Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Utmaningen -

En LCHF-ekoby?

2011-12-26 16:36 #0 av: Seglarina

Vem hänger på?

Själv står jag i en vändpunkt i livet där jag funderar på vad som nu ska ske. Fick denna idé i en annan tråd. Men här skulle vi kunna tala om det mer ingående.

Anmäl
2011-12-26 16:38 #1 av: Seglarina

Koperar här in ett ypperligt inlägg från JAUS från den andra tråden:

Ja, ett LCHF-kollektiv eller kanske en ekoby med paleo/LCHF-inriktning. Då blir det mycket lättare att leva och äta, då man lever med andra som har ett liknande levnadsätt. Tänk att få äta opastöriserade A2-mejerier, odla ekologiska grönsaker, ekoägg från frigående höns och ankor, ekogris (som får böka fritt) och gräsbeteskött (från kor och får som äter endast gräs och hö). Det är ju lättare att sammarbeta flera tillsammans än att försöka ha självhushåll på egen hand.

Anmäl
2011-12-26 16:40 #2 av: Seglarina

Ytterligare ett ypperligt inlägg från JAUS i den andra tråden som inspirration:

OK, då startar vi väl en LCHF-ekoby. Flört Ett kollektiv där alla bor på samma gård är nog kanske lite för intimt för min personliga smak (tankar om den gamla dokusåpan Farmen dyker upp i huvudet Skrattande), men i en by så har ju alla en egen gård så då har man mer personlig valfrihet.

Jag har faktiskt funderat länge på att bli så gott som helt självförsörjande vad gäller energi, mat, kläder etc.. men problemet är att då måste man göra allting själv. Fördelen med att bo i en by är att man kan specialisera sig mer på ett fåtal saker och låta andra ta hand om resten. En kan ta hand om kor, får och getter; en annan kan ha gäss, hönor och ankor; en tredje skulle kunna odla grönsaker osv. Genom att dela upp på detta sätt så blir det enklare och inte lika tidsödande att leva. Alla hjälper till vid behov och utbyter tjänster och varor med varann. Detta vore ett idealt sätt att leva på enligt mig och skapar en god sammanhållning mellan grannarna. Det skulle nästan vara som att resa tillbaka i tiden över hundra år, fast med bättre levnadsstandard och moderna bekvämligheter som gör livet enklare.

Jag är övertygad om att på detta sätt så skulle man faktiskt kunna bygga ett litet samhälle som är helt och hållet självförsörjande på alla sätt och oberoende av resten av samhället. Det betyder dock givetvis inte att man ska isolera sig från andra, tvärtom med tanke på att behovet av pengar minskar rejält när man lever på detta sätt så kan man spara pengar och resa runt i världen stora delar av året, medan de andra i byn hjälper till att ta hand om ens gård under tiden man är bortrest.

Man skulle kunna ta över en existerande by, men det vore nog bättre att köpa mark och bygga nya hus från grunden som är så energisnåla att de faktiskt producerar mer energi än de förbrukar. Överskottet av energin skulle man sedan kunna sälja till ett elbolag och få betalt för. Vindkraftverk, solpaneler och biogasproduktion (från matrester och djuravföring) i liten skala skulle göra det lilla samhället helt oberonde av fossila bränslen och inte bara klimatneutralt utan t.o.m. klimatpositivt (reducerar växthuseffekten).

Om man med denna by som exempel kunde inspirera andra runt om i världen så skulle man faktiskt kunna förändra världen till det bättre genom att visa att det går utmärkt att leva i harmoni med naturen på ett modernt sätt.

Anmäl
2011-12-26 16:44 #3 av: Seglarina

Även denna film bidrar JAUS med. Ska också säga att jag har frågat JAUS om jag får lägga ut hans texter, fast jag har inte fått någon bekräftelseSkäms

Anmäl
2011-12-26 16:48 #4 av: Seglarina

Själv tror jag mig om att kunna bidra med en hel del för detta förvärkligande. Jag har länge tänkt att jag skulle vilja ha en gård, med djur, men också ha möjlighet att ha kurser i kreativitet. Jag tror att det behövs om vi ska kunna ställa om samhället till ett mer klimatsmart utan att förlora livskvalitet, utan istället förhöja den. Det som är tungt är att skulla göra allt själv.

Få se nu hur myckert gensvar detta ger.

Anmäl
2011-12-26 19:24 #5 av: konichiwa

Jag skulle gärna hängt på om jag varit yngre och haft pengar till en fastighet.

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2011-12-26 19:35 #6 av: Seglarina

Alla bahöver kanske inte äga en fasighet och med den här dieten kommer vi leva i evighet Flört

Anmäl
2011-12-26 22:06 #7 av: Beate

Jag tilltalas av din idé men är inte i läge nu att själv hoppa på nåt sådant. Dock skriver jag nåt här i tråden så att jag får uppdateringar om vad som händer.

Du kanske annars kan hitta inspiration och likasinnade på den här sajten: http://www.alternativ.nu/

Anmäl
2011-12-27 11:40 #8 av: JAUS

Ja, det går bra att du kopierar mina texter hit, då slipper jag göra det själv.

Ja, kostnaden är det stora problemet. Man skulle kunna börja med att köpa en byggnad och sedan expandera förutsatt att det finns mark att bygga på. Alla behöver inte vara bofasta i byn heller, man kan bo där bara vissa delar av året eller bara tillfälligt. Det är bra om man kan samla människor med olika specialiteter som skulle vara mycket användbara t.ex. snickare, veterinär, bonde, jägare, skogshuggare etc.. Ju större by desto mer oberoende blir man.

Pengar ska vara överflödiga inom byn, byteshandel med tjänster och varor samt ren hjälpsamhet ska driva projektet framåt. Alla hjälper alla.

Ekobyn borde drivas som en ideell organistaion så att inte en person äger allt. Jag tror att det bästa vore att börja med en gård som drivs som en blandning av vandrarhem/kollektiv. Sedan kan man expandera ifall det finns några bland de tillfälliga gästerna som vill bo där permanent.

Anmäl
2011-12-27 12:05 #9 av: Seglarina

Pengar är väl alltid problemet, om det inte vore för pengarna så skulle många av oss göra mycket mer i livet.

Jag håller med dig JAUS. Vi får börja i mindre skala och utvidga vart efter. En gård med hussom det går att bo i, sen får det utvecklas därifrån.

Var ska denna gård finnas? Någon stans där mark inte är för dyrt, bra att etablera sig i en kommun där man tycker att man är bra för bygdens utveckling. Ska vi bygga nytt så ska det antagligen inte vara allt för långt ut i ödemarken heller. Folk ska ju kunna ta sig dit också. Köpa kött. Vi skulle kunna ha en slags handelsbod där man kan köpa i allt möjligt.

 

Jag vill gärna ha kursveksamhet också.Hur man äter LCHF, varför det är klimatsmart att äta kött, att bli mer kreativ i en föränderlig värld, sy nytt av avlaggda kläder, ekologiskt byggande osv

 

Själv har jag precis flyttat från Stockholm till Uddevalla. Lite längre in i landet blir det billigare. Har kollat lite på Färjelanda.

Monika

Anmäl
2011-12-27 12:12 #10 av: JAUS

#9 Nu blir jag lite fundersam över att du vill ha försäljning på gården. Min tanke var inte att det skulle vara någon komersiell verksamhet utan att alla hjälper varann och därmed är allt "gratis", dvs man jobbar för maten.

Anmäl
2011-12-27 12:20 #11 av: Seglarina

Försäljning till utomstående tänker jag, men det är inte viktigt. Kanske inte mat heller.

Anmäl
2011-12-27 14:32 #12 av: Seglarina

Det finns ett vandrarhem till salu på Blocket:

http://www.blocket.se/halland/Vandrarhem_nara_Ullared_37519549.htm?ca=20&w=1

Dom vill ha 4 mille för det. Då finns redan bokningar för nästa år. Dom är anslutna till STF. Tyvärr är det ju inte så mycket mark till.

Ideell organisarion är bra, men hur gör man med pengarna igen, för att skaka fram grundplåten. Byteshandel är också bra, men om vi ska kunna köpa in ny mark så ska vi ju ha pengar. Min tanke är att man också ska ha verksamhet utåt.

Detta är lite billigare och med mer mark

http://www.blocket.se/halland/Vandrarhem_nara_Ullared_37519549.htm?ca=20&w=1

Finns fler i olika prisklasser runt omkring.

Anmäl
2011-12-30 02:31 #13 av: JAUS

#11 OK, det går väl bra så länge det inte kostar något för de som bor där.

Fördelen med en ideell organisation är att man kan ta emot donationer och på så sätt kan alla bidra till att köpa gården, ingen enskild behöver stå för hela kostnaden.

Det är bästa är nog att först starta den ideella föreningen och samla in pengar för att sedan leta efter ett lämpligt objekt att köpa.

Det skulle gå att ordna en insamling och alla LCHF:are som är intresserade av en gård som säljer grässbeteskött, opastöriserad mjölk etc.. kan donera en slant. Om tillräckligt många donerar bara en liten slant så får man in en bra summa pengar i slutändan.

Det bästa vore nog om man kunde ta över en bondgård med tillräckligt med mark för korna att beta. Fördelen är att det redan finns en färdig ladugård för djuren. Eventuellt skulle kanske en bonde t.o.m. gå med på att bli uppköpt av föreningen, men ändå få bo kvar och ta hand om djuren. Man måste ändå ha kunnigt folk som vet vad de gör.

Anmäl
2011-12-30 04:30 #14 av: yvonnel

Detta börjar likna min morfars/mormors varjedagstillvaro med 3 arbetshästar i stallet för odlingen + 7-8 kor för mjölken och några höns till äggen och frikassén.

Underbart scenario, och önskvärt tills man upptäcker baksidan med det otroligt myckna arbetet, som kanske inte heller är helt fel, något ska man ju göra i livet, men det kan bli övermäktigt om man alltid har dygnet inrutat.

Men drömma kan jag .................

Anmäl
2011-12-30 12:45 #15 av: Seglarina

#13

Jag tilltalas också av detta. Tycker det finns alldeles för ofta som det kommer privata initiativ från någon rik, som sedan fixar för andra och i slutändan tjänar pengar på andra som vill ansluta sig. Ett exempel på det hörde jag om nyligen: Någon har köpt en massa mark på Muskö (Stockholms Skärgård) för ca 35 mille. Ska där bygga 150 ekohus som han sen ska sälja.

Det är viktigt dock att det blir tydliga regler för vad man får och inte får göra så att det inte blir för mycket tjafs.

Sen tror jag att detr är viktigt att verksamheten är öppen utåt, så vi inte verkar för konstiga, vi har ju redan sektstämpel och det vill jag inte vara med på att medverka till. Sen lär man ju behöva pengar i verksamheten också vi fortsätter ju ändå vara en del av samhället. Jobbar man vara i verksamheten så vill man nog "ha betalt" även i pengar för att kumma leva i samhället i övrigt. Man lär ju om inte annat behöva pengar till skatter och el med mera.

#14

Skillnaden kan vara att om man är en grupp som har detta istället för en familj så kan man byta av varandra och därför inte vara lika uppbunden.

Anmäl
2011-12-31 01:28 #16 av: JAUS
biogas-pa-garden-lr.pdf

#15 Självklart så ska det inte vara förbjudet med pengar, i en ideell förening går alla pengar till föreningen så att den kan växa.

Min tanke var att pengar helt enkelt skulle vara överflödiga i byn, de behövs inte för att man ska kunna leva där eftersom ekobyn ska vara så pass självständig från resten av samhället, pengar behöver man endast om reser utanför byn. Idella föreningar har ju också stora skattelättnader. Skulle vara bra om någon jurist kunde kolla upp alla relevanta lagar.

Jo, visst kan ekobyn delvis vara öppen, men man vill nog ha lite privatliv också om man ska bo där. Man kan ha en kärna, med vandrarhem som är öppen för alla, och sen runt omkring kan man ha gårdar där folk bor mer permanent lite mer för sig själva. Alla vill kanske inte ha turister smygande runt utanför dörren hela dagarna.

Angående el- och energiföbrukning så var faktiskt en av min grundtankar att byn inte skulle vara beroende av energi utifrån, utan kunna producera all energi själv och t.o.m. kunna sälja överskottet.

Jag har bifogat en PDF-fil som jag hittade om produktion av biogas på gården.

Tillsammans med vindkraft (billigt att bygga själv om man är händig) och eventuellt solkraft (främst för uppvärmning och inte el) samt bergvärme så kommer energibehovet att täckas med råge med tanke på att de nybyggda husen kommer vara så extremt energisnåla. Överskott av el kan man nuförtiden sälja till sitt elbolag och därmed tjäna pengar på det om producerar mer än man förbrukar.

Biogas går också bra att sälja, dessutom kan ju alla fordon i byn köras på biogas eller på el. El-fordon inom byn är inga problem eftersom avstånden är såpass korta, biogasen kan användas för längre resor.

Anmäl
2011-12-31 03:45 #17 av: yvonnel

Linda, Lindur och Lindus, så hette morfars hästar.

Minns inte alla kornas namn men en hette Mildred och en hette Hildur och det fanns förstås en Rosa, alla tuppar som fick leva hette Oskar.

Vattenpump på gårdsplan och utedass med 2 holkar. Det kan/ska väl helst inte återkomma i den formen även om resultatet förhoppningsvis ska bli detsamma. (med bra mat och bra liv).

Särskilt om vi kan bygga nytt så som Jaus beskriver utan alltför mycket energislöseri och med egenproducerad el.

Men så tänker jag på hur stor odlingsyta vi behöver, även om vi slipper odla brödsäd så måste det kräva ganska mycket utrymme att odla vall om vi ska ha tillräckligt många djur för eget behov och kanske för att sälja av och så ett problem till, slakthusen som inte längre finns utan stordrift.

Undras om detta innebär att enda möjliga landskap blir någonstans norr om Dalälven?, jag menar att man nog behöver vara barnfödd norrut om man ska acklimatisera sig - jag är ju uppväxt på sörlandet.

Men drömma, det vill jag fortfarande!

Anmäl
2011-12-31 11:39 #18 av: Effie

Jag tycker också att det här låter spännande - men jag vet hur opraktiskt lagd jag är. Jag ska inte bli lantbrukare. Men någon form av stödmedlem, kanske. Bo på vandrarhemmet, handla av överflödet. Eller nåt.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2012-01-01 20:00 #19 av: Seglarina

Yvonnel

Man kan säkert arrendera mark också. Det gör bonden här bredvid av mina hyresvärdar. Dom är anslutna till Gröna Gårdar, hur gör dom när dom slaktar tro?

PS Bara man har en toaring i frigolit (är alltid varm) så är rumpan alltid varm. Glad

Anmäl
2012-01-01 22:59 #20 av: yvonnel

Slakthusen har ju speciella reglerande lagar att ta hänsyn till, man får inte göra det alltför enkelt för sig ens i tanken, det handlar ju även om respekt för djuret och där menar jag att det kommer omtankar om resultatet, i stordrift förekommer det väldigt mycket stress och då har man minskat förutsättningen om 1:a klass grönbeteskött, det var vad jag menade.

Men vi har ju inte kommit längre än till önskedrömmen, det praktiska får nog komma i 2:a hand, eller?

Toaring i frigolit kanske blir en förutsättning!

Viktigt att tänka på i sammanhanget: Man har inte roligare än man gör sig!

Jag blir nog inte bonde, jag heller, men en liten odlingsruta vill jag gärna ha, till lite vackra sommarblommor, spenat och lite lök.

Anmäl
2012-01-01 23:19 #21 av: Seglarina

#16

Pengar kanske kan vara överflödigt i byn, men den kan omöjligt själv producera allt som en moderna familj behöver. Du vill nog till exempel ha en ny dator då och då, hur ska du kunna köpa den om du inte har pengar? I byn ska man kunna klä sig i annat än hemspunnen och hemfärgad ull tycker jag.

Jag skulle kunna tänka mig att vi visar på ett möjligt alternativ att leva som ska vara möjligt för fler. Skulle vilja anordna kurser och seminarier i hur vi ska gå vidare utena att tära på jordens resurser som vi gör nu. Vi behöver vara kreativa och tänka i fler dimmensioner, inte bara antingen eller som man gör i samhället i dag.

Anmäl
2012-01-03 04:01 #22 av: JAUS

#21 Det jag menar med "behöver" är det man behöver för att överleva. En dator är, hur bra den nu än är, inte livsnödvändig. Vill man ha en dator så får man köpa den själv för egna pengar det står inte föreningen för.

Sen tycker jag att det ska finnas ett krav på hur hög energiförbrukning varje hushåll får ha. Det är ju trots allt en ekoby och om man tänker ha 3 stora platt TV:n som drar flera hundra watt styck så är man inte lämpad att bo i byn. De som vill bo där måste vara miljömedvetna. Alla sopor ska sorteras noga och avföring samt matrester ska rötas till biogas och rötslam (utmärkt naturgödsel).

Krav på endast miljövänliga produkter tycker jag inte är för mycket begärt. Jag tycker användningen av plast bör vara minimal med tanke på hur miljövidrigt det är. Jag använder t.ex. nuförtiden en tandborste av bambu istället för plast, fungerar utmärkt, håller länge och kan eldas upp när den är förbrukad. Slit och släng mentalitet ska inte uppmuntras, köp av antika varor och second hand är att föredra framför nya saker. Tanken är ju att visa att det går att leva på ett alternativt sätt.

Angående kläder så är faktiskt ull det bästa material jag vet, använder nu nästan uteslutande ull och bambu (troligen det miljövänligaste materialet som finns) för strumpor. Eftersom bomull är miljövidrigt, och bambu faktiskt är bättre på många sätt och oerhört miljövänligt så har jag slutat köpa nya bomullskläder helt. Det vore faktiskt bra om det fanns någon i byn som är bra på att sy kläder. Någon som kan slöjda med trä är också önskvärt, jag använder endast metall- och träredskap i köket (inga plastredskap). Egen smörkniv kan jag dock tälja själv. Flört

En modern mulltoa som separerar urinen från avföringen, samt en bidé skulle göra toapapper helt överflödigt. Tvätta rent med bidén och torka med en liten handduk (det finns en bunt med små handukar som man slänger i en speciell tvättkorg efter användning). Tygblöjor till spädbarnen, fungerar utmärkt också.

#20 Gårdsslakt är ett alternativ. Alla kommer inte vara bönder, någon kanske är snickare, en annan har hand om energi och teknik, kanske det t.o.m. finns en smed och en skomakare i byn (om man lyckas hitta någondera). Poängen är att alla gör olika saker och utbyter tjänster och varor. Egentligen blir det inte ens byteshandel eftersom allt som föreningen äger tillhör alla. Det som man äger själv är ens eget dock givetvis.

 

Anmäl
2012-01-03 06:50 #23 av: yvonnel

Jaus, du är helt underbar!

Var köper du tandborste av bambu?

Bambu till textil är bra om det finns mycket att tillgå, annars är det lika bra med tall och gran det fick jag lära mig på en utbildning på 50-talets slut, då när det inte fanns så mycket bomull att tillgå.

Den textil som då framställdes med bara 50% bomull kallades Modal.

Anmäl
2012-01-03 10:29 #24 av: [Pennylane1]

hoho denna tråd lyfter LCHF-sektsteorierna till en helt ny nivå! Men det låter lite frestande men inget jag någonsin skulle få med vare sig mannen eller soc på haha... (soc på g. av fosterbarnet vi har placerat hos oss, de var lite oroliga för att jag är kristen och kanske skulle påverka barnet för mycket detta slkulle definitivt få dem att tro att jag blivit Amish eller något Skrattande) Dessutom är jag nog "too old for this shit".

Anmäl
2012-01-03 13:06 #25 av: Seglarina

Pennylane1 Håller med dig. Det jag ser framför mig när jag läser JAUS inlägg är inte riktogt min dröm, även om jag inte har en enda platt-TV och älskar ull som matetrial och både stickar och tovar, tillverkar saker i trådslöjd mm

JAUS. En fråga: om man jobbar 100% på gården och får betalt för sitt arbete i varor och tjänster hur får man då ihop pengar till en egen dator?

Sen är kanske den som vill köpa en ny Suv varje år och tävlsr med grannen on nyaste gräsklipparen inte riktigt den som passar för det jag tänker mig.

Anmäl
2012-01-04 02:54 #26 av: JAUS

#25 Vem har sagt att man jobbar "100%" på gården? Självklart får man ha ett annat jobb också för att tjäna egna pengar. Du förstår nog inte vad jag menar. Man arbetar på gården och får därmed de basala behoven "gratis", din privatekonomi är däremot helt separat. Jag kan tänka mig undantag då föreningen kan betala för t.ex. en netbook till barn i skolåldern ifall föräldrana vill att de ska utbildas på distans via datorn. Annars kan ju barnen skjutsas med minibus till skolan.

Det finns ju många andra naturmaterial än ull att göra kläder av, t.ex. bambu. Det är bara att köpa bambutyg med föreningens pengar och sy upp kläder. Även hampa har blivit populärt igen, mycket slitstarkt och bra för arbetskläder. Allt måste inte heller göras i byn, föreningen kan köpa ekologiska varor med dess pengar.

Några butiker som säljer ekovänliga kläder:

Kläder av hampa: http://www.hampisfaren.se/

Kläder av bambu: http://www.bambubutiken.se/

Kläder av lin: http://www.kläddilin.com/

 

#23 Googla orden "bambu" och "tandborste" så hittar du flera nätbutiker som säljer den.

Anmäl
2012-07-01 21:32 #27 av: JAUS

Jag har kollat runt lite hur man enkelt och billigt kan bygga hus på ett miljövänligt sätt.

Ett hus byggt av lera och halm är billigt, har utmärkt isolering, är brandsäkert och behöver inte någon uppvärmning alls. Läs mer om familjen som byggde ett ler/halmhus här och instruktioner hur man bygger här.

Ett geodesiskt hus har många fördelar, inga inneväggar eller pelare behövs för att hålla upp huset och de är relativt lätta och billiga att bygga. Se denna videon nedan för inspiration.

Det finns projekt som kombinerar båda dessa metoder vilket skapar hus som förbrukar minimalt med energi. Tack vare att ingen uppvärmning behövs så spar man mycket energi som man kan använda till annat. Med en kombination av solpaneler och flera små vindkraftverk så blir man helt självförsörjande av energi och man kan sälja överskottet till elbolaget och få sin inkomst på det sättet.

Anmäl
2012-07-01 22:35 #28 av: LenaK63

Så intressant! Om man varit yngre, händig och stark! Klimatet i detta hus måste vara det bästa för människa och husdjur.

Men vi är litet till åren och inte såå händiga så vi bygger just nu ett "energihus" med treglasfönster och golvvärme. Får se hur vi mår där.

Anmäl
2012-07-30 13:27 #29 av: JAUS

Biogasbygge på en gård i Odensviholm. Se Swedishbiogas' hemsida för mer information.

Anmäl
2012-07-31 00:26 #30 av: yvonnel

I Halland finns jordhus som byggdes under 2:a världskriget när det inte fanns tillgång till så mkt byggmaterial, eller om det var för att det var billigare.

Man byggde en trästomme (eller 2) som man sedan fyllde med jord som packades hårt, väggarna blev metertjocka. Kanske samma som lerhus.

Har för mig att det var i Simlångsdalen eller i närheten.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.