Annons:
Etikettfrågelåda-minmat
Läst 30786 ggr
Anna-kB
9/1/09, 4:25 PM

Jag börja tröttna på LCHF

För ca 7 mån sedan ville min pojkvän äta enligt LCHF och eftersom det är min kärlek så ställer man ju upp.

Nu har jag börjat tröttna på maten, eller rättare sagt på det till maten.. kyckling med Broccoli , kött med Broccoli, fisk med Broccoli ….

Vad finns det mer som man kan ersätta ris, pasta, potatis.

p.s vad jag saknar potatis…(hasselbaks, pomes, nypotäter) mmmm

Annons:
KattaMo
9/1/09, 4:28 PM
#1

Jag såg ett tips här på forumet om "blomkålsris", man river blomkål och steker den i smör. Jag brukar krydda med Garam Masala.

Det är urgott!

Annars är gräddkokt vitkål också jättegott!Tungan ute

Tisdag
9/1/09, 4:35 PM
#2

Sallad, blomkålsmos, coleslaw, avokado, vitlöksstekta champinjoner, omelett att läga kött/fisk/kyckling på, inget, stekt zucchini, "kladdsallad" (som potatissallad men med zucchini el. rättika istället) m.m.

Mervi
9/1/09, 4:48 PM
#3

Jag äter de flesta grönsaker utom rotsakerna. Det finns mycket man kan variera. Och om man tål kolhydraterna kan man även äta lite rotsaker typ kålrot. Det är upp till en själv hur man varierar. Att bara äta broccoli blir man så klart trött på det.

fetsmart
9/1/09, 5:14 PM
#4

Pesiljerot, palsternacka och fänkål är inga dumma alternativ för gräddkokning… Var för sig alltså! Annars är nog gröna bönor vårt vanligaste tillbehör, dom är det jädrar inte många kolhydrater i…

mazen
9/1/09, 5:17 PM
#5

Det finns tydligen massor som inte omnäms här på Kif. I går testade jag majrova och kokade den 10 min sedan stekte, får koka längre nästa gång. Kokade även färsk sparris som jag avvattnade och tillsatte lite olja( sae 10-40)+lime. En annan variant är rättika kokt 15-20 min, skivad kanon till Jansson och gratänger, tärnad till typ potatissallad och enbart kokt och skivad som potatis

Annica38
9/1/09, 5:17 PM
#6

#4 Gröna bönor som fått fräsa lite snabbt i smör och lite pressad vitlök! Tungan ute

Annons:
MatsL
9/1/09, 5:18 PM
#7

Det är väl inget som hindrar att du äter en eller två potatisar per dag? Eller en brödbit. Man måste tillåta sig saker också. Det viktigaste är att försöka undvika mängder av socker, därefter är ju skalan fallande.

WilliamJ
9/1/09, 5:24 PM
#8

www.lchfmat.com

www.lchfrecept.com

Innehåller mer än broccoli:-)

AnnaLundgren
9/1/09, 5:25 PM
#9

Det finns massor av spännande grönsaker att variera med, Just nu blir det mycket färsk spenat som jag steker i smör och philadelpiaost.

MimLan
9/1/09, 5:30 PM
#10

Jag tror egentligen bara att du behöver öppna ögonen när du tar en sväng bland grönsakerna i affären. Har själv inte ätit broccoli på nån månad, säkert längre än så.

Anna-kB
9/1/09, 5:44 PM
#11

Tack för tipsen.

#5 vad är majrova?

Jag vet att bönor och linser är uteslutet eftersom Pojkvännen ej gillar detta.

Champinjoner och vitlök låter gott men är det mättande.

Jag fundera lite smått på att göra separerade luncher.

MimLan
9/1/09, 5:51 PM
#12

#11 Det är inte grönsakerna som skall mätta, det är protein och fett, dvs det som är riktig mat.

Det finns bönor i form av haricot vertes, t.ex. Brytbönor, gröna bönor.

lc-solkatt
9/1/09, 6:09 PM
#13

aubergine, oliver, stekta grönsaker - parika,squash, tomat? grönsaksröror.

Annons:
[Pennylane1]
9/1/09, 6:24 PM
#14

palsternacka har ju närapå lika mycket kolisar som potatis, tyvärr…

coleslaw om ingen föreslagit det redan!

marabe
9/1/09, 7:05 PM
#15

Om du inte är ute efter att tex gå ner i vikt så kan du väl äta potatis,ris och pasta även om inte pojkvännen gör det.

hellah
9/1/09, 7:34 PM
#16

För mig funkar kall kokt potatis och stekt potatis.

netza
9/1/09, 9:31 PM
#17

Fattar inte varför du måste äta LCHF för att din man gör det? Gör som min och ät fett och kött men med tillbehör som tidigare bestående av potatis och pasta.

webguide
9/1/09, 9:48 PM
#18

@anna-kb vaddå pojkvännen inte gillar detta!? Du har ju följt honom, då får väl han offra sej lite för dej, om han inte vågar testa bönor och linser (som båda är ycket gott, rätt tillagade) så får väl du äta det så kan han mumsa på… Broccoli!

En gryyyymt god sak man kan göra med persiljerot är att koka den och mixa den med creme fraiche (kriminellt gott)!!

Ofelia
9/2/09, 1:33 AM
#19

Ungsrostade grönsaker!

Squasch, paprika, lök, blomkål, champinjoner, aubregine mm med lite olivolja och vinägerblandning över när det är klart samt olika kryddor. Underbart gott och det är lätt att variera alltefter vad man har för grönsaker hemma! Jag kokar först upp allt några minuter och stoppar sen in det i 220 graders ugn.

Stek olika grönsaker i panna och mixa i lite creme fraiche(om du äter sånt) eller några ägg.

Grönsaks"biffar" är också gott som tillbehör till riktiga biffar! Kör olika grönsaker i assistenten tillsammans med ett ägg och stek som biffar. Jag använder persilja, squash, en liten morot, en bit paprika, lite lök och mängder med kryddor.

En "matig" sallad på rå blomkål, färsklök, tomat, paprika, gurka och persilja t ex är gott till en entrecote med aioli….

Det går att variera sig i det oändliga, särskilt om som jag inte är så strikt utan äter mellan 40 och 80 kolhydrater per dag. Däremot börjar man tillföra potatis och bröd så har man snart  ramlat tillbaka. Tror inte på att äta lite av sånt som inte är bra för (den här) kroppen.

Puhlo
9/2/09, 1:45 AM
#20

Gröna bönor med smör och parmesan.. YUMMIE! Lite flingsalt på och jag kan mumsa som jag gjorde på chips till filmen när jag åt kolisar.. :)

Annons:
JAUS
9/2/09, 8:12 AM
#21

#11 Majrova är en rotfrukt som åts mycket innan potatisen kom hit. Gör en bildsökning med google så får du fram bra bilder på den.

Mervi
9/2/09, 10:02 AM
#22

Kolla i Anna DJ kokbok, där får man mycket inspiration på goda maträtter. Inte är det tråkigt att äta LCHF. Fick hem min igår och saglade hela kvällen.

Songhios
9/2/09, 10:41 AM
#23

Wokade grönsaker, pytta på grädde, salt, peppar, sambal olek efter smak och en dutt soja. Kanongott. Åt det till ädelostfyllda lövbiffar, slog på grädde och smulade i mer ädelost i såsen. MUUUMS! Köpte en sån där färdig grönsaksblandning som finns i olika varianter i frysdiskarna.

Cajsavarg
9/2/09, 11:16 AM
#24

Håller med "22, prova Anna DJ´s kokbok. Fick oxå hem min igår o provade då hennes blomkålstillbehör:

 Riv ett ½ blomkålshuvud grovt. ½ dl mandelflarn rostas i stekpannan, i med en rejäl klick smör o den rivna blomkålen. Stek i några minuter (alltså ihop med den tidigare rostade mandeln) salta o peppra.

Detta var såååå gott att jag skulle kunna leva på det Glad

Ser ut som pressad potatis o sög upp såsen lika bra som det!

//Fat makes Me fit//

Ofelia
9/2/09, 12:51 PM
#25

#24

Det där lät gott!

vinteralvan
9/2/09, 1:02 PM
#26

Det finns ju mängder av LCHF kokböcker att köpa och du har ju fått massor av tips här. Lycka till.

Thea
9/2/09, 1:04 PM
#27

Anna-kb: Förstår precis vad du känner! Jag började äta LCHF i aug 2008 och fick utan problem med mig sambon. Vi var lyriska båda två. I mars 2009 gav vi upp pga att vi tyckte det blev enformigt: Kött, gräddsås, grönsaker, kött, gräddsås och grönsaker. Ofta samma grönsaker och samma kött. Alltid samma smaker! Jag började dessutom lägga på mig vikt under LCHF-tiden vilket också bidrog till att jag ville lägga av.

Vi tappade koncepten totalt och föll tillbaka till gamla livet, men med mycket fett i maten = mina byxor sitter ÄNNU tightare och tröttheten börjar komma krypande. Nu MÅSTE jag göra något och jag har valt att vända mig tillbaka till LCHF, nästan. Jag tillåter mig rätt liberal kost, men ska jag lämna något på tallriken låter jag alltid det kolhydratrikaste ligga kvar. Jag ska inte säga att det går bra, för nu har jag totalt tappat lusten till mat….efter mycket kort tid.

Usch, vad jag svamlar. Ville bara säga att jag förstår dig! Du måste själv känna var du står och vad du kan tänka dig att äta!

Lycka till!

H. Thea

Medarbetare hästhoppning.ifokus.se

Annons:
Annica38
9/2/09, 1:28 PM
#28

Thea! Jag förstår om ni tröttnade om ni bara åt kött, gräddsås och grönsaker!

Det finns ju så otroligt mycket mer, men det gäller att orka leta rätt på recept, få nya idéer, experimentera och våga prova nya smaker och nya råvaor.

Jag har aldrig ätit så varierat sen jag började med lchf (också i augusti 2008) men man måste som sagt engagera sig eftersom man måste tänka efter lite extra för att inte ramla tillbaka i de gamla vanorna.

Ibland tappar man ju inspirationen och orken, men det gör man ju vad man än äter för mat tycker jag!

Lycka till!

Thea
9/2/09, 1:37 PM
#29

#28: Självklart åt vi en hel massa andra saker också, men "stommen" var ofta den samma (något köttigt, något fett och grönsaker) och med allt fett i maten tenderade smakerna att inte variera speciellt mycket avsett variationen och kryddning. Flört Fett har en förmåga att "döda" smaker på samma sätt som det kan förhöja vissa smaker.

H. Thea

Medarbetare hästhoppning.ifokus.se

Annica38
9/2/09, 1:48 PM
#30

#29 Jag håller nog inte med, men det är väl så att smaken är som baken! Flört

Jag kan i perioder tappa matlusten och tycka att allt är äckligt, men då äter jag det som jag för tillfället inte känns äckligt. Ofta blir det rent kött stekt i mycket smör, och sallad. Efter några dagar brukar lusten att äta och prova nya smaker komma tillbaka!

lc-solkatt
9/2/09, 5:45 PM
#31

KRYDDOR! KRYDDOR ÄR NYCKELN! om man kryddar med olika kryddor får man fram OÄNDLIGT många maträtter - italienskt,medelhav,grekiskt,indiskt,asiatiskt - man kan hitta på allt med kryddor. Och sedan får vi inte glömma redskapen: stekpanan,ugnen,grilllen, kastrullen - man kan variera massvis

JenBH
9/2/09, 6:22 PM
#32

Jag är helfrälst i StenSture Skaldemans ostsufflé! Gott till allt möjligt och även som den är. Receptet finns i hans kokbok GI-noll, den där med flicka vid grill utanpå.  Kan inte minnas exakta mängder men den innehåller i alla fall ägg, ost, mjölk, smör, lite lite potatismjöl (typ 3 msk på 6 ägg), salt & cayennepeppar. Kan ha missat något - hursomhelst är den jättegod och jag har gjort succé när jag bjudit på den.

[Pennylane1]
9/2/09, 7:33 PM
#33

va! potatismjöl!? och  3 matskedar på bara 6 ägg låter jättemycket i mina öron…

mosterlen
9/2/09, 7:59 PM
#34

Är du sugen på "stekt potatis" gör du så här:

Skiva blomkål och stek på järnet med smör. Krydda med vad du gillar. När kålen nästan är klar kuba ner lite god ost och rör runt lite. Smakar väldans när stekt potatis! Gott m a o.

Annons:
HerrKaos
9/2/09, 11:02 PM
#35

Stek eller grilla haloumiost som ersättare för potatis….helgott!

bob63
10/17/09, 10:48 PM
#36

Strimla squash med potatisskalare och koka 1-2 min, blanda med riven ost….nästan som pasta!

Minorca
10/17/09, 11:39 PM
#37

Strimmad röd- eller vitkål, tycker jag är gott och krispigt att variera med. Västerbottenost stuvad spenat är inte heller så dum, förutom alla andra bra tips i tidigare kommentarier.

Aliki
10/18/09, 10:49 AM
#38

Jag hamnar också lätt i enformiga kött & fett rutiner…

Många bra tips har redan nämnts, som tex Anna DJ. Efter ett par minuter på Vägen från 137kg så brukar lite matlagningsinspiration infinna sig.

När jag får inspiration går det faktiskt bra att kopiera recept från vilken kokbok som helst och sedan utesluta alla uppenbara kolhydratingredienser som tex mjöl.

Smakrika grytor är bra, blir lite mer som "lagad mat", inte bara stekt rätt upp och ner. Kryddigt och rejält med fett behövs inga tillbehör som ris, potatis eller bröd för att bli mätt.

Ska erkänna att då jag tex. gör en currykyckling så räknar jag inte kolhydrater i grönsakerna….bara hackar ner och fräser vad jag har hemma, även lite tomatpuré kan åka ner……antar att det kompenseras av mycket kyckling, cocosmjölk och grädde.

Svamlar!!….Vad jag vill försöka framföra är att med en smakrik och fet måltid blir jag numera mätt på en relativt liten potion utan tillbehör över huvudtaget.

Jaha, nu ljög jag…..Skämsjag strimlar ofta lite isbergssallad, för att få lite krispigt tugg

Karen
10/18/09, 11:30 AM
#39

Smakrika grytor ar verkligen utomordentligt, speciellt nu pa hosten, och for en familj. (Och for att planera for nagra dagar ocksa, for grytor blir ju bara battre och battre ,till en viss grans.)

Det ar da jag tar fram min Slow Cooker ,laddar pa morgonen och vips pa kvallen har jag en fardig middag.Ikvall har jag en Beef Bourgognion att se fram emot!Very tasty. Barnen far kanske en potatis med, fast jag har glatt last ovanstaende ideer, och ska prova pa bade det ena och det andra. Glad

[Pennylane1]
10/18/09, 11:33 AM
#40

spenat med kokosmjölk och vitlök har jag tipsat om tidigare. Det är såå himla gott!!! Lite laxbitar i och det är himlen direkt!!

JAUS
10/18/09, 4:58 PM
#41

Prova denna chilisoppa. Den skulle jag kunna äta varje dag, resten av livet utan att tröttna.

Annons:
axelina
10/19/09, 6:25 AM
#42

Känner också att jag börjar tröttna efter snart 2 år, bor ju utomlands och kan inte få tag på alla varor som jag skulle vilja ha nästan alla recept innehåller någonting som inte finns och det blir väldigt lätt enformigt.

Evanorm
10/19/09, 8:26 AM
#43

Öronmärker för tips!Glad

frukaos
10/20/09, 11:22 AM
#44

Oj vad mycket bra tips du fått :) Ett förslag var blomkålsris som man stekte. Jag brukar också gör blomkålsris men lite annorlunda. Går superfort och är perfekt till Kyckling, Lax m.m.

Micrat blomkålsris

  • Riv en blomkål fint i matberedaren.
  • Häll över i en plastbunke
  • Blanda i lite salt, spiskummin och ingefära.

Du behöver ett lock till plastbunken, jag använder en TY burk.

Ställ in i Micron under lock (med en liten glipa) i 3-4 minuter beroende på mängd.

"Riset" blir kokt och torkar en aning. Du får ett risliknande fluff som är gott till det mesta. Kryddorna ska inte kännas utan är där för att neutralisera blomkålssmaken en aning. Du kan testa att byta ut kryddorna om du vill hitta en annan smak.

cacao
10/20/09, 12:18 PM
#45

Vad är det som är så omväxlande med "vanlig" kolhydratmat som ni saknar i LCHF? Jag tror att mycket sitter i inspirationsbrist, förmågan att tänka annorlunda på mat samt kunskapsbrist om vad LCHF egentligen är.

Själv minns jag: Korv och makaroner, spagetti och köttfärssås, stek och potatis, pannkakor, pizza, tacobuffe, fisk och mos, soppor osv.Ibland väldigt uttjatat, precis som all mat blir utan lite nytänkande och inspirerande ideer då och då.

Kött, fläsk och fågel tillbehör med LCHF = Tzatsiki, ovanjordsgrönsaker, blomkålsmos, coleslaw, kryddsmör, rättikagratäng alt rättikasallad (potatissallad) Grillade grönsaker, svampstuvningar, Grillsåsröror, salsa, Guacamole, ost osv.

Fisk tillbehör med LCHF= Räkstuvning, räksallad, blomkålsmos, ovanjordsgrönsaker, kalla såser/röror, osv.

Det enda jag valt bort från min tidigare kost är ju i princip ris (utom när jag äter shushi), vissa rotfrukter, pasta och potatis. Ingen större omläggning med andra ord och de sakerna är lätt utbytbara mot andra mycket godare och smakrikare råvaror.

Och varför inte göra så som många skriver här i tråden, dvs ät en potatis då och då eller lite pasta, gärna hemlagad, det är då den är som godast :-) Ris till Shushi äter till och med jag! ;-)

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Medlem
10/20/09, 1:05 PM
#46

Min favoritgrönsak för tillfället är pumpa, innehåller bara 2 gr kolisar. En pumpagryta med lammkött, tomat sås och kryddad med svartpeppar och torkad lime är mycket gott nu när det är kallt ute. Det går även att ha majrova istället för pumpa, kryddad med torkad mynta. Jag har även testat att göra en god efterrätt med pumpa. Jag steker pumpatärningar med lite stevia i smör tills de blir mjuka, smaksätter dem med apelsinblomsvatten och serverar mascarpone och hackad pistage till.

frukaos
10/20/09, 1:21 PM
#47

#45 Jag håller med men tror att man lättare blir less på LCHF pga att det man tar istället för bröd, potatis, pasta osv smakar så mycket. Jag själv är lite less att alla "bröd" smakar ägg eller nöt. När man käkar som andra är det lätt att variera smaken genom att byta sås till potatisen/pastan etc men om du använder kål och andra grönsaker så ger en massa smak. Helt ärligt skulle jag vilja hitta en low-carb grönsak som inte smakar nå't alls.

Men samtidigt tror jag att om man orkar laga sin mat så har man faktiskt större variation på maten än vanliga Svenssons.

[Pennylane1]
10/20/09, 1:53 PM
#48

kokt rättika smakar bara vatten! (därför är jag inte förtjust i den) Kanske skulle vara nåt?

Annons:
flikkan77
10/20/09, 2:00 PM
#49

pennylane: Hur länge kokar du din rättika då? Sist jag testade så skar jag rättika i halvcentimeters tjocka skivor och kokade i 30 minuter, smakade fortfarande rättika…

"You just have to belive…"

[Pennylane1]
10/20/09, 2:05 PM
#50

det kanske är olika på olika rättikor, har inte provat det så många gånger men jag tycker rättiks/rädissmaken har försvunnit, och det smakar blaskigt, har just nu lite rester av en rättikssallad (falsk pot.sallad)  men jag tycker den är rätt äcklig så det åker nog i soporna, guben gillar det inte heller.

Kokade kanske en halvtimme jag med..

Bjorne
10/20/09, 2:14 PM
#51

Den här omeletten gör vi ofta hemma hos oss. Den är både mättande och synnerligen god och kan dessutom varieras på många sätt.
Stek en hackad gul lök i en riktigt rejäl smörklick.
När löken börjar bli färdig, lägg i anjoviskryddade sillfileer i pannan så de blir lite tillagade de med.
Vispa upp några ägg och häll i pannan när sillen börjar se klar ut.
Lite grädde och riven ost i smeten skadar inte heller.
Rör runt med stekspaden så att allt blandas ordentligt.
Lite hackad persilja på toppen ger smak och ser trevligt ut.
Istället för sill kan man ju ta bacon eller vad som helst som faller i smaken.

haneit
10/20/09, 2:34 PM
#52

Det är väl inte det att kolhydratmat är mer varierande egentligen, det är väl mer att när man äter lchf så får man alltid med den där "fettsmaken", och då känns allt likartat, även om det faktiskt inte är det.

Köttfärssåsen, fisken i ugn, kycklinggrytan osv. smakar likartade i min mun, trots olika kryddor, för att fettet alltid är med… Jag saknar smaken av själva råvarorna nu…

Medlem
10/20/09, 4:10 PM
#53

Om man inte orkar med LCHF:maten så får man sluta och börja äta spannmål istället tycker jag. Det är upp till var och en hur man vill göra. Själv mår jag som en liten prinsessa när jag äter LCHF men så fort jag börjar äta bröd och pasta mår jag dåligt.

cacao
10/20/09, 4:33 PM
#54

Att laga allt med fett jämt är ju inte ett måste.. Jag steker i smör men det gjorde jag ju tidigare också. Inte alltid jag har aromsmör, smör till maten och att allt fett smakar lika håller jag inte med om.

Majonäs, grädde, smör, kokosfett, Creme fraish osv -Alla har dom sin speciella smak och personligen helt olika smak enligt mig.

Tror fortfarande att det tar tid att lära om vad gäller kostvanor. Man har helt enkelt en "läroperiod" alltid när man byter kost då nya recept och nya smaker måste klaffa igen och komma in i vardagen.

Och varför inte då och då göra ett planerat avsteg och äta en vanlig brödbit i stället för ex vis nötbröd när den smaken blivit uttjatad, vet själv när jag åt pizza första gången efter att ha startat med LCHF. Den smakade inte alls som jag mindes den och brödet var otroligt smakfattigt och bara växte i munnen på mig.

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

ingrid-in-sweden
10/20/09, 4:43 PM
#55

Prova att ha i något syrligt eller starkt för 'fettsmaken'. Chili är utmärkt!

Annons:
[Pennylane1]
10/20/09, 4:45 PM
#56

förstår inte alls! Varför skulle man inte känna smaken av råvarorna genom att äta LCHF? Jag har inte problem att känna smaken av kyckling, fisk, bacon, kött, ägg, eller vad du vill, bara för att jag äter mer fett till?!

cacao
10/20/09, 4:54 PM
#57

Smör har ju alltid ansetts som en naturlig smakförstärkare.

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

[Pennylane1]
10/20/09, 4:56 PM
#58

exakt! Det var det jag tänkte skriva när jag började men seen när jag kom till slutet så hade jag glömt bort det!!!

vinteralvan
10/20/09, 6:33 PM
#59

Smaksinnet blir ju bättre med LCHF också tycker jag. Salt blir ofta väldigt salt, sött blir äckligt sött osv.

Branneli
10/20/09, 6:54 PM
#60

Vitkål…mycket c-vitaminer

Kan stekas, kokas, ätas rå……blandas i gratänger, röror…..typ coleslaw, pizzasallad.

Testa att göra egna röror med bas; grädde,cf. majonäs. Olika kryddblandningar, andra grönsaker…paprika, olika lökar, gurka, tomat, nötter…..

Flört

haneit
10/21/09, 9:32 AM
#61

Jag har ätit pizza på helgen ett antal gånger! Och om något så är den mycket, mycket godare nu! Däremot har jag tappat smaken för hamburgare och skrovmål…

Jag önskar att jag hade ert smaksinne, men jag tycker verkligen inte att smör förstärker smaken på råvaran… En liten klick kanske, men nu blir det stora klickar + grädde. Det blir som när man saltar för mycket. Salt är ju också en smakförstärkare, men om man använder för mycket så dödar man ju smaken i stället. Jag tycker det blir samma med fett…

Jag fortsätter ju ändå med lchf, men när jag gått ner allt kommer jag nog att dra ner lite på fettet och lägga till en och annan potatis och se hur jag mår av det…

cacao
10/21/09, 10:04 AM
#62

Minska ner på smöret om det inte smakar bra. Finns ingen anledning att äta så att det blir "oaptitligt" Det kanske helt enkelt är din kropp som säger ifrån att det blir för mkt smör.

Hur mkt har du minskat i vikt under din tid med LCHF? Vad var din startvikt och vad är din målvikt?

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Annons:
[Pennylane1]
10/21/09, 12:18 PM
#63

jag änvänder inte "stora klickar smör" plus grädde i vanlig mat för det mesta? Till ett ägg behövs en tesked smör har jag för mig får att få rätt balans på näringsämnena. Det är väl nåt liknande med kött, eftersom fett är mycket näringstätare behöv ju inte speciellt stora mängder …

MonicaHansen
10/21/09, 12:53 PM
#64

nu är det säsong för färska brysselkål.. gott kokta och med smör på:)

Lottalis
10/21/09, 1:08 PM
#65

Bokmärker

Här kommer jätte bra tips.

haneit
10/21/09, 7:13 PM
#66

cacao:

Jag har gått ner 10 kg så långt… Från 83 till 73 (är 170 lång). Jag skulle tro att min normalvikt ligger på en sådär 68. Men jag är ganska nöjd med mina 10 kg så här långt. (Så jag tappade nog motivationen lite, och började fuska… Så då ligger jag såklart kvar på samma vikt)

Och nu är jag gravid, så då blir det väl inte till att minska på ett tag… Glad

Jag ska testa och se vad som händer om jag tar mindre smör. Jag är bara rädd för att inte bli ordentligt mätt och därmed sugen på annat…

vinteralvan
10/22/09, 11:49 AM
#67

Så länge som du är gravid ska du absolut inte försöka gå ner i vikt. Ät ordentligt så att du håller dig mätt. Grattis förresten.

Miyu
10/22/09, 12:36 PM
#68

Fatta vad kreativa vi är egentligen :)

Mozzarellan
10/31/09, 3:11 PM
#69

Himmel så bra tips man fick här.

Åxå vart lite begränsad i fantasin men lite nya ideer är alltid bra.

Blivit en himla massa majonäs och ser att den är gjord på solrodolja, kanske bättre göra den själv.

Och en massa grädde till allt……

Men det mättar ju så bra.

Annons:
Krahso
10/31/09, 3:57 PM
#70

Oj, den här skall jag bokmärka! Jag har också upplevt det litet "tråkigt" samtidigt som jag håller med om att det de facto finns fler alternativ än vad jag hade förr… Men allt eftersom jag läser så slår det mig: Problemet (för mig i alla fall) är inte att det är t r å k i g t egentligen… Det är att det är svårt att hitta de där snabba alternativen till en macka, eller köttbullar och makaroner. Det är när jag har åkt direkt från jobbet, hämtat dottern, farit till ridskolan och landat åter hemma kl. 8 på kvällen - vrålhungrig! Barnen tjatar - "Vi vill ha mat nuuuuu!!!" Det är då jag får problem! Tidigare kunde jag slänga ned ett paket färdiga köttbullar i pannan, ösa upp litet makaroner i en kastrull. Medan familjen duschar efter ridskolan blir maten klar… Eller så kunde jag slänga in några mackor i ugnen och så käkade vi varma mackor till en kopp the…

Nu känns det som att jag måste lägga mer tid vid maten. Det i sig är ju egentligen bra - att laga mer från råvaror etc. Men ensamstående heltidsarbetande mamma… Jag hinner inte alltid. Själv kan jag slänga några ägg i äggkokaren - så är jag nöjd och belåten… Men ungarna…

Zepp
10/31/09, 4:06 PM
#71

Jag tror rent ut sagt att man blir blase på allt om det blir för lite variation.. oavsett kostmodell.. samma smaker.. samma konsistens och samma utseende!!

Tror man blir lika fort trött på oxfile med bearnesås som pasta med köttfärssås.. äter man det för ofta är det ändå samma smak!

Däremot tycker jag mig märka att behovet att variera sig har minskat något med denna kostmodellen!

Och hur varierat är det att äta potatis till alla lagade måltider varje dag??

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

haneit
11/1/09, 2:28 PM
#72

Potatis eller ris förhöjer smaken på maten tycker jag…

Alfers
11/1/09, 7:16 PM
#73

groddar är gott med…

Alfers
11/1/09, 8:56 PM
#74

och rädisor, hur kunde jag glömma det!

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=308<=sv

Zepp
11/2/09, 1:15 AM
#75

Det är kontrasterna mellan måltidens komponenter och hur dessa samspelar som höjer smakupplevelsen utöver rena bukfyllan!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

KarinSch
11/2/09, 2:10 PM
#76

Men alla de tillbehör av grönsaker är ju det jag alltid gjort till maten, och visst finns det en massa olika grönsaksrecept som är goda, men det saknas fortdarnde något, det som höker måltiden till skyarna som ett vällagar potatismos, hemgjorda pommes, rårakor, ris till suchi och levergrytan, pasta till carbonaran och bolognesen. Det handlar ju om att ta bort och då är det ju självklart så att smaker förändras.

Jag har testat att hyvla squach och kokat istället för pasta och visst är det ätbart men det är squach och inte pasta och därför försvinner rätten pasta carbonara och pasta bolognes för ingen av dem är goda utan pasta. Jag tror det är därför man tröttnar lika fort på den här maten som på andra dieter, man saknar matkombinationer och surrugat blir aldrig lika br.

Var ju samma sak på den tiden som man av dietister eller vv kände sig tvingad att börja använda lätt produkterm det smakade inte som man var vanm och eftersom jag aldrig vande mig lät jag hellre bli och gjorde sådan mat som tilltalade mig men där hag imnte behövde använda smör eller grädde. Dvs. jag valde att använda helfeta produkter men mycket mindre. Då var ju kolisar ok att äta så min middag bestod oftast av en massa potatis, god sås på buljong med helfet mjölk och så em liten bit kött och gränsaker. Dvs. jag kompromissade med fettmängden men inte med varan. Dessutom använde jag oftast honung som smaktillsats och det ger upplevelser i gommen som är otroliga. Det behövs så lite men ger så mycket precis som lingonsylt till lever eller köttbullar och inlagda rödbetor till kallops. Att inte kunna göra god mat som man är van vid gör ju smakerna tråkiga, sen är det klart att det beror på hur van man är vid att laga mat, har halvfabrikat tidigare varit ok, eller om lite ingefära i maten och man wokar den är detsamma som asiatisk matlagning så har man kanske inte så höga pretantioner.

Jag upplever avsaknandet av framförallt potatis och just nu bröd som det jobbigaste, fast jag har beställt low carb bröd för att ha i frysen till högtidliga tillfällen för jag vill ha variation och kunna göra all mat som varma mackor, en rostad brödskiva till räkor, pastasåser till just pasta och jag har infogat lite rotfrukter och lite honung som smaksättare och helt plötsligt blir både matlagningen och maten kul och smakrik igen. Ren fettdiet gjorde mig bara trött och irriterad samt sjuk hela tiden, vilket jag är säker på berodde på just sorg över att inget blev fulländat utan smakade halvdant och just tråkigt, jag är fortfarande deprimerad men det börjar lätta, det enda som är jobbigt med maten nu är potatis, det saknar jag så mycket och det finns inget som kvalar in som ersättare vilket inte är så konstigt för jag var även otroligt kräsen med vilka sorters potatis jag använde, t.ex. endast mandelpotatis till mos och vår egen till vanlig kokning, en annan som jag just nu inte minns namnet på till gratäng och pommes osv.

Är synd att jag känner att jag inte kommer att stå ut med den här maten i längden för jag är ju medveten om att mitt blodsocker ligger mycket bättre, men samtidigt blir det sämre av stress och sorg.

Men nu äter jag ca 30-50 gr kolisar per dag och då mår själen och smakllökarna bättre, jag gick inte ner i vikt den månaden jag åt under 20 gr men jag går inte upp som jag äter nu så jag tror det är skit samma. Däremot tror jag att det är viktigt att i möjligaste mån undvika tillsatser och det gör vi genom att köpa ekologiskt kött direkt från bönder och uppfödare, använda våra egna grönsaker och inte köpa lättprodukter.

Annons:
Balanserad
11/2/09, 2:40 PM
#77

Vart tog Anna-kB vägen?

Har du fått hjälp av alla tipsen eller har du hoppat av?

haneit
11/2/09, 4:24 PM
#78

KarinSch:

Jag känner med dig! Och känner också på många sätt som dig… Det känns lite sorgligt att den här kosten inte riktigt kan bli för livet, men man får väl ta de bra effekterna man kan få medan man står ut med att äta den. Så får man se hur det hela blir…

subcalva
11/2/09, 7:20 PM
#79

#76 Jag kör inte en helstrikt LCHF och har valt nivån 40-50 g kolhydrater per dag. Jag har valt att äta små mängder både bröd (surdeg) och potatis i princip varje dag. Däremot har jag valt bort pastan då jag har dragit slutsatsen att det är bland de sämsta av kolhydraterna. Högraffinerat och ej fermenterat.

Potatismos gör jag med brynt smör, vispgrädde och mycket parmesanost i. En liten klick av det är underbart och är tillräckligt lite för att inte sätta igång mitt kolhydratssug. Potatisgratäng gör jag med mycket grädde och rejält med vällagrad cheddarost. Normalt sett äter jag inte kokt potatis för jag tycker det är lite tråkigt men den egna potatisen vi odlade i somras, Amadine, åts i liten mängd, andäktigt, med smör och flingsalt.

Zepp
11/2/09, 9:29 PM
#80

Det är konstigt för jag saknar inte pastan eller potatisen, inte heller bröd.. oandra sidan åt jag inte så mycket av det förut heller.. för mig var det mera som bukfylla.. något att dryga ut måltiden med!

Jag gillar mest fräsha grönsaker till maten.. och det finns det gott om.. att välja av.

Jag är barnskligt förtjust i matiga sallader med vinegrett! Tungan ute

för  o inte tala om en tomatsalad med fetaost o lök.. Tzasiki.. grekisk sallad med oliver, eller varför inte smörbrynt spenat.. smörstekt sparris med vitlök.. smörslungad blomkål tar jag gärna till vitfisk.. harrykuverts med hackad bacon o smör.. jag blir nästan sugen nu.. men jag har redan ätit så det får vara denna gången!

Kort sagt.. det blev sällan plats med så mycket bukfylla på mina tallrikar vare sig förut eller nu!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Adam_West
4/17/12, 7:37 PM
#81

Hej.

Vill bara säga Stek eller grilla haloumiost som ersättare för potatis smakar som sko sula Tyst

Nu kan jag ej hålla mig.

Har gått ner 4 kilo.

Nu ska jag njuta av gummans mat.

Potatis here i come Cool Några vill jag ha.

Pasta , Vetemjöl , Socker undviker jag.

Lite socker finns det i mandel kaffet :)  LYX…

Kul bok baka med lchf. Gott Gott..  Kladdkakan blir gummi aktig  Skrikandes

Nån som åker jojo i sin bantning under en o samma dag?

Typ 2 kilo?  Skäms

Jojo55
4/17/12, 8:12 PM
#82

Jag äter ofta gul paprika till maten så får jag i mig c-vitaminer.

_Lo_
4/17/12, 9:09 PM
#83

Äter du LCHf för vikten, hälsan eller sambons skull? Om du inte har några vikt eller hälsoproblem i övrigt så kan du ju äta en mer liberal LCHF. Då kan du tex. göra ugnsrostade grönsaker till sambon och klyftpotatis eller rotsaker i ugnen till dig i en separat form, eller koka lite pasta till dig när ni äter köttfärsås om sambon äter köttfärsås med ost tex.

Här hemma äter vi alla samma mat, men tillbehören skiljer sig. Sambon äter makaroner och jag kokar grönsaker, jag gör en köttfärsgratäng till mig och en köttfärspaj till sambon, kokar ris till honom och sonen och blomkål till mig, käkar gräddstuvade kantareller när han äter sina torra pommes, steker champinjoner, gör blomkålsmos, etc… alla i familjen måste inte äta lika. Vi har ju olika behov. Men vi äter alla helst mat lagad från grunden, mycket grönsaker och riktiga såser, inga lightprodukter och mycket ekologiskt.. sen om sambon ändå vill äta pommes, makaroner och dricka cola så är det ok. Han är frisk och jag är ändå inte sugen. :)

Annons:
[Pennylane1]
4/17/12, 9:45 PM
#84

lite sent att svara TS månne Flört tråden är drygt 2,5 år gammal…

Bivax
4/18/12, 12:02 AM
#85

Men en himla bra tråd är det!

Helena.H
4/18/12, 12:17 AM
#86

Det tycker jag också..!

epentes
1/4/13, 8:06 PM
#87

ännu en sen puff i gedigen, gammal tråd:

ett (i mitt tycke) förvånansvärt bra pastasubstitut, om man nu inte tycker att pasta bolognese är gott utan just pastan, är något i stil med följande, som man alltså gör själv:

http://www.lchfgourmet.se/-pasta-gratang-mos---tillbehor/grundrecept-pasta-lchf/

jag brukar dock låta båda papprena sitta kvar under gräddning - blir prima. lättast, om man inte har en pastamaskin, är nog att rulla ihop den gräddade plätten (papper borttagna) och sedan skiva den som en rulltårta i önskad bredd. krydda smeten efter smak kan man ju också göra om man vill.

tokbra, tycker jag som har en underlig fäbless för pasta. relativt lättlagat, förvånansvärt pastalikt (fast mycket mer mättande!) och tämligen varierbart. har läst att man också kan använda degen till att göra tortillas och dylikt.

linn47
1/5/13, 11:10 PM
#88

Härligt med massor med bra tips! Tack och bock!

Upp till toppen
Annons: