --> acne --> ångest --> överätning, och så var det igång. Min hy ser ut som fan och jag har så himla ont i magen, är så svullen, och så ledsen. Något måste göras.

Ska ha besök över helgen så även fast jag skulle vilja börja introdieten NU så är det bäst att vänta. Men jag ska tagga ner och äta väldigt försiktigt, koka allt, undvika FODMAPs, dricka buljong, och sedan börja introt på riktigt på måndag.

Har räknat på hur mycket jag skulle behöva äta för att få i mig tillräckligt med kolhydrater. 200g morot, 200g pumpa och 1-2 bananer om dagen blir 60-70g kh, vilket borde räcka till en början. Det kan nog gå ner... i puréform iallafall.
När jag har räknat på vad jag äter så har jag också märkt att jag inte får i mig tillräckligt med protein. Kresser pratade om symptom på för lite saltsyra i magsäcken, att man kan få ont i magen av att bryta ner protein, och bli rapig efter att ha ätit. De problemen har jag. Så hur som helst... jag ska också sikta på 70g protein per dag (typ 200g nötkött och 3-4 ägg), och testa att äta HCl-tabletter.
Och sedan ska jag se till att lugna ner mig, komma fram till varför jag mår dåligt och göra något åt det. Stressa av, ta hand om mig, göra roliga saker.

Jag undrar om mina hetsätningsattacker är orsakade av att jag inte fått i mig tillräckligt med energi. I samtliga fall när jag har räknat kalorier under de här senaste månaderna då jag har ätit lowcarb, så har jag fått i mig 1500 kcal eller en bra bit under om jag gått efter mättnad. Samtidigt har min ork och mitt humör blivit sämre och sämre, och jag har absolut inte orkat träna. Har varit på gymmet ett par gånger och gått därifrån jätteledsen, för mina muskler har känts helt tomma och jag har inte orkat någonting. Hur som helst... kanske är det därför som jag på sistone fått flera "blackouts" och ätit alldeles för mycket. Kroppen vill ha MEEER och ser till att få det.

Hoppas att min hunger och min ork blir större med lite mer kolhydrater. Usch, det här blev ett deppigt inlägg, men nu är den onda cirkeln bruten iallafall.

Anmäl
2012-02-29 14:15 #12 av: kattfot

Spännande läsning: http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=acne

På tal om gluten, det finns en bra bok som heter wheat belly, man kan följa bra läsning via wheat belly på Facebook också. Jag har lidit av svår acnelångt upp i vuxen ålder. Även tagit roaccutan, länge sen nu, förfärliga biverkningar fick jag. Finnar på ryggen läkte aldrig ut men övergång till lchf gjorde det och högdos vitamin D (tar 5000 enheter dagligen under höst, vinter, vår) tog udden av de sista finnarna. Har lärt mig sola 30 min mitt på dagen under svensk sommartid, när skuggan är kortare än längden-då kan huden bilda vitamin D, och denna solstund utan solskyddsfaktor! Det har riktigt god effekt på akne och kvisslor. Men man ska vänja sig successivt om man är känslig för sol, så man till slut klarar den där halvtimmen hela tiden, utan att bränna sig.

Anmäl
2012-04-18 12:33 #13 av: hexagon

Sådär, nu kan jag nog anse mig vara klar med introdieten. Så länge jag tar saltsyratabletter och inte okynnesäter så fungerar matsmältningen finfint. Har fortfarande en tendens till förstoppning men det blir långsamt bättre.

Och huden då? Jo den är ASBRA!! :D

Det första jag märkte på introt var att jag fick färre och färre finnar på kinderna, som har varit mina värsta områden. Har brukat ha en del på hakan och runt munnen också, men det absolut värsta har varit på kinderna. Nu försvann det från kinderna och blev istället bara runt munnen.

Sedan när jag började med probiotika i mitten av mars så hände något verkligt intressant. Jag hade läst lite om die off-reaktioner men var skeptisk, tyckte att det lät flummigt och glömde bort det. Startade försiktigt, 1/10 kapsel i några dagar, sedan 1/6, 1/3, 1/2 osv, och någonstans där blev huden helt koko - plötsligt hade jag 5-6 rejäla, aggressiva finnar på hakan och i mungiporna, det kom nya varje dag och höll på i en vecka. Och sedan blev det lugnt. En fullt verklig die off-reaktion alltså...

Jag har fortfarande lite finnar då och då men det är mycket mindre än tidigare, och jag är bara uppe i 2 kapslar (10 miljarder bakterier) om dagen - ska upp till 4! Så förhoppningsvis kommer det bli ännu bättre i och med att jag ökar på dosen.

Börjar redan se hur ärren bleknar på kinderna. Jag mår fantastiskt bra, är så lycklig för att det funkar, både på magen och på huden :D


Btw - att gå upp i kolhydrater har också funkat jättebra, märkte skillnad efter bara några dagar. Jag mår mycket bättre psykiskt, är piggare, ser friskare ut, de mörka ringarna under ögonen har försvunnit. Käkar mellan 50 och 100 g varje dag, mest i form av rotfrukter.


lillfirren! Hur går det för dig? :)

kattfot: Vad intressant att D-vitamin funkade! Jag äter också 5000IE om dagen, plus 800-1000 någonting i form av torskleverolja. Ska jobba utomhus i en trädgård hela sommaren så det kommer bli en massa fina vitaminer då också :D
Skickade just in förslag till biblioteket att de ska köpa in Wheat Belly, hoppas de gör det, den verkar intressant!

Anmäl
2012-04-21 12:06 #14 av: lillfirren

Hej!

 

Vad kul att höra att det går bra! Det gör det för mig med.

 

Jag har ätit strikt intro sedan 1 april och överlevt hittills. =) Faktum är att jag mår bättre än på typ 1,5 år.

 

Om någon vill läsa med har jag skrivit lite på: http://postindustriellmat.blogspot.se/

Anmäl
2012-04-21 13:41 #15 av: Elfdance

Jag tänkte också köra GAPS, eller i alla fall introdieten ett tag. När jag slutade med p-piller fick jag en massa finnar som jag haft något år nu. Det är MYCKET bättre nu än för ett halvår sedan när jag använder bensoylperoxid, men jag vill ju läka kroppen. Förr har jag ätit riktigt dåligt så min tarm skulle säkert må bra av en nystart. Kul att bli inspirerad av er!

Anmäl
2012-04-22 13:16 #16 av: lillfirren

hexagon, vad äter du för rotsaker?

Morötter fungerar bra för mig, men t ex palsternacka som är väldigt stärkelserikt är rena kryptoniten. Det blir mycket squash, en del butternut-pumpa, broccoli.

Anmäl
2012-04-22 14:29 #17 av: hexagon

lillfirren: Vilken schysst blogg, jag ska följa den! Och gött att det funkar för dig med :)

Rotsaker jag har ätit är morötter, rotselleri, kålrot och rödbetor, samt majrova vid något tillfälle. Fast jag är inte säker på att jag smälter rödbetorna särskilt bra (det är en FODMAP) så jag ska ta bort dem ett tag. Samma sak med broccoli, blomkål och lök. Butternutpumpa äter jag också massor av.
Palsternackor tror jag står på den förbjudna listan pga stärkelseinnehållet!

Såg i bloggen att du har börjat med juicen, har du märkt några positiva effekter av det? Jag har varit för snål för att köpa en juicemaskin...Elfdance: Gör det! P-piller skadar tarmfloran, så GAPS kan säkert hjälpa.

Anmäl
2012-04-22 17:41 #18 av: MissInAction

#17
Intressant det du skriver i sista stycket. Kan man läsa mer om detta någonstans? Och gäller det alla p-piller? Jag har själv slutat med det för flera år sedan men det är ju många som tar det.


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-04-22 19:03 #19 av: Lisabet

Jag äter också enligt GAPS för att se om jag kan bli bättre i min allergi, jag tål inte mjölkprodukter. Dessutom mår jag inte bra av nötter, mandel och en del annat.

Har hållit på i tre månader, och tycker nog att jag har blivit lite bättre, tyckte jag tålde mandel, men fått ett bakslag. Jag överdrev väl intaget. Jag har köpt Biokult probiotika, och reagerar fortfarande med allergiont (= kissnödig och ont). Svårt att veta hur många man ska ta.

Men om jag kan läka min tarm lär det ta tid, eftersom jag är medelålders (60+) och har varit dålig i magen större delen av mitt liv.

# 14 Trevlig blogg, och trevligt att läsa en på svenska, som omväxling.

Anmäl
2012-04-22 19:46 #20 av: hexagon

#18:

Nja, har googlat runt ett tag nu på oral contraceptives, birth control, gut dysbiosis, gut flora osv, och det är väldigt lite info överallt. Många säger ATT tarmfloran skadas men det står inte mycket om HUR. Det verkar inte vara någon skillnad mellan olika sorters p-piller iallafall. Här står det lite.

Såhär skriver Natasha Campbell-McBride i "Gut and Psychology Syndrome", i kapitlet om saker som kan skada tarmfloran:

"Most drugs, particularly when prescribed for long periods of time, have a detrimental effect on gut flora.
/.../
Contraceptive pills, or The Pill, are something many women take for many years, often from a very young age. This group of drugs has a devastating effect on the gut flora. By the time a woman is ready to have children, she has been on these drugs for a long period of time and has an abnormal gut flora. A human baby is born with a sterile gut and acquired most of its gut flora from the mother. So if the mother has an abnormal gut flora, that is what she will pass to her child, predisposing this child to eczema, asthma and other allergies, and in severe cases learning disabilities."

Förutom antibiotika och p-piller skriver hon också om smärtstillande och steroider, och nämner i förbifarten "sleeping pills, 'heartburn' pills, neuroleptics, cholinolytic drugs, cytotoxic drugs, etc".

I ett annat kapitel nämner hon också hur p-piller förändrar mikrofloran i hela kroppen - inte bara i tarmen alltså, utan också i huden och underlivet, vilket kan orsaka svampinfektioner.Hmm... har aldrig tänkt på det förut, men: jag fick min acne efter att ha ätit extremt mycket mediciner i ungefär ett år. Sömntabletter, antidepressiva, neuroleptika, bensodiazepiner, antiepileptika mm, fick säkert i mig någon antibiotikakur under det året också. Heh...
Har många gånger undrat varför det började. Med detta i åtanke så är det väl inte så konstigt.

Anmäl
2012-04-22 20:32 #21 av: Elfdance

Jag känner lite såhär: Varför skulle det inte påverka tarmfloran? :) Bara att försöka vara så snäll som möjligt när man väl fått upp ögonen på allt skit man stoppat i sig. Stackars min lilla kropp.

Anmäl
2012-04-22 20:37 #22 av: lillfirren

Hej!

Jag kom på att jag måste tipsa om följande sidor:

http://tarmochpsykologi.wordpress.com/

och

Facebookgruppen "GAPS Sverige"
http://www.facebook.com/groups/245938265462333/

Det tog ett tag innan jag hittade dem, annars står som sagt det mesta på engelska.

Mitt nästa projekt med bloggen är att lägga upp en bra länklista

Anmäl
2012-04-22 20:44 #23 av: lillfirren

#17

Jag hittade en fräsch liten råsaftcentifug i en second hand-butik för 150 kr. Än så länge har jag mest gjort morotsjuice (ibland med lite rödbeta), man får dela de tjockaste morötterna på mitten men det kan jag stå ut med. Mycket godare än vad man kan tro, sött och fint. En tjej i FB-gruppen har utvecklat konsten:

"Råpressa:
Morot
Äpple, rött
Blekselleri (eller polkabeta som jag testade, supergott o milt)
En bit ingefära
En klyfta citron

Mixa sedan med:
Två råa äggulor
Lite kokosolja
Ev. lite fermenterad creme fraiche
lite omega 3 olja
lite äppelcidervinäger

Såååå fräscht och underbart gott!

Kanske inte passar intro om man inte tål citrus ännu men kombon av ingefära och citron är oslagbar! Jammi Jammi!"


Än så länge har jag mest blivit lite mer orange i huden... =) skämt åsido, jag har kännt mig piggare sen jag började med juice, men det kan bero på att de första 2v av intro var extra tuffa.

Anmäl
2012-04-22 22:07 #24 av: MissInAction

#20
Tack, det var mycket intressant det där om p-piller. Och egentligen är jag väl inte förvånad Obestämd

Jag tror att jag skulle ha stor nytta av GAPS-dieten men kan inte föreställa mig hur jag ska ha tålamod med det! Jag är sockerberoende och har inte kunnat uppnå en stabil abstinens. Samt att jag fram till och med juni månad får lunch på jobbet, LCHF men jag vet aldrig i förväg vad jag får! Så jag har inte kontroll över alla mina måltider för tillfället.

Har IBS och lite annan problematik också. Jag tycker att det verkar väldigt vettigt, det där du skriver om vegetarisk mat samt animalisk mat.

Tror du att det kan ha någon positiv effekt att börja dricka hemkokt buljong flera gånger i veckan och i övrigt äta LCHF/paleo?

Min mage fungerade bättre under några veckor för två år sedan då jag gick på en penicillin-kur! Det slog väl ut hela tarmfloran Tungan ute Normalt så brukar ju folk säga att deras mage ballar ur av penicillin, men för mig och en del andra med IBS verkar det vara tvärtom.


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2013-06-17 10:26 #25 av: Älvan


#24

Vet att tråden är lite gammal, men känner igen mig i att magen blir bättre precis under/efter penicillinkur. Det är ju så att personer med IBS och magproblem redan har en rubbad tarmflora och då slår antibiotikan ut de dåliga bakterierna för ett slag. SEDAN blir det än värre! Detta eftersom de få goda man hade i tarmen också slogs ut. Efter varje antibiotikakur blir det svårare och svårare för tarmen att hämta sig och därför får min mamma som också har IBS äta kur efter kur. (hon blir således beroende av antibiotika för att tarmen ens alls ska fungera)

Således måste man ta tjuren i hornen och försöka uthärda utan antibiotika då det kan ta åratal för balanden att återställas i tarmen om någonsin.

Jag har nu själv inte provat GAPS, men tycker detta är en intressant teori och ska börja lite smått med probiotika och en del av kosten ex frukjuice på morgonen. Jag är inte redo än för intro eller full GAPS diet.

Skulle vara intressant om ni i tråden ville göra uppdatering om hur det går!Tummen upp

Anmäl
2013-06-17 14:31 #26 av: Maria Katarina


Jag hänger ocksá gärna med här! Ska starta AIP (Auto-Immune Protocol) som är ganska lika GAPS inom nágra veckor, men kommer att ta bort de mest stärkelserika produkterna. Förhoppningsvis kan jag läka magen och fá mitt immunsystem att fungera som det ska igen.

Anmäl
2013-06-17 22:55 #27 av: Älvan

#26

Varför ska du börjamed AIP?

Anmäl
2013-06-18 18:39 #28 av: Maria Katarina

#27: Jag ska försöka få ned min antikroppar, mitt immunsystem håller på och tar kål på min sköldkörtel och jag tror jag håller på att få reumatism också.

Anmäl
2013-06-18 23:28 #29 av: Älvan


#28

Jag har utvecklat nya allergier på löpande band och tänker att mitt immunsystem också är överaktivt. Jag trodde i mitt fall att det var stress, men såklart kan maten spela in. Jag måste läsa på lite, men hittar inte riktigt något bra på nätet. Har du?

Anmäl
2013-06-19 08:15 #30 av: Maria Katarina

#29: Jag tycker att The Paleo Mom har den vettigaste informationen, och mycket recept.

Anmäl
2013-08-18 20:43 #31 av: hexagon

Hej! Såg att det rörde sig här i tråden för ett tag sedan men glömde svara, klart man kan ge en uppdatering om hur det går :)

Jag går inte på GAPS längre, kör snarare någon slags glutenfri WAPF-variant med fokus på gapsiga saker som buljong, probiotikatabletter, fermenterad torskleverolja och fermenterad mat i allmänhet. Jag började äta potatis (=icke-GAPS, stärkelse) redan i maj förra året och mådde fantastiskt mycket bättre med det tillskottet av kolhydrater bättre sömn, bättre humör, mer energi. Tänker mer på att mat ska vara giftfri, näringsrik och "whole" och att det ska kännas bra i kroppen, än att det ska vara ok enligt något kostsystem. Mitt förhållningssätt till mat har blivit väldigt mycket mer odogmatiskt det senaste året. Håller på att utforska sk intuitivt ätande en del, att äta vad jag känner att min kropp vill ha.

Men hälsan då. Min acne är 99% borta! Återstoden är helt och hållet hormonell, jag får små utbrott när jag har ägglossning och när jag får mens. Så jag har uppenbarligen någon hormonell obalans, och jag jobbar med lite olika örter och vitaminer för att fixa till det. Det går framåt, om än ganska långsamt.

Framför allt känner jag en mental klarhet och emotionell stadga som jag inte har haft sedan jag var liten. Jag hade rejäla psykiska problem under hela tonåren och mitt tidiga vuxenliv snart fyller jag 25 och även om psykvården hade friskförklarat mig när jag började med GAPS så hade jag en del ångest och svårmod kvar som jag var beredd att behöva leva med. Inte nu. Jag mår skitbra. Känner mig stark och frisk och glad. Det är nog en kombo av att mina stackars celiakitarmar har börjat läka ihop och att GAPS/WAPF-ätande gjort mig sjukt välnärd. Min hjärna har en chans att fungera som den ska. :)

Nu har jag precis slutat med HCl-tillskott så min matsmältning är lite orolig för tillfället, men jag äter försiktigt och experimenterar med bittra örter för att kicka igång produktionen av magsafter. Verkar funka!

För er som funderar på GAPS kan jag varmt rekommendera facebook-gruppen GAPS Sverige som det har tipsats om tidigare. Den är väldigt aktiv och folk är jättetrevliga. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.