Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

Fisk - vilka är 'ok'?

2009-06-30 00:27 #0 av: spindelfot

Jag har beslutat att äta mer fisk istället för kött, och har funderat en del över olika fisksorter.

Torsk har jag inte ätit på flera år, pga utfiskningen av den. Nu ska det tydligen vara 'ok' att äta den, men det ställer jag mig skeptisk till, att någonting kan gå från att vara nära utplåning till att plötsligt kunna ätas fritt.. tycker jag låter märkligt. Så torsk äter jag inte.

Nu talar jag främst miljösynpunkt, etiskt och ekologiskt.

Lax och sill äter jag gärna och ofta annars, men inte varje dag kanske.. Vill gärna veta vilka vita fiskar man 'får' köpa. Har ingen fiskhandlare att gå till, det vore ju att föredra men är inget alternativ.

Finns det någon bra 'etisk lista' på vilka fiskar som är okej att köpa?

Anmäl
2009-06-30 00:34 #1 av: magma

Etiska listor vet jag inte var det kan finnas, kanske hos Miljöverket, Naturvårdsverket eller dylika webbsidor? Annars så tror jag att allaska poollock ska vara OK, likaså sej och förstås även insjöfisk som aborre, gädda, röding, regnbåge...

Anmäl
2009-06-30 00:39 #2 av: spindelfot

Jag hittade en liten lista faktist. Här

Men jag skulle vilja veta mer egentligen. Det är trist att man är så hjälplös inför myndigheter och butiker.

Anmäl
2009-06-30 00:41 #3 av: cokolada

oj vilket sammanträffande! jag kikade faktiskt på det tidigare idag.. här kan du skirva ut och ha med 'rapporten' i fickformat när du är i affären!

http://www.wwf.se/source.php/1196785/WWFs%20Fickguide.pdf

Anmäl
2009-06-30 00:42 #4 av: cokolada

#2 oj jag var 2  min sen Tungan ute

Anmäl
2009-06-30 00:44 #5 av: cokolada

är den ngn som råkar veta hur man ser skillnad på gulfenad och blåfenad tonfisk? typ när man köper i burk...

Anmäl
2009-06-30 07:34 #6 av: Anders-S

Olika guide-råd i #2 och #3 

I 2009 versionen är t.ex. makrill OK.

Anmäl
2009-06-30 10:24 #7 av: JAUS

Själv äter jag inte fisk överhuvudtaget delvis pga utfiskningen, men sill ska väl vara en bra fisk som det finns gott om.

Anmäl
2009-06-30 18:33 #8 av: cokolada

#6 hmm jag vet inte varför det är så.. jag hittade de på wwf:s hemasida och där uppdateras det väl?

Anmäl
2009-06-30 18:34 #9 av: cokolada

#5 ???? vet ngn om hur det är med tonfisken??

Anmäl
2013-06-26 12:34 #10 av: Anders-S

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17026358.ab

Vätternfisk kan förbjudas

Sik som fiskats i Vättern riskerar att försvinna från butikshyllorna. Livsmedelsverkets provtagningar visar att siken i vissa fall har dubbelt så höga halter av dioxin och PCB mot vad som är tillåtet.

Mer i pressmeddelandet från SLV:

http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Hoga-halter-av-dioxiner-i-sik-fran-Vattern-/

Höga intag av dioxiner och PCB kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet, vilket bland annat kan ge beteendestörningar.  Ämnena misstänks också påverka immunförsvaret, fortplantningsförmågan, hormonsystem och kunna orsaka cancer. 

 – Den här typen av långlivade ämnen ska inte hamna i miljön överhuvudtaget och förorena maten. Därför måste man spåra källorna som finns och se till att de åtgärdas, säger Anders Glynn.

Det finns fiskar som får säljas i Sverige trots att dioxinhalten är högre än EU:s gränsvärde. Det beror på att Sverige sedan 2002 har ett undantag för vissa inhemska fiskar. Sik finns dock inte med bland dem. De fiskar som omfattas av undantaget är strömming/sill samt vildfångad lax, öring och röding från Östersjöområdet, inklusive Vänern och Vättern. Till följd av undantaget kan dessa fiskar säljas på den svenska marknaden men bör inte ätas oftare än 2-3 gånger per år av barn och kvinnor i barnafödande ålder.


SLV varnar även för botulism:

http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Fall-av-botulism---varning-for-varmrokt-vakuumforpackad-sik/

Anmäl
2013-06-26 18:58 #11 av: Caspia

Det finns en app som heter FiskKoll.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.