Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Typ1-LCHF

2007-12-08 20:55 #0 av: miramy

Tacksam för goda råd!

Jag är ny som medlem, men har följt sajten några veckor och lär mig massor varje gång här!

Fick Diabetes typ 1, -99 var då 42 år. Dessvärre har jag också lagt på mig i vikt allt eftersom insulindoserna ökat. Från att alltid varit "normalviktig" så finns nu riktiga "volanger" kring midjan. Jag har alltså fått en äppleformad kropp, men inte lagt på mig någon annan stans på kroppen.  Nu har det gått upp ett o annat ljus sedan jag fick nys om hur det hela fungerar!

Jag har varit en sååå duktig patient och ätit tallriksmodeller, lightkost, nästan inget fett, inget socker osv - men resultatet är nedslående!

Har sedan början av året behövt öka insulindoserna ganska snabbt, från Lantus 18IE + Novorapid ca4+6+6 i januari till dubbla doser med Lantus i juni. Gick över till Levemir i september och fick öka hela tiden tills jag var uppe i 34IE på både morgon o kväll, Novorapid ca 6+8+8, trots detta hade jag höga bs värden!

Nu kände jag att min gräns är nådd, dygnsdos på ca 90IE och ändå för höga värden.

Började med LCHF för tre veckor sedan och har redan kunnat minska dygnsdosen med 18 IE! Mäter bs kontinuerligt för att hänga med att justera dosen. Vikten ned 2 kg och midjemåttet -2 cm.

En trend är bruten! Jätteskönt, dessutom är jag mätt o gladare än på länge.

Min fråga är nu;

Vilka effekter har LCHF kosten på Typ 1:or? En jämnare blocsocker och lägre insulindoser har jag läst om, vilket ju också har skett. Men i förlängningen,  kan jag minska min vikt trots att jag tar insulin? Hur mycket skulle jag kunna minska insulindoserna med? Finns det någon har erfarenhet av Typ1 o LCHF?

Tacksam för svar.. 

Anmäl
2007-12-08 20:57 #1 av: Margareta

Välkommen hit miramy.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-08 21:24 #2 av: andreas0

Jag tror nog att man kan minska i vikt ändå, du tillsätter ju insulin för att ha samma nivåer som andra personer, inte högre nivåer, och därför borde det fungera lika bra. Om du är svårt insulinresistent också så kan det hända att det tar lång tid innan det kommer igång, alternativt att det går långsammare. Detta är bara mina funderingar, jag är ingen expert på området.

Kul att du kunde minska på insulinet. Glad 

Anmäl
2007-12-08 22:03 #3 av: Skaldeman

Jag har några få typ ettor som skriver till mig. De har kunnat minska insulindoserna radikalt, men de är inte insulinfria. Jag tror inte att de är radikala nog för att bli det. Skaffa dig "Optimal Diet" av Jan Kwasniewski och läs vad han har att säga i ämnet. Själv ger jag inga råd till typ ettor. Vi har inte råd med några dödsfall i vår spirande folkrörelse. (Men sjukvården har råd med hur många dödsfall som helst...)

Sten Sture

Anmäl
2007-12-08 23:57 #4 av: hemul

Optimal Nutrition. Eller, bättre, Homo Optimus. I ett nötskal: Han begränsar proteinintaget kraftigt, vilket säkert gör dieten relativt svår att följa. Å andra sidan ligger kolhydraterna på hans vanliga nivå, runt 50g, men ska anpassas efter det egna insulinet. Insulindosen minskas med 50% redan från början... o.s.v.

"Unstable type 1 diabetes, with complications and requiring large doses of insulin, or that affecting young children, should always be treated in a hospital setting. However that of course creates problems since the medical profession and especially diabetes specialists firmly believe that type 1 diabetes is incurable, Having said that, the combination of intelligence [...] with strict adherence to the diet (and good knowledge of the chemical content of products) and with a recently acquired or an uncomplicated and stable disease (requiring low diseases of insulin) should result in successful treatment at home. However, that form of treatment ought to be an exception rather than a common occurrence."


Anmäl
2007-12-09 00:15 #5 av: kitabu

Jag har skickat ett meddelande till dig. Titta i din inkorg uppe till vänster

Anmäl
2007-12-09 00:30 #6 av: hemul

Vem? Mig? Inget där.


Anmäl
2007-12-09 00:55 #7 av: Doc

Typ 1:or fungerar precis som andra bara att man får sköta insulinet själv istället för att kroppen gör det automatiskt.

Alltså: Lchf-kost ger lägre blodsocker = du behöver mindre insulin. Hur mycket mindre måste du testa dig fram till. Vid riktig typ1 klarar man sig normalt inte helt utan men du kan säkert minska kraftigt. Mindre insulindoser= ditt kroppsfett kommer successivt att minska. Hur mycket visar sig.

Anmäl
2007-12-09 05:58 #8 av: hemul

Jag skriver som en kratta.

"requiring low diseases of insulin" ska förstås vara "requiring low doses of insulin".


Anmäl
2007-12-09 11:32 #9 av: miramy

Tack för tipsen, skall läsa vidare!

Målet är inte i första hand att bli fri från insulinet - det är säkert en omöjlighet, utan målet är att kunna stoppa karusellen med högre insulindoser, som ger högre vikt samt att stabilisera blodsockernivåerna. Alltså att kunna må så bra som möjligt, och ha en bättre kontroll på vad som händer i kroppen.

Tack Doc, för  ditt svar - det var vad jag hoppades på!

Man måste vara rädd om sig, så länge man har sigGlad

 

Anmäl
2007-12-09 12:35 #10 av: NancyAlke

#3 Hur radikal en typ etta än är, så kan man väl inte räkna med att dom ska bli insulinfria? En typ 1a har ju ingen egen insulinproduktion, så åtminstone det långtidsverkande och förmodligen även en del till måltid borde väl ändå vara en nödvändighet?

Anmäl
2007-12-09 13:54 #11 av: Doc

Här finns en intressant studie på LC och typ 1 diabetes. Klistrar in en bild från studien på hur en blodsockerkurva KAN se ut före-efter kostförändring. 

Anmäl
2007-12-09 14:11 #12 av: venuseva

Vilken tydlig bild.

Anmäl
2007-12-09 14:40 #13 av: Skaldeman

NancyAlke,

enligt Jan Kwasniewski så har en betydande del av typ ettorna en egen liten insulinproduktion kvar. Den är helt otillräcklig när de äter kolhydrater, men kan räcka till om de övergår till en kolhydratsnål och fettrik kost. Det handlar gissningsvis om hur långt sjukdomen har framskridit. Men oavsett om han har rätt eller inte så är det en stor vinst att kunna minska insulindoserna. Och det kan man.

Sten Sture

Anmäl
2007-12-09 15:58 #14 av: grona-marie

Doc, jag gillar kurvan... Och det är ändå på en kost med 70-90 g kolhydrater per dag. Hur skulle den se ut på max 30 g?

Anmäl
2007-12-09 16:00 #15 av: Doc

Grona_marie,

bra fråga! Någon typ 1a här som vill göra en sådan kurva och visa upp?Flört

Anmäl
2007-12-16 18:26 #16 av: miramy

Hej igen,

Kan inte påstå att jag har varit så flitig här inne - men ville gärna dela med mig vad som hänt sedan sist.

Idag har jag hållt på i 5 veckor med dieten, och det går fantastiskt bra!

Jag är mycket piggare, gladare och känner snart igen "gamla mig" med lust att göra saker, pyssla osv istället för att komma hem, laga/äta middag och fastna i soffhörnet.

Och till den största vinsten och mitt mål med att lägga om kosten; Jag har nu minskat insulindosen ytterligare och ligger just nu på 72IE/dygn mot 96IE/dygn när jag startade dvs en minskning på 25%!

Vikten går lite långsammare, lite upp o lite ner men tot är det 2,5 kg och 3 cm i midjan som försvunnit. Synd att jag inte mätte fler ställen på kroppen, jag märker skillnad lite här o där på kläderna, bla får jag knäppa BH:n i ett snäpp tightare. Det känns som att kroppsfettet omfördelar sig på något sättGlad

Skall på årliga besöket hos diabetesläkaren i morgon, spännande att se hur det tas emot...

 

Anmäl
2007-12-16 18:31 #17 av: Margareta

Grattis miramy - det måste ju räknas som en hälsovinst! Jag skulle gissa att Du kan se fram emot fler kilon - Du har hållit på ganska kort tid och det tar lite tid ibland.

Vad trevligt med ditt minskade behov av insulin. Det kommer din kropp att bli glad av och jag hoppas läkaren också!!!

Hör av Dig så vi får veta hur det gick!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-16 19:36 #18 av: Mervi

Grattis! Skönt med hälsovinster som märks så snabbt som efter 5 veckor. Lycka till i fortsättningen.!

Anmäl
2007-12-16 22:37 #19 av: Doc

Låter som en bra start! Glad

Vore kul höra vad din läkare säger... 

Anmäl
2007-12-17 21:15 #20 av: miramy

Så, var jag hos läkaren idag och lyckades att imponera stort!

Han var så positiv, lyssnade och tog med min lilla sammanställning över bs värden på två dygn i november innan jag lade om kosten, samt två dygn förra veckan, med spec över vad jag stoppat i mig. Dessutom inspirerades jag av den blodsockerkurva som Doc visat (#11) att jag gjorde en egen, med de mätvärden jag har från 1 nov tills nu. Tror säkert att han fick en rejäl funderare!

HBA1C har sjunkit från 7,2 förra mätningen (4 mån sedan) till 6,3 - fantastiskt med tanke på den korta tiden med nya kosten!

Det enda som min trevliga doktor inte var nöjd med var kolesterolvärdena;

HDL    1,1

LDL    3,7

Men, eftersom jag läst om flera här som också får påpekande om kolesterolet blev jag inte förvånad, och kunde undvika recept på kolesterolsänkande mediciner - så nytt prov om 4 månader. Har lyckats undvika dessa mediciner i flera år - och tänker fortsätta med det!

Ang min kurva - så är den inte lika snygg som den Doc visar men det kommer med tiden, tror jag! Fortfarande har jag rekylvärden, oftas tidig morgon - men det ser jag som en signal att sänka insulindosen ytterligare - och det är ju glädjande!

Bara att fortsätta den inslagna kursen, med andra ord.

Som det är nu mäter jag ofta, ofta och sänker doserna i små steg. Kanske skulle man kunna gå fram snabbare med sänkningen, men jag vill ha kontroll hela tiden - vill ju inte ställa till det med att gå o dö och dessutom skylla på LCHF! -se#3 "Vi har inte råd med några dödsfall i vår spirande folkrörelse." eller hur han nu menadeRäcka ut tungan

 

Anmäl
2007-12-17 22:21 #21 av: Tilda-T

Gratulerar Miramy!

Detta har kanske påverkat hur du mår också, känner du dig annorlunda när inte sockret far upp och ner hela tiden?

Anmäl
2007-12-17 22:23 #22 av: Doc

Låter som det går utmärkt. Från 7,2 i HbA1c till 6,3 på 1 månad det är inte illa. Eftersom det värdet speglar genomsnittet i 2-3 månader kommer det ju att sjunka mer - säkert till under 6 åtminstone om en månad.

Med tiden (och lägre vikt) blir blodfetterna säkert bättre (de var inte SÅ dåliga nu heller). Och så blir det lättare klara sig med mindre insulin. Vilket gör det lättare att gå ner i vikt osv. Vilket minskar insulinbehovet lite mer. Välkommen till en god cirkel! Flört

Anmäl
2007-12-17 22:32 #23 av: Doc

Miramy, vad sägs om att skanna in din kurva och visa upp här?

Anmäl
2007-12-17 23:28 #24 av: miramy

Tack, gillar goda cirklar! 

Om du/ni vill  ta del av en väldigt ovetenskaplig samling bs värden så kan jag gärna visa upp den. Kanske kan det ge en vink om hur bs svänger beroende på rekyler, insulindoser, matintag, motion mm.

Provat med att ladda upp filen, men lyckas inte, så jag skall prova att skanna in den vid tillfälle.

Anmäl
2007-12-17 23:35 #25 av: Margareta

Det går inte att ladda upp andra filer än bilder - så scanning är nödvändigt!

Jag gör kurvor själv och vet hur det kan svänga - men jag vet också hur RAKT det kan bli när man sköter sig!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-18 11:20 #26 av: Babz

Grattis till framgångarna Miramy!

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Anmäl
2007-12-18 20:49 #27 av: Pasi

Man kan ta en bild av skärmen (med kurvor i nåt program -t ex Word) med knappen prtsc, klistra in i paint, klippa ut det intressanta och klistra in i ny bild...o spara. Bildfilen är nu klar för användning!Räcka ut tungan

Anmäl
2007-12-18 21:45 #28 av: Doc

#27 - så gör jag ofta, smidigt... Flört

Anmäl
2007-12-18 23:42 #29 av: Margareta

Det är så jag gör när jag lägger in energiprocentbilder från mitt matprogram...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-02-07 14:49 #30 av: Bettan248

Min man som är diabetiker sen 20 år med väldigt hoppande värden (2,5-32) har ALDRIG någonsin haft så bra värden som nu (4-8), trots minskat måltidsinsulin Började med LCHF för ett par veckor sedan och det är en glädje att se diagrammet på sockerprovaren sen dess. Förut hande han INGET värde inom ramen för godkänt, nu ligger ALLA värden där. Underbart! Han vet inte vad han skall tro!! Törs liksom inte glädja sig riktigt ännu. Samtidigt blir han väldigt frustrerad och lite förbannad på läkare och diabetesvård.

Anmäl
2008-02-08 00:47 #31 av: DrAnna
GRATTIS! till din man! Jättekul att värdena blivit så bra och att han mår bra!Glad
Anmäl
2008-02-08 08:31 #32 av: MaMaMade

Hur går det miramy? Hur mår du?

Anmäl
2008-02-08 20:37 #33 av: miramy

Jag mår såå bra så!

Hamnade på en platå där det inte hände så mycket vid jul och veckorna efter. Stressig period med årsbokslut mm gjorde att bs värdena stannade. Kanske kortisolet ställde till det (se vad jag har lärt mig på den här sidan!).

Men nu har det lossnat igen och jag har minskat ytterligare något på insulinet. Idag tar jag 67IE mot 96IE i november – minskning med 30%!

 
Vikten händer det inte så mycket med, förutom de 3 kilona som försvann i början. Men midjemåttet är -6cm och dubbelhakorna betydligt mindre, ansiktet är smalare, påsarna runt ögonen är borta så jag SER smalare ut. (vad tar det vägen??)

Framför allt är jag så mycket piggare när man slipper svängningarna. Den tröttheten är något man vänjer sig vid långsamt och så småningom är det ”normaltillståndet”

Tror att man måste ha varit där för att förstå vad jag pratar om.

Nu har jag en helt annan energi, tar tag i projekt igen och tycker det är roligt!

 
Så jag är frälst! Försöker att inte profetera, men när omgivningen ser att det händer saker med mig samt att man faktiskt kan mäta vad som händer med bs efter en kolhydratrik måltid – gör att jag fått med mig både kollegor och familj på LCHF tåget. Min bror har gått ner 10 kg på en månad (ingen diabetes men övervikt)! Det ger ju ännu fler ringar på vattnet!

Alla diabetiker borde testa att ta bort kolhydraterna, även vi som har TYP-1 mår så mycket bättre med denna kosten.

 

Anmäl
2008-02-08 21:40 #34 av: Doc

Härligt!

Anmäl
2008-07-03 01:51 #35 av: nettisgansmoe

Det är ett tag sedan denna tråd var igång....jag undrar hur det går Miramy??????

Anmäl
2008-07-06 00:58 #36 av: miramy

Dags för en liten rapport då!Glad

Jag är inne o läser flera gånger i veckan men är inte jätteduktig på att skriva själv - det finns ju alltid så mycket nytt att läsa och glömmer att delge vad som händer för mig själv!

Det som hänt sedan sist är att jag fått ett nytt Hba1c i slutet av maj på 5,9! Lägsta värdet sedan min diabetes debuterade, alltså på 9 år. Vikten -5kg sedan start samt att midjemåttet fortsätter minska några cm. Det går inte fort med viktminskingen, men det har i alla fall fortsatt. Har dessutom minskat ned på fettmängen, vilket gjorde att den kom igång igen efter att stått stilla ett tag.

Nu var diabetessköterskan väldigt intresserad av min kost, "-man har ju läst om den så mycket". Kul, med tanke på att hon var väldigt oförstående förra gången vi sågs, och varnade mig för hur farligt det är att inte äta kolhydrater!

Största vinsten som jag ser det är energinivån som ökat otroligt mycket jämfört med tidigare. Sedan nov-07 har jag sökt, och fått nytt jobb, tagit itu med byte av huspanelen, klättrat på byggställningar, snickrat, målat och som vanligt skött hus o hem! Det kanske inte är samma energinivå som innan jag blev diabetiker, men på god väg! 

Anmäl
2008-07-06 01:49 #37 av: magma

Många goda nyheter, grattis till alla hälsovinster!

Anmäl
2008-10-22 18:10 #38 av: moraklockan

Vem är LCHF intresserade läkaren på Sikla hälsocenter. Jag vill gärna gå till den då jag bor på¨Värmdö och inte hittar nån i närheten?

HJÄLP!!!!!

min e-mail:

reapris@hotmail.com

så slipper du sätta ut namnet. det kan ju vara dumt så här i början med alla motsåndare till vettig kost!

Anmäl
2008-10-22 19:23 #39 av: nymage

Läst denna tråden nu och det låter ju toppen! Grattis till alla hälsovinsterGlad

Min sambo fick diabetes 2006. Han har ok värden men är ofta trött. Önskar han vågade testa LCHF.. Hur startade du miramy? På egen hand eller i samråd med läkare?

Anmäl
2009-02-04 13:05 #40 av: RodeoGirl

Grattis miramy!!

Jag vet hur det är med höga blodsockervärden,

är oxå en ettaGlad.

Har kört LCHF nu i ca 2 månader, och på 5 veckor

sänkte jag mitt Hba1c värde från 8.7 - 7.7.

Läkaren var minst sagt förvånad eftersom jag alltid legat högt annars.

Ska ta nya prover v 10, så det ska bli riktigt intressant att se hur

jag ligger då.

Har ännu inte avslöjat att det är LCHF som ligger bakom

de nya värdenaFlört tänkte vänta tills de ligger ännu bättre,

och han frågar om jag höjt mina doser..

- Nej, ska jag säga då.. Jag har sänkt domCool

Så kämpa på!! Du e inte ensam!

 

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.