Annons:
Etikettmat-recept-på-bröd-och-brödbaserade-rätter
Läst 18009 ggr
NancyAlke
2008-01-19 10:36

Nötbröd på 5 minuter.

Nu skriver jag en tåt exakt om hur just jag gör när jag bakar nötbröd. Många gör samma bröd och jag vet inte var receptet kom ifrån från början faktiskt.

Jag gör eget nötmjöl, detta blir inte riktigt samma någon gång tror jag… I min mixer häller jag i alla fall alltid 1 påse sötmandel och 1 påse hasselnötter. Ofta häller jag i en skvätt kokosflingor också ½-1 dl… ibland kan det åka med valnötskärnor (nyttigt) och ibland russin (lite för sött för att vara nyttigt… men gott till jul t ex)

Det blir mycket mjöl och jag sparar detta i en glasburk i kylen.

Brödreceptet då:

1 rågad dl nötmjöl (anpassas efter äggets storlek)
1 ägg
nästan ett krm bakpulver

Blanda nötmjöl och bakpulver i en djuptallrik. Vispa upp ägget, häll det i tallriken och "gegga i hop och platta till". Kör det hela i mikron i 2 minuter, skär ett kryss i brödet när det fortfarande är varmt (så att det blir 4 "kvartar". Lossa bitarna från tallriken och låt dem svalna.

Jag har inget exakt energivärde på brödet men man bör nog inte äta mera än två kvartar om dagen, det är ju en del kolhydrater i nötter. Kanske finns nån händig som vill räkna ut ett ungefärligt energiinnehåll?

Bild finns i den här artikeln

Annons:
Margareta
2008-01-21 20:11
#1

Man behöver vikt för att räkna…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

NancyAlke
2008-01-21 20:14
#2

Självklart Margareta, det vet jag ju, annars hade jag ju kunnat räkna själv i minmat… Så då skriver jag väl att kanske någon händig, med våg, kan räkna. Värdet blir ju också ungefärligt med tanke på att man kan variera innehållet i nötmjölet.

Frualbertsson
2008-01-21 20:47
#3

Hej Nancy,

Jag bakade detta brödet nu och måste säga att det var supergott! Prövade polarbrödet igår, som var toppengott men detta är ju mer som ett vanligt bröd.

Inget att äta av i mängder, men en skiva till frukosten emellanåt, helt kanon!

[Karro]
2008-01-21 21:04
#4

Framförallt kanske när man har mer bråttom? Finns ju såna mornar också :)

libertine
2008-01-21 21:48
#5

Är mandeln skalad? Spelar det roll?

synvinkel
2008-01-21 21:53
#6

Det borde gå att köpa spanska mandlar någonstans, bortsett från ICAs naturgodishylla. Där har de spanska mandlar som är rostade och saltade. De innehåller under 2% kolhydrater och jag tycker om dem. Men jag har tyvärr inte hittat naturella sådana. Ska leta vidare, kanske finns här på nätet nånstans..

Men ett mjöl gjort på sådana skulle nog kunna göra mig smörgåsberoende! Glad

Man kan ju även jobba på att få bort saltet om man vill!

Annons:
MaMaMade
2008-01-21 23:15
#7

Hasselnötter funkar ju inte så bra för mig men jag vill så gärna prova på. Saknar frukostmackan ibland när det kör ihop sig m griniga ungar, "tung" blöja, rymmande hund samtidigt som man är jättehungrig o bara vill slänga i sig ngt.

Pinjekärnorn istället? Kan det gå månntro?

NancyAlke
2008-01-22 08:28
#8

Det är bara att testa sig fram MaMaMade, valnötskärnor och osaltade cashew kanske?

Jag äter nötbrödsmackor dom fyra dagar i veckan som jag jobbar, eftersom jag inte klarar att äta frukost innan jag åker till jobbet. Dom skulle få fnatt om jag stekte bacon och ägg i köket här på morgonen tror jag Skrattande Fördelen med mackorna är också att man kan göra dom dagen innan, dom blir faktiskt godare då.

Frualbertsson
2008-01-22 08:51
#9

Ja brödet blev faktiskt godare tills idag. Jag bakade mitt igårkväll och tog till frukost idag, med smör och gräddädelost. Smaskigt som bara den!

NancyAlke
2008-01-22 08:59
#10

Jag brukar baka bröd för hela veckan på söndagarna, äter ju max två "kvartar" om dagen.

Jag fick bröd kvar i kylen "av misstag" förra veckan och kan nu tala om att det fortfarande smakade jättebra en vecka efter bakdag.

Mervi
2008-01-22 10:15
#11

Jag bakar en hel limpa nötbröd till mannen som gärna har ett par mackor med sig till jobbfikat. Delar upp limpan i lagom bitar och förvarar i frysen. Själv äter jag detta väldigt sällan, har kommit ifrån brödtänket helt.

Man kan byta ut nötterna mot mandel.

[Karro]
2008-01-22 22:56
#12

Tack Mervi för påminnelsen jag sa ju redan när jag såg det där första gången att jag skulle göra det :)

parsley
2008-01-23 21:25
#13

Testade att göra nötbröden idag. Jättegoda. Jag använde nötmjöl från LIDL. Nötmjölet kostade lika mycket som hela de hela nötterna kostade där.

Annons:
[slamslams]
2008-01-23 22:32
#14

Jag bakade nötbrödet i dag  det var gott.

Sen rörde jag ihop en sats till och bakade den i ugnen, det blev också gott.

detta skall jag baka fler gånger.

Jag åt en bit med bregott och västerbottenost, mycket gott.

Skadlig
2008-01-24 11:40
#15

Var lite torrt tyckte jag och först störde jag mig på att det inte riktigt smakade bröd men sen när munnen ställde om sig på att den inte skulle förvänta sig vete så tyckte jag det var gott. Har med mig en macka till eftermiddagsfikan. :)

NancyAlke
2008-01-24 12:25
#16

#15 Det blir godare när det legat till sig i kylen en dag eller två, eller mindre torrt i alla fall.

ejaeja
2008-01-24 12:38
#17

jag har bakat det idag och det var jättegott med smör och ost. Trevligt att få tugga

NancyAlke
2008-01-24 13:35
#18

Påminner återigen om att det är en del kolhydrater i, så man får inte äta för mycket.

Är det ingen som har en våg? Om man visste vad en dl hackade nötter vägde, så vore det ju lätt att räkna ut kolhydraterna via minmat skulle jag tro.

parsley
2008-01-25 18:41
#19

Vill man räkna på nötbrödet så tror jag att man kan räkna med att en dryg dl nötmjöl väger 40 g.

NancyAlke
2008-01-25 19:41
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Oki, bifogar en dump på innehållet i ett helt nötbröd, så man får dela det i fyra då…. 6% kolhydrat får man väl acceptera… 5,5 g för ett helt bröd blir ju ändå inte många gram per kvart.

Annons:
Byttan
2008-01-25 20:12
#21

Här kommer mitt brödrecept: 100 g mald mandel, 50 g malda linfrö, 35 g smält smör, 3 ägg, 3/4 tsk bakpulver, 3/4 tsk salt. Jag rör ihop allt, slår det i en plastburk, ca 10x15 cm, i mikron på full effekt ca 7 minuter. För att få det lite knaprigt åker det sen in i bakugnen (på bakplåtspapper) under grillen ett par minuter. Vänder det en gång. Hela brödet har ca 15 kolh. Jag skär 15 skivor, så det blir 1/skiva.

parsley
2008-01-26 21:52
#22

1000 tack för receptet på nötbröd. Jag hade med det i matsäcken idag och det var perfekt att ha med. Gott, mättande och lätt att göra ordning. I och med att en liten sats är så enkel att göra kan man ju göra en sats nötbröd nästan var som helst, bara det finns en (mikrovågs)ugn att tillgå.

Jennix
2008-02-05 17:25
#23

Vill tacka för ett bra tips och recept! Jag gjorde nötbröd igår, en liten kaka, utan bakpulver funkade OK. :)

Jättebra att ha med när man inte har tillgång till kyl eller nåt och bra som variation för mig som äter en del kött. :)

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Fnyfniken
2008-02-09 17:13
#24

Jag är frälst, Nancy! Jättegott!

Finns det några nackdelar med att äta så mycket nötter (förutom att kh kan göra att man inte går ner vilket jag skiter i nu när jag passar i vinterkappan…) Eller med att äta mat tillagad i micron?

NancyAlke
2008-02-09 17:23
#25

Kan inte tänka mig andra nackdelar än att näringsvärdet kanske inte blir det bästa… brödet går ju att baka i ugn också.

Man kan ju ha koll och lägga till nötter som är extra nyttiga, valnötter tror jag är såna t ex..

Fnyfniken
2008-02-11 23:53
#26

Jag tycker valnötter är lite bittra. Jag funderar på macadamianötter. De är otroligt feta. Funderar på vad annat som finns som man kan använda också. Nötterna verkar ju inte ha särskilt mycket med konsistensen att göra, direkt. Mer att de ger smak och utfyllning. Jag ska prova att dryga ut med keso. Det kanske blir bra.

Marylojs
2008-02-17 21:28
#27

Det finns säkert fler som upptäckt detta men om man gör brödet lite tunnare och låter det gå lite för länge blir det hårt, nästan som att knapra på hårt bröd. Mums mums.

Annons:
Frualbertsson
2008-02-17 21:31
#28

#27 det ska jag ta och testa nästa gång. Har alltid varit mer av en knäcke- än smörgåsmänniska. Det låter gott.

Marylojs
2008-02-18 23:16
#29

Tänkte bara berätta att jag nu låtit min tunnare, hårdare variant torka ett dygn och det är ännu mer likt knäckebröd. Gott!

Cattis77
2008-02-19 11:07
#30

#29 Har du haft den i påse eller legat ute i luften för att torka??

NancyAlke
2008-02-19 14:20
#31

Måste bara testa att göra nötknäcke…!

Jag körde mitt utan bakpulver i sista laddningen (hade slut) och det blev ingen skillnad, så det är nog en onödig tillsats kanske…

gejsa
2008-03-02 01:53
#32

Nu har jag med gjort nötbrödet i kväll. Det var kanongott med bregott och ost på.

Frualbertsson
2008-03-02 08:56
#33

Aha göra nötknäcke…. det ska jag testa =)

Ktina
2008-03-03 17:11
#34

Hi, hi! Det här är ju hur kul som helst! Ni här på forumet har lyckats med något som min omgivning har gått bet på i alla år: nämligen att få mig att vilja stå i köket!Skrattande Idag har jag testat att göra äggmjölkgrädde eller vad det heter (smakade sådär), och i morgon ska jag testa att baka nötbröd! Min sambo blir svår att få över till LCHF om han inte får nötknäcke… Stort tack för att ni finns!Skrattande

Annons:
Amiechan
2008-03-03 17:46
#35

#34: Skojigt att du längtar in i köket! :D Buljongkok därefter eller? ;)

venuseva
2008-03-19 13:18
#36

Hjälp. skall göra nötbröd i ugnen men vet ej vilket gradtal och hur länge det skall vara inne? Har gasugn och känner mig osäker. Behöver hjälp!

asafo
2008-03-22 15:28
#37

Ska man skala mandeln? Kan man  blanda nästan vilka nötter som helst?

Ska nämligen baka ikväll, det var längesen :-)

lislotta
2008-03-22 20:26
#38

Detta var ju faktiskt gott! Kanske borde jag sluta förvånas, men kan inte.. Hur kan det vara så ENKELT att göra, och med så få ingredienser, men ändå smaka helt ok? Det är skumt. Var skeptisk till äggmjölken också, men den är ju supergod (med rätt kryddor, förstås).

Nästa gång jag gör nötbrödet ska jag dock ha i lite salt i smeten. Tyckte det var lite halvtrött smak på det.. jag använde inte heller bakpulver, men funkade bra ändå..

kickelina66
2008-03-22 20:33
#39

Jag har bara provat mandel och hasselnötter men man kan nog blanda vilka nötter som helst. Nu blev jag sugen på nötbröd.

Marylojs
2008-03-22 20:38
#40

Jag tycker det är gott med hälften mandel, hälften cashew.

asafo
2008-03-22 23:38
#41

Ska man skala sötmandeln?

Ska prova att baka i morgon

Annons:
miagumman
2008-03-23 00:13
#42

Nej, jag skalar inte mandeln utan mal den som den är. Lycka till!

Marylojs
2008-03-23 00:22
#43

Nej, jag skalar aldrig mandeln.

KattisPrenell
2008-03-23 16:39
#44

Måste man mala, går det att köra nötterna i mixern istället?

 Det låter väldigt gott, ska prova vilken dag som helst. Är dock lite småskeptisk eftersom jag gick på alla skriverier här om att äggmjölk var så fantastiskt. Det håller jag ju verkligen inte med om nämligen… Hoppas detta är bättre!

miagumman
2008-03-23 16:57
#45

Jag skrev att jag mal den men jag menar att jag kör mandeln i mixern. Det här brödet tycker jag är helt ok! Håller med om att äggmjölken smakar blä….! Det verkar vara bara du och jag här på forumet som tycker det! Glad

NancyAlke
2008-03-23 17:05
#46

Jag kör nötterna i mixer och skalar inte sötmandeln. Jag har provat att använda sötmandel, hassel och valnötter, men det funkar säkert med andra nötter också. Jag blandar ofta i kokos när jag mixar nötterna, eftersom jag gillar smaken. Till jul släppte jag ner några russin och en par bitar mörk choklad… det blev mumma Flört

Bakpulvret har jag helt slutat med, verkar vara en onödig ingrediens.

asafo
2008-03-23 23:39
#47

Nu har jag bakat nötbröd. Blev mycket godare än 'polarbrödet' som jag bakade igår. Har just ätit två kvartar med smör och ost till kvällsfika. Glad att kunna ta en kvällsmacka till kaffet igen

:-)

KatNyb
2008-03-24 11:49
#48

Jag bakar ofta mandelbröd. Men hur kommer det sig att sötmandel från Coop och ICA har så olika värden för kolhydrater? ICA ligger betydligt högre med 13 g/100 g. Coop ligger på ca 4 g (om jag minns rätt).

Annons:
asafo
2008-03-26 00:04
#49

Hm. Nån skrev att nötbrödet blev saftigare efter en dag i kylen.Inte mitt i alla fall. Tyckte att brödet var rätt gott nybakat, men sen blev det torrt och smakade dt bara nötter. Torrt.

Vad gör jag för fel?

Får nog hålla mig till Finn crisp.

 Förresten, det innehåller ungefär lika mycket kolhydrater som t ex Delikatess. Så varför kan jag inte äta det i stället?

Marylojs
2008-03-26 01:02
#50

# 49. Det är lite svårt att svara på vad du gör fel utan att veta vad du gör.

Nu vet jag inte vad "Delikatess" är, men jag gissar på att det innehåller spannmål och inte är lika fett som nötbrödet. I mitt fall så är det så att spannmål mår jag inte bra av, och skulle troligen inte heller hålla mig mätt.

 #48 Det har jag också undrat över, hoppas du får svar.

Skadlig
2008-03-26 09:45
#51

#49 Om det är som Marylojs säger att "Delikatess" innehåller spannmål så anser åtminstone vi Stenålderskostare att spannmål innehåller växtgifter som visserligen kan vara ok i små mängder men som helst ska undvikas oavsett kolhydratmängden.

#48 Kan det bero på huruvida de räknar med fibrerna till kolhydraterna eller inte?

Mervi
2008-03-30 14:20
#52

Idag skall jag prova detta bröd första gången. Det blir med mandel.

venuseva
2008-03-30 14:28
#53

Har bakat nötbröd på hasselnötsmjöl från Lidl med 1 dl och 1 ägg. Bakat på plåt i ugnen i 180° i 18 minuter.

Äter till kaffet som en kaka. Gott. Men som bröd med smör går också bra förstås.

1 dl hasselnötsmjöl väger 50gr och 1 ägg ca 50gr och la in det i minmat.net för att få värdena.

nobban7
2008-04-05 15:11
#54

Fantastiskt!
Eftersom jag hade pinjekärnor hemma tog jag sådana och mandel och blandade i lite olika sorters nötter. Vet att många undviker pinjekärnor men för den som vill tror jag det kan vara idé att prova eftersom de har en ganska neutral smak. (Men högt pris).

Mervi
2008-04-05 20:05
#55

Brödet blev helt OK, kommer att baka detta oftare.

Annons:
Inke
2008-04-06 15:30
#56

Inspirerad av er alla, har jag bakat nötbröd. 20gr valnötter , 15gr hasselnöt, 15 gr kokos, 1 ägg och en halv msk vatten. 2 min i mikron på full effekt. La till vatten då jag hade mer nötter än receptet. Den flöt ut mer. 396kcal,protein11,77 och kolhydrater 4,91 g . Man får lite smörgåskänsla vilket jag har kommit ifrån. Det triggar nog lite.

Inke
2008-04-06 17:56
#57

Ja den triggar. DET VAR GOTT!!

Mervi
2008-04-06 17:59
#58

Idag har vi varit ute på en tur i Österlen och hade matsäck med detta bröd bakad med mandel och smör och ost på, kanongott och mättande.

Royalwithcheese
2008-04-08 00:49
#59

Bakade just detta brød før førsta gången oohh så gott det var och triggade inget! Hur ofta kan man æta det, ur kolhydratersynpunkt? Før det blir væl ændå lite kolhydrater från nøtterna..

birma
2008-04-09 17:50
#60

Inte alls dumt. Gjorde det nu, fem-minuters-brödet i mikron. Behändigt och snabbt. Enda hemmagjorda LCHF-bröd jag gjort tidigare (enl recept här från forumet) är kokosbröd. Men om jag inte fortsätter med mina köpebröd från affären, finncrisp eller flatbröd så blir det företrädesvis nötbröden, eller också så varierar jag mellan sorterna.

I en skiva flatbröd och finncrisp är det respektive 3.5g och 4g kh. Hur mycket är det i en kvarting nötbröd?

Det här nötbrödet var bra tyckte jag. Samtidigt en "speciell känsla" att inte baka nötsmet ihop med socker, vilket aldrig hänt tidigare.

Kanske provar med mandel nästa gång. Ännu mindre kh-innehåll (5,5 g per hg) än nötter (11 g per hekto). Iaf enl påsarna jag har. Och skulle vara skoj att prova även med mandel.

Denna kommentar har tagits bort.
Mervi
2008-04-09 20:59
#62

Jag brukar baka med mandel. 50 gram mandel + 60 gram ägg

Så här blir det för hela brödet

392 Kcal

17,6 gram protein   18%

7,5 gram kolhydrater  8%

och 32 gram fett. 74%

Så en kvarting ger inte så många kolhydrater, knappt 2 gram.

Jag har inte räknat med nötter.

Annons:
birma
2008-04-10 00:04
#63

Tack Mervi. Inte mycket kolhydrater i mandelbrödet (kvarting). Kanske kan vara lite mer i nötbrödet (ev dubbelt), men inga stora mängder ändå, om man bara tar EN till fikat.

Marylojs
2008-04-10 00:14
#64

Har ätit nötbröd med smör och ost precis efter träningen. Var glupande hungrig pga slarv med maten tidigare idag + riktigt hårt pass, så jag åt hela jag. Mums.

Mervi
2008-04-10 13:29
#65

Hasselnötter har mindre kolhydrater än mandel

Nötter lite över 9 gram och mandel 13. Så det blir minder kolhydrater där.

birma
2008-04-10 14:34
#66

Mervi, är det mindre kolhydrater i hasselnötter?
På mina påsar står det per 100 g:

5,5 g på mandeln
11 g på nötterna

Det var därför jag trodde som jag trodde :-)
Märket är Eldorado. Det står kanske fel på påsarna.

Mervi
2008-04-10 21:26
#67

Jag rättar mig efter MinMat som hämtar uppgifter från SLV. Har aldrig kollar på påsarna.Fundersam

kaisakavat
2008-06-10 02:27
#68

Hjääääälp!!

Bakade detta nötbröd ikväll och det blev SUPERBRA!! Som tur var hade jag dottern på besök (hon blev impad) vilket innebar att jag inte satte i mig alltihopa själv på en gång.

MEN - alldeles på slutet i gräddningen så PAJJADE MICRON!! Det är inte min micro och den är svindyr och typ NY.

Kan det bero på baket?? Det var rätt mycket ånga i ugnen?? Snälla hjäp mig - vet nån något?? (ågren för den dyra fina ugnen…)

kickelina66
2008-06-10 03:54
#69

Tror knappast att det beror på nötbrödet. Om den är ny så borde det finnas garanti på den. En micro borde väl tåla att man anväder den tycker jag.

Annons:
Mervi
2008-06-10 10:18
#70

Nej, det var nog inte brödet som orsakade att mikron pajade. Har bakad detta bröd varje morgon till min man och det har aldrig krånglat.

kaisakavat
2008-06-10 12:42
#71

Kör ni med eller utan "lock" över brödet??

Blenda01
2008-06-10 13:11
#72

#71 Jag kör utan när jag gör nötbrödet.

Mervi
2008-06-10 19:35
#73

Utan lock.

lkn02001
2008-06-10 19:56
#74

gjorde nötbrödet med hasselnötter men fy vad mycket hasselnöt det smakade.. var inte så gott.. kan man göra med bara mandel?

magma
2008-06-10 22:16
#75

Ja, det tror jag.

greensis
2008-06-10 23:11
#76

Funkar med kokos, också, fast då smakar det mest kaffebröd.

Fabricati diem, pvnc!

Annons:
kaisakavat
2008-06-10 23:36
#77

Jag gjorde med mandel och lite kokos. Superbra resultat, som jag åt med smör och ost.

MillisB
2008-06-10 23:40
#78

För att få lite fräs på nötbrödet har jag alltid i en dash med asiatiska kryddor, från AlpNärings sortiment. Det tycker jag blir jättegott, och smaken blir fin tillsammans med smör och ost.

Har också försökt med kokos och mandel, men det triggar mitt sötsug…

/Millis 🎈
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

nobban7
2008-06-10 23:57
#79

När jag vill ha neutral smak brukar jag ha mest pinjekärnor som jag blandar med mandel och/eller nötter

Mervi
2008-06-11 00:08
#80

Jag använder mandel, går jättebra.

Maybelle
2008-07-07 21:11
#81

Kardemumma i - kanongott!

birma
2008-07-07 21:55
#82

Opps - kardemumma. Det låter mumma det.
Tar du det i nöt- eller mandelbrödet?
Själv provade jag att baka mandelbrödet för lite sedan, och tyckte det var riktigt gott. Nötbrödet testade jag tidigare och det var ok det med.

Men det där med kardemumma i - det lät trevligt.

birma
2008-07-13 14:52
#83

… nä ok. Ens frågor försvinner ibland i det stora, helt ok :o) men idag skred jag till verket för att prova i alla fall och så här gick det:

Köpte mandel. Kardemumma hade jag redan.
Plockade fram mandelkvarnen.
Malde mandeln, till drygt 1 dl mandelmjöl.
Blandade i ett ägg.
Blandade i kardemumma.
Smörade en tallrik. Behövs inte smöras kanske?
Bredde ut smeten fint och jämnt över tallriken.
Och när det var nästan klart…
Tallriken kasade ut över bordskanten.
Krasch! Porslinskärvor och smet över golvet i en röra.
Orkade inte börja om igen.
Undrar om det hade blivit gott?

Ledsen Generad

Annons:
gejsa
2008-07-13 22:07
#84

haha din stackare. Det var nog inte meningen att du skulle äta det i dag. Nej, jag smörar inte tallriken. :)

birma
2008-07-13 23:20
#85

Tänkte detsamma. Det var inte meningen. Antagligen nån högre och bättre vetande röst som ville säga:

- Lägg ner det där med bröd nu och bli en "riktig" LCHF:are någon gång!

Ok gejsa, ingen smörande där hos dig nej! Jag har smörat de få gånger (3-4) jag bakat brödet med nötter eller mandel, då jag inte vetat om det kunde fastna i botten.

Hm, nu får man se. Lyda renläriga lchf-rösten och lägga ner kardemummaprojektet, eller försöka igen och tro att det var en slump och ren otur?

Fundersam

birma
2008-07-20 23:11
#86

Skam…

den som ger sig. Nu var jag på det igen. Mandelbröd på fem minuter med kardemumma. Inte orkat ge mig på det igen sedan misslyckandet sist, blev så tjurig. Men ikväll så hade jag tjurat färdigt.

Det åkte icke i golvet den här gången. Det blev gott med kardemumma!

kaisakavat
2008-07-22 02:30
#87

Nu är micron hel igen. Reservdel (grunka till transformator) kostade 10kr och ex-sambon skruvade lite. Sen var det klart.

Bor dock inte längre med micron (eller ex-sambon) så jag kan inte grädda bröd - buuuu. MEN jag upptäckte att det går att steka-grädda det i en liten stekpanna. På låg värme, bara. Det funkar jättebra såhär i nö(t)fall. Gotti!!

MillisB
2009-01-12 16:06
#88

Puffar lite på den här tråden. Är säkert många nya medlemmar som kan tänka sig lite omväxling ibland!

/Millis 🎈
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

LN35
2009-01-13 10:57
#89

Helt fantastiskt, detta har jag längtat efter.

Åt en halv kaka till frukost med smör, ägg och majonäs som pålägg till mitt kaffe med äggmjölk.

Lätt att göra och med pålägg känns det som vanligt bröd.

Marylojs
2009-01-13 14:28
#90

Detta är verkligen en favorit att ta till.

Annons:
nobban7
2009-01-13 17:49
#91

När jag testade att göra Semla kom jag på att man kunde baka den i en kopp och då går det att skära i tunna skivor som limpa.

fantub
2009-01-13 21:27
#92

Har precis bakat nötbrödet och som vanligt haft lite bråttom…

Läste inte färdigt och lätt brödet vara i micron 4 min. En blandning mellan "rallarhalvor" och knäcke…

Tog i lite brödkryddor och en gnutta salt samt en tsk kokosfett. Gott.

Helene1
2009-01-17 00:46
#93

Jag gjorde en blandning av mixade "trasiga" nötter som jag köpte på hälsokostaffären (tror det var cashew, valnötter, jordnötter etc) det körde jag i mixern med en handfull "salladsfrön"(pumpa o solsrosfrö etc). Blandade 1 1/2dl med ett medelstort ägg, lade tunnt på en tallrik o micrade i 4min. Det blev jättegott med smör o ost.

Helene1
2009-01-17 00:46
#94

Jag gjorde en blandning av mixade "trasiga" nötter som jag köpte på hälsokostaffären (tror det var cashew, valnötter, jordnötter etc) det körde jag i mixern med en handfull "salladsfrön"(pumpa o solsrosfrö etc). Blandade 1 1/2dl med ett medelstort ägg, lade tunnt på en tallrik o micrade i 4min. Det blev jättegott med smör o ost.

Anninni
2009-02-09 23:41
#95

Nu har jag gjort detta börd. Det är helt ok och man blir väldigt mätt på en kvartbit. åt med krakovska (en polsk påläggskorv som är helt underbar) och ett tjockt lager smör.

Margareta
2009-02-09 23:46
#96

Varje gång jag läser den här tråden tänker jag att jag skall testa. Varje gång jag bestämt mig ändrar jag mig och låter bli.

Jag har fruktansvärt lätt för att överäta och jag har fruktansvärt låg toleransnivå för kolhydrater - det går helt enkelt fetbort.

Jag klarar inte ens några nötter.

Antingen äter jag för många - fler än planerat - eller så klarar jag mig - men jag går likt förbaskat upp i vikt av eländet.

Trist men sant!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Caena
2009-02-20 14:50
#97

gjorde en omgång efter att ha läst i KaisaKavats tråd att det var lättgjort och stekt i stekpanna.. 

supergott!! delade på 4 och sedan på längden så jag kunde fylla den med skivat bregott och boxholms carolineost.. suuupergott!
mersmak helt klart, 

men ska tipsa mamma som ätit LingonGrova i brödsug.. det här e ju betydligt bättre!!!

Annons:
Walnewra
2009-03-09 18:23
#98

Ick, detta var alldeles för gott..gjorden en sats och slurrrrps sa det så försvann den!! Skäms

hennessommar
2009-03-10 11:18
#99

Jag håller med. Alldeles för gott! Och jag märker att jag inte klarar av att äta bara hälften. Illa för mig, för det var helt fantastiskt gott! =)

majlis
2009-03-23 08:48
#100

Har provat" nötbröd på 5 min". Supergott.

Jag har saknat brödet enormt sedan jag började med denna kost( 4 veckor). I lördags föll jag för frestelsen att ta en vanlig köpebröds macka, och vad hände. Jag blev dålig i magen igen, inte värt det.

Eftersom jag inte utforskat hela denna sidan och inte sett att man kunde baka så gott bröd med nötter och mandel m.m.

Detta ska jag göra igen och prova andra goda recept som jag läst om här. Tack alla för receptenTungan ute.

Icegirl
2009-03-29 14:26
#101

Supergott. Blandade mandel, hasselnötter, pinje och någon valnöt. Hur gott som helst färskt. Ska se hur det smakar i morgon. Gräddade mitt på vanlig mattallrik tunt, lossnade lätt när det var litet varmt. Ska nog förvara det i kylen - ser fram mot i morgon bitti då jag ska ta en kvart till frukost.

Rebecca1989
2009-05-25 21:59
#102

Nu ska jag försöka baka detta, men med endas sötmandel(det var det enda vi hade hemma) så  jag får ju se hur det blir =)

Million
2009-06-05 22:56
#103

Bakade precis med paranöts-mjöl, det blev jättebra! Paranötter innehåller bara 5 g kolhydrater per 100 g. Glad

MillisB
2009-06-07 23:56
#104

Bra tips för utflykter på sommaren!

/Millis 🎈
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Annons:
Tuffsig
2009-06-22 16:41
#105

Funderar på att också göra nötbröd, kan ju vara gott att ta med sig.

Funderar dock på om det går att göra med macadamia och paranötter. 

De ät ju mindre andel kolhydrater i de nötterna än vad det är i mandel, så det borde ju gå. Fast det kanske blir fel konsistens på brödet?

Någon som har nån aning?

Tuffsig
2009-06-22 16:41
#106

Funderar på att också göra nötbröd, kan ju vara gott att ta med sig.

Funderar dock på om det går att göra med macadamia och paranötter. 

De ät ju mindre andel kolhydrater i de nötterna än vad det är i mandel, så det borde ju gå. Fast det kanske blir fel konsistens på brödet?

Någon som har nån aning?

[Pennylane1]
2009-06-22 21:06
#107

klart att det går, man kan använda nästan vad som helst i nötväg. Testa vettja!

Tuffsig
2009-06-22 21:31
#108

Okej, blir att testa i kväll eller någon av de kommande dagarna (fast då kanske nötterna jag har hemma är slut Skäms )

Hoppas att det blir bra.

[Pennylane1]
2009-06-22 21:35
#109

då kan du ta linfrö, solrosfrö, sesamfrö, kokos.. när jag gjorde det där brödet eller liknande i början av LCHF-tiden så blandade jag olika sorter var gång… malde av det jag hade hemma och la i en stor glasburk och tog av. Fyllde på hela tiden med vad som fanns hemma, det blev lite olika var gång.

frukaos
2009-06-23 10:48
#110

Ska testas, låter supersmidigt. Se'n har jag fått för mig att nötter också tar bort en del av äggsmaken. En del bröd blir lätt lite som kall omelett.

Tack för receptet/tipset!

[Pennylane1]
2009-06-23 12:22
#111

annars kan man testa att köra nån mjölblandning ( linfrön, nötter, sesam, kokos eller vad man gillar) lite husk behövs också. Kanske sammanlagt ett par dl. sen blandar man med två ägg och lite smält smör, ev. lite bakpulver. Låt svälla några minuter.  Är degen för fast kan man ta i lite vatten är den för lös tar man lite mer av mjölblandningen, eller lite mer husk. Gör  bullar och grädda. Då har man goda grova frallor.

Annons:
pema
2009-06-24 08:50
#112

Jag ska prova att baka dom på  Macadamia nötter, som innehåller mera fett de kanske blir lite saftigare då?

Tuffsig
2009-06-24 18:08
#113

Pema: Det hade jag också tänkt att göra. 

Skriv är när du har testat, om hur resultatet blev.

birma
2009-06-25 11:54
#114

#110 frukaos. Skillnad i jämförelse med polarbrödet. Är ok det också men nötbrödet smakar inte äggomelett. Blev först överraskad över nötsmak i icke-kombination med socker. När man lärt sig nya smaken var det angenämt att kunna ha en typ av bröd till kaffet. Trist att fika utan något brödaktigt (då är det inte fika). Vid ev återgång till full lchf-kost blir det att baka nötbröd igen.

[Pennylane1]
2009-06-25 11:57
#115

blandar man pepparkakskrydda i så blir det nästan som skånepepparkakor! Mums med smör och ost!

birma
2009-06-25 12:08
#116

#115 Pennylane1. Blir nostalgisk. Det var ungarnas och min favorit när de var små och bodde hemma. Att jag inte själv tänkt på det. Har kryddorna hemma. Lärt mig på forumet att de finns (visste inte) att köpa färdigblandade. Det var i någon äggmjölkstråd tipset gavs för smaksättning. Måste bli bra i nötbröd också.

pema
2009-06-25 15:03
#117

Vilket härligt bröd, på måndag ska jag testa att röra ihop det på morron o tilllaga när vi äter frukost på jobbet.

pema
2009-06-25 20:00
#118

Provade att göra dom med Macadamia nötter, jag tycker att det blev jättegott.

Annons:
nobban7
2009-08-02 02:22
#119

Idag gjorde jag med mandel, Blandade i lite hackad rosmarin och en hackad, soltorkad tomat i olja och strödde lite salt över. Smaskigt!

jack71
2009-08-18 16:22
#120

Jag gör nötbrödet genom att köra en påse mandel, en påse hasselnötter och 1 dl cocos i mixern.

Har i 1 ägg i en djuptallrik, blandar i mjölet och lite smält smör samt kanel innan jag värmer i micron 2 minuter.

Äter dessa fyra skivor till frukost typ varannan eller var tredje dag och är väl rädd för att jag får i mig lite för mycket kolhydrater men kan inte förstå hur ni kan klara er till lunch på mindre?

Fast man kan ju äta annat förstås men har svårt att hitta andra frukostar än ägg och smör som jag gillar.

batman
2009-09-06 16:35
#121

Jag har gjort en variant på nötbrödet eftersom jag tyckte det smakade "nötkaka" om det . Med bara mandel blev det för många kh, ca 8, i ett bröd. Tål man fibrer så kolla här.

Så här gör jag: Knappt 1 dl fibrex (körs till mjöl i bulliten)

                      ca 2 msk mandelmjöl

                      ca 1 tsk psyllium husk

                      ca 1 tsk bakpulve

I en tallrik rör jag ihop 1 ägg + 2 msk vatten

Blanda i de torra ingredienserna och ha lite tex flingsalt på.

Kör 2 minuter på full fart i micron och svalna på ett galler.

Jag gör alltid flera och har brödet i en påse i kylen.

Att det står ca i receptet beror på att jag "gör det på en höft"! Flört

cattan
2009-10-12 18:12
#122

Det första brödreceptet, med mandel, nötter och ägg ska bli mitt julgodis, har haft funderingar på vad jag ska festa på i jul, men nu vet jag… Det där med asiatiska kryddor i blandningen  låter bra för jag misstänker  a tt brödet kan bli en trigger för mig men detta ska testas som julgodis. tack alla för inspiration.

[Pennylane1]
2009-10-12 19:10
#123

du ska nog testa det först, så du inte blir besviken för så mycket godis smakar det inte, det smakar matbröd. Som grov fralla eller nåt.

Rhiandell
2009-10-18 23:52
#124

Åh gode gud… Bakade precis mandelbröd i ugn för första gången. (Brukar använda micro annars) Åt en skiva som fortfarande var varm med mycket smör och ost. Herregud vad gott. Det smakade precis som vilket nybakt bröd som helst (ja, ok, jag inser att mitt minne av hur bröd smakar kan vara en smula suddigt). Och med de mandlar (4,5 kh/100 g) jag har så var blev inte notan heller så farlig.
Hade mindre ägg i än vad jag brukar ha, gjorde det mer brödigt.

cnidaria
2009-10-28 00:57
#125

För tillfället har jag inte så mycket köksredskap, så jag köpte mandelspån istället, Lidl: 100 g för 10:-(!) och det blev helt okej. Gräddade det på spisen, micro har jag, men den försöker jag undvika (tror att den slår isär fettmolekylerna, som sen inte hittar tillbaka till sin plats i kedjan och att kroppen sen inte känner igen dessa! (micron värmer ju innifrån och ut)).

Annons:
matsmurfen
2009-10-28 06:48
#126

Det var en konstig mikro du har, mina kycklingfiléer tinar alltid utifrån och in.

[Pennylane1]
2009-10-28 10:07
#127

Obestämdinifrån och ut? har jag aldrig märkt, som matsmurfen säger… mat som inte är tillräckligt uppvärmd/tillagad är ju kall/rå i mitten.

cnidaria
2009-10-28 16:38
#128

Jag menar på molekylnivå. Mina funderingar grundar sej i att det går ju så otroligt fort att tex vätskor exploderar i mikron om man har otur Oskyldig (för hög effekt), det har jag aldrig varit med om på spis eller i ugn.

pema
2009-10-31 21:37
#129

#Rhiandell

När du gjorde mandelbrödet i ugnen hur varmt hade du o vilket recept använde du, det finns ju rätt många recept har jag sett.

Rhiandell
2009-11-01 18:39
#130

perma: Hade det på 175 gr. Mätte inte så noga tyvärr så jag kan inte riktigt ge ett exakt recept. Jag hade fem ägg och hade i så mycket mandelmjöl att det blev ganska fast. Om jag ska gissa så kanske 1 1/2 dl mjöl per ägg. Hade det inne i ungefär 20 min.
Bakade i brödform, fyllde ungefär till hälften med fem ägg så det blev ett ganska platt bröd.

[Columba]
2009-11-01 23:24
#131

Ja lättare kan det inte bli. Blandade 2 dl mandelmjöl(innehöll litet hasselnötsmjöl också) med två ägg. Smaksatte med pizzakrydda och litet salt. Bredde ut degen  i stekpannan och stekte i stekpannan  med litet smör i. Vände brödet när det var tillräckligt brunt. Det blev så fast att jag kunde klyva det. Tjockleken på brödet blev ca 1 cm, stekpannan hade en diameter på 18 cm. Nästa gång ska jag pröva med halv sats och se hur det blir. Dethär gillade jag!

Upp till toppen
Annons: