Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
LCHF - Problem

Tomater

2009-02-21 23:24 #0 av: alfahannen

Det enda jag saknar riktigt mycket från min gamla mat är min grekiska sallad. Härliga kvisttomater, rödlök, vinäger, olivolja, salt o peppar. Kunde äta det som  godis förut, och nu blir jag avrådd från tomater. Det känns verkligen tungt. Inget annat är jobbigt, så det fårnog bli en liten sallad då och då när jag vill lyxa.

Anmäl
2009-02-21 23:32 #1 av: greensis

Hur mycket du ska undvika tomater beror väl lite på hur känslig för kolhydrater du är och hur strikt du behöver vara för att uppnå dina hälso/viktmål.

Själv kan jag vara väldigt liberal med grönsaker och äter tomater mellan varven. (Magra mejeriprodukter däremot...) Så, beroende på din sits, åter din grekiska sallad som något att äta till helgen eller då och då som lyx, som du säger.

Anmäl
2009-02-21 23:57 #2 av: alfahannen

Jag vet ju inte ännu hur känslig jag är för kolisar, men den dagen som min nya kost har tagit mig till "normalvikt" så får jag kolla upp det med lite experiment. Jag vet bara det att jag inte går upp ett gram i vikt så som jag äter nu, men jag är ganska fakir om jag säger så. Jag får väl ha det sommål och belöningssytem när jag tycker mig varit duktig ett tag, att glufsa i mig denna läckra sallad. Den innehåller ju ändock ganska mycket fett så helt utanför banan är det ju inte.

Anmäl
2009-02-22 02:49 #3 av: Adora

Jag sitter i sammasits, alskar sallader men avstar nu under tiden som jag forsoker komma in i livsstilen och ga ner i vikt... Har kort med fakir i tva veckor nu och ska halla pa ett tag till, det blir lattare :)

Vi far val hoppas att vi tal kolhydrater sen...

Anmäl
2009-02-22 10:32 #4 av: greensis

Tja, jag började så gradvis med LCHF att det är svårt att riktigt exakt säga när det gick över definitivt. Halkade in via GI, där fas1 är väldigt LCHF-lik. Så för mig var det så naturligt att fortsätta med grönsaker, sallader osv, istället för att ta fakir-ingången till kosten, så att säga.

 

Anmäl
2009-02-22 11:32 #5 av: Medlem

Jag äter ofta sallader och märker inte att jag är känslig för de kolhydrater som finns i grönsaker.

Anmäl
2009-02-22 12:58 #6 av: Ulf-S

Jag lägger ingen begränsning på grönsaker utan äter så mycket jag vill av dem. Broccoli, tomat, gurka, paprika, lök, olika gröna blad, osv. Ibland blir det sallad, ibland inga grönsaker alls.

Vissa kanske är otroligt kolhydratkänsliga, men jag upplever att det finns en kolhydratskräck som lever och frodas. "Low carb" är inte samma sak som "no carb"!

Naturligtvis kan man klara sig utmärkt på en helt animalisk kost, och må fantastiskt, men det känns bisarrt för mig personligen att rata ett par korsade sparrisar och en tomatskiva p.g.a. kolhydraterna.

Det finns ingen anledning att avstå helt från grönsaker, så länge man mår bra av dem och vikten inte påverkas i fel riktning.

 

Anmäl
2009-02-22 13:05 #7 av: greensis

#6 Instämmer

Anmäl
2009-02-22 13:07 #8 av: Babz

Jag äter tomater ibland, kanske inte i "fri mängd" men ändå. Jag gillar oxå tomatsallad, så det äter jag, speciellt sommartid när tomaterna är fina. Även paprika använder jag då och då, antingen som tillbehör eller som egen rätt, när jag gör mina Fetaostfyllda paprikor. (Receptet finns bland Mat - Recept på grönt, sidorätter & vegetariskt)

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Anmäl
2009-02-22 13:17 #9 av: kiwi66

Håller med dej, Ulf-S.

Det här med kolhydratkänslig, innebär det att det triggar suget eller att man går upp några gram. Eller är det helt enkelt så känsligheten 'sitter i skallen'.

Så är det nog för mej, ju striktare jag är, desto mer tvång känner jag att jag absolut inte får göra några felsteg. Och det skapar ju en stress som definintivt inte är bra för vare sej viktnedgång eller hälsovinster. Och där är jag nu.

Så...

...mer grönsaker i kiwi's liv.

Tack, alfahannen för din Tomat-tråd som fick mej att ta beslutet.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.