Låter jättegott, det ska jag pröva. Hur länge håller sig detta i kylskåpet tror du?
Helt suveränt gott låter det.
Tänk sen lite rött vin till...
Ingen människa vet vad som är i....
Ha, det skall jag bjuda på nästa gång vi har gäster.
Bara namnet Potkäs är ju helt fantastiskt.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Kul! Tänk att jag slängt kokböcker från farmor och mamma för att det "bara var smör och grädde" i dom.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
#8 precis vad jag tänker, funkar det för andra, så gör det det också för mig. Ost och smör och kummin, jammie...
Jag skall göra Potkäs IDAG och äta det tillsammans med rödvin ikväll...
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Åh, har ju 3 vita veckor till den 7 sept när vi skall ha klassträff med grundskoleeleverna. Blir lite vinsugen. Men ost och smör och kummin, törs knappt tro att jag kan äta det.
Vilken ost skall man ta som är gjord på grädde och inte har någon stärkelse i sig?
Jag skall prova med västerbotten i kväll och bjuda på min dotter som också äter LC. Kanske det skulle passa till avokado? Det är väl bara att prova.
I Finland brukar vi hacka kokta ägg och blanda med smör och äta det till varma pirager , oftast till Karelenska pirager. Det är jättegott, helt underbart, så detta måste också vara gott.
Jag skall testa med en ost som heter Falbygdens Arn 28%.
Det är en av mina favoriter och jag äter den inte så ofta nu eftersom den har så låg fetthalt (skratta inte...).
Därför tänker jag passa på nu eftersom det skall tillsättas SMÖR!!!
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
kan inte låta bli margareta.. Måste skratta:) Tänk vad ens tankar kan ändras *L*
Ko, visst är det så Kia... jag skrattar också.
Jag har ju lätt att få trög mage. Jag inbillar mig att ju fetare osten är ju bättre, så jag äter helst dem över 31-32%...
Arn är så GOTT
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Jag gjorde potkäs med västerbotten ost. Vi åt det faktiskt till stekt lax. Jag behövde inte krydda den då osten är smakrik. Jättegott tyckte dottern också, vi åt bara lite av den och blev jättemätta. Kan verkligen rekommendera den.
Jag har också gjort Potkäs idag på Falbygdens Arn (extra stark) och vi åt den till kyckling.
Den aväts i mycket små portioner och man blir mätt!!!
Jättegott tyckte jag.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Jag räknade idag på min Potkäs med den "magra"
28%-iga osten...
Det blev
1% kolhydrater,
14% protein,
85% fett
Helt underbart alltså och jag kan äta hur mycket jag vill utan något till....Tänk vilken frukost.... bara helt klar i kylen,,, passar mig PERFEKT.
Detta kan omöjligt vara stoppande. Jag anmäler mig som frivillig försökskanin.
Fast för mycket kommer jag inte att äta för det är OTROLIGT mättande...
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Jag ska göra en skål till kräftskivan idag! Perfekt på gurskivor istället för kex. På tal om mosade ägg med smör. Det är min frukost de flesta dagar , ibland med en klick kräftost i oxå..såå gott!
Jag åt Västerbotten med smör på, också väldigt gott! :)
Men skall köpa mer smör idag och blanda ihop en sats. Hur mycket kummin tar ni?
Jag tog rätt rejält med kummin, kanske två strukna teskedar till en klick stor som en mozzarellaost (sorry, jag väger ingenting, så jag måste uppskatta).
Låter gott för jag brukade för flera år sedan göra ostrullader med smör innuti. MUMS. En klick smör på ostskivan och sedan rullade jag ihop den och in i munnen. MUMS!
Så detta borde ju vara lika gott.
Tina Nordström gör ocså potkäs
/Mats
Määä! Ni har ju glömt spriten ju! Det ska vara brännvin, cognac eller dyligt i potkäs.
Potkäs på Västerbotten passar utmärkt till kräftor!!!
Inget mer behövs där har man både fett och smak!!!
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Stavas också potkes och är ett plattyskt ord där pot betyder kruka och kes betyder ost. Av tradition gjörs potkäs på stark, smakrik gammal ost och serveras ofta i kruka med lock.
Min man bredde potkäs på sin fullkornsmacka idag och så en skriva salami över det. Det skulle han ha till frukostkaffet på jobb.
Nu har jag köpt en bit Allerum ost och skall göra en liten sats för att se om jag kan ta emot så mycket ost.
Två skivor ost med smör på före maten funkar bra utan halsbränna iallafall.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Nu när fakir-veckorna skall utökas med lite ost kan jag göra potkäs! Vad gott det skall bli. Jag skall laga lammfärsbiffar och ha potkäs till.
Är det någon som gjort Potkäs på kvibille ädelost? Jag ska prova nu, har inte gjort Potkäs förut för jag har kännt lite oro över att det skulle bli för mycket...men så kom jag på att jag nog ska prova detta.
Ta och prova med mycket lite. några matskedar bara eller bara en och kolla smaken.
jag har gjort på 140 gr kvibille , 200g smör och så rev jag i Åsheda gräddost. Blev otroligt gott faktiskt
Jag äter det till kött istället för kryddsmör, det ger en härlig smak. Sedan kan man rulla det till bollar och äta som fettillskott om man vill, liten munsbit om man behöver till kvällste. Rulla in i rostbiff och salladsblad.
Vi äter det jämt så länge det finns.
Problemet är att hela familjen gillar det så det tar ALLTID slut. Vi har gjort på 500-600g ost varje gång och det säger bara slurp.
Ungarna ville ha mild ost så jag gjorde på stark för att det skulle räcka - slurp ändå.
Min man ville ha stark ost - så jag gjorde på mild - slurp ungarna blev galna...
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Jag brukar köra "instant potkäs", eller vad man nu ska kalla det - dvs man tar en skiva ost och brer smör på...!
Nej, jag vet - det är inte riktigt samma sak. Men ändå. Samma ingredienser. Jag har inte hunnit testa den "riktiga" potkäsen...
Kan man använda den färdig rivna osten , som man köper i påsar!
Läste någonstans att de innerhöll mer kolhydrater, eller vad det en viss sort riven ost ?
Då har jag gjort mitt livs första potkäs, på ca 600gr ostslattar och 500gr smör. Tyvärr gick matberedaren sönder mitt i, man hör motorn snurra och jobba men staven som ska snurra kniven står still.
Nästa gång får jag väl investera i en köksassistent med starkare motor.
Nu fick jag riva ner hälften för hand på rivjärn, fick känna det på knogarna.
Kryddade det med en intressant kryddblandning jag hittade på Willys. Stor påse med krossade torkade gröna kryddor.
Ska låta det gottas i ngt dygn innan jag smakar. Hoppas det blir gott.
Jag har syndat och haft i lite konjak i min blandning, det blev gott och matberedaren fick det lite lattare. Tankte att sa har till jul skall man ju unna sig lite gott. Ar det bra eller daligt, enligt er som forstar er pa detta med vad som ar nyttigt eller inte?
Lite konjak till smaksättning kan väl inte vara så farligt, eller? Som sagt, det är ju jul. För säkerhets skull skulle man ju kunna prova med att smaksätta bara en mindre del, och se hur man reagerar på spriten...
du har rätt ocezza, det var lite raskt att blanda i konjak utan att veta om det blev gott. Men jag hade bara i en liten skvatt i alla fall. Men det ar klart att det ar bast att prova med en munsbit forst!
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Nu har även jag gjort Potkäs för första ggn. Kändes först som jag åt smör, så kom ostsmaken fram och då var det helt ok. Har lite svårt att bara äta smör.
Testade att mixa ner Basilika blad. Lät lite potkäs vara kvar i mixern och det blev jätte fräscht! Jag gillar att exprimentera med mat. Så jag la ruccolasallad på en tallrik.La några klickar potkäs över. Stekte några färska champinjoner och lite skinka och hällde det över o sen en klick på som garnering. Gott o mättsamt.
Basilikapotkäs-i laxskivor.
Pepparotpotkäs, i skink- och laxrullar, vad tror ni om det?
Expriment pågår!
// Ann
Nu blir jag sugen, måste fixa lite till jul. Jag åt mycket av det i början men har totalt glömt bort det.
Pepparrot till lax är gott så det blir säkert kanon.
Tänkte mig på att göra Potkäs till helgen och har aldrig provat det tidigare. En el två frågor om kummin innan bara... använder ni alltid kummin och är det hel eller malen som gäller?
Jag använder inte heller kummin, gjorde det bara första gången. Däremot örter har jag testat (gräslök och persilja) och det vart gott.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Nu har jag gjort min livs första Potkäs, jag tog Gouda och smaksatte med färsk dill men glömde spriten, sjutton oxå !! Men nästa gång ska jag inte glömma och då ska jag ta en ost med mer klös i !
Hur gick det med din Mervi, har du gjort någon med basilika i ?
Trevlig lördagkväll på Er alla !!
Jag har gjort idag och det smakar gott. Jag tog inget sprit i heller men det smakar bra ändå. Jag har haft en matalagar-dag idag. Jag har haft en ox-stek i ungen, den är klar, kalops på spisen, köttfärslimpa och kalvsteg i ugnen just nu. Tänkte att jag gör lite nytta i kväll. Det händer inte så ofta att jag får såna ryck. Potkäs blir gott till steken.
Kia34: Potkäsen kan man variera tills den faller en i smaken, min yngsta dotter gillar den bäst när den är helt okryddad på en mild ost, medan mannen och jag vill ha lagrad gärna med någon ört i...
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Det låter gott med potkäs, ska pröva det. Smörbollarna är slut så nu blird det inga nya på ett tag.
mumsan
Hr inte gjort potkäs ännu. det har inte blivit av. Hur lnge kan man ha den i kylen? Det är bara jag som ska äta den. Ska inte göra så stor sats som i receptet.
mumsan
Den håller nog länge eftersom den är så fet... borde även gå att frysa....
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Jag hade med potkäs till syrran+sambo idag. Jag hade trillat små söta potkäsbollar (basilikakryddade) som vi rullade i sesamfrön och serverade till fläskkotletter. Smaskigt!
#68 Bra att de gåt att frysa. Har köpt en ny ost nu. Ska ta mig i kragen i morgon och göra några bollar med persilja i tänkte jag och några med sesamfrön utanpå. Det måste väl vara gott till stekt fisk.
mumsan
Idag gjorde jag två sorters potkäs:
Persiljepotkäs. Mums!
Pestopotkäs. Gött!
Det går verkligen att variera potkäs :)
Nehej nu blev det ingen potkäs. Har märkt att jag inte får äta för mycket ost, tror att jag blir hård i magen då. Det får räcka med ostskivorna på kvällen med smör på om jg skulle bli lite hungrig. Jag använder bara smör på köttet nu. Potkäs får bli vid ett senare tillfälle.
mumsan
Testade en liten mängd med potkäs, fast jag har bara ett rivjärn och blandade smöret i osten med en gaffel. det blev lite klumpigt men ja tänkte att smaken är väl den samma. Det var inte så dumt.
Nu har jag också gjort potkäs. Blandade i färsk basilika jättegott. I morse stekte jag äggröra med en stor klick potkäs. Mums. tack för tipset
Hehe. Jag har gjort denna anrättning många gånger och ibland kryddat en aning med sprit. Inte visste jag att det hette potkäs och att receptet faktiskt fanns.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
I morgon skall vi ha gäster och därför tänkte jag göra potkäs IDAG redan och försöka hinna rulla några trevliga lagom små/stora, förföriska kulor.
Våra gäster innan har mest använt det istället för vårt "feta" smör.... hihi...
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Precis... jag sa att jag rivit ost och tillsatt lite smör... inte proportionerna...
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Jag gjorde soppa till mamma i veckan, för hon var sjuk. Grädde ville hon ha i men jag lade till en smörklick när hon inte såg det... Inte märkte hon nåt inte! Jag tror hon behöver mer fett, hon är så otroligt fettskrämd. :(
Hihihi, jag brukar inte göra såhär faktiskt men jag tycker min mamma behöver riktigt fett för hon är så otroligt fettskrämd. :)
Nu har vi gjort en stor dos potkäs till morgondagens gäster, vi gjorde på Falbygdens Arn och smör... ha ha det gäller att höja fetthalten på en ost som är urgod men bara är 28%...
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Idag testade jag att göra denna eminenta rätt - sambon tittade med STORA ögon, men sa inget. Klok karl... ;o) MEN - jag höll på att bränna min matberedare på kuppen, och det vill jag inte så jag undrar lite över skonsammare sätt att göra på. Nu hade jag iofs kylskåpskallt smör och ost och skar relativt stora bitar av båda, men helst skulle jag göra helt för hand... men det blir knepigt! Nån som testat? Tips? Riva ost på rivjärn går ju, bara man inte är dumsnål så knogarna går åt, men hur rör man ut det i hårt smör sen...?
Och hur SKA konsistensen bli? Mitt ser ut som äggröra, fast hårdare... Maskinen tvärdog liksom mitt i, så den fick vara färdig då... Är det meningen att "smeten" ska bli slät?
(Ska tillägga att jag är en katastrof i köket, så om mina matlagningsfrågor verkar dumma, så är det för att jag verkligen ÄR "novisen vid spisen". Laga mat är (tyvärr!) det värsta jag vet!)
Hmmm. Jag visste som sagt inte att denna rätt fanns och hade ett namn. Min påhittade variant gör jag så här:
Jag river ostkanterna, gärna olika sorter, blir mustigare så. Sedan slänger jag alltsammans i en köksmaskin(typ mixer med knivar, fast större än en mixer...) och även smöret, mixar alltsammans och tillsätter en skvätt vatten om jag inte häller i sprit. Kryddar sist. Konsistensen blir jämn och fin, som smör nästan. Men som sagt, detta har jag ju hittat på själv...
Aha!!
Detta måste omedelbart testas!!! :)
Heller nåväl, i morgon då...
Låter jättespännande!!
Har inte hittat recept på smörbollar, men lyckats svälja två skedar bregott... hua, detta blir nog bättre! :)
Besika. Jag hittade receptet någonstans här på sajten. 100gr osötat smör blandas med 100 gr. torkade kokosflingor och 2 matskedar starkt kaffe och 1 msk kakao samt 1 msk sörningsmedel alternativt lite stevia. Jag gjorde små bollar av detta och rullade dem i kokosflingor. Jag har nu alltid en sats i kylskåpet att avnjutas till kaffet eller teet.
Det var bra. Jag kom inte på var jag hade hittat den, kom bara ihåg reseptet. Minnet är gott - styckvis...
Nej, inte jag men det kan säkert bli bra. Man kan ju göra potkäs och ta lite och krydda med vitlök.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
/Millis
Min blogg läser du här.
Fat is your friend. (David Perlmutter)
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
jag googlade pottkäs. I gammalt av blandade dom tydligen riven ost med sprit för att det skulle hålla länge! :S
Jag har fortfarande svårt att se för mig detta kan va gott (även utan spriten) men jag tänkte prova en pytteliten sats en dag :D
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.
Rita.S - våra gäster som får detta blir lyriska - ingen kan tro att det är så gott
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Har gjort små trevliga potkäs-bollar idag på västerbottenost jag tänkte ha som julgodis när de andra vräker i sig knäck odyl. (Om det nu blir några kvar till jul vill säga ?)
Brukar smöret och osten ha rumstemperatur innan ni mixar det?
Det samma när ni rullar bollar?
Vi tar det direkt från kylen - det blir för smetigt annars. Om man hyvlar smöret med osthyvel och river osten på grovt rivjärn detta varvas några gånger i en bunke. Avslutas med degknådarna till elvispen. Så blir det minst disk anser min man som är Potkäskung i vår familj.
Hos oss blev det idag Potkäs på en hel Arn (svart 28%) och 256 ekologiskt smör.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Färdigriven har ofta stärkelse av n´n sort tillsatt f¨r att f¨rhindra klumpar.
Det är ofta potatismjöl i riven ost för att den inte skall klumpa sig.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Nu har även jag provat detta intressanta recept! Och ooooh vad gott det var!! :-)
Men en liten fungering. Hur ska konsistensen vara?
Jag rev min ost väldigt fint, så nu är mina kulor som bollar av smör. Är tanken att de ska vara lite mer "osläta"?
mollward man gör som man vill - ibland har vi grova bollar och ibland finare - beror mest på hur gott om tid man har när man river. Det vitkigaste är temperaturen - blir de för släta och för kalla blir de minst sagt hårda att äta.
Jag föredrar svala - lite grövre - när vi har gäster - för då kan man säga att det är ost!!! När det är vi själva får de gärna vara smörkulor för min del - men lite svala skall de allt va så de håller ihop.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Har läst om Potkäs här men inte tänkt mer på det förrän häromdagen när jag läste GI-noll att man kunde ha kummin i. Det var ju sånt min mamma brukade göra förr. Kommer ihåg att det var sprit i så man fick ju inte ta så mycket.. Men då är det ju bra många år sedan. Pratade med mamma idag och det var Potkäs hon brukade göra!!
Så nu blir det en test för att se om det är så gott som jag kommer ihåg det.
Jag skall nog göra potkäs till nyåret, gott att mumsa i sig. Min man skall prova dadlar lindade i bacon och stekta snabbt i ugnen, så jag måste ha något som jag kan äta. Har ju lagt av med frossandet.
Miniot - jag har läst någonstans att man hade sprit i för att dölja den dåliga smaken när man gjorde potkös på gamla ostrester.
Idag kanske vi kryddar med sprit av andra skäl?
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Putt på något som låter så gott!
Det verkar vara något alla mer rutinerade LCHF are äter...
Så det ska jag prova idag
Vi gör det ofta - min man har till och med gjort potkäs på TV (Svt Agenda) - fast efter att de klippt programmet gjorde han det baklänges. Han började med att rulla kulorna och avslutade med att riva osten..
Potkäs är räddningen när man har gäster. Då serveras det som "smör" till brödet. Vi köper inte längre kolhydratmat i form av ris/pasta/potatis till gästerna men vi kan sträcka oss till baguetter och till dessa serveras potkäs.
Gästerna tror att vi blandar ost i smöret för att det skall bli mindre fett och vi blandar smör i osten för att den skall bli fetare. Var och en salig på sin tro alltså.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
PS Vi har ändrat proportionerna något och använder halva vikten smör till osten. Den flyter inte bort lika snabbt i rumstemperatur då. Kan vara ett problem på sommaren och potkäs är helt klart godare kall och halvhård. Den som absolut skall bre det på mackor uppskattar däremot den mjuka varianten.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Mmm, detta provade jag idag! Åh så gott, måste putta upp tråden så att fler får prova!
Fyndade extra lagrad prästost 31% på Coop för 29:-/kg
och mixade med kummin och smör. Är säkert gott med en liten bit ädelost också...
Håhå, måste putta upp Potkäsen! Inte nog med att det är ett fantastiskt namn, det är ju helt sjukt gott också!
Gjorde potkäs idag på ca 250 gram juledamer och 150 gram smör. Och lite kummin. Rev osten och slängde i smörberget. Kanske inte SÅ smart att slänga ner hela smöret på en gång, min matberedare började lukta varm plast efter ett litet tag.
Men gott blev det hur som helst!
Min sambo är väldigt skeptisk till min mathållning. Han sa "Hur fan lyckas du gå ner 3 kilo på en vecka när du bara äter ägg och smör??". Well...
Vad tror ni händer om man tar i en skvätt grädde i potkäsen? :D
Vänliga hälsningar Stephan
Så enkelt att göra och så MUMSGOTT! Kummin är en underskattad krydda!
Potkäs är vår räddningsplanka - fungerar även under flygningar - räknas inte som vätska tydligen.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Det är bra som plockmat när man är på picknick.
Vi har ofta en ask potkäs och en flaska vispgrädde i en microliten kylväska vid spontana utflykter. Kaffe går alltid att få tag på.
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Hm..jag kom precis på att jag gjorde en potkäs och ställde i kylen, för att testa. Men jag har glömt bort den helt! Hur länge håller den tro? (jag hade en liten skvätt brännvin i enligt gammalt recept)
Antar att det bara är att lukta, titta och smaka....men jag är så petig med mat, minsta misstanke om att det blivit gammalt och jag tycker det smakar dåligt, även fast det egentligen inte gör det
"Äkta" potkes (dvs med alkohol i)håller i evigheter. Den görs ju egentligen på ostkanter och man tillsätter ständigt ny ost, smör, sprit, så den tar aldrig slut...................................
Vad har ni provat för andra kryddor i eran potkäs? Kummin är ingen favorit här.
"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.
Tack för ett bra tips! Detta var ju hur gott som helst.
Jag gjorde min på långlagrad herrgårdsost och en gnutta ädelost + smör. Bredde lite på fläsksvålarna ikväll och det smakade som ostbågar!
Dricker ju inte alkohol men får lust att köpa hem en miniflaska brännvin att smaksätta med. Kan man köpa souvernirflaskorna styckvis, någon som vet?
Jag har inte gjort potkäsen ännu men tänkte passa på då jag har ett par slattar ostrester. En av dem är port salut. Det borde bli lite halvroligt att få en orangefärgad potkäs.
Någon som provat?
/Ullabritt
Ja, den första gången (okay, enda =) jag gjorde potkäs så hade jag flera sorters cheddar, inklusive gul/orange cheddar i.
Mmmm blir sugen på att prova själv - med rödvin till...hur är det med kolhydraterna i rödvin, hur mkt kan man ta utan att gå över gränsen...kolhydratgränsen alltså
#138, Det varierar från sort till sort. Ju torrare variant desto mindre kolhydrater. Men generellt kan man säga att 1-2 glas rödvin inte ger någon mängd kolhydrater som är värd att tala om.
Mer interessant information kan du hitta i den här artikeln hos kostdoktorn:
http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/alkohol-och-vikt
Speciellt graferna tycker jag är interessanta.
Jag tänker servera potkäs till vit glögg (kall, med en isbit i). Tror ni det funkar?
#142
Det beror val pa kryddorna i gloggen ... och i potkasen. Man kan ju gropa ur en Stilton och halla i portvin sa sotma ska val knappast vara ett problem.
I Scotland anvande man ofta overblivna bitar fran stilton och blandade i potkasen ... det ar ju en gammal vana att ta vara pa allt som kan atas, som nu har blivit upphojt till lyxvara. Nar jag bodde i Coldstream (Scotland), som ligger vid floden Tweed - grans mellan Scotland och England - sa fanns det folk som kom ihag nar Tweedfloden var sa full av lax att det var fattigmansmat ... jag stod pa bron en gang och sag laxen 'ga upp' ... det var nastan hallucinary att se dem hoppa och stota andra ur vagen for att det var sa tatt mellan dem ...
Här kommer den gamla tråden om potkäs - jättegott tillbehör till både kött och fisk. Vi äter bollar till kaffet om det råkar finnas i kylen!
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Woohoo..vad gott det låter Potkäs...det här ska testas...fet ost och smör.gillar!!! PUFF PUFF!!!!
Tag vara på ditt liv,det går inte i repris
/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65
Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se
Puff !
Måste testa , låter gott.
Kan jag använda min parmesan ost och pecorino ost??
Har dessutom ostbitar jag rivit och lagt i frysen( evigheter sen) kan jag blanda lite av varje.
LONDON - NEW YORK - PARIS - MILANO - TOKYO - HONG KONG - RESTEN AV VÄRLDEN
© Copyright Internetfokus i Sverige AB