Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

"Rena Värstingsockret" - modifierad majsstärkelse

2011-03-27 09:16 #0 av: [Sias]

"Modifierad majsstärkelse (även sirap) så kallad high fructose corn syrup, rena värstingsockret! Det ställer till stor oreda i din metabolism och skapar carving, starkt sug. Kallas också maltodextrin m m."

från boken "Sockerbomben - i din hjärna. Bli fri från ditt sockerberoende" av Bitten Jonsson och Pia Nordström - den nya, uppdaterade upplagan.

Kanske välkänt för många - men det här hade jag ingen aning om! I och för sig har jag haft mina misstankar, fast jag har inte rikigt kunnat tro att modifierad majsstärkelse, maltdodextrin, etc varit orsak till de besvär jag känt av. Nu förstår jag att det är så.

Jag försöker undvika allt som innehåller onödiga tillsatser, E-nummer (speciellt glutamat) p g a att jag inte mår bra av sånt. Och eftersom jag  inte tål någonting från sädesslaget vete är modifierad stärkelse av vete otänkbart, men av MAJS har jag tyck & trott att det kan väl vara OK för mig - att den lilla mängden, och de få gånger jag äter något med sånt i, inte kan ha nån betydelse. Men för en person som är sockerkänslig (och känslig för tillsatser) som jag är, har det  stor betydelse.

På nätet hittade jag den här informatonen. "Många försöker nu utesluta natrium glutamat MSG................ modifierade majsstärkelse hör till en av dom tillsatser där det kan gömma sig utan att det behöver deklareras" 

Anmäl
2011-03-27 17:36 #1 av: [Sias]

I många trådar här tas sockerkänslighet upp, men jag har inte någon gång stött på detta att modifierad majsstärkelse är rena värstingsockret - orsakar SUG - bör undvikas av den som är sockerkänslig.

Inte minst därför skulle det vara intressan att veta om modifierade majsstärklse, maltodextrin, etc är något som sockerkänsliga LCHF-are absolut undviker - och i så fall varför?

Om någon har kunskaper om/erfarenheter av dessa produkter att dela med sig av - tar jag tacksamt emot!

 

Anmäl
2011-06-08 15:50 #2 av: LatMask

Plockar upp den här gamla tråden och undrar om någon kan reda ut vad som är vad.

Är modifierad stärkelse och maltodextrin samma sak?

Finns det fler produkter som "låter ofarliga" men som är rena värstingarna?

Anmäl
2011-06-08 16:11 #3 av: Kernow

Jag har mest tänkt att det är värre i USA än här när jag hört om high fructose corn syrup som ju finns i allt där. Säger man att det är samma som maltodextrin så får jag ju andra tankar för det förekommer ju här...

Anmäl
2011-06-08 16:57 #4 av: Zepp

On September 14, 2010, The Corn Refiners Association applied for permission to use the name "corn sugar" in place of high-fructose corn syrup on food labels for products sold in the United States. According to a press release, "Consumers need to know what is in their foods and where their foods come from and we want to be clear with them," said CRA president Audrae Erickson. "The term 'corn sugar' succinctly and accurately describes what this natural ingredient is and where it comes from – corn."[86] The association, however, did not provide clarification as to a change in what the FDA already considers corn sugar, i.e., dextrose[87] or any of the other corn-derived sugars such as corn syrup and maltodextrin.

http://en.wikipedia.org/wiki/High-fructose_corn_syrup

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2011-06-08 18:42 #5 av: LatMask

Men vad HETER corn sugar på svenska innehållsförteckningar?

Anmäl
2011-06-08 19:32 #6 av: blodtopp

Modifierad majsstärkelse eller maltodextrin är det på svenska

Anmäl
2011-06-08 20:33 #7 av: [Looseit]

I vilka produkter finns detta gift? Bröd?

"Lyckans fjäril landar på den som har tid att vänta""
Anmäl
2011-06-08 20:37 #8 av: Wildrat

#7 Kryddblandningar, marinader, färdiga saker som maträtter, såser, allt möjligt och på fler ställen än man tror.

Anmäl
2011-06-08 20:39 #9 av: Zepp

I det mesta som är industriellt framställt!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2011-06-08 20:50 #10 av: kaisakavat

I vissa mejeriprodukter har det börjat dyka upp stärkelse. Minns inte exakt vilka, men t ex Daninos youghurt, som det görs reklam för i TV nu. Den som inte innehåller några tillsatser och är 'så himla bra så'..

Läs här om den, vad den innehåller..

Det finns också en Creme fr som är av märket Président (lite snirkliga bokstäver tror jag), som jag vet innehåller modifierad majsstärkelse, men jag hittar ingen hemsida som skriver ut innehållsförteckningen.  Den är vanlig ute i affärerna - ligger ofta framme i stora bingar i blickfånget - till lågt pris.

Anmäl
2011-06-08 21:40 #11 av: [Looseit]

Ajdå, jag köpte en CF President igår, den åker i sopen direkt!

Tack för upplysningar!

 

"Lyckans fjäril landar på den som har tid att vänta""
Anmäl
2011-06-08 22:04 #12 av: Zepp

Mnja.. det är inget dödligt gift, det är bara kolhydrater.. och ryms den i din kolhydratdos så ät den!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2011-06-08 22:18 #13 av: kaisakavat

Man kan undvika såna produkter, dels av hälsoskäl, men åxå av princip.

Modifierad majsstärkelse har, enligt min uppfattning, INGENTING i mejeriprodukter att göra!!

Anmäl
2011-06-09 12:24 #14 av: Kernow

Nej slutar man köpa sådant så slutar det ju tillverkas. Men visst, har man redan köpt hem den så kan man ju äta upp den om det funkar.

Hörde häromdagen på nyheterna att svenskar är de som är bäst på att läsa etiketterna i butiken men enligt mig handlar det mest om att vi är de som har mest etiketter med tydlig text. Utomlands är det mycket svårare att hitta ingredienser (var t.ex. inne på 7Eleven i Köpenhamn och försökte se vad deras smoothies var gjorda på i värmeböljan häromdagen men inte en chans så det fick bli en trist islatte). Köper man utländska produkter i Sverige så ska de ju vara ordentligt lappade men de kan likförbaskat ha fraser man inte förstår i innehållsförteckningen. Direktöversatt av google snarare än svenska namn vi faktiskt använder för olika kemiska tillsatser t.ex.

Anmäl
2011-06-09 18:39 #15 av: susanneborg

Jag har läst om den här styggelsen i boken Rädda vår mat, som för övrigt är en skitbra bok skriven av Wilson (tror jag det var)

 

Anmäl
2011-06-16 15:23 #16 av: blodtopp

Letade vidare på nätet. Blev lite fundersam när jag tänkte efter vart man kan hitta maltodextrin.
Ja, maltodextrin är samma som modifierad majsstärkelse http://www.nimade.info/mat/2011/0106/Vad-ar-Maltodextrin.html
MEN det är INTE samma som HFCS som heter isoglukos eller glukosfruktossirap på svenska http://www.sund.nu/docs/printArtikel.asp?art=774&tem=2&und=1

Anmäl
2011-06-16 16:03 #17 av: JazzBass

Det står lite om modifierad majsstärkelse i Hemlige kocken och/eller Äkta vara. Läs gärna, man vill helst undvika det efter man läst det.

#16 - Tack för infon!

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-01-06 21:59 #18 av: Inkanyezi

Nja, tråden är gammal nu, men jag lyfter den igen med en likaledes gammal artikel ur aftonblaskan:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18188871.ab

Det är väl ett år sedan ungefär som den här artikeln skrevs. Tydligen ska "nyheten" inte ha kommit till oss ännu, men finns i Europa. Giftet kan ha många olika namn tydligen, och det här förefaller vara en särskild kristallform av glukos, som är amorf och trögflytande. Den uppför sig inte som glukos och jag antar att den kan orsaka samma problem som HFCS, dvs i första hand omvandlas till triglycerider.

Som jag förstår kan det orsaka fettlever även hos den som har god insulinkänslighet.

Vi som i första hand ser till att handla råvaror och inte halvfabrikat lär väl lätt kunna styra förbi den här skiten, men man undrar hur den deklareras i innehållsförteckningar för hel- och halvfabrikat. Om den heter "modifierad majsstärkelse" så är det ju redan någonting man håller på mer än armlängds avstånd.

Anmäl
2018-05-11 13:34 #19 av: hellah

Skulle köpa en ny sorts Vitamin, att äta varje dag. Innehåller maltodextrin.....Har nu läst här ovan, och ska försöka hitta någonannan.

Anmäl
2018-05-11 15:34 #20 av: Zepp

Mm.. prexis man får fundilera lite extra.. när man köper lite olika preparat/vitaminer/mineraler!

Iallafall om det handlar om promillen i de preparaten så får de gå under tillsattsämnen!

Dvs det vore något helt annat om det ingick som en stor komponent i sk rätt vanliga livsmedel!

Dvs sk livsmedel som innehåller  hög andel maltodextrin är i princip bogus,, dvs junkfood!

Oså.. lite beroennde på vilka vitaminer/mineraler/andra essentiella näringsämnen.. promillen av maltodextrin är då sällan något problem.. det kan ha någon funktion för att ge konsistens eller annat till vist preparat.. ofta att det skall smaka sött, så att folk faktiiskt äter detta.

Jammen WTF.. vem äter/dricker något om det inte är sött och gott?

Dvs det är väl då vi få/udda som faktiskt äter LCHF?

Men för resten så skall allt nyttigt smaka sött?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-12 12:12 #21 av: hellah

Det var största ingrediensen. i en tablett jag ska äta varje dag Jag hittade en annan sort

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.