Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Samtal med min doktor.

2007-11-23 18:13 #0 av: [slamslams]

I början på november skrev jag att jag hade problem, vikten stod stilla och jag trodde själv att det kunde bero på att jag tog insulin.

Doc_ svarade mej hur jag kunde minska insulinet samt lägga till metformin, detta nappade jag på, följden av detta är att jag sen den 7 nov tappat 1,2 kg  samt att mitt blodsocker ligger perfekt.

min vikt är nu sen den 1 aug är -7,2.

jag säger TACK tillDoc_ för hjälpen,

Men nu kommer det intressanta jag var idag på läkarstationen för att få utskrivit mer Metformin, blev nu i eftermiddag ,uppringd av en för mej okänd läkare som protesterade mot denna förskrivning,efter mycket om o men lovade han skriva ut detta( under protest) jag fick lova komma till honom senast i februari för vidare diskussion.

Jag berättade att jag bantade, hur mycket , men inte hur, det var inte läge för det tyckte jag, därför att jag inte hållit på så länge, men när jag skall gå i februari skall jag tala om att det är LCHF, då hoppas jag att jag tappat en hel del till.

Jag tyckte att jag behövde mer råg i ryggen för en disskusion med honom, eller.   Tycker ni att jag var feg? hur skulle jag gjort.

Anmäl
2007-11-23 18:16 #1 av: Pasi

Du kan vänta med att berätta sanningen, tycker jag....men de flesta läkare är inte emot LCHF utan tvärtom nyfikna och intresserade.Glad

Anmäl
2007-11-23 18:24 #2 av: Gojkan

Du ska göra helt som du själv känner. När du tycker det är dags så berättar du.

Trevligt att höra att det gått så bra. Lycka till i fortsättningen också.

Anmäl
2007-11-23 18:26 #3 av: folke

Det var nog bra tajmat,,,,

Du kände att det inte var läge, och då var det nog inte det......

Om han blir taskig mot dig i februari, så kan vi gå till honom allihopa och berätta....

Tänk när han får ta emot hela väntrummet fullt av LCHFare, he he

Anmäl
2007-11-23 18:42 #4 av: [slamslams]

 

 tack för stödet, 

  *folke, ett särskilt tack, jag skall komma ihåg det när det bli dags.

 

Anmäl
2007-11-23 18:50 #5 av: Doc

Om du har diabetes typ 2 och övervikt är det ingen tvekan om att Metformin är förstahandsbehandlingen, om det inte finns kontraindikationer (vilket är ovanligt om man ej är jättesjuk, svår njursvikt e dyl). Förstår inte varför någon läkare skulle bråka om det?

Kul att det går bra för dig dock! Glad

Hur mycket insulin o metformin tar du nu?

Anmäl
2007-11-23 19:36 #6 av: [slamslams]

*Doc_  jag sänkte under några dagar insulinet lantus från 72E med 20E, sen efter någon dag 20E till, samtidigt satte jag in metformin 1+1+1, när jag såg att detta gick bra sänkte jag insulinet med10E till,+höjde metforminet till 2+2+2.

alltså tar jag i dag lantus 20E, metformin 2+2+2  mitt blodsocker mäter jag morgon och kväll det ligger mycket bra och jag mår mycket bra.

 min gamle läkare har slutat så denne känner mej inte, men han var verkligen inte villig att skriva ut metformin i så stor mängd som jag behövde ha.  Jag fick argumentera med honom därför att jag laborerar själv, det tyckte han nog inte om.

Jag fick lova att komma i februari till VC,så vi kunde gå igenom detta, om han skrivit ut mer än som räcker dit vet jag inte, jag fick lova honom att inte berätta att han skrivit ut en så stollig ordination  sa han. JA DU VAD SÄGER MAN.

Han sa också att jag skull sänka i huvudsak sockret med insulinet inte med metformin. 

 

Anmäl
2007-11-23 20:09 #7 av: Pasi

Frågade du varför han var av den åsikten?

Anmäl
2007-11-23 20:39 #8 av: [slamslams]

 

*Pasi, nej det gjorde jag inte, jag var glad att att jag fick honom att skriva ut mina metformin.

Anmäl
2007-11-23 21:06 #9 av: maxiq

Vi måste berätta för våra läkare om LCHF! Hur ska de annars lära sig nåt?

Räcka ut tungan 

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2007-11-23 21:29 #10 av: Doc

Tyvärr tror jag inte din doktor är särskilt insatt i modern (för att inte tala om framtidens) diabetesbehandling. Låter nästan som att han fått sin utbildning via något insulin-säljande läkemedelsföretag... Fundersam

 

Jag är imponerad av hur vettigt du skött dina mediciner! Om du vill ha ett förslag av mig skulle jag rekommendera att halvera lantusdosen till 10E, och om blodsockret fortfarande ligger bra några dagar så kan du prova att sluta med det helt. Sen får du full effekt av LCHF-kosten på vikten!

Om du kommer till honom i februari med ett fint HbA1c och smalare än på länge så får han kanske svårt att argumentera mot? Räcka ut tungan 

Anmäl
2007-11-23 21:50 #11 av: gamlingen
Jag har några månader kvar till mitt nästa besök hos läkare och sköterska.Fortsätter min viktnedgång tänker jag ta en diskussion med dom om deras kostråd,vilka jag absolut inte har följt, och lyckats så bra med min viktreducering.Vad kommer dom att säga tro?? Jag tycker du gjorde rätt som avvatar med ditt besked!
Anmäl
2007-11-23 22:10 #12 av: Doc

På tal om stolliga ordinationer förresten - 72E Lantus som enda behandling av typ 2 diabetes, det tar nog faktiskt priset bland allt jag sett...  Tänk själv - man får ett stadigt jättehögt insulinvärde dygnet runt.

Om du sett en normal kurva som är låg mellan måltider och skjuter upp till fyrdubbla värdet eller mer vid måltider, så inser du hur ofysiologiskt en riktigt hög lantusdos som enda behandling är... 

Anmäl
2007-11-23 22:19 #13 av: Pasi

Lantus = långtidsverkande?
Märker hur dåliga mina medicinkunskaper är...Hemlis

Anmäl
2007-11-23 22:22 #14 av: Doc

Tydligen inte! Flört Lantus är det mest långverkande insulinet.

Anmäl
2007-11-23 22:30 #15 av: Doc

#11 jag tycker det är bra att berätta... Ingen vårdpersonal kan tvinga någon att äta på annat sätt än man själv bestämmer.

Dessutom är det bra ju fler gånger läkare/sköterskor får höra att lågkolhydratskost ger utmärkt effekt vid diabetes/övervikt. De behöver också utbildning!

Anmäl
2007-11-23 22:42 #16 av: Margareta

Min läkare och min sköterska vet att jag äter lite kolhydrater - eftersom vi nästan fick fejka värden för att jag skulle få mina stickor. Jag fick ju förklara varför jag hade så bra värden.

Jag har aldrig behövt gå så långt som till medicinering eftersom jag varit medveten om detta med kosten sen 1993, även om det var först 2001 jag skar ordentligt i mat med snabba kolhydrater.

Däremot får jag väl erkänna att jag inte vågade säga hur mycket fett jag äter - eftersom jag med anledning av mina koelsterolvärden fick en mycket lång kostgenomgång av läkaren avseende just fettmängden i kosten. Jag orkade inte ta hela den diskussionen just då.

Doktorer har ju alltid rätt....FörvånadFlört

Man skall vara väldigt påläst för att ta en sån diskussion och jag kände att jag inte ville göra bort mig genom att säga fel eller så, därför lyssnade jag snällt.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-23 22:48 #17 av: Doc

Vill gärna tillägga att Margareta har jättefin fördelning på sina kolesterolvärden, med riktigt högt av det "goda" kolesterolet, extremt låga triglycerider mm...

Anmäl
2007-11-23 22:52 #18 av: Margareta

Jo jag vet det Doc ... det var totalkolesterolet som var högt eftersom det "goda" HDL var så högt - men doktorn tittade bara lite märkligt på mig när jag påpekade att jag i alla fall har bra triglyceridvärden - knappt mätbara 0,67.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-23 23:39 #19 av: Fnyfniken

Totalkolesterol. Till och med en gammal häst-sjasare som jag vet att det är stenålder...

Anmäl
2007-11-23 23:43 #20 av: Margareta

Jo - men vi har nog många sådana läkare ute på VC - min är ändå inte lastgammal...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-24 10:42 #21 av: [slamslams]

* Doc_  Vill bara tala om att hans inställning till mitt insulin var att jag egentligen tog ganska lite , det normala var att man tog Lantus 1e per kilo kroppsvikt.

Som ex, nämnde han att om jag vägde 70kg skulle jag ta 70e, jag tänkte, jag som väger mycket mer än så hur skulle det se ut,

Jag var något upprörd igår kväll kan jag nog påstå, för jag tyckte det var inte klokt hur man kan resonera, tänker på andra som inte har sådant STÖD som jag har, samt att jag har lite erfarenheter som kanske många andra inte har.

Hur skall det gå med Diabetikerna  om det inte blir någon ändring om kosten, det är ju där det sitter, när läkarna säger bara ge mer insulin så du får ner ditt blskr.

Anmäl
2007-11-24 12:19 #22 av: Doc

Hehe nu tror jag än mer han varit på utbildning hos Sanofi Aventus...

Det är inte "normalt" att ta 1E per kg... 0,5-1E kanske om man skall ersätta hela insulinbehovet hos en typ1-diabetiker som inte har någon egen produktion. En typ2-a har ju dock till en början normalt betydligt MER insulinproduktion från början än en frisk person... Där är ju felet insulinresistens som man inte behandlar med ännu mer dagligt insulin utan med ex Metformin.

Dessutom som sagt - skall man ersätta hela insulinbehovet skall det INTE göras med endast långverkande utan då skall  det delas upp i långverkande (1/3 kanske) och sen måltidsinsulin. Diskuterade detta härom veckan med en endokrinolog-läkare som är specialist på diabetes - hon tyckte lantus var en usel behandling till typ2-or överhuvudtaget. Själv tror jag det ibland kan vara vettigt med en liten "stöttande" dos helst under begränsad tid. Men då kanske 0,2E/kg inte mer.
 

Anmäl
2007-11-24 12:32 #23 av: [slamslams]

Glad *Doc_  jag är glad och tacksam att du finns för oss och mej i detta fall, i morgon skall jag bara ge lantus 10e sen efter någon dag håller jag upp helt.

jag hör av mej om några veckor igen med information om hur det går, jag håller alla tummar.

 

Anmäl
2007-11-24 12:48 #24 av: Doc

Gör så, skulle vara roligt höra. Lägg gärna inlägget i min låda så jag inte missar det. Så himla aktivt här nu! Glad

Anmäl
2007-11-24 13:34 #25 av: vikingmormor

Jag kommer ihåg när sjukhusets fotterapeut fick sin typ 2 diagnos. Lantus direkt + sedvanligt kostråd om fettsnålt, minska kalorier och motionera mera.

Jag kände henne, så jag gav motsatt råd, ok med motion, men öka fettet och hon gick ner i vikt - applåder, MEN - när hon redovisade sin blodsockerkurva, som hade en del värden mellan 4,2 och 5,0, så fick hon rådet att äta en smörgås var gång sockervärdet gick under 5. Hon protesterade, jag ska väl minska insulinet? Men, nej, sköterskan insisterade på mera mat. Hur ska jag då gå ner i vikt, frågar hon - det viktigaste är att Du tar Ditt insulin och går blodsockret ner, så äter Du för lite.

Märkligt att sjukvården snärjer sina diabetspatienter i cirkelsnack. Det blir en omöjlighet att gå ner i vikt med de råden, ändå var hon ordinerad viktnedgång. Insulinet blev viktigare än patienten.

Nån som känner igen sig? 

 

 

Anmäl
2007-11-24 14:47 #27 av: NancyAlke

#25 Oja vikingmormor, jag känner igen mig exakt! Min (unga) läkare var väldig motståndare till min kost och hon reagerade med irritation när mina värden blev bättre. Dessutom lyckades hon inte koppla när mina morgonvärden ökade samtidigt som hon höjde min kvällsdos insulin. Hade hon fått fortsätta hade jag väl dött i koma nån natt...   När jag hade så låga värden att jag slutat helt med insulin (med Doc:s hjälp) så var hon också oförstående, för hon tyckte ju också att man kunde ta en macka så att man kunde ta sitt insulin Skrikandes

Vad gällde viktnedgången så tyckte hon att det behovet var sekundärt när jag redan fått min diabetes...

Min åsikt är att man ska tala om för sin läkare hur man äter, så att dom inte tror att det är deras (insulinets) förtjänst att man har bra värden. Men det gäller att man är påläst om man misstänker att man kommer att stå öga mot öga med en "motståndarläkare". Man måste också ha i bakhuvudet att man inte behöver lyda, utan att man har ansvar för sin egen behandling.

Tack och lov så verkar det faktiskt som om det vänder och att det blir färre och färre av "insulindoktorerna". 

Anmäl
2007-11-24 14:49 #28 av: felixifokus

hohoho "ta en macka så att du kan ta ditt insulin", den var bra! eller sorglig.

Anmäl
2007-11-24 14:57 #29 av: MillisB

Som helt utanförstående icke-diabetiker blir jag förundrad över att en läkare kan ge sådana råd till sina patienter... "Ät en macka och ta insulin". Det är ju helt oförståeligt? Man ska väl inte tillföra kroppen något den i utgångspunkten inte behöver?

Jaja, är glad att jag i alla fall har en förstående läkare som inte avrådde mig från den här maten. Hon ville bara att jag skulle komma på kontroll någon gång ibland...!

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2007-11-24 15:06 #30 av: NancyAlke

#29 Jag kan säga att både Doc och Annika D har varit förvånad över min läkares idéer också...

Anmäl
2007-11-24 15:06 #31 av: maxiq

Läkare har väl procent på läkemedelsförsäljningen? Eller? Doc_?

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2007-11-24 15:17 #32 av: kitabu

Det finns undantag!

Min läkare tycker att det är bra att ta bort statiner. Han vill höra om allt nytt jag läser om och några av hans personal har förändrat sin kost.

Han vet att jag läser mycket här på KiF och att här finns många som har gått före mig samma väg som jag nu går. Därför har han inga problem med varken kost eller medicinändringar.

Det måste finnas fler sådana doktorer i Sverige.

Vi vet nu att det finns en i Skåne, en i Värmland och en i Norrland. Men visst finns det fler?

Anmäl
2007-11-24 15:21 #33 av: Margareta

Vi får väl ropa på alla läkare - hallå och kryp ut ur era grottor - även ni som tjuvläser här på KiF.Hemlis

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-24 15:35 #34 av: maxiq

Ni får vara anonyma här hos oss! ;-)

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2007-11-24 15:39 #35 av: Doc

#31 nej jag tror inte det finns läkare som har procent på läkemedelsförsäljning, som tur är! Men många läkemedelsluncher blir det, där representanterna får sprida sitt budskap oemotsagt...

Anmäl
2007-11-24 15:43 #36 av: kitabu

I England får deras GP, motsvarande husläkare?, en bonus ju mer statiner de skriver ut eftersom man där tror att statiner sänker den allmännasjukdomsmängden-eller vad et kan heta. De ville ju även tillsätta statiner i kranvattnet.

Anmäl
2007-11-24 15:50 #37 av: Doc

#36 insulin stimulerar det enzym som statiner hämmar. Alltså får man en onormal aktivering av det enzymet när man äter mycket kolhydrater. Mycket naturligare och hälsosammare dock att äta mindre kolhydrater än att äta en medicin, och så slipper man alla biverkningar av statiner dessutom!

Anmäl
2007-11-24 16:13 #38 av: kitabu

När jag började med LCHF slutade jag med statiner då fick jag mindre värk och slutade med kortison.

Anmäl
2007-11-24 19:07 #39 av: vikingmormor

Det var diabetessköterskan som rekommenderade smörgås, när sockret sjönk lite efter t.ex gräsklippning. Som sagt, det är inga ofarliga saker att ordinera insulin.

Anmäl
2007-11-24 20:46 #40 av: hemul

#36 Är det sant! Det var det värsta jag har hört! Har de inte lärt sig något av fluoret? Usch. Snart kan den som har egen brunn göra pengar på att sälja rent vatten till stackars stadsbor. Ledsen


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.