Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Mat - Recept på färsrätter

Tacogratäng

2007-10-29 18:18 #0 av: MillisB

1 burk crème fraiche
1 burk naturell Philadelphiaost (200 g)
400-500g köttfärs
Taco kryddmix
riven ost

Blanda crème fraiche och Philadelphiaost i en ugnsfast form.
Häll över den stekta köttfärsen (som blivit smaksatt med tacokryddan).
Häll på riven ost.
Ställ in i ugnen på 200 grader tills osten smält och fått fin färg, 20-25 minuter.

Serveras med sallad och guacamole.

Det här är ett recept jag har haft länge innan jag började med LCHF, men det passar ju perfekt in i vår matprofil...

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2007-10-29 18:37 #1 av: Ella00

Mums, låter ju himla gott!!

Anmäl
2007-10-29 19:50 #2 av: Margareta

Det låter jättegott!
Det finns recept här på forumet på Taco-krydda man gör själv - så slipper man E621 (glutamat).

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-10-29 20:54 #3 av: magma

Finns en tacokryddmix på Willys helt utan E-tillsatser, vad jag kunnat utläsa är det enbart kryddor i. Den har ett långt namn, det är allt jag minns.

Anmäl
2007-10-30 19:42 #4 av: Smurfmolly

Nu har jag en omgång i ugnen, ska bli spännande!

 

Anmäl
2007-10-30 20:33 #5 av: MillisB

Det ska bli spännande att höra vad du tyckte om gratängen, Smurfmolly?!

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2007-11-03 13:49 #6 av: Smurfmolly

Mums mums!   Skrattande

 

Har ätit nån variant av den tidigare, säkert kort! 

Anmäl
2007-12-02 10:00 #7 av: Kia
Detta lagade jag igårkväll.
Det var MYCKET gott Skrattande 
Anmäl
2008-01-11 22:45 #8 av: HelenBergstrom

Varning för Taco kryddmixen. Den innehåller socker. Det står först i innehållsförteckningen dessutom...

Har testat att göra den idag med egen taco kryddblandning, den med kakao i. Med massa ost på toppen. Det var helt suveränt gott. Jag tog två vanliga tacoskal som jag bröt i bitar å åt till. Vet att det e lite mycket kolhyderater för att va ok. Men så här efteråt har det gått bra, känner inte av det.

Anmäl
2008-01-11 23:08 #9 av: ButterflyEffect

Låter som en perfekt lördagsmiddag. Får ta och prova imorgon. Tack för receptet!

Anmäl
2008-01-12 18:19 #10 av: lillaana

Är det inte väldigt mkt kolisar i tacokrydda - har för mig att det stod 59 gr eller liknande på förra påsen jag använde till ungarna....

Anmäl
2008-01-12 18:34 #11 av: HelenBergstrom

Jo för det är massa socker i den, men om du gör egen tacokrydda bör det gå bra. Bra recept på Tacokrydda

Anmäl
2008-01-12 19:15 #12 av: Immer

Min dotter har ikväll bjudit oss på denna tacogratäng, SUPERGOTT!! Hon gjorde tackokryddan själv Skrattande

 

Anmäl
2008-01-12 20:00 #13 av: navarro

Kan man använda Grekisk yoghurt istället för creme fraiche? Köpte en liten hink på 1 kg igår på Coop, efter att ha läst om allt gott ni skrivit om den, men eftersom jag inte använt mjölkprodukter på mer än ett år, vet jag inte riktigt vad jag skall göra med sä mycket youghurt. Det känns lite pirrigt om det skall gå bra! Därför kom detta recept lägligt och tacokryddorna man blandar själv har jag redan färdigblandade.

Anmäl
2008-01-12 20:42 #14 av: Mervi

navarro, det skulle jag tro att det går använda den yoghurten.

Jag har bokmärkt detta recept. I morgon handlar jag köttfärs. 

Anmäl
2008-01-12 20:51 #15 av: Margareta

Mervi - skall Du köpa yoghurt? Till vem? Förlåt att jag frågar...Generad

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-01-12 21:01 #16 av: Mervi

Nej jag köper inte yoghurt, det var navarro om undrade om man kunde använda den till tacogratängen. Jag skall köpa creme-fraiche till min. Yoghurt vågar jag inte handla hem.Flört

Anmäl
2008-01-13 18:23 #17 av: navarro

Vilken skillnad är det om man använder yoghurt eller creme-fraiche? Det är så länge sedan jag vågade prova, men nu har jag ätit lite av den turkiska yoghurten i en sallad med fetaost och nu dagen efter är allt som vanligt, både vikten och magen. Det skall bli spännande om ett par dagar, det brukar väl visa sig ganska snart om kroppen inte gillar det man äter.

Anmäl
2008-01-13 19:06 #18 av: Mervi

Creme-fraichen är fetare och innehåller mindre kolhydrater än yoghurten.

Skönt att det gick bra att äta yoghurten, navarro.

Jag gjorde gratängen, och tyckte det var jättegott och jag är nu så mätt  och belåten jag bara kan bli. Detta kommer jag göra fler gånger. Gillar laga mat i ugnen.Skrattande 

Anmäl
2008-01-13 19:45 #19 av: mumsan

Vilket bra tips. ska genast sätta igång, har köttfärs i kylen. Min gubbe kommer nog bli sugen när han kommer hem och luktar doften av god mat! Våran fläkt fungerar inte så bra.!!!

Anmäl
2008-01-18 14:09 #20 av: Jenstone

MillisB:

Receptet låter jättegott, men undrar bara är det en stor eller en liten burk cremem fraish?

Anmäl
2008-01-20 23:35 #21 av: MillisB

Hej Jenstone!

Jag använder en "liten" burk crème fraiche, men här i Norge, där jag bor, är det 300 gram... Men det går nog lika bra med 250 gram!

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2008-01-21 10:19 #22 av: Mervi

Vi har nog 200 gram och 300 gram här. Jag tog den stora men jag hade lite mer köttfärs också.

Anmäl
2008-01-21 10:34 #23 av: aase-andersson

Har du gjort din egen taco krydda undrar jag? den köpta är det mer soker och smakförstärkelse i än i många andra saker!

Anmäl
2008-01-21 10:57 #24 av: MillisB

Ja, har min egen taco-krydda, det finns andra här på forumet också, men det här är mitt förslag:

Taco kryddmix

2 msk chilipulver (för bästa smak, reducera inte den mängden)
½ -1 tsk vitlökspulver
¼ tsk lökpulver
¼ tsk oregano
½ tsk paprikapulver
2-3 tsk mald spiskummin
½ tsk havsalt
1 tsk svartpeppar
1 krm cayennepeppar (valfritt/efter smak)

Blanda alla ingredienser. Dubbla eller tredubbla receptet om önskvärt.
Häll upp i en tät burk eller behållare och mixen är färdig att använda.
Notera att detta receptet bara ger smak. Om du vill att taco-mixen ska bli lite "tjockare" måste du blanda i något som passar, normalt sett mjöl, men det använder ju inte vi...
Du kan också blanda i ½ - 1 burk krossade tomater om du vill ha såsen lite tomatiserad.

Lycka till!

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2008-02-04 23:50 #25 av: Marylojs

Jag har gjort detta ikväll, men i min tappning så har man philadelphia i botten, creme fraiche uppe på köttfärsen, skivar lite tomat på innan dess och så gratinerar jag med ost såklart.

Jag fuskar och köper tacokrydda, det funkar för mig, jag har tur som inte är så känslig.

Mums! 

Anmäl
2008-02-05 00:52 #26 av: Wildrat

MillisB- chilipulver, är det sån där blandning? Gjorde egen tacokrydda men använde ren chili, mycket bättre.

Santa Marias organic (miljövänliga) tacokrydda har ingen glutamat, däremot en massa socker, tre olika sorter dessutom...

Anmäl
2008-02-24 20:21 #27 av: Loppan31

Mmmmummsss.... Är proppmätt efter tacogratängen... Jättegott!

Anmäl
2008-04-04 18:45 #28 av: Elaine1

Tidernas godaste!

Jag gjorde denna gratäng och den blev en favorit här hemma. Helt klart kommer den att serveras många gånger till.

Anmäl
2008-04-04 19:30 #29 av: lislotta

jag kollade också på taco-kryddan och fick värsta paniken! mer än 50 gram kolhydrater per hundra gram! men å andra sidan är påsarna bara på 30gram.. vilket väl ger ungefär 15g kolhydrater, och så ska det ner i köttfärsen.. Så jag körde på det ändå. (är iof inte stenhård heller, så) Ser däremot till att köpa de sorterna som inte innehåller massa E-ämnen.

Anmäl
2008-04-04 21:22 #30 av: jenpa74

På willys finns en taco krydda, utan socker och tillsatser. discovery heter den och kostar 8.90. perfekt tycker jag!

Anmäl
2008-04-05 01:44 #31 av: Marylojs

#30 Tack för tipset, den ska jag hålla ögonen öppna efter!

Anmäl
2008-04-05 02:13 #32 av: kaisakavat

Tack för det -Perfekt - blir lördagens middag...

Köpte både färs och creme fraiche idag.

Anmäl
2008-04-11 19:18 #33 av: batman

Tack Millis för receptet! Det här åt familjen i söndags( och jag har fortsatt att äta det i yttligare 2 dagar som lunch.) Jag säger som sonen: mamma, det här va´den godaste gratäng jag ätit!!Skrattande

Anmäl
2008-06-28 12:04 #34 av: hanna1987

Provade den igår, den var underbar!

Anmäl
2008-06-28 13:32 #35 av: Empe

I mitt gamla recept på tacopaj (ej LCHF) gör man liknande blandning och brer ovanpå köttfärssmeten MEN man blandar creme fraîche och majonnäs. Det måste ju bli ännu bättre värden på den varianten än den med philadelfia osten?

 Jag föreslår små gurkstavar till Tacogratängen - som ska vara hett kryddad! Mmmm!

Anmäl
2008-06-30 22:19 #36 av: ButterflyEffect

Det här är verkligen supergott! Jag har bara lagat det till mig själv tidigare, men idag fick även sambon smaka. Det var en hit för honom med! Glad

Anmäl
2008-07-15 22:10 #37 av: LilijaCom

Gud, vad gott det lät!
Måste testa redan imorgon :P

Anmäl
2008-09-02 11:30 #38 av: bullmagen

Måste puffa för denna rätt. Lagade den för flera år sedan (fast då med pajskal...) och den är så god!

Jag har majonnäs istället för philadelphiaost samt skivar liiiite tomat som läggs mellan färsen och cf/majo/ost-röran.

Anmäl
2008-09-06 01:31 #39 av: Tiddelipomsan

Hej! Jag är ny här och provade Tacogratängen idag. Det var det absolut godaste jag har ätit på länge. Jag är kär ;-)

Anmäl
2008-11-21 21:05 #40 av: [Estellan]

Jag ska testa det här receptet i morgon dock en fråga. Vilken ost  använder ni?

Anmäl
2008-11-21 21:25 #41 av: Hellis

Det är supergott! Jag hade jarlsbergost på, men det går nog med vilken som. Vore spännande att testa med nån mögelost?

Anmäl
2008-11-22 00:41 #42 av: mollward

Kan tipsa ifall man vill ha något "tacoliknande" att skyffla gratängen med så kan man hyvla skivor av Emmentalerost, lägga på plåt och grädda dem i ugnen i 175 gr i ca 10 minuter. Det blir perfekta nachochipsersättare! Skrattande

Anmäl
2008-11-22 00:47 #43 av: kaisakavat

För en tid sedan gjorde jag gratängen, dumt nog med färdigblandad taco-krydda. Började må riktigt dåligt (glutamaten, troligen) och efteråt fick jag avsmak mot ens tanken på rätten. Kunde inte ens med köttfärs ett tag.

Nu har jag börjat närma mig den igen - via annan kryddning. Det måste inte vara tacosmak, går bra med annat. Gott igen! Skrattande

Anmäl
2008-11-22 18:57 #44 av: Lava

Gjorde denna gratäng till middag idag, fast med kycklingfärs. Jättegott! Tack för tipset :)

Anmäl
2008-12-03 12:47 #45 av: Fjallraven

Lät jättegott, så nu står min i ugnen =)

Gjorde lite lasagne-stuk på det hela och varvade köttfärsen och såsen, la sedan skivade tomater ovanpå och sen ost. Hoppas det blir bra! Just det, använde Hot taco krydda också för att få lite mer bite. Är inte heller så sockerkänslig så den funkar för mig, annars kan man säkert hotta upp sin eget efter tycke och smak :)

Anmäl
2008-12-06 16:22 #46 av: solros_666

Nu har vi oxå provat den.... suåergod och jättemättsam... orkade bara en pytteliten bit...Flört

Anmäl
2009-01-07 15:28 #47 av: PiteCarina

Jättegott! Glad

En klar favorit hos hela familjen!

Men jag satte philadelphiasosten underst och creme fraîchen på köttfärsen.

Anmäl
2009-01-07 15:30 #48 av: Diran

Det receptet fick jag för många år sedan, älskar den och det är kul att man kan äta den med LCHF! :D

Anmäl
2009-01-07 15:34 #49 av: Mimsivimsi

mm låter jättegott!!

När jag gör tacos brukar jag även steka ett ägg på låg värme som vispats med grädde, vända det när det blivit "fast" och sedan kallna på ett fat. Sedan fyller man det med valfria taco ingredienser, viker över ena halvan så blir det som en KH-fri taco tortilla!!

Anmäl
2009-01-08 00:17 #50 av: MillisB

Wildrat!

Ser att du har frågat om chilipulvret. Och ja, det är alltså rent chilipulver, dvs mald torkad chili.

Beklagar sent svar!

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2009-01-08 20:35 #51 av: DistantHoller

Vet inte om jag har missat det i tråden, men en god taco-krydda är Santa Marias Kravmärkta, bra ifall man inte orkar stå och blanda själv.

Anmäl
2009-01-28 16:19 #52 av: BoelLouise

Oj oj oj, det var det godaste jag ätit i taco väg!!!   Cool Jag är överlycklig att få äta LCHF!!!

Anmäl
2009-01-29 16:37 #53 av: Loria

Sambon e rätt gnällig över LCHF maten, men serverar man tackogratäng/paj/låda (vad man nu vill kalla det) så lugnar han ner sig i ett par dar =)

Anmäl
2009-02-05 09:23 #54 av: minnapinna84

har lagat denna pajen flera ggr nu... sååååå god, har maaaassa ost på ;)

Anmäl
2009-07-03 09:58 #55 av: Aslaug

måste bara fråga en sak.

jag har kalas imorgon och vill då servera denna gratäng. Men hur blir 'botten'? Rinner inte köttfärsen ned i ph/cf-blandningen eller håller den sig uppe? Tänkte varva med tomater, paprika mellan botten och köttfärsen för att göra den mer matig. Det är ingen på kalaset som äter Lchf men jag hoppas den funkar ändå

Anmäl
2009-07-03 11:35 #56 av: [Pennylane1]

I en gratäng brukar väl allt bli blandat? Annars heter det "paj" Flört

Anmäl
2009-07-03 14:08 #57 av: Aslaug

ok, tack. men då vet jag

Anmäl
2009-07-07 01:16 #58 av: babybel

Wow! Jag gjorde tacokryddblandningen i #24 häromdan, ikväll har vi ätit "tacos utan tacos" - köttfärs blandad med kryddan, riven ost, lite hackad tomat och lök, creme fraiche och guacamole.

Herrejösses vad gott det var...

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.