Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Off topic - (OT) - Om sajten - Frågelåda - MinMat Hälsa Hälsovinster LCHF för nybörjare Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på osträtter och fett Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Övrigt
Mat - Livsmedel - Matfett

Kokosfett enligt Unilever

2009-01-09 13:09 #0 av: pmg

Hej alla

Det finns många trådar om kokosfett (och nu finns en till Glad) och på olika ställen diskuteras det om silverpaketet innehåller transfetter eller ej. Har själv undrat eftersom jag har hypotyreos och gärna vill prova med kokosfett i kosten som många säger är så bra. Enligt Unilever innehåller silverpaketet inte transfetter. Se svaret nedan.

 

 

Hej!

Tack för ditt mail.

Transfetter (delvis härdat fett ) uppkommer när man härdar omättade fetter och avbryter härdningsprocessen INNAN det är fullhärdat ( d vs helt mättat ). Vi har inga transfetter i vårat cocos, vilket du lätt kan utläsa ur ingrediensförteckningen, då det alltid måste stå om man har härdat fett i produkten. Däremot vill jag bara upplysa dig om att det idag endast finns lag om att det måste stå om det finns härdat fett i en produkt, men ingen lag som säger att man måste skriva ut om det är fullhärdat fett ( d vs inga transfetter ) eller DELVIS HÄRDAT FETT (TRANSFETT). I våra produkter skriver vi inte ut ordet fullhärdat fett - utan bara härdat fett, vilket inte nödvändigtvis behöver betyda att det är transfett/delvis härdat fett. I våra produkter som t ex Knorr, Milda, Becel, för att nämna några av våra varumärken, kan det stå härdat fett i ingrediensförteckningen, MEN DET ÄR DOCK FULLHÄRDAT FETT, d vs INTE delvis härdat fett/transfett.

 

Vänliga hälsningar

Natalie, NUTRITIONIST

Konsumentkontakt

Unilever Sverige AB

 

 

 

Anmäl
2009-01-09 13:36 #1 av: dufva

Tidigare kontakter med unilever angående kokosfettet har gett vid lag att det inte genomgått så mycket omild behandling

Inte ens omestring, så cocosfett är bland det absolut bästa man hittar i fetthyllan..

Resten av deras produkter inklusive margarinerna är inte människoföda

Anmäl
2009-01-09 17:28 #2 av: chilisalsa

Finns ingen anledning att härda kokosfett/olja , den är sas stabil av naturen. Många fetter i produkter som ska ha lång hållbarhet skulle direkt kunna bytas ut mot kokos... men det är väl dyrare...

Anmäl
2009-01-09 17:35 #3 av: Wildrat

Enligt Unilever är kokosfettet inte heller extraherat med lösningsmedel utan pressat precis som det dyrare fettet.

#2 Kokosfett innehåller mättat fett som ju är livsfarligt, därför har de bytt ut det mot oljor som måste härdas eller omestreras innan det kan användas.

Har läst att fullhärdade oljor (utan transfett) är precis lika illa som transfetterna och omestrering är också hälsovådligt...

Anmäl
2009-01-09 18:11 #4 av: fetglad

Men direkt pressat kokosfett luktar och smakar verkligen kokos, så någon sorts behandling har det fått. Undrar bara vilken?

Säljer två sorter från Biofood i min butik, en kallpressad och en utan lukt som är upphettad till 100 grader.

Anmäl
2009-01-09 18:51 #5 av: Aniara4

#3 Nu är det väl inte alls pressat på samma sätt som det dyrare. Kallpressad kokosolja pressas ur färsk kokosnöt. Det billiga pressas ur torkad kopra, som kan vara typ hur gammal som helst.

Bra trådar om olika sorters kokosfett finns bl.a.  här och här.

Anmäl
2010-10-28 21:18 #6 av: Margareta

Den här tråden har blivit aktuell idag.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl