Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Komplementsystemet, immunförsvaret?

2008-09-09 22:53 #0 av: gluffgluff

Hej Doc,

Du verkar ju kunna en hel del, men vet du något om immunförsvarets komplementsystem? Du är ursäktad om du inte gör det, eftersom de knappt gjorde det på immunbristenheten...

Saken är den att jag efter tjugo års fettsnål kost (med normalvikt), en graviditet och amningsperiod (efter det på gränsen till undervikt) har fått ett rätt så sänkt immunförsvar. Jag har drabbats av sex lunginflammationer de senaste tre åren, och ständiga förkylningar som aldrig går över. Jag har utretts för diverse "farliga" saker som det skulle kunna vara (tumör, lungemboli, SLE), och inget har hittats, tack och lov. Däremot hade jag lite för lågt värde på C3 i maj. Nu efter några månader med LCHF verkar värdet ha normaliserats. Jag mår bättre också, även om jag inte är helt infektionsfri.

Mina googlingar har inte gett så mycket, mer än att C3 kan vara nedsatt hos människor med extrem näringsbrist (svält), och att det ger infektionskänslighet (lunginflammationer etc). Jag funderar på om det kan ha varit bara fettbrist, eller om det var någon annan näringsbrist pga av att magen inte fungerade så bra innan (lite uppblåst, oftast lite lös i magen). Har du någon teori?

Jag funderar också på om jag törs lita på mitt immunförsvar nu, eller om jag ska inleda en gammaglobulinbehandling för att hjälpa det lite på traven medan det får bygga upp sig med LCHF under tiden. Kan tillfört gammaglobulin göra att det egna immunförsvaret fungerar sämre senare?

Som sagt, jag förstår absolut om detta inte riktigt är ditt fält. Vet du någon som har koll och som skulle kunna svara på frågor?

Anmäl
2008-09-10 22:42 #1 av: Doc

Vilken fråga. det lilla jag eventuellt lärde mig om C3 i immunförsvarets komplementsystem för sisådär 12 år sedan har jag helt glömt... Skäms

När det gäller gammaglobulin - jag trodde det bara innehöll antikroppar, hur mycket hjälper det om problemet är i komplementsystemet? Men jag tror inte gammaglobulin skulle försämra immunsystemet längre fram.

Om C3 bara var "lite" lågt kan det väl ha varit ett helt slumpmässigt fynd utan relevans?

Ständiga förkylningar - det är inte allergi?

D-vitamin (2000 IE / dag) och omega-3 skulle möjligen kunna hjälpa mot dåligt immunförsvar och mot ev allergi.

Anmäl
2008-09-11 21:43 #2 av: gluffgluff

Hej, ja du verkar inte vara den enda läkaren som har glömt det mesta i ämnet, om det överhuvudtaget finns så mycket kunskap. :-)

Din andra fråga är ju relevant, det ska jag fråga vidare. Jag antar att det är en behandling som man kan ta till och testa när man inte har något annat vettigt att göra. :-(

Absolut kan det ha varit en felmätning, men eftersom min sjukdomsbild verkar stämma med bristen så inbillar jag mig att det kanske hade med något att göra ändå. Jag är analytiskt lagd och vill gärna ha förklaringar till saker och ting. :-)

Jag har gjort pricktest och spirometri, så det ska inte vara allergi/ astma som ligger bakom. När jag efter några månaders lätt förkylning blir rejält sjuk så hjälper antibiotika, så jag tror att det är bakterier som jag har problem med. (F.ö. är det inte HIV heller...)

Har inhandlat D-vitamin och ska äta lite mer omega-3.  Hoppas att det kan bli bättre.

Anmäl
2008-09-11 22:00 #3 av: Axol

Ojoj, det kan ju vara hur mycket som helst och ingenting heller.

Om du vill veta lite mer om immunsystemet och C3 samt lite konstigheter kring detta så kan jag rekommendera dessa länkar. För det sagt menar jag inte att det har med dina besvär att göra, bara att det finns lite att välja på Över huvud taget så är inte allt känt kring immunsystemet, varken hur det fungerar, vad som triggar det och vad som "inte" triggar det så att säga.

Jag kan bara önska dig lycka till och hoppas att dina besvär försvinner!

 

http://home.student.uu.se/gude4911/T2/CBB4/Komplementsystemet.doc

http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/9/9188/LKT0815s1096_1101.pdf

 

Anmäl
2008-09-11 22:31 #4 av: gluffgluff

#3, tack för info. Tagit del men ej begripit. Skrattande

Jag fattar att det är knepigt och okänt. Man kanske skulle satsa på en läkar- och forskarutbildning, och så lite forskning. eller kanske inte.

Anmäl
2008-09-12 01:33 #5 av: Margareta

Jag har inte helt din bakgrund men har haft ständiga bronkiter/otiter till vuxen ålder.

Jag har ätit LCHF - hyfsat strikt - sen vintern 2004/2005 och har varit så gott som helt frisk sen dess. Det jag har fått har varit simpla förkylningar och någon enstaka med något lite feber.

Jag är noga med att inte få i mig omega6 i onödan (oljor mm). Jag tar inget extra omega3 men vi äter en hel del fisk och i övrigt animaliskt fett (smör). Jag skyr spannmål och äter begränsat med frukt/bär (=nästan inte alls).

Jag äter ganska ofta D-vitamin enlig Docs dos ovan och jag äter Magnesium vid behov (kryp i benen). Periodvis har jag ätit extra B-vitaminer och ibland även C. Jag är periodare med tillskott och äter egentligen ingenting värst regelbundet.

Någonting har hänt med mitt immunförsvar eftersom jag är markant friskare än innan. Om det är mindre kolhydrater eller fettbalansen vet jag inte, kanske är det båda?

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-09-12 01:52 #6 av: Pasi

#4 Det kan vara mycket enklare än så .....stress (och svält, som är en form av stress) ökar kortisolet som i sin tur kan dra ner immunförsvaret.
Men normalt brukar C3* öka då, tror jag iallafall.

*(om vi pratar samma C3 som jag bara läst envänds som markör för inflammation i kroppen och är en del av immunförsvaret...ökar då man har en infektion och innebär då ett dåligt tecken....men jag har dålig/ingen koll på detta).Skäms

Anmäl
2008-09-12 14:10 #7 av: Doc

#2 Jag skulle vilja hävda att man mycket väl kan ha en del allergiska besvär från luftrören trots normalt pricktest och spirometri. Flört

Anmäl
2008-09-12 15:18 #8 av: ebet

Nu har jag inte alls några av dina besvär, men nog har de testat mig på alla möjliga sätt för allergier, men det blir aldrig ngn resultat.

Ändå är jag absolut allergisk, tar allergipiller som lindrar litelitelite. Men nu efter nästan ett år på den här kosten tycker jag att besvären har börjat minska.

Anmäl
2008-09-12 15:50 #9 av: Margareta

När jag gjorde mina allergitester via vårdcentralen sa den läkaren att om svaren visar att man är allergisk - så är man troligen det - men om det inte visar något kan man vara det ändå.

Mina visade ingenting. Det var först med scandlabs provsvar jag fick provsvar som stämde med det jag redan visste genom kosteliminering.

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-09-17 00:58 #10 av: gluffgluff

#7 - allergiska besvär från luftrören, är det samma sak som astma?

Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om allergier. Jag är ofta täppt i näsan, och jag nyser upprepade gånger och det låter allergiskt. Men jag har inte lyckats koppla det till något. En dag förra sommaren rann näsan och jag nös hela tiden, och någon sa att det var mycket gräspollen då. Jag köpte några allergitabletter, men det kom aldrig tillbaka så tydligt. Provade en gång att äta esberitox, och då blev jag rödögd.

Men grejen är att jag brukar vara frisk, och så får jag en förkylning (vanlig, börjar med ont i halsen och övergår i snuva efter ett tag). Problemet är att snuvan inte går över, utan fortsätter i veckor eller nånader, och sedan kan man kanske få lite hosta och sådant, och en vacker dag några timmars 40 graders feber, som brukar vara lunginflammation. Låter det allergiskt?

#6, ja, lite stressad är jag kanske ibland. Fast jag ser inget riktigt samband... Jo, jag tror att det är samma C3 som du pratar om.

#5: Jag kanske ska köra ännu lite striktare. Fuskar med lite rotfrukter och någon enstaka frukt. Spannmål har jag helt slutat med, det mår jag riktigt dåligt av har jag märkt.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.