Annons:
Etikettmat-jag-behöver-måltidstips
Läst 10189 ggr
Margareta
2008-05-09 09:49

Keso - snabbmat

Keso har alltid varit viktväktarnas variant av snabbmat och ibland saknar jag det som lunchalternativ nu när det blir varmare.

Alternativet för oss är ju att tillsätta fett och de förslag jag hittills hört har varit vispgrädde. Det blir på tok för många kolhydrater för mig så jag har avstått.

Igår experimenterade jag därför med olivolja.

  • 150g keso
  • 2 msk olivolja
  • örtkryddor/örtsalt

Jättegott och perfekt proportioner för mig. 1/4 av dagens energibehov och 3% Kolhydrater 18% Protein och 79% Fett.

Till detta kan man sen lägga valfri mängd av olika salladsblad/gurka/salladslök osv - om man vill!

OBS: Jag är kräsen när det gäller olivolja - köper alltid en som är både god och kanske därför dyrare än de andra. Den skall så klart vara kallpressad och jag hettar aldrig upp den. Min favorit är en som är specialimporterad från Italien av ett företag som specialiserat sig på sånt. Oljan kommer från ett litet familjeföretag med manuell hantering - det var reportage på TV därifrån en gång.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Mcshep
2008-05-09 09:56
#1

Bra tips. Jag har faktiskt inte tänkt på att keso innehåller tämligen mycket protein och jag mår bäst om jag äter mycket protein per dag, ca 100-120 g.

kickelina66
2008-05-09 09:56
#2

Jag gillar också keso. Det här ska jag prova. Bokmärker

Raring
2008-05-09 10:15
#3

Jag äter också mycket keso, antingen som frukost, mellis eller kvällsmat, de dagar jag inte hinner laga mat. Fler och fler såhär i slutet på terminen.

Några återkommande icke-recept är:

  • 250g keso, ½ dl linfrön, ½ dl blåbär (+ sötningsmedel om jag är sötsugen vilket jag är ibland, konstigt)
  • 250g keso, ½ dl kokosflingor, kanel, kardemumma
  • 250g keso, hackade oliver, hackad paprika + lite kryddor
  • 100g keso, 100g 3% fil, linfrön
  • 150g keso, 1 dl vispad grädde, några krossade, frysta hallon

Gott!

Margareta
2008-05-09 10:21
#4

Raring - dina recept är rätt lika de jag sett innan och de har inte fungerat på mig eftersom det blir på tok för lite fett eller för mkt kolhdyrater.
Jag blir förstoppad om jag får i mig protein utan fett och kan inte äta mer än max 3-4% kolhydrater. 

Varianten med 100g keso och 100g 3% fil blir bara 55% fett och 18% kolhydrater.

Varianten med 150g keso och 100g vispgrädde med ca 50g hallon till är ok i fettmängd - men 6% kolhydrater.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

SvartKaffe
2008-05-09 10:22
#5

Jag använder olivolja till dressingar och smaksätter den ofta. Häller olja i mindre flaskor där jag först petat ner tex en kvist av dragon eller rosmarin.

Fett är ju en smakbärare och det är roligt att variera sig och framför allt roligt till vintern när man inte har färska örtkryddor att krydda med.

Om man nu använder olivolja till keso så skulle jag kunna tänka mig peta ner smultron i oljan och låta stå några dagar/vecka och sedan sila bort smultronen så de inte möglar. Då borde man ju kunna få lite smak utan att för den skull få för mycket kolhydrater.

Raring
2008-05-09 10:38
#6

#4 Ja vi är alla olika. Själv står jag mig lagom länge på den typen av frukost hela vägen till lunch. Eller lika bra som på tre kokta ägg med lite smör.

En spontan tanke… borde det inte gå att blanda 50/50 keso och mascarpone? Det blir ju 4% kolhydrater, 16% protein och 80% fett.

Annons:
Margareta
2008-05-09 10:41
#7

Raring - jag står mig nog utmärkt - men jag blir förstoppad och går inte ner i vikt - det är det som är mitt stora problem. Jag måste begränsa kolhydraterna extremt och hålla fetthalten hög - utan att samtidigt lägga till protein - dvs rent fett som i olja.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

greensis
2008-05-09 10:44
#8

#6 Det låter rätt intressant med keso-mascarpone. Måste testa, men med avspolad keso. Skulle kunna vara gott med kanel & kardemumma på. Jag har letat o-stekt frukost som går fort ett tag, men jag gillar inte yoghurt, har aldrig gjort.

Keso med olivolja blir det i sommarsallad, mest för att jag använt keso för att förstärka proteininnehållet och sedan hällt dressing över hela härligheten.

Fabricati diem, pvnc!

Raring
2008-05-09 10:54
#9

#8 Jag har inte heller provat, kom att tänka på det nu eftersom jag köpte mascarpone igår till tiramisun jag tänker bjuda mina festgäster på imorgon. Och så köpte jag keso till min frukost. 1+1 = 3 Flört

folke
2008-05-09 10:58
#10

Keso är gottt !!!!!   Skrattande

"Google kan ge dig information men aldrig erfarenhet"

greensis
2008-05-09 11:01
#11

#9 Jag har skickat Per till affären att bunkra mascarpone och keso. Alternativ frukost måste testas!

Fabricati diem, pvnc!

Raring
2008-05-09 11:08
#12

#11 du får berätta sen vad du tyckte. Jag får prova ikväll, har redan kört en keso/linfrön/blåbär-frukost idag efter att ännu en gång ha vaknat vid 5-snåret och upplevt jogging-sug. Underbart att springa i morgonsolen och lyssna på näktergalen vid fyrisån. Glad

Nu iväg till plugget och insekterna.

Wenn
2008-05-09 11:23
#13

# 3 KESO är gott men, för mycket protin och för lite fett har ställt till det för mig.Nu testar jag mera fett och mindre protin

Annons:
Margareta
2008-05-09 11:26
#14

Då är vi två i alla fall Wenn - med olivolja i har det lyckats för mig att få till det och det känns skönt.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

dahlith
2008-05-09 12:06
#15

Jag brukar ha smält smör över min keso.

sussie
2008-05-09 12:23
#16

Makadamiaolja är det någon här som skrivit om, jag älskar dessa nötter så jag har beställt oljan som är såååå god. Den lär ha bra balans mellan omega 3 & 6!

RexPect
2008-05-09 12:27
#17

Hej Margareta, undrar om det är den underbara Villa Torrigani som du anväder som Olivolja? Det passar på din beskrivning, och det är verkligen  oljornas Rolls Royce.

Gronstedt
2008-05-09 12:27
#18

Även "hinkyoghurt" blir utmärkta soppor och såser med macadamiaolja eller olivolja och lite kryddor. Macadamia har 3 % O3 och 3 % O6, vilket lär vara den bästa balansen hos någon olja. Dessutom 84 % enkelomättat, cirka 12-13 % mättat och bara en liten mängd fleromättat som lätt blir till transfetter vid upphettning. Ska man steka i olja, så är macadamia bland de bästa.

Eremitha
2008-05-09 12:45
#19

Liksom #15 använder jag smält smör i keson. Lätt att anpassa utifrån den fettmängd man behöver lägga till, och gott! Favoriten är laxröra med ovanstående samt purjo, dill och avocado, ibland ett par salladsblad.

Fair Winds and Following Seas!

chapp
2008-05-09 12:54
#20

Man kan göra egen keso, det blir väldigt gott och inte lika salt som vanlig köp-keso. Blanda mjölk med lite creme fraiche, värm till 35 grader, ha i lite löpe. Vänta en halvtimme, värm upp igen till 40 grader, sila bort vasslen och voila, du har en mycket god keso.

Billigare är det också…

Annons:
catdragon
2008-05-09 13:09
#21

Kesolunch,

keso efter eget tycke, avocado samt kräftstjärtar.

Det är en sommarlunch som känns lyxig!

Jag blandar keso, creme fraiche o lite, lite vaniljyoghurt till frukost. Får till en bra blandning där.

magma
2008-05-09 16:34
#22

Kräftstjärtar och keso, det måste jag prova! Kanske med lite finhackad purjolök eller rödlök, lite salt, några spenatblad och sedan ringla lite olivolja över detta…*hmhm*

greensis
2008-05-09 19:39
#23

Nu har jag testat keso+mascarpone. Det blev ungefär som kall risgrynsgröt, så kanel var gott till.

Jag rörde ihop:
500g mascarpone
500g avsilad keso
1msk vispgrädde

Rörde ordentligt (det blev för fast utan vispgrädde, kanske om man inte silar keson) och klickade upp i en skål. Rikligt med kanel ovanpå.

Borde räcka till 4-6 personer beroende på om man menar en hel måltid eller bara en liten smak-mellis. Borde kunna bli bra med en äggula i smeten, också.

Fabricati diem, pvnc!

Medlem
2008-05-09 20:33
#24

Har ni provat keso med stekt ägg? Jag steker äggen först och innan de blir färdiga lägger jag i keso och rör om lite som sedan lägger i en tallrik. Sen kan man strö chilipeppar och svart kummin på.

Raring
2008-05-09 20:50
#25

#23 Risgrynsgröt you say. Det låter inte fel alls. Är det något jag går och funderar på är hur man ska överleva nästa jul. . . . Keso ala Malta finns ju, men risgrynsgröten är ännu olöst.

#24 jämän, såhär blev det.

birma
2008-05-09 20:58
#26

SkrattandeRisgrynsgröt?Skrattande 

#23. Som jag gått och glott på de färdiga risgrötkorvarna i affären. Stått och blängt ett tag och så har jag gjort det omöjliga, gått förbi.

Blir nu så väldigt glad att se att det finns något lchf-aktigt som kanske kan fungera som ersättare.

Keso äter jag gärna. Det inhandlades före lchf-tiden och likaså nu. Men VAD är mascarpone för nåt? Har sett det nämnas otaliga gånger i forumet, men jag vet då inte vad det är. Aldrig sett i affären vad jag vet.

Mycket intresserad att göra lchf-risgrynsgröt. Vad är mascarpone?

greensis
2008-05-09 21:25
#27

#26 Mascarpone är en bredbar ost från Italien. Säljs i runda platta 250g burkar i ostdisken. Har typ 40% fetthalt och smakar väldigt lite.

Vi köper den på ICA eller Coop Forum. Jag tror till och med att vår lilla Coop Nära har någon sort.

#23 Proportionerna blev lite fel när jag skrev - jag kollade burkarna - det är 250g av vardera mascarpone och keso till ca 1 msk grädde (en dutt).

Fabricati diem, pvnc!

Annons:
sarwen
2008-05-09 21:39
#28

#23 Varför silar du keson -är inte såsen grädde? Eller är det av nån annan anledning?

greensis
2008-05-09 21:43
#29

#28 Jag vande mig vid att sila keson när jag gjorde sallad och keso a la malta. Det är inget fel på såsen, men det blir så vattnigt och slabbigt i de rätterna.

Jag häller keson i en sil och spolar lite under kranen, bara. Då får man de rena kornen och inte en massa löst mos.

Jag har lagt upp ett recept på Kanins kesosallad, som är med gurka, gröna ärtor och keso och den blir… sladdrigt vattnig om man inte silar först.

Fabricati diem, pvnc!

Regnglitter
2008-05-09 23:01
#30

Jag gillar också keso, blandar ibland i tapenade eller pesto för att få mera smak, det blir ju fetare då oxå ;-)

Andra gånger blandar jag lite av varje från kylskåpet tex; gurka i små tärningar, lite paprika, rökt lax, fetaost, oliver,avokado,  vispgrädde eller majonäs för att öka fetthalten, lite örtsalt om det behövs, färska örter om det finns.  Tar inte alla dessa ingredienser samtidigt men det blir lite "man tager vad man haver".

Som efterrätt/mellanmål kan man ta keso med vispad vispgrädde och pasionsfrukt. 

Ja, som jag skrev i början - jag gillar keso! Glad

Mervi
2008-05-09 23:37
#31

jag har keso i kylen så i morgon skall jag prova med olivolja + keso som Margareta rekommenderade.

Maia
2008-05-09 23:39
#32

Risgrynsgröt, ja… vilket får mig att komma ihåg en bra grej: Man kan blanda keso och hårdvispad grädde och servera som keso à la malta med lite mixade hallon till sås… som efterrätt då. I rimliga mängder ;-) GOD JUL! (Jag känner på mig att jag skulle kunna hinka i mig detta…)

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

La grammaire est une chanson douce. /Erik Orsenna 

[tillbakalutat]

batman
2008-05-10 01:17
#33

På tal om risgrynsgröt

kaisakavat
2008-05-10 02:46
#34

Stön, vilka goda recept ni delger.. Tack!

Annons:
Mervi
2008-05-10 17:31
#35

Jag provade keso + olivolja + örter idag. Jättegott till avokado. Det blev lunchen. Jag och mannen delade en liten burk keso + 3 msk olja och åt var sin avokado. Det var lite mycket mat, men jättegott. En perfekt lunch när det är så varmt idag. Tack för receptet.

magma
2008-05-10 21:45
#36

Ikväll ska jag prova räkstjärtar med keso och olivolja, köpte hem igår.

RexPect
2008-05-12 14:42
#37

Jag tycker att den LAKTOSFRIA keson är supergod, mycket större bitar (nästan som festaost och man slipper sila.Så här ser innehåll ut. Bättre eller sämre än vanlig keso? OM man sen geggar lite med mascarpone/grädde så blir ju kaolis procenten lägre.

Näringsvärden

 

Per 100 gram

 

Energi

380 kJ / 90 kcal

 

Protein

16 g*

 

Kolhydrater

2,5 g**

 

Fett

2 g

 

Kalcium

70 mg (13 % av RDI)

 

RDI = rekommenderat dagligt intag.

* Innehåller mjölkprotein. ** Varav mjölksocker (laktos) 0 g. Produkten innehåller Galaktos och Glukos

Uttelille
2008-05-12 14:52
#38

Här i Norge ligger fetthalten på keso på 4,3%. Den smakar inte som i Sverige, men är ganska god.

Vad ligger den på i Sverige?

Tyvärr tycker jag att minikeson är godare än den vanliga i Sverige, mycket krämigare!

Gronstedt
2008-05-12 14:59
#39

En annan sak man kan göra med Keso:

Sila av, blanda med en äggula per 100 g originalvikt, mixa slätt med mixerstav, tillsätt lite gelatin löst i lite varmt vatten, tillsätt en god krydda (mina favoriter är forestberry herb, lemon myrtle eller aniseed myrtle), häll i skålar och låt stå i kyl minst en timme. Servera med bär och grädde.

Tror jag ska prova att tillsätta lite lemon myrtle-kryddad macadamiaolja i stället för att få upp fetthalten. Måntro om det stelnar ändå?

Johannika
2008-05-12 21:02
#40

Jag gjorde 150 gr keso med 30 gram mascarpone och tillsatte en knivsudd vaniljpulver och toppade med färska blåbär!! Där har ni min fortsatta sommarfrukost! Nästan otillständigt gott!

"It´s not today que le ciel me tombera sur la tete"

Margareta
2008-05-12 21:14
#41

Det låter verkligen gått Johannika - men för oss som behöver hålla oss till max 3g kolhydrater per mål blir det för mycket (4,4g) och fetthalten blir för låg (65%). Då räknade jag ändå utan blåbär.

Själv får jag hålla mig till olivolja i keson - om jag nu måste äta keso.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Mervi
2008-05-12 23:29
#42

Jag har blivit jätteförtjust i keso + olja + örter, kanongott till mycket.

Margareta
2008-05-13 12:29
#43

Jag har upptäckt att det blir samma effekt med mozzarella. Jag skivar en 125g mozzarella och häller på 1 msk olivolja och toppar med några basilikablad.

Om vi är två som skall äta kan jag ta hälften mozzarella och hälften keso med minst 1msk helst mer olivolja och lite örter och kryddor till.

Enkelt och snabbt när det är varmt.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

greensis
2008-05-13 12:30
#44

#43 Det där är nästan sallad caprese: mozzarella, olivolja, färsk basilika och skivad tomat. Smaskens sommarlunch!

Fabricati diem, pvnc!

birma
2008-05-13 20:33
#45

Så ljuvligt god den var låtsasrisgröten med keso, mascarpone och vispgrädde. Beströdd med doftande kanel. Stort tack för detta tips. Gott som bara den var det.

Aldrig stött på mascarpone förut. Aldrig hört talas om (jag är en leg. hedenshösare) och visste förstås inte heller att det är en ost. Men den fanns ju där. Låg bland alla oherrans olika ostsorter i en hylla på vanliga Willys. Himla god och mild smak på den där osten i sig självt också.

greensis
2008-05-13 21:47
#46

#45 Sök på romrussin - jag gjorde falsk romrussin-glass på mascarpone…

Fabricati diem, pvnc!

birma
2008-05-16 17:36
#47

Ja just det #45 greensis. Nu kommer jag ihåg det. Tror vi pratats (skrivits) vid om det tidigare en gång. Kanonbra. Jag har haft rom-och russinglass som en av mina toppfavoriter bland glassarna. Men nu har jag inte ätit det sedan jag började med lchf. En lchf-vänlig ersättare låter inte dumt alls.

Nu ser jag att jag har sparat undan ditt recept i mina Bokmärken. Så bra! Ser att jag även då frågade vad mascarpone vad för något. Nu tror jag i alla fall inte att jag glömmer att det är en ost. För nu har jag ju både hittat och köpt en burk själv.

Margareta
2008-05-16 17:52
#48

Det var ju tur att jag hann skriva den här tråden innan jag fick veta att jag inte tål keso - så var det med det.

Får hålla mig till olivoljan…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
lislotta
2008-05-16 18:04
#49

När min pappa höll på med aftonbladets viktklubb-recept för längesen fanns det där ett recept på en supergod räktoast. Smeten till den är kesobaserad och jag brukar blanda i lite allt möjligt gött.

Börjar bara med att blanda keso med majonäs och örtkrydda (använder en som heter örtagård, men örtsalt eller valfri funkar fint). Supergod och enkel bas! Sen kan man blanda i lite vad man vill..

I receptet på räktoast blandar man även i lite senap, hackad purjolök och peppar. och hackade räkor, förstås.

Jag brukar bara blanda i hackad skinka. (tar med till frukosten på jobbet)

sambon brukar göra varianter där han blandar i ägg och senap..

Raring
2008-05-17 09:46
#50

#23 Har också provat marscarpone och keso denna morgon när jag för en gångs skull ville ha frukost. Tog 100g keso och 150 g mascarpone. Och kanel. Definitivt mättande och väldigt gott. *tummen upp*

Frualbertsson
2008-05-17 10:28
#51

#48 tål du inte keso nu? men vad jobbigt. :-(

Frualbertsson
2008-05-17 10:32
#52

Jag har äntligen börjat äta keso igen efter tipset med olivolja. Jag har haft olivolja, lite finhackad rödlök, kryddor och småbitar av tomat i. Tänkte testa med olivolja och oliver nästa gång.

Margareta
2008-05-17 10:32
#53

Varken Keso eller ägg - det känns inte så kul.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Frualbertsson
2008-05-17 10:38
#54

#53 nej det låter ju botten.

greensis
2008-05-17 10:40
#55

#50 Hade ungefär samma till frukost - 125g vardera, ingen grädde och mycket kanel. Ett kokt ägg med liten smörklick till. Sen lär man definitivt stå sig fram till lunch!

Fabricati diem, pvnc!

Annons:
Upp till toppen
Annons: