Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Förhöjda levervärden och div. olika symptom

2007-11-16 19:41 #0 av: Bengt-Olov

Hallå doc! Får jag besvära med en fråga också? (Andra är för mig också välkomna att lägga sig i.)

Det gäller mina två förhöjda levervärden - ALAT 2,25 och ASAT 5,11. Läkarn fann dessa besynnerliga, med tanke på att de var de enda värden som stack ut hos mig, till skillnad från en mängd andra prover som tagits som visade fina värden, och att jag är vid mycket god hälsa (har bra blodvärden, normal sänka, perfekta järnnivåer, inga maskar eller parasiter, ingen fettlever, ingen hepatit konstaterad samt ingen förekomst av genetisk laktosintolerans. Dessutom har jag inga alkoholvanor som skulle kunna förklara levervärdena. Ej heller hade jag då proverna togs, nyttjat några örtläkemedel el. dyl. Lika förbannat så har jag en del symptom, vilka han dock heller inte har kunnat koppla till just mina förhöjda värden.

Jag talar om symtom som ständig trötthet, att jag emellanåt är på gränsen till apatisk, att jag har problem med flåset, beläggningar på tungan, klåda i analöppningen, ofta förekommande lös avföring, oprovoserade väderspänningar samt att jag fått tillbaka kanske 20 % av mina tidigare ledgångsreumatismbesvär (som jag annars botat med nya kosten ett drygt halvår dessförinnan). Därtill har jag en övernormal aptit (fettet och proteinet mättar inte riktigt längre som det borde), och har i mina ögon helt omotiverat - såvida det förstås helt enkelt inte beror just på överätning - gått upp över hälften av min tidigare viktnedgång, och dras med drygt 5 kg i överflödsfett som jag annars verkligen anser att jag borde bränna med den fakirliknande diet jag nu kört i snart ett år.  

Jag sökte för mina problem vilka jag själv kopplar till sviter efter ett EP-anfall i våras, eller kanske framförallt de "läkemedel" jag i och med detta blev pådyvlad: Penecellin p.g.a. att jag fick in en del av maginnehållet i ena lungan, och därefter Tegretol Retard mot själva epilepsin. Penecellinet fick jag väl ta i sedvanlig längd på en dryg vecka. Tegretolen tog jag i c:a 3 mån., vilket jag dock på eget "bevåg" lade av med, då jag inte stod ut med tröttheten och apatin som helt klart började att uppträda i samband med just EP-anfallet och medikamentbehandlingen. En annan delorsak till att jag lade av med tegretolen, var att jag hade läst mig till att långvarigt förtärande, kan orsaka leverproblem, plus att förstås LCHF anses som en god medicin även i detta sammanhang.

Min första läkare - en privat och som jag visste hade förtroende för teorierna runt candida (som inte hade fått någon hint om vilket skick min lever befann sig i), ansåg en del av mina symptom troligast hade att göra med just candida. Dock hade hon uppenbarligen inte rätt att ordinera mig en provtagning för det, vilket dessutom är ganska dyrt. Prövade då lyckan hos min husläkare, som förstås inte trodde på det spåret... Ja, men andra prover togs, vilka då visade på dåliga levervärden. Hur som helst så har inte min läkare någon förklaring till mina problem. Det han gjort är att han satt mig på nya prover, och en skiktröntgen av levern...

Vad tror du? Beror mina levervärden på tegretolen, trots att jag bara tog den i c:a 3 mån., och inte hade tagit någon sådan alls två månader innan provtagningen, eller vad har du för ev. annan förklaring? Kan en candidaöverväxt och en svampslakt genom min fakir vara förklaringen till inte bara div. symptom, utan också till mina nedsatta levervärden. Ja, att levern är överbelastad, eller vad tror du?

PS Har gått på LCHF sedan sommaren 2006, och en fakir dito sedan december 2006.

Anmäl
2007-11-16 19:45 #1 av: Besika

Ska bli spännande att höra svaret.

Har tänkt fråga om min moster, som får vi avföring om hon äter för mycket fett och kopplar ihop detta med levern.

Har själv varit väldigt trött, och också haft förhöjt ALAT.

Man hör ju ibland att "levern inte klarar så mycket fett" men det är svårt att veta vad som är sant och vad som är som allt annat "skitprat" om fett.

Anmäl
2007-11-16 19:57 #2 av: Bengt-Olov
Ja Besika, att det ökade jobb som nedbrytningen av allt fett tydligen innebär, är också något jag funderar på hur mycket detta i så fall inverkar, om allt för mycket skit påtvingas levern att rensa ut på samma gång. Gissa om allt detta givit mig huvudbry, och lett till både en och annan spekulation, min så stora förlek till sånt... Jag gissar nog ändå på att Doc mer tror på Tegretolen trots allt. Fast varför alla symtom som inte riktigt kan kopplas ihop med levervärdena, om det inte vore för att candidan är orsak till detta!? Vad för ev. förändrade värden för levern uppstår, om levern ÄR överbelastad? Ja, frågorna är många...
Anmäl
2007-11-16 20:08 #3 av: hemul

Har ni övervägt att äta lite mera kolhydrater? Ni är ju inte de första som mår skit på NC.


Anmäl
2007-11-16 20:21 #4 av: Pasi

Jag tror inte att leverns fettförbränning ger en speciell jättebelastning på levern. Det är relativt små mängder fett som levern förbränner (egentligen omvandlar till ketoner)...i övrigt omvandlar levern också glyceroler och aminosyror till BS samt bygger en del fetter av fria fettsyror.

Riktigt hög belastning får nog levern om man äter extrem HC-kost...så att glukogenlagrena är fulla och all kolhydratenergi måste omvandlas till fett.
Det är ju bara min tro...kanske Doc_ vet bättre!?

Bengt-Olov - Har ingen teori om levervärdena dock.Fundersam
Har du tagit leverprov tidigare?
Har du kört några parasitrensningskurer eller annat som skulle kunna påverka levern?
Heracillin (om det nu var det du fick) och Tegretol ligger på 10 i topp vad gäller medicin som orsakat leverskador.

Anmäl
2007-11-16 20:41 #5 av: Bengt-Olov

Eh, "NC"!? Alltså, jag har inte riktigt trott på uppgifter från folk som säger att deras kroppar inte klarar mer än si eller så mycket fett, eller lite kolhydrater. (Ursäkta Generad) Ja, och nästan tittat lite snett på dem som ibland föreslagit för andra med problem att just höja kolhydratandelen. Fast jag börjar nu i alla fall tänka tanken... Ja, inte att det behöver vara negativt för kroppen med lite kolhydrater under normala omständigheter, men kanske första tiden, tills man rensat ut det mesta av allt skit... Rannsakar jag mig själv, så mådde jag ju faktiskt som allra bäst under mitt första halvår med LCHF, när jag gick på en LCHF-light, då jag även gick ner säkert 15 kg i rent fett. Det var sedan jag trappat upp i min strikthet, som EP-anfallet och allt kom. (Själva EP-anfallet tror jag nog ändå beror på en fruktansvärd stress under 2-3 månader med maximalt med kaffe och minimalt med sömn, följd av två veckors avspänning i Thailand, med en hel del törstsläckare på det...) Får se vad Andreas säger om det här med ökad andel kolisar...

Tack Pasi! Jo jag vet att Tegretolen verkligen påverkar levern, men ska den göra det så mycket på så kort tid, och efter i alla fall ett par månaders återhämtning? Det trodde inte doktorn (fast egentligen - vad vet de?). Mina värden tagna hos Calle C i september 2006 efter 3-4 mån:s måttlig LCHF: ASAT 0,43 och ALAT 0,74. Har inte gjort någon parasitrensningskurer eller annat...

Anmäl
2007-11-16 20:45 #6 av: Pasi

Om man har nån leversjukdom så kanske Tegretol får starkare inverkan på den!?
Jag tror definitivt att det är bra, som hemul säger, med lite högre nivå på kolhydraterna om man har leverproblem.Glad

Anmäl
2007-11-16 20:55 #7 av: Bengt-Olov

Jaha, särskilt om man har leverproblem menar du, även om du inte tror att fettet belastar levern så mycket. Varför särskilt om man har leverproblem menar du?

Anmäl
2007-11-16 20:57 #8 av: Doc

Att tegretol kan ge både trötthet mm och leverpåverkan torde det väl inte råda någon tvekan om. Men förhöjda leverprover 2 månader efter du slutat? Nej det tror jag inte på.

EP-anfall efter två veckor i Thailand med avspänning och mycket "törstsläckare"? Det kan inte ändå vara så att du får i dig mer alkohol än just din lever mår bra av? Särskilt ditt ASAT är högt och det är klassiskt vid etylorsakad leverskada.

Inga andra läkemedel du fortfarande tar?

Candida tror jag inte på, men för att vara ärlig är jag ingen expert på det området precis.

Att kontrollera om proverna tycker jag är väldigt rimligt, gärna ett utökat leverstatus som säkert din läkare redan har tänkt sig. Särskilt om de fortfarande är höga tycker jag visst det är en bra idé prova med en aning mer kolhydrater, några tiotals gram om dagen extra åtminstone... levern måste ju bilda en hel del glukos vid fakirkost och kanske mår just din lever inte bra av det? Sen kan man kontrollera om efter ett par veckor och dse om det gör skillnad.

Anmäl
2007-11-16 20:58 #9 av: Margareta
Finns det några andra prover än ALAT och ASAT som kollar levern?

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-16 21:13 #10 av: Pasi

Bengt-Olov - Doc_ gav svaret....lite extra kolhydrater innebär än lägre belastning på levern.

Anmäl
2007-11-16 21:35 #11 av: hemul

#5 Jag tror ju det är rätt många av de som fallit ifrån som mått väldigt dåligt. Några har ju varit modiga nog att säga det öppet. Den inställning du har/hade är ganska spridd här i gänget, skulle jag tro. Det är inte alltid så lätt att opponera sig mot den rådande ordningen, att än en gång inte passa in, vara den som det inte funkar för. För som vanligt kan det ju inte vara metoden det är fel på, eller hur?

Själv tycker jag det är lite sjukt att när folk klagar över kramper, hjärtarytmier, håravfall och gud vet vad, då ska de äta tillskott.

Låt mig säga det rakt ut - jag tror inte ett dyft på att 0 kolhydrater skulle vara det mest ideala. LC, ja, det tror jag på. Och säg inte "innuiterma"! Att de var friska bevisar bara att människan kan överleva och hålla sig frisk under extrema omständigheter. Vartenda naturfolk har varit friska, oavsett hur mycket eller lite kolisar de åt.

Ta en banan och se om du mår bättre, Bengt-Olov! Du dör inte, jag lovar.Flört


Anmäl
2007-11-16 21:52 #12 av: zeretki

Jag vill påpeka att jag tycker det är SUPERVIKTIGT att vi faktiskt tillåter folk att äta som dom vill och att vi inte sätter oss över någon som äter annorlunda än vi själva!  Glad

För min del har jag provat både Atkins och LCHF-fakir med bara smör och kött, och det varierar hur jag mår. Jag tycker mig också ha märkt att det finns en viss vanefas när man förändrar kosten lite.

OM jag ätit fakir ett tag så tar det några dar innan kroppen vänjer sig vid mer grönsaker.

OM jag äter grönsaker så tar det några dar innan kroppen vänjer sig vid noll-carb.

Och jag ogillar starkt, personligen, att någon ska veta bättre än jag själv vad jag mår bra av.

Det finns flera här som mår bra av att äta NOLL kolhydrater och det finns dom som mår bra av att äta blandat grönsaker, kött och fett men fortfarande är det LOWCARB. Glad

Kom ihåg att vi är individer och att våra kroppar reagerar individuellt!

Anmäl
2007-11-16 22:02 #13 av: hemul

Jag äter banan jag och fortfarande är det LC. Skrattande


Anmäl
2007-11-16 22:06 #14 av: magma

Instämmer Zeretki. Det är viktigt att allas kostmodell respekteras oavsett mängden kolhydrater, vi äter ju alla här LowCarb men sedan kan det skilja en hel del sinsemellan. Alla ger ju råd utifrån sin egen personliga erfarenhet, så att det förekommer råd om att minska kolhydraterna (alternativt öka, som man också kan läsa då och då:) är kanske inte så konstigt.

Jag hoppas verkligen att alla, oavsett vilken typ av lowcarb-kost man äter, känner att de kan tala öppet! Huvudsaken är att man visar ömsesidig respekt och inte propagerar att man själv sitter inne med Sanningen, för alla är skapare av sin egen.

Anmäl
2007-11-16 22:58 #15 av: Margareta

LowCarb är väl allt under 60g kolhydrater per dag?
Noll kolhydrater tror jag det är väldigt få som äter. GI-noll och noll kolhydrater är ju inte samma sak.

De flesta äter väl ändå några kolhydrater per dygn? Själv äter jag tex ägg varje dag.

För mig är det så att jag mår bäst kring 15-20g kolhydrater men jag går inte ner i vikt om jag inte sänker. Jag kan strunta i vikten - men jag vill väldigt gärna ner med tanke på att jag fortfarande har BMI ca 35.

Jag har inget principiellt emot kolhydrater - så länge jag mår bra. Jag söker med ljus och lykta efter några jag kan äta som jag varken går upp i vikt av eller blir sjuk av. Mitt blodsocker är väldigt svajigt - det vet jag nu eftersom jag mäter. Minsta lilla topp tar ca 20 tim att få ner och det stoppar alla viktminskningsförsök.

Hemul hjälp mig gärna med det problemet!

Att jag tar kosttillskott (magnesium) mot muskelvärk började jag med redan 1993 när jag väntade mitt tredje barn, det har inget med LC-kost att göra. Ingen kolhydratkost har löst de problemen för mig.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-17 00:15 #16 av: Bengt-Olov
Tack för allas intressanta synpunkter!

Oj, Doc, jobbade du ikväll? Det blir dyrt det här... Å ska ni andra ha en slant också, så... Jaja vi får väl vänta och se vad alla råd är värda, först...

Jo, Tegretolen ger ju ordentligt med trötthet. Blev av med kanske halva tröttheten, sedan jag slutade med den. Ok, så inte heller du tror på att Tegretolen ändå kan förklara mina nedsatta värden...

Alkohol? Generad Nä, jag tror faktiskt inte på det. Då skulle nog de flesta ha så här dåliga levervärden - fast det kanske de har? Det blev ganska mycket drucket under de två veckorna i Thailand. Genomsnitt under det här året, tror jag ändå inte att jag druckit mer än kanske en flaska vin i veckan. Det är förstås lätt hänt att man beräknar sånt här fel. Fast jag kan lika väl tänka mig att jag räknar för högt. I vilket fall som helst ska man väl inte behöva få så höga levervärden av ungefär en flaska vin i veckan. Ja, och hur som helst: I september ifjol låg mina värden på 0.43 resp. 0.74. Jag har knappast druckit mer alkohol under det senaste året, eller under det senaste kvartalet, än jag hade motsvarande tid innan mina prover då. Ja, i alla fall definitivt kan detta inte förklara dessa så markanta förändringar... Ja, det är min syn...

Om du/ni tror på mig Flört (jag tar inga andra läkemedel heller, ska tilläggas), så är kanske det här med allt för lite kolhydrater är huvudspåret då, eller? Skulle detta genom försämrade levervärden även på något sätt kunna förklara min viktökning? Vägde 80 kg. i maj 2006 precis innan jag började min LCHF. Hade gått ner till 66,5 i januari 2007 (trots att jag redan då hade ökat lite i muskulatur). Är nu uppe i 75 kg igen. Dock att jag nu säkert har 5 kg mer muskler än när jag vägde 80 kg. Viktökningen började faktiskt så smått redan innan mitt EP-anfall och medicinering (i mitten av april i år), ja, faktiskt troligen redan i januari. Trappade upp till en riktig fakir gjorde månaden innan.

Är det alltså själva glukosbildningen som är det troliga är det som inte bara belastar levern, utan även gör den "sjuk"? Du/ni menar hur som helst att dess produktion av glukos, belastar levern mera än nedbrytningen av stora mängder fett? Kan man säga på ett ungefär hur mycket glukos som levern bildar, om man inte tillför något via födan? (Kanske kan vara en riktlinje för att veta hur mycket man bör gå upp till?)

Ska definitivt prova med att öka på kolhydrater. Tog nya prover idag, och får försöka förmå doktorn att få ta nya igen efter en tid... (Han kan nog ha planerat in detta redan...) Ska bli spännande att se detta. Kanske kan det ge värdefull info till "alla andra" också...

Ingen har väl nånsin tvingat någon till något på detta forum? Sen måste man väl få tänka vad man vill också. Fast det slår en att man gång på gång får konstatera att man inte bara kan utan även ska lita på sin egen kropp, ja - och att andras erfarenhet av sina kroppar, uppenbarligen inte är något undantag här...

Ha en skön avslutning på kvällen!!

Anmäl
2007-11-17 01:35 #17 av: NancyAlke

Jag vet inte om det här tillför diskussionen något, men jag skriver ändå.

För två år sedan fick jag diagnosen Crohn och därmed en rejäl laddning mediciner. En av dem Azathioprin, gör att jag måste kolla mina levervärden en gång i månaden.

Jag har haft nästan konstant förhöjda ALAT värden ända sedan jag började kolla dem. Dessa värden ligger och gränsar på normalvärden och min Gastroentolog hävdar att det är normalt med tanke på min övervikt.

Mina ASAT värden har också varit förhöjda (från och till) runt gränsen sedan jag blev sjuk, men de har sedan sommaren varit normala (inte ens på gränsen) och alltså förbättrats av viktnedgång eller kost (ca 5% kH) .

Vad gäller alkohol har jag i princip varit nykterist från det jag blev sjuk och fram till i våras... så hos mig blev det en nedgång av ASAT efter ökat alkoholintag (fortfarande väldigt moderat).

Allt detta med reservation för att jag kan ha blandat ihop begreppen ASAT och ALAT.

Anmäl
2007-11-17 02:28 #18 av: Pasi

Bengt-Olov - Kanske är det så att stressen ställde till det med din lever och att fakirkosten ihop med tegretolen inte gjorde nåt för att underlätta leverns tillstånd?
Ingen vet nog hur tegretolen fungerar i en lever hos någon som käkar 0g kolhydrater.Glad

Anmäl
2007-11-17 03:23 #19 av: Doc

Knepigt Bengt-Olov.

Fettlever är ju vanligast men det borde absolut bli bättre på lchf och du hade ju normala prover förra året. Alkohol är också vanligt men det är det ju inte på grund av en flaska vin i veckan. Läkemedel/hälsokost är nog #3. Hepatit B eller C var det tydligen inte heller.

Sen finns det ovanliga historier, autoimmun hepatit, hemokromatos, alfa1antitrypsinbrist... Om inte din läkare hittar orsaken och proverna fortsätter vara ordentligt förhöjda får han remittera dig till specialist för bedömning.

Har vid närmare eftertanke svårt tro man kan få såpass förhöjda leverprover av att äta för lite kolhydrater, jag har inte hört talas om att de blivit förhöjda alls hos någon av det, jag bara spekulerar lite... sen skadar det väl ändå inte att avlasta levern med lite mer kolisar särskilt när den verkar ta skada av något just nu. Men att det skulle vara orsaken har jag som sagt lite svårt tro...

Anmäl
2007-11-17 03:37 #20 av: hemul

#15 Angående ditt problem - jag trodde inte att du heller gick ner i vikt. Har det lossnat nu?


Anmäl
2007-11-17 09:19 #21 av: Glennart

Tråkigt att höra B-O, krya på dig.

Du dricker inga örtteer eller liknande?

Anmäl
2007-11-17 18:18 #22 av: Bengt-Olov

Doc! Någon fettlever har jag inte heller någon tendens till, så jag tror nog verkligen vi kan avskriva det här med alkohol, även om det säkert kan förklara "några decimaler"...

Ja, doktorn skulle ta ett antal prover till här, och en del annorlunda. Hepatit A nämnde han som en möjlig förklaring. Dock att detta inte var så farligt, och brukade läka ut av sig själv. Hur som helst fanns det tydligen ingen metod att kontrollera just detta...

Jaha, så du backar lite vad gäller kolhydraterna ändå... Nästan synd, för det hade ju varit så lätt att avhjälpa. Ska hur som helst sätta in en 10 % eller något nu, så får vi se vad det ger. Var det någon som visste hur mycket glukos levern normalt producerar, om man inte tillför den något?

Någon som har erfarenhet som mig att viktnedgången avbrytits p.g.a. en upptrappning av LCHF (till en extremfakir) och t.o.m. att vikten, och även midjemåttet, ökat en del!? (Ja, som i mitt fall t.ex. att 2/3 av den tidigare viktminskningen s.a.s. gått förlorad!?)

Var inte ledsen för min skull, Glennart! Det är jag inte direkt själv... Är man i grunden övertygad om att man kommer att komma till rätta med sin hälsa, så är nog motgångar på vägen bara lärorikt... Nä, inga örttéer heller, i varje fall inte innan proverna som motsvarar mina avrapporterade värden...

Jo, eh, kolhydrater föresten, var hittar man dem? Skrattande

Anmäl
2007-11-17 19:29 #23 av: Pasi

B-O - Om inte kroppen fungerar optimalt (låg ämnesomsättning, högt kortisol etc) så kan man givetvis lägga på sig i vikt.....oavsett kost.Glad
Hjärnan förbrukar 4-500 kcal om dagen..varav ca 70% kan tillgodoses med fett/ketoner.....det gör att den behöver 30-40g kolhydrater om dagen.
Intressant här är att jag som är en storätare antagligen inte har problem att tillgodose kolhydraterna direkt från glycerolet i fetterna jag äter...medans en liten människa (en kvinna t ex) kanske bara äter 1/4 så mycket fett och protein, och faktiskt skulle kunna få förhöjda kortisolnivåer för att detta inte räcker till för att tillgodose behover av socker.
Kan vara en förklaring till att vissa inte mår bra på fakir, åtminsone om proteindelen blir för liten!?
Vad tror Doc_ om det?Glad

B-O - Vi får hoppas att din lever blir frisk igen så snart som möjligt! 

Anmäl
2007-11-17 19:46 #24 av: Bengt-Olov

Tusen tack Pasi! Även om levern kan producera den mängd glukos kroppen/hjärnan behöver, så ska man se denna funktion endast som en reservlösning, och att det egentligen inte är bra för någon, att ständigt låta den komma till användning, menar du!? Minst 30 g kolhydrater i genomsnitt per dag, bör alltså alla stoppa i sig!?

Om det belastar levern att producera glukos motsvarande kanske 30 g kolhydrater per dag, för dem som inte äter några vegetabilier alls, är den glukos den av kortisolet sätts i arbete att producera, när kortisolet av olika anledningar slås på, i så fall inte minst lika belastande för den!? 

Ska leverera rapport så snart jag kan, om jag lever.

Anmäl
2007-11-17 20:17 #25 av: andreas0

Nej, jag tror inte han menar så bengt-olov. Att producera dom kolhydraterna i levern är inga problem i vanliga fall, och inget som någon har något ont av. Tvärtom fungerar hjärnan bättre på ketonkroppar. Men har man nu andra problem med levern så kan det ju vara bra att öka lite grann så levern slipper den belastningen, men en normal frisk lever har inga som helst problem med det.

Anmäl
2007-11-17 20:35 #26 av: Bengt-Olov

Nä, OK! Jag har ju själv inte tänkt alls i dessa banor tidigare, utan bara fläskat på med verklig fokus på LC. Ja, och när det nu inte verkar finnas någon annan förklaring för min del, än att boven är för lite kolhydrater (jaja, vi får väl förstås se vad nya mätningar ger), liksom att så många andra också uppenbarligen har svårt med allt för lite kolisar...

Har vi folk här som vet att ni regelbundet klart ligger under 5 % kolhydrater per dag, och har fina ALAT och ASAT!? 

Anmäl
2007-11-17 20:41 #27 av: hemul

Det är väl inte orimligt att anta att en kost som belastar kroppen så lite som möjligt är hälsosammare i längden.

Bengt-Olov, jag vill bara klargöra. Jag menade inte att dina levervärden skulle bero på ditt nocarbande. Nåt sådant har inte heller jag hört om. Jag tänkte mer på att tröttheten kan bero på det. Och som doc sa, onödigt att belasta levern mera.


Anmäl
2007-11-17 20:46 #28 av: Margareta

Jag ligger nog ganska säkert  under 5% i snitt, troligen kring 3% och ännu lägre vissa dagar

ASAT 0,3
ALAT 0,37

Det var därför jag undrade om det fanns fler värden att kolla.

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-18 14:35 #29 av: Bengt-Olov

Kan inte riktigt svara på det Margareta, då jag inte vet vilka fler av mina tagna prover som är kopplade till just statusen för levern. Ett 25-tal prover är tagna, och alla låg inom "friskhetsmarginalen", utom just ALAT och ASAT, som båda då kraftigt var förhöjda...   

Anmäl
2007-11-18 14:55 #30 av: Doc

Så din läkare tror hepatit A kanske? Ja varför inte, någon form av hepatit är åtminstone en väldigt rimlig förklaring som vanligen ger ordentligt förhöjda ASAT ALAT medan övriga prover ofta är normala...

När det gäller kolhydrater o leverbelastning tror jag andreas0 är väldigt nära sanningen. 

 

Pasi, javisst en väldigt låg proteinandel i kombination med en extremt låg kolhydratsandel i kosten är knappast bra. Glycerolet från fett räcker knappast för att producera all glukos som behövs, även om det såklart hjälper om man äter MYCKET fett jämfört med lite... till en lika stor hjärnaFlört. Resultatet lär då bli rätt snabb muskelnedbrytning.

Anmäl
2007-11-18 15:15 #31 av: Margareta
Människor som inte tänker ordentligt har inga Hjärnor; snarare har de grått ludd som har flugit in i huvudet på dem av misstag.

När man är en björn med Mycket Liten Hjärna och Tänker Ut Saker, upptäcker man ibland att en Idé som verkade vara riktigt Idéaktig inne i hjärnan, är helt annorlunda när den kommer ut i det fria och andra människor ser på

Förlåt - kunde inte låta bli... jag är så imponerad av alla klokskap i den här tråden. Även om jag inte har något att bidra med - så läser jag och försöker förstå.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-18 23:46 #32 av: Pasi

#30 - Då kanske det är fel att rekommendera en minimiandelen protein kopplat till kroppsvikt (t ex 1g/kg kroppsvikt)....utan borde sätta en minimimängd också, kanske 100g!?Glad Energiförbrukningen hos hjärnan varierar ju inte lika mycket som vikten.

Själv äter jag uppemot 400 g fett dagligen och 2-5E% av fettet består av glycerol...vilket ger minst ca 75g bs....om jag nu inte minns fel med siffrorna.

Anmäl
2007-11-18 23:46 #33 av: hemul

#30 Tack för sista stycket där, doc. Jag fick på tafsen för nåt år sedan när jag sa samma sak. Då propagerades det för så lite kolisar som möjligt och ända neråt 0.5 g protin per kilo smal kroppsvikt. Oskyldig


Anmäl
2007-11-19 00:03 #34 av: zeretki

#33 Det är ju så att alla har olika åsikter om detta med 0 kolhydrater och andel fett/protein.

Men jag måste ju fråga när du skriver på det sättet, är det så att du känner dig dåligt behandlad av någon på forumet?

Isåfall hoppas jag att du säger ifrån antingen till Margareta eller till någon medarbetare, för jag tror inte att någon vill att det ska bli ett forum där man inte passar in om man äter nån annan form av LowCarb än just 0 carb.

Anmäl
2007-11-19 01:17 #35 av: hemul

Det var inte på detta forum. Tror det var på Annikas blogg. Det var ju den allmänna åsikten ett tag att man skulle begränsa proteinet också.

Du behöver inte oroa dig för mig. Jag har aldrig tillhört de trogna. Det var jag som oroade mig för andra som försökte äta så (då). Det var bara en kommentar nu, för jag har inte hört någon i våra kretsar säga det förrrän doc gjorde det.


Anmäl
2007-11-19 07:44 #36 av: Pasi

hemul - Du har säkert inte hört mig.... men du borde "läst" att jag propagerat för att protein inte är farligt...tom på Annikas blogg, eller räknas inte jag?Fundersam

Anmäl
2007-11-19 10:08 #37 av: Ulf-S

hemul, jag anser att vi bör äta som allra minst 1 g per kilo kroppsvikt, (gärna mer) just pga glukosbehovet och har påpekat det flera gånger. Du är inte den enda som reagerat på "snåla" kostråd.

Proteinsvält har aldrig varit min grej.

 

Anmäl
2007-11-19 11:36 #38 av: chapp

Jag trodde fakirkosten var till för rejält överviktiga?

Jag menar, blir det någon skillnad när en smal person äter fakirkost jämfört med en överviktig? Får det andra konsekvenser för kropp och hälsa?

Anmäl
2007-11-19 11:50 #39 av: dufva

Tränar man behöver man mycket byggstenar

Jag ligger aldrig under 2g protein /kg kroppsvikt 

Anmäl
2007-11-19 12:13 #40 av: Dossan

Min spontana tanke när jag läste om Thailand var att du kan ha åkt på något där i stil med hepatit eller någon mygga som bitit dig.

Vad gäller kh intag vet jag att Jörgen Vesti Nielsen rekommenderar ett intag av ca 20 g Kh per måltid och 3 måltider per dag och får bra resultat av det både på viktnedgång och blodsockervärden.

Anmäl
2007-11-19 14:17 #41 av: Bengt-Olov

Ja, Dossan, om det skulle vara hepatit A, så är väl det mest sannolika att jag i så fall fick det i Thailand. Förorenat vatte eller så... Dock härrör faktiskt flera av mina symptom helt klart från tiden före Thailand: Dels mina oprovoserade väderspänningar och ledgångsproblem (Båda dessa hör nog ihop. I alla fall fick jag båda dessa symtom under mina fem med reumatism, vilka båda också i stort sett försvann helt, under mitt första halvår med LCHF - den av light-variant. Fast så kom de alltså tillbaka när jag trappade upp till en fakir.) Ja, och dels min ökade aptit (till en nästan onormal nivå med tanke på att maten jag äter inte borde göra mig så hungrig), avbruten viktnedgång och plötsligt viktuppgång igen genom en inlagring av kroppsfett istället... Dessutom ska sägas att den fantastiska vällustkänsla som präglat mitt första halvår med LCHF mer eller mindre avbröts (den också) genom upptrappningen till fakir (vilket jag länge bara beskyllt den stressperiod jag samtidigt åkte in i). De andra av de symtom på att allt nu (liksom då) inte är som det ska, har jag väl lite svårt att säga om de kommit efter Thailand, eller om de uppstod redan innan. Inget symtom av det jag har idag kan jag säga med någon säkerhet uppstod efter Thailand, även om flera blivit värre...

Lär återkomma i ämnet...

Anmäl
2007-11-19 14:55 #42 av: Margareta

Fast jag måste ändå få säga att vi är många som definitivt inte får någon viktnedgång på 60g kolhydrater per dag så att generalisera åt vare sig det ena eller andra hållet biter inte på mig.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-19 15:12 #43 av: magma

Jag gissar att man behöver luska ut om man är, eller är på väg att bli, insulinresistent. Denna grupp har antagligen svårt att gå ned i vikt på en mer tolerant kolhydratnivå. Misstänker att jag hör dit:/

Anmäl
2007-11-19 15:21 #44 av: Bengt-Olov

Nu förstod jag inte Margareta. Kommenterade du mitt senaste? Jag talar väl bara om mig själv!?

Anmäl
2007-11-19 15:22 #45 av: Margareta

Nä inte dig - förlåt att jag missade - jag menade Jörgen Vesti Nielsen generaliseringar som hemul hänvisade till...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-19 15:26 #47 av: magma

Dossan i inlägg #40 menar du kanske Margareta?Glad

Anmäl
2007-11-19 15:30 #48 av: Dossan

Margareta! Det kanske beror på hur mycket man rör sig totalt sett under dagen också, vet ej hur mycket det inverkar mer än att om man äter något som innehåller kh och man går ut och går direkt efter så går inte sockret upp lika mycket med ett högt insulinpåslag som följd eftersom kroppen använder den energin direkt.

Anmäl
2007-11-19 16:05 #49 av: Margareta

förlåt - nu rör jag till dig - ja jag menar #40 - tack magma

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-19 18:17 #50 av: hemul

Din stackars hjärna lider brist på kolhydrater! Räcka ut tungan
(OBS! Detta är ett SKÄMT! Flört)


Anmäl
2007-11-19 18:35 #51 av: Bengt-Olov

Tror jag fattar Margareta, fast inga rör till mig va!? Har redan två helrör, men de tror jag gör bäst i att spara till framåt jul...

Anmäl
2007-11-19 22:54 #52 av: Doc

Pasi, 400g fett om dagen? Wow du äter ju som en hel karl, eller kanske två! Räcka ut tungan

Jag är lite på dufvas linje, protein är bra, särskilt om man tränar... Än mer om man är riktigt sparsam med kolhydrater. Fast jag räknar aldrig gram, så bäst jag låter bli spekulera om några exakta siffror....

Anmäl
2007-11-22 18:20 #53 av: Pasi

B-O - Råkade springa på en annan inte allt för ovanlig orsak till leverproblem - bakterien Shigella, kanske värt att kolla upp!?Glad

Anmäl
2007-11-22 22:22 #54 av: grona-marie

B-O , Du pratar om ledgångsproblem, då tänker jag på gikt om kroppen har svårt att göra sig av med urat som bildas när protein bryts ner. Ofta i småleder som stortåns grundled och i fingerleder. Det kanske finns med bland dina prover som är helt o k. Om levern är ansträngd så kan så litet som en flaska vin i veckan också utgöra en ganska stor belastning. Jag antar att du ska ta om proverna snart, belastning av alkohol syns framst på GT antar att det var normalt. De andra proverna som har med levern att göra är bilirubin och LD.

 

Anmäl
2007-11-23 19:01 #55 av: vikingmormor

Bengt Olov, man har väl kollat albumin, järnstatus, sköldkörtelfunktion? Man kan även ha rubbningar i fett- och glukosomsätttningen som ger påverkan på leverprover. 

Anmäl
2007-11-23 19:21 #56 av: Bengt-Olov

Tack hörni, ska ha allt det där i bakhuvudet, och ta upp det med doktorn nästa gång. Alla värden som tagits på mig var bra, bortsett från de två levervärdena. Det som inte tagits, får jag väl ta upp nästa gång.

En sak. Ett av mina symtom är ju att jag allt som oftast är hungrig (vilket jag ju inte alls ska behöva vara på den diet jag går), och en annan är ju att jag allt som oftast har lös avföring. Skulle inte detta tänkas höra ihop? Om tarmen inte tar upp allt nyttigt jag stoppar i mig i såna mängder (vilket väl inte kan bli fallet om jag nästan för jämnan är lite lös i magen), borde man inte dras med återkommande hungerkänslor då?

Anmäl
2007-11-23 20:14 #57 av: Pasi

Shigella ger normalt magproblem och relativt ofta leverproblem, om jag förstått allt rätt.Glad
Hungern vet jag inte......kanske kortisol (beroende på leverproblem!?) ger ofta viktuppgång och hunger.Fundersam

Anmäl
2007-11-25 18:05 #58 av: Bengt-Olov

Förutom många teorier andra matar mig med (vilket jag är tacksam för), så har jag väl en hel del själv också. Något som upptar min tankeverksamhet som mest just nu, är att grundfelet för mig är att min matsmältning inte fungerar helt idealt (vad som nu i så fall skulle orsaka detta). Vad för ev. problem kan man ha med matsmältningen - vilka "matsmältningssjukdomar" finns det, mer än kanske leaky out syndrom, som skulle kunna vara huvudorsaken till såväl en allt för anträngd lever, som abnorm trötthet, kortisol- och insulinutsöndringar m.m., m.m.? Själv misstänker jag väl candidan (som jag ännu inte fått några prover bekostat på), och dess penetrering av tarmväggen... Fast det kanske finns andra matsmältningsproblem!?

PS Nu har jag dessutom börjat få en försämrad andedräkt, och säkert inte beroende på tungbeläggningarna, som jag haft en fyra år eller något, nu.

Anmäl
2007-11-25 18:55 #59 av: Skaldeman

Jag kom på min kostmodell i januari 2002. Sedan dess har jag ätit mycket fett och lite kolhydrater. Mina levervärden ligger under 0,30, trots ett regelbundet intag av vin.

/SSS

Anmäl
2007-11-28 10:40 #60 av: Bengt-Olov

Doc, eller för all del vem som helst. Först kort bakgrund, sedan två frågor:

Jag har ju under det här året som mina levervärden förändrats från normala till mycket höga, även fått min tidigare viktreducering avbruten och förbytt till en viktuppgång igen (till c:a 2/3 av "urspringsvikten"). Med tanke på hur lite kolhydrater jag ätit och nogrann jag varit med vad jag stoppat i mig i övrigt, så ska jag - som jag ser det - inte behöva dras med viktproblem. Helt klart måste jag därför ha en "ordentlig" insulinutsöndring, och detta då p.g.a. kraftig kortisolutsöndring. Frågan är då vad som orsakar kortisolutsöndringen. Mycket tyder väl på att detta hur som helst på NÅGOT sätt är kopplat till mitt problem med levern!?

  1. Kan min "sjuka" eller överbelastade lever ensam vara orsaken till att kortisol utsöndras? Eller måste det vara något annat som orsakar kortisolutsöndringen, som kanske också orsakar leverproblemen. Ja, eller något tredje alternativ. Vad är troligast? 
  2. Kan den klåda jag har i analöppningen (som jag hittills utgått från att det är mask eller svamp eller vad vet jag) i själva verket vara ett tecken på att hela tarmsystemet repareras (när något läks, brukar det ju klia)? Jag är inte säker på att det i så fall tyder på att allt är på rätt väg, tarmen kanske läks, men "förstörs igen" av något (candidasvamp) om vartannat!? Kan klådan ändå vara en form av läkning?
Anmäl
2007-11-28 20:25 #61 av: Bengt-Olov

Putt!

Anmäl
2007-11-28 20:39 #62 av: Gronstedt

Bengt-Olov, efter så här lång tid borde du kanske ha fått bukt med din candida. Visserligen är det så att den kämpar hårt för sin överlevnad när den är trängd, men med sträng LCHF borde just svampen ha reducerats till försyntaste sparlåga vid det här laget. Därför tror jag tyvärr att det är något annat som orsakar dina problem.

Sveda kring analöppningen kan ha att göra med stor gallutsöndring (jfr den förkättrade leverrensningen som det talades om här och på andra håll). Om din kropp av någon anledning inte kan så att väga in rätt mängd galla till det fett du äter, kan det förklara svedan. Större fettmängd än systemet klarar kan också förklara den lösa avföringen.

Om du kunnat utesluta gulsot och olika parasiter, och läkarna inte kan hjälpa dig, skulle jag rekommendera att du provar mariatistel. Det är ett naturmedel som lär verka "styrkande" på levern - jag vet inte hur eller varför, men vilken hamn som helst i en storm. Intag av mariatistel har i alla fall gjort att jag inte så lätt får fettdiarré.

Anmäl
2007-11-29 01:33 #63 av: Miggy

 Halloj

när vi ändå är inne på levern så undrar jag vilka fetter som är svårast för levern/kroppen. Hårdstekt mat med fett som nått höga temperaturer vid tillagningen kanske?

Jag tänker mig fläsksvålar som friterats till puffiga chips?

 Jag lagar nästan allt mitt kött i ugn i en glasform med glaslock och mycket fett sipprar ut från köttet ner i formen, och det brukar bli gele och en fettrand när det blir kallt och stelnar (och väldigt gott) är det tungt för kroppen att man äter det, om det fettet "kokats" i ugn nån timma/timmar?

 

Eller spelar det ingen roll? 

Anmäl
2007-11-29 07:20 #64 av: Pasi

Miggy - Fleromättat fett som värmts oxiderar, ju mer fettet värms desto mer av det oxiderar (även annat fett oxiderar men i betydligt mindre omfattning)...inte bra för kroppen....i övrigt är ju fett, just fett och inget som är "svårt" för kroppen, utan kroppens huvudsakliga bränsle, som jag ser det.
Jag tror personligen inte att kroppen tar upp oxiderat fett genom tarmbarriären (inte säker på detta) men det har visats att kineser som äter mycket mat friterad i fleromättat fett också har markant mer tarmcancer. Om detta beror på oxiderade fetter vet man inte.
Vår spannmålsuppfödda mat innehåller betydligt mycket mer fleromättat fett än det nödvändigtvis behöver (gris, kyckling).

Anmäl
2007-11-29 09:13 #65 av: Leifemil

Jag börjar tro att det finns en lägsta nivå på kolhydratintaget, som man inte bör underskrida månadsvis. Jag tror den ligger nånstans i intervallet 60-90 g kolhydrater/dag. Ligger man lägre får man en stressreaktion med adrenalin/kortisol utsöndring.

Schwarzbein är tydlig på detta och fick mig att fundera. Hon rekommenderar mellan 75-120 g. Colpo 60-90g. Lutz 72g. Eades ca 60 g. Atkins i den storleksordningen(efter induktionsfasen). Kwasniewski ungefär samma(0,8xprotein). Annika äter lite kolhydrater. Maria Tauson likaså.

 

Anmäl
2007-11-29 09:46 #66 av: Margareta

Jag äter lite kolhydrater - men skulle jag äta så mycket som 60-90g skulle jag öka kontinuerligt i vikt - därför ligger jag lägre.

Däremot söker jag med ljus och lykta efter kolhydrater som jag kan äta - utan att få diverse problem (magknip, förstoppning och andra hälsoförluster.

För mig är det ingen principsak att äta så få kolhydrater som möjligt. Jag utgår bara från "noll" och tar mig uppåt en typ i taget för att se vilka som fungerar - än så länge är det "gröna grönsaker" och de ger inte så många gram sammanlagt per dygn.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-29 13:01 #67 av: Bengt-Olov

Återkommer till Grönstedts inlägg # 62. När nu tråden här kom in på det här med det fleromättade fettet (föresten verkligen helt OK att tråden fokuserar på annat ibland), och i väntan på fler kommentarer på Leifemils inlägg), vill jag passa på att ställa följande intressanta frågor (eller i varje fall svaren till dem):

 

1. Menar etablissemangets teorier att fleromättade omega 6-fettsyror (som man genom det rekommenderade storintaget av bröd, margarin, pasta, havregrynsgröt m.m. får i sig så mycket av) inte är så instabila och lättoxiderade som evolutions/LCHF-teorin gör gällande!? Ja, eller erkänner de att ett problem med detta verkligen skulle uppstå, så vida man inte undanröjde detta "så lätt", genom att även följa deras råd vad gäller att också inta stora mängder grönsaker och frukter m.m., som man uppenbarligen anser bestå av så mycket antioxidativa vitaminer och mineraler m.m. Ja, vilketdera?

2. Fisk anses väl kunna ätas i så stor utsträckning trots dess så rikliga bestånd av fleromättatade fettsyror för att det samtidigt innehåller så mycket ämnen som motverkar oxidation!? Är dessa ämnen just antioxidanter i form av vitaminer, mineraler m.m. (och som man - i alla fall enligt evolutions/LCHF-teorin - kan tala om verkligen har ett högt innehåll av,) eller är det något annat som motverkar oxidation vid ett högt (om än inte överdrivet) intag av fisk m.m.?

3. Med tanke på Miggys fråga och det svar Pasi gav: Uppstår alltså oxidation av fleromättade fetter inte bara genom en obalans på intaget av fleromättade omega 3- resp. omega 6-fetter, utan även på för hård värmebehandling!? (Jag kände bara till - eller i varje fall bara var fokuserad på - att det skedde med den förra, kanske p.g.a. att detta för "normalkostare" är den största orsaken till oxidation av de två!?)

4. Vi ska alltså verkligen inte bara vara försiktiga med att värmebehandla mat för hårt, utan faktiskt vidta ökad försiktighet proportioneligt med hur stor andel livsmedlet som lagts i stekpannan/ugnsformen innehåller fleromättade fetter, och att särskilt just fisk eller andra marina animaliska livsmedel ska aktas för att de inte blir hårt brända!?

Anmäl
2007-11-29 17:57 #68 av: Pasi

Leifemil - Det finns ingen generell lägstanivå för kolhydrater....de flesta kan troligen fungera utmärkt eller kanske som bäst helt utan så länge de inte äter för lite protein.

Jag har varit utbränd och vet hur kortisol känns.
Jag får lägre kortisolnivåer när jag undviker kolhydrater (eller om det är högre nivåer av det konkurrerande hormonet - GH)...och "stressymptom" när jag äter över en viss nivå kolhydrater. Har dock ingen teori om varför det fungerar så för mig.

Anmäl
2007-11-29 18:06 #69 av: kitabu

Jag kunde också  pi med en mass decimaler en gång. Det var enmnsport och gav bättre mattebetyg om man plussade så.

Men nu är det borta. Ska man behöva ha en sifferramsa för att komma ihåg 7 parametrar.

Lika glöttigt som ramsan om batterier på TV

i allt som lyser rör sig eller låter.......

Anmäl
2007-11-29 18:40 #70 av: Pasi

B-O - 1. De verkar tycka att man ska äta så mycket grönsaker med antioxidanter att detta skall hindra oxidation.

Anmäl
2007-11-29 22:01 #71 av: Bengt-Olov

Putt! Fråga 1 avklarad! (# 67). Tack Pasi! 2-4 kvar! Tänk på arbetsbelastningen för Pasi! Ingen vill väl att han ska bli utbränd igen!? Då står vi ju snart allesammans där, med våra frågor... Bistå honom gärna, den som kan!

Anmäl
2007-11-29 22:19 #72 av: Pasi
B-O - Mängden fleromättat fett ifrån fisk är inte speciellt stor (se laxfile 2,2 g sik 1,1g), ungefär som griskött... fettet är av god kvalitet och kan användas utan omvandling i kroppen (förutom EPA - DHA och DHA till EPA).
För stora mängder fisk behöver definitivt inte vara bra...se på vissa inuiters förmåga att blöda ihjäl, fiskätarjapanernas järnblödningar samt nåt folk Ursula Jonsson refererade till, minns ej exakt vad hon skrev, de åt mängder med fisk men var inte helt friska för det.
Troligen är lagom bäst, även av fiskfett.Glad
Anmäl
2007-11-29 22:52 #73 av: Ulf-S

Vad gäller tillagning av maten räcker det nog bra med sunt förnuft.

Aldrig bränna fettet, inte steka fisken/köttet så väldigt hårt. Det underlättar naturligtvis om man gillar biffen bleu t.ex. Kanske ångkoka fisken eller "tillaga" den som ceviche (marinera i citron/limejuice).

Eller du kan äta råbiff och sashimi så slipper du fundera... Jättegott, men tråkigt i längden kanske.

Allvarligt talat tycker jag det viktiga är att tillaga maten på ett så skonsamt sätt som möjligt, men som fortfarande ger det resultat du gillar och vill ha.

Människan har kokt, stekt och grillat sin mat i evinnerliga tider utan att oroa sig för oxiderade fetter och verkar ha mått bra i alla fall.  

 

Anmäl
2007-11-29 23:18 #74 av: Pasi

Ulf_S - Jag håller med!

B-O - 3- Balansen mellan omega3/omega6 har nog inget med själva oxidationen att göra. Mängden fleromättat fett och mängden fria radikaler är nog de avgörande faktorerna för oxidation i kroppen.
4. Som Ulf skrev.
Fett fläskkött och kyckling innehåller oftast mer fleromättat fett än fisk, men ingen bryr sig om att laga dessa "försiktigt"/skonsamt....men troligen har man vinning av det, om inte annat vad gäller smak och saftighet.

Jag lagar ofta fläskkött etc vid riktigt låga temperaturer (ugn 100-125 grader)...det ger ingen fin stekyta men ett riktigt saftigt kött.

Anmäl
2007-11-30 08:18 #75 av: Bengt-Olov

Tack Ulf och Pasi!!

1, Antar att myndigheterna genom sina kostråd faktiskt skulle rekommendera oss att äta inälvsmat och annat för att få i oss antioxidanter (ja, d.v.s. att de ändå skulle erkänna att rikligheten av dessa är större där, än i dagens grönsaker och frukt), men att de hellre rekommenderar att inta sådana via grönt, bl.a. för att det "ju inte är så bra att om man samtidigt får i sig en massa av det farliga mättade fettet"...  

2, OK, det är inte genom någon oxidation, som inuiterna varit så blödningsbenägna, utan genom någon annan negativ effekt!?

3, Eh, blandade nog ihop korten där... Generad

4, Ja visst ja, räknar man in även det fleromättade omega 6-fettet, så innehåller väl förstås kyckling, fläsk m.m. totalt mer fleromättat fett än fisk, i alla fall i dagens livsmedel... Fast om man uttrycker sig så här då - ju högre andel omega 3 + 6 i livsmedlet, ju viktigare att vidta försiktighet i värmebehandlingen!?

 

Anmäl
2007-11-30 08:29 #76 av: Pasi

1. Ligger nåt i det!
Jag anser nog annars att de viktigaste antioxidanterna tillverkas av kroppen själv. Under vilka betingelser de tillverkas mest eller får mest nytta är nog aldrig utrett, inte omöjligt att LCHF ger en högre produktion av dessa och detta är en av huvudorsakerna till låg oxidativ stress vid LCHF-kost!?

2. Höga omega3nivåer gör blodet lättrinnande och hindrar koagulation....gränsen för denna effekt verkar ligga på 3,5-4g omega3. Har studier du kan få läsa om du vill.

4. Vi vet väl inte om kroppen tar upp oxiderat fett!?
Om kroppen inte tar upp oxiderat omega 6 så är det ju kanske bra om dt mesta i fläskkött har oxiderat.Flört
Annars är det ju faktiskt så att mycket av omega6 i fläsk och kyckling rinner ut i pannan/ugnsformen och kan undvikas om man vill det.
Det lilla omega3 som finns i vår mat vill vi absolut inte ska oxidera, så försiktig tillagning av fisk och ekoäggula är väl att föredra.

Anmäl
2007-11-30 13:03 #77 av: Bengt-Olov

4, Jo, men tränger inte oxiderat fleromättat fett genom tarmen, så lägger det väl sig som plack och fastnar på insidan av tarmväggen och orsakar åderförfettningn, istället. Det är väl detta man i paleo/LCHF-kretsar tänker sig är huvudorsaken till åderförkalkning!?

 

 

 

Anmäl
2007-11-30 14:51 #78 av: Pasi

Du kan väl inte få åderförfettning på insidan av tarmväggarna!?Glad

Fett som oxiderar i kroppen/kärlen, transporterade med lipoprotein, har kanske inte så lätt att slippa undan som ett oxiderat fett i tarmen, makrofager kan även vara med på ett hörn (finns inte i tarmarna).
Jag vet givetvis inte om kroppen tar upp oxiderade fetter, och inte heller hur de hanteras ifall det är så att de kommer in i kroppen.

Anmäl
2007-11-30 17:50 #79 av: Bengt-Olov

Skrattande Hahaha!!! Jag med mina tarmproblem... Lite väl mycket fokus där nu, verkar det... Nu rör jag till det, verkligen. Blodådrena menade jag naturligtvis... Skönt att det är helg nu... Ska försöka fokusera på lite annat - om det går... Trevlig helg så länge (även om man säkert snart sitter vid burken/sajten igen...)!

Anmäl
2007-12-01 02:00 #80 av: Pasi

Hehe, det gör ingenting....du får ha en trevlig tarm, eh, jag menar helg!Flört

Anmäl
2007-12-01 17:03 #81 av: vikingmormor

Pasi, jag är intresserad av omega-3 studier, skicka gärna sådana till mig också.

Anmäl
2007-12-01 18:10 #82 av: Pasi
Du kanske redan sett dessa?
Lite intressant
om EPA
Lite till
Anmäl
2007-12-02 00:54 #83 av: Miggy

tack Pasi Kyss

det här med att fett stagnerar nånstans i kroppen är debattbart. har ni hört talas om något som heter leversköljningar? dessa ska tydligen skölja ut stelnat fett i levern i form av små gröna bollar? vad otroligt obehagligt om detta är sant!

Det kanske Doc kan svara om han nångång råkat bevittna en obduktion eller liknande och sett dessa fettklumpar i levern haha Skrattande 

Anmäl
2007-12-02 01:05 #84 av: vikingmormor

Har aldrig sett några gröna "bollar" i någon avlidens lever. Däremot finns många varianter av färg på levern, beroende av hur mycket fettceller som är insprängda, eller hur mycket bindväv som ses, när de friska levercellerna är borta, eller för få.

Vad är leverrening??? Alltså rent medicinskt.

Anmäl
2007-12-02 01:11 #85 av: Pasi

Ett sätt att få ut gallstenar....givetvis humbug, men väl värt att testa om man gillar att sitta på toan.Räcka ut tungan

Man börjar med en fasta varefter man trycker i sig magnesium sulfat (laxerande så det står härliga till), efter det intar man saften av citroner och rejält med olivolja.
Resultatet blir  gröna, olivtvålbitar som kommer ut den bakre vägen.

Anmäl
2007-12-02 01:30 #86 av: vikingmormor

Pasi, glömde tacka för sidorna om omega.

Är det inte så att magnesiumoxid är ett av de värsta laxermedlen, det man får när man t.ex. ska röntga njurar? Det behövs varken olivolja eller citron, med normal tarmfunktion sitter man på toaletten ett dygn, minst, det bara rinner. Antagligen för att det ska fungera för den som är superförstoppad också.

Anmäl
2007-12-02 01:48 #87 av: hemul

#65 Leifemil, vad säger hon mer exakt? Kommer du ihåg det? Jag menar nämner hon specifikt kortisol?

#60 Pasi, är det uppmätta kortisolnivåer du talar om eller din egen bedömning? Vad grundar du förresten ditt uttalande om att de flesta antagligen funkar bäst på så lite kolisar som möjligt på?


Anmäl
2007-12-02 02:51 #88 av: Pasi

hemul - Jag grundar det på hormonernas verkningar i kroppen....minimala insulinhöjningar betyder lägre nivåer av kortisol, högre av GH och IGF-1 (finns en hel del studier på detta). Könshormonerna balanseras även upp, åtminstone på människor som blivit sjuka av socker.
Magnesium skulle inte drivas ur kroppen och oxidativa stressen skulle vara så låg som möjligt, liksom c-vitaminbehovet.
Utöver detta finns det studier som visar att energilagrena (både glycogen, ATP och mitocondrierna) och ämnesomsättningen i hjärnan ökar då man inte tillför kolhydrater, nån typ av kaliumjonkanaler spelar också in (vet inte vad det innebär), man får inlagring av intra muskulära triglycerider ........ Cancer skulle få minimal chans till förökning, hål i tänderna är ett minne blott osv osv.
Kroppens bättre nyttjande av omega3 och omega 6 (Se Jenny Reimer).

Sen kan det självklart vara så att skillnaderna för någon som inte är kolhydratskadat är så små att det inte skulle märkas nån skillnad mellan 50g och 0g kolhydrater!?
I slutändan är ens egen subjektiva bedömning som avgör vad man mår bäst av.Glad

Angående kortisol - Ja, det är enligt egen bedömning...om du menar mitt påstående att mitt kortisol sjunkit samt om nivåerna är höga eller låga.Cool Min egen bedömning har stämt varje gång jag tidigare mätt eller tagit kortison för provtagning.
Förutom en inre oroskänsla så kan man bedömma nivån av kortisol (egentligen effekten av den vilket även beror på nivån av konkurrerande hormon) via alla biverkningarna det ger...torr hy, dålig sömn, dålig mage, torr hy, tunnelsyn, koncentrationssvårigheter, spänningar i käk och pannmuskler...men även på träningsvärk, humör, mäta insulinresistensen (med glukostest och insulin) och se beteendeförändringar.

Vikingmormor - Magnesiumsalterna är kanonstarka (skitbraFlört) grejer i större doser!Skrattande 

Anmäl
2007-12-02 04:08 #89 av: andreas0

Tack för länkar till interessanta artiklar Pasi.

Du verkar sitta inne med en hel del sådana. Jag skulle gärna vilja läsa mer på massa olika områden som har med kost och LCHF att göra om du vill dela med dig. En ide är kanske att göra en artikel här på KiF med en stor länksamling till olika studier och vetenskapliga sammanställningar. Vad tror du om det? Så kan vi fylla på den allteftersom vi hittar fler.

Anmäl
2007-12-02 12:39 #90 av: Pasi

Det vore kanske en kanonidé!
Värt att fundera på......

Anmäl
2007-12-02 22:25 #91 av: hemul

#88 Jag tror vi alla vet det där vid det här laget. Att ett lågt intag av kolhydrater är det bästa för oss, det är det väl ingen här som betvivlar. Men nu var det ju frågan om hur lågt, eller hur? Varifrån kommer din kunskap om att så lite som möjligt skulle vara det optimala?

Själv har jag inga sådana kunskaper. Jag kan bara välja vilka jag ska tro på. Hittills har jag faktiskt inte hittat någon med praktisk erfarenhet av patienter på LC som säger att minimalt är bäst. Tvärtom. Vet du någon?


Anmäl
2007-12-02 22:53 #92 av: Miggy

#85 jaså, det var intressant att veta. Men fett kan alltså vara insprängt i leverns celler så att den ändrar färg? Det låter ju inte bra, men är det då fettlever man menar, eller kan det drabba vem som helst?

#86 Haha, nä det verkar ju ganska lustigt med den där kuren Fundersam

Jag har Sanna Ehdins bok 12 veckor till ett självläkande liv och sen har jag vidare googlat på hennes leverrening och hittade en länk på örtapoteket som är nån hälsosajt av nåt slag. där finns en bild vikingmormor på det där gröna bumlingarna längst ned

 

 http://www.ortapoteket.se/static/000043/000001/000474.asp

Anmäl
2007-12-02 22:54 #93 av: Pasi

hemul - Jag skrv inte att det skulle vara bäst för alla..utan jag skriver - de flesta kan troligen fungera utmärkt eller kanske som bäst helt utan så länge de inte äter för lite protein.Flört
Så länge kroppen kan producera den mängd socker den behöver (tillräckligt med råmaterial) så hålls kortisolet lågt och GH högt....mycket tyder på att det befrämjar hälsa och är i motsats till högt kortisol o lågt GH inte kopplat till ohälsa nånstans som jag sett.

Inte med patienter!
Jag fungerar bäst när jag äter og kolhydrater...samma för The Bear som är hårdare, han anser att alla skulle må bättre helt utan och har nog mest erfarenhet i världen av oss "västerlänningar".Skrattande

Anmäl
2007-12-02 22:59 #94 av: Doc

#91 Exakt hur låg mängd kolhydrater vi mår bäst av i längden, det tror jag vi får vänta länge innan vi vet med någon säkerhet. Om någonsin. För någon riktig säkerhet skulle man ju få göra gigantiska randomiserade studier med mängder av männinskor som skall kunna övertygas att äta 2%, 5%, 10%, 20%, 40% osv i decennier eller hela livet. Och då har vi ändå inte funderat över vilken typ av kolhydrater, eller fördelningen mellan annat.

Kostens effekter är väldigt svåra att studera. Helt säkert och i detalj kommer man nog aldrig att veta, inte ens om 500 år.

Anmäl
2007-12-02 23:08 #95 av: Pasi

Rensningen verkar vara påhittad av Hulda Clark....sök på googleFlört

Anmäl
2007-12-03 03:32 #96 av: hemul

#93 "Jag skrv inte att det skulle vara bäst för alla..utan jag skriver - de flesta kan troligen fungera utmärkt eller kanske som bäst helt utan"

Ja och jag frågar vad du grundar det på. Räcka ut tungan 

##91 Exakt. Och därför ska man nog vara försiktig och skilja på vad man tror och vad man vet.


Anmäl
2007-12-03 08:10 #97 av: Pasi

hemul - Tycker du dig ha fått ett svar som du är nöjd med då?Skrattande

Anmäl
2007-12-11 09:05 #98 av: Bengt-Olov

Leifemil hänvisar till flera relativt allmänt accepterade kostkunniga i våra kretsar, som han menar är av uppfattningen om att det finns en lägstanivå vad gäller kolhydratintaget (där nivån i.o.f.s. kanske är mycket individuell med tanke på Skaldemans, Pasis m.fl. erfarenheter): Schwarzbein, Colpo, Lutz, Eades, Atkins, Kwasniewski m.fl. Menar du alltså Pasi, Skaldeman (och andra "riktiga" kolhydratreducerare) att dessa är ute och cyklar?

En annan sak: När det nu är värmebehandlingen av fraamförallt fleromättade fettsyror (omega 3 och 6) som orsakar oxidation och åderförkalkning, så måste man väl vara försiktig med att påstå att "vår kost" generellt inte föranleder något behov av antioxidanter (genom bär, grönsaker eller piller)!? Om en LCHF:are av någon anledning skulle envisas med att steka sitt fläsk, sin kyckling och fisk hårt, ja hårdare än vad svensson steker sin normalkost, så kanske man ändå har ett lika stort (eller t.o.m. större beroende på hur hårt man nu talar om) behov av antioxidanter än "honom"!? Eller hur? Har jag inte fattat rätt?

Anmäl
2007-12-11 10:03 #99 av: Ulf-S

Antioxidanter finns i väldigt mycket av det vi äter och dricker, inte bara i frukter, bär, grönsaker och piller... Exempelvis kött, kaffe, te och olika kryddor. Kroppen tillverkar även egna antioxidanter.

Att värmebehandling av fett i sig orsakar åderförfettning är väl inte fastslaget förresten?

Anmäl
2007-12-11 10:26 #100 av: Bengt-Olov

Nä, tog bara detta som exempel. Å visst, kroppen tillverkar antioxidanter själv också... Näne, men är det ändå inte TEORIN att det är DET (plus att förstås även orsakar cancer) som man i dessa kretsar menar är orsaken till åderförkalkningen, när nu kolesterolet i det flytande blodet inte är det!?

Anmäl
2007-12-11 12:27 #101 av: andreas0

Bengt Olov,  när skaldeman gick och testade sig så hade han den lägsta oxidativa stressen dom någonsin uppmäts i sverige. Antioxidanter försöker man få i sig just för att man vill få låg oxidativ stress i kroppen, så det är knappast något problem.

Dessutom så får vi inte i oss så lite antioxidanter som vi tror. När jag mätte maten jag åt så märkte t.ex. att jag fick i mig massor av selen, dubbelt så mycket som RDI rekommenderar. Selen är en väldigt kraftigt verkande antioxidant. 

Anmäl
2007-12-11 12:36 #102 av: Bengt-Olov

Intressant det där med Skaldemans värden av just oxidativ stress... Mycket! Jaha! Ska man tolka detta som att förtäring av fett (framförallt fleromättat då) som oxiderat till följd av för hög värmebehandling kanske inte är något problem alls, om man verkligen i övrigt äter rätt (exakt hur nu detta är...)!? Ja, att rätt mat ger mycket antioxidanter både genom maten och genom att kroppen så effektivt producerar egna, att detta är fullt tillräckligt för att ta hand om all den oxidation som en ev. allt för värmebehandlad mat medför!? Ja, eller i varje fall att det KAN vara just så!?

 

Anmäl
2007-12-11 12:44 #103 av: andreas0

#102, Framför allt fleromättat? Dom flesta här propagerar väl för mättat fett, inte fleromättat? Det är ju därför alla här säger att man ska äta smör istället för oljor, osv...

Jag tror att teorin som har diskuterats här var att när man förbrände kolhydrater så uppstod det en massa fria radikaler, vilket är det som antioxidanter ska neutralisera. Så eftersom vi producerar mindre från början så behöver vi inte lika mycket antioxidanter för att få bort dom. Om detta skulle stämma så har det ju mindre med att göra med att äta fett, och mer med att göra med att inte äta kolhydrater.

Anmäl
2007-12-11 13:21 #104 av: Bengt-Olov

Jo, visst förstås klart främst de fleromättade. Jaha, skulle även kolhydrater oxidera!?? Har de också problem med "stabiliteten" s.a.s.!??

Anmäl
2007-12-11 13:34 #105 av: andreas0

#104, Förbränning är en oxideringsprocess. I en del sammanhang skulle man kunna säga att orden förbränning och oxidering är synonymer. Varför tror du det behövs syre för att förbränna något? Sen att dom skulle var instabila tror jag inte, men när man förbränner något så bildas det fria radikaler, vad det än är. Om du tänder eld på det eller om du förbränner det i kroppen spelar ingen roll. Sen varför det skulle bildas fler när det är kolhydrater vet jag inte, men det verkar vara så.

Anmäl
2007-12-11 17:56 #106 av: Pasi

Det kan mycket väl vara så att fettförbränningen skapar mer fria radialer men av någon anledning kan ta hand om dem...som med maskarna som Dr Mercola visade på sin sida....när de inte fick kolhydrater eller extra antioxidanter via kosten så bildade de enzymer som neutraliserade radikalerna.
Fast för mig spelar det ingen roll hur det funkar så länge det funkar.Räcka ut tungan

The Bear menar också att inga kolhydrater behövs och han har ju hyfsat med erfarenhet, dels i egen person men även genom att han pratat med många LCHF:are genom åren. 

Anmäl
2007-12-11 19:43 #107 av: hemul

#101, 102 Hur mänga värden har de att jämföra med i Sverige då? Var kollades detta? Det lär ju knappast ha varit på ett sjukhus.


Anmäl
2007-12-11 22:14 #108 av: andreas0

#107, jag kommer inte ihåg var han nämde det någonstans, kan ha varit i radiointervjun som postades för ett tag sen.

Anmäl
2007-12-11 22:21 #109 av: Pasi

Fråga StenSture, vetja!Glad

Anmäl
2007-12-19 19:47 #110 av: Bengt-Olov

Jaha, då har man varit och röntgat buken då...

Röntgensköterskan såg väl inget särskilt med levern just. Däremot ifrågasatte hon att jag verkligen hade fastat sex timmar innan, som jag hade fått direktiv om. Jodå, det hade jag, eller i varje fall 5,5. Hon kunde nämligen konstatera att min gallblåsa var tom. Det ska den förstås inte vara, när det var så länge sedan man åt. Då ska den väl som jag förstår hunnit fylla sig rätt bra igen, i väntan på nästa (feta) måltid att spjälka dietfettet med... Sa inte vilken diet jag gick på. Fast detta har väl ingen betydelse i sammanhanget!? ( Om hon konstaterat att min lever var tom på socker, så hade väl dieten ev. kunnat vara en förklaring... ;-) ) Jag borde väl ändå inte ha tom gallblåsa med denna diet heller!? Snarare tvärtom väl!? -Jag borde väl ha tränat upp min gallproduktion rätt bra här på slutet!?

Skulle taskig gallproduktion kunna vara förklaringen till min trötthet, tarmproblem m.m. och förhöjda levervärden!? Ja, eller kanske snarare DET som orsakar min taskiga gallproduktion (om det nu är det jag har förstås)!? Ja, och vad tusan kan vara förklaringen till detta!?

Någon? Som vanligt fritt fram för spekulationer, till dess Doc ev. kommer in och sätter oss alla på plats... ;-)

Anmäl
2007-12-19 20:30 #111 av: Pasi
Visst skulle det kunna vara så...
.....men jag tror mer på att du åt en stor portion fett och protein eftersom du tänkte du skulle hålla dig mätt länge(?Oskyldig)....maten börjar inte sippra ut ur säcken förrän efter ca 1-2 timmar (efter att enzymer hunnit bryta ner proteinerna) ,och tömningen fortsätter sedan i kanske 2-3 timmar....vilket lätt förklarar varför din gallblåsa var tom. Eller?Glad
Anmäl
2007-12-19 21:14 #112 av: Bengt-Olov

Nja, nog för att jag åt LITE mera vid sista måltiden innan sjukhusbesöket, och att en extra stor klick smör råkade hamna i pannan GeneradFlört. (Man har ju lärt sig att inte pina sig vad gäller det här med mat, och redan hunnit bli lite bortskämd också... Glad.) Fast särskilt mycket mer var det faktiskt inte ändå. Ja, och även om det var en nästan ren animalisk måltid (köttfärs och smör) så ska blåsan verkligen vara helt tom efter 5,5 timmar!? Då är den väl så gott som alltid tom för oss när vi intar våra måltider (om inte frukost kanske, men i alla fall lunch och middag), och skulle det verkligen funka för oss/er då!?

OK, säg att du ändå tror att detta var orsaken... Parallellt med att jag går hos mina husläkare (som förstås inget begriper av mina problem), så går jag även hos en LCHF-frälst privatläkare. Det var hon som efter första besöket trodde på candidaöverväxt. Det tror hon väl fortfarande KAN vara ett problem. Dock tror hon också att det problemet borde ha minskat vid det här laget, varför hon är säker på att jag dras med ytterligare problem, och som dessutom måste vara GRUNDproblemet i det hela. Då mina problem nog började redan så smått i samband med att jag flyttade (separerade), och jag där plötsligt fick utstå daglig närvaro av ett par bokhyllor med några något mögelluktande böcker (som jag inte kunnat slänga och heller inte haft annan plats för) och tre st. nylimmade plastmattor, så misstänker hon väl endera något av detta. Ja, att jag av någon anledning blivit extra känslig för mögel, eller någon kemikalie... Vad tror du om detta Pasi, eller någon annan!?

Anmäl
2007-12-19 21:21 #113 av: Besika

Underbart att höra att det finns en LCHF-frälst privatläkare!! :)
Var i detta långa land finns denna fantastiska människa?

Anmäl
2007-12-19 21:51 #114 av: Sagittaria

# 113, precis min undran!

Anmäl
2007-12-19 23:23 #115 av: Doc

#110 Jag skall försöka låta bli sätta någon på plats! Räcka ut tungan

Jag tror som Pasi, om du åt mycket fett o protein 5,5 timmar innan är det kanske normalt att gallblåsan inte fyllts särskilt mycket med galla än.

Jag tror inte problemet sitter i gallvägarna heller, då hade snarare ett prov som heter ALP varit högt, istället för transaminaserna ALAT och ASAT.

Har man kontrollerat om de proverna? Har man uteslutit Hepatit A nu?

Anmäl
2007-12-19 23:55 #116 av: Bengt-Olov

Beträffande läkaren så får de som är intresserad höra av sig till min mejl. Läkarn har ett namn som är lite nedsvärtat på nätet. Jag vill inte att det ska komma upp till ytan på denna sajt. Definitivt LCHF:are är hon i alla fall. Fick tips om henne från ett håll. Har i efterhand fått henne godkänd av Frank Nilsson, så då måste hon väl vara bra ;-) Fast det finns väl en LCHF-läkare till här någonstans, som väl inte är helt tokig han heller, de få kolhydraterna även han äter, till trots... Går det inte att boka dig som husläkare Doc!? :-) Jo, och Doc, min läkare ska ha skickat ett mejl till dig i just mitt ärende. Har du fått det?

Tack föresten Doc! Jaha, så det går att bryta ner fett trots att gallblåsan är tom eller i varje fall nästan tom vid intag av måltid!? Beträffande Hepatit A sades det mig att det inte fanns några prover som var tillförlitliga nog att ens pröva.

Man har gjort leverprover två ggr, men båda (som var ungefär lika höga) var i september. Inga nya sedan dess. Man ville väl invänta plåtarna på min lever först...

Vad tror du själv Doc om min privata läkares gissning (för det är väl det det handlar om, innan man fått göra prover även för detta) att det inte osannolikt handlar om överkänslighet mot antingen mögel eller någon kemikalie!? 

Anmäl
2007-12-20 01:22 #117 av: Doc

Nej man kan inte boka mig som husläkare tyvärr... som det är så är det fullt på min vårdcentral.

Något mail i det ärendet har jag inte fått?

Bryta ner fett utan full gallblåsa går visst, en del har ju opererat bort den och klarar sig rätt bra (eller helt besvärsfritt) ändå.

Tycker det kunde vara läge kolla om proverna om det nu var 3 månader sedan. Kanske är de normala igen om det var något tillfälligt ex en infektion med något virus (Hepatit A eller ngt annat)

Jag tror man kan kolla antikroppar mot Hepatit A i samband med infektion och se om det finns tecken till aktuell sådan...

Mögel tror jag inte på faktiskt, någon kemikalie, ja det skulle vara något du får i dig en signifikant mängd av såsom något naturläkemedel, stora mängder grönt te eller något liknande i första hand...

Anmäl
2007-12-20 01:47 #118 av: Pasi

...eller en shigella-infektion!Räcka ut tungan

Anmäl
2007-12-20 15:00 #119 av: Bengt-Olov

Doc! Fick höra att min privatläkare skrivit till dig i "gruppen" (sammanslutningen av ett 70-tal personer med främst läkare som väl vänder sig mot de gällande kostrekommendationerna), och där undrat om du skulle vilja slå henne en kort signal i mitt ärende, när det passar.

Noterar vad du säger Doc! Ska ta med detta när jag får komma till min husläkare nästa gång - i februari, mars eller när det nu  blir :-(

Får jag också passa på att fråga: Om det är så att du arbetar på en vanlig vårdcentral idag, på vilket ben står du då i DEN läkarrocken!? Ja, om man får fråga - och du törs svara ärligt här på nätet... (Tänker att du väl aktar dig för att hamna i samma sits som Annika Dahlqvist, fast att det å andra sidan måste kännas mentalt svårt att agera så som det förväntas av dig, om din övertygelse talar ett helt annat språk!?) Är din plan att så småningom öppna en privat praktik, med tanke på att du nu ska starta en egen hemsida och så? (Har kanske inte noterat allt du skrivit om detta på annat håll här på sajten...)

Pasi! Skulle inte förvåna mig om att du får rätt. Säger man det tillräckligt många gånger, så... ;-) Skulle det vara shigella, så är det väl klart störst chans att jag drog på mig den i Thailand. Fast grejen är ju att jag började känna av en viss vändning i min fina hälsoutveckling redan innan Thailand. Detta kan väl visserligen förklaras av den stressiga period jag då befann mig i. Dock säger min känsla mig, att det inte bara var vardagsstressen som orsakade vändningen... Jaja den som lever får se! Ska pröva min lycka hos ett företag som sysslar med bioresonans imorgon! Någon som har någon erfarenhet av detta, eller ändå tycker sig ha något att säga om det? 

 

Anmäl
2007-12-20 17:42 #120 av: Doc

Jag rekommenderar gärna lågkolhydratskost vilken läkarrock jag än har. Någon oro för att råka illa ut på grund av det känner jag inte.

Annika sade ju upp sig själv då hennes privata vårdcentralsledning inte ville stå för hennes budskap, mer illa än så har väl inte hon heller råkat ut. Den där anmälan verkar det ju inte bli något av, det verkar inte hända något alls. Det var ju utlovat besked för länge sedan, att det dröjer så väldigt länge måste väl rimligen bero på att det inte finns något substantiellt att anmärka på i hennes budskap.

Mycket möjligt att jag kommer ha en privat praktik någon gång i framtiden, men det ligger nog rätt långt fram. För tillfället passar landstinget bäst som arbetsgivare. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.