Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Vi som har huvudvärk/migrän

Vad triggar er migrän?

2009-04-02 00:10 #0 av: Leilin

Hade ett anfall idag, första på länge, har blivit bättre sen lchf. Började m aura vid 11 och sen kom allt annat som ett brev på posten, fast jag slapp kräkas den här gången. Nu har jag bara det sista kvardröjande molande värken och ett tryck i huvudet. Ja, och tröttheten förstås.
Funderar mkt på vad som triggar mig, men jag kommer inte riktigt på nåt konsekvent. Lutar åt att det är en kombination av sömnbrist, matslarv och stress, men kan det stämma? Behövs det inte "något mer"?

Kanske kan ni ge mig några ledtrådar - vad triggar er migrän?

Anmäl
2009-04-02 00:18 #1 av: SirfalasEmy

Jag är utmattad som en följd av extrem stress genom livet. Håller på att lära mig att vara mindre uppjagad. Innan jag började med LCHF hade jag migränanfall väldigt ofta, men sen tog det stopp. Jag har haft migrän en gång på ett halvår och det var när dottern var inlagd på lasarettet ett dygn med dropp vid magsjuka. Spände mig väl så pass att det blev för mycket. Först kom auran och bara nåra minuter senare kom den fruktansvärda huvudvärken. Efter det har den lyst med sin frånvaro Glad I mitt fall tror jag att det är en kombination av stress och kost. Himla skönt att slippa migränen iaf. *njuter*

Anmäl
2009-04-02 00:29 #2 av: Aniara4

Avsteg med socker! Dessutom åskväder, stark sol på huvudet, alkohol, stress...

Anmäl
2009-04-02 00:32 #3 av: engelke

Min migrän utlöses av nån speciell slags stress som jag inte riktigt lyckas sätta fingret på, börjar med auramigrän dag 1 som klingar av ganska snart (inom en timma) sen kommer inte värken förrän nästa dag. Sen kan värken återkomma (med tillhörande obehagskänslor, fumlighet, ljud & ljuskänslighet, lätt yrsel etc.) varje dag i upp till ett par tre veckor om jag har riktig otur. Dock slipper jag kräkningar.

Skiten (ursäkta ordvalet) utlöses också av hormonpåslaget en gång i månaden på samma sätt som innan men då bara ett par tre dagar (inte veckor!)

 

hoppas på bättring efterhand med hjälp av kostomläggningen men det tar tid...

Anmäl
2009-04-02 01:20 #4 av: szwed

Alla räkningar som skall betalas i slutet på månadenFlört

Anmäl
2009-04-02 02:09 #5 av: Greddelin

Jag är väldigt väderkänslig. Om jag vaknar sent med tungt huvud vet jag att det regnar ute.

Rött vin kan utlösa migrän, har även hört att bananer och ost kan göra det men det har jag själv inte märkt av.

Jag har märkt att jag inte blir av med migränen förrän jag fått nåt ordentligt i magen.

Anmäl
2009-04-02 02:25 #6 av: Tvillingsyster

Jag kan få migrän av choklad och ost............ stress........

Anmäl
2009-04-02 10:33 #7 av: chapp

Migrän utlöses av fallande blodsocker. Antingen slarv med maten, stark stress (kan ge stigande/fallande blodsocker), mens (hormonsvängningar med påföljande blodsockerkänslighet).

Ost höjer blodsockret var det någon som påvisade här på Kiffen. Någon hade mätt blodsockervärde och sett att ost kunde skjuta det i höjden. Banan är socker...

 

 

Anmäl
2009-04-02 10:46 #8 av: Moogie

Min migrän kommer som ett brev på posten när jag sitter och pratar med någon som har ett fönster bakom sig. Det är precis som om växlingarna mellan mörker (när jag tittar på ansiktet) och ljus (när blicken söker sig ut) triggar igång rejält. Sen förstås socker, vin och starka ostar.

Anmäl
2009-04-02 10:53 #9 av: Hausswolff

I mitt fall, varje hormonförändring; ägglossning, menstruationens början och slut = 3 perioder/mån.

Min migrän triggas inte av något om ovannämnda inte infaller, däremot förvärras den av choklad, ljus, ljud, rörelse etc.

Den har dock blivit betydligt lindrigare sedan LCHF, jag tar nästan aldrig sprutor längre. :-)

Anmäl
2009-04-02 10:58 #10 av: Aniara4

Kan tillägga allt som höjer blodtrycket (innan jag fick blodtrycksmedicin hade jag migrän väldigt ofta), och i synnerhet värme. Bastu är helt uteslutet, och solljus på huvudet är som sagt också ett problem. Fysisk ansträngning kan också trigga, särskilt om det redan ligger på lur.

Som kuriosa kan jag nämna att jag får migrän av nitroglycerinsalva, som jag har eftersom jag tenderar att få Raynaud's fenomen (kärlkramp) på ett ovanligt ställe. Enligt min neurolog är det ett kvitto på att det verkligen är migrän jag har, eftersom just nitroglycerin kan användas som ett diagnostiskt provokationstest för migrän!

Anmäl
2009-04-02 14:11 #11 av: SirfalasEmy

Glömde skriva att jag är ljuskänslig. Har solglasögon på när jag kör bil oavsett om det är molnigt eller soligt. Annars skär det i ögonen och jag måste kisa (= huvudvärk) Är det mycket mulet behöver jag kanske inte dem, men då ska det vara bra mörkt. Känner igen det där när man tittar på ngn som har fönster bakom sig.

Anmäl
2009-04-02 19:41 #12 av: elisabeth83

Jasså är det aura det kallas. Har tydligen migrän med aura. Hade ingen aning om att det var så det hette och att samma hände med andra!

Jag får migrän väldigt sällan men när jag väl får det försvinner synen, ena kroppshalvan domnar mer eller mindre å ibland får jag svårt att prata.

Vet dock inte varför jag får migrän, svårt att kartlägga när det inte kommer så mkt.

Vad tar ni för medicin mot anfallen?

Anmäl
2009-04-02 20:26 #13 av: Kanin-Eva

STRESS! Är den allra största triggerfaktorn för mig. Rödvin är otänkbart, migränen slår till efter 1 msk. Rödvinet är dock lätt, men tråkigt, att undvika.

Tidigare var jag väldigt känslig för blodsockersvängningar och fick migrän direkt om jag slarvade med maten. Det är helt borta nu sedan jag började med LCHF!! Fortfarande slår huvudet till om jag dricker för lite (vatten alltså!!).

Annat som triggar min migrän är snabba lufttrycksförändringar. Jag har efter lång tid insett att det inte är lågtryck eller högtryck (som många andra kan ha besvär med) utan just den snabba förändringen som triggar.

Under hela min "migränkarriär" har jag längtat till klimakteriet för att slippa de obligatoriska 3-4 migrändagarna strax innan mens. Nu är jag där och det är fantastiskt!

Jag tar Maxalt (triptan) kombinerat med Alvedon och Magnesyl (kombinationen Alvedon + Magnesyl ger betydligt bättre effekt än tabletterna var för sig). Blir det riktigt hemskt har jag Citodon att ta till. Har även testat en lång rad förebyggande medicin, beta-blockerare, epilepsimedicin och just nu, Sandomigrin. Jag har ca 10-15 migrändagar per månad.

Anmäl
2009-04-02 21:16 #14 av: Medlem

Det är många orsaker men för att nämna några så är det mens, stress, HC, sol, värme, för mycket ost. I många fall hjälper det att ligga i svalt och mörkt rum med 2 panodil tabletter. Men ibland behövs det starkare preparat som Imigranspruta. I sällsynta fall åker jag till akuten när inget hjälper och då får jag morfin. Min migrän är tyvärr ärftlig men den har blivit mycket bättre med LCHF. Jag får nog akta mig att inte äta kolisar för de orsakar svår migrän efter bara några timmar.

Anmäl
2009-04-02 23:30 #15 av: AnnaCecilia

stress är nog värst..Och ofelbart varje gång vi ska ut och resa.Det är så tröttsamt!! Att alltid börja med 1 till 2 dagars migrän.Omgivningen har alltid sagt typ "stressa inte upp dig så!" Men jag tror inte jag blir mer stressad än någon annan(alla får väl lite resfeber?!)Jag har en svaghet att få migrän vid alla extraordinära händelser.

Har alltid haft ett par dagars migrän vid mens, men nu äter jag minipiller och märker inget!GladF.ö väntar jag på klimakteriet, då SKA jag bli av med migränen!!!!!!!!!!

Tyvärr har jag haft en extra jobbig period nu.Lika länge som jag kört LCHF..Så frågan är vad som fått igång huvudvärken nu...

Jag äter betablockerare dagligen som förebyggande.Fantastisk skillnad!Har ätit det i 10 år nu.Innan hade jag fruktansvärda anfall med kräkningar och outhärdlig smärta, sen jag började med betablockerare har jag aldrig så svåra anfall, och kan dricka alkohol ibland(otänkbart innan) Sedan äter jag saroten i låg dos för kvällen.Gör att jag sover tyngre o inte spänner mig. Imigran tar jag vid anfall.

Herregud, vad det låter..är f.ö en glad tjej...Flört

Anmäl
2009-04-03 01:12 #16 av: Tvillingsyster

Använde imigran förr vid migrän anfall, men har inte haft migrän så ofta efter klimakteriet för 9 år sedan. Det har varit en stor lättnad.

Anmäl
2009-04-03 01:28 #17 av: Hausswolff

Jag har samma symptom som #12. Tar Imigran sprutor och Zomig tabletter.

Anmäl
2009-04-03 01:29 #18 av: Leilin

Ojojoj vilket gensvar! Kan ju lätt konstatera att det absolut räcker med "bara" sömnbrist, stress och matslarv som trigger. Gårdagens anfall höll i sig idag också, fast på lägre nivå tack och lov. Var några ggr när ettåringen och femåringen tjöt ikapp som jag stönade högt dock... Nu är jag värkfri men fortfarande superkänslig för synintryck.

Håller med om att stressen jag upplever innan migrän inte är den vanliga vardagliga utan av den där mer "kaos-överallt-ingen-plats-för-återhämtning" typen av stress. Ni vet, när det känns som man trycker tillvaron framåt med våld genom ett smalt rör - och säger åt kroppen att den får vänta med sina besvärliga behov till senare...

Har också upptäckt att jag har lite "för"-symptom - blir klumpig (dunkade huvudet rakt i stenbänksdiskbänken i köket häromdan, förstår fortfarande inte hur jag kunde missa den), tappar saker och sluddrar lite emellanåt. Fler som har sånt också?

Anmäl
2009-04-03 01:41 #19 av: Hausswolff

Nja, jag har inte kopplat min klumpighet till migränen i sig, utan det tycks mest vara min egen variant av PMS. Jag tappar saker, snubblar, ramlar, går in i grejer, slår mig och är allmänt pajasig... Migränen kommer först någon dag senare.

Anmäl
2009-04-03 01:43 #20 av: Aniara4

Jag blir också klumpig när det är ett migränanfall på väg, och känner mig lite diffust "off" och bläh.

Anmäl
2009-04-03 01:45 #21 av: Leilin

#19 Ja men precis - fast min klumpighet kan pågå en vecka innan!

#20 Exakt så, off och bläh! trodde det var flunsa el nåt först.

Anmäl
2009-04-03 01:58 #22 av: Hausswolff

När migränen kommer tar jag en tablett direkt, alltid ihop med en värktablett som innehåller koffein - det ger bäst effekt. Har migränen redan börjat bryta ut måste jag ta en spruta. Oftast hjälper detta, men ibland gör det inte det...

Jag "snedtänder" liksom på medicinen ibland också, inte ofta men då och då. Det känns som om huvudet ska brinna upp och som om jag har syra i ådrorna. Jag får hjärtklappning, tunnelseende och diffusa myrkrypningar i hela kroppen. Skitskumt.

Jag har provat så många olika mediciner och dessa funkar trots allt bäst så jag är inte så sugen på att byta, trots ovanstående.

Jag ska kanske tillägga att min migrän blivit avsevärt bättre på LCHF.

Anmäl
2009-04-03 02:04 #23 av: Leilin

#22 Usch, sådär får jag av morfin (vilket upptäcktes efter ett kejsarsnitt ironiskt nog). Är innerligt tacksam att mina anfall kommer så pass sällan!

Anmäl
2009-04-03 02:17 #24 av: Tvillingsyster

#18

"kaos-överallt-ingen-plats-för-återhämtning" känner jag igen samt klumpighet, tappa saker och samtala med någon......... längtan efter tystnad och skugga.

Anmäl
2009-08-20 22:13 #25 av: Firanelli

Migrän kommer ofta efter stress, tex när man kommer fram till resemålet efter en ansträngande resa. Vanligt är också veckoslutsmigrän. Jag vaknade under min skoltid varje lördag morgon kl. 6 och låg sedan hela dagen.

Jag får också migrän när barometern sjunker. Ofta när lufttrycket faller under 1000...vilket det ju gör ganska ofta i detta land. Alla lågtryck och åska påverkar alltså mig.

Sedan finns det saker som jag undviker, tex rött vin (pga tanniner som ger migrän). Starka parfymer eller cigarrök är väldigt jobbigt.

Anmäl
2009-08-21 04:07 #26 av: mumin61

Jag kan få migrän av många olika anledningar. Stress, slarv med mat eller sömn, starkt ljus, strax innan mens t ex, men det värsta för mej är starka lukter speciellt sånt jag tycker luktar illa. Hamnar jag exempelvis bakom en lastbil när jag är ute o kör o inte har möjlighet att köra om ganska snart får jag absolut migrän av dieselavgaserna. Förut ( innan jag fick en utmattningsdepression) hade jag ont i huvudet nästan var dag o migrän ca en ggn/vecka men det har blivit så otroligt mycket bättre nu.

Anmäl
2009-08-21 09:33 #27 av: greensis

Jag får riktig migrän väldigt sällan, särskilt sedan jag lade om kosten men kombinationen svår stress och vätskebrist är en effektiv trigger. Vätskebrist är om jag i princip inte druckit alls, ens kaffe, bara ätit på en dag, och det dessutom är minst 18grader ute. Sedan finns det grader i helvetet, det går att häva försymptomen om man inte är så stressad att man missar dem...

Anmäl
2009-08-21 10:27 #28 av: Siggebus

Först och främst är det sockret som är boven för min del! Har inte haft något riktigt anfall på lite mer än ett halvår.

Men sedan är jag känslig för psykisk stress samt till viss del vädret. Då kan jag få en ganska jobbig huvudvärk fortfarande men det är nog mest fråga om spänningshuvudvärk och inte migrän.

 

Anmäl
2009-08-21 10:33 #29 av: akaron

Min migrän triggades tidigar av långt blodsocker men det slipper jag nu... om jag inte glömmer bort att äta på väldigt många timmar.
Just nu verkar sömbrist  och spänningar utlösa min migrän, men det blir lite mildare nu än innan LCHF. Värst migrän får jag när jag drar upp axlarna och biter ihop käkarna mycket och är väldigt stressad. Har jag stressat länge och sedan slappnar av kan det också komma.
Men om jag går på akutpunktur minst en gång om året är jag nästan besvärsfri.

Anmäl
2009-08-21 11:12 #30 av: mazen

Kan vara värt att läsa mer om

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/vard/ingefarannons.html

Anmäl
2009-09-16 13:36 #31 av: ariaam

Mina anfall har kommit nu i vuxen ålder och när jag har börjat på en ny arbetsplats. Det börjar med att det flimrar i ögonen jag får jätteont i huvudet blir illamående och det bubblar i magen. Väderomslag och stress på jobbet, tror jag är boven för mig!!

Jag trivs inte på mitt nuvarande jobb, min arbetsgivare har kommit på att jag kostar dom för mycket nu när dom har tagit in 2 praktikanter, så det är den ena piken efter den andra..dom tror väl att jag ska säga upp mig själv men det gör jag inte för då får jag inte stämpla!!Rynkar på näsan

Min sambo går på utredning om adhd o han får sina utbrott tittsom tätt hemma så var får man ta det lugnt?? Varken på jobbet elr. hemmaGråter

Anmäl
2009-09-16 13:51 #32 av: nenna31

Min migrän har lyst med sin frånvaro de sista tre åren .....men äter ju starka värktabletter mot min nervverk så det kan ju vara en orsak....lchf-kosten är ju oxå positiv mot migrän.....

När jag hade migrän så var det givetvis stress....hormonsvägningar mm som gav migrän.....plus när jag åt jordnötter tillsammans med rödvin.....jag kunde äta jordnötter utan rödvin och tvärtom ...men aldrig tillsammans....lite knepigt....Migränanfallen började med synrubbningar i form av dansande svara prickar, vatten som såg ut att rinna på mitt ena synfält....såg liksom genom ett fönster.....Det följdes av dålig mage, trötthet och en kropp som var lealös.....jag tog Pronaxen mot migränen och hade jag tur och tog dem när auran kom då hjälpte de......

Är så glad att migränen inte finns i mitt liv nu för tiden ...peppar peppar ta i trä.....Obestämd

Anmäl
2009-09-16 15:26 #33 av: ariaam

Ja jag förstårGlad

Anmäl
2009-09-16 23:42 #34 av: Tvillingsyster

Så här efteråt när jag tänker så tror jag att min migrän delvis berodde på ämnesomsättningssvängningar. Så man kan väl skylla insulin och kolisar för det......Flört

Anmäl
2009-09-17 00:16 #35 av: almitra

jag kan få migrän när som helst, behövs inget som triggar den....men störst risk är ju om jag blivit utsatt för stress, varit inne i Sthlm tex

Anmäl
2009-09-17 18:25 #36 av: Hausswolff

Nuförtiden får jag världens "hang-over" om jag äter socker! Förvånad

Är jag hygglig och petar i min en bit tårta på ett kalas eller så, ja då kommer huvudvärken som ett brev på posten efter några timmar... Ju mer socker, desto mer smärta.

Anmäl
2009-09-17 20:31 #37 av: Trrkek

Ojämn blodsockerkurva, stress och SÖMNSLARV... den första faktorn har jag rättat til med LCHF-kosten, så numera har jag bara ett par anfall i månaden. Fantastiskt, och myyyycket billigare när man inte behöver springa på apoteket stup i kvarten för att hämta ut sumatriptanet... =)

Anmäl
2009-09-17 20:44 #38 av: Lino

Jag får migrän av blåbär! Samt av för starkt te och sol i ögonen.

Anmäl
2009-09-17 21:32 #39 av: Botte

Mina nikotinplåster som jag började med igår....Rynkar på näsan

slutat snusa efter många års dygnetruntsnusande, kommer att lägga av helt i morgon fredag, inte en cigg eller snus. Kommer troligen att bli dr evil i en månad, ska nog inte blogga något under den tiden.

får återkomma när jag blivit snäll igen Glad

Anmäl
2009-09-18 09:55 #40 av: malfie

Min migrän kommer med stressen. Tidigare var den även hormonbetingad, men det tycks ha försvunnit?

Däremot så har min naprapat hittat ett sätt att hålla borta min migrän på! *jeiii* Jag har nämligen en "huvudvärks"-kota som ALLTID är ur läge när jag haft migrän. Så ser vi till att hålla den på plats så har jag aldrig migrän! Hur stressad jag än är! =)))

Anmäl
2009-09-18 12:03 #41 av: Gluggen

Jag har kommit fram till att det antagligen är ljus som triggar min migrän. Speciellt runt Valborgsmässoafton dessutom.

Jag brukar gå runt i en halv dag och känna mig "off" på nått sätt och sen börjar jag tappa synen. I värsta fall domnar högre sidan av kroppen och dysfasi sätter in. Sen har jag "kopparslagarhuvudvärk" i ett par dagar efter det. Har fått Sumatriptan utskrivet men har aldrig tordats använda dom. Kör med Alvedon istället då jag normalt sett inte har så långa anfall.

Som tur är har jag bara migrän 1-2 ggr per år. Känner ingen skillnad varken med eller utan LCHF.

Anmäl
2009-12-04 23:56 #42 av: anna61ekman

Hormonsvängningarna vid mens och ägglossning. Har nästan aldrig migrän på jobbet men väldigt ofta på mina lediga dagar! En gång i somras fick jag migrän av räkor, trist va! Det känns som järnhjälm, för trång, på huvudet. Tryck över huvudet hela dan, och tröööött! Om jag tar 750 mg Pronaxen så fort jag känner nåt brukar det inte bli så ont. Men trycket över huvudet har man ändå. Jag fick det när jag var ca 36 år första gången, dvs för 12 år sen. Tycker kanske jag har det oftare nu trots LCHF-kost sedan 4 år tillbaka. Kanske har med livssituationen att göra?

Anmäl
2009-12-06 18:18 #43 av: Efva

Stress, dvs när det börjar lätta och jag ska vara ledig, är det vanligaste för mig. Vid semester och fredagnatt/lördagmorgon. Och mer än 1,5 glas rödvin är också en risk. Speciellt i kombination med ost och/eller mörk choklad. Tråkigt, eftersom det är några av mina trevligaste njutningar med LCHF....

Anmäl
2009-12-07 11:57 #44 av: bejans

Starka dofter, typ parfymer och rakvatten od. Får överväga om det är värt att tex gå på bio för jag vet att jag alltid får migrän efteråt, eftersom människorna har dränkt sig i parfymer innan de går ut

Anmäl
2009-12-07 13:40 #45 av: Halvdansken

Ljus, och helst indirekt.

Typ om det är solsken ute, och ljuset reflekteras mot en vit vägg - PANG, så vet jag. Var på fest i helgen och nån tände en bordslampa där skärmen var av metall, jag satt ner, så jag fick blänket av glödlamporna via metallskärmen rakt i ögonen...

 

 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-12-08 18:56 #46 av: Aniara4

Cristina Husmark Pehrsson!

Anmäl
2009-12-11 18:26 #47 av: Hausswolff

HAHAHAHA, du är så rolig Aniara!Cool

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.