Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Övrigt

Försvarets fältransoner

2009-04-28 10:58 #0 av: bluegoose

Jag halkade in på en webbsida med friluftskäk, där de bl.a. säljer det som tydligen är försvarets nya fältransoner. Ursäkta det långa inklippet, men jag tyckte det var rätt intressant, särskilt när man kom ner till listan över ingredienser. Allt man behöver på ett dygn?  Själv skulle jag effektivt vara satt ur stridbart skick efter ett eller ett par dygn på sådant här.Förvånad

"Fältranson Meny 1 - 3800 kcal
Försvarsmaktens nya fältranson som tagits fram för insatser både nationellt och internationellt. Innehåller allt som behövs under ett dygn. [---]

Innehåller:
1x Äpple- och kanelgröt
1x Couscous med chilikryddade grönsaker
1x Pasta Bolognese
2x Chokladdryck
3x Chockladrulle
1x Godispåse (Haribo)
2x Russin
2x Energikaka (Vitargo)
3x Kaffe 2g
3x Klortablett
3xTuggummi (V6)
3xVåtservett

Ingredienser:
Chokladdryck: Skummjölkspulver, socker, kakaopulver, salt
Godispåse:Glukossirap, socker, gelatin, druvsocker, surhetsregelerande medel citronsyra, karamelliserat socker, arom, vegetabilisk olja, ytbehandlingsmedel bivax och karnaubavax
Chockladrulle: Socker, kakaosmör, mjölkpulver, kakaomassa, vasslepulver, emulgeringsmedel sojalecitin, aromämne. Kan innehålla spår av nötter, mandel och jordnötter
Energikaka (Vitargo): Havreflingor [19,7%], russin, glukossirap, invertsockersirap, kornstärkelse, puffat rostat ris, (rismjöl, vetegluten, vetemalt, socker, dextros, salt), karamelflingor (glukossirap, socker, fuktgivare glycerol, vetefiber, skummjölkspulver, äpplepuréekoncentrat,, vegetabiliskt fett, stabiliseringsämne pektin, smakämnen, surhetsreglerande medel mjölksyra, risextrakt), socker, hydrolyserat vetegluten glutaminpeptid, vegetabiliskt fett, kreatinmonohydrat, smakämnen, emulgeringsmedel sojalecitin, salt, vitaminer, koffein. Kan innehålla spår av nötter och jordnötter

[---]

Näringsvärde: Per meny (934 g): Energi 3770 kJ varav 109 g fett, 88 g protein, 618 g kolhydrater"

 

Anmäl
2009-04-28 11:55 #1 av: greensis

Antingen försatt ur stridbart skick eller sockerspeedad och redo att döda...Tyst

Anmäl
2009-04-28 12:10 #2 av: Raring

Frukosten är som att äta flytande äppelpaj... sött som jag vet inte vad.

Provade att leva på det där 1v. Man blir sådär extremt klockbunden med maten. Äta - 2h senare "hmmm är det inte dags att fika eller äta snart?" - 1h till "NU FIKAR VI! *morr* Skrikandes" och sen om igen. Magen blir rätt knas också (oavsett om man äter SLV eller LCHF). VPL-nytt är väl inte seriösare än AB men de har tyckt lite också (länk)

Jag hoppas vid alla gudar, troll och annat otyg att de har kokvagnar oftare än guldpåse (som fältransonen kallas). Gissa om jag tänker köpa på mig ölkorv, babybelostar och nötter i stora partier... ölkorv går att smuggla i BHn i värsta fall.

Anmäl
2009-04-28 12:11 #3 av: bluegoose

#1 Ja, sockerspeedad rambo i 20 minuter, sedan falla i gråt av blodsocker-blues... därefter koma. Tungan ute

Anmäl
2009-04-28 12:16 #4 av: Pasi

LOL....de har verkligen tagit fasta på att kolhydrater är essentiella, och fett och protein av mindre värde!Skrattande

Anmäl
2009-04-28 12:17 #5 av: chapp

Får "man" inte låga testosteronnivåer av sån här mat, sötad gröt mm?? Vill man inte ha testosteron inom försvaret eller vad? Kanske lugnare utan?

Anmäl
2009-04-28 12:22 #6 av: Raring

#5 Glad testosteron är det rätt tätt om ändå.

Soldater ska inte byggas upp, de ska brytas ned och överleva för att bli sega, kunna hantera stress och riktigt dåliga förhållanden. Utifrån det perspektivet är det ju ypperligt med fältransonerna; man mår skit och orkar inget.

Anmäl
2009-04-28 12:50 #7 av: LatMask

Nånstans tjänar en leverantör multum...

Anmäl
2009-04-28 13:58 #8 av: chilisalsa

Det är väl tänkt för när man varken har tross med sig eller ens knappt en lugn stund att koka till nåt själv... Glad 

Colting kanske skulle börja lobba för sina bollar...

Anmäl
2009-04-28 20:32 #9 av: Pasi

#8 Förr åt soldater pemmican...kräver ingen tillagning, är det lättaste man kan bära med sig som innehåller alla essentiella näringsämnena (kräver inte ens konserveringsmedel eller kemikalier).

Anmäl
2009-04-29 02:16 #10 av: Zepp

Det var Ancel Keys som tog fram fältransoner för trupp bakom fiendernas linjer under andra världskriget.. kalla för K-ration efter sin oppfinnare!

Det handlar väl mest om att få med sig billig energi i stora mängder så man överlever några dagar bakom fiendens linjer!

Fast med tanke på skaparen så kan man tvivla på att det är rätt tänkt.. tror mer på den Pemican som Pasi skriver om den har iallafall utprovats av ursprungsbefolkningar i Nordamerika för långvariga resor!

http://en.wikipedia.org/wiki/Ancel_Keys

 

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-06-16 08:28 #11 av: [deacon]

Först av allt:
Det kallas inte guldpåse, utan grönpåse. Du tänker nog på de gamla "guldburken" man fick för ca 20 år sedan, som då var någonting i stil med antingen ärtsoppa (samma recept som för övrigt används idag av Soldatens Ärtsoppa), leverpastej och lite annat. Dessa är dock inget dagens soldat klarar sig på. Och man gjorde med största sannolikhet det ej då heller.

För det andra;
Ska man "prova leva" på denna kosten, då måste man även ha insikt i faktumet hur mycket energi en soldat bränner i fält. För det är vad detta är, fält mat, när man ej har tillgång till markan. Soldat är inget lätt yrke, utan du bränner i stort sätt konstant energi i fält. Det är beräknat, med en otrolig mängd olika tester, att en soldat bränner mer än 10 gånger så mycket energi under ett dygn än t.ex snickare eller andra fysiska yrken. Bara prova gå runt med all utrustning en hel dag på dig. Det handlar om ca 25 kg konstant på kroppen i form av skyddsväst, ammunition, radio utrustning, vapen med mera. Kan även gå uppp till 35 kg beroende på vilket kroppsskydd som ditt förband använder sig av. Så för att fungera som dom ska behöver soldat betydligt mycket mer energi per måltid för att fungera.

Av egen erfarenhet (10 år i fält...) kan jag meddela att man blir varken speedad eller dåsig av en hel grönpåse. Tvärt om. Du blir mätt, och du får ork. Chokladen brukar man spara till akuta energifall.
Så snälla människor, ta fram konkret fakta och under vilka omständigheter den här typ av kost används. Det finns -inget- i det civila som kan jämföras med ett liv som soldat i fält.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.