glasnudlar
I senaste numret av Tara skriver Catherine Schück, som numera förordar LCHF snarare än GI, att glasnudlar inte påverkar insulinutsöndring eller blodsockernivåer då de tillverkas av mungobönsmjöl. Enligt olika GI-tabeller på nätet har dock glasnudlar medelhögt eller högt GI (varierar från tabell till tabell). Hur hänger det ihop?
Glasnudlar gjorda av ris innehåller nästan 90 gram kolhydrater per 100 gram.
När jag googlar på mungbönor står det att de innehåller 14 gram kolhydrater per 100 gram så det kanske inte är lika farligt.
Jag undviker allt som påminner och nudlar el pasta, startar ett sug som jag inte vill ha.
glasnudlar gjorda av ris? Är inte glasnudlar alltid gjorda av mungbönor?
Nudlar är pasta i form av band som är gjorda på ägg och vetemjöl. Det kallas då ofta äggnudlar. Risnudlar görs på mjöl från ris och så kallade "glasnudlar" görs på stärkelse från mungbönor. Nudlar är vanligt i asiatiska maträtter.
Nudlar kan användas i sallader, soppor, grytor och som en komponent i huvudrätten.
Nudlarna går även att fräsa, woka eller grilla efter att man kokat dem. Man kan välja att ge lite smak till dem, det är inte helt ovanligt att woka dem i kokosmjölk, hönsbuljong eller dylikt.
Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.
SKa man köpa nudlar, KOLLA ALLTID INNEHÅLLSFÖRTECKNINGEN! Om du inte är expert och kan se direkt, dvs.
Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!
Jo jag vet att glasnudlar ska vara gjorda på mungbönor. Men jag googlade på glasnudlar och det här kom upp.
det här?
skulle man alltså kunna äta glasnudlar (äkta då) det vore faktiskt nåt att testa! Lite grann, nån gång! Om man inte får sug, jag har itne problem med det…
#7 Det jag skev i #1 och som kommenterades i #3.
jag har googlat men inte hittat det , kan du inte ge länken?
alltså om glasnudlar av ris? Så man får se hur de ser ut.
#10
Glasnudlar är gjort av glas. Det vet ju alla
ok tack! Trodde det skulle vara ett märke. De har nog inte koll, de kanske bara tror att det är risnudlar som kallas glasnudlar?
#13 Ja så kan det vara. Eller så menar de ris OCH glasnudlar kanske?
jag blir mer och mer övertygad om att de inte har koll! Har tittat runt, och de förväxlar glasnudlar med risnudlar på flera ställen. Glasnudlar borde inte kunna ha så högt khinnehåll när det är gjort på mungbönor enbart vart skulle de komma från?
Hmm… angående näringsinnehåll på mungobönor hittade jag detta på Saltå Kvarns hemsida, ganska mycket kolhydrater!
Näringsvärde per 100 g
Energi
1204 kJ/288 kcal
Protein
24 g
Kolhydrat
44 g
varav sockerarter
2 g
Fett
1,3 g
varav mättat
0,4 g
varav fleromättat
0,4 g
Kostfiber
16 g
Natrium
6 mg
Järn
7,7 mg
Kalium
1050 mg
Kalcium
118 mg
Magnesium
170 mg
Glasnudlar var väl knappast gjorda på mungbönsmjöl utan på stärkelsen från mungbönor.
Stärkelse är 100% kolhydrater oavsett halten i originalkällan.
aha… tyyypiskt! Aldrig får man vara riktigt glad!! Dom skriver att de görs på mungbönmjöl men det låter logiskt med stärkelsen…
# 19 Fast det där är de torkade förstås, kokta blir det ju en något annan sak: 13,7 enligt minmat (SLV)
#19 Ah, tänkte inte på det! Fast Pasi har nog rätt ändå… Blev lite uppspelt jag med ett tag över tillåtna nudlar, men äh, vi skiter i det och går vidare va?