Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Övrigt

Får lätt blåmärken

2009-07-03 18:55 #0 av: julia61

Har på senaste tiden lätt fått blåmärken på benen och på armarna.

Nöp mig i armen för att kolla, det blev ett litet blåmärke efter en stund. Stötar o sådant får man ju ofta.

Känner mig inte sjuk eller så, men undrar om det kan vara någon brist.

Äter inte frukt och har inte tagit något extra vitamintillskott.

Har någon annan haft detta problemet.

Anmäl
2009-07-03 19:24 #1 av: Mojjan73

Jag har alltid haft lätt att få blåmärken och trots otaliga tester så har det inte visat på något fel..

Nu har jag upptäckt att jag har ÄNNU LÄTTARE för att få blåmärken sen jag började med kosten.. vet inte vad det kan bero på heller. Någon som vet??

Anmäl
2009-07-03 19:31 #2 av: spadermadam

Jag bara spånar nu men KAN det inte bero på att blodet flyter lättare genom ådrorna med lchf? Att det koagulerar långsammare?

Eftersom det är kolhydraterna som orsakar proppar och skador på kärlen som leder till förträngningar och annat så kanske det helt enkelt blir tvärtom med lchf och att man då blir mer benägen att få hematom?

Men som sagt jag spånar bara...

Anmäl
2009-07-03 20:22 #3 av: julia61

Måste göra ett tillägg. K-vitaminbrist kan tydligen göra att blodet koagulerar sämre, om jag har läst rätt kan det stämma och vad gör man åt det?

Anmäl
2009-07-04 11:24 #4 av: Mojjan73

Ja vart finns K-vitamin?

Anmäl
2009-07-04 11:26 #5 av: Mojjan73

Svarar på mitt eget inlägg. Flört Mat som innehåller mycket K-vitamin är: broccoli, bladkål, brysselkål och spenat. Men att få brist är tydligen jättesvårt iaf får man det till svar om man googlar på K-vitamin.

Anmäl
2009-07-04 11:54 #6 av: Jennix

Detta kan ju ha helt andra orsaker än kosten också.

Jag har alltid haft lätt att få blåmärken (eller så länge jag kan minnas) och till slut blev det en undersökning som konstaterade att mina blodplättar går sönder väldigt lätt och är små + få. Detta kallades ITP och ingen vet varför jag fått det eller om det kommer att försvinna, eller vad man ska göra åt det.

Detta har jag haft under nästan 20 år iallafall och jag har bara ätit LCHF de senaste 3-4 åren.

Har fått för mig att blåmärken beror på lättflytande blod men vet inte om det stämmer. Då ska man väl inte äta sånt som tunnar ut blodet, som t.ex. magnecyl eller alvedon?

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2009-07-04 12:33 #7 av: [bittek]

Kan det kanske bero på att man har många ytliga blodkärl? Jag har också alltid haft lätt för att få blåmärken. Mina döttrar likaså. Men det är aldrig något vi fått undersökt. Vi är helt enkelt skapta på det viset!

Tungan ute

Anmäl
2009-07-04 12:51 #8 av: mumin61

Äter du nån medicin? Kolla isåfall om det kan bero på det. Jag äter kortison som gör mina blodkärl sköra, jag får massor med blåmärken hela tiden.

Anmäl
2009-07-04 13:25 #9 av: Internettan

Jag fick också lätt blåmärken när jag åt "mer" LCHF. Nu när jag äter mer kolhydrater i form av frukt och grönt så är det inte längre så.

Anmäl
2009-07-04 13:42 #10 av: andreas0

#5, I dom växterna du nämnde finns mycket vitamin K1. K2 är mycket viktigare än K1, och K2 hittar man mest i (gräsbetes-) kött, ägg och ost. LCHF-mat med andra ord! Så är man LCHFare så får man antagligen tillräckligt med Vitamin K, om man inte råkar vara vegetarian eller något sådant, så trådskaparens blåmärken beror antagligen inte på brist på k-vitamin.

Synd att det inte finns någon bra livsmedelstabell som skiljer på K1 och K2, så man kunde se mer exakta siffror.

Källor:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_K

http://westonaprice.org/basicnutrition/vitamin-k2.html

Anmäl
2009-07-04 13:49 #11 av: haneit

Jag har alltid haft lätt för att få blåmärken, och min mamma likaså. Vi har alltid ätit extremt fettsnålt och mycket frukt och potatis. Vi har ytliga blodkärl, så jag har alltid tänkt att det beror på det...

Jag har inte lättare att få blåmärken nu på lchf. Det är samma...

Anmäl
2009-07-04 14:50 #12 av: julia61

Ja, jag mår så fint på lchf och har börjat ta en multivitamintablett var dag så kanske det vänder. Det är nog det mesta jag "fuskar" med. Det är ju sötningsmedel i den.

Men jag mår så bra idag av att äta lchf, blir lite fettskrämd när jag är ute bland de kolhydratsätande människorna. De som tycker att det är skrämmande med allt fett och kött som " ni som äter det där" äter.

Fast man får ta det med en klackspark och gå in hit o läsa och bli uppmuntrad. Jag har nog haft lätt att få blåmärken förut med, men inte tänk på det alltid. När jag lyfter tunga saker och så, då får jag bristningar med....Det har funnits med mig länge det med.

De mediciner jag äter är Cozaar och Atenolol för blodtrycket....Hoppas slippa någon gång i framtiden.

Kram till er som stärker mig här!!Skrattande

Anmäl
2016-10-21 14:13 #13 av: erixzus

C-vitaminbrist gör att man lättare får blåmärken. Lätt avhjälpt: ät frukt, drick apelsinjuice, C-vitaminbrus. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.