Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter

Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Vi som har koncentrationssvårigheter

"Mycket fett skadar hjärnan"

2009-05-14 11:49 #0 av: Greddelin

1. Fettrik kost ökar utsöndringen av stresshormonet corticosteron...

2. ...vilket hämmar nyproduktionen av nervceller i hippocampus...

3. ...vilket påverkar minne, inlärning och spatial förmåga.

länk

Hittade denna artikel från 2006 och måste förstås kolla med expertisen här vad responsen är. Nyfiken eftersom jag på sista tiden fått så erbarmligt dåligt minne.

Anmäl
2009-05-14 11:53 #1 av: Mervi

Hur vet du att du hade fått det utan LCHF.

Det kan du inte veta.

Väntar med spänning på experternas svar.

Anmäl
2009-05-14 12:01 #2 av: redina

Intressant det som stod i slutet av artikeln att de råttor som fick fruktos att dricka åt mindre fast föda och drack mera och då ökade i vikt. Men man var tvungen att skriva:

 Det är däremot inte farligt att äta frukt, då man också får i sig fibrer och vitaminer som är nyttiga.

Vad har det att göra med att något är nyttigt om det samtidigt inte är nyttigt?

Anmäl
2009-05-14 12:19 #3 av: jagers

Hmm, det man tänker på med det samma (utan att vara expert på råttor) är att kött knappast är deras primära föda. Dom är ju gnagare så matar man dom med bara kött så händer det nog saker som inte är så bra. Ungefär som att mata en människa med bara kolhydrater.Skrattande

Anmäl
2009-05-14 12:34 #4 av: sepersl

blir sur när jag läser det sista i reportaget. Vad hade kommentaren "inte farligt att äta frukt" där att göra? Det finns inget i studien som stöder det. Håll er till fakta!

Undrar om man kommit fram till samma fakta om det hade matat en elefant (som är växtätare) med samma kost som råttorna fick???

Anmäl
2009-05-14 12:48 #5 av: JAUS

#3 Det finns väl "rått kött" för dem att äta. Flört

Anmäl
2009-05-14 13:17 #6 av: Leifemil

Om jag äter 3 ggr mer fett än jag behöver, så utsöndras nog stresshormon hos mig också

Anmäl
2009-05-14 13:23 #7 av: Pasi

Kortisol minskar celltätenheten i hippokampus även hos människan, men fett höjer inte kortisolet. Tvärtemot verkar man få ett skydd mot kortisol av fettrik kost (studier har gjorts på människor med metabola syndromet, men mekanismerna är inte utredda vad jag sett).
Blodsockersvängningar däremot, speciellt för en insulinresistent, höjer kortisolet.

Anmäl
2009-05-14 13:53 #8 av: keja01

Är inte kortisol ett läkemedel? Det låter som en allvarlig biverkning.

Anmäl
2009-05-14 13:54 #9 av: kaisakavat

#8 Du tänker nog på "kortison".. Obestämd

Anmäl
2009-05-14 13:56 #10 av: Pasi

#8 Kortison och kortisol är typ samma sak. används som läkemedel...kanske i för stor utsträckning.

Anmäl
2009-05-14 13:59 #11 av: kaisakavat

#10 Skulle man då kunna tänka sig att alla dessa kortisonsprutor man ger folk som har ont (och lider av stor stress) kan påverkas ytterligare negativt av sprutorna.. stressmässigt.. liksom, även om sprutorna kanske hjälper mot ontet på kort sikt..?? Obestämd

Anmäl
2009-05-14 14:58 #12 av: Pasi

#11 Ja, dels ser man bara till den kortsiktiga effekten (läkare ofta okunniga om kortisol etc) men jag tror även man föreskriver kortison lite släntrianmässig och hoppas att patienten skall sluta gnälla. Det är ju annars symptombotning som praktiseras inom sjukvård....orsak till symptom behandlas oftast inte.

Anmäl
2009-05-14 15:41 #13 av: Cissit

En läkare försökte få mig att ta kortisontillskott mot min fibromyalgi och trötthet.... Jag sa tvärt nej, det verkade skitläskigt. Dessutom visste han om hur kämpigt jag har det med vikten och sa "det är ju förstås väldigt vanligt att gå upp i vikt när man tar kortison, men det tycker jag du ska ta".

Visst jag kanske hade kunnat få känna mig lite piggare för stunden, men man måste ju tänka på vad man gör med kroppen i längden. Det känns ju ganska ologiskt att ge MER kortisol till någon som redan lever i ett konstant stresstillstånd.

Gick inte till den läkaren något mer kan jag säga :)

 

Anmäl
2009-05-14 15:48 #14 av: redina

Jag har ont i bihålorna och är nästäppt, har varit så de senaste 3 åren till och från. Kör med Nasonex (kortinsonnässpray) varje dag. Detta gör att det onda går bort och jag får lättare att andas. De har röntgat och inte hittat något fel. Jag har tagit allergitest mot åtta vanliga allergier. Jag frågade läkaren om det kunde vara så att jag var allergisk mot något som jag inte testat mig emot och det kunde jag vara. Men problemet är att om jag är allergisk mot något så är medicinen att ta kortisonnässpray...

Anmäl
2009-05-14 15:57 #15 av: Cissit

Jag får också använda kortisonnässpray ibland, likaså maken, pga allergi. Antar att man får ta det, det går ju inte att gå runt och vara toktäppt och ha ont i bihålorna jämt heller liksom (som jag har nu, ska träffa läkaren igen nästa vecka). Allergi suger.

Men kanske nässprayen inte är så farlig? Den verkar ju mer lokalt tänker jag....

Iofs så får man vara lite försiktig med kortinsonspray också, en kompis till mig får använda det dagligen, jämt, pga att han blir täppt och det inte finns någon annan lösning. Han har frätt sönder väggen mellan näsborrarna pga sprayen, så han fick operera in ett silikonimplantat :( Inte så kul det heller

Anmäl
2009-05-14 16:05 #16 av: redina

Enligt bruksanvisningen på sprayen så ska man spray snett utåt och inte rakt upp som vanlig nässpray, det är kanske därför att det är risk för mellanväggen ryker annars. Får väl tänka ännu mera på det.

Men det skulle vara bra att veta om och vad man är allergisk mot, då kanske det gick att göra något åt det.

Frågan är bara vad?

Läkaren tyckte att man får vara lite detektiv själv. Vad jag vet är jag inte allergisk mot något annat än att jag överkänslig mot penicillin.

Anmäl
2009-05-14 21:49 #17 av: Halice

Intressant artikel, speciellt nu när jag har gjort ett examens-arbete om hur kost och sömn påverkar barns inlärning. (sjukt intressant!)

Det jag kom fram till var att nybyggandet av celler beror på hur mycket sömn, tillväxthormon, antioxidanter mm dessa barn får.

Om råttorna nu blir stressade så är det kanske därför deras celler inte hinner produceras / reparareras på nytt, inte pga en fettrik kost.

Även intressant att det pratas om Alzheimer, endel forskare tror nu även att en fettsnål kost, tillsammans med kolesterol-sänkande preparat, kan ge Alzheimer....

 

Anmäl
2009-05-14 22:23 #18 av: Cissit

redina - Om det är icke årstidsbundet och mer eller mindre hela tiden så kan det ju vara något i hemmet, byggmaterial eller damm tex.

Misstänker själv att vi har något i hemmet för jag blir bättre när jag går ut, även nu med pollensäsongen. Känner förstås av pollenet men känner mig ändå bättre när jag är ute än inne. Så var det inte förut, innan vi flyttade hit, då mådde jag sämre ute än inne under pollensäsongen.

Vi håller på och utreder lite, men det är skitsvårt att ta reda på vad det är. Än så länge har vi kommit fram till att vi har för dåligt flöde i inomhusluften, så vi ska antagligen få tilluftsdon installerade (med pollenfilter) av föreningen.

Vi vet ju från början att vi båda(jag och min make) är allergiska mot mkt, tex pollen, damm och de flesta pälsdjur.

Anmäl
2009-05-14 22:25 #19 av: Jennix

Är det ännu en studie gjord på råttor? Förstår inte varför man fortsätter att hävda att råttor och människor ska äta samma kost, helt ologiskt.

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2009-05-14 22:54 #20 av: redina

Funderar på om man ska installera någon form av luftrenare?

Någon som gjort och upplevt att det blir bättre?

Vi har mycket damm hemma tycker jag. Vi har hål i fönstren för tilluft. Det finns ventialation på toaletterna.

Anmäl
2009-05-14 23:14 #21 av: hennessommar

#14 #15: Jag har läst om nässköljning som ska kunna ta bort era problem. Om det är så att ni vill ha naturlig hjälp alltså. Det finns en nässköljarpip som man använder sig av. Vet inte om det är den korrekta termen dock! =) 

Anmäl
2009-05-14 23:21 #22 av: LatMask

Hallå, redina, Cissit m fl!

Det kan ju vara så att nästäppan, rinnandeet osv inte beror på en allergi. Jag har kronisk icke-allergisk (vasomotorisk) rinit.

Det betyder i princip att min nässlemhinna reagerar på - tja, all omväxling, kan man säga.

Det är väldigt vanligt att allas nässlemhinna gör det, men då är det STORA växlingar. T ex är det många som känner igen att om man kommer in i ett tjugo grader varmt rum från en yttertemperatur på sisådär femton-tjgo minus - då börjar näsan rinna!

Äter man starkt kryddad mat -börjar näsan rinna!

Så har jag det också - men min reaktion kommer vid en väldigt låg nivå av omväxling - och jag äter ändå medicin...

Det där med täppta bihålor känner jag också igen. Efter varje förkylning - tack och lov inte så ofta nuförtiden tack vare LCHF - behandlar jag mig själv någon vecka med bisolvon för att undvika de täppta bihålorna.

Jag använder Rhinocort nässpray då och då.

Anmäl
2009-05-14 23:34 #23 av: Inkanyezi

#20 Min son var kraftigt allergisk när han var liten, och på den tiden jobbade jag i ett företag som tillverkade rökburar för att filtrera tobaksrök. Jag gav sonen ett elektrostatfilter, och han fick inte längre några problem hemma. Nackdelen med alla filter för runsluften är att det är något buller ifrån dem, men elektrostatfilter bullrar minst, eftersom motståndet mot luftgenomströmning är väldigt litet, så att fläkten inte behöver jobba så hårt.

Filter är effektivast om de står på för jämnan. Då plockar de bort allt damm ur luften om man har normal ventilation. Mediafilter kan rena mindre partiklar bättre än elektrostatfilter, men det bullrar mer, eftersom det är större luftmotstånd.

Anmäl
2009-05-15 00:04 #24 av: redina

#22 Hur vet jag att jag har icke-allergisk (vasomotorisk) rinit?

När detta problem började för tre år sedan så var det i samband med förkylningar så det låter ju som det kan stämma att det är något sådant?

Nu har jag låtit bli nässprayen i 2 dagar och då började det trycka i bilhålorna på eftermiddagen idag Rynkar på näsan.

#21 Frågan är om man köper ett filter, vart man ska ha den? Sovrummet? Vardagsrummet?

Anmäl
2009-05-15 00:26 #25 av: LatMask

Det verkar som det är en uteslutningsdiagnos, och man bör kanske gå hos en öron/näsa/halsläkare för att få en slutgiltig diagnos.

Vad gäller bihålorna - skaffa bisolvon-tabletter på apoteket bums! Fördelen med tabletter framför spray är ju att tabletterna kommer åt "inifrån" och varenda bit av de där rackarns håligheterna. Bisolvon är ett lite lurigt receptfritt läkemedel eftersom det anges vara emot hosta. Dess grundverkan är dock att vara avsvällande.

Anmäl
2009-05-15 00:36 #26 av: redina

#25 Ska prova bisolvon, bums, går till apoteket imorgon.

Anmäl
2009-05-15 00:53 #27 av: LatMask

Det där med "icke-allergisk" är ju lite stökigt, i och med att man alltid tänker på allergi så fort näsan rinner/ögonen blir röda/whatever.

Diagnosen "icke-allergisk" osv är uppenbarligen inte särskilt vanlig, och jag tror att det behövs en specialistläkare för att fastslå att det är detta det handlar om.

Det är förstås naturligt att man kopplar till allergi om folk berättar om specifika symtom i en specifik situation.

Anmäl
2009-05-16 01:05 #28 av: Cissit

#20 vi har också funderat på luftrenare, ev en luftfuktare också för det är så torrt här hemma och jag lider av torra ögon och slemhinnor. Hojta gärna till om du testar!

 

#21 Jag har en nässköljarspruta från apoteket som en läkare rekommenderade mig när jag hade en envis bihåleinflammation som inte ville ge med sig. Har faktiskt användt den idag eftersom jag hade varit ute i trädgården med pollen och slipat utemöblerna så jag kände mig helt full med damm och pollen, gör det ibland, man känner sig ren, men det hjälper inte direkt mot täppan och de onda bihålorna tyvärr :/ Dessutom gör det ont och är otäckt att skölja tycker jag...

#22 Jag är inte speciellt rinnig i näsan, mest täppt och har ont i bihålorna, samt att det kliar och rinner i ögonen så det känns rätt mkt som allergi. Plus att det blir bättre när jag äter allergitabletter (bara lite nu, förr hjälpte det helt) eller är hemifrån ett tag.  Men att mina slemhinnor kan vara överkänsliga ligger det nog något i. Är så himla känslig överallt, speciellt i slemhinnorna.

Min man är också täppt hela tiden sen vi flyttade hit, så det känns som om det är NÅGOT i vårt hus vi reagerar på, sen om det är en allergisk reaktion eller inte vet man ju inte, men eftersom vi båda är allergiker sen förut så känns det ju lite så...Jag upplever också att vi är mer trötta och har mer huvudvärk sen vi flyttade hit, samt att jag ibland får konstiga kliande utslag.

Jag brukar få rinexin utskrivet av läkarna för mina bihåle/näsproblem. Tar dem när det är som värst. Det brukar vara som sämst direkt efter en förkylning och jag får väldigt ofta bihåleinflammation. Men rinexin hjälper ganska ok, fast mer förr än nu, som allt annat.

 

#23 Det är det jag har varit rädd för, att det ska bullra mycket, jag är extremt ljudkänslig :(

Anmäl
2009-05-19 23:41 #29 av: redina

Har en undran om man blir trött av kortisonnässpray (nasonex)? Är trött ofta vilket ger koncentrationssvårigheter.

Anmäl
2009-05-19 23:50 #30 av: Jennix

#29  Jag har hört av läkare och allergiker att man blir trött av pollen-allergi och rök-allergi...

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2009-05-20 01:13 #31 av: Pasi

#29 Man kan få koncentrationssvårigheter av kortison...inte direkt något jag skulle ta (är allergiker som totalvägrat kortison sedan sent 80-talFlört).

Anmäl
2009-05-20 02:10 #32 av: Cissit

#29 Både allergin i sig och kortisonet kan ge trötthet. Även antihistaminer (allergitabletter) i tablettform ger ofta viss trötthet tyvärr. Men som sagt så blir man ganska ofta väldigt trött av att gå runt och vara allergisk också :(

Jag kom hem idag från läkaren med allergitabletter, kortinsonspray och ögondroppar, hon trodde att det var allergi och säkert något i hemmet. Hon tog ganska omfattande allergiprover också, så får vi se vad de säger, men jag vet, och hon varnade för, att det inte alltid syns på proverna, man kan ha symtom ändå.

Anmäl
2009-05-20 09:05 #33 av: redina

Tar jag inte nässprayen får jag skitont i bihålorna och tar jag sprayen blir jag trött...

Snacka om moment 22.

Finns några alternativa mediciner till kortisonnässprayen?

Anmäl
2009-05-20 09:16 #34 av: Inkanyezi

Mentol kan vara avsvällande och orsakar inte trötthet, Det retar slemhinnorna så att mer vätska utsöndras, så att man kan snyta ut det som ev. täpper. Om man är täppt i näsan kan man också använs Nozoil, som gör det lättare att snyta ut sånt som täpper. Värme hjälper också för att mjuka upp eländet. En gammal beprövad metod är att hälla mentol i varmt vatten och andas över; eventuellt kan man bereda varmvattnet med mynta. Såväl värmen, vattenångan som myntan lindrar.

Kanske inget av det här är tillräckligt, men det kanske kan minska behovet av kortison, så att det inte behövs lika ofta.

Anmäl
2009-05-20 09:57 #35 av: KarinC

Hej på er.

Har samma problem med näsan som ni men inte ont i bihålorna, bara täppa, använde rihnocort + cetricin. Förra året testade jag aloevera spray och blev helt bra på bara nån vecka. Jag slutade direkt med kortisonet när jag började med aloevera. I början använde jag aloen flera gånger per dygn, nu är det mer sällan, är också allergisk mot penicellin.

Så det rekomenderar jag att ni testar, sorten jag tar är Forever livings finns många som säljer även på nätet

KarinC...

Anmäl
2009-05-20 10:55 #36 av: redina

#35 Finns aloevera Forever livings på hälsokostaffärer eller?

Jag har nu testat med bisolvon, men det hjälper inte mot bihålorna, men nästäppan.

Anmäl
2009-05-20 11:05 #37 av: korseett

en tråd som ballat ur men whatever jag fyller på.

redina, magproblem kan ge problem med tät näsa.

Näskanna/nässköljare med saltlösning är bra att använda till krångliga näsor.

Anmäl
2009-05-21 09:11 #38 av: KarinC

Ja en del hälsokost säljer Forever livings produkter, men gogla på forever living + orten du bor på så kommer massor av säljare upp, i alla fall när jag söker på sandviken.

Och jag är säker på att det även hjälper på dina bihålor också.

Jag fick en liten vit spray flaska med på köpet som man håller lite snett för att få in i näsan. I början spädde jag ut det med lite vatten så det inte blev för starkt, men nu kör jag rent.

 

Anmäl
2009-05-21 14:36 #39 av: subcalva

Jag hittade en sida om Alzeimers där man skriver om en studie där man tittade på relationen kolesterol och "cognitive performance" och kom fram till att lågt kolesterolvärde gav låg minnesprestanda och högt kol = hög minnesprestanda.

Men vad jag reagerade på och som jag inte riktigt får ihop logiskt är att det står att man funnit en gen som är tre gånger så vanlig bland de som har Alzheimers och den är enligt tabell I vanligare hos jägar-samlar folk än hos jordbrukande samhällen. Samtidigt är artikeln väldigt klar på sambandet mellan kolhydrater-diabetes och att Alzheimers är vanligare bland de som utvecklar diabetes. Någon som kan förklara hur man får ihop det?

Alzheimer's and Parkinson's Diseases

Anmäl
2009-05-21 15:05 #40 av: Pasi

Finns en hyfsat stark koppling mellan diabetes och Alz (via IDE och betaamyloid).....jägarfolk har denna "jägargen" och får lättare diabetes om de äter spannmål.

Anmäl
2009-05-21 15:19 #41 av: Halvdansken

#20 "Vi har hål i fönstren för tilluft"

Hål i fönsterna? Eh...? Hurdå?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2009-05-21 17:39 #42 av: redina

#41 Vi bor i ett hus som byggdes i början på 80-talet, då var husen helt täta, vilket inte bra kom man på sen. En billig lösning är att i fönstren högst upp eller längst ned i själva träet såga upp ett hål och sätta i ventil kan man säga, som går att vrida igen helt och hållet eller att det är öppet så mycket man vill.

Anmäl
2009-05-21 18:08 #43 av: Monky

Ville bara inflika att råttor är opportunister vad gäller föda och klassas som allätare precis som människan trots att de är gnagare.

Deras föda domineras av växter men de äter de även kött i form av ägg, fågelungar, musslor, snäckor och dyl. De kan även angripa mindre däggdjur för att mumsa på.

Glad

Anmäl
2009-05-21 18:18 #44 av: greensis

Något som funkar mot förkylningsastma (och därmed sammanhängande näs- och bihåletäppa) på mig är acetylscystein. Det är receptbelagda brustabletter som är snabbt slemlösande.

Kolla om doktorn tycker att det är något att prova.

Anmäl
2009-05-21 18:56 #45 av: redina

#44 Tack för tipset.

Anmäl
2009-06-19 23:55 #46 av: LatMask

`Hur går det med din nos, redina?

Anmäl
2009-06-20 00:32 #47 av: matsmurfen

Appropå kortisol. Tidigare i tråden diskuterar man bara "att det inte är bra" och att man kan gå upp i vikt av det.

Kortisolet är ju dock inblandat i ämnesomsättningen - är det någon som har uppgifter på vad det har för funktion?  Vissa med sköldkörtelsjukdom rapporterar ju förbättrade resultat av levaxin / AT / NT / Porcine när man börjar med Hydrocortison i fysiologiska doser ("väldigt låga").

 

Anmäl
2009-06-20 00:41 #48 av: redina

#46 Har tagit kortisonnässpray varje dag (en gång per dag). Det har varit så att om jag glömt några dagar fått tryck. Men nu känns det ganska bra kanske ska prova om det går att sluta. Ska nog prova det ett tag få se om det lungnat ned sig.

Anmäl
2013-02-05 21:43 #49 av: ed0o

Hej Halice!

Intressant det dära du skrev plus att du hade din exam arbete som upp backning.

Kan du tänka dig skriva fler saker som du upptäckte påverkade barns inlärning? Jötte intressan!Anmäl
2013-02-06 09:38 #50 av: nyborjare08

ed0o, tråden är nästan 4 år gammal. Risken är att flera av de som skrev inläggen inte är aktiva här längre.

Men jag hoppas förstås att du får svar!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.