Annons:
Etikettmat-recept-på-efterrätter-och-sötsaker
Läst 35770 ggr
Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-22 15:16

Lussekatter - LCHF

Dessa lussekatter är verkligen som riktiga lussekatter!
Bild på underverken finns på bloggen för de som är intresserad…Recept för 10 st lussekatter:

4 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller  2 tsk steviasocker
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 påse saffran 0,5 gram

1 äggvita för pensling

Gör så här:
Vispa ägg och sötning, fluffigt i gärna bortemot 5 min.
Ta i  smälta smöret, saffran och grädden, vispa samman.
Blanda de övriga torra ingredienserna väl och blanda ner dem väl i smeten.

Låt svälla i minst 5 min.

Rulla sedan 10 styck smala korvar och snurvla till dem i ändarna, så som alla lussekatter bör snurras. Pensla med lite vispad äggvita.  Grädda i 175 grader i ca 15 min.

Vill du har fruktos= russin i dina så är valet ditt, här uteslöt vi detta.

Tips: Givetvis går dessa att lägga i bullformar och muffinsplåtform och få lussebullar!
©Mariann Andersson

Gott lusse firande!

Annons:
clinteastwood
2011-11-22 15:58
#1

Å GUD jag dör av happy. Nu har jag hittat 1. pizza som smakar pizza och 2. lussekatter. Mitt lchf-liv är komplett. TACK!

Nilladockan
2011-11-22 16:11
#2

Åhh…gulle Kyss nu kan jag få min lussebulle Glad

Instämmer med #1 pizzan är ljuvlig. Har hittat många härliga recept din blogg.

Tack för att du delar med dig!

Tettan
2011-11-22 16:29
#3

Yes! Julmyset är räddat! Ska testbaka i morgon.

Lisabet
2011-11-22 17:07
#4

Hurra! Nu kan jag bjuda mina barnbarn på lussekatter! Försöker varje år, men det har hittills aldrig gått att jämföra med "riktiga".

Måste skaffa saffran och testa!

misty09
2011-11-22 17:24
#5

Jippi ……Gladbokmärker

Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-22 17:55
#6

Vad roligt att ni både gillade min pizzabotten och uppskattar Lussekatts recept! Kyss

Vill gärna höra hur de smakade i era munnar sedan när ni vet Flört

Annons:
[Pennylane1]
2011-11-22 18:30
#7

Vad fina de ser ut! Precis som vanliga, måste testa, men är liite rädd för kokossmaken,Tungan ute jag är verkligen inte alls glad i den, och känner den i det mesta, men saffranet kanske kan maskera det!

aklejor
2011-11-22 18:36
#8

Mmm, smaskens, lussebullar är svårt att vara utan, speciellt när gubben äter. Jag har Sukrin, tror du jag kan ta 2 tsk Sukrin istället? Vad är det för skillnad? Finns det nån?

Lotta

[Pennylane1]
2011-11-22 18:41
#9

sukrin ÄR erithrytol. Det ska ju blandas med stevia. två tsk sammanlagt verkar lite… (det var steviasocker som är en färdig blandning som skulle doseras så) men ta bara tre msk eller något mer sukrin så blir det nog bra. Jag blandar inte med stevia tycker det är meningslöst, känner bismaken av stevia direkt. (fast många tycker det är jättebra, men har man ingen stevia så har man inte)

rullz
2011-11-22 18:53
#10

"3 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller 2 tsk steviasocker"

Hur mycket strösocker motsvarar detta?

joly
2011-11-22 19:49
#11

Ska provbaka dessa i helgen! Glad

I'm your destination, I'm the reason why

joly

[Pennylane1]
2011-11-22 20:09
#12

# 10 det är svårt att svara på, man upplever sötman olika. Man tar 1,5 -3 dl socker till 50 vanliga lussekatter (enl. detta recept) och det här receptet ger 10.  Så kan du räkna själv…

Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-22 20:11
#13

#7 Det är bara å testa.
#8 om du bara har sukrin (erythritol) och bruakr använda det och inte känner några biverkningar så kan du ta 0,5 dl iaf kanske mer.

#10  hur mkt strösocker är svårt att säga 0,5-1 dl kanske?

#11 Då blir det spännande att höra sedan då  hur smaken var i era munnar!

Annons:
[Pennylane1]
2011-11-22 20:21
#14

jag ska absolut testa!

Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-22 20:31
#15

Ska bli våldsamt roligt att höra hur det smakar i era munnar! Skrattande

frogglan71
2011-11-22 20:31
#16

Nu har jag bakat dom och nja,dom var inte som vanliga katter. Hade 2tsk steviasocker och det var nog lite för mycket och jag tror man kan minska på husken lite. Helt ok men lite torra. Bra recept men jag får nog prova mig fram tills det blir i min smak.

Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-22 20:32
#17

Här vart de perfekt i våra munnar!  Men det är ju tur att man själv kan modifiera Skrattande

[mejja]
2011-11-22 20:57
#18

jag läser din blogg varje dag, vilka recept!!…längtar tills din bok kommer ut Glad

ska absolut testa att göra lussebullarna, ska bara inhandla lite sukrin först..

//mejja

opssk
2011-11-22 23:57
#19

Tack för alla goda recept du delar med dig! Ska testa dessa till första advent;)

Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-23 07:15
#20

#18 vad gulligt av dig att läsa min blogg varje dag! Värmde att höra det idag. Skrattande

#19 Varsågod, och det ska bli kul att höra om de föll er i smaken.

Här är de exakt så som min svärmor bakar lussebullarna, alltså så som vi mins dem efteratt inte ätit dem på 2 år…

Annons:
[Pennylane1]
2011-11-23 14:25
#21

nu har jag dessa i ugnen, ska bli spännande.. degen verkade lite väl torr, sprack när jag snurrade, ändå har jag följt receptet till punkt och pricka, kändes som en mördeg. Men kanske det jäser lite av bakpulvret!

[Pennylane1]
2011-11-23 14:55
#22

Nu så har jag ätit en! Och de var goda och helt klart godkända! Kanke inte intill förväxling lika vanliga men en ok ersättning tycker jag.

gun92884
2011-11-23 15:00
#23

#21

Var inte blyg, tala om hur de blev! SkrattandeJag är jättenyfiken på resultatet … vi har Thanksgiving här imorgon och vi är bortbjudna och jag skulle göra dessa för att ta med nå't 'svenskt' om de är bra … är orolig för att det inte är tillräckligt med vätska …

Ska hämta en kalkon som jag beställde innan inbjudan kom … törs inte tänka på hur mycket den kommer att kosta eftersom vi nu har börjat att köpa free range … det tog tiiiid för JP att komma så långt, måste ha varit en kort snutt om höns och deras boende som fick ögonen att öppna sig på honom … att jag har berättat samma sak i ååååååratal har inte haft någon märkbar effekt … ingen är ju frälsare på hemmaplan eller vad man nu säger Skrattande

[Pennylane1]
2011-11-23 15:10
#24

De blev inte för torra tycker jag, har de inte ätit nygräddade lussekatter förut blir de nog inte besvikna! Jag saknar lite av den där mjuka saftigheten men så älskar jag verkligen lussekatter!

Mina såg inte riktigt ut som de på bilderna, kanske mina ägg var lite mindre, för sen var det ju inget annat som kunde skiljt.

Och kokossmaken kände jag inte thanks heaven!

frogglan71
2011-11-23 15:42
#25

Jag kände av husken, ska ta mindre av den nästa gång. Mina blev också ganska torra.

Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-23 18:40
#26

Mina ägg är stora!  och om de vart sprickiga innan gräddning så minska nästa gång på mjölet eller husken.
jag tar också snåla dl mått, inte med hög utan lite under kanten…

[Pennylane1]
2011-11-23 19:36
#27

mina var rätt stora också, men kanske inte riktigt lika, du kanske kan väga ett ägg så man har en jämförelse? Kan ju skilja ganska mycket.

Annons:
Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-23 19:58
#28

ett ägg väger ca 70 g

och 1 dl kokosnötsmjöl väger här ca 53 gram

[Pennylane1]
2011-11-23 20:01
#29

Okej! Då var det nog äggen för mina väger ca 60! Kokosmjölet försökte jag ta ett luftigt mått, det borde vara likvärdigt! Men de bliv inte dåliga alls, men kunde vara lite saftigare. Blir nog bättre om jag tar  ett halvt ägg till, jag penslar med helt vispat ägg så man kan ju ta halva det.

Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-23 20:10
#30

Bra idé lägga gulan i degen, jag missade detta då jag penslade kattera efter halva tiden….

Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-23 20:12
#31

Skriver det i receptet nu, jag gör det på fler ställen i bakboken, men här missade jag detta viktiga!! Gulan är ju det bästa på hela ägget så!
TACK!!

lidda
2011-11-24 20:26
#32

Nu har jag också testat. Är en gammal "baktant" men har inte ägnat mig åt så mycket bak under dessa tre år som LCHF:are.

Jag tyckte de var goda, men knastriga. Är det fiberhusken? Lät den svälla 5 min, var det för lite? Sen kanske lite osöta för min smak. Använda sukrin melis istället, innebär det att man måste ta lite mer än strövarianten?

[Pennylane1]
2011-11-24 20:31
#33

hur mycket tog du? Det krävs ju lite mer än tre msk om du inte har stevia också. Knastriga blev inte mina. Men det varkar siom vissa är mer känsliga för knaster och känner det medan andra inte känner något.

Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-24 20:36
#34

jag kan känna knaster när bullar är nybakta men inte efter att de satt sig… familjen känner inget knaster alls. Så det är olika. Dra ner på husken bara. Glad

jag använder lite sukrin/erythritol bara för att jag också tar stevia det är då det blir en lagom sötma. Tar man bort stevian måste man öka sukrinet och om du väljer strö eller flor spelar säkert mindre roll, ibland har flor en fördel i bakverk. Men om du är van vid erythritolen så ta 0,5 dl.

Annons:
lidda
2011-11-24 21:52
#35

Jag följde receptet för en gångs skull ganska slaviskt, inte fullt 4 msk fiberhusk. Det enda jag kan tänka mig är någon extra minut för att svälla…

Jag använde stevia också, men märker att jag oftast tar för lite. Är livrädd för att överdosera för då blir det verkligen inte gott. Tror att lite till hade inte skadat.

Pået igen, nästa gång med lite mindre fiberhusk och lite mer sukrin.

Förresten, torra blev de inte. Riktigt saftiga och fina, jag är förvånad över konsistensen.

[Pennylane1]
2011-11-24 21:57
#36

jag grunnar på om man kanske skulle testa med kesella istället för grädden eller 50/50, kesella brukar ju göra vanligt saffransbröd saftigare. (eftersom mina faktiskt inte blev så saftiga)

Gubben tyckte de var ok, men "inte speciellt lika vanliga lussekatter"

Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-25 07:35
#37

man ska ju ha klart för sig att köpelussekatter är de inte lika ett dugg men de är väldigt väldigt lika de katter min svärmor gör på vetemjöl och socker.

[Pennylane1]
2011-11-25 08:25
#38

ja köpt har vi aldrig gjort jag har alltid bakat dem själv. Vad skulle skillnaden vara förresten? Har ju ätit köpta och så stor skillnad mot hembakta är det väl inte ändå? Inte här iallafall, när jag bodde på västkusten blev jag rejält besviken när vi fick köpta på jobbet för de var utan saffran!!

joly
2011-11-25 08:38
#39

Nu Mariann, har jag bakat dina lussekatter. Dom blev perfekta; saftiga och mycket saffranssmak, precis som det ska va. Glad

Jag har ingen stevia, utan tog bara sukrin. Använde 0,5 dl, och jag upplevde det som alldeles lagom sött.

Ska testa dom på en kompis som kommer hit sen. Flört

joly.blogg.se/lussekatter

I'm your destination, I'm the reason why

joly

Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-25 08:38
#40

det är stor skillnad på de som vi har köpt och de som farmor bakar…

sophia87
2011-11-25 10:49
#41

bakade efter detta recept igår, och det blev riktigt bra =) Dock kunde jag liksom #35 varit mindre försiktig med stevian. Jag gillar att äta mina som ett slags scones med smör på och te till.

Annons:
gun92884
2011-11-25 11:31
#42

… det blidde inget bak för mig för jag spenderade Thanksgiving (och födelsedag) i sängen eftersom jag lyckats fa sinusit Rynkar på näsan

Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-25 11:44
#43

#41 ja stevian är svår doserad, hellre för lite än för mkt.

#42 Rynkar på näsan men det kommer fler dagar..

Silverscreen
2011-11-25 16:48
#44

Jag testade precis att göra dessa. Helt okej, men jag fick också sprickor i när jag rullade lussekatterna så antar att jag får ta ett till ägg nästa gång (eller minska på torrvarorna). Godast var de när de hunnit svalna lite. Nu hoppas vi på att sambon godkänner dem också :)

misty09
2011-11-26 14:49
#45

Nu har jag också testat. Tog 3/4 kokosmjöl och 1/4 mandelmjöl. Jag fick inga sprickor i mina. Degen var rätt kladdig så jag löste rullandet med att blöta händerna mellan varje. Gick jättebra.

Provsmakning: Jättegoda substitut för vanliga. Mina blev saftiga och nästan som en mix mellan muffins och bullar ( fast lite mer åt bullhållet). Få se när dom sätter sig efter någon dag om dom blir mer bullaktiga än som nygräddade. Men absolut ett mycket gott alternativ. Tack igen Marianne för ett bra recept.( även om jag ändrade lite i minaFlört )

Tror att detta recept kan funka till kanelbullar, semmelbullar mm också. Bara ändra kryddningen.

[Pennylane1]
2011-11-26 14:59
#46

gjorde en ny omgång med kesella istället för grädde, och ett halvt ägg till, de blev väldigt pösiga och fina i ugnen men sjönk tyvärr ihop när jag tog ut dem, de kanske skulle ha varit inne lite till! Gubben tyckte "att de var något mer lika vanliga lussebullar" i smaken.

Var iallafall saftigare än de  förra.

[Pennylane1]
2011-11-26 16:39
#48

Nice! Av vilken anledning använder du äggvita till pensling? Har bara sett helt ägg eller gula tidigare? Tycker du det blir bättre med vita? Eller är det någon annan anledning?

Annons:
Lisabet
2011-11-26 16:40
#49

Även jag har testat dessa, och bjudit barnbarnen. De tyckte mycket om dem, åt två var, men jag tyckte nog att de var lite svampiga. Dessutom fick de inte fin färg, trots att jag ökade tiden i ugnen. Jag bytte smöret mot kokosfett, och ersatte grädden med hälften kokomjölk, hälften vatten, om det kan ha någon betydelse.

Men trots allt, bästa lussekatterna hittills i alla fall.

Marianns LCHF Mat & bak
2011-11-26 16:44
#50

Vet inte gör bara så… Obestämd

Susanna88
2011-11-29 13:07
#51

Ah, dessa måste jag testa! Passar även på att putta upp tråden lite så att fler ser :)

julia61
2011-11-29 15:41
#52

Hej!

Låter spännande, men undrar om man kan byta ut kokos mot mandelmjöl. som lägligt nog har ´kommit in på Lidl igen hos oss!!

kaisakavat
2011-11-29 16:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#53

Och nu står min första laddning i ugnen. De jäser upp fint..

Jag gjorde enligt originalreceptet, men 'höftade' liten gnutta extra med de torra ingredienserna. Mina ägg var stora, så därav..

Sen gjorde jag det enkelt för mig och rullade bollar och lade i muffinsformar istället för att snurra katter. Strödde på väldigt ojämt hackad mandel och sen in i ugnen.

Förvånad att degen gick såpass bra att hantera med händerna.

Senare..

Nu är de uttagna ur ugnen. Doftar rätt gott. Sjunker inte ihop.

De har inte fått tillräckligt med färg, kunde ha blitt snyggare, men jag ville inte riskera att de blev torra. Ska provsmakas om en stund och sen justeras med gräddningstid och temp (kanske lite högre temp i min ugn..) för snyggare resultat.

Jag penslade dem inte heller. De blir nog snyggare med pensling.. blir nästa gång.. råkade tappa ett ägg i slasken och fick slut.. Tungan ute

majlis
2011-11-29 16:21
#54

Har nu provsmakat de nybakade lussebullarna. Mycket godaGuld i mun.

Jag gjorde lite annorlunda, degen va kladdig så jag la den i muffinsformar gjorde en förjupning i mitten och fyllde med(smör, vaniljpulver och malen mandel). Jag uteslöt även sötningen för att jag är sockerberoende.

romraf
2011-11-29 16:30
#55

OH vad gott det ser ut….de var de nog oxå.

tack för recept.

Romraf

"ingen fråga är för dum för att ställas"

Annons:
Sweli
2011-11-29 17:04
#56

De ser riktig goda ut Tungan ute

Nu  får jag också lust att baka

JMW
2011-11-29 18:23
#57

Ni som nu bakat och smakat dessa lussebullar. Känner man kokosmjölet? Jag har gjort några andra bak med kokosmjöl men kan inte med smaken. Vet inte riktigt vad det är, känns mest bara obehagligt.

[Pennylane1]
2011-11-29 18:28
#58

nej jag har väldigt svårt för smaken av kokos och har känt det i annat (som LCHF-gröten där tyckte jag det var väldigt genomträngande; äggröra med kokossmak….brrrr) men inte i dessa överhuvudtaget!

JMW
2011-11-29 18:33
#59

Tack Pennylane1!

Då ska jag nog ge mig på dessa lussebullar jag med.

Susanna88
2011-11-29 19:04
#60

Nu har jag bakat, och oj! Riktigt goda är de!

kaisakavat
2011-11-29 19:21
#61

Nu är mina bullar omsorgsfullt provsmakade av mig och kompis.

Omdöme: Goda Glad men kan bli bättre Skrattande

Jag är sannerligen inte nån bakexpert.. och klantar mig ofta under procedurens gång..

Kommentar

  • något kompakta i konsistensen, men inte direkt torra
  • god smörsmak, men inte mkt saffranssmak
  • något för osöta kanske

Jag tog nog lite snålt med sukrin. Kanske ta mer, eller komplettera med lite vanligt socker nästa gång. Även ta ngt mindre torrvara (kokosmjöl+husk) till mängden ägg och grädde.

Bör kanske gräddas i lite hetare ugn, men istället kortare tid. Min ugn är knäpp åxå, gräddar tyvärr mer underifrån än ovanifrån. Får försöka parera det nästa gång.

Vad har ni för knep när det gäller att få ut max smak av saffranet??

[Pennylane1]
2011-11-29 19:51
#62

jag körde det i bulleten med sukrinet så det blir finfördelat. Tidigare stötte jag med en sockerbit, man kan lösa i sprit också.

Annons:
Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-07 07:36
#63

#61 osöta blir de om man bara tar erythritolen/sukrinet, jag använder ALTTID stevia och erythritolen i min blandning för lagom sötma.
OM man bara använder erythritolen/sukrinet bör man ta 0,5 dl.

ta 2 påsar saffran?

[Pennylane1]
2011-12-07 07:48
#64

man kanske också bör tänka på att för hög värme kan förstora sötsmaken? Inte över 180 grader! Kan vara nåt sånt med. Två påsar saffran till 10 katter torde bli på tok för mycket!? (förutom att de blir rysligt dyra) Prova att se till att smaken löses ut ordentligt, stöt/mixa  gärna saffranet med lite sukrin eller lös ut i sprit.

misty09
2011-12-07 16:00
#65

Jag tog 3/4 delar kokosmjöl och 1/4 mandelmjöl. Blev perfekt konsistens, smak och inge torra allsFlört

Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-07 16:55
#66

#64 jag tycker också det att en påse borde verkligen räcka till 10 katter, här smakade de verkligen saffran!

[Pennylane1]
2011-12-07 17:50
#67

jaa mina med!

joly
2011-12-07 19:48
#68

Mina smakade också jättemycket saffran, och jag gjorde inget särskilt med den, följde bara receptet. Kan det bero på vilket märke man använder (jag tänker på kvaliteten på saffranet)? Obestämd

I'm your destination, I'm the reason why

joly

Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-07 20:11
#69

kan säkert vara så, för är det en "utblandad" saffran så blir ju smaken lite fadd Obestämd

Annons:
byggarn30
2011-12-07 20:12
#70

Att mortla saffranet med sukrinet, kanske avsluta med några droppar sprit eller vatten borde lösa ut alla smaker ur saffranet. Detta ska testas. Har tagit på mig uppgiftenatt baka lussebröd till julaftonens fröjder då jag lurat in mamma och syrran i "fetträsket" Tungan ute

misty09
2011-12-07 20:18
#71

Jag låter mitt saffran fräsa med i smöret lite kort. Det gör jag med vanliga saffransbullar också. Det lockar ut smaken i saffranet på ett bra sätt. Bagare gör såFlört

byggarn30
2011-12-07 20:43
#72

Då summerar vi:

Mortla saffranet med sukrinet.

Fräs sedan detta i smöret.

Låter riktigt bra…

misty09
2011-12-07 20:46
#73

# 72 Haha…Skrattande Bra där!

[Pennylane1]
2011-12-07 20:48
#74

å så glöm inte spriten!!

Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-08 07:45
#75
gun92884
2011-12-08 13:48
#76

#74

Förra året vid jultiden (reeeedan???) skrev jag och frågade om det fortfarande fanns saffranessens att köpa … jag letade med ljus och lykta sista gången jag var i Sverige och hittade det inte … sedan kikade jag på olika indiska websites och det fanns essenser som byggde på ren sprit, så jag köpte en liten flaska vodka, svensk förstås Skrattande och smulade i saffran … denna vätska ska provas när Jean-Pierre kommer hem från Montreal på fredag … jag har försökt och försökt att få av toppen men klarar det inte Rynkar på näsan

Annons:
Sindri
2011-12-08 19:21
#77

Apropå saffran och sprit så gör man en väldigt god snaps av saffran och vaniljstång. På "den tiden" så sötade jag med honung, är man inte känslig kan man ta lite, det blir ju inte så mycket per snaps.

Och ja - jag vet att många här inte ens tar snaps, men utifall….. (jag gör den väldigt svag - kring 30%)

misty09
2011-12-10 18:11
#78

Nu är en ny sats bakat. Fast denna gång blev det i muffinsformar och med flagad mandel på toppenGlad

Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-10 22:12
#79

Ett tips kan vara att kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och sedan riva över över mandelmassa och rulla ihop och göra bullar.

clinteastwood
2011-12-11 08:42
#80

#79 Jag trodde mandelmassa innehöll dömkt socker. Eller kan man göra själv?

[Pennylane1]
2011-12-11 08:46
#81

Dömkt betyder? Men klart man kan! Mal eller mixa mandel med el. utan skal och tillsätt sukrin. Ochkanske lite äggvita för mer smidighet. Beroende vad man ska ha den till.

Knaster
2011-12-11 09:33
#82

#81 Pennylane1

Dömkt betyder nog dömycket..

Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-11 09:45
#83

Precis man använder vår lchf-sötning och gör egen mandelmassa Skrattande

Annons:
[Pennylane1]
2011-12-11 13:46
#84

# 82 jaha ja det gör det säkert! Att jag inte kom på det! Fördömt funderade jag på men fattade inte hur man kunde tappa så många bokstäver haha

Sammet1
2011-12-16 14:32
#85

Nu har jag också provat dessa, och så bra de blev!

Jag vispade äggen mycket fluffigt (älskar min nyinköpta trådlösa stavmixer med ballongvisptillsats!), lät degen svälla i nästan en halvtimme och rullade bollar som jag lade i muffinsformar. I min ugn behövdes det drygt 20 minuters gräddning på 175 grader för att de skulle bli klara.

Jag hade en redan öppnad påse med okänd mängd saffran, som jag hade i tillsammans med de 0,5 gram som stod i receptet, så det blev rejäl saffranssmak!

**Surface of Velvet
**Core of Steel

Minett
2011-12-16 15:51
#86

#79 Precis så gjorde jag när jag testade ditt recept till första Advent! Det blev jättebra! Kavlade alltså ut mellan två bakplåtspapper, bredde REJÄLT med mjukt smör på och sedan rev jag LCHF-mandelmassa över (recept från Annika R:s bok) innan jag rullade ihop och skar till bullar. Penslade och strödde grovhackad mandel på.

Jag har alltid ÄLSKAT saffransbullar - men det ska helst vara mammas med massor av mandelmassa i. Saffranet har ju en tendens att göra bullarna torra. Vilket motverkas av mandelmassan. (Min man har också lärt sig knepet att tillsätta saffranet först EFTER jäsningen - när man bakar med vanlig jästdeg. Då blir bullarna mycket saftigare. Men det blir ju faktiskt lite samma med detta recept eftersom degen aldrig står och jäser!)

gun92884
2011-12-16 16:26
#87

… jag gör min mandelmassa på 150gr mandel som jag mal med skalen på … lurar mig att det blir nyttigare så Skrattande … sedan tar jag 50gr i sötningsmedel som för min del blir en blandning av erythritol, stevia och PolyD. En äggvita räcker. Någon skrev någonstans att litet rosenvatten ger den där äkta mandelmassesmaken … kanske jag försöker det nästa gång även om jag inte tycker originalreceptet saknar något i smak. Försökte köra större mängd i matberedaren men motorn började knorra … kanske jag ska försöka i assistenten nästa gång … men, 200 gr mandelmassa räcker bra både till bak och till att bryta av en bit att äta då och då Glad

[Pennylane1]
2011-12-16 16:43
#88

Lite bittermandel tycker jag det ska vara i, antingen en hel riven eller så några droppar om det är olja.

Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-16 17:18
#89

mitt eget lilla recept på mandelmassa och marsipan kommer i dagarna…

givetvis inte superannorlunda marsipan är marsipan och så även mandelmassa…

konichiwa
2011-12-16 17:44
#90

Jag älskar er!

Mandelmassa, kanelbullar, lussekatter ! KyssKyssKyss

Annons:
Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-16 20:04
#91

#90 Ja kan livet bli bättre!? och allt detta supernyttigt!

gun92884
2011-12-16 20:19
#92

#88

Visst ska det vara bittermandel! Det glömde jag att skriva … första gången jag använde oljan blev det för mycket … det var olja överallt … så någon droppe räcker.

Minett
2011-12-16 23:07
#93

Håller med, bittermandel ska det vara i mandelmassan för att bryta det "sötsliskiga" och få god smak!

Var bara försiktig med doseringen - det är giftigt i för stor dos!

Dessutom har jag läst flera kriminalromaner där folk mördats m h a ett giftigt ämne som jag nu inte minns namnet på, men som känns igen på att det luktar bittermandel…så jag får alltid lite kluvna vibbar när jag använder bittermandelolja… :-O

Sweli
2011-12-16 23:30
#94

Kaliumcyanid och Vätecyanid luktar som bittermandel om det är gifterna du pratade om.

Brukar finnas i kriminalromaner brukar kallas för bara cyanid Skrattande

Knaster
2011-12-16 23:33
#95

#93 Minett

Det krävs ganska mycket bittermandel för att det ska bli farligt.
Dödlig mängd är ca 60 st för en vuxen och 8-10 för ett barn.
Man använder väl sällan mer än två-tre bittermandlar i ett helt recept?

[Pennylane1]
2011-12-17 09:27
#96

blåsyra är det svenska namnet. I senaste På Spåret frågades om vad de två huvudingredienserna i marsipan var (det var frågor om Lübeck) och då svarade (tror det var Haags) först bittermandel och socker! Men Fredrik Lindström hjälpte dem lite… jojo! Då hade det nog blivit oätlig och rent av dödlig marsipan Skrattande

Cyankalium har jag annars för mig att namnet oftast skrivs, kaliumcyanid har jag inte hört, men bara cyanid har jag förstås också hört.

Bittermandeloljan är däremot ofarlig har jag för mig.

Sweli
2011-12-17 16:59
#97

Kan man förberedda lussekaterna kvällen innan och grädda de nästa dag?

Annons:
Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-17 17:08
#98

Vet faktiskt inte, det kan gå och om du provar så berätta gärna om de svällde upp i ugnen som vanligt. Glad

Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-17 17:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#99

nu ligger lyxig saffransbulle receptet ute!

Miyu
2011-12-17 22:19
#100

Wow, vad kreativa ni är!

Seglarina
2011-12-19 20:17
#101

Höll på att baxna när jag skulle köpa stevia i hälsokosten idag. Tänkte försöka mig på att baka lussebullar till min glögg tills i morron. Är det nödvändigt med stevia eller kan jag ta mer sukrin eller erythritol, har fått veta att det är samma sak, stämmer det?

Seglarina
2011-12-19 20:19
#102

PS Blir mandelmassan så sötsliskig utan bittermandel? Det liggar bara i skåpet och blir dåligt sen, eller så gör jag massor av mandelmassaTungan ute

Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-19 20:38
#103

Stevian är dyr om det var det du menade… dock använder man knivsuddar.

Sukrin, sötrix, och sötin är ALLA erythritol.
är du van att anvädna mer sukrin så går ju det givetvis jättebra. Vi är dock många som upplever att man inte kan dosera sukrinet i dl mått. Därför anävdner jag en kombo av erythritol och stevia.

Numera även steviasocker, som är en färdig blandning av dessa. Det kommer komma många sådana blandningar (märken) nu vilken vecka som helst. Detta är just för att så många inte bara kan använda sukrin.

Seglarina
2011-12-19 21:30
#104

Jo, det var mycket pengar tyckte jag. Vanligtvis försöker jag hålla mig från sött överhuvudtaget, eftersom jag tror att jag går igång på den söta smaken. Men till glöggen i morgon vore det kul att bjuda på något och gärna något som jag kan äta av efteråt också om det inte äts upp. Nu ska jag prova dina spännande pepparkakor Mariann. Jag tror jag har större chans att luckas med dom än med saffransbröden.

Annons:
Sweli
2011-12-19 22:49
#105

Vågade inte vänta till nästa dag så jag gjorde de efter 1/2 timme.

Tyvärr glömde vi de i ugnen 7 minuter mer än rekommendationen och de blev lite mörka och lite konstig konsistens Rynkar på näsan

Det blir att testa någon annan gång.

Marianns LCHF Mat & bak
2011-12-20 07:32
#106

ja, det är rolgit att även kunna bjuda sötnosarna på godsaker och själv kunna äta. Jag och många andra har inte rpoblem med att det är l i t e sött, då jag sötar minimalt mina recept.

ja glömma är alltid nått som händer i alla bak… retligt bara…

Marianns LCHF Mat & bak
2012-12-06 09:11
#107

Någon som vill se hur man bakar dem?

Marianns LCHF
Här finner ni ännu mer recpet på julinspirerade bakverk. Välkomna in!

frodig
2012-12-06 18:16
#108

#107 Tack Marianne Skrattande!

majsan332
2012-12-09 13:11
#109

Så roligt med alla dessa recept! Tack!

[Petronella Pip]
2012-12-09 14:47
#110

Funderar… om man har lite olja i? Kanske kunde motverka sprickorna? Ska ta och testa, tror jag!

konichiwa
2012-12-09 15:24
#111

Om man som jag inte tycker om kokosnötsmjöl i bakverk o bröd så kolla in Annika Rognebys blogg, hon har också recept på lussebullar!

annikarogneby.se/lchf/lussebullar-lchf/

Annons:
[Sias]
2012-12-09 18:46
#112

#99 skrivet av Marianns LCHF Mat & bak Ser så goda och fina ut. Var hittar jag receptet?

linn47
2012-12-09 20:44
#113

Vad härligt! Jag ska absolut baka dem! Måste surfa runt på din sida också! Du har visst massor med läckra recept där! Tack för det Marianne! :)

[Sias]
2012-12-09 21:22
#114

  #99 skrivet av Marianns LCHF Mat & bak Jag har hittat receptet!

Marianns LCHF Mat & bak
2012-12-10 08:24
#115

#113 Ja det finns massor att botanisera i både recept och info av allehanda slag.

#114 Vad bra! Du hittar annat gott på min blogg också, får jag rekommendera det senaste SAFFRANSKAKA MED KANELFYLLNING.

Mvh

Marianns LCHF mat&bak

Författare till :

Baka med LCHF som ska ges ut i USA hösten 13

och

Baka matbröd med LCHF utkommer feb 13

Veda
2012-12-11 10:01
#116

Bakade dessa igår. Jag gjorde runda bullar som jag petade in några bitar hackad torkad aprikos och nåt russin inuti. Sen doppade jag dem i hackade hasselnötter och gräddade i vanliga pappersformar. Tyckte de smakade helt okej, som muffins ungefär.

Ganska nöjd att jag äntligen hittat något att göra med kokosmjölet.

[Petronella Pip]
2012-12-11 10:36
#117

Har precis gjort en laddning med lite olja i samt använde olja (raps) på händerna och degen var smidig och fin och sprack inget alls! Har dock inte gräddat ännu. Jag vill ha russin i ändarna, dem kan man ju pilla bort sen om man inte vill äta, vägde precis fyra russin och det blev inte ens ett gram.  Så kanske >0,4 g. kolisar på två russin.  (de har ca 80 gram / 100 så det är ju verkligen inget att smaska i sig en masse) Men jag hörde en bagare på teve som sa att det är mycket viktigt att blötlägga russin på grund av att de suger ut vätska ur brödet annars! Och att det då blir torrt… Så de ligger i blöt nuFlört

linn47
2012-12-11 21:51
#118

Smart där # 117, att ta olja på händerna. Ska jag prova. :)

Annons:
[Petronella Pip]
2012-12-12 21:39
#119

dom blev fina och sprickfria även efter gräddning!

kaisakavat
2012-12-13 00:19
#120

Årets omgång nu gräddade!

De är riktigt goda. Bätte klös i saffranet, trots inte större mängd, så kvaliteten varierar verkligen i de där påsarna. Lagom söta. Jag har fortfarande ingen stevia, så jag sötade med 2 msk sukrin och 2 msk vanligt socker.

Jämförde med vad jag skrev ovan om förra årets omgång. Det blev definitivt bättre nu, tror jag möjligen mätte fel då på mer än ett sätt.

Så Mariann - om du tittar in här - tack igen för bra recept!

Och ha en najs Lucia allihopa! Glad

Marianns LCHF Mat & bak
2012-12-13 07:32
#121

Jodå, jag kikar in lite då och då 
Tack Kaisakavat! Skrattande alltid härligt med en positiv röst så här på Luciamorgon!

kaisakavat
2012-12-13 11:33
#122

Har nu matat båda mina ongar (vuxna) med katterna. Betyg på skala 0-10:

Ena ongen (som alltid är skeptisk till nya saker): "Helt ok, men typ 4"

Andra ongen: "7, men med russin hade de varit ännu bättre"

RobinEH
2012-12-13 12:05
#123

Jag gjorde en halv sats utan saffran för någon vecka sedan. Dessa blev väldigt kompakta och smakade inte så jättegott. Kan ha berott på att jag slängde i lite salt i degen. Oskyldig

Igår gjorde jag dock en hel sats med saffran och inget salt. De smakar nästan precis som vanliga lussekatter dock tycker jag att konsistensen är lite mer kompakt.

Summa summarum: Mycket bra recept, så länge man följer det. Flört

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Marianns LCHF Mat & bak
2012-12-13 13:11
#124

#122 Inte dåligt betyg för att inte innehålla socker o vetemjöl!! Båda ger ju kickar direkt i munnen.Flört

#123 ha haSkrattande, ja så är det, man bör följa recept rätt slaviskt, iaf när det kommer till lågkolhydratsrecept…

[Petronella Pip]
2012-12-13 17:47
#125

Jag kör inte med osaltat smör, jag märker inte att de blir sämre på nåt vis med normal… inte slår nån saltsmak igenom, men du kanske är väldigt "avsaltad" Mariann?

Annons:
kaisakavat
2012-12-13 19:57
#126

Jag bakar också med saltat smör och tycker den lilla saltdutten boostar den goda smaken. Utan hade det blivit menlösare.

Har också i salt i t ex ischoklad. Inte mkt, saltet ska märkas utan att ta över.

Uppenbarligen varierar vår smak. Glad

Marianns LCHF Mat & bak
2012-12-13 20:28
#127

ja uppenbarligen är det så. Jag tycker att saltet går igenom när jag sötar så lite… men jag är nog känslig för salt kanske…

fast jag dricker saltvatten med citron i varje dag Tungan ute

jag uppskattar också människor som gör som de vill Flört

Medlem
2012-12-13 20:50
#128

Gjorde en stats men istället för saffran så använde jag malda  kummin+anis+fänkål, svart kummin och petade in småbitar av dadlar i degen. Det blev jätte gott.

Tack för receptet!

Medlem
2012-12-13 21:51
#129

Edit: sats och inte stats Foten i munnen

kaisakavat
2012-12-18 21:43
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#130

Ännu en omgång:

Marianns LCHF Mat & bak
2012-12-19 08:10
#131

WOW! Vad vackra! Glad

Här bakar vi dem också lite fota runt denna tiden Flört

Lisabet
2012-12-19 11:51
#132

Ja, de var fina. Men du fick ut 12 st och inte så små, har du ökat mängderna?

Jag gjorde också en sats i år, och det blev bara 9 st, inte så stora heller.

Annons:
kaisakavat
2012-12-19 14:11
#133

Jag har inte ökat satsen. Men jag har en lite mindre spis, så plåten är ngt mindre än standard. Skrattande

Delade degen i 12 - tror jag har gjort det alla gånger - av bara farten. Tror jag har ett gammalt mandelkubbe-recept som påminner och som skulle delas i 12. De behöver inte vara större - 9,5 x 6 x 1,5 cm. Blir jättefina.

Det jag förändrat är sötningen. Alltså 2 msk strösocker + 2 msk sukrin istället för stevia+sukrin. Annars precis som receptet. Är lite noga med att inte packa dl-måttet alltför kompaktfullproppat med kokosnötmjölet, utan ta lite 'luftigt'.

Min ugn är slö, så jag brukar få öka gräddningstiden för ALLA recept om jag vill bakverken (maten mm) ska få färg.

De är GODA - mums! Glad

Lisabet
2012-12-19 16:32
#134

Mina blev också goda, även om de inte blev lika "fluffiga" och fina. Men jag ändrade receptet - det gör jag nästan alltid, eftersom jag inte tål mjölkprodukter.

Smör och grädde => kokosfett och vatten, lite mindre fiberhusk, och så bytte jag en del kokosnötmjöl mot mandelmjöl. Sötningen blev lite sukrin, yttepytte stevia och så lite honung.

Som sagt, goda lussekatter.

Medlem
2012-12-19 16:49
#135

Har nu använt receptet till att baka scones och nu kan jag inte vara utan dem :-D

Tack Marianns för att du räddat min frukost!

kaisakavat
2012-12-29 01:34
#136

Medlem - Hur gjorde du sconesen?

*

Just nu står en plåt i ugnen med ett antal små bullar av receptet, utan saffran men med kardemumma och kanel. Tror de blir goda, men det känns som om jag måste jobba på presentationen. D v s de ser tråkiga ut. Tungan ute

linn47
2012-12-29 10:36
#137

Mina lussebullar blev jättebra! :) @ Medlem: undrar också hur du gör scones!?! @ Kaisakavat: hur blev bullarna?

kaisakavat
2012-12-29 15:51
#138

Bullarna blev ok i smaken, de funkar till kaffe men är inte 'vackra'.

Kunde ha haft i mer av kryddorna, men tror inte jag gör nåt nytt försök med denna idé. Receptet funkar bättre till annat  - t ex lussekatterna var ju helt fantastiskta! Glad

Återstår prova scones-idén.

kaisakavat
2013-11-16 16:47
#139

Puttar upp denna fantastiska tråd, det är ju snart dax. 🙂

Annons:
Mozzarellan
2013-11-16 18:03
#140

Wow, nyfiken på och prova

kaisakavat
2013-12-01 23:15
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#141

Årets första 'giva'.. 🙂 

Jag är SÅ glad över det här receptet. Fin advent åt er alla!

Marianns LCHF Mat & bak
2013-12-02 09:20
#142

Kul att det uppskattas!

Bra tips med hackad mandel/nötter på :D

Veda
2013-12-06 21:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#143

Bakade igår. Testade receptet i original förra året, tyckte det var okej men lite för mycket kokossmak. Igår testade jag att byta ut hälften av kokosmjölet mot 0,5 dl mandelmjöl+0,25 dl pofiber+0,5 msk fiberhusk.

Blev ett kladdigt göra att få degen i bullformar. Jag stoppade ett russin och två små aprikosbitar i varje bulle. Som dekoration men främst för smaken av jul. Provade en och den var god, luftig men aningen tung. Resten har jag stoppat i frysen.

Tack för receptet, ibland vill man ha nåt gott att tugga på.

[flippjenny]
2013-12-07 16:19
#145

Bakades idag. Jättegoda! Använde saltat smör, var absolut inga problem, fast jag kan förstå att vissa tycker det går igenom. 

Min man tyckte de smakade gott, men var väl lite besviken på hur de kändes i munnen (men han äter ju fortfarande bröd och förväntar sig vetemjölsstuds i allt jag gör).

jiim
2015-11-13 17:15
#146

Testade dessa idag. Men lite besviken eftersom de knappt smakade saffran! nästa gång får jag dubbla mängden saffran

Annons:
Veda
2015-11-14 07:59
#147

Förra året bakade jag sockerkaka med mandelmjöl och smaksatte med saffran. Det blev väldigt gott och fick ersätta lussekatterna. Jag använde sukrin som sötningsmedel och receptet fanns i någon av mina lchf-kokböcker. Men man brukar få dubbla saffran och stöta den i mortel innan man använder den.

kaisakavat
2019-10-23 22:25
#148

Putt! 

Saffran på inköpslistan, resten av ingredienserna finns redan. 👋

gun92884
2019-12-14 13:04
#149

Nu så här i saffranstider - kommer någon ihåg att man kunde köpa saffransessens? Finns det fortfarande? Det  gjorde saffransbaket mycket billigare än när man måste köpa saffran i paket.

hemul
2019-12-15 01:46
#150

Skriv ditt posnummer och "saffransarom" i sökmojen här.
https://www.matspar.se/

Här brukar Hemköp (men inte Willys) ha. Matssmart har det just nu, men om det lönar sig med frakten beror ju på hur mycket du ska ha.
https://www.matsmart.se/saffransarom

gun92884
2019-12-17 13:03
#151

#150 - JÄTTETACK! Ska kolla och se hur det går med att beställa - kanske priset jämnar ut sig med frakten men jag ska ialla fall kolla. Jag kommer ihåg alla lussekattsbak på Balsta sjukhem i Eskilstuna (mamma var ekonomiföreståndarinna där) och inte banne mig stod bagarn (hemmet hade egen bagare och lantgård fram till 70-talet) och pillade med saffranstrådar utan det var flaskor med saffransessens.

Upp till toppen
Annons: