Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Känningar av hjärtat

2008-03-30 23:01 #0 av: Lantisen

Jag har senaste veckan, efter fyra månaders LCHF-ätande, känt av "nåt" med hjärtat och har efter endel sökande kommit fram till att jag inte är ensam om att ha någon typ av extraslag/hjärtklappning. Det började med att jag lade märke till hjärtats slag (kraftigare?) när jag lagt mej på kvällen, men de sista dagarna har jag även lagt märke till det under dagen i vila. Jag är 35 år, har reducerat min övervikt med ca 8 kilo i dagsläget och har ca 10-12 kilo kvar. Jag har i övrigt inga sjukdomar, bara pollenallergi. Jag ligger på ca 5E% kh. Jag dricker max 2 dl kaffe/dag, ingen cocosolja och har hittills inte ätit några kosttillskott. Jag hade inga biverkningar alls när jag radikalt lade om kosten från ena dagen till den andra vid starten. Nu skulle jag behöva lugna mitt lilla hjärta med svar på följande frågor;

Kan det var farligt med hjärtklappning av LCHF?

Hur/varför uppstår det?

På vilket sätt kan jag dämpa detta tillstånd?

När bör man söka läkare för extraslag/hjärtklappning?

Kan kaliumbrist vara orsaken och kan det ha uppkommit på 4 månader? Jag når bara ca 50% av de 3100 mg som man bör få i sig/dag.

Anmäl
2008-03-30 23:09 #1 av: Ulf-S

Det finns många orsaker till "hjärtkänningar". Som du säger kan det bero på för lite kalium, men det kan även vara brist på magnesium eller B-vitamin.

Jag skulle nog gå till min läkare för säkerhets skull... Få se vad vår riktiga läkare säger!

 Flört 

 

Anmäl
2008-03-30 23:55 #2 av: ikna

Jag sökte för extraslag hos en hjärtspecialist. Jag fick gå med en EKG-apparat på mig 24 timmar. Det konstaterades att jag hade dubbelslag ganska ofta. När jag frågade vad jag kunde göra för att slippa det, fick jag till svar att motion hjälper! Och sedan dess motionerar jag ca 1 timma/dag och känner inte av extraslagen särskilt ofta. Läkaren sa att det kan komma av inre och yttre stress!

Anmäl
2008-03-31 00:26 #3 av: Tjorvens

Jag har också kaliumbrist. Se min tråd om detta. Mycket bra info i länkarna. Jag kommer börja med kaliumtabletter, tror jag.

Anmäl
2008-03-31 01:39 #4 av: Eken

Hej Lantisen!

Jag har också lite "problem" med hjärtat. Det rusar ibland och ibland har jag extra slag. För några år sedan (8-9) när jag tränade på elitnivå fick jag göra ett arbets-EKG och ett EKG som sträckte sig över 2 dygn, men det var tydligen helt normalt. Efter det har jag inte brytt mig så mycket om det men innan jul fick jag väldigt mycket dubbelslag, det eskalerade under kvällen så jag åkte faktiskt in på akuten. Väl där blev jag omhändertagen, men kände mig lite fånig som tog upp deras tid. Svaret jag fick från läkaren var att iprincip alla människor har dubbelslag, men om man har ett starkt och vältränat hjärta och låg vilopuls så kan man känna av dubbelslagen mer. Och så länge jag inte tuppar av så var det ingen fara... det han sa var att hjärtat har flera kontroll funktioner som sätter in om inte imulsen från kammaren får hjärtat att slå så kommer en annan impuls som ska få hjärtat att slå och om inte en funkar så finns både en tredje och en fjärde impuls (Någon som kan förklara detta bättre?) Så det ska visst mycket till innan hjärtat slutar att slå.

Självklart ska du söka läkare om du har dubbelslag ofta, om inte annat för att få bort oron för vad det kan vara. Alltid skönt om en läkare kan säga att det inte är något att oror sig för.

Själv har jag nu, sedan några månader tillbaka förhöjd puls, låg på vilopuls förut mellan 43-50 (vältranad-otränad) men nu kan jag ha 70... känns inget vidare så jag undrar vad det är för något? Testade att sluta dricka kaffe 2 veckor, men det blev inen skillnad. Fick reda på av diabetasläkaren att jag hade väldigt högt kolesterol (9), Och jag undrar om det kan vara därför hjärtat pickar så... Ska få hem siffrorna på provsvaren i morgon så tänkte lägga ut dem i en tråd i morgon för att höra om det finns någon som vet nåt... Läkaren var helt ifrån sig av oro, undrade såååå hur jag mådde, jag undrar mest vad för något som gör att min kropp inte riktigt mår bra, varför hjärtat slår så och varför den har producerat så mycket av det "onda" kolestorolet. Det låg bra i december. Sköldkörtelproverna låg också bra... men som sagt nåt skit är det. Skriver mer om det i morgon, om jag fått hem provresultaten.

Anmäl
2008-03-31 18:48 #5 av: Doc

Som sagt, att känna av hjärtslagen eller dubbelslag är väldigt vanligt och rör det sig bara om att hjärtslagen känns tydligare/hårdare än vanligt eller något enstaka oregelbundet slag (extraslag) så är det med stor sannolikhet inget farligt utan helt normalt. Börjar man oroa sig för det känns det mer och man kan få fler extraslag också.

Jag skulle ändå söka läkare om du är orolig för en enkel undersökning/EKG och troligen lugnande besked.

Anmäl
2008-03-31 19:17 #6 av: ebet

Jag brukar ibland känna en trudelutt av extraslag när jag har lagt mig.

Har för mig att det kan vara 'rytmväxling' när hjärtat kopplar om till en långsammare rytm. Vet inte om det stämmer, men för mig känns det så.

Oavsett kost.

Anmäl
2008-07-23 01:23 #7 av: Lantisen

Hej!

 Tänkte skriva några rader om mina "känningar" av hjärtat, som jag sedan skapandet av tråden fått konstaterat mha ett 24 timmars EKG är extraslag. Jag ska inom en relativt snar framtid få göra ett arbets-EKG och ultraljud. Så långt allt bra, jag är inte särskilt orolig. Men så för tre dagar sedan bestämde jag mej för att strikta till kosten en smula, för att om möjligt gå ner några kilo till. Det hade blivit lite mer kh och endel vin de senaste 2-3 veckorna... Med ens noterar jag en rejäl ökning av extraslagen, vilket inte känns bra, då jag verkligen tror på att LCHF-kosthållningen är vägen till god hälsa!

 Därför undrar jag om någon kan säga varför extraslagen blir fler och kraftigare när jag äter en striktare LCHF, ca 10-20 kh?

Anmäl
2008-07-23 01:57 #8 av: Pasi

Det har visat sig att hjärtmuskeln arbetar effektivare på ketoner än på glukos, som bränsle.....kanske kan det ha nåt samband och vara nån typ av övergående besvär!?

Anmäl
2008-07-23 04:50 #9 av: kaisakavat

Det behöver inte vara nåt farligt, men avvakta de undersökningar du ska göra.

Det är som andra skriver vanligt med omställningsbesvär som ibland visar sig som typ hjärtklappning. För mig som har hjärtklappning som ett av symptomen från en kroniska sjukdom, betydde LCHF en övergående period då det blev lite värre. Den perioden gick dock över efter några veckor och numera har jag typ ALDRIG hjärtklappning. En total förbättring med LCHF alltså. Fast om jag kör strikt - ner till 5 kh per dag - då kommer hjärtklappningen förstås, som "ett brev med posten". Dock har jag varit på undersökningar, vet att det inte är farligt, bara lite jobbigt. Räcka ut tungan

Hoppas allt är OK med ditt hjärta och att besvären försvinner - å det snaraste!! Skrattande

Anmäl
2008-07-23 11:27 #10 av: greensis

#7 Den där ökningen av hjärtklappning och pulsrusning märker jag också av i samband med att man striktar till ksoten efter en mer avslappnad period.

Det som funkat för mig är lite mer magnesium - teorin här är att övergången till den striktare kosten gör att man kissar ut mer magnesium. Men vänta in undersökningen, låter klokt.

Anmäl
2008-07-23 11:51 #11 av: Maia

#10 Säger som Greensis. Mindre rusningar med magnesium.

Anmäl
2008-07-23 12:40 #12 av: catale

Jag har skrivit förr om min hjärtklappning - men känner mig fortfarande lite undrande. Märker ju här att vi är många som har ungefär samma upplevelser sen vi började med LCHF. Jag har lite överhoppningar, starkare slag och ibland på nätterna för hög vilopuls. Tränar inte mer än i peroder, så kanske det skulle hjälpa iofs. Har tidigare kopplat det till kaffe och alkohol, samt kokosfett i överdos, och jag tror att det blir värre av för mycket av den varan, men ibland stämmer inte den teorin heller. Har nu börjat med magnesium och inbillar mig att det hjälper, men jag är inte säker än.

Bör också gå till doktorn, I suppose, men det är lite irriterande att detta verkar ha kommit med LC-kosten. Har hållit på med LC i snart ett år, och tänker inte sluta för allt i världen, men att hjärtat plötsligt fick fnatt var inte vad jag hade tänkt mig...

Läser gärna mer tips från fler som har fått ordning på hjärtstrulet.

Anmäl
2008-07-28 11:44 #13 av: Doc

Ofarliga extraslag osv kan jag meddela är rätt vanligt hos folk som äter alla sorters mat... Men säkert blir det hos vissa vanligare på LCHF, åtminstone i början.

Anmäl
2008-07-28 11:56 #14 av: Tilda-T

Jag hade sådana rusningar och extraslag från början, första ½året ungefär, nu har jag ätit såhär i 2 år och nuförtiden händer det aldrig, inte ens när jag äter ren fakir!

Anmäl
2009-01-22 15:22 #15 av: Erling

Jag får extraslag på hjärtat vid ansträngning puls 140-150. Det konstaterades vid ett arbetsprov. Jag upplever att jag inte har samma ork som tidigare. Vad kan det vara för fel ?

Anmäl
2009-01-22 16:25 #16 av: Trulte

Hej. Jag har ochså känningar av hjärtat mest på kvällarna det känns som att hjärtat slår kraftigare. Jag har varit till doktorn och tagit ett ekg samt att doktorn tog ämneomsättnings prover, har lite lågt men behöver inte medicineras, inte än ialla fall. Jag har även fått lägre blodtryck från ca 120/70 till 115/60 . Jag väntar på svar från doktorn. Jag mår annars mycket bra av denna kost och det känns som att det blev bättre sedan jag började äta vitamin/mineral tillskott. Jag vill även bara säga att jag är så glad att jag har gått ned 4 kilo sedan 1/1 09 och minskat 7 cm i midjan, jag har haft så svårt med vikten i så många år och det är så härligt att jag går ned så fort, då jag har ca 45 kilo att gå ned.

Anmäl
2009-01-22 17:36 #17 av: chapp

Jag hade också en period med hjärtklappning. Till slut kom jag på att jag nästan fick hjärtklappning av att få hjärtklappning (om ni förstår vad jag menar...). Storångest - "nu dör jag". Jag kom till slut fram till att  jag nog var för ung för seriösa problem med hjärtat och så lugnade jag ned mig. Det gick över efter några månader.

Anmäl
2012-03-18 22:32 #18 av: Ove-D

Åh vilket intressant inlägg! Jag känner igen mig... jag är 38 år och får rusningar i samband med att jag går och lägger mig ibland...

Kan det alltså avhjälpas med Kalium eller Magnesium? Vilka råvaror innnehåller det?

Anmäl
2012-03-18 23:09 #19 av: Ove-D

Kan det vara förmaksflimmer????

Anmäl
2012-03-19 00:01 #20 av: [baronbacon]

Här är ennu en som känner igen sig våldsamt i det ovan skrivna.

Skall införskaffa magnesium + kalium på ngt vis.

Anmäl
2012-03-19 00:23 #21 av: LaRose

Här är en till som har likadana upplevelser av hjärtat, varje dag och mest när jag lagt mig på kvällen. Har tagit magnesiumtillskott i minst 3 månader nu, men märker ingen förbättring av det.

Anmäl
2012-03-19 00:50 #22 av: Zepp

Sådant får jag oxå på kvällen när jag är stressad eller upprörd över något jag har svårt att sluta tänka på!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2012-03-19 16:21 #23 av: LaRose

Jo, "stress och upprördhet" är nog det första man utesluter som orsak till nya symtom som kan vara psykosomatiska, särskilt när det gäller hjärtat. Men när inga varken yttre eller inre förändringar finns i ens leverne förutom kosten, då kanske det finns anledning att titta på den närmare. Jag ska testa lite mindre fett och lite mer grönt nu. Vi funkar ju lite olika. Intressant i alla fall att många fler LCHF:are än jag märkt samma sak med hjärtat. Har man haft dessa symtom innan man började med denna kost, så skriver man väl inte om det i det här forat?

Anmäl
2012-03-19 21:33 #24 av: Ove-D

Jag får det aldrig i samband med stress eller ansträngning utan när jag är väldigt trött. Inte mentalt trött utan fysiskt trött. När jag lägger mig då kan pulsen skena.

Anmäl
2012-03-20 02:25 #25 av: yvonnel

Har ni sett detta på Slv?

Vad
är lågkolhydratkost?

Lyssna - Lågkolhydratkost, eller LCHF (low carb high
fat) som den också ... leder till ökad urinproduktion och att förlusterna av
natrium och kalium ökar. - Skillnad i förbränning av protein
och kolhydrater - Teoretiskt ...
Startsida > Mat
och näring
> Vad
innehåller maten?
> Kolhydrater
> Vad är lågkolhydratkost?
Senast ändrad: 2012-02-06
Anmäl
2012-03-22 16:25 #26 av: Kernow

Själv har jag börjat undra om det kan ha att göra med de dagar jag äter mycket rött kött och får mer protein att smälta än annars och att det är matsmältnings-hjärtklappning. Jag har nämligen kommit på att det fanns gånger då man var liten och åt tills man var proppmätt som man också fick sådan här hjärtklappning och då ofta just när man varit och ätit en hamburgare eller liknande och även om man nu inte får "paltkoma" som LCHF:are så tror jag på matsmältningen som process som boven i dramat (hänger ni med på vad jag menar?). Nu ska jag därför kolla om det inträffar just i samband med mer "köttiga" dagar för mitt EKG är helt normalt och även jag drabbas precis lika mycket de dagar jag inte druckit vin så det handlar inte om det. Snarare tvärtom.

Dessutom undrar jag pg.a. min matsmältningsteori om det inte annars kan ha att göra med att det är de dagar jag ätit för nära sänggåendet. Det behöver inte alls vara en halvtimme utan kan vara flera timmar innan men tillräckligt nära.

Någon annan som tänker i de här två banorna?

Anmäl
2012-04-07 09:57 #27 av: Hannu T

Det här var verkligen intressant, dvs att hitta info som stämmer så bra in på mig. Jag blev riktigt orolig ett tag, eftersom jag nu i några dagar har drabbats av riktiga "attacker" av extraslag flera gånger i minuten, och alltid under vila.

Och en gång mitt i natten när jag vaknade av det. Jag har gått drygt 100 dagar på LC och problemen har som sagt börjat senaste veckan. Jag ska forska lite mer i det här med mineraler och kanske också avvakta tills det går över. Ska träffa min läkare för en rutinkontroll i april och fråga henne också, för säkerhets skull. Hur som helst är hon glad över att jag tappat 13 kilo i vikt på dessa 100 dagar och troligen kan minska min blodtrycksmedicinering, som ställdes för 117 kg år 2010, men nu är jag nere på 98 kg varav alltså det mesta tappats de senaste 100 dagarna. Min målvikt ligger på 80-86 kg och det når jag under 2012. Lätt!

Anmäl
2012-04-08 19:38 #28 av: koivunoksa

Jag åt ca 50 g kolhydrater i tre månader. P.g.a. hög puls, förhörjt blodtryck och "småkramper" i vadmusklerna började jag öka saltintaget (salt med natrium, kalium och magnesium) och tog in ca 800 mg magnesium/dag. Jag tyckte att magnesium verkade fungera bättre. Efter några veckor normaliserade sig pulsen och blodtrycket. Jag ökade också kolhydraterna till 100 g, så är inte säker på vilken åtgärd det var som hjälpte.

LCHF har en diuretisk effekt, enligt bl.a. Michael Eades. Här finns det mycket information om elektrolyterna: http://www.proteinpower.com/drmike/saturated-fat/tips-tricks-for-starting-or-restarting-low-carb-pt-ii/

 

Anmäl
2012-04-08 22:30 #29 av: Chalin3

För mig är det nödvändigt med tillskott av magnesium. Men jag har märkt stor skillnad på olika Magnesiumtabletter.

Vissa sorter har jag nästan kunnat ta hur mycket som helst av utan att jag märkt någon större skillnad. Dessa jag har nu är kombinerade magnesium kalcium, men största delen är magnesium. Men jag har läst studier som visat på att magnesium tas upp bättre vid samtidigt intag av kalcium. Och kroppen "reagerar" på hur dessa ämnen förhåller sig mängd mässigt till varandra i kroppen.

Anmäl
2012-05-28 11:31 #30 av: [baronbacon]

#20 Fått det bevisat att det var ångestrelaterat; hade inget med kosten att göra för min del.

Anmäl
2012-05-28 14:01 #31 av: ACH

Vill bara tipsa om 1/2-1 tsk seltin utrört i ett glas vatten, 1-2 ggr dagligen tills besvären släpper. Seltin innehåller förutom koksalt även kalium och magnesium, och lite jod. Detta har hjälpt mig. Andra med mer kunskap får gärna kommentera hur bra den här huskuren är ur ett mer vetenskapligt perspektiv.

Anmäl
2012-05-28 14:10 #32 av: [Najsan]

Jag hade hjärtklappning, hårda o snabba hjärtslag de 2 första månaderna med LCHF. Sedan började jag salta mer på maten och nu har jag inte känt något på ett halvår.

Anmäl
2012-06-04 12:30 #33 av: Bönan

Började med LCHF för en vecka sen, och har på kvällarna känt hjärtklappning så att det dunkar i huvudet och pulsen är hög. Jag läser att många har känt likadant, och att det ofta går över - men detta kan ju inte vara ett gott tecken på kostens påverkan på kroppen? Ska man verkligen avfärda detta så lätt? Läser om magnesium och kalium, och tycker att jag har fått i mig mycket livsmedel med detta.

Har aldrig haft problem med hjärtat innan, är 26 år.

Anmäl
2012-06-04 13:19 #34 av: ACH

Bönan: om det hela satt i permanent så skulle det nog inte vara ett bra tecken, nej, men det går ju över för de allra flesta.

Alla plötsliga omställningar tror jag är besvärliga för kroppen. Nu ska den helt plötsligt byta sin huvudsakliga energikälla! Om man är ung och frisk så är det väl inget att oroa sig för, men jag tror att den som är försvagad av någon anledning bör ta det lugnt i övergången till denna kost. De som gör det brukar också slippa övergångsbesvär.

Anmäl
2012-06-04 16:22 #35 av: [olivia80]

Kom också ihåg att omställningen i sig att avstå från gifter som socker och vetemjöl ger för de flesta avgiftningsbesvär som bara det också stressar kroppen och kan ge hög puls. Så att de flesta får problem är ingenting man ska oroa sig över. Det är att förvänta sig när man avgiftar kroppen från skiten man tidigare ätit som faktiskt är både beroendeframkallande och giftigt.

Anmäl
2012-06-07 23:33 #36 av: Ove-D

De som äter pulverdieter brukar också må dåligt och då sätter det sig ofta på humöret... Jag är en helst klart "tuggande" person och visst har jag testat pulver men tröttnat när jag inte "tuggat"... Min favoritlunch är vitkål, keso, två kokta ägg och kaviar. :-)

Nu har jag magnesiumtabletter hemma. tar dem vid behov någon elelr några gånger i veckan...

Anmäl
2012-06-08 07:13 #37 av: [Pennylane1]

var inte det väldigt OT? Här handlade det väl bara om hjärtklappning i största allmännhet inte i samband med pulverdieter?

Anmäl
2013-05-24 16:36 #38 av: julia61


ja, jag har nyss börjat om med lchf, var utan extra hjärtslag då jag åt "normal" kost.... men nu har jag fått tillbaka det med råge, under natten och nu alldeles nyss. Det gör kuller bytta ett par gånger snabbt sen så får jag svettskov en stund...isch..ska jag toras fortsätta m lchf????

Anmäl
2013-05-24 17:46 #39 av: Zepp

Testa med magnesium.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-05-25 10:52 #40 av: Mozzarellan

I början kändes ett tryck över bröstet med intensivare slag liksom(feb månad) började med magnesuim och blev bra, numera kan jag få tillbaka den känslan när jag fått i mig för mycket fett , som igår med lite för mycket smör i frukost kaffet.

Anmäl
2013-05-25 13:09 #41 av: Wildrat

#38 Ta en tesked havssalt eller natriumreducerat mineralsalt varje morgon och magnesiumtabletter varje kväll så får du i dig allt som hjärat gillar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.