Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Stekta grönsaker till kött

2011-12-04 13:42 #0 av: Henkez

Jag skulle behöva tips på vad för grönsaker som är gott att steka och ha till kött.

Anmäl
2011-12-04 13:50 #1 av: Jennix

Min favorit är att steka lök, champinjoner och broccoli med massor av vitlök och smör. Glad

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2011-12-04 13:58 #2 av: nyborjare08

Gröna bönor på burk som steks med hackad vitlök och kryddor. Mums!

Eller stekt squasch, aubergine, lök och paprika.

Anmäl
2011-12-04 14:34 #3 av: Zepp

Pröva grön sparris stekt i vitlökssmör! Tungan ute

Stek på medelvärme så det inte blir bränt.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2011-12-04 15:01 #4 av: Primulan

Stekta tomater är just nu mina favoriter..

Anmäl
2011-12-04 15:26 #5 av: Sweli

Auberginer och zuchinni är mina favoriter.

Sparris med hollandaissås

 

Anmäl
2011-12-05 04:23 #6 av: yvonnel

Stekt strimlad vitkål är supergott, men den ska stekas långsamt så smaken utvecklas, gärna med lök till och gärna med steksky från köttet. Om du ska steka kött till samma måltid så börja med kålen snåla inte med smöret.

Anmäl
2011-12-05 10:35 #7 av: Knaster

Smörfrästa sockerärtor med lite flingsalt. Tungan ute

Anmäl
2011-12-05 11:47 #8 av: [Thesoulforged]

Jag kör på champijoner, zucchini, gullök, liiite grön paprika och gärna lite soyabönor (de som är konserverade med 2,9 g kolisar)

Anmäl
2011-12-05 14:52 #9 av: musqot

Min favorit nu är grovt rivna morötter stekta i en massa smör. (Ja jag äter morötter.)

Anmäl
2011-12-05 14:55 #10 av: Sweli

Grovrivna morätter med hackade hårdkokta ägg och en dressing på majonäs och citron.

Anmäl
2013-03-20 16:55 #11 av: yvonnel

Ugnsbakade halverade tomater och stora vitlökar, palsternacka, rotselleri, gul lök, aubergin, squach, morot, allt utom potatis - dock med försiktighet om man är mycket Kh-känslig.

Snåla inte med smöret, eller oljan om ni nu föredrar det. 

Anmäl
2013-03-20 17:14 #12 av: Neaflisen

Jag brukar ugnsrosta olika grönsaker med lite olja å rosmarin. Supergott! Annars finns det fler bra saker du kan ha till här...

http://www.lchfgourmet.se/lchf-gratang-mos-tillbehor/

Prova gärna oxå blomkåls ihop med smör å kryddor som du lägger i foliepaket å sen in i ugn i ca. 20 min. Smask! :)

Anmäl
2013-03-20 17:27 #13 av: Mozzarellan

Smörstekt spenat med rikligt med färskriven parmesan ost .

Riv zucchini o stek mjuk med lite vitlök.

Anmäl
2013-03-20 21:25 #14 av: Zepp


Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-03-20 21:49 #15 av: Siggebus

Jag steker alla möjliga grönsaker - broccoli, blomkål, gröna bönor, morötter, paprika etc. Gärna med lite lök och champinjoner.
Kryddar med salt, vitpeppar och lite grillkrydda - MUMSIGT! Tummen upp

Anmäl
2013-03-20 22:04 #16 av: kaisakavat

Jag steker finstrimlad fänkål och lök, ibland blandat med vitkål eller rödkål. Inte så det blir helt mjukt, det ska vara lite tugg kvar. Gott att dofta över ngn örtkrydda man gillar, och lite salt förstås.


Anmäl
2013-03-21 23:05 #17 av: Pussgurkan

Fy vad mycket gott ni skriver om.
Blir ju hungrig ....

Anmäl
2013-03-22 10:50 #18 av: Neaflisen

Ja nu börjar tankarna snurra på fredagsmiddagen!
Baconlindad sparris och en entrecote samt chilibea till det får det bli! :P

Anmäl
2013-03-22 17:15 #19 av: Pussgurkan

Var tvungen att handla idag - och det är erat fel, bara så ni vet 😄

Det blev fler/mer broccoli och fänkål. Ikväll blir det skinksnittsel (ja jag vet men gubben älskar dem) och grönsaker i ugn = broccoli, lök, fänkål, vitlök och paprika. Till det blir det bea.sås!!

Anmäl
2013-03-24 02:33 #20 av: yvonnel


Jag strimlade ett ½ väldigt litet vitkålshuvud i ett lager i en ugnform, nästa lager var 2 st skivade purjolökar, 3 klyftor vitlök och nästa lager var ca 2-3 palsternackor i väldigt tunna skivor och överst  ett tätt lager med klyftad tomat och osthyvlade smörskivor ja och så salt + peppar förstås och lite örtkryddor, ugnsbakades i 200 C 20-25 min.

Den satsen räcker till ca 8-9 port. hos mig, det smakade gott och liksom lite lagom.Om man vill göra något mer matigt av detta så skulle det nog gå bra att ha på en äggstanning. Men nog bara om man ska äta samma dag, jag brukar ju frysa i portioner.

Anmäl
2013-03-24 03:10 #21 av: Torparmor

Strimlar majrova eller kålrabbi som strips och kör i ugn eller råsteker i klyftor

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2013-03-24 08:51 #22 av: Jojomaja

Det här kanske låter märkligt, men ibland när jag har bråttom steker jag surkål (från burk) med grädde och äter som tillbehör. Jag hade aldrig kommit på tanken själv men fick tipset av en inbiten LCHF:are och när jag vågade prova var det faktiskt riktigt gott.

Anmäl
2013-03-24 09:49 #23 av: [Petronella Pip]

Palsternacka är nog den rotfrukt med högst kh-innehåll förutom potatis, (över 10% )  tyvärr, för den är väldigt god,

Anmäl
2013-03-24 17:33 #24 av: yvonnel


#23 Ja, men det är ju inte nödvändigt att äta jättemycket av just den. Jag skar i maskin supertunna skivor för smakens skull ihop med resten. Förresten så är det ju ändå det totala intaget under dagen som räknas, om man nu ska räkna.

 

Anmäl
2013-03-24 21:07 #25 av: Jojomaja

#24 Yvollel:

Jag menar inte att kritisera nu, det här är min personliga åsikt, men jag kan tyvärr inte hålla med dig i ditt uttalande att det skulle vara det totala intaget under dagen som räknas.  Enligt vad jag fått lära mig så ska man i möjligaste mån undvika måltider innehållande snabba kolhydrater / hög kolhydratshalt. Detta för att slippa insulinpåslag och efterföljande effekter såsom fettinlagring, leptinblockering (utebliven mättnad) och blodsockersvängningar med förtida hungerskänslor.

Det spelar ingen roll om man fastar resten av dagen efter att ha ätit en måltid innehållande extremt snabba kolhydrater eftersom effekten kommer inom en kort stund.  De proportioner du beskriver i ditt recept, inklusive de övriga ingredienserna ger, om jag inte räknat helt galet cirka 43 E% kolhydrater, och det tycker jag inte är LCHF-vänligt som tillbehör.

Palsternacka är för övrigt ett födoämne som har bland de snabbaste kolhydraterna av alla, överträffat bara av fruktsocker, dadlar och tryckkokat/ugnsbakat ris. Man kan hellre äta de flesta andra livsmedel, inklusive bröd, potatis och pasta än att äta tillagad palsternacka om man ser till kolhydratsupptag och insulinpåslag.

Glykemiskt index (GI) är inte LCHF men anger hur snabbt ett livsmedel höjer blodsockret och är också ett direkt mått på hur mycket insulin som kommer att frigöras vid förtäring. (Ju högre GI-tal, desto snabbare kolhydrater) Se tabell här: http://www.nilssons.se/GI_tabell_gi_ordning.htm där palsternacka återfinns på slutet i röda tabellen.

Rättika däremot är en rotfrukt med 2,3 gram kolhydrater per 100 gram (GI 32)  jämfört med Palsternackans 10,2 (GI 139). Med rättika kan man göra både Janssons frestelse och gratänger. Det finns många recept på nätet. Här kommer ett recept på Rättikagratäng från Jills Mat. (http://www.jillsmat.se/artiklar/kramig-rattikagratang-med-cheddar/)

Ingredienser
2 stora rättikor
100 g Philadelphiaost
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor
3 dl riven cheddar
Färsk timjan
1 tsk salt
Nymalen svartpeppar

Gör så här: Skala och skiva rättikan i cirka 2 millimeter tjocka skivor. Koka dessa i saltat vatten i cirka 15 minuter. Sila bort vattnet och lägg i en ugnsform. Blanda samman övriga ingredienser i en skål och häll sedan över detta. Blanda runt lite så att gräddblandningen kommer ner emellan rättikan. Grädda i ugnen i 200 grader i cirka 20-30 minuter. Låt stå och svalna lite innan servering så att vätskan stabiliserar sig något.

Anmäl
2013-03-25 21:02 #26 av: sockersorg

Nu startades ju denna tråden för ganska länge sen, men ändå kul att den återuppstått, jag har fått massa tips, tack för det. Här kommer mitt bidrag. 

Det GODASTE som finns att steka upp är gul lök med mycket smör, när den är hyggligt stekt så lägger man i haricot verts och så kör man på tills de är bra varma och lite mjuka. En del salt på det, blir knasigt gott.

Anmäl
2013-03-26 02:33 #27 av: yvonnel

#25

Jag går inte i polemik med dig om dina beräkningar men jag undrar vilka vikter du använt dig av när du fick fram så högt Kh-värde per port. Jag vägde inte palsternackan men påsen jag köpte vägde 500 gram minus skalet/ansningen så var det max 300 gram kvar, ½ av det delat på ca 9 port., resten ligger i frysen och väntar på att jag ska koka soppa. 

Rättika som ersättning för potatis har jag prövat, det jobbet gör jag inte fler ggr. men äter den gärna rå. Och jag behöver inte ersättning för potatis men kanske att det totalt över året blir lite mer morot än förr i tiden, och andra rötter, men inte i några stora mängder.  

Anmäl
2013-03-26 07:56 #28 av: [Petronella Pip]

Yvonnel hon talar om E%, kan inte se att hon angett kh per portion?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.