Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Äggvita i urin

2008-09-02 17:41 #0 av: Cowboy

Vid mitt senaste besök hos distriktsköterskan (diabeteskontroll) fick jag veta att jag hade äggvita i urinen.

Det var första gången och kunde vara tillfälligt sa hon.

Vad beror äggvita i urinen på? Är det allvarligt och vad ska man tänka på.

Anmäl
2008-09-02 17:44 #1 av: MimLan

Från Google/Netdoktor:

Äggvita
Fråga:
Hej! Varför får man äggvita i urin?
Är albumin äggvita??

Svar:
Äggvita i urinen får man när njurarnas filter som normalt är alldeles tätt börjar läcka. Filtret ska framför allt släppa igenom salt och vatten och porerna i filtret släpper inte igenom de stora äggvitemolekylerna i blodet.

Det finns många orsaker till äggvita i urinen så det ses mest som ett tecken på att njurarna på något sätt är sjuka eller skadade. Vanliga orsaker är kronisk njurinflammation av olika sorter, diabetes och högt blodtryck. Vanligast i världen är nog malaria men det har vi inte så mycket av i Sverige tack och lov!

Albumin är en äggvita, en mycket viktig och speciell äggvita i blodet. Den är ganska lätt att bestämma och används därför för att mäta just äggvita i urin.

Hoppas detta kan vara ett lagom svar på en "jättefråga"!

Med vänlig hälsning,

Mattias Aurell
Professor och specialistläkare, Njurmedicin

Anmäl
2008-09-02 17:59 #2 av: Puhlo

Om man stressar mkt kan man också få äggvita i urinen, temporärt.

Däremot så tar jag, som diabetiker, 25mg Cozaar varje morgon för att skydda mina njurar då jag har lite njurproblem efter många UVI, njurbäckeninflammation och ett njurstensanfall.

 

Hoppas att det är tillfälligt för dig!

Anmäl
2008-09-02 18:29 #3 av: maxiq

Både äggvita och socker? Då pinkar du maräng! Skrattande

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2008-09-02 19:58 #4 av: Karro

maxiq då Cool

Anmäl
2008-09-02 20:44 #5 av: Maia

#3 Skrattande Mannen som har förmåga att se det ljusa i tillvaron.

#0 Hoppas du får rätsida på äggvitan i alla fall! Hon kollar förstås snart igen och då vet du om det var nåt tillfälligt.

Anmäl
2008-09-02 22:40 #6 av: Doc

Cowboy,

det är inte allvarligt på kort sikt, men ett allvarligt tecken på att njurarna på lång sikt kan ta skada (om det inte var tillfälligt).

På grund av det finns extra anledning att hålla blodsockret så normalt som möjligt. Då trivs njurarna bättre...

Anmäl
2008-09-03 00:10 #7 av: Pasi

Doc - Vad är det för mockijunk som gör att diabetes/högtblodsocker får njurarna att läcka?Obestämd

Anmäl
2008-09-03 01:15 #8 av: Doc

Skador i de små blodkärlen i njurarna.

Anmäl
2008-09-03 01:48 #9 av: Pasi

Doc - Är det det höga blodsockret (AGE!?) eller insulinet som ger skadorna (mao saknar typ1 diabetiker utan insulinresistens dessa skador)?

Kan det tänkas vara liknande skador på njurarna som även ger högt blodtryck hos människor med metabolt syndrom?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.