Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter

Nötbröd på 5 minuter.

2008-01-19 10:36 #0 av: NancyAlke

Nu skriver jag en tåt exakt om hur just jag gör när jag bakar nötbröd. Många gör samma bröd och jag vet inte var receptet kom ifrån från början faktiskt.

Jag gör eget nötmjöl, detta blir inte riktigt samma någon gång tror jag... I min mixer häller jag i alla fall alltid 1 påse sötmandel och 1 påse hasselnötter. Ofta häller jag i en skvätt kokosflingor också ½-1 dl... ibland kan det åka med valnötskärnor (nyttigt) och ibland russin (lite för sött för att vara nyttigt... men gott till jul t ex)

Det blir mycket mjöl och jag sparar detta i en glasburk i kylen.

Brödreceptet då:

1 rågad dl nötmjöl (anpassas efter äggets storlek)
1 ägg
nästan ett krm bakpulver

Blanda nötmjöl och bakpulver i en djuptallrik. Vispa upp ägget, häll det i tallriken och "gegga i hop och platta till". Kör det hela i mikron i 2 minuter, skär ett kryss i brödet när det fortfarande är varmt (så att det blir 4 "kvartar". Lossa bitarna från tallriken och låt dem svalna.

Jag har inget exakt energivärde på brödet men man bör nog inte äta mera än två kvartar om dagen, det är ju en del kolhydrater i nötter. Kanske finns nån händig som vill räkna ut ett ungefärligt energiinnehåll?

Bild finns i den här artikeln

Anmäl
2008-01-21 20:11 #1 av: Margareta

Man behöver vikt för att räkna...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-01-21 20:14 #2 av: NancyAlke

Självklart Margareta, det vet jag ju, annars hade jag ju kunnat räkna själv i minmat... Så då skriver jag väl att kanske någon händig, med våg, kan räkna. Värdet blir ju också ungefärligt med tanke på att man kan variera innehållet i nötmjölet.

Anmäl
2008-01-21 20:47 #3 av: Frualbertsson

Hej Nancy,

Jag bakade detta brödet nu och måste säga att det var supergott! Prövade polarbrödet igår, som var toppengott men detta är ju mer som ett vanligt bröd.

Inget att äta av i mängder, men en skiva till frukosten emellanåt, helt kanon!

Anmäl
2008-01-21 21:04 #4 av: Karro

Framförallt kanske när man har mer bråttom? Finns ju såna mornar också :)

Anmäl
2008-01-21 21:48 #5 av: libertine

Är mandeln skalad? Spelar det roll?

Anmäl
2008-01-21 21:53 #6 av: synvinkel

Det borde gå att köpa spanska mandlar någonstans, bortsett från ICAs naturgodishylla. Där har de spanska mandlar som är rostade och saltade. De innehåller under 2% kolhydrater och jag tycker om dem. Men jag har tyvärr inte hittat naturella sådana. Ska leta vidare, kanske finns här på nätet nånstans..

Men ett mjöl gjort på sådana skulle nog kunna göra mig smörgåsberoende! Glad

Man kan ju även jobba på att få bort saltet om man vill!

Anmäl
2008-01-21 23:15 #7 av: MaMaMade

Hasselnötter funkar ju inte så bra för mig men jag vill så gärna prova på. Saknar frukostmackan ibland när det kör ihop sig m griniga ungar, "tung" blöja, rymmande hund samtidigt som man är jättehungrig o bara vill slänga i sig ngt.

Pinjekärnorn istället? Kan det gå månntro?

Anmäl
2008-01-22 08:28 #8 av: NancyAlke

Det är bara att testa sig fram MaMaMade, valnötskärnor och osaltade cashew kanske?

Jag äter nötbrödsmackor dom fyra dagar i veckan som jag jobbar, eftersom jag inte klarar att äta frukost innan jag åker till jobbet. Dom skulle få fnatt om jag stekte bacon och ägg i köket här på morgonen tror jag Skrattande Fördelen med mackorna är också att man kan göra dom dagen innan, dom blir faktiskt godare då.

Anmäl
2008-01-22 08:51 #9 av: Frualbertsson

Ja brödet blev faktiskt godare tills idag. Jag bakade mitt igårkväll och tog till frukost idag, med smör och gräddädelost. Smaskigt som bara den!

Anmäl
2008-01-22 08:59 #10 av: NancyAlke

Jag brukar baka bröd för hela veckan på söndagarna, äter ju max två "kvartar" om dagen.

Jag fick bröd kvar i kylen "av misstag" förra veckan och kan nu tala om att det fortfarande smakade jättebra en vecka efter bakdag.

Anmäl
2008-01-22 10:15 #11 av: Mervi

Jag bakar en hel limpa nötbröd till mannen som gärna har ett par mackor med sig till jobbfikat. Delar upp limpan i lagom bitar och förvarar i frysen. Själv äter jag detta väldigt sällan, har kommit ifrån brödtänket helt.

Man kan byta ut nötterna mot mandel.

Anmäl
2008-01-22 22:56 #12 av: Karro

Tack Mervi för påminnelsen jag sa ju redan när jag såg det där första gången att jag skulle göra det :)

Anmäl
2008-01-23 21:25 #13 av: parsley

Testade att göra nötbröden idag. Jättegoda. Jag använde nötmjöl från LIDL. Nötmjölet kostade lika mycket som hela de hela nötterna kostade där.

Anmäl
2008-01-23 22:32 #14 av: [slamslams]

Jag bakade nötbrödet i dag  det var gott.

Sen rörde jag ihop en sats till och bakade den i ugnen, det blev också gott.

detta skall jag baka fler gånger.

Jag åt en bit med bregott och västerbottenost, mycket gott.

 

Anmäl
2008-01-24 11:40 #15 av: Skadlig

Var lite torrt tyckte jag och först störde jag mig på att det inte riktigt smakade bröd men sen när munnen ställde om sig på att den inte skulle förvänta sig vete så tyckte jag det var gott. Har med mig en macka till eftermiddagsfikan. :)

Anmäl
2008-01-24 12:25 #16 av: NancyAlke

#15 Det blir godare när det legat till sig i kylen en dag eller två, eller mindre torrt i alla fall.

Anmäl
2008-01-24 12:38 #17 av: ejaeja

jag har bakat det idag och det var jättegott med smör och ost. Trevligt att få tugga

Anmäl
2008-01-24 13:35 #18 av: NancyAlke

Påminner återigen om att det är en del kolhydrater i, så man får inte äta för mycket.

Är det ingen som har en våg? Om man visste vad en dl hackade nötter vägde, så vore det ju lätt att räkna ut kolhydraterna via minmat skulle jag tro.

Anmäl
2008-01-25 18:41 #19 av: parsley

Vill man räkna på nötbrödet så tror jag att man kan räkna med att en dryg dl nötmjöl väger 40 g.

Anmäl
2008-01-25 19:41 #20 av: NancyAlke

Oki, bifogar en dump på innehållet i ett helt nötbröd, så man får dela det i fyra då.... 6% kolhydrat får man väl acceptera... 5,5 g för ett helt bröd blir ju ändå inte många gram per kvart.

Anmäl
2008-01-25 20:12 #21 av: Byttan

Här kommer mitt brödrecept: 100 g mald mandel, 50 g malda linfrö, 35 g smält smör, 3 ägg, 3/4 tsk bakpulver, 3/4 tsk salt. Jag rör ihop allt, slår det i en plastburk, ca 10x15 cm, i mikron på full effekt ca 7 minuter. För att få det lite knaprigt åker det sen in i bakugnen (på bakplåtspapper) under grillen ett par minuter. Vänder det en gång. Hela brödet har ca 15 kolh. Jag skär 15 skivor, så det blir 1/skiva.

 

Anmäl
2008-01-26 21:52 #22 av: parsley

1000 tack för receptet på nötbröd. Jag hade med det i matsäcken idag och det var perfekt att ha med. Gott, mättande och lätt att göra ordning. I och med att en liten sats är så enkel att göra kan man ju göra en sats nötbröd nästan var som helst, bara det finns en (mikrovågs)ugn att tillgå.

Anmäl
2008-02-05 17:25 #23 av: Jennix

Vill tacka för ett bra tips och recept! Jag gjorde nötbröd igår, en liten kaka, utan bakpulver funkade OK. :)

Jättebra att ha med när man inte har tillgång till kyl eller nåt och bra som variation för mig som äter en del kött. :)

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2008-02-09 17:13 #24 av: Fnyfniken

Jag är frälst, Nancy! Jättegott!

Finns det några nackdelar med att äta så mycket nötter (förutom att kh kan göra att man inte går ner vilket jag skiter i nu när jag passar i vinterkappan...) Eller med att äta mat tillagad i micron?

Anmäl
2008-02-09 17:23 #25 av: NancyAlke

Kan inte tänka mig andra nackdelar än att näringsvärdet kanske inte blir det bästa... brödet går ju att baka i ugn också.

Man kan ju ha koll och lägga till nötter som är extra nyttiga, valnötter tror jag är såna t ex..

Anmäl
2008-02-11 23:53 #26 av: Fnyfniken

Jag tycker valnötter är lite bittra. Jag funderar på macadamianötter. De är otroligt feta. Funderar på vad annat som finns som man kan använda också. Nötterna verkar ju inte ha särskilt mycket med konsistensen att göra, direkt. Mer att de ger smak och utfyllning. Jag ska prova att dryga ut med keso. Det kanske blir bra.

Anmäl
2008-02-17 21:28 #27 av: Marylojs

Det finns säkert fler som upptäckt detta men om man gör brödet lite tunnare och låter det gå lite för länge blir det hårt, nästan som att knapra på hårt bröd. Mums mums.

Anmäl
2008-02-17 21:31 #28 av: Frualbertsson

#27 det ska jag ta och testa nästa gång. Har alltid varit mer av en knäcke- än smörgåsmänniska. Det låter gott.

Anmäl
2008-02-18 23:16 #29 av: Marylojs

Tänkte bara berätta att jag nu låtit min tunnare, hårdare variant torka ett dygn och det är ännu mer likt knäckebröd. Gott!

Anmäl
2008-02-19 11:07 #30 av: Cattis77

#29 Har du haft den i påse eller legat ute i luften för att torka??

Anmäl
2008-02-19 14:20 #31 av: NancyAlke

Måste bara testa att göra nötknäcke...!

Jag körde mitt utan bakpulver i sista laddningen (hade slut) och det blev ingen skillnad, så det är nog en onödig tillsats kanske...

Anmäl
2008-03-02 01:53 #32 av: gejsa

Nu har jag med gjort nötbrödet i kväll. Det var kanongott med bregott och ost på.

Anmäl
2008-03-02 08:56 #33 av: Frualbertsson

Aha göra nötknäcke.... det ska jag testa =)

Anmäl
2008-03-03 17:11 #34 av: Ktina

Hi, hi! Det här är ju hur kul som helst! Ni här på forumet har lyckats med något som min omgivning har gått bet på i alla år: nämligen att få mig att vilja stå i köket!Skrattande Idag har jag testat att göra äggmjölkgrädde eller vad det heter (smakade sådär), och i morgon ska jag testa att baka nötbröd! Min sambo blir svår att få över till LCHF om han inte får nötknäcke... Stort tack för att ni finns!Skrattande

Anmäl
2008-03-03 17:46 #35 av: Amiechan
#34: Skojigt att du längtar in i köket! :D Buljongkok därefter eller? ;)
Anmäl
2008-03-19 13:18 #36 av: venuseva

Hjälp. skall göra nötbröd i ugnen men vet ej vilket gradtal och hur länge det skall vara inne? Har gasugn och känner mig osäker. Behöver hjälp!

Anmäl
2008-03-22 15:28 #37 av: asafo

Ska man skala mandeln? Kan man  blanda nästan vilka nötter som helst?

Ska nämligen baka ikväll, det var längesen :-)

Anmäl
2008-03-22 20:26 #38 av: lislotta

Detta var ju faktiskt gott! Kanske borde jag sluta förvånas, men kan inte.. Hur kan det vara så ENKELT att göra, och med så få ingredienser, men ändå smaka helt ok? Det är skumt. Var skeptisk till äggmjölken också, men den är ju supergod (med rätt kryddor, förstås).

Nästa gång jag gör nötbrödet ska jag dock ha i lite salt i smeten. Tyckte det var lite halvtrött smak på det.. jag använde inte heller bakpulver, men funkade bra ändå..

Anmäl
2008-03-22 20:33 #39 av: kickelina66

Jag har bara provat mandel och hasselnötter men man kan nog blanda vilka nötter som helst. Nu blev jag sugen på nötbröd.

Anmäl
2008-03-22 20:38 #40 av: Marylojs

Jag tycker det är gott med hälften mandel, hälften cashew.

Anmäl
2008-03-22 23:38 #41 av: asafo

Ska man skala sötmandeln?

Ska prova att baka i morgon

Anmäl
2008-03-23 00:13 #42 av: miagumman

Nej, jag skalar inte mandeln utan mal den som den är. Lycka till!

Anmäl
2008-03-23 00:22 #43 av: Marylojs

Nej, jag skalar aldrig mandeln.

Anmäl
2008-03-23 16:39 #44 av: KattisPrenell

Måste man mala, går det att köra nötterna i mixern istället?

 Det låter väldigt gott, ska prova vilken dag som helst. Är dock lite småskeptisk eftersom jag gick på alla skriverier här om att äggmjölk var så fantastiskt. Det håller jag ju verkligen inte med om nämligen... Hoppas detta är bättre!

Anmäl
2008-03-23 16:57 #45 av: miagumman

Jag skrev att jag mal den men jag menar att jag kör mandeln i mixern. Det här brödet tycker jag är helt ok! Håller med om att äggmjölken smakar blä....! Det verkar vara bara du och jag här på forumet som tycker det! Glad

Anmäl
2008-03-23 17:05 #46 av: NancyAlke

Jag kör nötterna i mixer och skalar inte sötmandeln. Jag har provat att använda sötmandel, hassel och valnötter, men det funkar säkert med andra nötter också. Jag blandar ofta i kokos när jag mixar nötterna, eftersom jag gillar smaken. Till jul släppte jag ner några russin och en par bitar mörk choklad... det blev mumma Flört

Bakpulvret har jag helt slutat med, verkar vara en onödig ingrediens.

Anmäl
2008-03-23 23:39 #47 av: asafo

Nu har jag bakat nötbröd. Blev mycket godare än 'polarbrödet' som jag bakade igår. Har just ätit två kvartar med smör och ost till kvällsfika. Glad att kunna ta en kvällsmacka till kaffet igen

:-)

 

Anmäl
2008-03-24 11:49 #48 av: KatNyb

Jag bakar ofta mandelbröd. Men hur kommer det sig att sötmandel från Coop och ICA har så olika värden för kolhydrater? ICA ligger betydligt högre med 13 g/100 g. Coop ligger på ca 4 g (om jag minns rätt).

Anmäl
2008-03-26 00:04 #49 av: asafo

Hm. Nån skrev att nötbrödet blev saftigare efter en dag i kylen.Inte mitt i alla fall. Tyckte att brödet var rätt gott nybakat, men sen blev det torrt och smakade dt bara nötter. Torrt.

Vad gör jag för fel?

Får nog hålla mig till Finn crisp.

 Förresten, det innehåller ungefär lika mycket kolhydrater som t ex Delikatess. Så varför kan jag inte äta det i stället?

Anmäl
2008-03-26 01:02 #50 av: Marylojs

# 49. Det är lite svårt att svara på vad du gör fel utan att veta vad du gör.

Nu vet jag inte vad "Delikatess" är, men jag gissar på att det innehåller spannmål och inte är lika fett som nötbrödet. I mitt fall så är det så att spannmål mår jag inte bra av, och skulle troligen inte heller hålla mig mätt.

 #48 Det har jag också undrat över, hoppas du får svar.

Anmäl
2008-03-26 09:45 #51 av: Skadlig

#49 Om det är som Marylojs säger att "Delikatess" innehåller spannmål så anser åtminstone vi Stenålderskostare att spannmål innehåller växtgifter som visserligen kan vara ok i små mängder men som helst ska undvikas oavsett kolhydratmängden.

#48 Kan det bero på huruvida de räknar med fibrerna till kolhydraterna eller inte? 

Anmäl
2008-03-30 14:20 #52 av: Mervi

Idag skall jag prova detta bröd första gången. Det blir med mandel.

Anmäl
2008-03-30 14:28 #53 av: venuseva

Har bakat nötbröd på hasselnötsmjöl från Lidl med 1 dl och 1 ägg. Bakat på plåt i ugnen i 180° i 18 minuter.

Äter till kaffet som en kaka. Gott. Men som bröd med smör går också bra förstås.

1 dl hasselnötsmjöl väger 50gr och 1 ägg ca 50gr och la in det i minmat.net för att få värdena.  

Anmäl
2008-04-05 15:11 #54 av: nobban7

Fantastiskt!
Eftersom jag hade pinjekärnor hemma tog jag sådana och mandel och blandade i lite olika sorters nötter. Vet att många undviker pinjekärnor men för den som vill tror jag det kan vara idé att prova eftersom de har en ganska neutral smak. (Men högt pris).

Anmäl
2008-04-05 20:05 #55 av: Mervi

Brödet blev helt OK, kommer att baka detta oftare.

Anmäl
2008-04-06 15:30 #56 av: Inke

Inspirerad av er alla, har jag bakat nötbröd. 20gr valnötter , 15gr hasselnöt, 15 gr kokos, 1 ägg och en halv msk vatten. 2 min i mikron på full effekt. La till vatten då jag hade mer nötter än receptet. Den flöt ut mer. 396kcal,protein11,77 och kolhydrater 4,91 g . Man får lite smörgåskänsla vilket jag har kommit ifrån. Det triggar nog lite.

Anmäl
2008-04-06 17:56 #57 av: Inke

Ja den triggar. DET VAR GOTT!!

Anmäl
2008-04-06 17:59 #58 av: Mervi

Idag har vi varit ute på en tur i Österlen och hade matsäck med detta bröd bakad med mandel och smör och ost på, kanongott och mättande.

Anmäl
2008-04-08 00:49 #59 av: Royalwithcheese

Bakade just detta brød før førsta gången oohh så gott det var och triggade inget! Hur ofta kan man æta det, ur kolhydratersynpunkt? Før det blir væl ændå lite kolhydrater från nøtterna..

Anmäl
2008-04-09 17:50 #60 av: birma

Inte alls dumt. Gjorde det nu, fem-minuters-brödet i mikron. Behändigt och snabbt. Enda hemmagjorda LCHF-bröd jag gjort tidigare (enl recept här från forumet) är kokosbröd. Men om jag inte fortsätter med mina köpebröd från affären, finncrisp eller flatbröd så blir det företrädesvis nötbröden, eller också så varierar jag mellan sorterna.

I en skiva flatbröd och finncrisp är det respektive 3.5g och 4g kh. Hur mycket är det i en kvarting nötbröd?

Det här nötbrödet var bra tyckte jag. Samtidigt en "speciell känsla" att inte baka nötsmet ihop med socker, vilket aldrig hänt tidigare.

Kanske provar med mandel nästa gång. Ännu mindre kh-innehåll (5,5 g per hg) än nötter (11 g per hekto). Iaf enl påsarna jag har. Och skulle vara skoj att prova även med mandel.

Anmäl
2008-04-09 20:59 #62 av: Mervi

Jag brukar baka med mandel. 50 gram mandel + 60 gram ägg

Så här blir det för hela brödet

392 Kcal

17,6 gram protein   18%

7,5 gram kolhydrater  8%

och 32 gram fett. 74%

Så en kvarting ger inte så många kolhydrater, knappt 2 gram.

Jag har inte räknat med nötter. 

 

Anmäl
2008-04-10 00:04 #63 av: birma

Tack Mervi. Inte mycket kolhydrater i mandelbrödet (kvarting). Kanske kan vara lite mer i nötbrödet (ev dubbelt), men inga stora mängder ändå, om man bara tar EN till fikat.

Anmäl
2008-04-10 00:14 #64 av: Marylojs

Har ätit nötbröd med smör och ost precis efter träningen. Var glupande hungrig pga slarv med maten tidigare idag + riktigt hårt pass, så jag åt hela jag. Mums.

Anmäl
2008-04-10 13:29 #65 av: Mervi

Hasselnötter har mindre kolhydrater än mandel

Nötter lite över 9 gram och mandel 13. Så det blir minder kolhydrater där.

Anmäl
2008-04-10 14:34 #66 av: birma

Mervi, är det mindre kolhydrater i hasselnötter?
På mina påsar står det per 100 g:

5,5 g på mandeln
11 g på nötterna

Det var därför jag trodde som jag trodde :-)
Märket är Eldorado. Det står kanske fel på påsarna.

Anmäl
2008-04-10 21:26 #67 av: Mervi

Jag rättar mig efter MinMat som hämtar uppgifter från SLV. Har aldrig kollar på påsarna.Fundersam

Anmäl
2008-06-10 02:27 #68 av: kaisakavat

Hjääääälp!!

Bakade detta nötbröd ikväll och det blev SUPERBRA!! Som tur var hade jag dottern på besök (hon blev impad) vilket innebar att jag inte satte i mig alltihopa själv på en gång.

MEN - alldeles på slutet i gräddningen så PAJJADE MICRON!! Det är inte min micro och den är svindyr och typ NY.

Kan det bero på baket?? Det var rätt mycket ånga i ugnen?? Snälla hjäp mig - vet nån något?? (ågren för den dyra fina ugnen...)

Anmäl
2008-06-10 03:54 #69 av: kickelina66

Tror knappast att det beror på nötbrödet. Om den är ny så borde det finnas garanti på den. En micro borde väl tåla att man anväder den tycker jag.

Anmäl
2008-06-10 10:18 #70 av: Mervi

Nej, det var nog inte brödet som orsakade att mikron pajade. Har bakad detta bröd varje morgon till min man och det har aldrig krånglat.

Anmäl
2008-06-10 12:42 #71 av: kaisakavat

Kör ni med eller utan "lock" över brödet??

Anmäl
2008-06-10 13:11 #72 av: Blenda01

#71 Jag kör utan när jag gör nötbrödet.

Anmäl
2008-06-10 19:35 #73 av: Mervi

Utan lock.

Anmäl
2008-06-10 19:56 #74 av: lkn02001

gjorde nötbrödet med hasselnötter men fy vad mycket hasselnöt det smakade.. var inte så gott.. kan man göra med bara mandel?

Anmäl
2008-06-10 22:16 #75 av: magma

Ja, det tror jag.

Anmäl
2008-06-10 23:11 #76 av: greensis

Funkar med kokos, också, fast då smakar det mest kaffebröd.

Anmäl
2008-06-10 23:36 #77 av: kaisakavat

Jag gjorde med mandel och lite kokos. Superbra resultat, som jag åt med smör och ost.

Anmäl
2008-06-10 23:40 #78 av: MillisB

För att få lite fräs på nötbrödet har jag alltid i en dash med asiatiska kryddor, från AlpNärings sortiment. Det tycker jag blir jättegott, och smaken blir fin tillsammans med smör och ost.

Har också försökt med kokos och mandel, men det triggar mitt sötsug...

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2008-06-10 23:57 #79 av: nobban7

När jag vill ha neutral smak brukar jag ha mest pinjekärnor som jag blandar med mandel och/eller nötter

Anmäl
2008-06-11 00:08 #80 av: Mervi

Jag använder mandel, går jättebra.

Anmäl
2008-07-07 21:11 #81 av: Maybelle

Kardemumma i - kanongott!

Anmäl
2008-07-07 21:55 #82 av: birma

Opps - kardemumma. Det låter mumma det.
Tar du det i nöt- eller mandelbrödet?
Själv provade jag att baka mandelbrödet för lite sedan, och tyckte det var riktigt gott. Nötbrödet testade jag tidigare och det var ok det med.

Men det där med kardemumma i - det lät trevligt.

Anmäl
2008-07-13 14:52 #83 av: birma

... nä ok. Ens frågor försvinner ibland i det stora, helt ok :o) men idag skred jag till verket för att prova i alla fall och så här gick det:

Köpte mandel. Kardemumma hade jag redan.
Plockade fram mandelkvarnen.
Malde mandeln, till drygt 1 dl mandelmjöl.
Blandade i ett ägg.
Blandade i kardemumma.
Smörade en tallrik. Behövs inte smöras kanske?
Bredde ut smeten fint och jämnt över tallriken.
Och när det var nästan klart...
Tallriken kasade ut över bordskanten.
Krasch! Porslinskärvor och smet över golvet i en röra.
Orkade inte börja om igen.
Undrar om det hade blivit gott?

Ledsen Generad

Anmäl
2008-07-13 22:07 #84 av: gejsa

haha din stackare. Det var nog inte meningen att du skulle äta det i dag. Nej, jag smörar inte tallriken. :)

Anmäl
2008-07-13 23:20 #85 av: birma

Tänkte detsamma. Det var inte meningen. Antagligen nån högre och bättre vetande röst som ville säga:

- Lägg ner det där med bröd nu och bli en "riktig" LCHF:are någon gång!

Ok gejsa, ingen smörande där hos dig nej! Jag har smörat de få gånger (3-4) jag bakat brödet med nötter eller mandel, då jag inte vetat om det kunde fastna i botten.

Hm, nu får man se. Lyda renläriga lchf-rösten och lägga ner kardemummaprojektet, eller försöka igen och tro att det var en slump och ren otur?

Fundersam

Anmäl
2008-07-20 23:11 #86 av: birma

Skam...

den som ger sig. Nu var jag på det igen. Mandelbröd på fem minuter med kardemumma. Inte orkat ge mig på det igen sedan misslyckandet sist, blev så tjurig. Men ikväll så hade jag tjurat färdigt.

Det åkte icke i golvet den här gången. Det blev gott med kardemumma!

Anmäl
2008-07-22 02:30 #87 av: kaisakavat

Nu är micron hel igen. Reservdel (grunka till transformator) kostade 10kr och ex-sambon skruvade lite. Sen var det klart.

Bor dock inte längre med micron (eller ex-sambon) så jag kan inte grädda bröd - buuuu. MEN jag upptäckte att det går att steka-grädda det i en liten stekpanna. På låg värme, bara. Det funkar jättebra såhär i nö(t)fall. Gotti!!

Anmäl
2009-01-12 16:06 #88 av: MillisB

Puffar lite på den här tråden. Är säkert många nya medlemmar som kan tänka sig lite omväxling ibland!

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2009-01-13 10:57 #89 av: LN35

Helt fantastiskt, detta har jag längtat efter.

Åt en halv kaka till frukost med smör, ägg och majonäs som pålägg till mitt kaffe med äggmjölk.

Lätt att göra och med pålägg känns det som vanligt bröd.

Anmäl
2009-01-13 14:28 #90 av: Marylojs

Detta är verkligen en favorit att ta till. 

Anmäl
2009-01-13 17:49 #91 av: nobban7

När jag testade att göra Semla kom jag på att man kunde baka den i en kopp och då går det att skära i tunna skivor som limpa.

Anmäl
2009-01-13 21:27 #92 av: fantub

Har precis bakat nötbrödet och som vanligt haft lite bråttom...

Läste inte färdigt och lätt brödet vara i micron 4 min. En blandning mellan "rallarhalvor" och knäcke...

Tog i lite brödkryddor och en gnutta salt samt en tsk kokosfett. Gott.

Anmäl
2009-01-17 00:46 #93 av: Helene1

Jag gjorde en blandning av mixade "trasiga" nötter som jag köpte på hälsokostaffären (tror det var cashew, valnötter, jordnötter etc) det körde jag i mixern med en handfull "salladsfrön"(pumpa o solsrosfrö etc). Blandade 1 1/2dl med ett medelstort ägg, lade tunnt på en tallrik o micrade i 4min. Det blev jättegott med smör o ost.

Anmäl
2009-01-17 00:46 #94 av: Helene1

Jag gjorde en blandning av mixade "trasiga" nötter som jag köpte på hälsokostaffären (tror det var cashew, valnötter, jordnötter etc) det körde jag i mixern med en handfull "salladsfrön"(pumpa o solsrosfrö etc). Blandade 1 1/2dl med ett medelstort ägg, lade tunnt på en tallrik o micrade i 4min. Det blev jättegott med smör o ost.

Anmäl
2009-02-09 23:41 #95 av: Anninni

Nu har jag gjort detta börd. Det är helt ok och man blir väldigt mätt på en kvartbit. åt med krakovska (en polsk påläggskorv som är helt underbar) och ett tjockt lager smör.

Anmäl
2009-02-09 23:46 #96 av: Margareta

Varje gång jag läser den här tråden tänker jag att jag skall testa. Varje gång jag bestämt mig ändrar jag mig och låter bli.

Jag har fruktansvärt lätt för att överäta och jag har fruktansvärt låg toleransnivå för kolhydrater - det går helt enkelt fetbort.

Jag klarar inte ens några nötter.

Antingen äter jag för många - fler än planerat - eller så klarar jag mig - men jag går likt förbaskat upp i vikt av eländet.

Trist men sant!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-02-20 14:50 #97 av: Caena

gjorde en omgång efter att ha läst i KaisaKavats tråd att det var lättgjort och stekt i stekpanna.. 

supergott!! delade på 4 och sedan på längden så jag kunde fylla den med skivat bregott och boxholms carolineost.. suuupergott!
mersmak helt klart, 

men ska tipsa mamma som ätit LingonGrova i brödsug.. det här e ju betydligt bättre!!!

Anmäl
2009-03-09 18:23 #98 av: Walnewra

Ick, detta var alldeles för gott..gjorden en sats och slurrrrps sa det så försvann den!! Skäms

Anmäl
2009-03-10 11:18 #99 av: hennessommar

Jag håller med. Alldeles för gott! Och jag märker att jag inte klarar av att äta bara hälften. Illa för mig, för det var helt fantastiskt gott! =) 

Anmäl
2009-03-23 08:48 #100 av: majlis

Har provat" nötbröd på 5 min". Supergott.

Jag har saknat brödet enormt sedan jag började med denna kost( 4 veckor). I lördags föll jag för frestelsen att ta en vanlig köpebröds macka, och vad hände. Jag blev dålig i magen igen, inte värt det.

Eftersom jag inte utforskat hela denna sidan och inte sett att man kunde baka så gott bröd med nötter och mandel m.m.

Detta ska jag göra igen och prova andra goda recept som jag läst om här. Tack alla för receptenTungan ute.

Anmäl
2009-03-29 14:26 #101 av: Icegirl

Supergott. Blandade mandel, hasselnötter, pinje och någon valnöt. Hur gott som helst färskt. Ska se hur det smakar i morgon. Gräddade mitt på vanlig mattallrik tunt, lossnade lätt när det var litet varmt. Ska nog förvara det i kylen - ser fram mot i morgon bitti då jag ska ta en kvart till frukost.

Anmäl
2009-05-25 21:59 #102 av: Rebecca1989

Nu ska jag försöka baka detta, men med endas sötmandel(det var det enda vi hade hemma) så  jag får ju se hur det blir =)

 

Anmäl
2009-06-05 22:56 #103 av: Million

Bakade precis med paranöts-mjöl, det blev jättebra! Paranötter innehåller bara 5 g kolhydrater per 100 g. Glad

Anmäl
2009-06-07 23:56 #104 av: MillisB

Bra tips för utflykter på sommaren!

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2009-06-22 16:41 #105 av: Tuffsig

Funderar på att också göra nötbröd, kan ju vara gott att ta med sig.

Funderar dock på om det går att göra med macadamia och paranötter. 

De ät ju mindre andel kolhydrater i de nötterna än vad det är i mandel, så det borde ju gå. Fast det kanske blir fel konsistens på brödet?

Någon som har nån aning? 

 

Anmäl
2009-06-22 16:41 #106 av: Tuffsig

Funderar på att också göra nötbröd, kan ju vara gott att ta med sig.

Funderar dock på om det går att göra med macadamia och paranötter. 

De ät ju mindre andel kolhydrater i de nötterna än vad det är i mandel, så det borde ju gå. Fast det kanske blir fel konsistens på brödet?

Någon som har nån aning? 

 

Anmäl
2009-06-22 21:06 #107 av: [Pennylane1]

klart att det går, man kan använda nästan vad som helst i nötväg. Testa vettja!

Anmäl
2009-06-22 21:31 #108 av: Tuffsig

Okej, blir att testa i kväll eller någon av de kommande dagarna (fast då kanske nötterna jag har hemma är slut Skäms )

Hoppas att det blir bra.

Anmäl
2009-06-22 21:35 #109 av: [Pennylane1]

då kan du ta linfrö, solrosfrö, sesamfrö, kokos.. när jag gjorde det där brödet eller liknande i början av LCHF-tiden så blandade jag olika sorter var gång... malde av det jag hade hemma och la i en stor glasburk och tog av. Fyllde på hela tiden med vad som fanns hemma, det blev lite olika var gång.

Anmäl
2009-06-23 10:48 #110 av: frukaos

Ska testas, låter supersmidigt. Se'n har jag fått för mig att nötter också tar bort en del av äggsmaken. En del bröd blir lätt lite som kall omelett.

Tack för receptet/tipset!

Anmäl
2009-06-23 12:22 #111 av: [Pennylane1]

annars kan man testa att köra nån mjölblandning ( linfrön, nötter, sesam, kokos eller vad man gillar) lite husk behövs också. Kanske sammanlagt ett par dl. sen blandar man med två ägg och lite smält smör, ev. lite bakpulver. Låt svälla några minuter.  Är degen för fast kan man ta i lite vatten är den för lös tar man lite mer av mjölblandningen, eller lite mer husk. Gör  bullar och grädda. Då har man goda grova frallor.

Anmäl
2009-06-24 08:50 #112 av: pema

Jag ska prova att baka dom på  Macadamia nötter, som innehåller mera fett de kanske blir lite saftigare då?

Anmäl
2009-06-24 18:08 #113 av: Tuffsig

Pema: Det hade jag också tänkt att göra. 

Skriv är när du har testat, om hur resultatet blev.

Anmäl
2009-06-25 11:54 #114 av: birma

#110 frukaos. Skillnad i jämförelse med polarbrödet. Är ok det också men nötbrödet smakar inte äggomelett. Blev först överraskad över nötsmak i icke-kombination med socker. När man lärt sig nya smaken var det angenämt att kunna ha en typ av bröd till kaffet. Trist att fika utan något brödaktigt (då är det inte fika). Vid ev återgång till full lchf-kost blir det att baka nötbröd igen.

Anmäl
2009-06-25 11:57 #115 av: [Pennylane1]

blandar man pepparkakskrydda i så blir det nästan som skånepepparkakor! Mums med smör och ost!

Anmäl
2009-06-25 12:08 #116 av: birma

#115 Pennylane1. Blir nostalgisk. Det var ungarnas och min favorit när de var små och bodde hemma. Att jag inte själv tänkt på det. Har kryddorna hemma. Lärt mig på forumet att de finns (visste inte) att köpa färdigblandade. Det var i någon äggmjölkstråd tipset gavs för smaksättning. Måste bli bra i nötbröd också.

Anmäl
2009-06-25 15:03 #117 av: pema

Vilket härligt bröd, på måndag ska jag testa att röra ihop det på morron o tilllaga när vi äter frukost på jobbet.

Anmäl
2009-06-25 20:00 #118 av: pema

Provade att göra dom med Macadamia nötter, jag tycker att det blev jättegott.

Anmäl
2009-08-02 02:22 #119 av: nobban7

Idag gjorde jag med mandel, Blandade i lite hackad rosmarin och en hackad, soltorkad tomat i olja och strödde lite salt över. Smaskigt!

Anmäl
2009-08-18 16:22 #120 av: jack71

Jag gör nötbrödet genom att köra en påse mandel, en påse hasselnötter och 1 dl cocos i mixern.

Har i 1 ägg i en djuptallrik, blandar i mjölet och lite smält smör samt kanel innan jag värmer i micron 2 minuter.

Äter dessa fyra skivor till frukost typ varannan eller var tredje dag och är väl rädd för att jag får i mig lite för mycket kolhydrater men kan inte förstå hur ni kan klara er till lunch på mindre?

Fast man kan ju äta annat förstås men har svårt att hitta andra frukostar än ägg och smör som jag gillar.

Anmäl
2009-09-06 16:35 #121 av: batman

Jag har gjort en variant på nötbrödet eftersom jag tyckte det smakade "nötkaka" om det . Med bara mandel blev det för många kh, ca 8, i ett bröd. Tål man fibrer så kolla här.

Så här gör jag: Knappt 1 dl fibrex (körs till mjöl i bulliten)

                      ca 2 msk mandelmjöl

                      ca 1 tsk psyllium husk

                      ca 1 tsk bakpulve

I en tallrik rör jag ihop 1 ägg + 2 msk vatten

Blanda i de torra ingredienserna och ha lite tex flingsalt på.

Kör 2 minuter på full fart i micron och svalna på ett galler.

Jag gör alltid flera och har brödet i en påse i kylen.

Att det står ca i receptet beror på att jag "gör det på en höft"! Flört

Anmäl
2009-10-12 18:12 #122 av: cattan

Det första brödreceptet, med mandel, nötter och ägg ska bli mitt julgodis, har haft funderingar på vad jag ska festa på i jul, men nu vet jag... Det där med asiatiska kryddor i blandningen  låter bra för jag misstänker  a tt brödet kan bli en trigger för mig men detta ska testas som julgodis. tack alla för inspiration.

Anmäl
2009-10-12 19:10 #123 av: [Pennylane1]

du ska nog testa det först, så du inte blir besviken för så mycket godis smakar det inte, det smakar matbröd. Som grov fralla eller nåt.

Anmäl
2009-10-18 23:52 #124 av: Rhiandell

Åh gode gud... Bakade precis mandelbröd i ugn för första gången. (Brukar använda micro annars) Åt en skiva som fortfarande var varm med mycket smör och ost. Herregud vad gott. Det smakade precis som vilket nybakt bröd som helst (ja, ok, jag inser att mitt minne av hur bröd smakar kan vara en smula suddigt). Och med de mandlar (4,5 kh/100 g) jag har så var blev inte notan heller så farlig.
Hade mindre ägg i än vad jag brukar ha, gjorde det mer brödigt.

Anmäl
2009-10-28 00:57 #125 av: cnidaria

För tillfället har jag inte så mycket köksredskap, så jag köpte mandelspån istället, Lidl: 100 g för 10:-(!) och det blev helt okej. Gräddade det på spisen, micro har jag, men den försöker jag undvika (tror att den slår isär fettmolekylerna, som sen inte hittar tillbaka till sin plats i kedjan och att kroppen sen inte känner igen dessa! (micron värmer ju innifrån och ut)).

Anmäl
2009-10-28 06:48 #126 av: matsmurfen

Det var en konstig mikro du har, mina kycklingfiléer tinar alltid utifrån och in.

Anmäl
2009-10-28 10:07 #127 av: [Pennylane1]

Obestämdinifrån och ut? har jag aldrig märkt, som matsmurfen säger... mat som inte är tillräckligt uppvärmd/tillagad är ju kall/rå i mitten.

Anmäl
2009-10-28 16:38 #128 av: cnidaria

Jag menar på molekylnivå. Mina funderingar grundar sej i att det går ju så otroligt fort att tex vätskor exploderar i mikron om man har otur Oskyldig (för hög effekt), det har jag aldrig varit med om på spis eller i ugn.

Anmäl
2009-10-31 21:37 #129 av: pema

#Rhiandell

När du gjorde mandelbrödet i ugnen hur varmt hade du o vilket recept använde du, det finns ju rätt många recept har jag sett.

Anmäl
2009-11-01 18:39 #130 av: Rhiandell

perma: Hade det på 175 gr. Mätte inte så noga tyvärr så jag kan inte riktigt ge ett exakt recept. Jag hade fem ägg och hade i så mycket mandelmjöl att det blev ganska fast. Om jag ska gissa så kanske 1 1/2 dl mjöl per ägg. Hade det inne i ungefär 20 min.
Bakade i brödform, fyllde ungefär till hälften med fem ägg så det blev ett ganska platt bröd.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.