Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen - Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi

Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Vi som har/har haft fibromyalgi

Varför har jag så ont?

2009-08-26 00:47 #0 av: StarLuck

Ok, ni får ursäkta ett flummigt inlägg, vet inte hur jag ska börja, vad jag ska berätta eller vad jag ska tro.

När jag var liten (10år) så började jag få extrema smärtor i rygg och lite i ben. Jag var t.o.m. sängliggandes i perioder...Besökte läkare, efter läkare, sjukgymnaster och fler läkare.
Så här i efterhand har jag förstått att jag verkligen inte togs på allvar, ena läkaren sa växtvärk, andra läkaren sa för svaga magmuskler(fick träningsprogram för det), läkaren efter det tyckte att jag hade på tok för "starka" magmuskler och var tvungen att träna upp ryggmusklerna(nytt träningsprogram), sedan var det även slöhet, inbillning, överrörlighet(strechförbud), en otrevlig sjukgymnast som gjorde att jag blev väldigt anti. Den sista läkaren tryckte på massa punkter på rygg och ben, vilket gjorde fruktansvärt ont, (när jag nu tänker tillbaka på det så tror jag att han ville gå vidare med utredning) men vid det laget hade jag tappat allt förtroende och tvivlade på mig själv...var det mitt eget fel? Var jag lat? Var jag gnällig? Så jag ljög för mina föräldrar och läkare, det har gått över, jag har inte ont längre. Har en väldigt stark minnesbild av hur de då tryckte på olika ställen på ryggen, det gjorde så ont att jag bara ville gråta, men jag höll minen och det blev inte mer återbesök.

Nu har det gått 13 år, och det innebär ca 4700 dagar som jag har haft konstant ont i ryggen. Vissa dagar är det bättre, vissa dagar är det inte bara ryggen som värker, ibland är jag sängliggande. Hela tiden hänger det med mig, "du är ju ung, du kan inte vara sjuk", så när jag inte kommer ur sängen och till jobbet, så skyller jag på huvudvärk, förkylning, migrän...för jag är så ung, jag kan inte ha så ont i ryggen att jag inte tar mig till jobbet.... Men jag tar mig verkligen inte upp ur sängen!

Jag fick för något år sedan problem med huvudvärk, sökte för det och ansträngde mig verkligen, nåt är ju fel. Den läkaren sa att jag kanske var mobbat som liten och därför fick jag ångestattacker och huvudvärk vid speciella tillfällen som jag förknippade med det...Öhh jaha, nej så är det inte. Då blev jag skickad till sjukgymnast och skulle lära mig stretcha(?) Ja, jag kan fortsätta i evigheter...men det ska jag inte göra...

Under alla dessa år har jag även haft sömnproblem, sover sällan(aldrig...) mer än fyra timmar per natt...

Jag orkar inte ha det såhär, jag vet inte om jag tror på fibro, men kan det vara så? Är jag "för ung" som alla säger?
Kan man vända sig till någon typ rematolog utan att få remiss, bara för att "utesluta" detta?
Vad ska jag göra?
Jag känner mig bara helt förtvivlad nu...vet inte vad jag ska skriva mer...

Anmäl
2009-08-26 03:15 #1 av: fiskenihavet

Jag kan verkligen inte med säkerhet fastslå så här bara baserar på vad du skriver (samt har lite brottom,m så måste erkänna att  jag inte har hunnit att läsa hela ditt inlägg) men tycker det låter som fibromyalgi. Det är ju ännu en sån "oförklarlig" grej som kan vara svår att diagnostisera och inte heller alla "tror" på problemet. Jag känner en som har det och hon skulle npg kunna känna igen sig i din historia, bortsett från att du fick problemet (om det nu är det du har) senare än dig.

Har du ätit fettsnålt och eller gör du det? Eller tagit div tabletter - låter konstigt, men hon jag känner åt tabletter som jag förvisso inte vet vad de heter, men när en av hennes döttrar också åt de tabletterna såp fick hon samma värk.

Har du varit inne på sidan om fibromyalgi? Kanske de kan hjälpa, med stöd om inte annat.

Anmäl
2009-08-26 03:42 #2 av: dufva

Jag tror inte det är fibro du har eftersom det är begränsat till ryggen.

När det dessutom strålar ut i ett ben ibland tyder det snarast på att du har tryck på en nerv i nedre delen av ryggen.

Trycket kan bero på en disk som buktar mot nerven eller en inflammation i området eller möjligen osteoporos, fast det är du måhända lite för ung för Obestämd.

Trycket på nerven bör utredas av sjukvården tycker jag.

Vad du kan göra själv med kosten är att äta bra fetter och undvika margariner och fröoljor.

Omega-3 minskar inflammationer och tillskott av d-vitamin motverkar osteoporos och stärker ligament och diskar.

Överrörlighet i området är inte bra så stretching kan skada mer än det hjälper.

Styrketräning är bra då det stabiliserar området så diskarna inte rör på sig för mycket.

Anmäl
2009-08-26 09:30 #3 av: tusselisa

Jag håller med det låter inte som fibro,och huvudvärken kommer kanske av att du "parerar" spänner dig och har ont. Jag förstår att det känns jobbigt men sök läkare du är stor nu dom behöver inte prata över huvudet på dig längre.

Bara du vet hur ont det gör och det måtte gudarna veta att det är svårt att förklara...

Men stå på dig och få hjälp så du kan börjanjuta av livet fullt ut:)

LYcka till!

Anmäl
2009-08-26 10:00 #4 av: DesK

Livet är för kort att ha ont, sa en läkare till mig en gång. Kämpa och stå på dig så att du får reda på vad det är som du har och sedan hur du kan häva eller minska värken. Du kan alltid söka flera olika läkare för oberoende bedömning.

Kämpa kämpa, jag håller tummarna för dig!

Anmäl
2009-08-26 10:23 #5 av: OlgaMaria

Åh vilken jobbig historia du varit med om! Vården är inte alltid så vårdande.. speciellt inte när man inte kan tala för sig, vilket man ju inte ska behöva kunna göra, speciellt inte när man är barn!

Sök en läkare igen, och berätta historien... jag har svårt att tro att de inte skulle ta dig på allvar den här gången!

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2009-08-26 10:39 #6 av: kricko1

Låter som att du har en relativt komplicerad och "spretig" problematik som dessutom pågått länge och börjat redan i barnaår. Det låter som att det kan finnas möjligheter att dina besvär mycket väl kan involvera många olika områden av både kropp och hälsa sett i stort. Mao. tror jag att du vore betjänt av någon med lite multidisciplinära kunskaper.

Mitt råd är att du söker VC först och främst och lägger korten på bordet. Diskutera och försök få de mest basala undersökningarna gjorda som tex ortopedisk konsultation ang. ryggen med tex. DT eller MR (inget du kan "beställa" själv förvisso) och om man inte under den processen kan hitta något uppenbart "fel" (vilket inte skulle förvåna mig om man kanske inte gör, men kasta för allti världen inte yxan i sjön, det kan bli mycket bättre än nuläget ändå)..... så försök på alla vis få en remiss till en "smärtdoktor/klinik" som har vana att se och handlägga patienter med oklar och mångfascetterad smärtproblematik.

Du är så ung att ingen möda bör sparas i det här läget och även om man inte kan hitta något som är "fel" på så vis att det går att korrigera till perfektion via traditionell operation eller behandling, så finns det idag mycket hjälp att få på andra sätt exv. för att lära sig att hantera sin situation och hela livet framöver.

 

Lycka till! /Kricko.

 

Anmäl
2009-08-26 11:08 #7 av: MarlaS

Jag har själv haft ont i ryggen fast efter en olycka och gått till läkare och sjukgymnasten. Jag blev inte det minsta nöjd innan jag hittade en sjukgymnast som använder macenziemetoden och kan OMT - jag kan varmt rekomendera att söka dig till en sådan. Man kan gå till vilken sjukgymnast man vill utan remiss från läkare. Det är speciellt akut när du har utstrålining i benet med så att du kan få bort det. Det låter som om du har problem med överrörlighet som lett till fel ställning i ryggen och det nu sitter i diskarna vilket är riktigt akut men det kan man ju inte säga över internet direkt... men jag rekomenderar att leta upp en macenzie sjukgymnast för de är verkligen experter på ryggraden och har en speciell metod för dessa problem!

Anmäl
2009-08-26 11:12 #8 av: vinteralvan

Håller med kricko1. Se till att du får komma till en ortoped som är specialiserad på ryggproblem. Så här kan du ju inte ha det.

Anmäl
2009-08-26 11:27 #9 av: thereseah

Ge inte upp och sluta inte kämpa förrän du hittar någon som lyssnar på dig! Går du till en ortoped som inte vill hjälpa dig, gå till en till, och en till.

Jag har haft ont i knäna sedan jag var 11-12 år. Det är slatter sa de, det växer bort. Några år till, ny specialist som konstaterar kronisk brosksjukdom, inget att göra åt. Några år till, ortopedhuset, de sa samma sak. Behövs ingen titthålsoperation, det är brosket. Några år till med knän som tennisbollar, ny ortipedspecialist, professor och allt, skickade mig till sjukgymnast som inte kunde göra nåt annat än akupunktur för att jag hade så ont. Sen gav jag upp accepterade mitt öde.

För 1½ år sen så fick jag nog, gick till läkaren på vårdcentralen och bad om en remiss till ortopeden på Östra sjukhuset för jag ville ha ytterligare ett utlåtande. Nej du har redan en diagnos sa hon, acceptera att det är kroniskt.

Så jag skrev en egenremiss, kom till en ortoped, grät, klagade, ställde till med ett jäkla liv och till sluuuuut gick han med på att bevilja mig en titthålsoperation. När de väl gick in och tittade så var brosket helt friskt! Det var min menisk som var trasig!! Ingen kronisk sjukdom där utan snarare en 15 år gammal meniskskada som jag gått och dragits med och fått massa förslitningar på köpet.

Så som sagt, ge aldrig upp, du känner din kropp bäst och du vet när något är fel. Stå på dig, kämpa för att de skall hitta en lösning! Du skall inte behöva ha det så en dag till!

Kram

Anmäl
2009-08-26 11:35 #10 av: nenna31

Hej ....StarLuck.....

Vet hur du känner det .....har själv haft och har stora problem med min rygg, mina ben och mina händer......(läs gärna på min sida)...många olika besök hit och dit.....idag har jag i stort sett fått den hjälp jag behöver.....Jag är överrörlig och har förstått att är man det så finns det risk för tex diskbråck(har opererat två st).....mm..det de inte utrett färdigt ännu är om jag har reumatist....utredning pågår....

Jag tycker du ska ta en ny kontakt med VC.....du behöver få kontakt med läkare för remisser till tex MR, vanlig röntgen, Ortoped, Reumatolog, Smärtklininken.....och så är det viktigt att de tar olika blodprover på dig......men det är inte alltid som blodproverna visar om det är reumatiskt tex....så därför är det viktigt att du får träffa en reumatolog......

Ett besök hos en bra sjukgymnast är oxå viktigt....jag har även kontakt med arbetsterapeuter....

Var stark....stå på dig ....det är din kropp, ditt liv...och ingen annan vet hur ont du har ....Var rädd om dig ...det finns bara en sån som du....du är ung.....du ska må så bra det bara går....om de inte hittar en förklaring.......se till att du får hjälp på en Smärt o Rehabklinik.....De var min stora räddning....skulle inte må så bra som jag gör idag om jag inte hade fått deras hjälp....

Många Varma Pepp och Stöttkramar......

nenna31 

Anmäl
2009-08-26 12:01 #11 av: almitra

det du skriver kunde varit skrivet av mig! Mina ryggproblem började i 12 års åldern och dom hittar ingenting på vanlig eller magnetröntgen. Blev diagnostiserad med fibro 2001, är 35 år i dag.

har du varit på en smärtklinik?

Anmäl
2009-08-26 12:10 #12 av: LatMask

Herregud, Therese i #9, jag baxnar! En sån gräslig historia! Fantastiskt i alla fall att du stod på dig! Vad sa läkarna efter operationen, jag blir nyfiken...? (Bad dom om kollektiv ursäkt för alla feldiagnoser?) Förresten, det där är väl något som borde anmälas enligt någon lex någonting!

Anmäl
2009-08-26 12:31 #13 av: thereseah

#12 Nej jag har inte hört av mig till de gamla läkarna, har inte orkat. Men ortopedkirurgsnubben som opererade mig såg ganska duktigt generad ut när han berättade vad han hade hittat därinne.

Egentligen borde man väl kanske anmäla men vad gör det egentligen?

Anmäl
2009-08-26 12:31 #14 av: drakflickan

#9, du nämner egenremiss. Jag har hört om det tidigare men hur går det till att skriva en sådan? Kan du inte berätta lite mer om det?

Anmäl
2009-08-26 12:37 #15 av: thereseah

#14 Man hör av sig till den avdelning man vill skriva remissen till och så ber man dem att de skickar hem ett sånt egenremissformulär. Sedan fyller man i allting där och sedan skriver man bara hur det ligger till, så utförligt som möjligt, hur ens åkomma påverkar en i vardagen och så vidare. Jag skrev jätteutförligt och nästan överdrev lite, blev en hel A4 extra som jag skickade med.

Jag fick ett brev hem efter ett par veckor där det stod att de mottagit min egenremiss men att den inte prioriterades lika högt som läkarremisser men sen låg det likväl ett brev under det brevet där det stod att jag hade fått en tid. Tungan ute

Anmäl
2009-08-26 12:40 #16 av: Roarkish

Tyvarr kan jag inte hjalpa med diagnosen eller ge rad, men jag hoppas vi alla uppmarksammar an en gang hur illa statlig sjukvard fungerar och hur vardefullt det ar att forespraka frihet och en privat marknad.

Anmäl
2009-08-26 12:41 #17 av: nenna31

thereseal....kanonbra jobbat av dig....man måste vara stark och inte ge upp.....de tar en på allvar till slut....bra gjort av dig....hoppas ditt knä är bra idag.....Glad

Anmäl
2009-08-26 12:46 #18 av: thereseah

#17 Mycket bättre! Har inte haft tennisbollsknän sen innan operationen. Nu är det mer att jobba på att bygga upp muskler igen så att förslitningarna kan läka. Är ju bara 29 än så det finns ju hopp! ;)

Anmäl
2009-08-26 13:04 #19 av: StarLuck

#1 - Nej jag har inte varit inne på någon sida om fibromyalgi, jag har nog varit rädd att det kan vara något sådant och istället stoppat huvudet i sanden...

Ok, jag känner att jag måste klargöra lite hur det ligger till i dagsläget, då många verkar ha missförstått mig lite(Helt och hållet mitt fel och inte konstigt då jag tillochmed skrev att det blev ett lite flummigt inlägg).
När det började för 13 år sedan, det jag minns då, var att jag främst hade smärtan i ryggen. Nu har jag haft en värk som inte alls är lika från dag till dag, sitter på olika ställen(rygg, nacke, axlar, ben), främst ryggen och benen. Det strålar inte ner i benen eller ett ben, utan det är värk, på samma sätt som den övriga värken i kroppen.
Jag känner mig ofta väldigt orkeslös och trött, jag tror självklart det beror på att jag sover väldig dåligt och lite, känner mig aldrig utvilad liksom...men jag vet ju inte.
När jag sökte för huvudvärken(som jag ofta haft under några år nu) så var anledningen till att jag tog mig i kragen och gick till läkaren främst även för att jag, i samma veva som jag fick huvudvärken, även får "tunnelseénde"(svårt att förklara) det blir suddigt/dimmigt, yrsel och illamående.
"Min" (hus)läkare sa då att det berodde på att jag var mobbad som liten, och kände obehag vid tillfällen då detta skedde för att jag förknippade det med mobbingen och fick typ attacker. Till saken hör att han inte ens frågade mig om jag varit mobbad...?
Blodtrycket såg ok ut, i underkant men inte jättelågt...
Jag vet inte mer vad jag ska kunna berätta, jag känner mig ibland stel, alltså det är svårt att ta sig ur sängen de dagar värken är värre.
Och ja, jag överrörlig. Så stretcha har jag aldrig gjort.

Jag blir bara förvirrad, missförstå mig rätt, jag vill verkligen inte ha fibro och jag tror väl egentligen inte det heller, jag tycker det allt så konstigt bara, varför ska huvudvärken av spänningarna komma 10 år efter det att värken började liksom? Nej jag vet inte. Jag vet bara att jag har ont, jag vet att jag har en husläkare som inte förstår mig, inte tar mig på allvar(vilket till stor del säkert också beror på att han är dålig på svenska).
Ska jag verkligen läsa på om fibro då? Jag vet ju inte vad det är för symptom förutom värk, om det finns symptom som jag inte tänker på som kan "stämma".

#3, #4, #5 - Tack så jättemycket för de fina och peppande orden! Jag ska fösöka byta familjeläkare, för det är väl i slutändan den vägen man alltid måste börja gå, vid den?

#6 - VC, Vårdcentralen? Ja, tack så mycket för de, nu vet jag ju lite mer vad jag själv kanske kan "trycka på" och få gå vidare till.
Nej, men orkar inte längre, undra vad som är fel (för nåt är det ju), man liksom vänder det mot sig själv och vänder sig innåt...
Som du säger, det kanske finns någon att göra beroende på vad det kan vara eller självklart(om det skulle vara något som man inte kan operera bort) att få "lära" sig hur man kan hantera det på bästa sätt skulle hjälpa.

#7 - Jättegulligt att du kommer med förslag! Det behöver jag=) Tack.

Nu kanske även detta blev lite rörigt...Men jag hoppas det går att läsa och förstå...

Anmäl
2009-08-26 13:41 #20 av: Chawa

Du måste stå på dig!  Skrikandes

Mitt elände började för tio år sedan och jag blev mer eller mindre idiotförklarad när jag inte gav mig. De försökte till och med få det till att jag var lat, " kunde vara muskulärt" sa de, eftersom jag var lite överviktig. Efter mycket om och men och ett halvårs tjat skickades jag till slut på magnetröntgen och det visade sig då att jag hade två diskbråck som pekade åt varsitt håll. Då blev det annan ton på läkaren. Inte undra på jag hade ont, kunde nästan inte gå och hade svårt att klä på mig, sitta var ett rent helvete. Så småningom kom jag även till sjukgymnast m fl som kunde konstatera att även bäckenet var uppdraget på en sida och där hade det fastnat. Vändningen kom när jag fick riktiga (receptbelagda) värktabletter som gjorde att jag kunde slappna av och fick sova på nätterna, men det har tagit lång tid och jag trodde aldrig jag skulle bli så pass som jag är idag.

Jag kan inte säga vad du lider av men du måste vara envis. Man måste bråka i dagens sjukvård.

Du kan söka på "egenremiss" på nätet så hittar du blankett att skriva ut och hur man gör om du inte hittar någon läkare som lyssnar.

LYCKA TILL!!!  Glad

Anmäl
2009-08-26 14:01 #21 av: Sindri

Ryggkliniken i Strängnäs. Inget remisstvång.

Anmäl
2009-08-26 14:05 #22 av: MonicaHansen

Här kan du läsa mer om sjukdomen fibromyalgi -

http://www.fibromyalgi.se/1/1.0.1.0/9/1/

Men grubbla inte över detta mer utan gå till doktorn och be att bli ordentligt utredd och undersökt.

Ryggvärk kan ha så många orsaker .

Vårdcentralen ska kunna klara av att undersöka dig och skicka dig till olika specialister, även om det är långdraget och jobbigt så ge dig inte förrän du får veta mer om hur det är med just din kropp och din värk.

På nätet kan du ha hjälp av -

Värkstaden.se - http://www.varkstaden.se/

Smärtguiden.se, http://www.smartguiden.se/

Och be om remiss till en smärtläkare som kan se vilken behandling som hjälper bäst för din smärta. Även om man inte är klar med vad som är orsaken kan man ändå behandla symptomen och få en bättre livskvalitet,

Lycka till! 

Anmäl
2009-08-26 17:28 #23 av: andrea365

Det låter som mina symptom, fast du verkar ha det värre, det känns som influensa liksom, värk, särskilt i ryggen känner jag igen. Det tog lång tid innan jag själv fick reda på vad det var, jag har ett par autoimmuna sjukdomar, när man har det är immunförsvaret överaktivt och attackerar kroppen, så även om man inte har reumatism så kan det värka i kroppen. Be att få testa om du har hypotyreos och läs på om autoimmuna sjukdomar på internet om du inte vet vad jag pratar om. det behöver inte vara fibro, kanske har du nåt annat som kan medicineras. Att äta LCHF och så rena produkter som möjligt har hjälpt mig enormt mycket, jag har inte alls lika ont längre, men ibland får ja fortfarande små attacker av värk. Det är väldigt frustrerande med allmänläkare....de har inte så bra förståelse för sånt...men gå och testa dig för hypotyreos först och främst som är vanligast. Ät glutenfritt, helst LCHF!

 

http://thyroid.about.com/cs/newsinfo/l/blsymptom.htm

Anmäl
2009-08-26 19:43 #24 av: StarLuck

#8 - Ja, Tack för tips!

#9 - Men herregud vad hemskt! Otroligt skönt att du fick igenom operationen(trots att det är helt sjukt att det ska gå till på det viset!).
 Det är så jag upplevt mitt bemötande också...Jag gick veckor med vätska i lungsäcken och lunginflammation, när jag var in 3:dje gången till familjeläkaren och grät(de två tidiga gångerna skickade han hem mig med ordination att dricka mer vatten...) och sa att det verkligen är något fel, jag kan inte andas och det smärtar så fruktansvärt! Så tog han b.la. ett EKG som inte alls såg bra ut och skickade mig då med ambulans till akuten...Jag hoppas verkligen att läkarna lär av sina misstag.
Och tack så mycket för de fina orden, behöver peppning känner jag!

#10 - Tack, Tack Nenna! Så fint skrivet och så mycket bra förslag på var man ska försöka ta sig!

#11 - Almitra, det skulle vara jätteintressant att få skriva lite mer med dig, få höra vad du gått igenom och hur allt utvecklats för dig...
Nej, jag har inte varit på någon smärtklinik, många som skriver om det, känns som nästa steg att få komma dit.

#20 - Tack! Gud vad jag känner igen mig i det du skriver, hemskt att det ska behöva vara så...
Egenremiss, tusentack, det låter perfekt för att ta sig dit jag vill;)

#21 - Tack, ska kolla den länken!

#22 - Tack för länkarna! Nej, jag tänker verkligen inte "ställa in mig på" eller gå och inbilla mig att jag har fibro, det är väl bara att det "legat närmst till hands" så att säga, men som du skriver, det finns många orsaker, och jag hoppas verkligen inte att det är fibro, jag vill bara få en diagnos och förhoppningsvis en väg mot ett smärtfriare liv...

#23 - Nej jag vet faktiskt inte alls mycket om autoimmuna sjukdomar, det ska jag läsa på om, för det verkar ju nästan som om man får ställa lite egna diagnoser och komma med "förslag" för att ta sig någonstans...
Ja, jag åt LCHF i våras och mådde bra på den kosten, magen, humöret, men värken hjälpte det inte mot då, men jag gav upp den för snabbt för att märka resultat tror jag, därför läser jag nu en massa om det för att vara så upplyst som möjligt så att det kommer gå bra;)
Tack för råden!

Ok, en fråga, jag har en familjeläkare som jag avskyr, och har idag suttit och sett mig om efter någon VC att byta till, men det kan ta upp till 3 månader och jag känner att det vore vettigt att ta mig iväg nu, när jag har en riktigt dålig period...men jag vet inte om jag klarar av att gå till honom som jag har nu, jag har verkligen 0 i förtroende för honom...
Vad vore vettigast att göra?

Anmäl
2009-08-26 20:09 #25 av: magma

StarLuck: Jag kan ärligt säga efter att ha haft problem med ryggen sedan 12 år tillbaka (det började när jag var 24 år) att ingen av alla läkare jag träffat kunnat hjälpa mig ett dyft, inte heller sjukgymnasterna jag träffat.

De enda, tre saker som hjälpt min rygg är dels en toppenduktig kiropraktor, ej utbildad i Sverige vid Axelssons utan i USA och England. (Hade innan dess gått till ett flertal svenskutbildade kiropraktorer.)

Dels att jag gick över till en antiinflammatorisk, artriktig kost, dvs LCHF.

Det tredje är att jag gick iväg och gjorde avgjutningar av mina fötter, och fick personligt utprovade fotbäddar gjutna åt mig, det har verkligen hjälpt mycket.

Har du inte varit hos en duktig kiropraktor överhuvudtaget så är mitt främsta råd att du letar reda på en sådan som har goda vitsord och är legitimerad. En magnetröntgen vore antagligen också en god idé, så om du inte trivs med din nuvarande läkare så försök hitta en annan och ta upp det med denne.

Bara för att ingen lyckats hjälpa dig, så är det inte meningen att du ska gå runt med värk och inte ens veta orsaken- det är inte ditt misslyckande, det är vårdens! Och det ska inte du behöva ta konsekvenserna av.

Anmäl
2009-08-26 20:11 #26 av: DesK

Be att få träffa en annan läkare på samma VC!

Detta gjorde jag för bara en kort tid sedan med ett minst sagt förbluffande positivt resultat.

Önskar dig all lycka med detta och fortsätter att hålla tummarna för dig.

Anmäl
2009-08-27 10:18 #27 av: nenna31

Starluck......håller med byt läkare....det har jag oxå fått göra....den förra VC läkaren jag hade  var jätte "nonchig".....hade varken läst mina frågeor och vad jag kommit till henne för ej heller mina journaler.....och kallade mig även narkoman.....!!!!......så gissa om jag ville byta....

Lycka till...!!!

Anmäl
2009-08-27 16:10 #28 av: ingrid-in-sweden

Vad jag känner igen mig!!!

Och i en hel del av svaren!

Jag har också lidigt av ryggvärk sedan barnsben som tilltagit och blivit värre och värre inklusive strålande värk samt värk i 'alla' kroppsdelar från och till. För några år sedan bidde jag ENVIS och bestämde mig för å ta tag i det här.

Överkroppsvärken - jag hade turen att hitta en tandläkare som utredde mig för bruxism och som använder sig av en NTI d v s en bettskenevariant som itneär som de klassiska 'betslen' som svenska tandläkare envisas med att ge bruxare och som över tiden förvärrar beteendet (som en häst som tuggar på sitt betsel!). Efetrsom han är/var mycket i USA så var dte klart annorlunda - både hur man bidde utredd och tagen på allvar.

NTI-skena

Denna lilla manick är ju väldsamt motarbetad av många svenska tandläkare så Du måste leta rätt tandläkare för å bli utredd. Se utlåtandet på hemside-länken ovan av Socialstyrelsen- precis som vid LCHF!!

Vidare - sömn-apne - kan också göra så att Du itne sover som Du skall och hamnar i en ond cirkel med värk. men bruxism är en stor dold fuling som det sällan pratas om - vi ha rju smärtpunkter ner på armbågen ifårn våra käkar - många tandläkare tror ju att värken därifårn enbart hamnar i nacke axlar. Den kan hamna i rygg armar huvud mm.

 

 

Som redan skrivits - en amerikanskt utbildad chiropraktor. När jag fixat min värkande överkropp enligt ovan med NTI-skenan, så fick jag mycekt hjälp med ryggen. Bara det här med att lära sig vilka ställningar (stå tex) som kan utlösa ryggvärk, att lära sig titta på sin hållning gång och beteende - det var viktigt. Amerikansk - alla väder!!

 

Och så SKOR! När jag tillsist kröp till korset och hostade upp X pengar till ett par bra skor med RÄTT innersula försvann en oerhört stor del av min värk.

 

Idag kan det ibland vara lite värk i musklerna - i korsryggen men det är peanuts och ingen ( och det gör int eont i diskdelen längre). I mitt fall är det lite stressrelaterat också - samt även till tarmfuktion och menstruation, så all värk är nog inte vara av ondo, men det var liksom 'dolt' i den övriga värken.

 

Och så LCHF som jag lärde mig om SIST av allting - gav de sista bitarna - nämligen smörjningen av lederna.

 

Det har nog ALDRIG varit bättre!!

Anmäl
2014-01-15 21:31 #29 av: StarLuck

Hej Allihopa!

Långa inlägg för längesedan men jag kände att jag var tvungen att kommentera i min tråd. Den jag startade för nästan 4,5 år sedan.
Nu är det sjutton år som jag haft det såhär och känt mig till besvär för alla läkare jag någonsin träffat på.
Igår fick jag diagnosen Fibromyalgi. Igår var min värld på något sätt upp och ner. Idag är jag glad, glad över diagnosen, glad över att bekräftelse på att det varit något fel, att jag inte bara är "gnällig". Det kanske låter knasigt i andras öron men känslan att kunna berätta för familj, vänner, arbetskamrater att "Ja, jag har fått en diagnos och ja, jag är sjuk" känns...otrolig. Efter 17 år med oförklarlig värk och misstro kan jag säga, jag har ont för att jag faktiskt är sjuk. Det är en rätt otrolig känsla...

Anmäl
2014-01-15 22:43 #30 av: OlgaMaria

Jag förstår precis!

Kram!

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2014-01-16 07:39 #31 av: crikarlshamn

Starluck,

Jag läste ditt inlägg och enligt min erfarenhet var den första tanken "fibro", för ung àlder, rygg etc - lika för mig.

Jag lever i dag smärtfritt men vägen dit var làng och det som fungerar för mig kanske inte fungerar för dig.

Se min profil, skrivit en del om det.

Min cocktail är:

Thyroid medicin mot làngsam, liten dos

Vit B sprutor 5 st, 2gg per àr 

Tillskott - omega 3, gurkmeja, ingefära

En fungerande tarm.

Yoga - sun salutations (prova när det gör som ondast - gà i en trappa, ta i när upp, under kan ske... )

Igen, det som fungerar för mig kanske inte fungerar för dig men hoppas.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.