Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på färsrätter

Istället för ströbröd i köttbullar

2011-11-19 12:26 #0 av: Rustibus

Jag har alltid tyckt att det har varit lite svårt att få till bra köttbullar och biffar utan ströbröd. De blir lätt hårda och torra tycker jag.

Men efter lite experimenterande så har jag hittat ett sätt som funkar mycket bra,och väldigt enkelt.

Jag använder creme fraiche i smeten,och det blir otroligt saftiga och goda köttbullar och pannbiffar av det . Man får prova sig fram med mängden,har aldrig mätt exakt hur mycket, men man känner lite på smeten om den är i lagom konsistens.

Ett tips nu när julköttbullarna snart ska tillagasGlad

Anmäl
2011-11-19 12:28 #1 av: Sindri

Om man gillar lök så gör väldigt finhackad och stekt lök färsen saftig också. Mycket smör och svag värme till löken.

Anmäl
2011-11-19 12:30 #2 av: Angelfish

Jag har keso i köttfärsen och den blir väldigt saftig och god av det.

Anmäl
2011-11-19 12:34 #3 av: Adeon

Kan man ersätta ströbrödet med lök?

Anmäl
2011-11-19 12:37 #4 av: Zepp

Grädde  och ägg funkar oxå som vattenbindare.. för det är nog det, det handlar om man vill ha saftigare köttbullar.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2011-11-19 12:49 #5 av: Minna_26

Jag lägger lite krossade linfrön i blöt så att de sväller och sen har jag i lite fiberhusk. Som ovan talare har jag även i grädde eller lite creme fraiche. Funkar jättebra!

Sist blev de för lösa och saftiga så måste dra ner lite på "tillsatserna" hehe ;)

 

http://stegforsteg12.blogspot.com/

Anmäl
2011-11-19 18:24 #6 av: Henriette55

Jag följde just två av tipsen här. Jag blandade i en ½ lök i ca 500g färs. Jag stekte först löken mjuk i smör. Sedan blandade jag i 1 tsk fiberhusk. Naturligtvis också grädde och kryddor.  De blev kanonbra. Saftiga och goda.

Jag har förut haft samma erfarenhet som trådstartaren. Trots mycket grädde har de blivit hårda och ganska torra. Löken gör dem mer porösa och fiberhusken ser till att fettet stannar kvar i färsen.

 

 

 

Anmäl
2011-11-19 18:44 #7 av: Julialex

Jag gjorde köttbullar med pofiber! De blev verkligen jättebra. Det står även på förpackningen att pofiber fungerar bra som ersättning till just ströbröd. Gjorde detta recept:

Köttbullar med parmesan:

600 g nötfärs
1 ägg
4 msk pofiber
2/3 dl grädde
örtsalt och svartpeppar
En pressad vitlöksklyfta
75 g riven parmesan
1 näve färsk persilja

 

Anmäl
2011-11-19 19:27 #8 av: yvonnel

#7

Det receptet var nog i lyxigaste laget tycker jag, det är ju faktiskt ganska dyrt med parmesanost, men OK om det ska vara till speciellt tillfälle.

Ett tips, ni som har tillgång till torkad svamp, krossa den till pulver och tillsätt 2-3 msk + vatten, gärna kolsyrat, ca ½dl-1dl per ca ½kg köttfärs.

Anmäl
2011-11-19 20:09 #9 av: [Pennylane1]

ja jul är väl så speciellt det blir Flört

Anmäl
2011-11-19 20:15 #10 av: tistelflikkan

ett tips för lök, oavsett vad man ska ha den till när det gäller köttfärs, grytor etc, riv den på rivjärn så blir den som ett mos. resultatet blir att det inte är några lökbitar i köttbullarna/limpan/såsen/grytan. funkar asbra, speciellt om de man ska bjuda är lite picky med maten, ex barn.

Anmäl
2011-11-20 13:07 #11 av: gun92884

#8

Tack för detta tips! Jag har flera paket med torkad svamp som jag har undvikit att använda för det ar så bökigt att hålla på och blötlägga först ... och jag inte vet hur konsistensen blir ...

Anmäl
2013-04-12 05:10 #12 av: yvonnel

Bacon kan vara väldigt gott att ha , men den ska vara väldigt finskuren så att den blandar sig jämt i hela smeten så den rökta smaken kommer fram och det gör säkert saftigare biffar också, jag brukar ha det i köttfärsås. Det blir jättegott, på tal om röksmak så finns det att köpa rökt paprikapulver från Mexico som nog är det senate, möjligen lite starkt men bara liite.

Anmäl
2013-04-12 10:37 #13 av: kaisakavat

Fyller på här.. Mitt grundrecept på köttbullar/biffar:

  • 800-1000 g blandfärs
  • 2 ägg
  • ca 2-2,5 dl vätska (grädde, vatten)
  • 1/2 dl pofiber
  • 1/4 dl fiberhusk
  • finhackad lök
  • salt
  • kryddor efter behag (peppar, basilika, oregano..)

Pofiber+husk blandas med vätskan i förväg för att svälla. Det ska inte bli 'studsbollkonsistens' på det hela - för då blir det svårt att blanda och klumpar av 'studsboll' i biffarna är inte mysigt.. Späd med vatten till hanterbar grötkonsistens. (Tar inte alltid all 'gröt' i smeten, kör lite på känn..) Blanda med det övriga och stek.

De blir mycket saftiga.

Varierar detta recept sen; ibland har jag i ett par dl riven ost, ibland knaperstekt, finfördelad bacon, ibland hackar jag i oliver och saltgurka.. Man får då tänka på att hålla nere tillsatt salt - ost, oliver, saltgurka är ju salt i sig.

Anmäl
2013-04-12 10:42 #14 av: Wildrat

#13 Det där är jättebra recept som jag ofta använder till köttfärslimpa. Har dock inte testat det till köttbullar, får göra det för köttbullar är gott!

Anmäl
2013-04-12 11:18 #15 av: kaisakavat

#14 Länge sen jag testade göra just köttbullar, men det borde gå fint. Till biffar är det superbra iaf.

Anmäl
2013-04-13 11:04 #16 av: Tettan

Hm...fiberhusk tycker jag är riktigt besvärligt i färs, det blir sega, slemmiga trådar. Kanske ska testa med pofiber.

Anmäl
2013-04-13 11:11 #17 av: kaisakavat

#16 Trådar har jag inte råkat få, men klumpar. Urk. Det gäller att blanda ordentligt och inte låta husken svälla sig seg.. Lite mer 'lös gröt' över det hela. Och inte ha i för mkt heller förstås, då blir biffarna 'halkiga' i konsistensen. Inte kul det heller..

Bara pofiber binder inte ihop färsen lika mkt, men prova, det kan gå bra ändå. Särskilt om du har i nåt annat bindande, t ex ägg.

Anmäl
2013-04-13 11:18 #18 av: Wildrat

#16 Jag har bara nån matsked just för att det inte ska bli för mycket gummiboll över det hela. Och sen blanda ordentligt. Jag brukar blanda de torra grejjerna först så husken inte klumpar ihop sig när den kommer i kontakt med vätskan.

Anmäl
2013-04-17 10:25 #19 av: Lilltilda


Skippa husken! Det räcker gott med pofiber och ägg!

Mitt favoritrecept som med lätthet går att halvera om man vill göra mindre mängd: 
 
800 g blandfärs
1 dl pofiber
2 dl vätska (grädde, vatten eller hälften av vardera)
2 krm vitpeppar
2½-3 tsk salt
½-1 finhackad gul lök
2 ägg

Blanda pofiber och vätska och låt stå och svälla till en "gröt".
blanda i hackad lök och kryddor.
Blanda i färsen och rör om.
Tillsätt äggen och rör tills det bildas lite trådar i smeten, men inte längre än så.
Gör sedan köttbullar eller köttfärslimpa av smeten. Gott!

Anmäl
2013-04-17 12:47 #20 av: yvonnel

#19


En gnutta kryddpeppar är som pricken över i.

Anmäl
2013-04-17 13:24 #21 av: Lilltilda


#20 japp helt klart! Grundreceptet går att variera såklart. För den som vill går det att variera kryddningen med andra smaker, tillsätta vitlök eller vitlökspulver osv 

Anmäl
2013-04-25 23:16 #22 av: FruJag

Gällande att inte få torra köttbullar så är verkligen riven lök toppen.

Jag har gjort köttfärslimpa med dels riven lök och dels var köttfärsen inte helt hundra tinad vilket gjorde att den liksom fuktade sig själv i ugnen. Aldrig lyckats lika bra som då :)


Beroende på hur strikt man är så ger även rivna morötter saftighet i färsen. Riven lök o rivna morötter är lösningen helt enkelt.

Gällande ströbröd tackar jag för tipset med pofiber! Får testa det :)

Ocensurerat, ärligt och precis som det är.  FruJag.blogg.se

Anmäl
2013-04-26 08:41 #23 av: Siggebus

Jag tycker inte mina köttbullar eller biffar blir torra?

Men jag har inte nötfärs eller blandfärs utan fläskfärs. Sedan är det bara ägg och vispgrädde, lök samt kryddor. Ler

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.