Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Fermenterad torskleverolja, var hittar man?

2012-01-03 15:47 #0 av: [tick]

Jag har försökt hitta fermenterad torskleverolja både i hälsokostaffärer och på internet men inte hittat någon i Sverige. Nån som har lyckats med detta? Alternativt om det går att beställa utanför landet men det brukar ju bli en del extra fraktkostnad osv då.

Anmäl
2012-01-03 19:20 #1 av: subcalva

De frågorna skulle jag också vilja ha svar på

Anmäl
2012-01-03 19:48 #2 av: Ulf-S

www.red23.co.uk

Anmäl
2012-01-03 19:54 #3 av: Sindri

Vad är den bra för?

Anmäl
2012-01-04 08:13 #4 av: Ulf-S

Sindri, tydligen är jäst torskleverolja mer lättsmält och ger ett bättre näringsupptag – det blir alltså en "effektivare" olja.

Anmäl
2012-01-04 09:07 #5 av: [tick]

#2, tack. Det verkar inte finnas nån leverantör i Sverige.

#3, "vanlig" torskleverolja extraheras med värme (risk för oxidation) och renas ofta så till den grad att man måste tillsätta vitaminer i efterhand för att återställa nivåerna. Då blir det inte den naturliga fördelningen av vitaminer och inte den variation av tex vitamin D-derivat som finns naturligt i mat. Antatligen har det ingen större betydelse egentligen men det är roligt att nörda ner sig lite ibland ;)

Anmäl
2012-01-04 14:11 #6 av: Sindri

Men skulle just torskleverolja var bättre än andra fiskoljor? Jag har läst tvärtom, att torskleverolja skulle innehålla mer föroreningar.

Anmäl
2012-01-04 15:42 #7 av: [tick]

#6, vilka andra oljor jämför du med? Andra fiskoljor är ju vanligtvis bara omega-3, medans (framförallt fermenterad) torskleverolja innehåller massor av andra nyttigheter (vitaminer A, D, E, K tex) i naturlig form och proportion. Så jämförelsen blir lite meningslös, men om man bara vill ha omega-3 så är ju torskleverolja onödigt.

Om nu ändå jämför så är det antagligen mer föroreningar i torskleveroljan eftersom man utvinner den just från levern som lätt lagrar upp gifter. Samtidigt skyddar vitamin A mot miljögifter.

Det har varnats en del i onödan för torskleverolja för att det innehåller en relativt hög dos av vitamin A men det är bara under brist på D som A kan vara giftigt i de doser man rimligen kan komma upp i.

Anmäl
2012-01-04 17:06 #8 av: Sindri

#7 Ja, jämföra kan jag inte själv eftersom jag inte är vetenskapsman. Glad

Det är hopplöst att bara försöka läsa sig till vad som är bra och dåligt - vet bara att jag läst just varning för torskleverolja. Trodde man åt fiskoljor bara just för omega-3.

Om man nu skulle äta torksleverolja behöver man inte xtra D-vitamin då?

Anmäl
2012-01-04 18:26 #9 av: [tick]

#8, det beror på vilka doser man vill ta. 1 tsk av green pastures fermenterade olja innehåller ca 10000 IE vitamin A and 2000 IE vitamin D, tex.

Jag tror att jag får ge upp mitt letande och äta mer lever istället, fast jag är inte så förtjust i smaken.

Anmäl
2012-01-08 16:13 #10 av: [tick]

... och idag blev det alltså lever till lunch, det var inte så tokigt i alla fall. Lättstekt ungnötslever. Det kanske kan bli en vana trots allt ;)

Anmäl
2012-09-03 10:35 #11 av: [tick]

Gammal tråd, men jag har nu efter många om och men beställt och fått en flaska från www.red23.co.uk. Tack för tipset Ulf-S!

Och eftersom dom inte hade butter-oil-blandningen så införskaffade jag också K2 att ta tillsammans med oljan. Weston A Price ler i sin grav.

 

Anmäl
2013-04-02 23:12 #12 av: annatok

Ni kan köpa fermenterad torskleverolja på www.madeleineschoice.se

dem har green pasture fermenterade torskleverolja. Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.